ANALISIS TUGASAN

KOMPONEN BIDANG TINGKAH LAKU SASARAN CARA PENYAMPAIAN : Kemahiran Hidup : Urus Diri (Kebersihan tubuh badan) : Murid boleh mengurus kebersihan tubuh badan dengan bantuan guru : 1. Demonstrasi 2. Shaping (Pembentukan)- Prosedur yang menggunakan langkah-langkah kecil diikuti dengan latihan berturut-turut dan menggunakan jadual peneguhan yang bersesuaian.

ALATAN : 1. Berus gigi 2. Ubat gigi 3. Cawan plastik

LANGKAH PENGAJARAN

:

1. Guru meminta murid-murid mengeluarkan alatan yang diperlukan. 2. Guru membawa murid-murid keluar kelas untuk mengajar cara memberus gigi dengan betul. 3. Guru meminta murid-murid mengisi air ke dalam cawan plastik. 4. Kemudian, guru menunjukkan cara meletakkan ubat gigi dengan betul di atas berus gigi dan diikuti oleh murid-murid. 5. Guru menunjukkan cara memberus gigi dengan betul dan diikuti oleh muridmurid secara bersama-sama. 6. Seterusnya, guru meminta murid-murid mengambil cawan plastik yang berisi air tadi dan membasuh mulut dengan cara berkumur-kumur. 7. Guru menyuruh murid-murid untuk membersihkan alatan memberus gigi dengan bersih.

Prosedur yang menggunakan langkah-langkah kecil diikuti dengan latihan berturut-turut dan menggunakan jadual peneguhan yang bersesuaian. 6. 5. Cuci semula cermin tadi dengan kain buruk yang telah dibersihkan dengan cara mengulang langkah 3. 7. Shaping (Pembentukan). 3. .ANALISIS TUGASAN KOMPONEN BIDANG TINGKAH LAKU SASARAN CARA PENYAMPAIAN : Kemahiran Hidup : Urus Diri (Kebersihan tandas) : Murid boleh mengurus kebersihan tandas dengan bantuan guru : 1. Sabun pencuci cermin 3. ambil kain buruk tadi dan cuci dengan air bersih. 8. Bersihkan alatan dan simpan di tempat kering. 2. Guru menunjukkan cara untuk mencuci cermin dengan merendam kain buruk ke dalam baldi yang berisi sabun pencuci cermin. ALATAN : 1. Ulang langkah 6 sehingga cermin bersih. Kain buruk 2. Guru menyediakan alatan untuk mencuci cermin. 4. Baldi LANGKAH PENGAJARAN : 1. Guru meminta murid-murid melakukan langkah 3 bersama-sama. Guru mengambil kain buruk yang direndam tadi dan menunjukkan cara mencuci cermin dengan betul secara sehala dari bahagian atas ke bahagian bawah cermin. Demonstrasi 2. Kemudian.

Guru meminta murid-murid mengeluarkan baju kemeja. Shaping (Pembentukan). 6. guru meminta murid-murid untuk memasukkan tangan sebelah kiri ke dalam lubang lengan sebelah kiri. Demonstrasi 2. Seterusnya. Guru menyuruh murid-murid untuk memasukkan butang kemeja ke dalam setiap lubang bermula daripada lubang yang terakhir terlebih dahulu. Baju kemeja LANGKAH PENGAJARAN : 1. 3. . 5. guru meminta murid-murid untuk melipat kolar baju kemeja dengan kemas. 4. 2. Guru meminta murid-murid untuk membuka butang pada baju kemeja.ANALISIS TUGASAN KOMPONEN BIDANG TINGKAH LAKU SASARAN CARA PENYAMPAIAN : Kemahiran Hidup : Urus Diri (Memakai pakaian) : Murid boleh memakai pakaian dengan betul dengan bantuan guru : 1. ALATAN : 1. Guru meminta murid memasukkan tangan sebelah kanan ke dalam lubang lengan kemeja sebelah kanan. Kemudian.Prosedur yang menggunakan langkah-langkah kecil diikuti dengan latihan berturut-turut dan menggunakan jadual peneguhan yang bersesuaian.

ANALISIS TUGASAN KOMPONEN BIDANG TINGKAH LAKU SASARAN CARA PENYAMPAIAN : Kemahiran Hidup : Urus Diri (Memakai kasut) : Murid boleh memakai kasut dengan betul dengan bantuan guru : 1. Demonstrasi 2. Kasut LANGKAH PENGAJARAN : 1. 5. 4. Seterusnya. . Guru meminta murid-murid mengeluarkan kasut. 3. ALATAN : 1. Guru meminta murid-murid memasukkan kaki kanan ke dalam kasut sebelah kanan. guru menyuruh murid-murid memasukkan kaki sebelah kiri pula ke dalam kasut sebelah kanan.Prosedur yang menggunakan langkah-langkah kecil diikuti dengan latihan berturut-turut dan menggunakan jadual peneguhan yang bersesuaian. 2. Shaping (Pembentukan). lekatkan pelekat kasut sebelah kanan kasut dengan kemas. Kemudian. Guru meminta murid-murid melekatkan pelekat kasut sebelah kiri pula dengan kemas.

Sikat rambut sehingga kemas. Sikat rambut 2. 6. guru meminta murid-murid mengambil sikat. 4. 5.Prosedur yang menggunakan langkah-langkah kecil diikuti dengan latihan berturut-turut dan menggunakan jadual peneguhan yang bersesuaian. ALATAN : 1. Demonstrasi 2. Shaping (Pembentukan). Guru meminta murid-murid berdiri menghadap cermin. Guru menyuruh murid-murid mengeluarkan alatan menyikat rambut. Cermin LANGKAH PENGAJARAN : 1. Mulakan menyikat rambut sebelah kanan dan kemudian sebelah kiri pula.ANALISIS TUGASAN KOMPONEN BIDANG TINGKAH LAKU SASARAN CARA PENYAMPAIAN : Kemahiran Hidup : Urus Diri (Menyikat rambut) : Murid boleh menyikat rambut dengan betul dengan bantuan guru : 1. . Simpan alatan di tempat yang selamat. 3. 2. Kemudian.