Anda di halaman 1dari 9

1.0 PENGENALAN Allah Ta’ala merupakan Khaliq kepada sekalian makhluk. Tiada yang terkecuali daripada penguasaan-Nya.

Allah menciptakan daripada sesuatu makhluk dengan tujuan, hatta sekecilkecil makhluk di bumi ini juga mempunyai peranan tersendiri. Semut merupakan makhluk Allah yang bolah dikategorikan sebagai makhluk yang kecil di dunia ini. Namun begitu cerita mengenai semut ini telah dilakarkan oleh Allah S.W.T di dalam al-Quran. “Hingga ketika mereka sampai di lembah semut, berkatalah seekor semut, “Wahai semut-semut! Masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan bala tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari. Maka dia (Sulaiman) tersenyum lalu tertawa kerana (mendengar) perkataan semut itu. Dan dia berdoa “ Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku kerjakan kebajikan yang Engkau redhai, dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh.” (Surah An-Naml:18-19) Pelbagai persoalan dan tanda tanya yang timbul di sebalik penciptaan semut ini. Maka, kajian mengenai FALSAFAH PENCIPTAAN SEMUT ini adalah untuk merungkai beberapa persoalan mengenai keajaiban penciptaan semut itu sendiri. Saat menjelajahi dunia semut yang istimewa ini, kita akan diruntun rasa kagum dengan sistem kehidupan semut yang sempurna ini dan semakin merasa perlu untuk berfikir dan menyelidiki. Saat itu pula, kita akan melihat kekeliruan teori evolusi sekaligus menyaksikan penciptaan Allah yang sempurna, sebuah karya yang maha penting. Dalam Al-Quran, mereka yang berfikir tentang alam sehingga mengenali kekuasaan Allah yang maha agung, dipuji sebagai teladan bagi orang beriman. Ayat-ayat berikut menjelaskan hal ini secara lengkap: “Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih ber-gantinya malam dan siang, terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Mahasuci Engkau. Maka, peliharalah kami dari siksa neraka.” (QS. Ali 'Imran, 3: 190-191)
1

Semut terbahagi kepada lebih daripada 12 000 kelompok dengan jumlah yang banyak di kawasan tropika.0 SEMUT MAKHLUK UNIK Semut merupakan makhluk Allah yang unik dan merupakan makhluk yang terpadat di dunia ini. Semut berasal daripada keturunan tawon Vespoidea. Fosil ini memberikan bukti terjelas tentang hubungan semut moden dan tawon non-sosial. semut pejantan.20% jumlah biomas haiwan-haiwan besar. namun terdapat banyak perkara yang boleh dikaji berkenaan makhluk Allah ini. dkk. Analisa filogenetik mendapati bahawa semut telah berevolusi dari capung vespoid sejak dari 120 juta hingga 170 juta tahun dahulu. Pada tahun 1966. Ketika jumlah semut bertambah. Fosil ini ditemui di sebuah lading getah di New Jersey dan telah berumur lebih daripada 80 juta tahun.2. Walaupun bersaiz kecil. 3. O. yang mempunyai pengurusan organisasi yang baik. Semut dikenali dengan koloni dan sarang-sarangnya yang teratur. Organisasi mereka begitu maju sehingga dapat dikatakan memiliki peradaban yang mirip dengan peradaban manusia. E. Semut merupakan salah satu kelompok yang paling “sosial” dalam genus serangga dan hidup sebagai masyarakat yang disebut koloni. di mana setiap koloni terdiri daripada ribuan semut. 2 . Satu koloni dapat menguasai dan menakluki sebuah daerah luas untuk melaksanakan kegiatan mereka. menemukan fosil semut dalam getah pohon (Sphecomyrma freyi) dari tahun permulaan evolusi (120-170 juta tahun dahulu). mereka dapat membentuk sekitar 15 . Hanya di beberapa tempat seperti di Islandia. dan ratu semut. Semut mempunyai pelbagai jenis dan boleh dibaahgikan kepada semut pekerja. Koloni semut kadang kala disebut sebagai superorganisme kerana koloni-koloni mereka yang membentuk sebuah kesatuan. Semut telah menguasai hampir seluruh bahagian tanah di bumi. Wilson. Greenland dan Hawaii tidak dikuasai oleh koloni semut.0 ASAL-USUL SEMUT Semut merupakan serangga eusosial yang berasal daripada keluarga Formisidae dan termasuk dalam ordo Himenoptera yang mencakupi capung. lebah dan tawon.

antenanya berfungsi sebagai hidung dan hujung jari. Otaknya mengandungi setengah juta sel saraf. dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh. Tonjolan di bawah mulut menjadi indra pengecap. dan bertempur di samping menghasilkan dan menyimpan makanan. hal ini dijelaskan: “Dalam kepala semut terdapat organ-organ indra majemuk. Inilah persoalan yang timbul dalam pemikiran para cerdik pandai. anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku kerjakan kebajikan yang Engkau redhai. Bagaimanakah haiwan seberat sel saraf ini berkomunikasi di antara satu sama lain? Hasil kajian ilmiah pada abad ini mendapati bahawa terdapat jaringan komunikasi yang luar biasa di kalangan makhluk ini. dapat dibuktikan bahawa semut mampu berkomunikasi dengan koloni mereka.1 KOMUNIKASI Firman Allah di dalam al-Quran.” (Surah An-Naml:18-19) Berdasarkan firman Allah di atas. Dan dia berdoa “ Ya Tuhanku. Ini merupakan keajaiban agung Allah dalam penciptaan semut. yang semuanya betina. untuk menangkap isyarat visual dan kimiawi yang vital bagi koloni. besar dan kecil. Namun. Ini berdasarkan pendengaran nabi Sulaiman yang dikurniakan Allah mukjizat untuk memahami bahasa makhluk selain manusia. matanya majmuk.Semut merawat bayi-bayi mereka. cara komunikasi mereka berbeza dengan haiwan lain. Bahkan ada koloni yang melakukan pekerjaan yang bersangkutan dengan “pertanian” atau “penternakan”. Mereka menggunakan organ indra ini pada setiap saat dalam hidup mereka iaitu 3 . Dengan jaringan komunikasi yang sangat kuat. bulu menjadi indra peraba.” Semut memiliki metod komunikasi yang cukup berbeza berkat organ pengindra mereka yang peka.” . 3. Dalam artikel di majalah National Geographic. yang mungkin terdiri atas sejuta lebih pekerja. surah an-Naml ayat 19: “Maka dia (Sulaiman) tersenyum lalu tertawa kerana (mendengar) perkataan semut itu. melindungi koloni. haiwan ini begitu unggul sehingga tak dapat dibandingkan dengan organism mana pun dari segi organisasi sosial.

tujuannya bukanlah memberi informasi. Seekor semut mengetuk ringan tubuh teman sarangnya dan menyentuh kuat dengan antena. ajakan. Bagaimana “bahasa antena” antara semut ini dipelajari oleh semua semut adalah topik lain yang layak difikirkan. Apakah mereka mengikuti latihan tentang ini? Membicarakannya bererti kita juga 4 3. Isyarat antena semut yang dilakukan dengan bersentuhan ini digunakan untuk pelbagai tujuan. dan dari membuat sarang hingga kepada pertarungan. Kalau ia mendekati teman sarangnya.1 .dari mencari mangsa hingga saling mengikut sesamanya. Semut mampu berkomunikasi sesama koloni mereka melalui tiga cara iaitu melalui deria bau. setengah juta sel saraf dan sistem komunikasi yang rumit tersebut dimiliki oleh semut yang ukuran tubuhnya hampir sepersejuta tubuh manusia. semut pengajak memiringkan kepalanya ke samping 90 darjah dan menyentuh bahagian atas dan bawah kepala temannya dengan antena. KOMUNIKASI DENGAN SENTUHAN Komunikasi semut dengan bersentuhan antena dalam memelihara organisasi intrakoloni membuktikan penggunaan “bahasa antena” dalam erti sepenuhnya. dalam sejenis spesies semut pekerja yang hidup di Afrika. Harus kita ingat di sini. Kemampuan semut untuk memahami keinginan semut lain melalui sentuhan antena pendek ini menunjukkan bahwa semut mampu “berbicara” di antara mereka. misalnya dimulainya makan. Maka. Saat dua ekor pekerja bertemu berhadapan. Sistem komunikasi mereka membuat kita kagum pada 500 000 sel saraf yang termuat dalam 2 atau 3 milimeter tubuh mereka. melainkan memperolehi informasi dengan mengesan zat kimia yang dirembaskan. dan pertemuan sosial agar teman-teman sesarang saling mengenali. Di sini “berjabatan antena” bererti sapaan dan ajakan masuk sarang. sentuhan dan nada bunyi. Contohnya. para semut pekerja akan bersentuhan antena ketika bertemu. tujuannya adalah membawa isya-rat secara kimia sedekat mungkin. Semut yang diajak menanggapi dengan cara yang sama. ia akan mampu mengesan dan mengikuti jalur bau yang baru ditinggalkan temannya dan mencapai sumber makanan.1. Ketika semut menyentuh tubuh teman sarangnya. Gerakan ajakan ini sangat jelas dalam beberapa spesies semut (Hypo ponera).

sitronelal. dan zat beracun lain yang mereka rembeskan. maka Allah Yang Maha Berkuasa.1. Semut pemukul gendang mengetuk tanah dengan dagu dan perutnya 5 3.1. bagaimanakah makhluk yang sangat serupa ini dapat saling mengenali? Semut dapat dengan mudah mengesan apakah seekor semut lain berasal dari koloni yang sama atau tidak.harus membicarakan adanya Yang Maha Kuasa yang memberikan latihan. Maka. berkat bau koloni khusus pada tubuh. mereka juga dapat memahaminya. Jika semut yang memasuki sarang adalah semut asing. Penghuni sarang menggigiti tubuh semut asing ini dengan rahang mereka yang kuat dan mem-buatnya tidak berdaya dengan asam format. Dua jenis penghasilan bunyi telah ditemui. melalui ilham mengajari bahasa untuk berkomunikasi kepada semua semut. Semut pekerja menyentuh tubuh semut satunya untuk mengenali. Sementara manusia tidak dapat membezakan beberapa jenis semut yang mungkin ia temui. Dalam hal ini. dan satu lagi adalah nada tinggi yang dihasilkan dengan menggosokkan bahagian tubuh tertentu. Jika tamunya berasal dari spesies yang sama tetapi dari koloni lain. semut tamu ini diberi makanan lebih sedikit sampai ia memperoleh bau koloni tersebut. KOMUSIKASI MELALUI NADA BUNYI Komunikasi dengan bunyi adalah metod lain yang sering digunakan semut. Akan tetapi. semut tamu diterima di dalam sarang. gerombolan semut akan menyerang tamu tidak diundang ini secara kejam. semut tukang kayu berkomunikasi dengan “bermain gendang”. Mereka mulai “bermain gendang” ketika menghadapi bahaya yang mendekati sarang mereka. Isyarat bunyi yang dihasilkan dengan memukulkan tubuh biasanya digunakan oleh koloni yang bersarang di pohon. Para ahli zoologi masih menyelidiki bagaimana semut dapat mengenali keluarganya. Salah satunya adalah bunyi “ketukan” dan getaran yang dihasilkan dengan memukulkan tubuh pada rintangan atau tanah.3 . Contohnya. Kerana semut tidak mungkin melakukannya. 3. Ia dapat membezakan semut yang sekoloni dengannya atau tidak.2 KOMUNIKASI MELALUI BAU Semut dapat saling mengenali dan membezakan keluarga dan temannya yang sekoloni. jika semut lain itu memasuki sarangnya.

semut-semut lain akan menerima isyarat berkenaan dan menuju ke kawasan yang dimaksudkan. Semut tukang kayu Eropah mengirim getaran ke teman sarangnya yang berada pada jarak 20 cm atau lebih dengan cara mengetukkan dagu dan perut pada kayu ruangan. Tiga fungsi utama komunikasi suara telah ditemukan dalam spesies yang berbeda. bunyi digunakan untuk meningkatkan keberkesanan feromon yang dihasilkan selama anggota-anggota sarang bertemu untuk menemukan makanan atau sarang baru. Ketika mendengarnya. Jadi dalam sekelip mata. Komunikasi suara pada semut pemotong daun berfungsi sebagai sistem peringatan bawah tanah. Dengan tanda feromon berkenaan. mereka menghasilkan bunyi bernada tinggi untuk mencegah kawanan semut jantan menangkap mereka. sebagai tanggapan atas isyarat bunyi yang diterima. mereka tidak hilang arah tujuan. 3. Namun. Selain itu feromon juga digunakan untuk menanda laluan untuk semut-semut ketika keluar dari sarang mereka. Sebagai contoh. Dalam spesies lain. dan menyerang semua makhluk hidup yang bergerak yang mereka lihat di situ. Pekerja mulai bergerak menggali untuk menyelamatkan teman-temannya. Semut hampir tuli terhadap getaran yang disampaikan melalui uda-ra. Ketiganya dapat diuraikan sebagai berikut: 1. Dengan cara ini. apabila seekor semut peninjau menjumpai sumber makanan. Suara bernada tinggi digunakan dalam beberapa spesies ketika melakukan perkawinan dengan ratu.Feromon akan dirembeskan oleh individu semut untuk memberi isyarat kepada ahli koloninya berkenaan sesuatu. Sebab 6 . isyarat mudah dikirim melalui kulit pohon tipis sejauh beberapa desimeter.dengan cara menggoyangkan tubuhnya. 2. 20 cm bagi semut setara dengan 60-70 meter bagi manusia. mereka sangat peka pada getaran suara yang dihantarkan melalui zat padat. mereka mempercepat langkah. mereka akan merembeskan feromon untuk memberi isyarat kepada semut lain. Ini biasanya digunakan kalau sebagian koloni terkubur di bawah longsoran sarang. Saat ratu-ratu yang muda dikumpulkan di tanah dan atau pada tumbuhan untuk melakukan perkahwinan. bergerak menuju punca getaran. Ini adalah isyarat tanda bahaya yang paling efisien bagi mereka. dan telah mendapatkan cukup sperma.

