P. 1
Syair Tingkatan 2

Syair Tingkatan 2

|Views: 190|Likes:
Dipublikasikan oleh mat1000

More info:

Published by: mat1000 on Nov 30, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2011

pdf

text

original

Tingkatan Masa Tajuk Genre Fokus Utama

: 2A2 : 70 minit : Syair Nasihat : Puisi Tradisional

: 10.4 Menyatakan jenis, ciri, tema dan persoalan, pemikiran, nilai dan pengajaran. Aras 1 (v) Mengemukakan jenis, ciri-ciri tema dan persoalan, pemikiran serta nilai dan pengajaran karya puisi dan prosa. : 10.1 Menceritakan semula sesebuah karya secara keseluruhan. (i) Menyatakan makna kata dan ungkapan berdasarkan konteks untuk memahami maksud tersurat dan tersirat. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat :

Fokus Sampingan Aras 1 Objektif i)

ii)
iii)

Menyenaraikan lima nilai dan lima pengajaran berpandukan syair yang dikaji secara berpasangan. Menjelaskan maksud setiap rangkap syair secara berkumpulan. Mencari maksud perkataan yang sukar difahami. Kemahiran Bahasa : Kemahiran bertutur dan mendengar Kemahiran membaca Sistem Bahasa : Mencari makna

Pengisian Kurikulum : Ilmu Nilai : Pendidikan moral dan agama : Kasih sayang, ikhlas, rajin, adil, kerjasama : Kemahiran Berfikir

Kemahiran Bernilai Tambah

1

• Guru meminta respons daripada murid tentang gambar tersebut. c. • Guru meminta murid memberikan perhatian semasa syair diperdengarkan. a. Guru meminta murid KBT: Kemahiran Berfikir – Menjanakan Idea . Guru meminta murid melihat idea keseluruhan syair tersebut. siapakah yang patut membimbing pelajar berdasarkan gambar yang telah dipaparkan tadi? Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Set Induksi (5 minit) • Guru menayangkan gambargambar remaja yang terlibat dalam gejala sosial. Lampiran 2: Lembaran Kerja Kata Kunci Rangkap Syair Siti Sianah Lampiran 3: Lembaran Kerja Jawapan BBM: Rakaman Syair Siti Sianah.Isi Pengajaran 1) Apakah pandangan kamu tentang gambar yang telah dipaparkan tadi? 2) Pada pendapat kamu.Bincangkan puncapunca yang menyebabkan keruntuhan moral dalam kalangan remaja. b. c. KBT / Catatan Lampiran 1: Gambar Remaja Bermasalah Sosial. • Guru meminta murid secara rawak menyatakan idea sendiri tentang syair Siti Sianah. Guru memberikan tajuk kepada semua pelajar . • Guru memberikan arahan dan mengedarkan lembaran kerja. • Guru mengaitkan gambar dengan pelajaran hari ini. Guru meminta murid membayangkan cerita daripada rangkap demi rangkap syair. a. b. • Guru membuat generalisasi tentang respons yang diberikan oleh murid. Syair Siti Sianah • Guru menyuruh seorang pelajar mensyairkan syair Siti Sianah kepada. KBT: Kemahiran Berfikir (Membuat Gambaran Mental) 2 Berkongsi idea • Guru membahagikan muridmurid kepada lima kumpulan. • Guru meminta murid memberikan respons tentang syair yang diperdengarkan. Guru meminta murid menetapkan kata kunci yang sesuai untuk setiap rangkap dalam lembaran kerja yang diberi. Guru meminta murid 2 menyenaraikan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk daripada syair Siti Sianah.

3 .

Lampiran 1 (Gambar Remaja Bermasalah) Lampiran 2 (Kata Kunci) 4 .

Ada yang setengah kembang hidungnya. Seperti taji berandam di keningnya. Roma di muka pula dicukurnya. Setengah perempuan perangainya cela. Pekerjaan tipu sangat digemari.Syair Siti Sianah Sesetengahnya perempuan terlalu janggalnya. Memandang laki-laki matanya lekat. Dengan jantan suka berdekat. Melihat laki-laki ditampakkan muka. Terkadang muka dibubuh pupuri. Meskipun tiada berapa eloknya. Berhias berdandan berpakai molek. Setengah perempuan yang makan angkat. Memakai cemara berjela-jela. Kanan dan kiri dibelek-belek. Seperti buaya besar mulutnya. Kemudian memakai dengan selengkapnya. Mengagak mengilai terlalu suka. Habis dipenuhi rambut kepala. Rambut yang sikit disiputnya pula. Serta pula kepek batangnya. Setengah perempuan sangat pesolek. Di dalam cemin muka ditelek. Kaki dan tangan lengan dan jari. Ianya elok tiada berhingga. Supaya laki-laki boleh menyangka. Memakai gelang bertingkat-tingkat. Kaki dan tangan dinaikkan pula. Hakikatnya diketahui Allah Taala. ___________________________ ____________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ __________________________ 5 . Supaya laki-laki berhati gila. Pura-pura dikatakan ubat segala. Jadilah rupanya putih berseri.

Setengahnya suka bermain judi. Laki-laki perempuan bertindih lutut. Banyaklah kelakuan yang tidak patut. Kerana syaitan duduk di buntut.Berlindunglah kita kepada Allah. Inilah perangai banyak terjadi. Kerana perangai sudah membadi. Jangan menjadi betina sempolah. Mudah-mudahan dilepaskanlah. Sembahyang ibadat sudahlah bantut. Daripada perbuatan yang amat salah. Habislah tergadai intan serudi. ______________________________ _____________________________ ______________________________ 6 .

Roma di muka pula dicukurnya. Berlindunglah kita kepada Allah.Lampiran 3 (Jawapan Kata Kunci) Syair Siti Sianah Sesetengahnya perempuan terlalu janggalnya. Rambut yang sikit disiputnya pula. Hakikatnya diketahui Allah Taala. Mudah-mudahan dilepaskanlah. Memakai gelang bertingkat-tingkat. Pura-pura dikatakan ubat segala. Memakai cemara berjela-jela. Memandang laki-laki matanya lekat. Ada yang setengah kembang hidungnya. Daripada perbuatan yang amat salah. Berhias berdandan berpakai molek. Kanan dan kiri dibelek-belek. Di dalam cemin muka ditelek. Dengan jantan suka berdekat. Kemudian memakai dengan selengkapnya. Jadilah rupanya putih berseri. Melihat laki-laki ditampakkan muka. Kaki dan tangan dinaikkan pula. Ianya elok tiada berhingga. Setengah perempuan perangainya cela. Meskipun tiada berapa eloknya. Supaya laki-laki boleh menyangka. Terkadang muka dibubuh pupuri. Seperti buaya besar mulutnya. Berhias Ingin akan perhatian Suka Berdandan Berlagak sempurna Menutup kekurangan diri Berpura-pura Suka dipuji Ilmu guna-guna Nasihat 7 . Supaya laki-laki berhati gila. Setengah perempuan sangat pesolek. Serta pula kepek batangnya. Setengah perempuan yang makan angkat. Kaki dan tangan lengan dan jari. Pekerjaan tipu sangat digemari. Jangan menjadi betina sempolah. Mengagak mengilai terlalu suka. Habis dipenuhi rambut kepala. Seperti taji berandam di keningnya.

Inilah perangai banyak terjadi. Banyaklah kelakuan yang tidak patut. Habislah tergadai intan serudi. Berjudi Pergaulan Bebas Lampiran 4: Lembaran Kerja (Kata Ganda) 8 . Kerana perangai sudah membadi. Kerana syaitan duduk di buntut. Sembahyang ibadat sudahlah bantut.Setengahnya suka bermain judi. Laki-laki perempuan bertindih lutut.

Laki-laki Dibelek-belek Berjela-jela Bertingkattingkat Pura-pura Mudahmudahan Tidak bersungguhsungguh Diharapkan supaya Jantan Bersusun-susun Dilihat-lihat Berjuntai-juntai 9 .

Lampiran 4: Jawapan Lembaran Kerja (Kata Ganda) Laki-laki Dibelek-belek Berjela-jela Bertingkattingkat Pura-pura Mudahmudahan Tidak bersungguhsungguh Harap-harap Jantan Bersusun-susun Dilihat-lihat Berjuntai-juntai 10 .

REFLEKSI SUMBER 11 .

.Teks Komsas Tingkatan 4 .keluaran .... 12 ..

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->