TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha. Barisan Guru Besar. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian.NIZA Yang Berhormat. . Yang Berusaha. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Hj. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Yang Berusaha. Guru-guru. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Tn. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis.

yang julung kali diadakan pada tahun ini. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. untuk memimpin bacaan doa. Alhamdulillah.t.w. 385 orang graduan Pra Sekolah. Hadirin dan hadirat sekalian. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. Garam ada kicap pun ada. yang tidak putus-putus.ZUE Biji selasih boleh dimakan. . bakal menerima sijil masing-masing. Pantun ada ucapan pun ada. apabila. dan bertemu. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011. hingga membolehkan kita semua berhimpun. majlis. Selamat datang kami ucapkan. bermurah kesempurnaan akal. Menjadi perisa sedap terperi. ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah. Semoga majlis bertambah seri. Sayang lada terlupa bagi. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s. . dengan sukacitanya. Sayang tiada berdoa lagi. Hari ini. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan.

Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. . Kini. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. Asyraf bin Mohd Shareen. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Dengan segala hormatnya dipersilakan. NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan. marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd.BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. Majlis mempersilakan Yang Berusaha. Majlis mempersilakan. Seterusnya . Hadirin hadirat yang dimuliakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Dengan segala hormatnya dipersilakan. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat.ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Dato’ Sham bin Mat Sahat. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. seterusnya merasmikan majlis. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Untuk itu. NIZA . Diserikan dengan permata berlian. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. atas ucapan beliau sebentar tadi. untuk menyampaikan ucap utama. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Seterusnya. Dato’ Sham bin Mat Sahat. untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. Berkebaya batik berwarna merah. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat.

SK Bagan Serai.... dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah..... . …………………………………… Dipersilakan adik. Persembahan menyusul memeriahkan majlis. Semoga hadirin terhibur di hati... Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. adik..... Dato’ Sham bin Mat Sahat..ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil. Majlis berehat untuk seketika. adik.. atas penyampaian sijil kepada para graduan. berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau.... Singgah bersantai di tepi jeti. ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian.. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ... Dari Kedah ke bandar Perlis... …………………………... Hadirin sekalian.. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.....

Untuk makluman sidang hadirin. mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman. di akhir persembahan ini. memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. . Persembahan gerakan berirama ini juga. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi. Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri. Akhirnya. Dengan segala hormatnya dipersilakan.NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau.

. SK.NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati...... …………………………. ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat... dipersilakan graduan dari Pra Sekolah.......... Dato’ Sham bin Mat Sahat.. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK .......... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. NIZA Mendahului penerima sijil.... .............. …………………………………… Dipersilakan adik... menjemput dan mengiringi Yang Berhormat... Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan..... Dato’ Sham bin Mat Sahat.. bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah..... adik.... atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi.. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.. Dengan segala hormatnya dipersilakan....... adik.................

Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Sebagai tanda keikhlasan diri.PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari. Jangan patahkan batang jerami. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Kepada Dato’ mandat diberi. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Sebagai tanda terima kasih kami. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi. Cenderamata istimewa kami susuli. NIZA . untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. Sebagai tanda berbesar hati. Mohon isytihar penangguhan majlis kami. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian .

Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NYANYIAN LAGU Terima kasih. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. Kini. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. majlis mempersilakan Yang Berhormat. hadirin dipersilakan duduk. untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. Dengan segala hormatnya . NIZA . hadirin diminta berdiri. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan.NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian.

wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Jika terkurang bukan sengaja. ZUE Diumumkan. Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. pembawa mohor konvokesyen. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. Perarakan keluar. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. Tetamu kehormat. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. melafazkan nama . Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian.ZUE Pantai indah pantai berteluk. ZUE Dengan ini. Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan. Majlis indah bertambah elok. Ramai orang bermandi-manda. dan para guru besar. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Akhir kalam. berakhirlah majlis kita pada hari ini. meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. Kami menyusun jari sepuluh. Sekian dahulu. . kepada tetamu kehormat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful