Anda di halaman 1dari 4

HBPE3103_MEI’10/SMP/MHAA

BAHAGIAN A

ARAHAN

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN Markah

1.

Terangkan maksud servis dalam permainan bola tampar dan berikan DUA jenis servis dalam permainan tersebut. (4)

2.

Nyatakan EMPAT kesalahan pemain di jaring dalam permainan bola tampar. (4)

3.

Berikan DUA tindakan yang dibenarkan dan DUA tindakan yang tidak dibenarkan bagi penjaga gol dalam permainan bola baling. (4)

4.

Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan sesuatu strategi dalam permainan bola sepak. (4)

5.

Pukulan voli dan pukulan pancung adalah antara kemahiran dalam permainan tenis. Berikan justifikasi KEDUA-DUA jenis pukulan ini. (4)

(Jumlah: 20)

1…

(a) Huraikan kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola tampar. (4) (c) Bezakan mekanik perlakuan bagi KEDUA-DUA kaedah ( 10 ) (Jumlah: 20) penghantaran tersebut.HBPE3103_MEI’10/SMP/MHAA BAHAGIAN B ARAHAN Bahagian B mengandungi LIMA soalan. (5) (b) Kaitkan setiap kemahiran tersebut dengan tindakan yang tidak dibenarkan dalam peraturan dan undang-undang permainan bola tampar. 2… . (6) (b) Nyatakan situasi permainan yang sesuai menggunakan kaedah penghantaran tersebut. SOALAN Markah 1. ( 15 ) (Jumlah: 20) 2. Penghantaran bola yang pantas dapat membantu kejayaan sesuatu pasukan dalam permainan hoki. Setiap pemain perlu menguasai dan memahami peraturan dan undangundang bagi kemahiran asas permainan bola tampar. Jawab TIGA soalan SAHAJA. (a) Jelaskan DUA kaedah penghantaran dan kelebihannya.

(a) Nyatakan jenis-jenis hantaran dalam permainan bola jaring dan pelaksanaannya. ( 12 ) (Jumlah: 20) 5. ( 10 ) (b) Nyatakan situasi permainan yang sesuai digunakan bagi melakukan setiap jenis hantaran tersebut.HBPE3103_MEI’10/SMP/MHAA 3. (8) (b) Bezakan sistem permainan yang dinyatakan. ( 12 ) (Jumlah: 20) 4. (a) Jelaskan tindakan-tindakan yang dibenarkan dan tidak dibenarkan bagi seorang pemain dalam permainan bola baling. (a) Kaitkan sistem permainan dengan posisi pemain dalam bola sepak. ( 10 ) (Jumlah: 20) 3… . (8) (b) Kaitkan TIGA jenis denda atau hukuman yang dikenakan ke atas seseorang pemain bola baling dengan jenis kesalahan yang dilakukannya. Setiap peraturan dan undang-undang permainan perlu dipatuhi oleh setiap pemain bagi mengelakkan pemain didenda atau dihukum. Hantaran dalam permainan bola jaring adalah cara untuk mengerakkan bola ke kawasan pihak lawan. Sistem permainan adalah strategi permainan yang digunakan bagi menentukan kejayaan sesebuah pasukan dalam permainan bola sepak.

sediakan perkara-perkara yang perlu anda lakukan bagi memastikan keselamatan pemain sebelum. (Jumlah: 20) KERTAS SOALAN TAMAT 4 . Aspek keselamatan dalam sukan adalah penting bagi mengelakkan dan mengurangkan risiko kecederaan dalam kalangan pemain. Sekolah anda telah dilantik sebagai penganjur bagi suatu pertandingan permainan di peringkat zon/ daerah. semasa atau selepas melakukan sesuatu aktiviti atau latihan. Sediakan SATU senarai jawatan kuasa pelaksana dan spesifikasi kerja jawatan kuasa yang disenaraikan bagi pertandingan yang akan dianjurkan. (Jumlah: 20) 2. Sebagai seorang jurulatih. Jawab SATU soalan SAHAJA.HBPE3103_MEI’10/SMP/MHAA BAHAGIAN C ARAHAN Bahagian C mengandungi DUA soalan. SOALAN Markah 1.