Anda di halaman 1dari 1

Adalah digalakkan untuk melakukan Iadah (ulangi) solat yang dilakukan dengan wuduk jabirah.

Mengguna pakai pandang ke-2 ( Muqabil Al- Azhar Mazhab Syafie ) telah dipersetujui dalam Resolusi Muzakarah Haji ke -20.

Hukum Wuduk Sahibul Jabirah ( Pakai Simen Akibat Patah )


Menurut pandangan Mazhab Syafie yang Azhar ( Masyhur ) Wajib Qada ( ganti solat ) / Iadah ( Ulangi ) solat tersebut jika: 1Balutan di atas anggota Tayammum (muka dan tangan)

Kelebihan solat di Masjidil Haram


Dari Ibn Abbas : Barangsiapa yang solat di dalam Masjidil Haram di sekeliling BaitullahhilHaram, nescaya dicatatkan baginya pahala 25 x 100 ribu sembahyang. Seorang tabiin bertanya; adakah ini hanya pendapatmu sahaja wahai Ibn Abbas atau dari Baginda SAW, katanya tidak dari aku bahkan daripada Rasulullah SAW. Walaupun beramal dengan amalan baik di Tanah Suci Makkah di luar Masjidil Haram akan ditulis pahala berganda, namun beramal di Masjidil Haram akan mendapat berbagai kelebihan pahala yang tidak terdapat ditempat yang lain,contohnya seperti melihat Kaabah, bersolat dalam keadaan bilangan jemaah yang ramai dan tempat yang mustajab doa serta mempunyai keberkatan yang tinggi. Zahir bin Muhammad berkata : Orang yang duduk dalam Masjidil Haram sambil melihat kepada Baitullah sedangkan ia tidak mengerjakan tawaf dan tidak sembahyang sunat lebih baik daripada orang yang sembahyang dirumahnya dengan tidak melihat Baitullah. (Rujukan: Fadhail Makkah waHurmattillahi BaitillahilHaram) Galakkan Jemaah Haji yang sihat dan berkemampuan menunaikan solat sebanyak mungkin di Masjidil Haram, khususnya kepada Jemaah Haji lelaki. Inilah peluang untuk menunaikan solat di Masjidil Haram dalam meniti usia kehidupan dan kesempatan berada di Tanah Suci Makkah.
www.dakwahpdf.blogspot.com / www.masjidlekir.blogspot.com

2Balutan itu bukan pada anggota tayammum tetapi dipakaian semasa berhadas. 3Balutan itu bukan pada anggota tayammum dan dipakaikan semasa suci dari hadas tetapi ada najis yang tidak dimaafkan dibawah balutan 4Balutan itu pada bukan anggota tayammum dan dipakaikan dia semasa suci dan tiada najis yang tiada dimaafkan tetapi balutan itu besar atau lebih daripada kadar yang dikehendaki bagi balutan tersebut. Tidak Wajib Qada/Iadah jika: 1Balutan pada bukan anggota tayammum dan dilakukan semasa suci daripada hadas serta tidak ada najis yang tidak dimaafkan dibawah balutan. 2Balutan yang dibuat tidak melebihi kadar yang diperlukan. ( rujukan Sabilal Muhtaddin ) Menurut pandangan ke-2 iaitu Muqabil al-Azhar dalam Mazhab Syafie, pendapat mazhab al Hanafiyah dan al- Malikiah. Sohibul Jabirah ( Memakai simen ) ini hanya perlu membasuh anggota wuduknya yang sihat dan menyapu pada jabirahnya.

Anda mungkin juga menyukai