Anda di halaman 1dari 2

ACIZI NUCLEICI - PROCESE BIOCHIMICE GENETICE Dogma centrala a geneticii postuleaza urmatoarea transformare: ADN ARN proteine sau

O GENA UN ARN MESAGER O PROTEINA. Descoperirile din ultimii ani nu au contrazis transformarile clasice care sunt fundamentul acestei stiinte ci au completat in mod fericit dogma centrala, facand-o mai complexa si mai apropiata de adevar.

Exista 3 procese esentiale in manipularea informatiei genetice pentru orice celula vie: 1. Replicarea ADN - reprezinta procesul prin care cantitatea de ADN dintr-o celula se dubleaza si se regaseste practic neschimbata in fiecare dintre celulele fiice. Transcriptia - reprezinta procesul prin care o parte din informatia de pe ADN este copiata pe ARN (o genaun ARN mesger). Translatia - reprezinta procesul prin care informatia din ARN este folosita la sinteza unei proteine in ribozomi.

2.

3.

REPLICAREA ADN Toate celulele se divid in timpul vietii, unele dintre ele sufera mai multe diviziuni si altele se divid de un numar limitat de ori.

In timpul diviziunii celulare informatia prezenta la nivelul ADN-ului se conserva de la o generatie la alta din punct de vedere cantitativ si calitativ. Acest proces care se numeste replicare este semiconservativ deoarece in celulele noi constituite se regaseste o structura a ADN-ului construita dintr-o catena mama si o catena noua, complementara. Replicarea semiconservativa a fost demonstrata clar la bacterii: administrandu-se ca unica sursa de azot, clorura de amoniu marcata cu azot radioactiv sa observat ca dupa prima diviziune bacteriana azotul radioactiv sa regasit doar in procent de 50%. La urmatoarea diviziune acest procent scade inca odata la jumatate, s.a.m.d.. Replicarea ADN necesita un sistem biochimic si enzimatic complex format din: ADN matrita (ADN-ul mama)

Deoxinucleotidele necesare sintezei (dATP, dGTP, dCTP, dTTP) Ribonucleotidele necesare sintezei unui ARN care va folosi ca punct de plecare pentru sinteza ADN (ATP, GTP, CTP, UTP) Ioni de magneziu Un sistem multi enzimatic compus din: a. topoizomeraze - enzime care detensioneaza elicea ADN-ului in timpul replicarii.

b. ADN primaza - enzima care produce mici fragmente de ARN, necesare inceperii procesului de replicare. c. ADN polimeraza ADN dependenta si care are o serie de caracteristici: sintetizeaza ADN in directia 5`-3`, are si activitate exonucleazica pentru ca elimina unele nucleotide in timpul replicarii, are o inalta fidelitate pentru ca exercita un control strict al replicarii. La procariote existe 3 ADN polimeraze.

d. ADN ligaza - enzima care reuneste fragmentele de ADN rezultate in timpul replicarii. Intregul complex de factori care participa la acest proces se mai numeste replizom.