Anda di halaman 1dari 4

JANGAN BUNUH RAMARAMA

PEMIKIRAN
Nilai keagamaan yang mendalam pada manusia yang pada kebiasaannya mempunyai elemen balk dan jahat. Sebagai contoh, _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________

rakyat. Contohnya, Bidan Tok Mah asalnya daripada golongan bangsawan tetapi bercampur dengan rakyat jelata.

jadilah is badut. Rama-rama itulah yang menyelamatkannya.

2.

PLOT

(b)

(c)

PERSOALAN

Masyarakat yang berpecah belah kerana berlaku pertentangan dalam isu agama Contohnya, peristiwa sembahyang dua imam. Masyarakat yang belum cukup kukuh imannya dan mudah tergoda. Contohnya, Orang Bertapa yang pada mulanya mengikut wanita buta tetapi kemudian mengikut perempuan yang cantik pula.

(a)

Dimulakan dengan semua watak muncul di pentas untuk memperkenalkan diri. Kemudiannya, Nur Atma mengisahkan hidupnya. Dia mengaku sudah tua dan banyak pengalaman. Selepas itu, muncul watak Badut (Raja). Suatu ketika dulu dia raja tetapi ketika mencuba menangkap ramarama idaman permaisuri, dia terjatuh ke dalam kolam panas. Rama-rama yang hendak ditangkap telah menyelamatkannya. Selepas peristiwa itu dia menjadi badut. Seterusnya, muncul watak Juragan yang mengalami hidup yang tidak menentu. Akhirnya dengan petunjuk daripada Nur Atma dan Badut, dia dapat mengikut jalan yang betul. Selanjutnya, dipaparkan watak Askar dan Orang Tawanan. Mereka samasama mempercayai Tuhan yang sama. Seterusnya muncul Wak Keletung yang hendak menembak orang yang bersembahyang dua imam. (Bagi menggambarkan perpecahan di kalangan umat Islam.) Selepas itu, muncul pula watak Orang Bertapa. Dia sudah lama bertapa tetapi tidak mendapat rahmat daripada Allah S.W.T mungkin kerana dia beribadat tanpa keikhlasan. Akhirnya, muncul watak Bidan Tok Mah yang berasal daripada keluarga bangsawan tetapi mengikut Peran sehingga menjadi bidan di samping tahu mengubati orang dan mahir pula membuat ubat tradisional. Drama diakhiri dengan kemunculan Nur Atma semula bersama dengan watak-watak lain.

Repitasi. Contoh: BADUT (RAJA): Esoknya hamba pun masuk belukar keluar belukar, masuk hutan keluar hutan, masuk rimba keluar rimba. Penggunaan bahasa Arab. Contoh: Alharndulillah. Metafora. Contoh: embun rahmat. Personifikasi. Contoh: ...ribut sebegitu menggila di kampung itu. Inversi. Contoh: Jatuh di muara tenggelam tidak (sepatutnya: fault di muara tidak tenggelam).

3. 4. 5. 6.

1.

(a)

Perbuatan jahat yang dibalas dengan kebaikan. Raja yang hendak menangkap rama-rama telah terjatuh ke dalam kolam air panas, tetapi rama-rama itu telah menolong raja berkenaan. Sikap suka membantu untuk menunjukkan jalan kebenaran kepada orang yang sering tersesat ketika menempuh jalan kehidupan. Badut telah menunjukkan Juragan jalan yang betul. Kekayaan belum tentu dapat menjamin kebahagiaan hidup seseorang. Bidan Tok Mah yang asalnya daripada golongan bangsawan sanggup merantau untuk menjadi bidan dan mengubati orang. Dia mengembara untuk menabur budi.

WATAK DAN PERWATAKAN


Nur Atma I dan Nur Atma II (a) Perempuan tua yang banyak pengalaman hidup.

2.

NILAI

(b)

(b) Matanya kurang nampak dan


telinganya pun kurang mendengar.

3. 4.

(a) Taat kepada Allah. Contohnya, Nur


Atma, Badut (Raja), dan watak-watak lain menunjukkan rasa taat kepada Allah S.W.T.

(c) Badannya lemah; jalannya sangat


lambat. (d) Mudah bersimpati. Contohnya, apabila dia ternampak akan Juragan yang dalam kesusahan dia meminta orang lain segera memberikan pertolongan. (e) Peka akan keadaan sekeliling. Contohnya, dia selalu bertanya tentang gadis yang pandai menjaga aurat (bertudung) dan anak muda yang berani melawan musuh. Badut (a) Berusia 35 tahun. (b) Pada kaki Badut, ada genta yang berbunyi apabila kaki dan tangannya digerakkan. (c) Walaupun berperanan untuk menghiburkan orang lain, tetapi hatinya selalu bersedih.

(b) Kasih sayang. Contohnya, ramarama yang kecil menyayangi Raja lalu mengipasi air kolam sehingga menjadi sejuk dan nyaman.

(c)

5.

(c) Memberikan pertolongan.


Contohnya, Peran menolong orangorang buta di sebuah kampung dengan menetap di kampung itu dan menghulurkan apaapa sahaja bantuan yang diperlukan.

6.

(d) Berani. Contohnya, Bidan Tok Mah


berani mengikut Peran merantau dari satu kampung ke satu kampung untuk membidani wanita yang hendak bersalin atau mengubati orang sakit.

LATAR
Latar Tempat Mungkin sekali di sebuah kawasan kampung kerana ada disebut pulau, tanjung, muara, dan laut. Latar Masa Mungkin sekali sekitar dekad 1970-an atau 1980-an. (Drama ini dihasilkan pada tahun 1978.) Latar Masyarakat (a) Masyarakat yang ada susun lapis, iaitu golongan raja dan

7.

PENGAJARAN

(d)

GAYA BAHASA

1.

Senantiasa menyesali peristiwa yang berlaku kepadanya. Dahulunya, dia Raja. Gara-gara terjatuh ke dalam kolam air panas ketika mahu menangkap rama-rama yang menjadi idaman permaisuri

1.

Penggunaan dialog berbentuk puisi. Contoh: NUR ATMA II: Dalian duke dahan bakau Tinian Baku Tuhan dikau Daku dikau dikau daku.

Janganlah bertindak mengikut emosi. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Janganlah umat Islam yang mengingkari perintah Allah S.W.T.

2.

Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________

Melayu di Melaka daripada aspek adat resam, pakaian, bahasa, dan makanan.

6. 7.

3.

Amalkanlah sikap tolong-menolong sebagaimana Peran dan Bidan Tok Mah menolong penduduk kampung yang buta. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Janganlah leka dengan kemewahan sehingga lupa untuk membantu orang lain yang kesusahan. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________

Tabah. Buktinya, Puteri Hang Li Po tabah melalui pelbagai kesulitan kerana hidup di tempat baru dan terpaksa menghadapi suasana serba baru. Mudah jatuh cinta. Buktinya, dia menaruh hati kepada Hang Jebat dan meluahkan perasaan cintanya kepada Hang Jebat tanpa memikirkan risiko daripada perbuatannya itu.

(c)

LATAR
Latar Tempat 1. Negeri Melaka pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 2. Bilik tetamu Istana Puteri Hang Li Po, balai penghadapan Istana Melaka, taman larangan, bilik peraduan Istana Puteri Hang Li Po. Latar Masa Kurun ke-15 atau pada zarnan pemerintahan Sultan Mansor Syah. Latar Masyarakat 1. Masyarakat yang ada susun lapis masyarakat, iaitu golongan Raja, pembesar, dan rakyat jelata.

Konflik : Sultan Mansor Syah sudah lama tidak berkunjung ke istana Puteri Hang Li Po. Hal ini menyebabkan Puteri Hang Li Po berasa sunyi dan teringat akan Hang Jebat. Dia pun memanggil Hang Jebat lalu meluahkan perasaan cintanya tetapi ditolak. Puncak atau klimaks: Puteri Hang Li Po berkurung kerana malu lantaran cintanya ditolak oleh Hang Jebat. Apabila dia tahu bahawa Dang Wangi berkasih dengan Hang Jebat, Dang Wangi ditukarkannya ke istana Permaisuri Nurpualam. Peleraian: Puteri Hang Li Po menyedari kesilapannya lalu mengubah sikap dengan berusaha untuk mencintai suaminya dan menjaga nama baik suaminya. Tambahan pula, dia sudah hamil.

(d)

4.

Sultan Mansor Syah (a) Sultan Melaka pada kurun ke-15. (b) Mempunyai empat orang isteri, iaitu

(c) Permaisuri Nurpualam, Tuanku Puteri


Wanang Sari, Baden Galoh Cendera Kirana, dan Puteri Hang Li Po. (d) Raja yang adil dalam pemerintahannya. (e) Sultan yang berdaulat. Buktinya, apabila baginda berkirim salam kepada ayahanda mentuanya, Raja Majapahit itu terkena penyakit gatal-gatal dan sembuh setelah menggunakan air yang didaulatkan oleh baginda. Hang Jebat 1. Hulubalang Melaka yang sangat taat kepada Sultan Melaka. Memangku jawatan Laksamana ketika Hang Tuah pergi ke negeri Keling. Kekasih Dang Wangi, iaitu dayang di istana Puteri Hang Li Po. Teguh imannya. Buktinya, dia menolak luahan cinta Puteri Hang Li Po kerana tahu bahawa hubungan sulit dengan isteri orang dilarang oleh agama.

(e)

PUTERI LI PO
PEMIKIRAN
Kasih sayang dapat menyatukan manusia dari benua yang berlainan. Sebagai contoh, ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________

2.

Masyarakat yang sangat setia kepada Raja. Contohnya, apabila Puteri Hang Li Po mengajak Hang Jebat menjalin hubungan cinta, Hang Jebat segera menolak kerana takut dianggap menderhaka kepada sultan.

GAYA BAHASA

1. 2. 3. 4. 5.

Penggunaan bahasa istana. Contoh: patik, tuanku, pacal, dan murka. Penggunaan bahasa Arab. Contoh: Insya-Allah. Peribahasa. Contoh: kecil hati, lupa daratan, gelap rata, menangguk di air keruh, berbadan dua. Simile. Contoh: Sungguh menarik Tuanku Puteri seperti 'Mang pulang ke tampuk. Metafora. Contoh: badai hidup, api kasih.

PERSOALAN
(a) Pengorbanan seorang puteri yang terpaksa berjauhan daripada keluarga dan tanah air demi mengukuhkan hubungan dua negara melalui perkahwinan. Puteri Li Po meninggalkan negara China untuk menjadi isteri keempat Sultan Melaka.

3.

2. 3.
4.

Masyarakat yang ada hubungan antarabangsa. Contohnya, Melaka ada hubungan dengan China dan Majapahit. 4. Masyarakat yang mengamalkan poligami. Contohnya, Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri.

WATAK DAN PERWATAKAN


Puteri Hang Li Po 1. Puteri negeri Cina yang berusia 18 tahun. 2. Berwajah cantik; mukanya bujur sirih, matanya sepet tetapi tirus di hujungnya. Isteri keempat Sultan Mansor Syah. Senantiasa berasa kesunyian kerana tinggal sendirian di sebuah istana. Emosional. Buktinya, apabila dipertemukan dengan tiga orang madunya, dia berasa terhina lalu mengamuk di istananya.

PLOT

(b) Kesetiaan pembesar kepada raja


yang tidak berbelah bagi. Mereka lebih rela mati daripada menderhaka. Hang Jebat tetap setia kepada Sultan Melaka walaupun Puteri Li Po yang jelita mencuba menggodanya. (c) Usaha yang gigih untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran dan budaya yang serba baru. Puteri Hang Li Po berusaha menyesuaikan diri dengan kehidupan masyarakat

(a)

3.

Permulaan: Puteri Hang Li Po yang berasal dari negara China berasa kesepian di istananya. Dia tidak suka akan suaminya, Sultan Mansor Syah. Tambahan pula, Sultan Mansor Syah jarang-jarang datang ke istananya. Perkembangan: Puteri Hang Li Po dianugerahi gelaran "Hang" oleh Sultan Mansor Syah. Dalam majlis itu, dia diperkenalkan kepada tiga orang madunya. Puteri Hang Li Po berasa terhina dan mengamuk apabila balik ke istananya.

NILAI

(a) Adil. Contohnya, Sultan Mansor


Syah memerintah negeri Melaka dengan adil sehingga semua pembesar dan rakyat menyukainya.

4.
5.

(b)

(b) Mentaati sultan. Contohnya, Hang


Jebat menunaikan segala arahan Sultan Mansor Syah dan tidak berani menderhaka kepada baginda.

(c) Tabah/Sabar. Contohnya, Puteri


Hang Li Po menghadapi pelbagai kesulitan ketika mahu menyesuaikan

dirinya dengan kehidupan di Melaka yang jauh berbeza daripada kehidupannya di negara China.

III untuk menentang Srisegala. 2. Pengorbanan yang terpaksa dilakukan sebelum mencapai kejayaan dalarn perjuangan. Putra telah dibutakan matanya oleh Srisegala kerana dia berani menentang Srisegala. Namun begitu, akhirnya dia berjaya menewaskan Srisegala dan menduduki kerusi kekuasaan yang selama ini diduduki oleh Srisegala. Kuasa dan kekayaan dapat mengubah hati atau pendirian seseorang, lebihlebih lagi yang lemah imannya. Masayu yang pada mulanya hendak mencari suaminya, Putra telah terpikat kepada Srisegala yang suka mempamerkan kekuasaan dan kekayaannya.

PLOT

WATAK DAN PERWATAKAN


Srisegala 1. 2. Manusia yang bijaksana. Bersikap zalim kerana tergamak membutakan mata Putra dan merampas Masayu daripada Putra. 3. Gila kuasa orangnya. Buktinya, dia membuat pelbagai peraturan yang menguntungkan dirinya tetapi menyusahkan orang lain. 4. Dia memegang prinsip bahawa fikiran dan perasaan seseorang terletak pada kedudukan dan kekuasaannya. 5. Bersikap angkuh dengan melakukan apa-apa sahaja yang disukai tanpa mendengar nasihat orang lain. 6. Akhirnya tewas kepada Putra, Wira I, Wira II, dan Wira III.

1.

PENGAJARAN

(a)

Seseorang isteri hendaklah setia kepada suami. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Orang yang berhijrah hendaklah berusaha menyesuaikan diri dengan persekitaran dan adat resam di tempat Baru. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Hulubalang hendaklah senantiasa menumpahkan taat setianya kepada raja yang adil. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Raja hendaklah memerintah dengan adil dan mengasihi rakyatnya. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ 3.

Permulaan: Diperkenalkan dengan watak Srisegala dan Para pengikut setianya, iaitu Tuta Utama, Tuta I, Tuta II, dan Tuta III. Srisegala bangga dan angkuh akan kuasa yang dimilikinya.

2.

(b)

3.

(c)

LATAR
Latar Tempat Pengarang mencatat peristiwa ini boleh berlaku "di mana-mana sahaja". Hal ini menunjukkan bahawa kejadian orang yang "gila kuasa" boleh berlaku di mana-mana. Latar Masa Pengarang mencatat peristiwa ini boleh berlaku "pada bila-bila masa sahaja". Hal ini menunjukkan bahawa isu orang yang gila kuasa dianggap peristiwa yang relevan sepanjang masa. Latar Masyarakat 5. 6. 7.

(d)

Putra 1. Suami Masayu. 2. Bijaksana kerana dia dapat memberikan hujah untuk menangkis pendapat Srisegala. 3. Berani menentang Srisegala seorang diri, sedangkan Srisegala mempunyai pengawal yang banyak. 4. Ditawan oleh pengikut-pengikut Srisegala dan kedua-dua belah matanya dibutakan. Akhirnya, Putra dengan bantuan Wira I, Wira II, dan Wira III dapat mengalahkan Srisegala. Putra berjaya menduduki kerusi kuasa yang ditinggalkan oleh Srisegala.

4.

5.

KERUSI
PEMIKIRAN
Sikap tamak haloba dan kejam dalam jiwa orang yang ingin terus berkuasa. Sebagai contoh, _________________________________ _________________________________ _________________________________

Perkembangan: Digambarkan cubaan Wira I, Wira II, Wira III dan Putra mencabar Srisegala tetapi gagal. Semuanya ditangkap oleh pengawalpengawal Srisegala. Perumitan: Masayu mencari suaminya Putra. Dia membawa keris yang tertinggal supaya dapat dijadikan senjata oleh suaminya. Namun, usaha Masayu dihalang oleh Srisegala. Malah, Srisegala sanggup membutakan keduadua mata Putra. Masayu terpikat oleh Srisegala dan melupakan suaminya. Puncak/klimaks: Wira I, Wira II, dan Wira III berpadu tenaga serta mendapat nasihat daripada Putra untuk melawan Srisegala dan para pengikut setianya. Akhirnya, usaha gigih mereka berjaya menewaskan Srisegala. Peleraian: Digambarkan kejayaan Putra menduduki kerusi kekuasaan yang selama ini menjadi milik Srisegala. Masayu pula kembali kepada Putra.

GAYA BAHASA

(a) Masyarakat yang mengagungagungkan pemimpin. Umpamanya, Tuta I, Tuta II, Tuta III, dan Tuta Utama senantiasa memuji kehebatan Srisegala. (b) Masyarakat yang menggunakan kuasa untuk menindas orang lain. Srisegala misalnya, menindas orang lain dengan membuat peraturan yang tidak adil. (c) Masyarakat yang berjuang menentang ketidakadilan agar tidak berterusan. Putra misalnya, berjuang bersama dengan Wira I, Wira II, dan Wira

1. 2. 3.

Masayu 1. Isteri Putra. 2. Menyayangi Putra dan berusaha mencari suaminya yang hilang. Dia membawakan suaminya keris untuk mempertahankan diri. 3. Mudah terpedaya atau tergoda. Buktinya, dia terpikat oleh kekuasaan dan kekayaan Srisegala sehingga lupa akan suaminya, Putra.

PERSOALAN

Penggunaan dialog yang pendek dan mudah difahami. Penggunaan Bahasa Inggeris. Contoh: silencer. Repitasi. Contoh: Itulah yang dinamakan keadilan. Itulah yang dikatakan kemakmuran. Itulah yang disebut kedamaian. Itulah kejujuran dan belas kasihan.

1.

Perjuangan menentang ketidakadilan sebagaimana yang tergambar pada watak Putra serta Wira I, Wira II, dan Wira III yang menentang Srisegala yang gila kuasa dan zalim.

NILAI

1.

Berani. Contohnya, Putra berani menentang ketidakadilan dan kezaliman Srisegala seorang diri.

2.

Yakin akan diri. Contohnya, Putra menasihati Wira I, Wira II, dan Wira III agar berkeyakinan tinggi untuk mengalahkan Srisegala. Kasih sayang. Contohnya, Masayu bersusah payah mencari suaminya, Putra. Dia ingin memberi suaminya keris untuk mempertahankan diri. Nasihat-menasihat. Contohnya, Putra menasihati Wira I, Wira II, dan Wira III supaya bersatu tenaga menentang Srisegala.

3.

4.

PENGAJARAN

(a)

Janganlah bertindak terburu-buru ketika menentang orang yang gila kuasa dan zalim. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Seseorang yang memiliki kekayaan dan kekuasaan janganlah bertindak zalim. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Janganlah mudah terpedaya atau lupa diri apabila digoda oleh harta kekayaan. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________ Kita haruslah mempunyai keyakinan diri untuk mencapai kejayaan dalam sesuatu perjuangan. Sebagai contoh, _____________________________ _____________________________

(b)

(c)

(d)