P. 1
Syair Tingkatan 2

Syair Tingkatan 2

|Views: 190|Likes:
Dipublikasikan oleh mat1000

More info:

Published by: mat1000 on Nov 30, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2011

pdf

text

original

Tingkatan Masa Tajuk Genre Fokus Utama

: 2A2 : 70 minit : Syair Nasihat : Puisi Tradisional

: 10.4 Menyatakan jenis, ciri, tema dan persoalan, pemikiran, nilai dan pengajaran. Aras 1 (v) Mengemukakan jenis, ciri-ciri tema dan persoalan, pemikiran serta nilai dan pengajaran karya puisi dan prosa. : 10.1 Menceritakan semula sesebuah karya secara keseluruhan. (i) Menyatakan makna kata dan ungkapan berdasarkan konteks untuk memahami maksud tersurat dan tersirat. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat :

Fokus Sampingan Aras 1 Objektif i)

ii)
iii)

Menyenaraikan lima nilai dan lima pengajaran berpandukan syair yang dikaji secara berpasangan. Menjelaskan maksud setiap rangkap syair secara berkumpulan. Mencari maksud perkataan yang sukar difahami. Kemahiran Bahasa : Kemahiran bertutur dan mendengar Kemahiran membaca Sistem Bahasa : Mencari makna

Pengisian Kurikulum : Ilmu Nilai : Pendidikan moral dan agama : Kasih sayang, ikhlas, rajin, adil, kerjasama : Kemahiran Berfikir

Kemahiran Bernilai Tambah

1

Guru meminta murid 2 menyenaraikan isi-isi yang berkaitan dengan tajuk daripada syair Siti Sianah. KBT: Kemahiran Berfikir (Membuat Gambaran Mental) 2 Berkongsi idea • Guru membahagikan muridmurid kepada lima kumpulan. Guru meminta murid melihat idea keseluruhan syair tersebut.Isi Pengajaran 1) Apakah pandangan kamu tentang gambar yang telah dipaparkan tadi? 2) Pada pendapat kamu. • Guru membuat generalisasi tentang respons yang diberikan oleh murid. • Guru meminta respons daripada murid tentang gambar tersebut. Syair Siti Sianah • Guru menyuruh seorang pelajar mensyairkan syair Siti Sianah kepada. Guru meminta murid KBT: Kemahiran Berfikir – Menjanakan Idea . • Guru mengaitkan gambar dengan pelajaran hari ini. Lampiran 2: Lembaran Kerja Kata Kunci Rangkap Syair Siti Sianah Lampiran 3: Lembaran Kerja Jawapan BBM: Rakaman Syair Siti Sianah. b. • Guru meminta murid memberikan respons tentang syair yang diperdengarkan. Guru meminta murid menetapkan kata kunci yang sesuai untuk setiap rangkap dalam lembaran kerja yang diberi. • Guru meminta murid secara rawak menyatakan idea sendiri tentang syair Siti Sianah. c. a. a. siapakah yang patut membimbing pelajar berdasarkan gambar yang telah dipaparkan tadi? Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Set Induksi (5 minit) • Guru menayangkan gambargambar remaja yang terlibat dalam gejala sosial. • Guru memberikan arahan dan mengedarkan lembaran kerja. Guru memberikan tajuk kepada semua pelajar . b. Guru meminta murid membayangkan cerita daripada rangkap demi rangkap syair. KBT / Catatan Lampiran 1: Gambar Remaja Bermasalah Sosial.Bincangkan puncapunca yang menyebabkan keruntuhan moral dalam kalangan remaja. c. • Guru meminta murid memberikan perhatian semasa syair diperdengarkan.

3 .

Lampiran 1 (Gambar Remaja Bermasalah) Lampiran 2 (Kata Kunci) 4 .

Roma di muka pula dicukurnya. Supaya laki-laki boleh menyangka. Hakikatnya diketahui Allah Taala. Pekerjaan tipu sangat digemari. Kanan dan kiri dibelek-belek. Setengah perempuan perangainya cela. Setengah perempuan yang makan angkat. Memandang laki-laki matanya lekat. Jadilah rupanya putih berseri. Di dalam cemin muka ditelek. Ianya elok tiada berhingga. Mengagak mengilai terlalu suka. Pura-pura dikatakan ubat segala. Memakai cemara berjela-jela. Kaki dan tangan lengan dan jari. Seperti taji berandam di keningnya. Setengah perempuan sangat pesolek. Supaya laki-laki berhati gila. Serta pula kepek batangnya.Syair Siti Sianah Sesetengahnya perempuan terlalu janggalnya. Melihat laki-laki ditampakkan muka. Berhias berdandan berpakai molek. Ada yang setengah kembang hidungnya. Dengan jantan suka berdekat. Kemudian memakai dengan selengkapnya. Seperti buaya besar mulutnya. Terkadang muka dibubuh pupuri. Rambut yang sikit disiputnya pula. Kaki dan tangan dinaikkan pula. Memakai gelang bertingkat-tingkat. Meskipun tiada berapa eloknya. Habis dipenuhi rambut kepala. ___________________________ ____________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ ___________________________ __________________________ 5 .

Kerana syaitan duduk di buntut. Daripada perbuatan yang amat salah. Mudah-mudahan dilepaskanlah. Jangan menjadi betina sempolah. Setengahnya suka bermain judi. Kerana perangai sudah membadi. Banyaklah kelakuan yang tidak patut.Berlindunglah kita kepada Allah. Habislah tergadai intan serudi. Laki-laki perempuan bertindih lutut. ______________________________ _____________________________ ______________________________ 6 . Sembahyang ibadat sudahlah bantut. Inilah perangai banyak terjadi.

Berlindunglah kita kepada Allah. Roma di muka pula dicukurnya. Kanan dan kiri dibelek-belek. Meskipun tiada berapa eloknya. Kaki dan tangan dinaikkan pula. Kemudian memakai dengan selengkapnya. Dengan jantan suka berdekat. Memakai gelang bertingkat-tingkat. Setengah perempuan perangainya cela. Kaki dan tangan lengan dan jari. Melihat laki-laki ditampakkan muka. Di dalam cemin muka ditelek. Seperti buaya besar mulutnya. Berhias berdandan berpakai molek. Terkadang muka dibubuh pupuri. Hakikatnya diketahui Allah Taala. Daripada perbuatan yang amat salah. Rambut yang sikit disiputnya pula. Berhias Ingin akan perhatian Suka Berdandan Berlagak sempurna Menutup kekurangan diri Berpura-pura Suka dipuji Ilmu guna-guna Nasihat 7 . Ianya elok tiada berhingga. Seperti taji berandam di keningnya. Setengah perempuan sangat pesolek. Ada yang setengah kembang hidungnya. Jangan menjadi betina sempolah. Pura-pura dikatakan ubat segala. Jadilah rupanya putih berseri. Mudah-mudahan dilepaskanlah. Serta pula kepek batangnya. Setengah perempuan yang makan angkat. Mengagak mengilai terlalu suka. Supaya laki-laki berhati gila.Lampiran 3 (Jawapan Kata Kunci) Syair Siti Sianah Sesetengahnya perempuan terlalu janggalnya. Habis dipenuhi rambut kepala. Supaya laki-laki boleh menyangka. Memakai cemara berjela-jela. Memandang laki-laki matanya lekat. Pekerjaan tipu sangat digemari.

Sembahyang ibadat sudahlah bantut. Kerana perangai sudah membadi.Setengahnya suka bermain judi. Inilah perangai banyak terjadi. Kerana syaitan duduk di buntut. Habislah tergadai intan serudi. Berjudi Pergaulan Bebas Lampiran 4: Lembaran Kerja (Kata Ganda) 8 . Banyaklah kelakuan yang tidak patut. Laki-laki perempuan bertindih lutut.

Laki-laki Dibelek-belek Berjela-jela Bertingkattingkat Pura-pura Mudahmudahan Tidak bersungguhsungguh Diharapkan supaya Jantan Bersusun-susun Dilihat-lihat Berjuntai-juntai 9 .

Lampiran 4: Jawapan Lembaran Kerja (Kata Ganda) Laki-laki Dibelek-belek Berjela-jela Bertingkattingkat Pura-pura Mudahmudahan Tidak bersungguhsungguh Harap-harap Jantan Bersusun-susun Dilihat-lihat Berjuntai-juntai 10 .

REFLEKSI SUMBER 11 .

.. 12 ..Teks Komsas Tingkatan 4 .keluaran ...

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->