TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Dato’ Sham bin Mat Sahat. . Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha. Barisan Guru Besar. Guru-guru.NIZA Yang Berhormat. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Tn. Hj. Yang Berusaha. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Yang Berusaha.

Hadirin dan hadirat sekalian. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan. Garam ada kicap pun ada. yang julung kali diadakan pada tahun ini.ZUE Biji selasih boleh dimakan. apabila.t. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011. bakal menerima sijil masing-masing. majlis. Semoga majlis bertambah seri. Sayang lada terlupa bagi. . Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah.w. yang tidak putus-putus. Alhamdulillah. . Selamat datang kami ucapkan. bermurah kesempurnaan akal. untuk memimpin bacaan doa. 385 orang graduan Pra Sekolah. Hari ini. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s. Menjadi perisa sedap terperi. Sayang tiada berdoa lagi. dan bertemu. Pantun ada ucapan pun ada. dengan sukacitanya. hingga membolehkan kita semua berhimpun. ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian.

Seterusnya .BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan. Asyraf bin Mohd Shareen. . Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. Majlis mempersilakan Yang Berusaha. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd. Majlis mempersilakan. Kini. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Hadirin hadirat yang dimuliakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NIZA .ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat. Diserikan dengan permata berlian. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. untuk menyampaikan ucap utama. seterusnya merasmikan majlis. Dengan segala hormatnya dipersilakan. untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. atas ucapan beliau sebentar tadi. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat. Berkebaya batik berwarna merah. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Dato’ Sham bin Mat Sahat. dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Seterusnya. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. Untuk itu.

....ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dari Kedah ke bandar Perlis. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat..... atas penyampaian sijil kepada para graduan.. adik..... SK Bagan Serai. . adik.. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK .... …………………………………… Dipersilakan adik.. Hadirin sekalian. dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah. ………………………….. ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian..... Dato’ Sham bin Mat Sahat.... berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau.. Persembahan menyusul memeriahkan majlis. Semoga hadirin terhibur di hati.... Singgah bersantai di tepi jeti. Majlis berehat untuk seketika.

. Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau. Untuk makluman sidang hadirin.NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. di akhir persembahan ini. Akhirnya. Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi. Persembahan gerakan berirama ini juga. memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Dengan segala hormatnya dipersilakan.

........... Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan....... atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi............... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ........ …………………………...... Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dato’ Sham bin Mat Sahat...... SK........ .... ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. dipersilakan graduan dari Pra Sekolah. adik....... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat....... NIZA Mendahului penerima sijil. …………………………………… Dipersilakan adik...... adik..... menjemput dan mengiringi Yang Berhormat.NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati.. bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah..

Kepada Dato’ mandat diberi. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian . Jangan patahkan batang jerami. Cenderamata istimewa kami susuli. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari. Mohon isytihar penangguhan majlis kami.PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Sebagai tanda berbesar hati. Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Sebagai tanda terima kasih kami. untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. NIZA . Dato’ Sham bin Mat Sahat. Sebagai tanda keikhlasan diri. atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi.

marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. Kini. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. hadirin dipersilakan duduk. untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. Dengan segala hormatnya .NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian. NYANYIAN LAGU Terima kasih. Dato’ Sham bin Mat Sahat. majlis mempersilakan Yang Berhormat. NIZA . hadirin diminta berdiri. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.

Perarakan keluar. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan. ZUE Diumumkan. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. Majlis indah bertambah elok. Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Tetamu kehormat. ZUE Dengan ini. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. pembawa mohor konvokesyen. melafazkan nama . Sekian dahulu. Jika terkurang bukan sengaja.ZUE Pantai indah pantai berteluk. meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. dan para guru besar. . Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. kepada tetamu kehormat. Kami menyusun jari sepuluh. Akhir kalam. Ramai orang bermandi-manda. berakhirlah majlis kita pada hari ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful