Anda di halaman 1dari 3

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan :

1) ANAK2 LEMBUT HATI / ELAK PANAS BARAN :

1) ANAK2 LEMBUT HATI / ELAK PANAS BARAN :

Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,

1) ANAK2 LEMBUT HATI / ELAK PANAS BARAN : Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,
HATI / ELAK PANAS BARAN : Surah Al Anbiyaa - Ayat 69, Kami berfirman: Hai api,
HATI / ELAK PANAS BARAN : Surah Al Anbiyaa - Ayat 69, Kami berfirman: Hai api,

Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!. (69)

Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

sejahtera kepada Ibrahim!. (69) Surah Al Hasyr - Ayat 22-24 Dialah Allah, yang tidak ada Tuhan

Dialah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Mengetahui perkara yang ghaib dan yang nyata; Dialah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (22) Dialah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya. (23) Dialah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi dan Dialah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana. (24)

2) ANAK2 PANDAI BELAJAR :

Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

2) ANAK2 PANDAI BELAJAR : Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79 Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami
2) ANAK2 PANDAI BELAJAR : Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79 Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami

Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu dan masing-masing (dari mereka berdua) Kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak) dan Kami mudahkan gunung-ganang dan unggas memuji Kami bersama-sama dengan Nabi Daud dan adalah Kami berkuasa melakukan semuanya itu. (79)

3) ANAK2 MALAS SEKOLAH :

3) ANAK2 MALAS SEKOLAH :

Surah Toha ayat 1-5

3) ANAK2 MALAS SEKOLAH : Surah Toha ayat 1-5
itu. (79) 3) ANAK2 MALAS SEKOLAH : Surah Toha ayat 1-5 Taa Haa. (1) Kami tidak

Taa Haa. (1) Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. (2) Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah Allah (3) (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. (4) Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy. (5)

HEMBUS KEPALA ANAK

HEMBUS KEPALA ANAK Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).