TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Yang Berusaha. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian. . Guru-guru. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Barisan Guru Besar. Hj. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Yang Berusaha. Tn.NIZA Yang Berhormat. Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha.

untuk memimpin bacaan doa. Hadirin dan hadirat sekalian. bermurah kesempurnaan akal.t. bakal menerima sijil masing-masing. Pantun ada ucapan pun ada. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. majlis. Garam ada kicap pun ada. Semoga majlis bertambah seri. dengan sukacitanya. Hari ini. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan. Sayang lada terlupa bagi. apabila. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan.ZUE Biji selasih boleh dimakan. dan bertemu. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s.w. Menjadi perisa sedap terperi. Selamat datang kami ucapkan. . hingga membolehkan kita semua berhimpun. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah. yang tidak putus-putus. 385 orang graduan Pra Sekolah. . ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Sayang tiada berdoa lagi. Alhamdulillah. yang julung kali diadakan pada tahun ini. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011.

NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan. Asyraf bin Mohd Shareen. Dengan segala hormatnya dipersilakan. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Majlis mempersilakan. . Majlis mempersilakan Yang Berusaha. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. Kini. Seterusnya .BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd.

Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dengan segala hormatnya dipersilakan. untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. untuk menyampaikan ucap utama. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dato’ Sham bin Mat Sahat. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi. Diserikan dengan permata berlian. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat. Untuk itu. Berkebaya batik berwarna merah. NIZA . Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Seterusnya. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. atas ucapan beliau sebentar tadi. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. seterusnya merasmikan majlis. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini.

... berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau. Persembahan menyusul memeriahkan majlis...... adik... Majlis berehat untuk seketika.. Semoga hadirin terhibur di hati.ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil. atas penyampaian sijil kepada para graduan.... Dato’ Sham bin Mat Sahat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu........ adik.. dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah. Hadirin sekalian..... Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK . Singgah bersantai di tepi jeti. …………………………………… Dipersilakan adik... ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian. Dari Kedah ke bandar Perlis.. …………………………... SK Bagan Serai.

.NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. di akhir persembahan ini. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi. Persembahan gerakan berirama ini juga. Dengan segala hormatnya dipersilakan. mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Untuk makluman sidang hadirin. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau. memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. Akhirnya. Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri. Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman.

................ Dato’ Sham bin Mat Sahat......... atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi... Dato’ Sham bin Mat Sahat.. Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan. NIZA Mendahului penerima sijil... SK.......... adik......... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu....... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian.. bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah. ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat..... adik.. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ..... ... menjemput dan mengiringi Yang Berhormat....NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu....... dipersilakan graduan dari Pra Sekolah.. …………………………..... …………………………………… Dipersilakan adik.. Dengan segala hormatnya dipersilakan...

atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian . Kepada Dato’ mandat diberi. Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris.PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Sebagai tanda keikhlasan diri. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Sebagai tanda berbesar hati. NIZA . Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Cenderamata istimewa kami susuli. untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. Mohon isytihar penangguhan majlis kami. Sebagai tanda terima kasih kami. Jangan patahkan batang jerami.

Dengan segala hormatnya .NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. Kini. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Dato’ Sham bin Mat Sahat. NIZA . Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NYANYIAN LAGU Terima kasih. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. majlis mempersilakan Yang Berhormat. hadirin dipersilakan duduk. hadirin diminta berdiri.

Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Tetamu kehormat. Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. dan para guru besar. Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan.ZUE Pantai indah pantai berteluk. ZUE Diumumkan. wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. berakhirlah majlis kita pada hari ini. ZUE Dengan ini. . melafazkan nama . Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. pembawa mohor konvokesyen. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. Majlis indah bertambah elok. meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. Kami menyusun jari sepuluh. Perarakan keluar. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. Sekian dahulu. kepada tetamu kehormat. Akhir kalam. Ramai orang bermandi-manda. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. Jika terkurang bukan sengaja.