PELAN PERANCANGAN STRATEGIK 2008 - 2012

SK BULU SILOU, KENINGAU SABAH

KANDUNGAN
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

KATA ALU-ALUAN GURU BESAR SK BULU SILOU

Saya amat sukacita kerana dapat menjayakan penerbitan sebuah buku Pelan Perancangan Strategik 5 Tahun bersama-sama dengan ahli jawatankuasa SK Bulu Silou, Keningau yang bermula dari tahun 2008 hingga 2012. Perancangan pelajaran dan pembelajaran adalah amat penting di sesebuah sekolah demi mencapai matlamat dan tujuan strategik merangkumi kebolehan supaya pengetahuan murid-murid dapat dipertingkatkan lagi, di samping menentukan target setiap mata pelajaran. Dengan adanya Pelan Perancangan Strategik ini adalah diharapkan akan dapat membawa perubahan yang besar dalam pengajaran dan pembelajaran dan satu dorongan serta keutamaan keazaman bagi setiap guru dalam menjalankan tugas seharian. Walaupun terdapat beberapa kelemahan dan masalah bagi mencapai matlamat itu, saya yakin dan percaya dengan adanya kerjasama dari semua pihak serta perhatian yang berat dari Jabatan Pelajaran Negeri Sabah khususnya Pejabat Pelajaran Daerah Keningau. Insya Allah sekolah ini akan mencapai matlamat yang diharapkan. Akhir sekali saya ucapkan jutaan terima kasih, tahniah dan syabas kepada semua ahli jawatankuasa khususnya Ketua Panitia yang terlibat bagi menjayakan penerbitan buku ini. Sekian.

(SURIATY BINTI RAMAT) Guru Besar

SEJARAH & LATAR BELAKANG

SEJARAH SK BULU SILOU
Sekolah Kebangsaan Bulu Silou, terletak di Kampung Bulu Silou, Keningau iaitu kira-kira 4 kilometer (km) dari Pekan Keningau. Nama “Bulu Silou” dalam bahasa Dusun adalah sejenis rumpun buluh yang berwarna kuning yang terdapat banyak di kawasan kampung ketika mula-mula diterokai dan semperna nama rumpun buluh tersebut ia digunakan sebagai nama kampung dan nama sekolah ini. Sebelum tertubuhnya sekolah ini, kebanyakan anak-anak kampung ini bersekolah di Sekolah Pekan Keningau. Kesukaran perhubungan pada masa itu, terutamanya untuk anak-anak berjalan kaki sejauh 4km ke Sekolah Kebangsaan Pekan Keningau mendorong ketua kampung Bulu Silou, En. Anji Ambaham memohon untuk pembinaan sebuah sekolah bagi menampung persekolahan anak-anak dari Bulu Silou dan kampung-kampung sekitarnya seperti Kampung Bariawa Tengah, Bariawa Ulu, Masak, Agudon, Patikang Ulu dan Patikang Laut. Pada tahun 1966 dengan bantuan Majlis Daerah Keningau, sebuah bangunan dengan 2 bilik darjah dan sebuah rumah guru telah dibina. Bangunan yang dibina ini digunakan sepenuhnya pada 16 Januari 1967. Bilangan murid pada masa itu ialah seramai 88 orang dengan 2 orang tenaga pengajar iaitu En. Dominic Guntad selaku Guru Besar dan En. Ghani Latif sebagai guru penolong. Pada tahun 1968, sebuah bangunan lagi telah dibina mempunyai sebuah bilik darjah dan sebuah stor bagi menampung keperluan murid yang ketika itu berjumlah seramai 101 orang. Sekolah ini telah mengalami perubahan yang memberansangkan dengan peningkatan murid yang menggalakkan. Dan disebabkan itu, pada tahun 1981 Kementerian Pendidikan dan Jabatan Pendidikan Sabah telah meluluskan pembinaan bangunan tambahan sekolah dan sebuah rumah guru.

SEJARAH SK BULU SILOU
Pada tahun 1985, kilang-kilang papan di sekitar Kampung Bulu Silou tubuh bagaikan cendawan dan menyebabkan S.K. Bulu Silou menjadi tumpuan dan pilihan kepada ibubapa untuk menghantar anak mereka disini. Jumlah bilangan murid ketika itu meningkat secara mendadak menjadi seramai 246 orang murid dan sekolah sekali lagi menghadapi masalah kekurangan bilik darjah. Dengan itulah kerjasama erat daripada ibubapa dan guru-guru dapat menyelesaikan masalah tersebut. PIBG sekolah telah mendapat kata sepakat untuk membina bangunan bilik darjah secara bergotong-royang. Bangunan tersebut dipanggil “Projek PIBG” yang menyediakan 4 buah bilik darjah. Pada tahun 1994, sebuah bangunan “Projek Kilat” telah siap dibina dengan empat buah bilik darjah. Ketika itu jumlah murid sekolah ini telah meningkat kepada 506 orang murid dan persekolahan telah dijalankan dalam dua sidang iaitu sidang pagi dan sidang petang. Pada tahun 1999, pembinaan “Projek Pembinaan Bilik Darjah dan Rumah Guru Daif” telah pun dijalankan. Projek Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Sabah ini mengandungi satu bangunan yang boleh manampung empat buah bilik darjah dan sebuah rumah guru berkembar dua. Dengan penambahan bangunan bilik darjah ini, sekolah telah dapat menampung seramai 650 orang murid dan seramai 39 orang guru, 2 orang Kakitangan Bukan Mengajar (KTBM) serta seorang pengawal keselamatan. Selaras dengan perkembangan semasa tahun 2008 ini, sekolah telah mempunyai … blok bangunan termasuk makmal komputer dan bangunan pra sekolah. S.K. Bulu Silou telah dilengkapi dengan kemudahan asas seperti bekalan elektrik, bekalan air, tandas dan kantin sekolah. Dan ketika ini, sekolah mempunyai seramai … orang murid termasuk sidang pagi dan sidang petang. S.K. Bulu Silou dibekalkan seramai … orang tenaga pengajar untuk memberi ilmu kepada murid S.K. Bulu Silou dan seramai … orang Kakitangan Bukan Mengajar dibekalkan untuk membentuk pentadbiran yang cemerlang. Pentadbir sekolah pada masa kini ditadbir oleh Puan Suriaty Ramat dan dibantu oleh 3 orang Penolong Kanan. Selain itu, terdapat kakitangan swasta yang berkhidmat di sekolah ini iaitu … orang pengawal keselamatan dan … orang buruh am.

SENARAI NAMA GURU BESAR SK BULU SILOU (1967-2008) (1967Encik Dominic Guntad (1967-1972) Encik David J. Anthony (1972-1973) Encik Joseph Linggik (1973-1974) Encik Mohd. Zaini Awang (1974-1976) Tuan Haji Hasbollah Kumbong (1976-1976) Encik Kisah Ismail (1976-1982) Encik M.S Udong Samuoi (1982-1984) Encik Imran Itah Amat (1985-1992) Encik Wagimin Sapri (1993-1995) Encik Justine Asok (1995-2004) Encik Abidin Haji Karman (2004-2008) Puan Suriaty Ramat (2008)

KEMUDAHAN FIZIKAL SK BULU SILOU, KENINGAU
KELUASAN TAPAK SEKOLAH 5.23 EKAR

TEMPAT LETAK KERETA

PADANG SEKOLAH

BANGUNAN SEKOLAH

TANDAS

4 LOT TEMPAT LETAK KERETA BERBUMBUNG PADANG BOLA SEPAK PADANG BOLA TAMPAR PADANG SEPAK TAKRAW

BILIK DARJAH KANTIN SEKOLAH RUMAH GURU BILIK KHAS MAKMAL KOMPUTER PRA SEKOLAH

6 BILIK TANDAS

TAMAN

TAMAN LESTARI

TAMAN PUTERI ISLAM

KEMUDAHAN FIZIKAL SK BULU SILOU, KENINGAU
BIL.
1. 2.

JENIS KEMUDAHAN
Tempat Letak Kereta Padang Sekolah

KANDUNGAN
4 Lot Berbumbung i. Padang Bola Sepak ii. Padang Bola Tampar iii. Padang Sepak Takraw i. Taman Lestari ii. Taman Puteri Islam i. 2 bilik untuk guru ii. 2 bilik untuk pelajar iii. 2 bilik lagi telah rosak

KELUASAN

Panjang 65m dan lebar 30m.

3. 4.

Taman Tandas

3.

Bangunan Sekolah a. Bilik Darjah b. Rumah Guru 12 bilik darjah i. 2 Bilik Tidur ii. Ruang Tamu iii. Dapur iv. Sebuah Bilik Mandi Panjang 20m dan lebar 15m.

c. Kantin Sekolah

KEMUDAHAN FIZIKAL SK BULU SILOU, KENINGAU

BIL.

JENIS KEMUDAHAN
d. Bilik Khas

KANDUNGAN
i. Bilik Guru Besar ii. Bilik Kerani / Pejabat Am iii. Bilik Guru iv. Pusat Sumber v. Stor Sukan vi. Makmal Sains vii. Bilik Kaunseling viii.Pusat Akses i. Bilik Penyelia ii. Bilik Juruteknik iii. Bilik Server i. 2 Bilik Darjah

KELUASAN

e. Makmal Komputer

f. Pra Sekolah

KEMUDAHAN FIZIKAL SK BULU SILOU, KENINGAU
Masalah yang dihadapi:
Sistem pembelajaran dan pengajaran tidak dapat menjalankan dengan lancar memandangkan bilik darjah terlampau sempit dan bekalan elektrik sering kali terputus. Bangunan “Projek PIBG” tidak lagi sesuai digunakan untuk sistem pembelajaraan dan pengajaran kerana keadaan bangunan tersebut sudah reput dan telah menyebabkan murid cedera. Tiada bekalan air yang cukup apabila musim kemarau tiba. Terdapat kerosakkan pada lantai di Makmal Komputer dan telah mencederakan kaki murid.

Cadangan:
Sekolah memerlukaan sebanyak 2 buah bilik darjah untuk memberikan keselesaan ketika sistem pembelajaran dan pengajaran dijalankan. Membaiki sistem pendawaian bagi setiap blok sekolah. Membaikpulih kerosakkan setiap bangunan sekolah dan makmal komputer agar keselamatan murid-murid dan guru terjamin. Sekolah memerlukan beberapa tangki simpanan air untuk keselesaan murid-murid dan guruguru. Menaik taraf bangunan separuh konkrit dengan menjadikan bangunan 2 tingkat.

LOKASI SK BULU SILOU, KENINGAU
Sekolah Kebangsaan Bulu Silou terletak di antara perkampungan masyarakat berbangsa Dusun dan Murut. Jarak di antara sekolah ke jalan besar adalah tidak jauh, hanya 0.5 km sahaja. Jalan besar tersebut terdapat simpang tiga yang boleh menuju ke Jalan Kimanis atau ke Pekan Keningau. Di persimpangan jalan besar, terdapat sebuah Klinik Desa Kampung Bulu Silou dan stesen bas mini untuk ke Pekan Keningau dan perkitaran Daerah Keningau. Jarak ke Pekan Keningau adalah lebih kurang 4 km. Jarak antara Pejabat Pelajaran Daerah Keningau adalah lebih kurang 5 km dari sekolah. Ini memudahkan lagi menguruskan pengurusan sekolah ini.

PELAN KEDUDUKAN BANGUNAN SK BULU SILOU, KENINGAU

LENCANA SK BULU SILOU, KENINGAU

WARNA LENCANA SEKOLAH.
WARNA
Biru Merah

MAKSUD
Melambangkan perpaduan. Melambangkan keberanian menghadapi cabaran. Melambangkan keharmonian.

Kuning

LENCANA SK BULU SILOU, KENINGAU

LAMBANG LENCANA SEKOLAH.
LAMBANG
Bulan dan Bintang Obor

MAKSUD
Melambangkan agama rasmi negara.(Agama Islam) Melambangkan penyuluh atau penerang hidup. Melambangkan asal usul Kg. Bulu Silou.

Bambu Kuning

LENCANA SK BULU SILOU, KENINGAU

MOTTO LENCANA SEKOLAH
“LMU PELITA HIDUP”

LAGU SEKOLAH SK BULU SILOU, KENINGAU

S.K. BULU SILOU
KAMI MURID SK. BULU SILOU RELA BERBAKTI DAN BERUSAHA AMANAH DAN BEKERJASAMA BERDISIPLIN SETIAP MASA PRINSIP RUKUN NEGARA JADI AMALAN KAMI TABAH DAN CEKAL DI HATI CITAMENCAPAI CITA-CITA WALAU DI MANA KAMI BERADA JASA GURU TETAP KAMI KENANG AYAH DAN BONDA KAMI HORMAT MEMBAWA HIDUP BAHAGIA.

OBJEKTIF SEKOLAH

murid yang berdisiplin dan berbudaya saing untuk mencapai matlamat pendidikan ke arah peningkatan potensi pelajar. membasmi kelemahan 3M dan meningkatkan potensi pencapaian UPSR.

Melahirkan

Berusaha

Melahirkan

generasi yang menghayati nilai-nilai dan budaya cemerlang.

VISI SK BULU SILOU

SK Bulu Silou berazam ingin menghasilkan pelajar yang cemerlang dalam 3M (Membaca, Menulis dan Mengira) dan melahirkan pelajar yang berdisiplin serta bertanggungjawab.

MISI SK BULU SILOU

1. Melahirkan pelajar yang cemerlang dalam bidang Akademik dan Ko Kurikulum. 2. Menerapkan nilai-nilai murni dalam diri pelajar SKBS. 3. Membimbing Warga SKBS ke dalam dunia ICT.

ENROLMEN SK BULU SILOU

LATAR BELAKANG

DIBINA TAHUN SEKOLAH LOKASI SEKOLAH ENROLMEN MURID ENROLMEN GURU ENROLMEN KTBM

: 1967 : GRED A : DAERAH KENINGAU, SABAH. : 506 Orang (Termasuk Pra Sekolah) : 43 Orang : 5 Orang

SESI PERSEKOLAHAN : SESI PAGI DAN SESI PETANG.

ENROLMEN GURU 2008
GRED GURU DG 41 DGA 34 DGA 32 DGA 29 DG 17 JUMLAH BILANGAN GURU LELAKI 1 8 2 2 13 PEREMPUAN 6 1 12 11 30

JUMLAH GURU 7 1 20 13 2 43

ENROLMEN KTBM

GRED KTBM N1 N 11 N 17 FT 17 JUMLAH

BILANGAN KTBM LELAKI 1 1 PEREMPUAN 1 1 2 4

JUMLAH KTBM 1 1 2 1 5

DATA GURU-GURU DAN KTBM GURUSK BULU SILOU, KENINGAU
BIL.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

NAMA GURU
SURIATY BINTI RAMAT PETRUS GEORGE KAMPIOS KIJA @ EMILY BINTI LAWASA JAILLIN BTE BRASIK ADRIANA ANUS LINAH BINTI MANANG@ HASLINAH BT. ABDULLAH ASNAH @ HALIMAH BINTI LAKIM CHIO CHING LEE @ LILY CHIO FLORIA DAVID JAIMUN HAIDAH BINTI PG MOHIDDIN HAIRIN BOLONG @ IRENE HANI LAILY BINTI MAHMUD HAZLINAH BINTI RAMLEE JAINI INTAI JORINAH SULAH @ ZARINAH SULAH JUNIKA KALAUS @ RINA KALAUS MELVIE BINTI JAINAL MINNIE SAMANGING@ MINEH NASIR BIN ABDUL GHANI

NO. KAD PENGENALAN
590517125512 681225125899 670325125438 581228125538 550102125514 600813125222 531116125108 570203125466 790103125148 710311125158 640608125334 720831125222 790412125176 540413125061 710724125586 750316125364 791109125688 521209125474 571203125313

GRED
DGA34 DGA32 DGA32 DGA32 DGA32 DGA32 DGA29 DGA32 DG41 DGA32 DGA29 DGA32 DG41 DGA32 DGA29 DGA29 DGA29 DGA29 DG17

NO. PEJABAT
JP(SB)C2 - 04/5634 JP(SB)C2-04/10165 JP(SB)C2-04/7165 JP(SB)/C2-04/1330 JP(SB)/C2-04/453 JP(SB)/C2-04/7333 JP(SB)/C2-04/8194 JP(SB)/C2-04/611 JP(SB)D1-04/16731 JP(SB)/C2-04/15116 JP(SB)/C2-04/8286 JP(SB)C2-04/15306 JP(SB)D1-41/16733 JP(SB)/C2-04/12478 JP(SB)C2-04/27852 JP(SB)C2-04/24433 JP(SB)/C2-04/30117 JP(SB)/B1-04/2967 JP(SB)/B1-04/1949

TARIKH MULA BERTUGAS
05/01/1981 04/02/2006 03/01/1988 07/01/1990 03/01/1997 01/11/1985 01/10/1981 01/02/1978 24/01/2005 01/07/1993 19/06/1991 01/01/1994 18/01/2005 05/01/1978 01/03/1999 13/08/1997 18/09/2000 01/01/1986 13/12/1989

DATA GURU-GURU DAN KTBM GURUSK BULU SILOU, KENINGAU
BIL.
20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. NORIAH BIDIN NURINAH SAGUDOU OSMAN BIN SAID RAFIDAH SIUS RISEON BIN MALOI SARGIUS MICHAEL SHAWAL BIN GHANI SILVIA @ SALVIA HADLEY EPONG SOFIAH. SULAIMAN SYLVIA BINTI J.JITOR VIVIEAN@ VIVIAN BT. CHARLES @CHARLIS VORNICA AGNES ANAK ABOI WAJIR KAPAT ANAK SUNG LUKING YANAH @ ANAH BINTI BAHAROM @ BAHARUM ZAISMA FAIRUSHAM BIN ISMAIL ABDUL MUEIN BIN MOHD NOOR MOHAMAD HADZIR BIN HASSAN NAZAINI BIN NASIMAN NOOR HARLINA BINTI JA'AFAR

NAMA GURU

NO. KAD PENGENALAN
740729125486 710602125318 720827125473 771116125338 760719125907 621007125087 530105125239 691208125212 721211125250 711107125534 760329125530 761215135874 770103136033 640815125564 790124065121 760201115077 730519085085 721002105843 810119086150

GRED
DGA29 DGA29 DGA32 DG41 DGA29 DGA32 DG17 DGA29 DGA32 DGA32 DGA29 DGA29 DGA29 DGA29 DGA29 DC41 DGA32 DGA32 DC41

NO. PEJABAT
JP(SB)/C2-04/24435 JP(SB)/C2-04/22094 JP(SB)/C2-04/17222 JP(SB)/C2-04/16836 JP(SB)C2-04/23648 JP(SB)/C2-04/7274 JP(SB)/B1-04/2901 JP(SB)/C2-04/24416 JP(SB)/C2-04/15512 JP(SB)/C2-04/20367 JP(SB)C2-04/27304 JP(SB)C2-04/30436 JP(SB)C2-04/29678 JP(SB)/C2-04/8278 JP/(SB)/C2-04/31395 JP(SB)/01590 JP(SB)C2-04/20660 JP(SB)C2-04/20751 JP(SB)/01627

TARIKH MULA BERTUGAS
29/08/1997 18/08/1997 01/12/1994 24/01/2005 13/09/1997 01/04/1993 01/08/1986 15/08/1997 04/12/1993 01/07/1996 17/01/2000 19/01/2000 19/01/2000 14/01/1997 18/06/2001 10/07/2006 12/12/1995 11/12/1995 10/07/2006

DATA GURU-GURU DAN KTBM GURUSK BULU SILOU, KENINGAU
NO. KAD PENGENALAN
810101125692 760105125152 770427036768 810707125208

BIL.
39. 40. 41. 42.

NAMA GURU
SAFINIE BINTI BUTA SALISAH @ ALIZAH BT. MASUNING@RASIMIN ZURINA BINTI MUSTAPA SUZANA BINTI ABAS @ ABD RAHMAN

GRED
DC41 DGA29 DG41 DG29

NO. PEJABAT
JP(SB)DG-41/01660 JP(SB)C2-04/27274 JP(SB)/DC41/00123 JP(SB)/C2-04/32765

TARIKH MULA BERTUGAS
10/07/2006 17/01/2000 03/01/2006 06/01/2003

BIL.
43. 44. 45. 46. 47.

NAMA KAKITANGAN BUKAN MENGAJAR
NAIMAH BINTI ASRI SANDULIM BINTI BATONG MOHD RUZAINI BIN SHAMLAN DOROTHEA NUING WINNIE @ LUCIA BINTI MANGGATA

NO. KAD PENGENALAN
701001125780 720504125196 850708145995 600501125258 530326125064

GRED
N17 N17 FT17 N11 N1

NO. PEJABAT
JP(SB)/KTBM-7455 JP(SB)/KTBM-7267

TARIKH MULA BERTUGAS
07/06/1999 02/09/1997 13/05/2008

JP(SB)KTBM-2744 JP(SB)KTBM-7771

01/01/1982 01/10/1999

CARTA PENTADBIRAN SK BULU SILOU, TAHUN 2008

GURU BESAR
PUAN SURIATY BINTI RAMAT

PENOLONG KANAN KO-KUM
PUAN JAILLIN BTE BRASIK

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN
PETRUS GEORGE KAMPIOS

PENOLONG KANAN HEM
PUAN KIJA @ EMILY BINTI LAWASA

PENYELIA PETANG
PUAN ADRIANA ANUS

PEMBANTU TADBIR N11
PUAN DOROTHEA NUING

PEMBANTU AM RENDAH
PUAN WINNIE MANGGATA

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PELAN PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2008 - 2012
PENGERUSI
PUAN SURIATY BINTI RAMAT

SETIAUSAHA
ENCIK MOHAMAD HADZIR BIN HASSAN

PENOLONG KANAN KO-KUM
PUAN JAILLIN BTE BRASIK

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN
ENCIK PETRUS GEORGE KAMPIOS

PENOLONG KANAN HEM
PUAN KIJA @ EMILY BINTI LAWASA

PENYELIA PETANG
PUAN ADRIANA ANUS

SIDANG PAGI
ENCIK WAJIR KAPAT ANAK SUNG LUKING.

SIDANG PETANG
ENCIK OSMAN BIN SAID

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA PERANCANGAN MATA PELAJARAN
PENAUNG
PUAN SURIATY BINTI RAMAT

PENASIHAT
ENCIK PETRUS GEORGE KAMPIOS

KETUA PANITIA BAHASA MELAYU
ENCIK RESION MALOI

KETUA PANITIA BAHASA INGGERIS
PUAN HAZLINAH RAMLEE

KETUA PANITIA MATEMATIK
PUAN NORIAH BIDIN

KETUA PANITIA SAINS
PUAN SYLVIA J. JITOR

KETUA PANITIA PENDIDIKAN AGAMA ISLAM
ENCIK MOHD HADZIR BIN HJ. HASSAN

KETUA PANITIA KEMAHIRAN HIDUP
ENCIK ZAISMA FAIRUSHAM ISMAIL

KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN
PUAN MELVIE JAINAL

KETUA PANITIA PENDIDIKAN SENI
PUAN SALISAH RASIMIN

KETUA PANITIA SIVIK

KETUA PANITIA PENDIDIKAN MORAL

KETUA PANITIA BAHASA KADAZAN DUSUN
PUAN SARGIUS MICHAEL

KETUA PANITIA PENDIDIKAN MUZIK
PUAN SUZANA BINTI ABAS @ ABD. RAHMAN

KETUA PANITIA PENDIDIKAN JASMANI
ENCIK NASIR ABD. GHANI

PUAN SURIATY BINTI PUAN VORNICA AGNES ANAK RAMAT ABOI

ENROLMEN MURID

TAHUN
PRA SEKOLAH TAHUN 1 TAHUN 2 TAHUN 3 TAHUN 4 TAHUN 5 TAHUN 6

BILANGAN MURID LELAKI
25 44 34 34 46 40 47

PEREMPUAN
25 33 43 37 23 43 32

JUMLAH MURID
50 77 77 71 69 83 79

JUMLAH

270

236

506

ENROLMEN MURID BILANGAN MURID MENGIKUT KAUM
TAHUN KAUM PRA SEKOLAH TAHUN 1 TAHUN 2 TAHUN 3 TAHUN 4 TAHUN 5 TAHUN 6 JUMLAH
MELAYU L P L CINA P INDIA L P BUMI SABAH L P LAIN-LAIN L P WARGA ASING L P JUMLAH PELAJAR

0 0 2 1 0 1 0 4

1 0 1 0 0 0 1 3

0 0 2 3 3 3 2 13

0 3 3 0 0 3 0 9

0 0 0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 1 0 1

25 44 27 30 43 30 44 243

24 30 37 37 23 31 31 213

0 0 3 0 0 6 1 10

0 0 2 0 0 8 0 10

0 0 0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 0 0 0

50 77 77 71 69 83 79 506

TABURAN TEMPAT TINGGAL PELAJAR SK BULU SILOU

ALAMAT TEMPAT TINGGAL PELAJAR SK BULU SILOU TAHUN 2008
BIL
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

ALAMAT TEMPAT TINGGAL
KG. BULU SILOU KG. MASAK KG. PATIKANG ULU KG. IRAMA RAMAI KG. AGUDON KG. BARIAWA LAUT KG. BARIAWA TENGAH TAMAN BANJARAN CROCKER KG. MOTTOU TAMAN MAKMURAN PEKAN KENINGAU KG. BANJAR KG. LIMBAWAN KG. JAWA LUCKY-LUCKY ENTERPRISE

THN 1
13 15 10 2 8 2 5 2 10 2 3 1 1 1 2

THN 2
15 13 7 0 17 0 7 0 4 0 2 0 0 1 0

THN 3
11 4 6 0 8 0 4 0 2 0 1 0 0 0 0

THN 4
11 9 7 0 11 2 7 1 3 1 6 0 4 0 0

THN 5
23 16 3 0 8 2 5 0 6 3 1 0 2 0 0

THN 6
18 10 5 0 8 0 2 0 7 3 3 0 3 0 0

JUMLAH
91 67 38 2 60 6 30 3 32 9 16 1 10 2 2

ALAMAT TEMPAT TINGGAL PELAJAR SK BULU SILOU TAHUN 2008
BIL
16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

ALAMAT TEMPAT TINGGAL
KUARTERS FOCUS LIMBER KUARTERS SESB KG. ULU KUARAN KG. LINGKUDAU TAMAN KOTA TAMAN ADIKA KG. LIMBAWAN KG. DUROK KG. BARIAWA ULU KG. KALABAKAN KG. MEMPIKIT LAUT KG. MEMPULUT KG. MASJID KG. KUARAN ULU TAMAN SABANA

THN 1
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

THN 2
3 1 1 2 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0

THN 3
1 0 0 0 0 0 0 0 1 3 1 0 0 0 0

THN 4
1 0 2 1 0 1 0 1 0 0 0 1 1 0 0

THN 5
3 0 0 2 1 1 0 3 0 0 0 0 2 2 0

THN 6
3 0 0 2 2 3 0 3 3 0 0 0 2 0 2

JUMLAH
11 1 3 7 4 6 1 8 4 3 1 1 5 2 2

ANALISA LATAR BELAKANG SOSIO EKONOMI PELAJAR SK BULU SILOU

PEKERJAAN IBUBAPA / PENJAGA SK BULU SILOU TAHUN 2008

BIL
1. 2. 3. 4. 5. 6.

PEKERJAAN IBUBAPA / PENJAGA
KAKITANGAN KERAJAAN SWASTA PEMIMPIN MASYARAKAT PERSENDIRIAN PESARA LAIN – LAIN JUMLAH

THN 1
43 21 0 9 1 3 77

THN 2
38 28 0 5 0 6 77

THN 3
29 25 0 11 2 4 71

THN 4
29 26 1 13 0 0 69

THN 5
41 28 1 4 0 9 83

THN 6
40 30 0 7 1 1 79

JUMLAH
220 158 2 49 4 23 456

PENDAPATAN IBU BAPA / PENJAGA SK BULU SILOU TAHUN 2008

BIL
1. 2. 3. 4. 5. 6.

PENDAPATAN DALAM SEBULAN (RM)
1000 KE ATAS 751 – 999 501 – 750 251 – 500 101 – 250 100 KE BAWAH JUMLAH

THN 1
28 34 14 1 0 0 77

THN 2
20 38 19 0 0 0 77

THN 3
19 31 19 2 0 0 71

THN 4
26 31 12 0 0 0 69

THN 5
33 34 16 0 0 0 83

THN 6
30 37 11 1 0 0 79

JUMLAH
156 205 91 4 0 0 456

PEMBENTUKKAN PELAN PERANCANGAN STRATEGIK SEKOLAH TAHUN 2008 - 2012

PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK
PELAN PERANCANGAN STRATEGIK 2008 – 2012.
PENGERUSI
PUAN SURIATY BINTI RAMAT

SETIAUSAHA
ENCIK MOHAMAD HADZIR BIN HASSAN

PENOLONG KANAN KO-KUM
PUAN JAILLIN BTE BRASIK

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN
ENCIK PETRUS GEORGE KAMPIOS

PENOLONG KANAN HEM
PUAN KIJA @ EMILY BINTI LAWASA

PENYELIA PETANG
PUAN ADRIANA ANUS

SIDANG PAGI
ENCIK WAJIR KAPAT ANAK SUNG LUKING.

SIDANG PETANG
ENCIK OSMAN BIN SAID

TUGAS– TUGAS–TUGAS JAWATANKUASA INDUK
PELAN PERANCANGAN STRATEGIK 2008 – 2012.

Sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan, unit ini dipanggil Jawatankuasa Induk Pelan Perancangan Strategik Sekolah. Tugas–tugas jawatankuasa ini ialah :

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII.

Menyediakan buku pelan perancangan strategik sekolah yang lengkap. Menyemak dari masa ke semasa kemajuan yang dicapai oleh sekolah dan membuat perubahan-perubahan yang perlu pada buku pelan perancangan strategik sekolah. Memberi maklumat balik kepada Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pendidikan Negeri mengenai kemajuan sekolah apabila dipinta. Menyediakan bilik gerakan sekolah, bilik ini berfungsi sebagai pusat penyelenggaraan mesyuarat dan pengagihan tugas kepada guru-guru dan Ahli Jawatankuasa. Mempastikan maklumat-maklumat dalam bilik gerakan dikemaskini dan diperbetulkan atau ditambah dengan perkara-perkara yang diperlukan dari masa ke semasa. Memberi taklimat kepada pegawai-pegawai pendidikan yang melawat sekolah. Mengadakan perbincangan yang kerap dengan ahli-ahli jawatankuasa mengenai perjalanan pelan perancangan sekolah. Melakukan tugas-tugas lain yang difikirkan perlu bagi mempastikan tercapainya matlamat sekolah.

PEMBENTUKKAN PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN TAHUN 2008 - 2012

JAWATANKUASA INDUK PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN
PENAUNG
PUAN SURIATY BINTI RAMAT

PENASIHAT
ENCIK PETRUS GEORGE KAMPIOS

KETUA PANITIA BAHASA MELAYU
ENCIK RESION MALOI

KETUA PANITIA BAHASA INGGERIS
PUAN HAZLINAH RAMLEE

KETUA PANITIA MATEMATIK
ENCIK ZAISMA FAIRUSHAM ISMAIL

KETUA PANITIA SAINS
PUAN SYLVIA J. JITOR

KETUA PANITIA PENDIDIKAN AGAMA ISLAM
ENCIK MOHD HADZIR BIN HJ. HASSAN

KETUA PANITIA KEMAHIRAN HIDUP

KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN
PUAN MELVIE JAINAL

KETUA PANITIA PENDIDIKAN SENI
PUAN SALISAH RASIMIN

KETUA PANITIA SIVIK
PUAN SUZANA ABAS

KETUA PANITIA PENDIDIKAN MORAL
PUAN YANAH BAHAROM

KETUA PANITIA BAHASA KADAZAN DUSUN
PUAN SARGIUS MICHAEL

KETUA PANITIA PENDIDIKAN MUZIK
ENCIK JAINI INTAI

KETUA PANITIA PENDIDIKAN JASMANI
ENCIK NASIR ABD. GHANI

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA BAHASA MELAYU
ENCIK RISEON BIN MALOI

SETIAUSAHA
CIK ZURINA BINTI MUSTAFA

BENDAHARI
PUAN HAIDAH PG. MOHIDDIN

AHLI JAWATANKUASA
PUAN NURINAH SAGUDOU PUAN MINNE SAMANGING @ MINEH PUAN JAILLIN BTE BRASIK PUAN ADRIANA ANUS PUAN YANAH @ ANAH BINTI BAHAROM @ BAHARUM PUAN SUZANA BINTI ABAS @ ABD RAHMAN PUAN SALISAH @ ALIZAH BT. MASUNING @ RASIMIN PUAN ASNAH @ HALIMAH BINTI LAKIM PUAN KIJA @ EMILY BINTI LAWASA

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA BAHASA INGGERIS
PUAN HAZLINAH BINTI RAMLEE

SETIAUSAHA
PUAN JORINAH SULAH @ ZARINAH SULAH

BENDAHARI
PUAN FLORIA DAVID JAIMUN

AHLI JAWATANKUASA
PUAN HAZLINAH BINTI RAMLEE PUAN JORINAH SULAH @ ZARINAH SULAH PUAN FLORIA DAVID JAIMUN PUAN JUNIKA KALAUS @ RINA KALAUS PUAN MELVIE BINTI JAINAL ENCIK SARGIUS MICHAEL

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH

KETUA PANITIA MATEMATIK
ENCIK ZAISMA FAIRUSHAM BIN ISMAIL

SETIAUSAHA
PUAN NORIAH BIDIN

BENDAHARI
CIK VIVIEAN @ VIVIAN BT. CHARLES @ CHARLIS

AHLI JAWATANKUASA
ENCIK WAJIR KAPAT ANAK SUNG LUKING ENCIK OSMAN BIN SAID PUAN RAFIDAH SIUS PUAN VORNICA AGNES ANAK ABOI

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA SAINS
PUAN SYLVIA BINTI J. JITOR

PENOLONG KETUA PANITIA SAINS
PUAN FLORIA DAVID JAIMUN

SETIAUSAHA
PUAN VORNICA AGNES ANAK ABOI

BENDAHARI
CIK VIVIEAN @ VIVIAN BT. CHARLES @ CHARLIS

AHLI JAWATANKUASA
PUAN RAFIDAH SIUS PUAN VORNICA AGNES ANAK ABOI ENCIK OSMAN BIN SAID ENCIK JAINI INTAI PUAN NORIAH BIDIN CIK VIVIEAN @ VIVIAN BT. CHARLES @ CHARLIS PUAN SYLVIA BINTI J. JITOR PUAN FLORIA DAVID JAIMUN

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA BAHASA KADAZAN DUSUN
ENCIK SARGIUS MICHAEL

SETIAUSAHA

BENDAHARI

AHLI JAWATANKUASA

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH

KETUA PANITIA SIVIK
PUAN SUZANA BINTI ABAS

SETIAUSAHA
PUAN MELVIE BINTI JAINAL

BENDAHARI
PUAN ASNAH @ HALIMAH BINTI LAKIM

AHLI JAWATANKUASA
SEMUA GURU MATA PELAJARAN SIVIK

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN
PUAN MELVIE JAINAL

SETIAUSAHA
PUAN MELVIE JAINAL

BENDAHARI
ENCIK RISEON BIN MALOI

AHLI JAWATANKUASA
USTAZ NAZAINI BIN NASIMAN ENCIK RISEON BIN MALOI PUAN SUZANA BINTI ABAS @ ABD RAHMAN PUAN ASNAH @ HALIMAH BINTI LAKIM ENCIK NASIR BIN ABD GHANI VIVIEAN

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA KEMAHIRAN HIDUP
ENCIK ZAISMA

SETIAUSAHA
ENCIK NASIR BIN ABD. GHANI

BENDAHARI
PUAN YANAH

AHLI JAWATANKUASA
SEMUA GURU KEMAHIRAN HIDUP

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA PENDIDIKAN AGAMA ISLAM
ENCIK MOHD HADZIR BIN HJ. HASSAN

SETIAUSAHA
CIK ZURINA MUSTAFA

BENDAHARI
ENCIK ABDUL MUEIN BIN MOHD NOOR

AHLI JAWATANKUASA
ENCIK NAZAINI BIN NASIMAN PUAN HARLINA BINTI JA’AFAR PUAN SAFINIE BINTI BUTA PUAN SALISAH @ ALIZAH BT. MASUNING @ RASIMIN

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA PENDIDIKAN MORAL
PUAN JUNIKA KALAUS @ RINA KALAUS

PENOLONG KETUA PANITIA PENDIDIKAN MORAL
PUAN RAFIDAH SIUS

SETIAUSAHA
PUAN HAIRIN BOLONG @ IRENE

BENDAHARI
PUAN HAZLINAH BINTI RAMLEE

AHLI JAWATANKUASA
PUAN MINNIE SAMANGING @ MINEH CIK ZURINA BINTI MUSTAPA PUAN SILVIA @ SALVIA HADLEY EPONG PUAN JAILLIN BTE LAWASA ENCIK PETRUS GEORGE KAMPIOS PUAN HAIDAH BINTI PG. MOHIDDIN

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA PENDIDIKAN JASMANI KESIHATAN
ENCIK NASIR ABD. GHANI

SETIAUSAHA
PUAN JORINAH SULAH @ ZARINAH SULAH

BENDAHARI
PUAN SILVIA @ SALVIA HADLEY EPONG

AHLI JAWATANKUASA
SEMUA GURU PENDIDIKAN JASMANI KESIHATAN

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA PENDIDIKAN SENI
PUAN SALISAH RASIMIN

PENOLONG KETUA PANITIA PENDIDIKAN SENI
PUAN NIRINAH SAGUDOU

SETIAUSAHA
SILVIA HADLEY

BENDAHARI
NORIAH BIDIN

AHLI JAWATANKUASA
LILY JORINAH PUAN SALISAH RASIMIN PUAN YANAH ENCIK SYAWAL

AHLI JAWATANKUASA KECIL
PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN SEKOLAH
KETUA PANITIA PENDIDKAN MUZIK
ENCIK JAINI INTAI

SETIAUSAHA
CIK ZURINA MUSTAFA

BENDAHARI
PUAN HAIDAH PG. MOHIDDIN

AHLI JAWATANKUASA
PUAN NURINAH SAGUDOU PUAN MINNE SAMANGING @ MINEH PUAN JAILLIN BTE BRASIK PUAN ADRIANA ANUS PUAN YANAH @ ANAH BINTI BAHAROM @ BAHARUM PUAN SUZANA BINTI ABAS @ ABD RAHMAN PUAN SALISAH @ ALIZAH BT. MASUNING @ RASIMIN PUAN ASNAH @ HALIMAH BINTI LAKIM PUAN KIJA @ EMILY BINTI LAWASA

TUGAS DAN FUNSI JAWATANKUASA PELAN PERANCANGAN MATA PELAJARAN

1. Merancangkan perkembangan mata pelajaran mengikut darjah dari Tahun 1 hingga Tahun 6. 2. Memperakukan target-target bagi pencapaian murid bagi tiap-tiap mata pelajaran. 3. Memperakukan cara-cara atau strategi bagi mencapai target yang diperakukan. 4. Mengadakan mesyuarat dari masa ke semasa bagi mendapat maklumbalas daripada guru-guru mata pelajaran mengenai kemajuan yang tercapai dan melaporkan maklumat-maklumat ini kepada Jawatankuasa Pelan Perancangan Mata Pelajaran. 5. Melakukan tugas-tugas lain yang diperlukan bagi mencapai matlamat yang diperakukan.

FALSAFAH PENDIDIKAN SEKOLAH RENDAH

FALSAFAH PENDIDIKAN SEKOLAH RENDAH
LAMPIRAN F

Murid-murid di peringkat sekolah rendah harus mendapat kemahiran dan pengetahuan melalui pengalaman secara langsung. Pengalaman ini adalah meliputi aspek intelek, rohani dan jasmani. Pengalaman yang patut dilalui oleh murid hendaklah sesuai dan relevan dengan matlamat yang hendak dicapai melalui aktiviti-aktiviti yang menarik. Perkara penting didalam proses pengajaran dan pembelajaran ialah penglibatan setiap murid secara aktif. Segala perkaedahan dan aktiviti, organisasi darjah termasuk penjadualan, dan bahan
pembelajaran dan pengajaran hendaklah berdasarkan prinsip mudahubah, sesuai dengan keadaan murid dan matlamat yang ditujui. Semasa murid-murid berada di sekolah rendah hendaklah diberi peluang melahirkan perasaan dan idea melalui perkataan, lukisan, muzik, tarian dan gerakkan, lakonan dan sebagainya. Peluang yang secukupnya hendaklah diberi agar bibit-bibit kreatif dapat tumbuh dengan subur.

Proses penilaian hendaklah disepadukan dengan aktiviti-aktiviti di bilik darjah supaya penilaian
akan dapat memainkan perananya membantu murid dan guru meningkatkan keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran. Disamping itu, penilaian juga boleh memberi maklumat tentang taraf pencapaian dan darjah pertumbuhan murid-murid yang berkenaan.

Suasan persekolahan hendaklah memberi peluang murid-murid mendapat pengalaman hidup
seperti mengahadapi masalah, bertukar-tukar pendapat, dan membina persefahaman dan kerjasama diantara satu sama lain. Suasana bilik darjah hendaklah boleh menimbulkan dan menggalakkan murid-murid berfikir, menyoal dan mengeluarkan buah fikiran.

Pada keseluruhannya, pendidikan peringkat rendah adalah memberi perhatian kepada
perkembangan menyeluruh dan bukannya menitikberatkan satu-satu aspek tertentu sahaja. Adalah diharapkan setiap murid akan mengalami perkembangan yang seimbang di dalam bidang intelek, rohani dan jasmani.

MATLAMAT PENDIDIKAN SEKOLAH RENDAH

MATLAMAT PENDIDIKAN SEKOLAH RENDAH
Kurikulum Baru Sekolah Rendah berpandukan kepada rasional bahawa aktiviti pelajaran dan pendidikan peringkat rendah adalah bercorak pendidikan asas. Oleh itu, matlamat pendidikan rendah adalah untuk mempastikan perkembanggan murid secara menyeluruh. Perkembangan ini meliputi aspek-aspek intelek, rohani, jasmani, emosi, bakat, akhlak, nilai-nilai etika dan sosial.

Perancangan kurikulum ini dilakukan untuk memberi setiap murid peluang yang sama bagi mendapat kemahiran, pengetahuan, nilai murni, sikap dan amalan-amalan yang seluas-luasnya untuk menguasai kemahiran-kemahiran asas dengan kukuh. Peluang-peluang juga disediakan untuk membolehkan mereka mengembangkan bakat dan minat serta daya kreatif dalam bidang-bidang tertentu.

Dengan itu, kurikulum Baru Sekolah Rendah adalah bertujuan untuk membolehkan murid-murid:-

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Menguasai Bahasa Malaysia dengan memuaskan sesuai dengan kedudukannya sebagai Bahasa Kebangsaan dan Bahasa Rasmi Negara Menguasai kemahiran asas bahasa iaitu bertutur, membaca dan menulis didalam bahasa penghantar sekolah-sekolah rendah Menguasai asas yang kukuh dalam kemahiran mengira Menguasai kemahiran-kemahiran belajar berlandaskan kemahiran asas Berupaya memahami, membaca, menulis dan bertutur dalam Bahasa Inggeris selaras dengan kedudukannya sebagai bahasa kedua Membina sikap dan perlakuan yang baik berpandukan nilai-nilai kemanusiaan dan kerohanian yang diterima dan dihargai oleh masyarakat berlandaskan RUKUN NEGARA, serta menjadikannya asas bagi alam kehidupan Mempunyai pengetahuan, kefahaman, minat serta kepekaan terhadap manusia dan alam sekitar Bergaul, menghargai hak dan kebolehan orang lain dan mempunyai semangat kerjasama dan toleransi Mengembangkan bakat, daya kepimpinan dan keyakinan diri untuk meluaskan pengetahuan serta mempertingkatkan kebolehan dengan menggunakan kemahiran-kemahiran asas yang telah dikuasai Meminati, memahami, menikmati dan menyertai aktiviti-aktiviti kesenian dan rekreasi dalam lingkungan kebudayaan nasional

FALSAFAH SEKOLAH

FALSAFAH SEKOLAH
BAHAWASANYA MURID-MURID YANG ADA DI
SEKOLAH KEBANGSAAN BULU SILOU INI ADALAH MEMPUNYAI KEBOLEHAN DAN POTENSI UNTUK BERKEMBANG MAJU DARI SEGI INTELEK. DENGAN ITU, SELUAS-LUAS PELUANG AKAN DIBERI KEPADA MURIDMURID DI SEKOLAH INI UNTUK MENGEMBANGKAN INTELEK ITU. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BAHAWASANYA KAMI PENDIDIK-PENDIDIK DI
SEKOLAH KEBANGSAAN BULU SILOU INI, MEMPUNYAI KEUPAYAAN DAN KEBOLEHAN ILTISAS UNTUK MEMBERI PENDIDIKAN YANG SEMPURNA DAN BERMUTU DAN MEMAJUKAN PELAJARAN MURID-MURID DI SEKOLAH INI.

FALSAFAH SK BULU SILOU, KENINGAU

“UTAMAKAN PELAJARAN, DISIPLIN DAN KEBERSIHAN” KEBERSIHAN”
Penjelasan mengenai Falsafah Sekolah.
a) Pelajaran

Pelajaran dapat definasikan sebagai perubahan akal fikiran, jasmani dan rohani terhadap manusia untuk kepentingan dan kemajuannya. Pelajaran ini juga adalah suatu yang berterusan. Seperti dimana-mana sekolah juga, sekolah ini juga amatlah mementingkan akademiknya di samping berbagai kegiatan ko-kurikulum. Perlaksanaan akademiknya adalah matlamat dan nadi penggerak bagi kewujudan sekolah ini. Sekolah ini amatlah mementingkan dan menitikberatkan perlaksanaan akedemik dan pelajarannya dari masa ke semasa. Matlamat utama perlaksanaan akademik di sekolah ini bukanlah hanya sekadar untuk mendapatkan sijil sahaja tetapi adalah sebaliknya. Dimana ia mahu mencapai matlamat yang sejajar dengan apa yang disarankan oleh pihak Kementerian kita, untuk melahirkan rakyat yang mempunyai kemahiran-kemahiran untuk menghadapi dunia dan memperbaiki teknik berkomunikasi, memperkukuhkan kemahiran asas, mengembangkan asas pemikiran yang logikal dan menimbulkan minat untuk menuntut ilmu dan menimbulkan penghayatan kepada ilmu pengetahuan bahawa ilmu itu adalah suatu yang paling indah.

“UTAMAKAN PELAJARAN, DISIPLIN DAN KEBERSIHAN” KEBERSIHAN”

Pelajaran sekolah ini juga adalah disusun mengikut lunas-lunas dan konsep Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR). Semua keperluan akademik yang dilaksanakan adalah berdasarkan kepada panduan-panduan dan mengikut akta pendidikan hari ini. Pelajaran dilaksanakan adalah untuk memenuhi keperluan diri murid dan masyarakat demi untuk kemajuan dan kebajikan. Pelajaran adalah suatu perkara yang meluas untuk diperkatakan. Matlamatnya adalah mencapai skop pengertian yang meliputi seluruh pengalaman dalam kehidupan. Tanpa pendidikan, seorang itu tidak akan dapat mencapai sesuatu kepuasan dan tidak akan dapat mengembangkan idea-idea untuk keperluan semasa. Seperti apa yang kita perhatikan hari ini, sekolah ini juga telah banyak melahirkan ramai murid yang telah mencapai kejayaan dan telah ramai orang yang terpelajar dikeluarkan sejak ianya dibuka.

“UTAMAKAN PELAJARAN, DISIPLIN DAN KEBERSIHAN” KEBERSIHAN”

b) Disiplin Disiplin adalah cara kita bertindak, berkelakuan ataupun gerak-geri yang datangnya daripada kepercayaan, keimanan, keteguhan prinsip, moral, norma dan etika. Disekolah ini, disiplin amatlah dipentingkan dalam suasana pembelajaran dan pendidikan yang sihat. Disiplin tidak dapat dipisahkan daripada suasana persekolahan masa kini. Kepatuhan kepada disiplin ini haruslah dipupuk dan disemaikan dari awal lagi. Semua ini dapat pupuk dengan adanya pembelajaran dan pengajaran pendidikan moral yang ada sekarang ini. Kita dapat menyemaikan rasa tangguangjawab, etika dan norma kehidupan yang baik kepada setiap pelajar ialah dengan membasmikan segala tingkah laku yang dapat memjejaskan keharmonian hidup bermasyarakat. Dalam proses pembasmian ini, sikapsikap negatif seperti mementingkan diri sendiri haruslah diketepikan. Andainya semua ini dapat dibasmikan, maka kesedaran dan rasa tanggungjawab akan wujud. Dengan wujudnya ini, maka terbitlah apa yang kita perkatakan “Disiplin”.

“UTAMAKAN PELAJARAN, DISIPLIN DAN KEBERSIHAN” KEBERSIHAN”
Tanggungjawab membentuk disiplin ini adalah untuk mendisiplinkan murid-murid di sekolah ini, tidak hanya sepenuhnya diserahkan kepada guru sahaja. Sebaliknya ibubapa juga sama berperanan dalam hal ini. Kerjasama amatlah penting untuk membentuk disiplin kepada murid-murid di sekolah ini. Kurangnya perhatian daripada pihak-pihak ini akan mendatangkan risikonya kepada murid-murid itu kelak. Tambahan lagi, dewasa ini berbagai penyakit masyarakat menular maka dengan ini kita telah menitikberatkan disiplin demi kebaikan semua murid di sekolah ini. Untuk menghadapi dan mengatasi masalah disiplin dikalangan murid, guru-guru di sekolah ini terutamanya pihak pentadbir termasuk guru disiplin telah mengambil berat tentang disiplin murid. Langkah tindakan disiplin jangka panjangnya dilibatkan dalam kurikulum yang ada sekarang. Apa yang dimaksudkan dengan ini ialah dengan menitikberatkan pendidikan moral kepada murid yang bukan Islam dan murid yang beragama Islam pula diwajibkan mempelajari pendidikan agama Islam. Ini adalah kerana telah disedari, dalam kedua-dua mata pelajaran ini mengandungi penekanan kepada normal kehidupan yang dikehendaki dan sejajar dengan matlamat pendidikan ini. Oleh yang demikian, disiplin amatlah penting bagi setiap murid sekolah. Seperti juga sekolah lain, sekolah ini juga amat mengambil berat tentang disiplin setiap murid di sekolah ini. Semua ini dilakukan untuk menjaga kelancaran suasana pembelajaran dan pengajaran disekolah ini. Apa yang diharapkan ialah agar sekolah ini akan dapat melahirkan lebih ramai lagi generasi yang mempunyai semangat patriotisme, prikemanusiaan, kejujuran, kerajinan, dan rasa tanggungjawab yang sewajarnya dengan matlamat yang disarankan oleh kementerian kita kini, yang mana mahu mendidik dan melahirkan generasi yang berdisiplin hidup yang tinggi dan bebas dari sebarang masalah dan penyakit masyarakat yang tidak sihat.

“UTAMAKAN PELAJARAN, DISIPLIN DAN KEBERSIHAN” KEBERSIHAN”
c) Kebersihan Prinsip “Kebersihan” yang menjadi pengangan semua kakitangan dan murid disekolah ini bukan hanya kita lihat dan praktikkan dalam satu segi sahaja. Kebersihan yang dimaksudkan itu adalah meliputi skop yang cukup meluas. Ia merangkumi pelbagai aspek kehidupan termasuklah alam persekitaran dan diri individu itu sendiri. Pendek kata, kebersihan disini bukan hanya nilaian pada kebersihan sahaja tetapi adalah disebaliknya. Sebut sahaja “Bersih” tentu terbayang oleh kita bahawa itu adalah suatu suasana yang belum dicemari oleh suatu yang menyakitkan mata dan hati. Begitu juga halnya dengan keadaan sekolah ini. Semua yang terlibat disekolah ini amat menitikberatkan dan mengawasi tentang kebersihan sebagai dasar perlaksanaan pembelajaran agar pembelajaran itu dapat dijalankan dengan lancar. Persekitaran yang bersih akan dapat mengizinkan suasana pembelajaran yang baik. Sekolah ini bukan sahaja mementingkan kemajuan akademiknya dan aktiviti kokurikulum tetapi keindahan dan kebersihan persekitaran sekolah juga amat diambil berat. Berbagai cara telah dibuat untuk tujuan ini seperti dengan mengadakan gotong-royong bersama murid dan semua kakitangan sekolah ini. Sebagaimana yang kita perhatikan sekarang ini, keadaan dan persekitaran sekolah ini masih terjamin dari segi kebersihannya. Semoga dengan apa yang kita usahakan kini dapat menjayakan lagi apa yang telah kita rancangkan dan dapat lagi menjayakan matlamat kesihatan dan kebersihan yang menjadi falsafah sekolah ini.

MATLAMAT AM DAN KHUSUS SK BULU SILOU, KENINGAU

MATLAMAT AM SK BULU SILOU
1. Supaya semua murid sekolah ini dapat mempunyai kemahiran asas pembelajaran sekolah rendah terutama pelajaran asas seperti membaca, menulis dan mengira. 2. Meningkatkan prestasi pencapaian murid-murid dalam peperiksaan yang dianjurkan oleh sekolah, Lembaga Peperiksaan atau yang sebanding dengan terutamanya peperiksaan penilaian KBSR untuk Tahun Enam. 3. Kami akan memberi seluas-luasnya peluang kepada tiaptiap orang murid untuk berkembang maju dari segi pelajaran, minat akhlak keagamaan sejajar dengan prinsip Rukun Negara. 4. Melatih dan mendidik murid-murid dari sekolah ini menjadi rakyat yang kasihkan agama, bangsa dan negara.

MATLAMAT KHUSUS SK BULU SILOU
1. Membolehkan semua murid diakhir tahun (KBSR) menguasai kemahiran asas:- Membaca, Menulis dan Mengira. (3M). 2. Supaya dapat menguasai Bahasa Malaysia yang betul dalam pertuturan, pembacaan dan penulisan. 3. Melatih murid-murid supaya dapat bertutur dan dapat membuat ayat-ayat yang mudah dalam Bahasa Inggeris. 4. Dapat membuat kira mengira dengan cepat dan tepat terutama masalah harian mereka. 5. Menanam semangat rajin membaca,bertangguangjawab dan berdikari. 6. Meninggikan keputusan peperiksaan di Tahun Enam dan peratus keputusan peperiksaan KBSR. 7. Supaya murid-murid terdidik dengan budi pekerti yang mulia.

STRATEGIK AM SK BULU SILOU
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Mengadakan Ahli Jawatankuasa Pelan Perancangan Strategik Sekolah. Mengadakan panatia mata pelajaran. Perjumpaan dengan ibubapa untuk berbincang mengenai perancangan dan cara mengatasi masalah. Mengadakan kelas tambahan bagi Tahun (Darjah) 6 khasnya dan Tahun lain amnya. Mengadakan penilaian melalui Ujian Bulanan, Peperiksaan Pertengahan Tahun dan Peperiksaan Akhir Tahun. Menyediakan lambaran kerja dengan teliti. Isi pelajaran disusun mengikut kebolehan murid dan bersambung dari satu tajuk ke satu tajuk yang lain. Memberi latihan kepada murid-murid di sekolah dan di rumah. Menggunakan masa di sekolah untuk pengajaran dan pembelajaran.

10. Semua guru dan kakitangan bukan mengajar bekerjasama dalam semua hal. 11. Guru Besar dan guru menjadi contoh tauladan yang baik. 12. Mengagih pembelajaran sekolah dengan baik. 13. Mengadakan senarai semak mata pelajaran. 14. Guru Besar sebagai pentadbir sekolah, ketua pentadbir dan pengurus pejabat.

PRESTASI UPSR SK BULU SILOU, KENINGAU

PRESTASI UPSR 2003 – 2007

MATA PELAJARAN
BAHASA MELAYU (PENULISAN) BAHASA MELAYU (PEMAHAMAN) BAHASA INGGERIS MATEMATIK

2003
66.1%

2004
84.1%

2005
88%

2006
90.3%

2007
88%

82.1%

88.4%

95%

84.7%

87%

37.5%

37.7%

49%

26.4%

56%

75.0%

52.2%

62%

61%

69%

SAINS

67.9%

72.5%

72%

55.5%

62%

BAHASA MELAYU (PEMAHAMAN) (PEMAHAMAN)

GRED, BILANGAN DAN PERATUS PENCAPAIAN.
TAHUN

A
BIL %
17.9 17.4 20 13.9 21.2

B
BIL
6 16 24 20 13

C
%
10.7 23.2 27 27.8 25

D
%
53.6 43.5 41 6 42.3

E
%
10.0 4.3 10 6.9 7.7

PERATUS LULUS KESELURUHAN

BIL. MURID
LULUS GAGAL TIDAK HADIR

BIL
30 30 37 35 22

BIL
6 3 9 5 4

BIL
4 8 2 2 2

%
7.1 11.6 2 2.8 3.8 82.1 84.1 88 90.3 88 46 58 79 65 46 10 11 11 7 6

2003 2004 2005 2006 2007

10 12 18 10 11

1 2 4 2 0

BAHASA MELAYU (PENULISAN) (PENULISAN)

GRED, BILANGAN DAN PERATUS PENCAPAIAN.
TAHUN

A
BIL %
23.2 62.3 37 20.8 21.2

B
BIL
11 8 28 26 12

C
%
19.6 11.6 31 36.1 23.1

D
%
23.2 14.5 27 27.8 42.3

E
%
21.4 7.2 2 9.7 7.7

PERATUS LULUS KESELURUHAN

BIL. MURID
LULUS GAGAL TIDAK HADIR

BIL
13 10 24 20 22

BIL
12 5 2 7 4

BIL
7 3 3 4 2

%
12.5 4.3 3 5.6 3.8 66.1 88.4 95 84.7 87 37 61 85 61 45 19 8 5 11 7

2003 2004 2005 2006 2007

13 43 33 15 11

1 2 4 2 0

BAHASA INGGERIS

GRED, BILANGAN DAN PERATUS PENCAPAIAN.
TAHUN

A
BIL %
0 1.4 1 1.4 3.8

B
BIL
6 5 6 2 3

C
%
10.7 7.2 7 2.8 5.8

D
%
26.8 29.0 41 22.2 46.2

E
%
16.1 34.8 39 41.7 26.9

PERATUS LULUS KESELURUHAN

BIL. MURID
LULUS GAGAL TIDAK HADIR

BIL
15 20 37 16 24

BIL
9 24 35 30 14

BIL
26 19 11 23 9

%
48.4 27.5 12 31.9 17.3 37.5 37.7 49 26.4 56 21 26 44 19 29 35 43 23 53 23

2003 2004 2005 2006 2007

0 1 1 1 2

1 2 4 2 0

MATEMATIK

GRED, BILANGAN DAN PERATUS PENCAPAIAN.
TAHUN

A
BIL %
8.9 5.8 5.5 6.9 5.8

B
BIL
14 4 14 12 6

C
%
25.0 5.8 15.5 16.7 11.5

D
%
41.1 40.6 41 37.5 51.9

E
%
8.9 15.9 27 19.4 11.5

PERATUS LULUS KESELURUHAN

BIL. MURID
LULUS GAGAL TIDAK HADIR

BIL
23 28 37 27 27

BIL
5 11 24 14 6

BIL
9 22 10 14 10

%
16.1 31.9 11 19.4 19.2 75.0 52.2 62 61 69 42 36 56 44 36 13 33 11 28 16

2003 2004 2005 2006 2007

5 4 5 5 3

1 2 4 2 0

SAINS

GRED, BILANGAN DAN PERATUS PENCAPAIAN.
TAHUN

A
BIL %
7.1 5.8 1 0 1.9

B
BIL
15 14 20 9 7

C
%
26.8 20.3 22 12.5 13.4

D
%
33.9 46.4 49 43.1 46.2

E
%
17.9 13.0 10 25 13.4

PERATUS LULUS KESELURUHAN

BIL. MURID
LULUS GAGAL TIDAK HADIR

BIL
19 32 44 31 24

BIL
10 9 9 18 7

BIL
8 10 16 14 13

%
14.3 14.5 18 19.4 25 67.9 72.5 72 55.5 62 38 50 65 40 32 18 19 2 32 20

2003 2004 2005 2006 2007

4 4 1 0 1

1 2 4 2 0

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM

KEKUATAN:1. 100% guru adalah terlatih. 2. Terdapat guru-guru opsyen dalam semua subjek asas. 3. Terdapat jurulatih di antara guru-guru mata pelajaran teras. 4. Guru-guru berpeluang dan mengikuti kursus yang diadakan di peringkat daerah atau negeri. 5. Terdapat pusat sumber, makmal komputer dan pusat akses untuk keberkesanan P&P. 6. Sebilangan guru-guru berpengalaman mengajar lebih 10 tahun. 7. Sekolah dibekalkan 20 buah komputer riba dan 7 buah projektor untuk kegunaan P&P dalam bilik darjah.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM

KELEMAHAN:1. Terdapat kekurangan guru opsyen dalam mata pelajaran tertentu seperti mata pelajaran Sains dan Matematik. 2. Masih ramai guru yang memerlukan kursus dan ada yang masih belum berpeluang mengikuti kursus. 3. Pusat Sumber masih kekurangan bahan-bahan rujukan untuk murid dan guru. 4. Bilik pandang dengar tidak ada. 5. Kedudukan sosio-ekonomi murid tidak dapat memenuhi keperluan sekolah untuk melaksanakan P&P dan kegiatan luar kelas dengan berkesan.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM

PELUANG:1. Kedudukan sekolah yang mudah dihubungi dan jalanraya yang baik dapat mewujudkan peluang percambahan ilmu dikalangan guru dan murid. 2. Murid-murid yang tinggal di kawasan berdekatan sekolah memudahkan murid hadir ke sekolah. 3. Sebahagian besar ibubapa memberikan kerjasama dan sokongan terhadap aktiviti anjuran sekolah. 4. Jabatan Pelajaran Daerah Gabungan Keningau yang memberi sokongan dan pemantauan dari masa ke semasa.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM

CABARAN:1. Masih ada sesetengah ibubapa yang tidak menunjukkan komitmen terhadap pembelajaran anak-anak. 2. Masih terdapat murid yang belum menguasai 3M.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM
PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Peratus lulus UPSR. 40 45 50 60 70 80

SASARAN
TOV 2008 2009 2010 2011 2012

BIDANG

ISU

MATLAMAT

OBJEKTIF

INISIATIF / STRATEGIK

KURIKULUM

Kualiti Pencapaian akademik yang tidak konsisten.

Meningkatkan kualiti pencapaian akademik.

Meningkatkan pencapaian terhadap kualiti UPSR. Meningkatkan pencapaian A semua mata pelajaran.

Peratus pelajar yang mendapat A dalam mata pelajaran UPSR. Peratus peperiksaan dalam Matematik. Peratus lulus dalam Sains.

Meningkatkan pencapaian 5A melalui pengiktirafan dan insentif diberikan oleh ibubapa. Menambah guru Opsyen Matematik. Meningkatkan pencapaian Sains kepada 100% dengan mengadakan kelas bimbingan.

Meningkatkan pencapaian Matematik. Meningkatkan pencapaian Sains.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KURIKULUM
BIDANG ISU MATLAMAT OBJEKTIF PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Peratus lulus dalam Bahasa Inggeris.

SASARAN
TOV 2008 2009 2010 2011 2012

INISIATIF / STRATEGIK Memastikan P&P dijalankan dengan berkesan melalui perkongsian kemahiran dan pengalaman di kalangan guru. (BSS). Meningkatkan pencapaian akademik dengan kerjasama di antara ibubapa dan guru. Meningkatkan kemahiran penggunaan ICT dalam P&P guru.

Meningkatkan pencapain Bahasa Inggeris.

Meningkatkan pencapaian PKSR.

Peratus lulus PKSR Tahun 1-5.

MEningkatkan pengguanaan ICT dalam P&P.

i. Kekerapan penggunaan ICT dalam P&P guru dalam sebulan. ii. Penggunaan ICT oleh murid.

SENARAI PELAN TAKTIKAL
BIL . PROGRAM TANGGUNG JAWAB TEMPOH KOS OUTPUT Peningkatan 5A dalam UPSR. Peningkatan penguasaan asas Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris. Peningkatan pencapaian PKSR Tahun 1-5. Peningkatan penggunaan ICT di kalangan murid. KPI Bilangan 5A. PIPP
Teras 1 Membina Negara Bangsa Teras 1 Membina Negara Bangsa

SAGA
Teras 2 Memantapkan sistem pentaksiran dan penilaian. Teras 2 Memantapkan sistem pentaksiran dan penilaian.

1.

GEMILANG UPSR

GPK
KURIKULUM

7 BULAN

RM2000

2.

INTERLEK PPSMI

GPK
KURIKULUM

7 BULAN

RM2000

Peratus pencapaian Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris. Peratus pencapaian PKSR Tahun 1-5. Peratus penggunaan ICT.

3.

GERAK GEMPUR BERSEPADU

GPK
KURIKULUM

10 BULAN

RM4000

Teras 1 Membina Negara Bangsa Teras 2 dan 4 Membangunkan modal insan. Merapatkan jurang pendidikan.

Teras 2 Memantapkan sistem pentaksiran dan penilaian. Teras 2 Memantapkan sistem pentaksiran dan penilaian.

4.

DUNIA BARU ICT

GPK
KURIKULUM

8 BULAN

RM2000

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

ANALISIS “SWOT”
PERINGKAT BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

KEKUATAN:1. Guru Besar mempunyai asas pengurusan yang kuat dan berpengalaman. 2. Bilangan kakitangan pejabat mencukupi. 3. Kerani kewangan celik komputer dengan kemudahan untuk mencetak dan komputer yang disediakan.

ANALISIS “SWOT”
PERINGKAT BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

KELEMAHAN:1. Kelewatan murid membayar yuran. 2. Sumber kewangan terhad. 3. Tiada penganti apabila kerani kewangan berkursus atau bercuti.

ANALISIS “SWOT”
PERINGKAT BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

PELUANG:1. Sumbangan dari pihak swasta dan wakil rakyat. 2. PIBG yang komited dengan perancangan aktiviti yang dianjurkan oleh pihak sekolah. 3. Peruntukkan dari Jabatan.

ANALISIS “SWOT”
PERINGKAT BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

CABARAN:1. Proses Peruntukkan dari JPN makan masa yang panjang. 2. Ibubapa menyalahgunakan bantuan wang kerajaan yang disalurkan melalui sekolah. 3. Sebilangan kecil ibubapa kurang memberi kerjasama dalam aktiviti anjuran sekolah untuk mendapat kewangan.

ANALISIS “SWOT”
PERINGKAT BIDANG PENGURUSAN KEWANGAN

BIDANG

ISU

MATLAMAT

OBJEKTIF

PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Bilangan Audit Berteguran.

SASARAN
TOV 2008 2009 2010 2011 2012

INISIATIF / STRATEGIK Mengadakan audit dalaman.

KEWANGAN

Pengurusan kewangan perlu diperbaiki.

Memastikan pengurusan kewangan yang efektik.

Meningkatkan pengurusan kewangan berperingkat.

80

84

88

90

95

100

SENARAI PELAN TAKTIKAL

BIL .

PROGRAM

TANGGUNG JAWAB
Guru Besar / Semua Penolong Kanan / Kerani Sekolah.

TEMPOH

KOS

OUTPUT Peningkatan tahap pengurusan kewangan sekolah.

KPI Bilangan teguran audit.

PIPP
Teras 3 Memperkasa kan sekolah kebangsaan.

SAGA
Teras 3 Memantapkan pentadbiran, pengurusan dan kepimpinan.

1.

Teguran Sifar

6 Bulan

RM1950

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG HAL EHWAL MURID (HEM) (HEM)

ENROLMEN MURID

TAHUN
PRA SEKOLAH TAHUN 1 TAHUN 2 TAHUN 3 TAHUN 4 TAHUN 5 TAHUN 6

BILANGAN MURID LELAKI
25 44 34 34 46 40 47

PEREMPUAN
25 33 43 37 23 43 32

JUMLAH MURID
50 77 77 71 69 83 79

JUMLAH

270

236

506

ENROLMEN MURID BILANGAN MURID MENGIKUT KAUM
TAHUN KAUM PRA SEKOLAH TAHUN 1 TAHUN 2 TAHUN 3 TAHUN 4 TAHUN 5 TAHUN 6 JUMLAH
MELAYU L P L CINA P INDIA L P BUMI SABAH L P LAIN-LAIN L P WARGA ASING L P

JUMLAH PELAJAR

0 0 2 1 0 1 0 4

1 0 1 0 0 0 1 3

0 0 2 3 3 3 2 13

0 3 3 0 0 3 0 9

0 0 0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 1 0 1

25 44 27 30 43 30 44 243

24 30 37 37 23 31 31 213

0 0 3 0 0 6 1 10

0 0 2 0 0 8 0 10

0 0 0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 0 0 0

50 77 77 71 69 83 79 506

ENROLMEN MURID
MAKLUMAT BILANGAN MURID MENERIMA BANTUAN

JENIS BANTUAN
BAUCER TUISYEN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN KWAPM

BILANGAN MURID
108 253 198

JUMLAH

559

ANALISIS DISIPLIN PELAJAR 2008

PERKARA
JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA KURANG SOPAN TINGKAH LAKU MUSNAH TIDAK JUJUR PONTENG KENAKALAN

JUMLAH KES
0 0 5 9 5 3 0 11 49

PERATUS
0 0 1% 1.8% 1% 0.6% 0 2.2% 9.7%

JUMLAH

82

16.3%

ALAMAT TEMPAT TINGGAL PELAJAR SK BULU SILOU TAHUN 2008
BIL
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

ALAMAT TEMPAT TINGGAL
KG. BULU SILOU KG. MASAK KG. PATIKANG ULU KG. IRAMA RAMAI KG. AGUDON KG. BARIAWA LAUT KG. BARIAWA TENGAH TAMAN BANJARAN CROCKER KG. MOTTOU TAMAN MAKMURAN PEKAN KENINGAU KG. BANJAR KG. LIMBAWAN KG. JAWA LUCKY-LUCKY ENTERPRISE

THN 1
13 15 10 2 8 2 5 2 10 2 3 1 1 1 2

THN 2
15 13 7 0 17 0 7 0 4 0 2 0 0 1 0

THN 3
11 4 6 0 8 0 4 0 2 0 1 0 0 0 0

THN 4
11 9 7 0 11 2 7 1 3 1 6 0 4 0 0

THN 5
23 16 3 0 8 2 5 0 6 3 1 0 2 0 0

THN 6
18 10 5 0 8 0 2 0 7 3 3 0 3 0 0

JUMLAH
91 67 38 2 60 6 30 3 32 9 16 1 10 2 2

ALAMAT TEMPAT TINGGAL PELAJAR SK BULU SILOU TAHUN 2008
BIL
16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

ALAMAT TEMPAT TINGGAL
KUARTERS FOCUS LIMBER KUARTERS SESB KG. ULU KUARAN KG. LINGKUDAU TAMAN KOTA TAMAN ADIKA KG. LIMBAWAN KG. DUROK KG. BARIAWA ULU KG. KALABAKAN KG. MEMPIKIT LAUT KG. MEMPULUT KG. MASJID KG. KUARAN ULU TAMAN SABANA

THN 1
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

THN 2
3 1 1 2 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0

THN 3
1 0 0 0 0 0 0 0 1 3 1 0 0 0 0

THN 4
1 0 2 1 0 1 0 1 0 0 0 1 1 0 0

THN 5
3 0 0 2 1 1 0 3 0 0 0 0 2 2 0

THN 6
3 0 0 2 2 3 0 3 3 0 0 0 2 0 2

JUMLAH
11 1 3 7 4 6 1 8 4 3 1 1 5 2 2

OBJEKTIF

JANGKA MASA PENDEK
Meningkat kerjasama dan permuafakatan dengan PIBG dengan lebih ketara, pengurusan sistem maklumat tercapai 90% dan menurunkan kes salahlaku disiplin dibawah 10%.

JANGKA MASA PANJANG
Menjelang tahun 2011, sektor HEM dapat mewujudkan masyarakat PIBG yang berdaya maju dalam segala aspek, sistem maklumat murid yang sentiasa kemaskini dan dapat melahirkan murid-murid yang berdisiplin dan berakhlak mulia.

VISI DAN MISI

VISI
Menjadikan bidang Hal Ehwal Murid berdaya saing di peringkat kebangsaan.

