Anda di halaman 1dari 8

BERJAYA ATAU GAGAL???

ANDA ADALAH PENENTUNYA

MATLAMAT TIDAK JELAS TIDAK KENAL DIRI SENTIASA BERFIKIRAN NEGATIF PENGURUSAN DIRI YANG LEMAH TIADA PERANCANGAN BELAJAR YANG BETUL

YAKIN DENGAN DIRI SENDIRI ADA MATLAMAT YANG JELAS DISIPLIN DIRI YANG KUAT MENCINTAI ILMU MENGHORMATI GURU-GURU

USAHA YANG JITU BERDOA SELALU BERTAWAKAL.

FOCUS
F : Forget O : Other C : Company U : Until S : Success

USAH SEKALI-KALI BERKATA

BENCI! BENCI ! DAH NASIB BADAN..

TAK BOLEH LAH. .TENGOKLAH RANGSANGAN NEGATIF DULU.. PERSONALITI NEGATIF DAH TERPAKSALAH... SEKEJAP LAGILAH.. SUSAHLAH TAK YAKINLAH TAK APALAH.. SEGANLAH....

KATAKAN
AKU BOLEH ! AKU PASTI CUBA ! INI SATU CABARAN ! SEKARANG JUGA ! CUBA LAGI ! PASTI BERJAYA ! JANGAN TANGGUH ! BUKTIKAN ! KASIH . AKU PASTI BERJAYA !

RANGSANGAN POSITIF PERSONALITI POSITIF

Untuk mengubah sikap; kita perlu mengubah perasaan. Sebelum mengubah perasaan kita perlu mengubah kepercayaan. Sebelum mengubah kepercayaan kita perlu mengubah pemikiran. Sebelum mengubah pemikiran kita perlu mengubah imaginasi. Sebelum mengubah imaginasi kita perlu mengubah janji diri. Sebelum mengubah janji diri kita perlu mengenali potensi diri.

Hidup ini hanya sekali dan masa yang berlalu tidak akan kembali. Oleh itu, hargailah setiap peluang yang ada dan bersungguh-sungguhlah dalam melakukannya.

Andalah penentu masa depan anda. Jadikan kejayaan dalam UPSR sebagai hadiah atas pengorbanan dan jerih payah ibu bapa membesarkan anda selama ini. Berbaktilah selagi hayat masih di badan.

Anda mungkin juga menyukai