Anda di halaman 1dari 10

PERALATAN YANG DIGUNAKAN DALAM SUKAN MEMANAH

Finger Tab

Quiver

Arm Guard

Nock

Fletchers

Sight

Chest Guard

Target Board

CARA MENARIK STRING BOWL

Tempatkan anak panah pada arrow rest. Pegang panah pada nock. Jauhkan indeks fletching dari busur. Letakkan yang nock pada tali busur panah.

Dirikan busur pada pegangan tangan hanya menggunakan daging gemuk berhampiran daripada ibu jari anda. Tangan anda mesti tenang semasa memegang busur. Gunakan 3 jari anda untuk menarik tali busur. Posisi jari semasa menarik tali busur ialah jari telunjuk di atas panah dan dua jari seperti ditunjukkan dalam rajah. Jauhkan indeks fletching jauh dari busur. Letak yang nock pada tali busur panah ke bawah nock point.

Halakan busur ke arah target. Lihat target melalui sight pin, sebaris dengan pusat busur. Dirikan busur dan gerakkan bahu ke bawah sambil menarik siku keluar.

Menarik busur belakang dengan memutar bahu lengan menarik siku anda ke belakang. Teruskan mencari target melalui sight pin.

Tarik tali busur ke depan dagu, menempatkan buku jari telunjuk anda tepat di bawah rahang anda. Tali dan tangan harus merasa tetap terhadap tulang rahang anda. Sentuh dengan ringan tali busur ke tengah hidung. Teruskan untuk menarik tali busur dengan tenang tanpa melepaskannya.

Fokus mata anda dan tumpuan pada pusat target, sambil melihat melalui sight pin. Tarik tali busur sebaris dengan pusat busur.

Lep

askan semua ketegangan tali busur di jari-jari sekaligus, sementara tangan satu lagi anda terus memegang busur. Terus memperluaskan lengan. Mata terus memfokuskan pada target.

Tangan yang melepaskan panah bergerak terus belakang leher dengan jari-jari dalam keadaan santai dan berakhir di dekat bahu. Keadaan ini di panggil sebagai follow through. Lengan yang memegang busur masih menghala terus ke arah target board. Mata terus memfokuskan pada target. Teruskan dalam keadaan ini sampai panah mengena target.

KEDUDUKAN KAKI SEMASA MEMANAH

MENGIRA MATA TARGET

CARA MENGGUNAKAN SIGHT PIN

LANGKAH-LANGKAH DALAM AKTIVITI MEMANAH

MELEKATKAN FLETCHER

MEMBAIKI PERALATAN MEMANAH YANG ROSAK