TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Yang Berusaha. Tn. Yang Berusaha. Hj. Barisan Guru Besar. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian.NIZA Yang Berhormat. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis. . Guru-guru. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian.

yang tidak putus-putus.w. Semoga majlis bertambah seri. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011.ZUE Biji selasih boleh dimakan. Pantun ada ucapan pun ada. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan.t. . Sayang tiada berdoa lagi. dengan sukacitanya. 385 orang graduan Pra Sekolah. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan. yang julung kali diadakan pada tahun ini. hingga membolehkan kita semua berhimpun. Selamat datang kami ucapkan. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. untuk memimpin bacaan doa. . apabila. dan bertemu. bermurah kesempurnaan akal. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s. Hadirin dan hadirat sekalian. ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Sayang lada terlupa bagi. Alhamdulillah. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah. majlis. bakal menerima sijil masing-masing. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. Hari ini. Garam ada kicap pun ada. Menjadi perisa sedap terperi.

Seterusnya . Dengan segala hormatnya dipersilakan. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. Asyraf bin Mohd Shareen. marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd. Majlis mempersilakan. Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. Hadirin hadirat yang dimuliakan. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. .BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. Kini. NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan. Majlis mempersilakan Yang Berusaha.

Seterusnya. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. untuk menyampaikan ucap utama. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. seterusnya merasmikan majlis. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Diserikan dengan permata berlian. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini. Berkebaya batik berwarna merah. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Untuk itu. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah.ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi. untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NIZA . dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat. Dengan segala hormatnya dipersilakan. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. atas ucapan beliau sebentar tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu.

.. berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau... atas penyampaian sijil kepada para graduan.. Persembahan menyusul memeriahkan majlis... SK Bagan Serai...... ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian.ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil... …………………………………… Dipersilakan adik.... ..... dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah. Majlis berehat untuk seketika. adik.. Singgah bersantai di tepi jeti. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Semoga hadirin terhibur di hati. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ..... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. …………………………. adik. Hadirin sekalian. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat.. Dari Kedah ke bandar Perlis....

memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. . mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman. Akhirnya. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi.NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. Persembahan gerakan berirama ini juga. Untuk makluman sidang hadirin. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau. Dengan segala hormatnya dipersilakan. di akhir persembahan ini. Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri.

.......... menjemput dan mengiringi Yang Berhormat... Dato’ Sham bin Mat Sahat... dipersilakan graduan dari Pra Sekolah. …………………………………… Dipersilakan adik. Dato’ Sham bin Mat Sahat....... atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi.......... bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah............. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. adik... .... …………………………. Dengan segala hormatnya dipersilakan.. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu..... adik. SK. …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK ...NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati... NIZA Mendahului penerima sijil............. Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan..... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian.... ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat..........

atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Sebagai tanda keikhlasan diri. untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris.PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian . Cenderamata istimewa kami susuli. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Sebagai tanda berbesar hati. NIZA . Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Mohon isytihar penangguhan majlis kami. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari. Jangan patahkan batang jerami. Sebagai tanda terima kasih kami. Kepada Dato’ mandat diberi.

Dato’ Sham bin Mat Sahat. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. Dengan segala hormatnya . hadirin dipersilakan duduk. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. Kini. hadirin diminta berdiri. NYANYIAN LAGU Terima kasih.NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. NIZA . Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. majlis mempersilakan Yang Berhormat. Dato’ Sham bin Mat Sahat. marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat.

kepada tetamu kehormat. Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. Majlis indah bertambah elok. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. Jika terkurang bukan sengaja. Ramai orang bermandi-manda. Tetamu kehormat. dan para guru besar. Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan.ZUE Pantai indah pantai berteluk. wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. ZUE Diumumkan. melafazkan nama . meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. ZUE Dengan ini. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. Kami menyusun jari sepuluh. Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Akhir kalam. Perarakan keluar. Sekian dahulu. pembawa mohor konvokesyen. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. berakhirlah majlis kita pada hari ini. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful