TEKS PENGACARA MAJLIS KONVOKESYEN PRA SEKOLAH PERINGKAT DAERAH KERIAN 12 OKTOBER 2011 Bil Nama Teks Pengacaraan

1

NIZA

Mengumumkan , Ketibaan Yang Berhormat, Dato’ Sham bin Mat Sahat, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu diiringi oleh Tuan Hj. Mat Lazim bin Idris, Pegawai Pelajaran Daerah Kerian, tetamu kehormat dengan didahului oleh pembawa mohor rasmi Konvokesyen Pra Sekolah oleh Pn. Noradilah bt. Hj. Nain. Hadirin diminta berdiri.

PENYERAHAN BUKU PROGRAM OLEH DUA ORANG MURID Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal bismillah pembuka bicara. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Salam sejahtera, salam keilmuan, salam satu Malaysia dan salam Perak Aman Jaya.

NIZA

Hj. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. En Madzran Bin Raden Sukianto Penyelia Sekolah Rendah Yang Berusaha. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Yang Berusaha.NIZA Yang Berhormat. Pn Azizah Bt Abu Bakar Pen. Tn. merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis. Barisan Guru Besar. Dato’ Sham bin Mat Sahat. . Abdul Wahid B Ramli Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Yang Berusaha. Dan graduan Pra Sekolah yang diraikan sekalian. Guru-guru. Yang Berusaha. Ppd Prasekolah/Permata Para Pegawai Pelajaran Daerah.

t. Alhamdulillah. Menjadi perisa sedap terperi. dalam Majlis Konvokesyen PRA Sekolah peringkat daerah. Sayang tiada berdoa lagi. Hari ini. marilah kita bersama-sama merafakkan rasa syukur ke hadrat Allah s. bermurah kesempurnaan akal. .ZUE Biji selasih boleh dimakan. bakal menerima sijil masing-masing. .w. mempersilakan Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail. Selamat datang kami ucapkan. bakal menyaksikan satu lagi sejarah terukir di dalam kalendar akademik Pendidikan Pra Sekolah 2011. Majlis dengan segala hormatnya dipersilakan. untuk memimpin bacaan doa. yang tidak putus-putus. Sayang lada terlupa bagi. yang julung kali diadakan pada tahun ini. apabila. majlis. dengan sukacitanya. menganugerahkan kesihatan jasad dan memberikan keupayaan. Pantun ada ucapan pun ada. Garam ada kicap pun ada. Semoga majlis bertambah seri. Bagi memberkati majlis yang penuh syahdu ini. hingga membolehkan kita semua berhimpun. dan bertemu. ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Hadirin dan hadirat sekalian. 385 orang graduan Pra Sekolah.

Asyraf bin Mohd Shareen. Kini. Seterusnya . NIZA Hadirin hadirat yang dimuliakan.BACAAN DOA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Al-fadhil Ustaz Ferdaus bin Ismail atas pimpinan bacaan doa sebentar tadi. . Majlis mempersilakan Yang Berusaha. Asyraf bin Mohd Shareen kerana berani tampil ke hadapan memberikan ucapan. NIZA NIZA Terima kasih kepada adik Mohd. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. marilah kita sama-sama mendengar ucapan daripada wakil murid Pra Sekolah yang akan disampaikan oleh adik Mohd. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian merangkap pengerusi jawatankuasa pengelola majlis untuk menyampaikan ucapan. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Majlis mempersilakan.

untuk menganugerahkan sijil kepada para graduan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Seterusnya. Tibalah masa penyampaian anugerah Penerima teruja menunggu giliran Kini. dan mengistiharkan pembukaan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian bagi tahun 2011. untuk menyampaikan ucap utama. Diserikan dengan permata berlian. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Berkebaya batik berwarna merah. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dato’ Sham bin Mat Sahat. Sidang hadirin yang dihormati sekalian. NIZA . Dato’ Sham bin Mat Sahat. majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berhormat. Untuk itu. seterusnya merasmikan majlis. atas ucapan beliau sebentar tadi. menjemput dan mengiringi Yang Berhormat. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. tibalah kita ke upacara penyampaian sijil kepada graduan Pra Sekolah. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. majlis dengan penuh sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris.ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris atas ucapan beliau sebentar tadi.

. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. ZUE MAJLIS BERHENTI REHAT Sidang hadirin sekalian. SK Bagan Serai. adik.. Persembahan menyusul memeriahkan majlis.. Dato’ Sham bin Mat Sahat........ZUE PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 1 Mendahului penerima sijil.... . …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK .. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu... Hadirin sekalian. Dari Kedah ke bandar Perlis. adik.. Singgah bersantai di tepi jeti. atas penyampaian sijil kepada para graduan.. ………………………….... dipersilakan graduan dari Integrasi Pra Sekolah... …………………………………… Dipersilakan adik.. berikut dibacakan sinopsis Gerak Rama bertajuk Siti di Alam Fantasi yang akan dipersembahkan oleh kumpulan murid Pra sekolah SK Kuala Kurau.. Semoga hadirin terhibur di hati.... Majlis berehat untuk seketika...

Gerak rama ini disusun dengan kepelbagaian gerakan yang bermakna dengan memasukkan elemen oleh tubuh yang tersendiri. Persembahan gerakan berirama ini juga. di akhir persembahan ini. Akhirnya.NIZA BACAAN SINOPSIS Persembahan gerak rama ini menggambarkan alam fantasi seorang gadis kampung yang mengimpikan kehidupan sebagai seorang puteri kayangan. mimpi gadis itu terhenti apabila dia mengetahui bahawa alam fantasinya hanyalah khayalan dan dia tersedar daripada mimpi tersebut apabila ditinggalkan bersendirian di taman. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Untuk makluman sidang hadirin. . Gerak rama ini dipersembahkan dengan kombinasi tiga lagu instrumental yang mempamerkan suasana di sebuah perkampungan kayangan bersama-sama dengan dayang-dayang yang menemani tuan puteri di sebuah taman. memasukkan penceritaan mimpi fantasi gadis bermain-main dan bergurau di taman beserta dengan persembahan tarian oleh dayang-dayang istana. kumpulan itu tadi dipimpin oleh guruguru dan pembantu pengurusan murid SK Kuala Kurau. ZUE Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada kumpulan murid Pra Sekolah SK Kuala Kurau atas persembahan itu tadi.

... Majlis Konvokesyen Pra sekolah akan diteruskan. ZUE Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat... Dato’ Sham bin Mat Sahat....... Majlis sekali lagi mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim bin Idris Pegawai Pelajaran Daerah Kerian........ menjemput dan mengiringi Yang Berhormat..... Dengan segala hormatnya dipersilakan.... adik..NIZA PENYAMPAIAN SIJIL BAHAGIAN 2 Sidang hadirin yang dihormati........ adik... SK........... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. ………………………….... …………………………… Seterusnya dipersilakan graduan Pra Sekolah SK .. atas penyampaian sijil kepada para graduan sebentar tadi...... bagi meneruskan penganugerahan sijil kepada para graduan Pra Sekolah. NIZA Mendahului penerima sijil.. …………………………………… Dipersilakan adik...................... dipersilakan graduan dari Pra Sekolah..... Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Dato’ Sham bin Mat Sahat.... .

NIZA . Mohon isytihar penangguhan majlis kami. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. Sebagai tanda terima kasih kami. PENGISTIHARAAN PENANGGUHAN HARI KONVOKESYEN Kalau tuan pikat kenari. Sebagai tanda keikhlasan diri. atas penyempurnaan penyampaian cenderamata itu tadi. Pegawai Pelajaran Daerah Kerian .PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA TETAMU KEHORMAT ZUE Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Dato’ Sham bin Mat Sahat. untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Mat Lazim Bin Idris. Sebagai tanda berbesar hati. Kepada Dato’ mandat diberi. Jangan patahkan batang jerami. Cenderamata istimewa kami susuli.

marilah kita ber sama-sama menyanyikan lagu Perak di Puncak Kecemerlangan. NYANYIAN LAGU Terima kasih. untuk mengistiharkan penangguhan Majlis Konvokesyen Pra Sekolah Daerah Kerian tahun 2011. NYANYIAN LAGU PERAK DIPUNCAK KECEMERLANGAN Sebelum mengakhiri majlis. majlis mempersilakan Yang Berhormat. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. NIZA Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat. Dengan segala hormatnya . Dato’ Sham bin Mat Sahat. atas pengistiharan penangguhan itu tadi. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Pongsu. hadirin dipersilakan duduk. NIZA .NIZA Sidang hadirin yang dihormati sekalian. Kini. Dato’ Sham bin Mat Sahat. hadirin diminta berdiri.

Perarakan keluar. Jika terkurang bukan sengaja.ZUE Pantai indah pantai berteluk. Sekian dahulu. Kami menyusun jari sepuluh. . Tetamu kehormat. dan para guru besar. wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. kepada tetamu kehormat. Majlis Konvokesyen Pra Sekolah peringkat Daerah Kerian pada kali ini. Akhir kalam. dan para hadirin sekalian yang telah menyerikan. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. Majlis indah bertambah elok. dengan tulus ikhlas memohon ampun maaf andai tersilap mengatur bicara. Para Pegawai Pelajaran Daerah Kerian. dan menjayakan konvokesyen pada pagi ini. pembawa mohor konvokesyen. ZUE Dengan ini. meninggalkan dewan untuk menikmati jamuan. ZUE Diumumkan. Ramai orang bermandi-manda. melafazkan nama . Pihak majls merakamkan setinggi-tinggi penghargaan. berakhirlah majlis kita pada hari ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful