Anda di halaman 1dari 13

Persediaan hati lebih banyak mempengaruhi kedua-dua persediaan lain, cuma ia tidak nampak secara zahir.

Hati yang bersih memudahkan seorang muslim itu mendapat petunjuk dan bimbingan Allah lantas memudahkan dia menuntut ilmu yang suci. Antara caranya ialah dengan memperbanyakkan amal ibadah kerana Allah dengan memasang niat yang benar dan melakukan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya. • Persediaan akal

1. Pastikan mempunyai mind set bahawa peperiksaan merupakan satu perkara yang positif untuk seseorang itu berusaha bersungguh- sungguh untuk mencapai sesuatu. 2. Berlatih menjawab past year question. 3. Jadikan study room anda sebagai operation room dengan menampal: • kata-kata seperti “Allah bersama orang-orang yang berusaha” atau gambar- gambar yang dapat menaikan semangat anda. • Tarikh dan tempat peperiksaan • Countdown seperti ” 1 week to go” • Peta minda • Persediaan jasmani Jaga kesihatan, bermula dari persiapan awal sehingga melangkah ke dewan peperiksaan untuk mengelakkan anda berasa bimbang dan terganggu emosi. Antara cara-caranya ialah:

1. Tidur yang cukup 2. Jaga pemakanan yang bersih (halal) dan seimbang. 3. Bersenam 4. Jaga Keselamatan
Berikut adalah tips-tips nya ; 1. Tidur awal Tidurlah awal pada malam sebelum peperiksaan. Tidur yang mencukupi penting supaya badan dan otak kita segar pada keesokan harinya. 2. Bangun awal Cuba bangun seawal mungkin pada pagi hari peperiksaan. Bangun, mandi dan tunaikanlah solat sunat 2 raakat. Solat sunat apa-apa pun boleh. Sunat taubat ker, sunat hajat ker, atau sunat tahajjud pun boleh dilakukan. Doa dan minta pada Allah supaya mempermudahkan kita untuk menjawab soalan.

4. Baca dan niatkan dalam hati supaya Allah bantu kita. berpeluh dan nampak kusut pada wajahnya. Pastikan semua peralatan peperiksaan seperti pen. Dalam keadaan begitu. orang lain dah bersiap sedia dengan tenang di tempat duduk masing-masing untuk menjawab soalan. TIPS SEHARI SEBELUM PEPERIKSAAN 1. maka mudahlah roh nya untuk keluar dari jasad. Surah Yaasin adalah ’surah yang memudahkan’. dengan keberkatan surah ini. Sebab itu kalau orang sakit tenat digalakkan untuk kita baca surah Yaasin supaya kalau ajal nya sudah sampai. 3.3. Saya pernah melihat seorang calon yang sampai lewat ke dewan peperiksaan. peruntukkan sedikit masa untuk baca surah Yaasin. Memang kelam kabut dan huru hara dibuatnya. InsyaAllah. setidak-tidaknya pada hari kita nak menduduki peperiksaan. Minta maaf pada mereka kalau-kalau kita ada buat dosa dengan mereka. Sedangkan pada masa itu. 4. semua kerja-kerja kita selama satu hari tu akan dipermudah dan diselesaikan. siapa yang amal membaca surah Yaasin pada pagi hari. Saya lihat dia termengahmengah. Telefon lah ibu/bapa kita sebelum menduduki peperiksaan. InsyaAllah. pembaris serta kad pengenalan dan slip peperiksaan disediakan 2. 5. Pastikan tidur yg mencukupi. dengan berkat doa ibu/bapa.ia penting bagi badan dan otak cergas utk hadapi peperiksaan. pensil. Dia pulak. Jadi. Pastikan diri tidak tertekan dgn membuat ulangkaji disaat akhir…pelajar cemerlang sentiasa bersedia awal menghadapi .. Jadi. Telefon ibu Doa ibu bapa untuk anak adalah sangat mustajab. Baca surah Yaasin Abah saya kata. memang nampak kelam kabut dan tidak tenteram. lakukan solat hajat 2 rakaat dan teruskan dgn bacaan yassin mohon agar Allah berikan ketenangan dan kemampuan menjawab soalan dgn sempurna. adakah anda rasa dia boleh menjawab soalan peperiksaan dengan baik?? Jadi. sila pastikan diri kita untuk datang awal ke tempat peperiksaan. Allah pasti beri kejayaan pada kita. Minta mereka doakan kejayaan kita. Pergi ke tempat peperiksaan lebih awal Pastikan diri kita tiba di tempat peperiksaan setidak-tidaknya 15 minit lebih awal dari masa peperiksaan bermula. Ini bertujuan untuk mengelakkan kita daripada menjadi kelam kabut sekiranya kita terlewat. Slps solat maghrib.

4. 6. Elakkan daripada berbual – bual kosong kerana tidak mendatangkan faedah. 6.. 13.peperiksaan. 7. 3. Lengkapkan diri anda semasa hendak menghadiri mana – mana peperiksaan sekalipun. Anda seharusnya cuma mengulang kaji nota – nota yang telah anda sediakan. masa dan tarikh peperiksaan mata pelajaran berkenaan yang ada pad jadual itu dengan dakwat merah supaya tidak terlepas daripada perhatian anda. Pada saat ini juga anda seharusnya sudah dapat membentuk satu kumpulan yang terdiri daripada rakan – rakan anda sendiri supaya dapatmembincangkan apa yang telah anda pelajari selama ini. Tentukan jumlah masa yang perlu untuk menjawab satu – satu soalan. 11. Sementara menanti bermulanya peperiksaan. bertenanglah. Langkah keluar rumah dgn kaki kanan sambil membaca doa tertentu utk selamat sampai ke sek. Tandakan mata pelajaran. 2. 5.. Sebaik-baiknya pada pagi sebelum ke sek. 12. 8. semak tempat peperiksaan anda yang sebenarnya dengan teliti. Pastikan anda benar – benar faham dengan kehendak soalan itu sebelum memulakan sesuatu peperiksaan. rujuk nota anda sepintas lalu. Pastikan kad pengenalan diri anda ada dibawa bersama.solat Subuh berjemaah dgn keluarga dan mohon restu dari kedua ibu dan ayah. 10. Sebaik sahaja mendapat kertas soalan. 9. bukan lagi membaca buku – buku teks. 5. Bertukar – tukar pendapat dan pandangan antara satu sama lain kerana banyak manfaatnya. Baca segala arahan dalam kertas soalan dengan teliti. Ini untuk menyegarkan kembali ingatan anda tentang topik pelajaran yang bakal disoal nanti. Setelah menerima jadual waktu peperiksaan. Semak dan tentukan bahawa anda menjawab di tempat – tempat yang disediakan. Pastikan anda tiba di dewan peperiksaan sekurang – kurangnya setengah jam dari masa yang ditetapkan. dan diberi kekuatan menjawab soalan dgn cemerlang… APA YANG HARUS DILAKUKAN MENJELANG HARI PEPERIKSAAN ? Oleh : Badruzamani Azmi 1. Jangan mengambil masa yang terlalu lama . Sebarang kesilapan akan memberi kesan terhadap keputusan peperiksaan.

penyampaian.untuk sesuatu soalan. 10. 11. 8. Markah penuh bagi satu – satu soalan dinyatakan dalam kertas soalan itu. bertenanglah. Elakkan daripada berbual – bual kosong kerana tidak mendatangkan faedah. Anda seharusnya cuma mengulang kaji nota – nota yang telah anda sediakan. Semak dan tentukan bahawa anda menjawab di tempat – tempat yang disediakan. Lengkapkan diri anda semasa hendak menghadiri mana – mana peperiksaan sekalipun. 15. Sebarang kesilapan akan memberi kesan terhadap keputusan peperiksaan. Peruntukan juga masa untuk menyemak jawapan anda. Setelah menerima jadual waktu peperiksaan. Baca segala arahan dalam kertas soalan dengan teliti. 6. 2. Bahagikan masa mengikut kepentingan sesuatu soalan. Bertukar – tukar pendapat dan pandangan antara satu sama lain kerana banyak manfaatnya. 4. Sementara menanti bermulanya peperiksaan. rujuk nota anda sepintas lalu. Tulisan juga perlu diberi perhatian supaya pemeriksa senang membacanya. Pastikan anda telah mengikut arahan yang betul semasa menjawab soalan. 7. selain fakta yang dkehendaki. 5. Pastikan kad pengenalan diri anda ada dibawa bersama. Ini untuk menyegarkan kembali ingatan anda tentang topik pelajaran yang bakal disoal nanti. APA YANG HARUS DILAKUKAN MENJELANG HARI PEPERIKSAAN ? Oleh : Badruzamani Azmi 1. bukan lagi membaca buku – buku teks. Tandakan mata pelajaran. semak tempat peperiksaan anda yang sebenarnya dengan teliti. Sebaik sahaja mendapat kertas soalan. 14. 3. Pastikan anda tiba di dewan peperiksaan sekurang – kurangnya setengah jam dari masa yang ditetapkan. Semak bahasa atau tatabahasa. . 9. ejaan dan sebagainya kerana semua ini diambil kira. masa dan tarikh peperiksaan mata pelajaran berkenaan yang ada pad jadual itu dengan dakwat merah supaya tidak terlepas daripada perhatian anda. Pada saat ini juga anda seharusnya sudah dapat membentuk satu kumpulan yang terdiri daripada rakan – rakan anda sendiri supaya dapatmembincangkan apa yang telah anda pelajari selama ini. 16.

Bahagikan masa mengikut kepentingan sesuatu soalan. Sementara menanti bermulanya peperiksaan. Lengkapkan diri anda semasa hendak menghadiri mana – mana peperiksaan sekalipun. 13. 2. 9. Tentukan jumlah masa yang perlu untuk menjawab satu – satu soalan. 7. masa dan tarikh peperiksaan mata pelajaran berkenaan yang ada pad jadual itu dengan dakwat merah supaya tidak terlepas daripada perhatian anda. 15. 4. Peruntukan juga masa untuk menyemak jawapan anda. . 14. Tulisan juga perlu diberi perhatian supaya pemeriksa senang membacanya. Tandakan mata pelajaran. 8. Bertukar – tukar pendapat dan pandangan antara satu sama lain kerana banyak manfaatnya.12. Pastikan kad pengenalan diri anda ada dibawa bersama. Sebarang kesilapan akan memberi kesan terhadap keputusan peperiksaan. Semak bahasa atau tatabahasa. selain fakta yang dkehendaki. Elakkan daripada berbual – bual kosong kerana tidak mendatangkan faedah. Jangan mengambil masa yang terlalu lama untuk sesuatu soalan. penyampaian. Markah penuh bagi satu – satu soalan dinyatakan dalam kertas soalan itu. 6. Ini untuk menyegarkan kembali ingatan anda tentang topik pelajaran yang bakal disoal nanti. 16. 5. Setelah menerima jadual waktu peperiksaan. Anda seharusnya cuma mengulang kaji nota – nota yang telah anda sediakan. 10. rujuk nota anda sepintas lalu. bukan lagi membaca buku – buku teks. Pastikan anda telah mengikut arahan yang betul semasa menjawab soalan. ejaan dan sebagainya kerana semua ini diambil kira. 3. Pada saat ini juga anda seharusnya sudah dapat membentuk satu kumpulan yang terdiri daripada rakan – rakan anda sendiri supaya dapatmembincangkan apa yang telah anda pelajari selama ini. semak tempat peperiksaan anda yang sebenarnya dengan teliti. Pastikan anda benar – benar faham dengan kehendak soalan itu sebelum memulakan sesuatu peperiksaan. APA YANG HARUS DILAKUKAN MENJELANG HARI PEPERIKSAAN ? Oleh : Badruzamani Azmi 1. Pastikan anda tiba di dewan peperiksaan sekurang – kurangnya setengah jam dari masa yang ditetapkan. Semak dan tentukan bahawa anda menjawab di tempat – tempat yang disediakan.

sayur-sayuran dan buah-buahan. Elakkan daripada makan makanan ringan seperti jeruk. Emosi.11. d. Pastikan anda tidak terdedah dengan perubahan cuaca seperti hujan dan panas untuk mengelakkan daripada dihinggapi pelbagai jenis penyakit b. 12. c. Pastikan anda benar – benar faham dengan kehendak soalan itu sebelum memulakan sesuatu peperiksaan. 15. 16. 14. iii. Sebaik sahaja mendapat kertas soalan. ejaan dan sebagainya kerana semua ini diambil kira. TIPS PERSIAPAN DIRI SEBELUM PEPERIKSAAN -KESIHATAN DIRI. Waktu Rehat i. i. ii. minuman bergas dan sebarang makan yang memberi kesan ketidakselesaan pada perut. Cuaca i. . Makanan. Markah penuh bagi satu – satu soalan dinyatakan dalam kertas soalan itu. Baca segala arahan dalam kertas soalan dengan teliti. Pastikan anda telah mengikut arahan yang betul semasa menjawab soalan. selain fakta yang dkehendaki. Ini penting untuk mengelakkan daripada keletihan dan mengantuk. Tulisan juga perlu diberi perhatian supaya pemeriksa senang membacanya. Anda perlu tidur dalam jangka masa 6 hingga 7 jam. Jangan mengambil masa yang terlalu lama untuk sesuatu soalan. Semak bahasa atau tatabahasa. a. 13. Peruntukan juga masa untuk menyemak jawapan anda. Bahagikan masa mengikut kepentingan sesuatu soalan. Elakkan daripada makan makanan yang terlalu berat seperti nasi lemak atau pulut yang boleh mendatangkan rasa keletihan kerana terlalu kekenyangan. Walaupun anda perlu menggunakan setiap ruang masa untuk belajar tetapi anda juga perlu berrehat yang secukupnya mengikut waktu yang tertentu ii. Pastikan anda mendapat makanan seimbang seperti minum susu. penyampaian. Tentukan jumlah masa yang perlu untuk menjawab satu – satu soalan. bertenanglah.

Rancang jadual ulang kaji anda secara tersusun. rakan dan ibubapa. Pastikan anda berada di dalam keadaan tenang dan ceria. Cuba guna teknik penggunaan katakata kunci. nota dan apa sahaja bahan rujukan dan ulang kaji anda berada dalam bentuk yang mesra pengguna. Cepat-cepat rujuk guru atau rakan-rakan yang lebih mengetahui. v. YANG TIDAK BOLEH: 1. lewat malam atau sebagainya. ii. Buatkan ketetapan dan ikut kesesuaian anda. berkumpulan. iii. Anda juga boleh meminta petua dan pandangan daripada guru atau pelajarpelajar cemerlang. Keadaan yang tenang boleh membantu anda berfikir dengan lebih baik.i. iv. Lihat bagaimana mereka yang cemerlang ini menyusun jadual ulang kaji. Maksudnya. 3. Keadaan yang cemas menyebabkan anda tidak mampu berfikir panjang. jangan panik jika anda tiba-tiba tidak memahami sesuatu perkara. mengakibatkan anda tidak mampu menjawab soalan. susun ikut kepentingan sesuatu topik.Anda juga boleh meminta pandangan daripada rakan-rakan anda yang berjaya. Ketika membuat ulang kaji. Mungkin boleh dijadikan contoh. Ulang kaji saat akhir .Mintak nasihat guru kelas atau guru kaunseling untuk membantu anda menyusun jadual ulang kaji anda jika tidak mampu atau tidak tahu bagaimana mahu melakukannya. Kedaan dan suasana begini boleh mencetuskan ketegangan dan berakhir dengan tekanan emosi. pastinya anda telah mengenali dengan sebaik-baiknya bagaimana kaedah yang sesuai untuk anda mengulangkaji. Cari kaedah terbaik Sehingga kini. 2. Susun bahan ulang kaji. rasa kurang yakin serta mudah putus asa. peta minda ataupun carta-carta untuk memudahkan anda mengingat. bagaimana untuk belajar secara berkesan di saat-saat peperiksaan. Sama ada secara sendirian. Ia mungkin sedikit sebanyak akan menganggu tumpuan anda. Rancang ulang Kaji Masih belum terlambat untuk membuat ulang kaji. Banyak bersabar serta berdoa kepad Allah agar segala usaha yang dilakukan selama ini dapat diberkatiNya. Jika anda tidak menyelesaikannya. ia mungkin boleh menganggu kosentrasi anda untuk meneruskan dengan perkara-perkara yang lain. Pastikan buku. waktu pagi. Mungkin ada yang boleh anda cuba jika sesuai. Ingat! Kebanyakan soalan memerlukan anda berfikir sebelum menjawab. Elakkan daripada mengubah kesesesuaian anda mengulangkaji di saatsaat akhir. Jangan berkelakuan tidak sopan atau melakukan apa-apa tindakan yang boleh menimbulkan rasa marah oleh guru. PERKARA YANG BOLEH DAN TIDAK BOLEH DILAKUKAN MENJELANG PEPERIKSAAN: YANG BOLEH: 1.

Ia akan menyebabkan anda lebih bimbang untuk menghadapi kertas-kertas lain selepas itu. pemadam. Pesanan penting SELEPAS PEPERIKSAAN Jangan: Membincangkan semula jawapan dengan rakan-rakan anda. jangan terlalu tumpukan banyak masa kepada soalan-soalan sukar. Ingatkan diri anda bahawa anda sudah siap sedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik. Jika anda mahu lebih berhati-hati. Lupakan. 4. pembaris. Anda boleh kembali semula kepada soalan ini kemudian. biarlah berlalu. Jangan panik jika ada yang anda tidak faham atau di luar jangkaan anda. Lebih baik bertanya daripada melakukan kesalahan. ~ SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN. tanda kata-kata kunci dan tetapkan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjawab setiap soalan.Mengelak subjek yang anda tidak suka. Selalu bayangkan diri berjaya dan bukannya membayangkan apa akan jadi jika anda gagal. guna logik akal dan buat tekaan bijak. Ia adalah sebahagian daripada proses pembelajaran yang perlu ditempuhi oleh semua orang. dan lain-lainnya. Ingat.MOGA MENDAPAT KEJAYAAN YANG DIIMPIKAN ~ 10 TIPS SEMASA PEPERIKSAAN 1. Tanya dengan guru pengawas yang bertugas mengenai apa sahaja arahan yang anda rasa ragu. Ia akan meletakkan anda dalam keadaan yang sangat tertekan terutamanya apabila anda mengetahui masih banyak yang belum ada fahami mengenai sesuatu perkara. Jangan sesekali fikir akan ditertawakan dengan soalan-soalan anda itu.. seperti pensel. bukannya jangan lari daripada masalah. 2. Rancang masa yang anda perlukan untuk menjawab soalan-soalan. Pastikan meja dan kerusi anda dalam keadaan baik dan selesa untuk anda menulis. Kelengkapan ini akan membantu anda untuk memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan. 2. Jika benar-benar buntu. Bersantailah tapi berhati-hati. Ingat anda perlu menyelesaikan masalah. Rancangkan untuk menjawab soalan yang . Beri masa yang lebih kepada soalan-soalan yang beraras sukar. Tidak cemerlang dalam peperiksaan bukanlah penamat dalam hidup anda. Beri tumpuan kepadakertas-kertas yang akan datang. Yang berlalu. Bawalah semua alat tulis yang anda perlukan. Luangkan 10% dari keseluruhan waktu peperiksaan untuk membaca soalan secara mendalam. baca soalan dua kali terutamanya soalan-soalan yang beraras sukar. Jangan berasa terlalu tertekan untuk menghadapi peperiksaan. 3. anda tidak boleh lagi mengubah jawapan yang telah anda berikan setelah peperiksaan tamat.Jangan buat ulang kaji di saat-saat akhir seperti sehari sebelum peperiksaan. Bagaimanapun. Tenang dan percayakan diri anda. 3. pen. Pesanan SEMASA PEPERIKSAAN Baca arahan dengan betul dan tenang. jam (tangan). Yang penting anda berusaha dan mencuba sedaya upaya. Lebih baik mencuba daripada membiarkan kosong tanpa jawapan. Duduk dalam keadaan menegak. Prebiu soalan-soalan terlebih dahulu. Ini bukan satu langkah yang bijak kerana ia sebenarnya akan lebih menganggu anda sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan. Pastikan juga anda mempunyai masa yang mencukupi untuk memeriksa kembali jawapan-jawapan anda. Datanglah dengan cukup bersedia dan lebih awal. Memikirkan lagi sama ada anda telah menjawab dengan baik atau tidak selepas selesai sesuatu kertas. Berasa tertekan.

jawab soalan yang difikirkan mudah terlebih dahulu. 5. Tulis frasa pokok pada frasa pertama. 8. elakkan keinginan untuk cepat meninggalkan dewan atau bilik setelah anda menjawab semua soalan ujian. Calon-calon hendaklah memulakan jawapan bagi setiap soalan pada halaman/muka surat yang baru. Gunakan kertas peperiksaan sebelumnya ketika belajar untuk peperiksaan akhir. Susun akaun-akaun yang dibuat dengan sempurna supaya memudahkan sistem catatan bergu dibuat. kemudian dengan soalan yang mempunyai markah banyak. Untuk mengelakkan pembaziran masa. jangan menggantinya kecuali anda yakin dengan pembetulan yang anda lakukan. fikirkan dulu jawapannya sebelum menulis. atau petikan dari buku atau media lain jika perlu. Gunakan perenggan pertama sebagai pengenalan esei anda. abaikan jawaban yang anda tahu salah. 4. 5. Ketika anda membaca soalan. 6. ketahuilah jawapan yang patut dipilih. Pastikan anda telah menjawab semua soalan. Baca sekali lagi jawapan anda untuk memeriksa ejaan. contoh. baru soalan yang sukar. yang memerlukan masa yang lebih panjang untuk menulis jawapannya. Semasa menjawab soalan aneka pilihan. 9. Jawab soalan secara strategik. STRATEGI MENJAWAB SOALAN Berikut adalah beberapa strategi menjawab yang boleh digunakan bagi soalan Prinsip Akaun. Gunakan perenggan seterusnya untuk membincangkan isi-isi utama secara terperinci. 7. . Soalan terakhir yang seharusnya anda jawab adalah soalan paling sukar. Susun kertas jawapan anda mengikut urutan kertas soalan setelah selesai menjawab. Buat rangka karangan untuk esei dengan mencatat dulu beberapa idea yang akan ditulis. 8. Sokong isi anda dengan penerangan yang jelas. 7. Setiap peperiksaan akan membantu anda dalam mempersiapkan diri untuk peperiksaan berikutnya. Analisa jawapan anda. Jangan mengubah suatu pilihan jawapan jika anda tidak pasti kerana pilihan pertama jawapan anda biasanya betul. Tekalah pilihan jawapan ketika tidak ada pilihan jawapan yang dapat anda abaikan. Periksa jawapan. Mulai dengan menjawab soalan mudah yang anda tahu. 3. Jangan gopoh ketika membuat pengiraan. Bandingkan jawapan matematik anda yang sebenarnya dengan pengiraan ringkas. Semasa menjawab soalan esei. Kemudian susun isi-isi itu mengikut susunan yang mana penting atau perlu dibincangkan dulu. tetapi mempunyai markah sedikit. Peruntkkan masa bagi menjawab sesuatu soalan hendaklah sesuai dengan peruntuk markah bagi soalan berkenaan. 10. Calon juga hendaklah menulis degan jelas nombor soalan yang dijawab. 2. Untuk jawapan matematik. Tetapkan strategi mana yang sesuai dengan anda. Semasa menjawab soalan esei. Antaranya ialah: 1.mudah dulu. Mula-mula. Tentukan strategi mana yang tidak menjadi dan ubahlah. 6. catatkan juga idea-idea yang muncul yang mungkin akan digunakan sebagai jawapan. pastikan tidak ada kesilapan (misalnya salah meletakkan tanda titik perpuluhan). struktur bahasa dan tanda baca. Gunakan kertas jawapan yang dibekalkan mengikut kesesuaian soalan. Sisihkan 10% waktu anda untuk memeriksa jawapan. jawab pada persoalannya.

Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan. Catatan-catatan dalam jurnal dan lejar tidak dibuat dengan teratur. Semak jadual Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar. Cuai dalam membuat pengiraan. Menjawab soalan dengan terlalu gopoh. 10. Lemah dalam kemahiran mengira dengan cepat. 11. Calon-calon dinasihatkan supaya membaca dan memahami semua arahan di muka hadapan kertas soalan. kemahiran dan ketepatan ketika menjawab soalan. 2. Tidak dapat menguasai format akaun yang betul. Kurang membuat latihan/latih tubi yang mencukupi. Dengan cara ini diharap dapat meningkatkan kecekapan. Tidak menjawab mengikut kehendak soalan. Kunci peperiksaan Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati . 12. 10. bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari. TIP UMUM MENGHADAPI PEPERIKSAAN 1. Tidak berkebolehan menggunakan maklumat dan butir-butir yang disediakan di dalam soalan dengan teliti. 2. Tidak mempunyai kaedah penyelesaian yang sistematik dan teratur. khususnya pada saat-saat akhir ini. 4. Jika melakukan demikian. Angka-angka tidak ditulis dengan jelas. calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan. 7. Tidak memahami kehendak/tugasan soalan terutamanya bagi pelarasan. 12. 9. jika masa mengizinkan.9. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Calon hendaklah menulis angka giliran dan nombor kad pengenalan di setiap helaian kertas jawapan yang digunakan. 8. Membuang masa atau tidak pandai merancang dan mengagihkan masa mengikut kehendak soalan dan peruntukan markah. 11. KELEMAHAN-KELEMAHAN UMUM PELAJAR Beberapa kelemahan atau kesalahan umum calon di dalam peperiksaan kertas Prinsip Akaun yang telah dikenal pasti. Antaranya ialah: 1. Tulisan tidak kemas dan sukar dibaca. Semak semula semua kerja. 6. Sebelum menghadapi peperiksaan calon-calon dinasihatkan supaya selalu membuat banyak latihan dengan merujuk kepada soalan-soalan peperiksaan tahun-tahun lepas. 3. 5.

a. tidak kira di mana saja berada dengan membaca nota ringkas yang disediakan sebelum ini. jangan sekali-kali belajar subjek yang anda sukai saja. Ini kerana semua perkara itu boleh dilakukan kemudian berbanding peperiksaan yang kata orang sekali seumur hidup. lupakan dulu perkara-perkara lain yang anda minat. Pertama. Ini kerana setiap peperiksaan akan membabitkan semua subjek dipelajari di sekolah. Selain di sekolah dan rumah.pelajaran lalu. Ini kerana keadaan itu boleh menyebabkan anda jatuh sakit. dalam hal ini. anda jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji. Dalam pada itu. anda seharusnya mengambil peluang memanfaatkan masa yang ada. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat. Langkah itu akan membiasakan anda dengan soalan standard. 3. Merancang persiapan peperiksaan Ada tiga perkara yang mesti diamalkan calon bagi menentukan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan. janganlah keterlaluan hingga lupa makan dan minum. . Setelah segala persiapan diri sudah dilakukan. Oleh itu. Kesihatan tubuh badan yang baik amat perlu. asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan. seharusnya ia seimbang. apatah lagi akan menduduki peperiksaan. Banyak mengingat dan membuat kaitan Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. kesihatan diri jangan diabaikan. terpulang kepada anda. sebaliknya manfaat masa yang ada dengan mengulang kaji pelajaran. sebelum peperiksaan khususnya dalam tempoh beberapa minggu ini. Begitu juga dengan pengambilan makanan. di samping membolehkan ingatan anda kekal dan berpanjangan. 5. bukannya berdasarkan minat seseorang calon. sebaliknya merangkumi semua. kuat dan tingkatkan usaha serta semangat dengan belajar secara berterusan. Dalam masa beberapa hari ini juga. terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. 4. Tidur hendaklah mencukupi supaya anda sentiasa selesa dan dapat memberi tumpuan terhadap pelajaran sama ada ketika di sekolah mahupun sewaktu belajar sendiri di rumah. Apa-apa pun cara digunakan. antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran. anda perlu pastikan keperluan peperiksaan yang lain tidak dilupakan. Ini akan membantu anda mengingati semula apa yang telah dipelajari. selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan. anda seharusnya makan makanan yang berzat dan boleh membantu mengembang dan mencergaskan minda anda. Jangan lepaskan peluang keemasan itu. Buat seketika. Walaupun bersemangat untuk menduduki peperiksaan. Tentukan keutamaan Belajar pada saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai.

Seandainya tersalah tanda. Sebelum itu. jika tidak sediakan beberapa batang pensel. berdoalah supaya Allah SWT . Pembahagian masa yang betul amat perlu ketika menjawab soalan. sebaliknya terus selesaikan soalan lebih mudah. anda seharusnya sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Ingat. tetapi dibuat kemudian. Langkah itu membantu jantung anda mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. bukannya menyemak jawapan. anda tidak digalakkan berbincang dulu dengan rakan atau sesiapa mengenainya. b. Sebaiknya. Ketika berada dalam dewan peperiksaan. bukan saja tidak sempat bersarapan. pada hari peperiksaan. 6. Soalan susah yang ditinggalkan sementara itu jangan diabaikan. Jika anda bangun lewat. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan Menjelang peperiksaan. sekali lagi anda perlu tenang. Menentukan pilihan jawapan yang tepat amat penting. bagaimanapun pastikan anda bersarapan terlebih dulu. Jika ini berlaku. c. Oleh itu. beri tumpuan penuh untuk menjawab soalan. bincang kertas soalan itu setelah peperiksaan berakhir. Bangun dan pergi ke sekolah atau dewan peperiksaan lebih awal. Setelah menduduki sesuatu kertas peperiksaan. Ini perlu bagi mengelakkan perasaan kecewa jika didapati jawapan anda terpesong atau salah. Pastikan peralatan ini disediakan lebih awal dan tidak lupa dibawa pada hari peperiksaan. Langkah terbaik.antaranya peralatan menulis khususnya pensel 2B. semakan sebelum kertas jawapan diserah kepada pengawas peperiksaan adalah perlu dalam memastikan semuanya betul dan sudah dijawab. Untuk menenangkan diri jika menggelabah. ketelitian amat perlu. peruntukkan sedikit masa untuk tujuan semakan terakhir. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan berkesan. Sebaiknya tidurlah lebih awal pada malam hari peperiksaan. pelbagai dugaan mungkin dihadapi. jangan lupa bersalaman dengan ibu bapa dan minta mereka mendoakan kita dapat menjawab soalan dengan jayanya. padamkan betul-betul sehingga hilang tanda hitam pensel Walaupun sudah yakin jawapan yang diberi. pemadam dan penajam pensel. jawablah soalan yang anda fikir mudah dulu. Pastikan jawapan yang kita pilih dalam kertas soalan sama dengan huruf pada kertas jawapan. selepas peperiksaan. baik bagi soalan objektif mahupun subjektif. Jangan sekali-kali alpa atau khayal sewaktu menjawab kerana langkah itu akan merugikan anda. Jangan guna masa terlalu banyak untuk menjawab soalan sukar itu. anda hendaklah dalam keadaan tenang dan anggaplah peperiksaan itu sebagai perkara biasa. sekali gus menghilangkan rasa gugup dan bimbang. Langkah itu perlu supaya anda berasa segar dan dapat menghadapi kertas peperiksaan dengan tenang tanpa sebarang masalah. Selepas menunaikan solat lima waktu. antaranya membuatkan anda panik lalu tidak dapat menumpukan terhadap peperiksaan. Setelah diberi kebenaran oleh pengawas peperiksaan. perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah. anda mungkin hilang semangat atau fikiran terganggu ketika menjawab kertas soalan berikutnya. anda tariklah nafas panjang-panjang. Apabila menjawab soalan. malah akan tergesagesa ke sekolah. Jika menjawab soalan objektif. Ketiga. Oleh itu. Kedua.

. 7. Dalam hal peperiksaan. anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. malah mencapai kejayaan.tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri. Berdoa dan bertawakal Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan.