Anda di halaman 1dari 3

Sakit Tekak 

Pengenalan
Sakit tekak merupakan gejala yang paling biasa berlaku di kalangan kanak-kanak mahupun dewasa, biasanya diikuti dengan gejala bersin dan batuk. Lazimnya ia juga merupakan penyebab kita berjumpa doktor dan dikenali sebagai demam selesema di kalangan orang ramai. Sakit tekak adalah indikasi yang kerap kepada preskripsi antibiotik dalam masyarakat, memberi kesan kepada kos penjagaan kesihatan yang penting dan boleh menjurus kepada peningkatan daya tahan antimicrobial dengan sebaran luas dan penggunaan antibiotik yang tidak sesuai. Pada tahun 1984, kajian yang berasaskan hospital telah dibuat di Hospital Kuala Lumpur, Hospital Kota Bharu dan Hospital Ipoh, Jangkitan Saluran Pernasafan Akut (ARIs) adalah penyebab kepada 44.1% kemasukkan pesakit paediatrik . Tanpa diragui, URTI adalah alasan yang paling biasa untuk mendapatkan rawatan di klinik swasta dan klinik pesakit luar di hospital. Agen Penyebab

Virus merupakan penyebab yang biasa kepada masalah sakit tekak jika dibandingkan dengan patogen bakteria. Kumpulan A Streptococci adalah bakteria yang paling biasa penyebab kepada jangkitan pada saluran tekak yang akut, kira-kira 15%-30% kes di kalangan kanak-kanak.Ia merupakan satusatunya bentuk jangkitan tekak yang biasa di mana rawatan antibiotik diperlukan.

Tanda dan Gejala
Gejala-gelaja demam biasanya timbul pada 1 hingga 3 hari selepas terdedah kepada virus demam selsema. Tanda dangejala demam selesema termasuklah: • • • • • • • • • Hingus meleleh Gatal dan sakit tekak Batuk Rasa sesak Sakit-sakit badan atau sakit kepala ringan Kerap bersin Mata berair. Demam dengan suhu tidak terlalu tinggi Kepenatan Sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, tanda dan gelaja adalah seperti berikut:

Kemerahan dan cairan pada rongga mulut dan bintikan pada lelangit (petechiae). Tanda • Tidak semua pesakit memperolehi sindrom yang teruk secara keseluruhan dan dalam banyak kes.Gejala di kalangan kanak-kanak atau orang dewasa biasanya demam panas dan toksik (sakit yang lebih teruk) • Gejala Sakit tekak secara tiba-tiba. Komplikasi tanpa nanah yang paling penting ialah demam reumatik akut yang berlaku lebih kurang 3 minggu selepas streptococcal pharyngitis. Komplikasi tanpa nanah pula termasuklan demam sakit-sakit sengal tulang akut. bengkak kemerahan pada uvula. rasa sakit semasa menelan makanan. demam. Komplikasi Kebanyakan sakit tekak tidak membawa apa-apa komplikasi. loya dan muntah. Rawatan Perawatan sakit tekak termasuklah: Rawatan berdasarkan gejala. Rawatan umum termasuklah mengekalkan pengambilan cecair (minum air) dan kumur dengan air suam. masalah ginjal (buah pinggang akut) dan arthritis yang reaktif. bengkak dan keras pada anterior nodus cervical dan ruam. Rawatan yang dibuat mengikut gejala adalah sudah memadai. Ia merupakan pilihan ubat untuk analgesia dalam sakit tekak. . sindrom adalah ringan dan tidak ketara. sakit di bahagian abdomen. Nanah pada peritonsillar adalah komplikasi yang paling biasa dalam kes jangkitan tonsil akut. Pengambilan Paracetamol adalah efektif dan selamat selamat segi analgesic dan antipyretic. 2. Kira-kira 15-36% pesakit yang mengalami PTA adalah mereka yang pernah mengalami jangkitan oropharyngeal. 1. Komplikasi akibat Kumpulan A Streptococcal pada jangkitan farinks termasuklah sama ada bernanah dan tidak bernanah. Virus merupakan agen penyebab utama dalam kes sakit tekak. Komplikasi bernanah adalah nanah pada peritonsillar (PTA) dan nanah pada retropharyngeal (RPA). sakit kepala.

Pengambilan aspirin tidak digalakkan untuk kegunaan umum terutamanya untuk kanak-kanak kerana berisiko untuk sindrom Reye's. Tonsillectomy juga perlu dilakukan apabila pesakit mempunyai quinsy dan mempunyai sejarah jangkitan tonsil yang berulang. Agen Anti-Inflammatory Bukan Steriod (NSAIDs) Ibuprofen (NSAID) telah meningkat penggunaannya sekarang untuk rawatan kesakitan dan demam di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami sakit tekak. bagi pesakit yang mengalami pharyngitis akut. ampicillin dan amoxicillin. 3. dan ianya boleh membantu meredakan sakit tekak dan melegakan rasa ketidakselesaan tekak. tanda-tanda yang memerlukan tonsillectomy adalah apabila nanah gagal menunjukkan tindakbalas kepada antibiotik yang sesuai bersama-sama dengan ‘incision’ dan ‘drainage’. Penggunaan Erythromycin adalah sesuai digunakan sebagai alternatif untuk pesakit yang alah kepada penicillin. termasuk Tonsillectomy Episod kejadian sakit tekak yang berulang di kalangan kanak-kanak dengan gejala halangan seperti berdengkur mungkin memerlukan Tonsillectomy selepas mendapat rundingan pakar ENT. Terapi Antibiotik Hanya sedikit peratusan sakit tekak disebabkan oleh bacteria (kumpulan A Streptococci) yang menyebabkan demam reumatik akut. Semakan Akhir: 22 April 2008 . Pesakit yang mengalami streptococcal pharyngitis akut perlu menerima terapi seperti penicillin dan penicillin semi sintetik. keputusan klinikal yang biasanya perlu dilakukan adalah sama ada pharyngitis adalah berkaitan dengan Kumpulan A Streptococci. Rawatan Pembedahan. Lozenges (ubat kemam) untuk tekak dan ubat kumur kerap digunakan. Oleh itu. Penggunaan antibiotik mengurangkan kejadian komplikasi dengan nanah dan dengan bukan nanah akibat sakit tekak. Dalam kes penanahan peritonsillar atau quinsy. 4.