TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Hj. Barisan Guru Besar.NIZA Yang Berhormat. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Tn. Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha. Guru-guru. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Yang Berusaha. . Yang Berusaha.

Hadirin dan hadirat sekalian. apabila. bakal menerima sijil masing-masing. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s.ZUE Biji selasih boleh dimakan. Menjadi perisa sedap terperi. . Sayang lada terlupa bagi. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan. Alhamdulillah. untuk memimpin bacaan doa. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. hingga membolehkan kita semua berhimpun. Selamat datang kami ucapkan.w. bermurah kesempurnaan akal. Garam ada kicap pun ada. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. dan bertemu. Semoga majlis bertambah seri. dengan sukacitanya. . Sayang tiada berdoa lagi. yang julung kali diadakan pada tahun ini. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan.t. Pantun ada ucapan pun ada. 385 orang graduan Pra Sekolah. ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Hari ini. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah. majlis. yang tidak putus-putus.

Majlis mempersilakan Yang Berusaha.BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Seterusnya . marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. Majlis mempersilakan. NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan. Dengan segala hormatnya dipersilakan. . Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Asyraf bin Mohd Shareen. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. Kini.

Dengan segala hormatnya dipersilakan. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Diserikan dengan permata berlian. Dengan segala hormatnya dipersilakan. NIZA .ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi. Untuk itu. Dato’ Sham bin Mat Sahat. atas ucapan beliau sebentar tadi. untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Berkebaya batik berwarna merah. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat. dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini. Seterusnya. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Dato’ Sham bin Mat Sahat. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. untuk menyampaikan ucap utama. seterusnya merasmikan majlis.

Dato’ Sham bin Mat Sahat. …………………………………… Dipersilakan adik.. adik. dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah.. adik. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.. Persembahan menyusul memeriahkan majlis... SK Bagan Serai. ………………………….. ... atas penyampaian sijil kepada para graduan.... berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau... Dari Kedah ke bandar Perlis. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK .. Majlis berehat untuk seketika. Hadirin sekalian. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat...ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil....... Semoga hadirin terhibur di hati..... ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian.... Singgah bersantai di tepi jeti..

mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau. memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. Akhirnya. Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Untuk makluman sidang hadirin. Persembahan gerakan berirama ini juga. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi. .NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. di akhir persembahan ini.

...... ........ bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah.......... …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ... NIZA Mendahului penerima sijil............. Dato’ Sham bin Mat Sahat.... menjemput dan mengiringi Yang Berhormat.... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat.. …………………………...NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati...... Dengan segala hormatnya dipersilakan.......... SK...... adik. adik....... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan... dipersilakan graduan dari Pra Sekolah. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. …………………………………… Dipersilakan adik.. Dato’ Sham bin Mat Sahat.. atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi..........

Pegawai Pelajaran Daerah Kerian . atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi. Mohon isytihar penangguhan majlis kami. Dato’ Sham bin Mat Sahat. untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. Sebagai tanda keikhlasan diri. Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Cenderamata istimewa kami susuli. Sebagai tanda berbesar hati. Jangan patahkan batang jerami. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari.PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. NIZA . Sebagai tanda terima kasih kami. Kepada Dato’ mandat diberi. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.

Dato’ Sham bin Mat Sahat. NIZA . untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. hadirin dipersilakan duduk. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian. hadirin diminta berdiri. NYANYIAN LAGU Terima kasih. Dato’ Sham bin Mat Sahat. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dengan segala hormatnya . Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Kini. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. majlis mempersilakan Yang Berhormat.

Kami menyusun jari sepuluh. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Akhir kalam. meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. Ramai orang bermandi-manda. Sekian dahulu. Majlis indah bertambah elok.ZUE Pantai indah pantai berteluk. Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan. Tetamu kehormat. dan para guru besar. pembawa mohor konvokesyen. . melafazkan nama . berakhirlah majlis kita pada hari ini. ZUE Dengan ini. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. Perarakan keluar. Jika terkurang bukan sengaja. Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. kepada tetamu kehormat. ZUE Diumumkan. Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful