Anda di halaman 1dari 22

MOTIVASI

Menjana Keupayaan Diri Mencapai Kejayaan

DOA
Alfatihah, Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, di pagi yang penuh berkat ini kami semua menadah tangan memanjatkan kesyukuran ke hadrat Mu Ya Allah di atas segala nikmat dan rahmat yang telah Engkau limpahkan kepada kami. Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, pada pagi ini kami memohon kepada Mu ya Allah berikanlah taufiq dan Hidayah Mu kepada kami , anugerahkanlah kami otak yang cerdas, minda yang cemerlang dan pencapaian yang gemilang dalam pelajaran. Berikanlah kami daya kecedikan yang tinggi dan semangat yang jitu sebagai senjata kami menghadapi pelajaran kami pada tahun ini dan tahun-tahun yang mendatang.

Ya Allah, Ya Rahman ,Ya Rahim ,Pada tahun-tahun yang lepas kami hanya mendengar dan dapat menyaksikan rakan-rakan kami mencipta kecemerlangan dalam peperiksaan. Mereka muncul sebagai pelajar cemerlang. Pada tahun ini yang Allah, Pada tahun 2005 ini , apa salahnya berikanlah peluang itu kepada kami ya Allah 3X Tiada apa bezanya antara mereka dengan kami. Mereka cerdik kami pun cerdik, mereka pintar kami pun pintar, mereka budak kampong kami juga budak kampong ya Allah. Mereka ada cita-cita kami pun ada cita-cita, mereka belajar kami pun belajar ya Allah. Oleh itu Ya Allah kami berharap benar tahun ini adalah tahun kejayaan kepada kami. Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim..selama ini kami lalai ya Allah, selama ini kami leka ya Allah, kami tidak belajar bersungguh-sungguh, kami main-main, kami terlalu banyak hiburan kami ingin cepat hendak hidup senang., kami telah banyak rugi ya Allah. Oleh itu ya Allah, kami telah sedar akan kesilapan kami , bantulah kami ya Allah 3X untuk kami mencipta hidup baru. Kami tidak mahu rugi lagi, kami tidak mahu lalai lagi, kami tidak mahu leka lagi, kami sedar kejayaan dan kegagalan hidup kami adalah hasil ciptaan kami sendiri. Kami akan belajar bersungguhsungguh. Kami teringin sangat ya Allah untuk menjejak kaki kami ke menara gading, kami teringin sangat hendak memakai jubah labuh dan bertopi empat segi, kami teringin sangat ibu dan ayah memeluk kami dengan penuh kasih dan sayang. Oleh itu ya allah tunaikanlah permintaan kami.

SATU RENUNGAN. Kita tidak dilahirkan terus berjaya, bahagia, pandai, menang dan mempunyai masa depan yang gemilang serta nasib yang cukup baik. Kita juga tidak dilahirkan terus gagal , menderita,kecewa, bodoh dan mempunyai masa depan yang gelap serta nasib yang cukup malang.

TETAPI KITA MEMPUNYAI POTENSI UNTUK KE DUA-DUANYA.

UNDANG-UNDANG ALAM

KITA MENUAI APA YANG KITA TANAM


HIDUP KITA DITENTUKAN OLEH DIRI KITA SENDIRI KUASA MEMILIH TERLETAK DI TANGAN KITA SENDIRI. APAKAH KITA AKAN MEMILIH SYURGA YANG PENUH DENGAN KEGEMBIRAAN DAN KESERONOKAN ATAU KITA AKAN MEMILIH NERAKA YANG PENUH DENGAN KESEDIHAN DAN KECELAKAAN. TEPUK DADA TANYA AKAL.

HARI INI.. Negara..cukup aman Kemakmuran...cukup segalanya Kekayaan..melimpah ruah Sekolah.cukup sempurna Guru-guru.cukup terlatih Kemudahan asasmencukupi Keperluan belajar..terjamin Institusi Pengajian tinggi..bersepah ANDA..BAGAIMANA ADAKAH ANDA CUKUP BERSEDIA ?

CUBA FIKIRKAN.

KALAU BUKAN HARI INI ..BILA ? KALAU BUKAN DI SINIDI MANA ? KALAU BUKAN ANDA.SIAPA ?
ANDALAH JUARA TIDAK ADA SESIAPA LAGI.

APA YANG PERLU. ANDA HANYA BEKERJA KERAS UNTUK SEKETIKA TETAPI MENIKMATI HIDUP YANG SELESA SELAMANYA.

Erric Berne

Kita dilahirkan sebagai JAGUH tetapi proses peradaban menjadikan kita KATAK PURU

KELUAR DARI

TEMPURUNG
DAN PEMBENTUKAN DIRI KE ARAH KECEMERLANGAN

MARILAH BERSAMA-SAMA KITA CERMINKAN DIRI

AKADEMIK OK KO KO OK

AKHLAK KO OK KO OK

PEMIKIRAN

PEMIKIRAN PEMIKIRAN NEGATIF


Saya tak boleh

Saya tak mampu Saya tak pandai

NEGATIF

Memang dah nasib saya

PELAJAR BERMASALAH 1. SUKAR UNTUK BERUBAH 2. PAHAT DENGAN PEMUKUL 3. TAK DENGAR KATA 4. MALAS 5. TIADA INISIATIF 6. MENENTANG APA SAJA 7. BESAR KEPALA 8. RIAKSI KURANG MENYENANGKAN 9. BINA RANGKAIAN PENGARUH NEGATIF 10. MASAALAH DENGAN KELUARGA 11. MASAALAH DENGAN GURU 12. CAKAP BOHONG 13. SUKA BUANG MASA

TUKAR

TANGGAPAN

TANGGAPAN NEGATIF
Saya tak hebat Siapalah saya berbanding anda Saya tiada bakat

Saya tak tahu

TUKAR

SIKAP
SIKAP NEGATIF

Malas Buang masa Sambil lewa Tengok lah dulu Tak apalah

TUKAR

PERANGAI

PERANGAI NEGATIF
Sombong
Tidak berdisiplin

Bermain-main
Mudah terpengaruh

TUKAR

PENCAPAIAN
GAGAL BERJAYA

AKULAH RENDAH TINGGI JUARA

TUKAR

KEHIDUPAN
Kemiskinan Kesenangan

KEHIDUPAN Pengangguran Bekerja Gaji SELESA YANG lumayan

INILAH AKU
Kenal Kelemahan

Kenal Kekuatan Kenal Peluang Bersedia Hadapi Halangan

AKU AKAN BERTINDAK SEKARANG

SATU PERINGATAN CUMA

JANGAN BANYAK REHAT KERJA KITA BANYAK MASA KITA TERHAD

SEKIAN TERIMA KASIH

Anda mungkin juga menyukai