Anda di halaman 1dari 12

Menjaga keselamatan diri semasa di sekolah dan dirumah Seperti :

Di

sekolah semasa melintas jalan, semasa bermain dengan rakan-rakan, masa menggunakan alatan pembelajaran dan sebagainya. rumah ketika bermain, ketika menggunakan alatan di rumah dan semasa melakukan sebarang aktiviti

Di

Mendengar dengan baik.

Menumpukan perhatian pada apa yang diajar oleh guru. Jangan mempertikaikan pengajaran guru. Jangan merosakkan atau mengotorkan alat-alat bantu mengajar.

Mengikut arahan orang yang lebih dewasa dan ketua kumpulan. Membuat kerja rumah seperti yang disuruh. Menumpukan perhatian pada apa yang dilakukan. Mengikuti pelajaran yang diajar. Membawa buku yang diperlukan ke sekolah. Beratur ketika menaiki bas dan sebagainya.

Mengawal perasaan yang keterlaluan. Mematuhi arahan dan peraturan tanpa perlu diawasi. Melahirkan gerak balas emosi yang sesuai dengan keadaan. Menghormati antara satu sama lain dalam pelbagai perkara.

Gangguan daripada rakan-rakan, adik-beradik, rancangan tv, dan radio. Tidur yang lebih dari perlu. Perjalanan pergi balik antara rumah dan sekolah. Suka bertangguh. Tempat atau cara kerja yang tidak terurus.

Agihkan masa mengikut kerja yang hendak dibuat. Jangan tangguhkan kerja. Tahu masa yang sesuai untuk belajar. Penuhkan masa menunggu dengan sesuatu yang berfaedah. Mesti tahu berkata TIDAK pada perkara yang merugikan kita. Hapuskan sifat-sifat negatif yang membawa kepada pembaziran masa. Jangan jadi ulat buku sahaja gunakan masa dengan pelbagai aktiviti seperti bersukan. Tumpukan pada apa yang hendak dibuat atau dibaca. Amalkan sikap sederhana.

Membahagikan

masa yang ada dengan betul. Dalam jadual perlulah ada : i. Masa belajar perlulah lebih dari tiga jam sehari untuk mengulangkaji. ii. Masa berehat makan, mandi, solat, makan dan sebagainya. iii. Masa beriadah atau melakukan aktiviti yang disukai. iv. Masa tidur yang tetap dan teratur.

Aspek Fizikal : Pakaian Alatan persendirian Bilik tidur dirumah & bilik darjah. Tandas. Kantin Kawasan sekolah Aspek Mental : Tidak berprasangka buruk Tidak dengki atau iri hati. Tidak cemburu

Berpakaian mengikut tatatertib. Jangan bercakap dan bersikap kasar dengan orang yang lebih tua terutama ibubapa dan guru. Elakkan dari mencarut atau mengugut. Meminta maaf apabila membuat kesilapan. Menghormati orang yang lebih tua.

Rajin menolong ibubapa & guru disekolah dan dirumah dalam apa juga keadaan. Bersikap amanah pada Tuhan, keluarga, guru & diri sendiri dengan menjaga kebersihan diri & benda-benda sekeliling. Rajin membuat kerja rumah dan sekolah yang diberi seperti membasuh kasut/baju sekolah dengan sendiri.

Amalkan cara hidup yang sihat, seperti : Gosok gigi pagi-pagi, bersikat rambut, dan sebagainya. Bersarapan pagi sebelum ke sekolah. Duduk, berdiri, berjalan dengan posisi tubuh yang betul. Tidur yang mencukupi. Mengamalkan membasuh tangan sebelum dan selepas makan & selepas menggunakan tandas.

Anda mungkin juga menyukai