MISI
Memberikan pendidikan dan bimbingan berterusan kepada murid-murid, sistem maklumat murid yang lengkap dan tepat serta mewujudkan satu komuniti ibubapa / penjaga yang prihatin untuk sama-sama melahirkan generasi yang berkualiti dan berakhlak mulia berlandaskan

“FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA”

PIAGAM PELANGGAN

Bidang Hal Ehwal Murid, SK Bulu Silou dengan penuh tanggungjawab, berjanji untuk memberi khidmat dan layanan yang terbaik kepada pelanggan kami iaitu

“IBUBAPA DAN PENJAGA” & “PELAJAR S.K. BULU SILOU”

MURID
Memberi pendidikan, bimbingan dan galakkan kepada murid dengan mewujudkan suasana yang kondusif dan harmoni mengikut kehendak “Falsafah Pendidikan Negara”. Melaksanakan pengajaran, pembelajaran dan penilaian yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Kebajikan dan keselamatan murid dititikberatkan pada setiap masa. Melaksanakan aktiviti kokurikulum secara terancang dan memberi galakkkan pada semua murid berdaya saing untuk mencapai peringkat yang cemerlang.

IBUBAPA /PENJAGA WARGA GURU & KAKITANGAN SEKOLAH

IBUBAPA / PENJAGA
Memberi perkhidmatan, makluman dan layanan yang mesra dengan tepat dan pantas.

MISI
Memastikan setiap guru dan kakitangan dilayan secara adil dan saksama. Mematuhi segala arahan dan dasar yang telah ditetapkan.

ISU YANG DIHADAPI OLEH PELAJAR SK BULU SILOU

KERJA RUMAH YANG DIBERI OLEH GURU DIABAIKAN.

TAHAP DISIPLIN MURID KURANG MEMUASKAN.

BILIK DARJAH YANG BANYAK KEKURANGAN.

ANALISIS “SWOT” “SWOT”

STRENGTH → KEKUATAN WEAKNESS → KELEMAHAN OPPORTUNITIES → PELUANG THREATS → ANCAMAN

PENJANAAN STRATEGIK
STRATEGIK S – O.
Strategik 1.

Menggunakan hubungan baik untuk menjemput agensiagensi berkenaan / berkaitan, menyambungkan bagi aspek pembangunan insan.

Meningkatkan permuafakatan antara Guru dan PIBG bagi mengatasi masalah salahlaku murid.

PENJANAAN STRATEGIK
STRATEGIK W – O.
Strategik 2.

Meningkatkan kesedaran bersama ibubapa dan para pemimpin politik dan tempatan untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh pihak sekolah.

Meningkatkan kesedaran dikalangan pelajar tentang kepentingan pendidikan di masa hadapan.

PENJANAAN STRATEGIK
STRATEGIK S - T.
Strategik 3.

Mengadakan ceramah motivasi kepada para ibubapa / penjaga untuk mengekalkan hubungan baik antara kedua pihak.

Para ibubapa / penjaga akan lebih bertanggungjawab dalam mendidik anak-anak untuk mencapai kejayaan dalam menimba ilmu dan berakhlak.

PENJANAAN STRATEGIK
STRATEGIK W – T.
Strategik 4.

Ibubapa / penjaga akan bertanggungjawab dan sentiasa berhubung dengan pihak sekolah mengenai perkembangan pendidikan dan sahsiah anak-anak mereka dari masa ke semasa.

BORANG PEMILIHAN STRATEGIK
KRITERIA PEMILIHAN STRATEGIK
a. Tahap kesukaran proses kerja staf yang bertanggungjawab. b. Kompetensi staf yang bertanggungjawab. c. Sumber kewangan dan kos yang terlibat. d. Kemudahan infrastruktur dan peralatan. e. Halangan yang membatasi keupayaan. f. Jangkaan hasil untuk mencapai objektif, misi dan visi. g. Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas. h. Kesesuaian dengan persekitaran. i. Akur / patuh kepda arahan/ mandat. Jumlah (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) dalam pemilihan strategik)

STRATEGIK 1 SKALA 1 - 5
3 3 4 4 3 3 3 4 3

STRATEGIK 2 SKALA 1 - 5
4 3 4 4 3 3 4 4 3

STRATEGIK 3 SKALA 1 - 5
3 2 3 3 2 3 3 3 4

STRATEGIK 4 SKALA 1 - 5
3 3 2 4 3 3 3 3 4

30

28

26

28

PEMBINAAN PELAN TAKTIKAL

TAHAP DISIPLIN YANG TIDAK MEMUASKAN. ISU PERATUS SALAHLAKU DISIPLIN DI KALANGAN MURID DIKURANGKAN. BILANGAN KES DIRUJUK KEPADA GURU DISIPLIN DAN GURU KAUNSELING. SSDM. PERATUS KADAR SALAHLAKU DISIPLIN DAPAT DITURUNKAN SETIAP TAHUN BERDASARKAN SSDM. MENJELANG 2010 KADAR SALAHLAKU MURID DAPAT DIKURANGKAN DI BAWAH 5%. MENINGKATKAN PERMUAFAKATAN ANTARA GURU DAN PIBG BAGI MENGATASI MASALAH SALAHLAKU MURID.

MATLAMAT

INDIKATOR PRESTASI (KPI)

OBJEKTIF

STRATEGIK 1

PEMBINAAN PELAN TAKTIKAL
KERJA RUMAH YANG DIBERI GURU DIABAIKAN. ISU MENGAMALKAN SIKAP RAJIN DAN BELAJAR DI RUMAH. BUKU REKOD KERJA RUMAH. PEMANTAUAN IBUBAPA. BERJAYA MENINGKATKAN KESEDARAN MURID TENTANG PENDIDIKAN. IBUBAPA MEMBERI KERJASAMA UNTUK MEMANTAU ANAK-ANAK DI RUMAH. PEMANTAUAN BERTERUSAN OLEH IBUBAPA DAN GURU MELALUI PELAKSANAAN BUKU REKOD KERJA RUMAH. PIHAK SEKOLAH DAN IBUBAPA DAPAT SAMA-SAMA BEKERJASAMA SALAM MENDIDIK ANAK-ANAK UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN DALAM MENIMBA ILMU DAN MENJADI INSAN YANG BERTANGGUNGJAWAB.

MATLAMAT

INDIKATOR PRESTASI (KPI)

OBJEKTIF

STRATEGIK 4

PELAN TAKTIKAL
BIL PELAN TAKTIKAL
ANUGERAH SIJIL KEHADIRAN PENUH PROGRAM “BULAN DISIPLIN”

TANGGUNG JAWAB
GPK HEM & G. KELAS GPK HEM & LEMBAGA DISIPLIN SEKOLAH

TEMPOH

KOS / SUMBER
Sijil / RM200

PENGELUARAN (OUTPUT)
Murid akan rasa dihargai.

INDIKATOR PRESTASI
Peratus Ponteng dapat dikurangkan.

PELAN KONTIGENSI

1.

Setiap Semesta

2.

Mac

RM250

Kesedaran murid tentang mematuhi peraturan sekolah. Perasaan tanggungjawab sebagai seorang murid akan timbul dan akan menghargai ilmu yang dipelajari. Merapatkan sirahtulrahim serta meningkatkan pemahaman tentang kebajikan anak-anak. Meningkatkan kefahaman tentang aspek kebajikan, sahsiah dan pendidikan anakanak.

Peratus salahlaku murid dapat dikurangkan. Peratus masalah tidak menyiapkan kerja sekolah dapat dikurangkan.

3.

KEMPEN “KERJA RUMAHKU SIAP”

GPK HEM & GURU-GURU

Setiap Semesta

RM250

4.

MESYUARAT PIBG

PENTADBIR & GURU-GURU PENTADBIR, PIBG & AGENSI KERAJAAN

Memahami situasi sebenar.

1 Hari

RM200

Penglibatan dan penyertaan

5.

SEMINAR & MOTIVASI

1 Hari

RM500

PELAN OPERASI “ANUGERAH SIJIL KEHADIRAN PENUH”

LANGKAH

PROSES KERJA
Mesyuarat 1.1 Ucapan GPK HEM 1.2 Bentang Kertas Kerja Konsep 1.3 Lantik AJK dan pengagihan tugas 1.4 Penetapan tarikh, kos & hal-hal lain. Penilaian dan post mortem 2.1 Penyediaan laporan 2.1.1 Rekod Kehadiran Murid

TANGGUNG TEMPOH JAWAB
GPK HEM & LEMBAGA DISIPLIN SEKOLAH GPK & GURU KELAS Sepanjang Tahun

STATUS

1.

2.

Oktober

PELAN OPERASI “BULAN DISIPLIN”

LANGKAH

PROSES KERJA
Mesyuarat 1.1 Ucapan GPK HEM 1.2 Bentang Kertas Kerja Konsep 1.3 Lantik AJK dan pengagihan tugas 1.4 Penetapan tarikh, kos & hal-hal lain. 1.5 Seminar “Pra-Kempen Kepimpinan Pengawas.” Pelaksanaan kempen ‘Bulan Disiplin’ 2.1 Kempen ‘Zero’ ponteng 2.2 Buku Panduan Peraturan Sekolah 2.3 Rekod Salahlaku Murid 2.4 Spotcheck 2.5 Kekemasan Diri Penilaian dan post mortem 3.1 Penyediaan laporan

TANGGUNG TEMPOH JAWAB
GPK HEM & LEMBAGA DISIPLIN SEKOLAH

STATUS

1.

Januari (1 Hari)

2.

LEMBAGA DISIPLIN SEKOLAH

Mac

3.

LEMBAGA DISIPLIN SEKOLAH

Sepanjang Tahun

PELAN OPERASI. “KEMPEN KERJA RUMAHKU SIAP”

LANGKAH

PROSES KERJA
Mesyuarat 1.1 Ucapan GPK HEM 1.2 Bentang Kertas Kerja Konsep 1.3 Lantik AJK dan pengagihan tugas 1.4 Penetapan tarikh, kos & hal-hal lain. Pelaksanaan 2.1 Taklimat penggunaan Buku Rekod Kerja Rumah kepada Ibubapa / penjaga 2.2 Soaljawab dengan ibubapa / penjaga Buku Rekod Kerja Rumah dipantau

TANGGUNG JAWAB
GPK HEM & PENTADBIR GURU-GURU, PENTADBIR & IBUBAPA / PENJAGA GURU-GURU & PENTADBIR

TEMPOH

STATUS

1.

1 Hari

2.

1 Hari

3.

Sepanjang Tempoh Persekolahan

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KOKURIKULUM

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM

KEKUATAN:1. Sekolah mempunyai penyelaras sukan yang berpengalaman. 2. Sekolah mempunyai jurulatih yang KOMITED dengan tugasnya. 3. Pengurusan pentadbiran Guru Besar yang effisyen.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM

KELEMAHAN:1. 30% guru tidak berminat dengan kokurikulum. 2. Guru kurang pendedahan mengenai kemahiran dalam bidang sukan dan jurulatih. 3. Kehadiran murid kurang memuaskan.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM

BIDANG

ISU

MATLAMAT

OBJEKTIF

PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Peratus pengeluaran murid yang mahir dalam bidang kokurikulum

SASARAN
TOV 2008 2009 2010 2011 2012

INISIATIF / STRATEGIK

Kokurikulum

Guru kurang pendedahan mengenai kemahiran dalam bidang sukan dan jurulatih.

Meningkatkan kemahiran

Meningkatkan pencapaian dalam kokurikulum

80

84

88

90

95

100

PERANCANGAN STRATEGIK
BIDANG HAL EHWAL MURID

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG HAL EHWAL MURID

PELUANG:1. Mendapat khidmat nasihat dan sokongan kepakaran individu yang berkemahiran dalam bidang sukan dan permainan. 2. Memanfaatkan kemudahan sukan yang terdapat di sekitar sekolah

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG HAL EHWAL MURID

ANCAMAN:1. Pekerjaan sampingan di persekitaran lebih menarik minat murid. 2. Ibu bapa bimbang akan keselamatan anak-anak semasa dalam perjalanan pergi dan balik dari menghadiri aktiviti kokurikulum di sekolah. 3. Kesedaran segelintir ibu bapa terhadap kepentingan pendidikan masih di tahap rendah. 4. Tiada mendapat sokongan dan galakkan ibu bapa.

SENARAI PELAN TAKTIKAL

STRATEGI 1 : Meningkatkan tahap kepakaran dikalangan guru.
BIL. PROGRAM / PROJEK Kursus Kejurulatihan dan Kepegawaian. 1. TANGGUANG JAWAB Guru Penolong Kanan Kokurikulum, Setiausaha Sukan & Penyelaras. TEMPOH / HARI 3 Hari (Sekali Setahun) KOS / SUMBER RM500.00 OUTPUT Profesionalisme guru meningkat. KPI Bilangan guru yang mahir meningkat. PELAN KONTIGENSI Edaran / Klinik Perkembangan Staf.

SENARAI PELAN TAKTIKAL
STRATEGI 2.
Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos
Langkah

: Kursus Kejurulatihan dan Kepegawaian : Program ini dijalankan untuk mencapai kecemerlangan dalam kokum : Mempertingkatkan penglibatan dan pencapaian kokum : 1 kali sethun (Jan – Nov) : Semua guru, ibu bapa / penjaga dan kmnuniti luar : RM 2,000
Proses Kerja Tanggungjawab
Guru Besar, GPK & Semua Guru Guru Besar, GPK, Semua Guru & AJK

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi
Sekiranya Guru Besar tiada, GPK akan mempengerusikan mesyuarat.

1

Mesyuarat Jawatankuasa -Ucapan Guru Besar. - Pembentukan AJK dan tugas. Mempromosikan Program: - Banner / Poster

4 Kali Setahun

2

2 Minggu Sekali

SENARAI PELAN TAKTIKAL

STRATEGI 2.
Langkah Proses Kerja
Pelaksanaan Program: 3

Tanggungjawab
Guru Besar, GPK, Jawatankuasa Induk & Semua Guru Guru Besar, GPK, Jawatankuasa Induk & Semua Guru

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi

3hari

Laporan / Post Mortem 4

Selepas setiap aktiviti dilaksanakan.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG PERHUBUNGAN LUAR.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG PERHUBUNGAN LUAR

KEKUATAN:1. Pentadbir dapat menjalinkan hubungan yang baik dengan komuniti. 2. Guru-guru mempunyai hubungan yang baik dengan ibubapa. 3. Pengerusi PIBG yang aktif dan komited serta bijak memimpin organisasinya.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG PERHUBUNGAN LUAR

KELEMAHAN:1. Guru-guru kurang bergaul dengan komuniti atas faktor masa terhad dan tugas. 2. Segelintir ibubapa tidak memberikan kerjasama yang sewajarnya dalam aktiviti sekolah.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG PERHUBUNGAN LUAR

PELUANG:1. Terdapat ibubapa yang berpendidikan tinggi dan terdiri dari golongan profesional. 2. Hubungan dan kerjasama yang baik dengan NGO dan PIBG. 3. Pihak luar sentiasa memberikan kerjasama dari segi kewangan dan bahan.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG PERHUBUNGAN LUAR

CABARAN:1. Penglibatan daripada ibubapa dalam aktiviti sekolah adalah terhad. 2. Pengaruh sosial yang negatif di luar sekolah. 3. Kesedaran segelintir ibubapa terhadap kepentingan pendidikan masih di tahap rendah. 4. 45% ibubapa berpendapatan rendah.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG PERHUBUNGAN LUAR

BIDANG

ISU

MATLAMAT

OBJEKTIF

PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Peratus penglibatan ibubapa.

SASARAN
TOV 2008 2009 2010 2011 2012

INISIATIF / STRATEGIK W2T1 Ibubapa memberikan kerjasama dan penglibatan yang sewajarnya. S3O1 Peranan PIBG yang lebih komited dengan sokongan dan kerjasama daripada golongan ibubapa yang profesional.

Perhubungan Luar

Kurang penglibatan ibubapa dan pihak luar dalam aktiviti atau program yang dijalankan di sekolah.

Untuk memastikan peningkatan kerjasama dan penglibatan ibubapa serta pihak luar.

Meningkatkan kehadiran dan penglibatan ibubapa.

60

65

70

80

90

100

Meningkatkan sumbangan tenaga, bahan dan kepakaran.

Peratus sumbangan ibubapa. 60 65 70 80 90 100

SENARAI PELAN TAKTIKAL

BIL .

PROGRAM

TANGGUNG JAWAB
PIBG, Guru Besar & GPK Guru Besar, GPK, Semua Guru & Ibubapa / penjaga

TEMPOH

KOS

OUTPUT Meningkatkan kesedaran ibubapa ke tahap maksimum. Menambah sumber kewangan di samping mengeratkan hubungan siratulrahim.

KPI Peratus penglibatan ibubapa.

PIPP
Teras 3. Memperkasa kan sekolah kebangsaan. Teras 4. Merapatkan jurang pendidikan.

SAGA
Teras1. Membentukkan modal insan.

1.

“Seminar Keibubapaan”

1 Kali Setahun

RM3,000

2.

Baazar Keluarga.

1 Kali Setahun

Penambahan sumber kewangan.

Teras 1. Membangunkan modal insan.

RM2,000

SENARAI PELAN TAKTIKAL
STRATEGI 1.
Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Langkah : “SEMINAR KEIBUBAPAAN” : Program ini dilaksanakan adalah untuk meningkatkan kesedaran ibubapa dan penjaga. : Meningkatkan keprihatinan ibubapa dan penjaga terhadap pretasi akedemik anak. : 1 kali setahun : Semua ibubapa dan penjaga. : RM 3,000 Proses Kerja
Mesyuarat Jawatankuasa -Ucapan Guru Besar. - Ucapan YDP PIBG. -Pembentukan AJK dan tugas.

Tanggungjawab
Guru Besar, GPK, YDP PIBG, Semua Guru & Semua Ibubapa dan Penjaga. Guru Besar, GPK, YDP PIBG & Semua Guru Kelas

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi
Sekiranya Guru Besar tiada, GPK akan mempengerusikan mesyuarat.

1

1 Kali Setahun

2

Mempromosikan Program: - Banner / Poster - Surat Pemberitahuan kepada Ibubapa dan Penjaga.

2 Minggu Sebelum progam dijalankan.

SENARAI PELAN TAKTIKAL
STRATEGI 1.
Langkah Proses Kerja
Menghadiri Program:

Tanggungjawab
Guru Besar, GPK, Jawatankuasa PIBG Semua Guru, & Semua Ibubapa dan Penjaga. Guru Besar, GPK, Jawatankuasa PIBG Semua Guru, & Semua Ibubapa dan Penjaga. Guru Besar, GPK, Jawatankuasa PIBG & Semua Guru.

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi

3

1 Hari

4

Pelaksanaan Program: 1. Ceramah Motivasi 2. Bengkel

1 Hari

Laporan / Post Mortem 5

SENARAI PELAN TAKTIKAL
STRATEGI 2.
Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Langkah : “ BAAZAR KELUARGA ” : Program ini dilaksanakan adalah untuk meningkatkan sumber kewangan sekolah. : Meningkatkan hubungan siratulrahim antara guru-guru, murid-murid dan ibubapa. : 1 kali setahun : Semua ibubapa / penjaga dan pihak luar. : RM 2,000 Proses Kerja
Mesyuarat Jawatankuasa -Ucapan Guru Besar. - Ucapan YDP PIBG. -Pembentukan AJK dan tugas.

Tanggungjawab
Guru Besar, GPK, YDP PIBG, Semua Guru & Semua Ibubapa dan Penjaga. Guru Besar, GPK, YDP PIBG & Semua Guru Kelas

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi
Sekiranya Guru Besar tiada, GPK akan mempengerusikan mesyuarat.

1

1 Kali Setahun

2

Mempromosikan Program: - Banner / Poster - Surat Pemberitahuan kepada Ibubapa dan Penjaga.

2 Minggu Sebelum progam dijalankan.

SENARAI PELAN TAKTIKAL
STRATEGI 2.
Langkah Proses Kerja
Pelaksanaan Program: - Cabutan Tiket Bertuah - Gerai Jualan - Sukaneka - Pameran - Pertandingan (Nyanyian, fesyen dan masakan) - Anugerah Pelajar Laporan / Post Mortem 5

Tanggungjawab

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi

3

Guru Besar, GPK, Jawatankuasa Induk Semua Guru, & Semua Ibubapa dan Penjaga. Guru Besar, GPK, Jawatankuasa PIBG & Semua Guru.

1 Hari

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG SUMBER MANUSIA

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM

KEKUATAN:1. Guru Besar mempunyai asas pengurusan yang kuat dan berpengalaman. 2. 90% guru tinggal sekitar sekolah. 3. Barisan guru yang bersemangat, komited effektif, efisyen dan berdedikasi. 4. 60% guru celik komputer dengan kemudahan mesin cetak dan komputer yang disediakan. 5. Bilangan guru mencukupi, dan 15% guru adalah guru siswazah yang berpengalaman dan terlatih. 6. Kakitangan sokongan berkebolehan dalam pengurusan pejabat.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG HAL EHWAL MURID

KELEMAHAN:1. Guru opsyen tidak mencukupi. 2. Guru baru kurang berpengalaman. 3. Pengagihan guru tidak seimbang dalam jawatankuasa. 4. Guru terpaksa mengajar subjek bukan opsyen. 5. Guru mengadu beban kerja banyak. 6. Kekerapan guru keluar untuk kursus atau urusan rasmi. 7. Terdapat sebilangan guru yang belum menguasai kemahiran ICT. 8. Guru PPSMI belum menguasai Bahasa Inggeris sepenuhnya. 9. Kurang komitmen di kalangan staf.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG HAL EHWAL MURID

PELUANG:1. PIBG dan lembaga pengurus sekolah aktif memajukan sekolah. 2. Sokongan kuat dari SPA.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG HAL EHWAL MURID

CABARAN:1. Kurang penglibatan daripada ibubapa dalam akitiviti. 2. Pengasuh sosial yang negatif di luar sekolah. 3. Kesedaran kepentingan pendidikan di kalangan ibubapa masih rendah. 4. Masyarakat yang lebih mengutamakan kebendaan. 5. Kurang komitmen di kalangan staf.

ANALISIS “SWOT” PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM

BIDANG

ISU

MATLAMAT

OBJEKTIF

PETUNJUK PRETASI UTAMA (KPI) Peratus staf yang mahir

SASARAN
T O V 2 0 0 8 2 0 0 9 2 0 1 0 2 0 1 1 2 0 1 2 1 0 0 INISIATIF / STRATEGIK PIPP SAGA

Pengurusan Sumber Manusia

Sebilangan staf tidak menguasai kemahiran ICT

Meningkatkan kemahiran staf

Meningkatkan penguasaan staf dalam kemahiran ICT

8 0

8 4

8 8

9 0

9 5

Meningkatkan kemahiran ICT di kalangan staf.

Teras 5: Memartabatkan profesion keguruan.

Teras 1: Membangunkan modal insan.

SENARAI PELAN TAKTIKAL

BIL.

PROGRAM

TANGGUNG JAWAB

TEMPOH

KOS
RM200 x 6 kali setahun = RM1200 Sumber Kutipan Dari Kelab Staf

OUTPUT
Guru tidak berpengalaman diberi pendedahan.

KPI
Bilangan staf yang dapat mengikuti kursus pemantapan kualiti profesionalisme staf

PIPP
Teras 3. Memperkasakan sekolah kebangsaan.

SAGA
Teras1. Membentukkan modal insan.

1.

Program Perkembangan Staf Celik IT.

Pengurus sekolah

Mac-Sept 2008

SENARAI PELAN TAKTIKAL
Nama Program Objektif Tempoh Sasaran Kos Langkah
1. 2. 3. 4. 5. 6.

: “PROGRAM PERKEMBANGAN STAF CELIK IT”. : Meningkatkan penguasaan staf dalam kemahiran staf. : Mac (2 Hari) : Semua staf sekolah. : RM 1,200 Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status / Pelan Kontigensi
Sekiranya Guru Besar tiada, GPK akan mempengerusikan mesyuarat.

1

Mesyuarat Jawatankuasa Tetapkan tarikh program Bincangkan akitiviti dan kos Bentang kertas kerja Agihkan tugas Hal-hal lain

Pengurus sekolah dan Penolong kanan sekolah.

1 Hari

2

Surat menyurat - Jemputan jurulatih - Memohon untuk meminjam makmal komputer

Semua staf Setiausaha 1 Bulan sebelum kursus

3

Pengesahan kehadiran jurulatih. Pengesahan kebenaran untuk menggunakan makmal komputer.

Setiausaha

2 Minggu

SENARAI PELAN TAKTIKAL.
Langkah
Jadual program 4 Menyediakan cenderamata jurulatih 5 Memantau tempat kursus 6 Jawatankuasa Setempat 1 Hari Bendahari A 2 Hari Setiausaha 3 Hari

Proses Kerja

Tanggungjawab

Tempoh

Status / Pelan Kontigensi

Pelaksanaan 7 Jawatankuasa Pelaksanaan Sebulan

8

Penilaian dan Pelaporan KPI Bilangan yang dapat menguasai kemahiran ICT

Pengurus Sekolah

April