Anda di halaman 1dari 5

Latar Belakang Carl Orff (1895-1982)

1. Beliau dilahirkan pada 10 Julai 1895 di Munich, Jerman. Beliau berasal daripada keluarga Bavarian. Beliau mendapat pendidikan di Munich Academy of Music hingga 1914. Beliau bertugas dengan tentera pada perang dunia pertama. Beliau juga merupakan seorang komposer German yang memperkenalkan satu pendekatan yang unik dalam bidang muzik.

Latar Belakang Carl Orff (1895-1982)


6. Beliau bermula mencebur diri dalam bidang pendidikan muzik pada awal tahun 1920an. 7. Minat beliau yang semakin meningkat dalam tarian telah mencetus idea untuk menggabungkan tarian dan muzik untuk dijadikan sebagai asas kepada pendidikan muzik. 8. Kemudian, beliau menjadi Penyelia Muzik di Sekolah Gunther, sebuah sekolah untuk tarian dan muzik. 9. Antara penerbitan beliau yang terkenal ialah Musik fur kinder yang diterjemahkan sebagai muzik untuk kanak-kanak.

Falsafah dan Prinsip Carl Orff


1. Beliau pernah berkata Experience first, then intellectualize yang bermaksud kanak-kanak harus dibenarkan untuk mengalami dunia muzikal sebelum mereka diajar tentang elemen-elemen muzikal dalam bentuk notasi. Beliau percaya bahawa kanak-kanak harus mengalami pergerakan dan irama muzik sebelum mereka disuruh untuk memahaminya secara teori. Falsafah asas Carl Orff : Kepercayaan bahawa kanakkanak dapat mempelajari sesuatu melalui pembelajaran yang aktif di mana imitasi dan explorasi membawa keupayaan kanak-kanak untuk mengimprovisasi dan akhirnya mampu membaca dan menulis notasi yang dikenali sebagai literasi muzik.

2.

3.

Falsafah dan Prinsip Carl Orff


4. Beliau percaya bahawa irama adalah elemen muzik yang paling penting dan perlu diajar terlebih dahulu berbanding dengan elemen-elemen muzik yang lain. 5. Apabila beliau merujuk kepada elemental music, beliau merujuk kepada muzik yang dihasilkan oleh kanak-kanak yang tidak memerlukan latihan yang kursus. 6. Beliau percaya bahawa transisi daripada percakapan kepada aktiviti berirama dan kemudian kepada nyanyian adalah transisi pembelajaran yang paling asas untuk kanak-kanak. 7.Pendekatan beliau yang mengikut transisi ini digunakan setelah seorang kanak telah memperkembangkan kemahiran untuk bermain alat muzik.

Sesi Pembelajaran Muzik

Pecakapan

Pergerakan

Bermain alat muzik