Koloni semut ini tinggal di 45.7 kilometer persegi. Dalam sekelip mata saja beratus-ratus semut akan mengerumuni kawasan pertempuran. Feromon juga digunakan ketika mereka bertempur dengan musuh. Harus diingat. saya masih takjub melihat betapa canggihnya perilaku sosial semut. Koloni yang memiliki sekitar 1. Ditemukan bahwa semua alat produksi dan makanan dipertukarkan dalam koloni secara tertib.000 sarang yang saling berhubungan di wilayah seluas 2.080. Salah satu hal paling menarik dibandingkan manusia. Sungguh sulit menjelaskan bagaimana semut-semut ini mem-pertahankan ketertiban tanpa masalah. pernyataan Dr. Apabila seekor semut menemui musuh mereka. Sebagai contoh koloni yang besar ini. misalnya spesies semut Formica yesensis. 3. Afrika. Haskins sulit dibantah. kita dapati sistem mereka memiliki struktur sosial yang cukup menarik. yang hidup di pantai Ishikari. Haskins. Jadi. untuk menegakkan hukum dan 7 .000 pekerja ini dinamai “koloni super” oleh para peneliti. Ph.” Sebagian koloni semut begitu padat populasinya dan begitu luas daerah hidupnya. mereka dengan segera akan merembes feromon untuk memberi isyarat kepada rakan-rakan lain untuk membantu. Caryle P. Banyak ilmuwan yang bertahun-tahun melakukan penelitian men-dalam tak mampu menjelaskan perilaku sosial semut yang begitu maju. sehingga tak mungkin bisa dijelaskan bagaimana mereka dapat membentuk tatanan yang sempurna.2 SISTEM ORGANISASI SOSIAL Telah disebutkan bahwa semut hidup berkoloni dan di antara mereka terdapat pembagian kerja yang sempurna.D.000 ratu dan 306. mengingat luasnya tempat tinggal mereka. mereka tidak mengenal konsep semacam diskriminasi kaya-miskin atau perebutan kekuasaan.itu jugalah kita boleh lihat semut sentiasa berbaris dan berjalan di laluan yang sama hinggakan meninggalkan tapak laluan yang bersih akibat laluan semut-semut berkenaan. Institut Carnegie di Washington menya-takan: “Setelah 60 tahun mengamati dan mengkaji. Mereka pun mampu berkorban pada tingkat yang lebih tinggi daripada manusia. Semut merupakan model yang indah untuk kita gunakan dalam mempelajari akar perilaku haiwan. Jika diteliti.000..

" (QS. Ini juga merupakan bukti sifat adil Allah yang sentiasa meletakkan sesuatu pada tempatnya. Diperlukan pula staf admi-nistrasi yang memimpin dan mengelola unit-unit ini. Allah adalah pengawas dan penguasa sesuatu.menjaga ketertiban sosial. diperlukan berbagai kekuatan keamanan. 5. Firman Allah dalam al-Quran: "Sesungguhnya aku bertawakal kepada Allah Tuhanku dan Tuhan-mu. Hud. 11: 56) Penciptaan semut yang bertubuh kecil ini sebenarnya member beberapa pengajaran kepada manusia terutama dalam organisasi social semut yang sangat maju. Kadang-kadang ketertiban pun tidak dapat dijaga tanpa timbul masalah.0 PENUTUP Kesimpulannya. 4. Selain itu. Setiap makhluk yang diciptakan bertindak berdasarkan apa yang diilhamkan. Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus. Tidak ada suatu binatang melata pun melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya. bahkan di negara beradab dengan sedikit penduduk pun. sikap tanggungjawab semut terhadap segala tugas masing-masing perlu dicontohi oleh manusia. setiap yang Allah ciptakan di muka bumi ini mempunyai tujuan dan peranan tersendiri. Sikap ramah dan saling menolong juga adalah amalan yang perlu dipraktikkan oleh manusia yang semakin hilang ditelan sikap individualistik.0 HIKMAH DI SEBALIK PENCIPTAAN SEMUT Penciptaan semut yang sangat unik ini membuktikan kebijaksanaan dan kekuasaan Allah. Segala penelitian kita terhadap makhluk ini perlu meletakkan rasa cinta dan syukur kepada kekuasaan dan kehebatan Allah. Kita perlu menilai dan mengambil hikmah di sebalik penciptaan tersebut.0 RUJUKAN 8 . 6. meski telah diupayakan sekuat tenaga.

Menjelajah Dunia Semut 9 .i) Harun Yahya.