P. 1
Curai Fail Meja Pkkoko

Curai Fail Meja Pkkoko

|Views: 94|Likes:
Dipublikasikan oleh Jomad Mohd

More info:

Published by: Jomad Mohd on Dec 26, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

LAMPIRAN C

SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN AHMAD TAJUDDIN 06000 JITRA, KEDAH DARUL AMAN

FAIL MEJA

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

1. MAKLUMAT PEGAWAI NAMA PENOLONG KANAN JAWATAN HAKIKI GRED JAWATAN BAHAGIAN / UNIT : MOHD NIZAM BIN SAIDIN : PENOLONG KANAN KOKURIKULUM : DGA32 ( HAKIKI ) : SK SULTAN AHMAD TAJUDDIN 06000 JITRA, KEDAH DARUL AMAN : 1 NOVEMBER 2009

TARIKH MEMEGANG JAWATAN TARIKH PENEMPATAN

: 1 NOVEMBER 2009

2.

SENARAI TUGAS PENOLONG KANAN KOKURIKULUM 2.1 Pengurusan Pentadbiran Am 2.1.1. Bertanggungjawab kepada Guru Besar. 2.1.2. Bekerjasama dengan Penolong Kanan Akademik dan Penolong Kanan Hal Ehwal Murid membantu Guru Besar mengurus dan mentadbir sekolah sebagai sebuah institusi pendidikan. 2.1.3. Mengetuai, mengurus dan memimpin bidang kokurikulum supaya berfungsi mengikut matlamat, dasar dan objektif yang ditetapkan. 2.1.4. Menghadiri mesyuarat-mesyuarat pengurusan/penyelarasan di peringkat sekolah, daerah dan negeri apabila dikehendaki atau diarahkan oleh Guru Besar. 2.1.5 Merancang dan mengagihkan tugas pengurusan dan pelaksanaan kokurikulum kepada setiap individu guru, termasuk kepada Ketua Panitia, dan guru-guru Penolong Kanan.

2.1.6. Mempengerusikan mesyuarat kokurikulum di peringkat sekolah (Tanpa kehadiran Guru Besar) dan mewakili sekolah ke mesyuarat-mesyuarat pengurusan dan pelaksanaan kokurikulum seperti yang diarahkan oleh Guru Besar. 2.1.7. Membantu sekolah, selaras dengan konsep mewujudkan kerjasama dengan agensi-agensi/pertubuhan-pertubuhan/persatuan-persatuan/badan sukan/kelab sukan/kelab-kelab dan sebagainya selaras dengan konsep permuafakatan dalam pendidikan dan perkongsian sumber dan maklmat. 2.1.8. Membuat laporan tahunan kokurikulum sekolah. 2.1.9. Memastikan perjalanan unit lancar dan efektif dari semua aspek pentadbiran dan pengurusan termasuklah aspek keselesaan dan kebajikan para pegawai selaras dengan Etika dan Keperluan/Kepentingan Perkhidmatan di samping memastikan perkakasan dan peralatan yang diperlukan mencukupi dan mudah diperolehi atau diakses. 2.1.10 Mengawasi dan menyelenggara perkakasan/peralatan yang dibekalkan kepada bidang kokurikulum atau yang diperolehi dengan menggunakan peruntukan kerajaan, atau pun yang didermakan oleh agensi-agensi kerajaan dan pihak swasta. 2.1.11 Menyebarkan maklumat/arahan/tawaran/dsbnya yang diterima daripada Kementerian Pelajaran, Jabatan Pelajaran, Pejabat Pelajaran Daerah dan agensiagensi luar kepada guru-guru, murid-murid dan ibu bapa atau penjaga. 2.1.12 Menyediakan belanjawan tahunan untuk program kokurikulum. 2.1.13 Menyelia dan mengawasi perbelanjaan untuk kokurikulum.

2.2

2.1.14 Mewujudkan ’net working’ di antara atau sesama rakan sejawat. Pengurusan Aktiviti Kokurikulum 2.2.1 a. b. Perancangan Merancang aktiviti tahunan kokurikulum. Menyediakan keperluan berasaskan perancangan dari aspek: i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. 2.2.2 a. b. Prasarana/infrastruktur Kemudahan-kemudahan asas Kemudahan-kemudahan sokongan Perkakasan dan peralatan Dokumen pelaksanaan Bahan-bahan bacaan dan sumber rujukan Sumber tenaga/kepegawaian/kejurulatihan Kewangan/sumber bantuan

Pelaksanaan Menetapkan jadual atau takwim pelaksanaan. Menguruskan keperluan-keperluan pentadbiran pelaksanaan aktiviti: i. ii. iii. Dokumen-dokumen pelaksanaan seperti Kertas Cadangan Pelaksanaan. Senarai nama jawatankuasa (Jawatankuasa Penganjur dan Jawatankuasa Pengelola). Senarai pegawai.

c. 2.2.3 a. 2.2.4 a.

Mengurus pengelolaan pelaksanaan aktiviti. Pemantauan/Penyeliaan Menjalankan pemantauan/penyeliaan Penilaian Menjalankan penilaian: i. ii. Skema Penilaian Aktiviti Kokurikulum (untuk individu murid). Penialaian kokurikulum mengikut Standard Tinggi Kualiti Pendidikan (STKP).

2.2.5 a. 2.2.6 a. 2.2.7

Pelaporan Menyediakan Laporan Tahunan Pelaksanaan Aktiviti Kokurikulum. Kajian Tindakan/Penambahbaikan Merancang dan melaksanakan kajian dan penyelidikan. Penghargaan

pendokumentasian.9 . kelab dan persatuan dan badan-badan atau pasukan seragam. Menggubal dan membukukan semua aktiviti kokurikulm. mengurus dan melaksanakan majlis-majlis penghargaan. 5. b. perancangan. negeri dan kebangsaan. a. ii. Melaksanakan arahan-arahan Guru Besar pada setiap masa.2 5. Mengenalpasti. kewangan dan kepimpinan.5 Tugas-tugas lain Mengenalpasti punca dan membantu memperoleh peruntukan untuk aktiviti yang dirancang. Memberi kursus kepada tiap-tiap guru pemimpin yang ditugaskan oleh pihak sekolah untuk menyelia dan menyelaras aktiviti-aktiviti sukan permainan. Pengurusan Entiti Kokurikulum a. Menyelia perjalanan dan operasi entiti kokurikulum yang telah ditubuhkan. Merancang.8 5. c. khususnya yang berkaitan dengan pemfailan. Mengurus dan melaksanakan majlis-majlis rasmi sekolah. merancang dan menjadualkan kursus-kursus dalam perkhidmatan untuk guru-guru di peringkat sekolah.7 5. khususnya proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) di dalam kelas mengikut jadual waktu yang ditetapkan.4 5.6 5.1 5. 5.1 Pengurusan Sumber Manusia Kokurikulum Pembangunan kepegawaian dan kejurulatihan i. Memberi taklimat/penerangan kepada guru-guru mengenai sebarang perubahan dari segi dasar dan matlamat serta prosedur pelaksanaan aktiviti-aktiviti kokurikulum. Memberi pendedahan atau kursus pelaksanaan aktiviti kokurikulum di peringkat sekolah.3. Mengurus dan mentadbir penubuhan entiti kokurikulum di sekolah dengan mematui sepenuhnya peraturan-peraturan yang sedia ada. Menjalin kerjasama dengan pihak-pihak luar untuk menganjurkan pertandingan/program/aktiviti kokurikulum. 4. 5. Menjalankan tugas-tugas profesional keguruan. 4. Menyediakan peluang-peluang meningkatkan ilmu pengetahuan dan kepakaran guru-guru di peringkat daerah.3 5. Menyelia pentadbiran entiti kokurikulum yang sedia ada.

Mengarahkan pengurus membuat tuntutan.6 Proses Kerja DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TUNTUTAN KEWANGAN MSSD JAWATAN PK Kokurikulum PROSES KERJA 1. Menyediakan borang-borang tuntutan. Menyemak dan meluluskan tuntutan. Memfailkan. 8. Mengisi borang tuntutan dan hantar bersama jadual pertandingan dan minit mesyuarat. Guru Besar 4. Menerima cek/wang tunai daripada Pembantu Tadbir. 9. Pengurus Pasukan 6. 7. Menyerahkan tuntutan kepada Guru Besar. 3. Pengurus Pasukan 2. Setiausaha Sukan PK Kokurikulum . Mengagihkan wang tuntutan kepada murid dan dapatkan pengesahan penerimaan. Menyemak borang tuntutan dan memastikan lengkap dan membuat pengesahan.

7 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TUNTUTAN KEWANGAN MSSD MULA Mengarahkan Pengurus Pasukan membuat tuntutan Menghantar tuntutan bersama minit mesyuarat Betulkan Guru Besar semak Keputusan Disahkan Pengurus terima bayaran Murid terima daripada pengurus TAMAT Failkan .

Menyemak borang tuntutan dan memastikan lengkap dan membuat pengesahan ii. Menenerima cek/wang tunai daripada Pembantu Tadbir ii. Menyerahkan borang tuntutan kepada PK Kokurikulum i. Mengisi borang tuntutan dan menghantar bersama jadual pertandingan dan minit mesyuarat ii. Menyerahkan borang tuntutan kepada Pembantu Tadbir Menyediakan cek/wang tunai dan menyerahkan kepada Pengurus Pasukan i. Mengagihkan wang tuntutan kepada murid dan dapatkan pengesahan penerimaan iii Menyerahkan sesalinan borang tuntutan kepada PK Kokurikulum Tindakan Setiausaha Sukan PK Kokurikulum Catatan 3 Pengurus Pasukan 4 5 6 7 . 1 2 Aktiviti Menyediakan borang-borang tuntutan Mengarah Pengurus Pasukan membuat tuntutan i. Menyerahkan borang tuntutan kepada Guru Besar i.8 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TUNTUTAN KEWANGAN MSSD Bil. Menyemak borang dan meluluskan tuntutan ii.

Hantar borang-borang permohonan dan yuran pendaftaran kepada setiausaha Persatuan Taekwando Malaysia. Buat perancangan dan takwim aktiviti tahunan. Dapatkan borang Permohonan Pendaftaran dan edarkan kepada murid yang berminat. Proses kad keahlian dan hantar ke sekolah. 3. 5. 6. 15. Kutip. skema penilaian pencapaian. Dapatkan borang kebenaran ibu bapa dan edarkan kepada murid yang berminat 8. Guru Besar Guru/Setiausaha Pasukan . 2.8 9. 11. Pertimbangkan permohonan pendaftaran yang diterima. skema latihan. 13. Terima kelulusan pendaftaran dan kad keahlian lalu tubuhkan organisasi Persatuan Taekwando di sekolah. Tubuhkan Jawatankuasa Penaja Penubuhan Persatuan Taekwando. Mulakan proses permohonan sebagai unit gabungan Persatuan Taekwando Malaysia. Permohonan bertulis kepada Guru Besar dikemukakan. senarai aktiviti tahunan dan sebagainya. 4. semak dan lengkapkan borang-borang berkenaan. Dapatkan perlembagaan kurikulum. Dapatkan borang Maklumat Ahli dan edarkan kepada murid yang berminat. Terima borang permohonan dan yuran pendaftaran. Memfailkan borang tuntutan Proses Kerja DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI JAWATAN Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PENUBUHAN PERSATUAN SENI MEMPERTAHANKAN DIRI PROSES KERJA 1. Murid/Guru Guru/S/U J/Kuasa Penaja Guru Besar Guru/S/U J/Kuasa Penaja S/U Persatuan Teakwando Daerah 10. Kutip yuran pendaftaran. Terima dan kaji permohonan serta pertimbangkan sokongan kepada permohonan. 14. 7. 12. 9.

semak. 10 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI PENGURUSAN PENUBUHAN PERSATUAN SENI MEMPERTAHANKAN DIRI MULA Tubuhkan Jawatankuasa Penaja Penuguhan Persatuan Taekwando (Tindakan : Murid/Guru) Kemukakan permohonan bertulis kepada Guru Besar (Tindakan : Setiausaha J/Kuasa Penaja) Betulkan Terima dan kaji permohonan serta pertimbangkan sokongan kepada permohonan (Tindakan : Guru Besar) Disokong Mulakan proses permohonan pendaftaran sebagai unit gabungan Persatuan Taekwando Malaysia (Tindakan : Guru Besar) 1. Sediakan laporan penubuhan Persatuan Taekwando di sekolah dan hantarkan ke Jabatan Pelajaran Negeri dan sesalinan ke Pejabat Pelajaran Daerah. 2. (Tindakan : Guru/S/Usaha J/Kuasa Penaja) Hantar borang-borang permohonan dan yuran pendaftaran kepada Setiausaha Persatuan Daerah. Kutip yuran pendaftaran. Kutip. Dapatkan borang permohonan pendaftaran. 3. (Tindakan : Guru/S/Usaha J/Kuasa Penaja) . Dapatkan borang maklumat ahli dan edarkan kepada muid yang berminat. (Tindakan : Guru/S/Usaha J/Kuasa Penaja) 4. dan lengkapkan borang-borang berkenaan. Dapatkan borang kebenaran ibu bapa dan edarkan kepada muid yang berminat. edarkan kepada murid yang berminat. 5.Guru Besar 16.

skema penilaian pencapaian.10 Sambungan Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM PENGURUSAN PENUBUHAN PERSATUAN SENI MEMPERTAHANKAN DIRI Terima borang pendaftaran dan yuran pendaftaran (Tindakan : Setiausaha Daerah) Pertimbangkan permohonan pendaftaran yang diterima (Tindakan : Setiausaha Daerah) Tidak diluluskan Diluluskan Proses kad keahlian dan hantar ke sekolah (Tindakan : Setiausaha Daerah) Terima kelulusan pendaftaran dan kad keahlian lalu tubuhkan organisasi Persatuan Taekwando Sekolah (Tindakan : Guru Besar) Dapatkan perlembagaan kokurikulum. senarai aktiviti tahunan. skema latihan. dan sebagainya (Tindakan : Guru dan Setiausaha Pasukan) Buat perancangan dan takwim aktiviti tahunan (Tindakan : Guru dan Setiausaha Pasukan) Sediakan laporan penubuhan Persatuan Taekwando di sekolah dan hantarkan ke Jabatan Pelajaran Negeri dan sesalinan ke Pejabat Pelajaran Daerah (Tindakan : Guru dan Setiausaha Pasukan) .

senarai aktiviti tahunan dan sebagainya Buat perancangan dan takwim aktiviti tahunan Catatan Peraturan2 Pend. Hantar borang-borang permohonan dan yuran pendaftaran kepada setiausaha Persatuan Taekwando Malaysia Terima borang permohonan dan yuran pendaftaran Pertimbangkan permohonan pendaftaran yang diterima Proses kad keahlian dan hantar ke sekolah Terima kelulusan pendaftaran dan kad keahlian lalu tubuhkan organisasi Persatuan Taekwando di sekolah Dapatkan perlembagaan kurikulum. Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK MUKA SURAT PENGURUSAN TARIKH DISEDIAKAN KOKURIKULUM PENGURUSAN PENUBUHAN PERSATUAN SENI MEMPERTAHANKAN DIRI Tindakan Setiausaha Sukan PK Kokurikulum Guru Besar S/Usaha J/Kuasa Penaja S/Usaha J/Kuasa Penaja S/Usaha J/Kuasa Penaja S/Usaha J/Kuasa Penaja S/Usaha J/Kuasa Penaja S/Usaha J/Kuasa Penaja S/U Persatuan Teakwando Daerah S/U Persatuan Teakwando Daerah S/U Persatuan Teakwando Daerah Peraturan2 Pend. Persatuan Sekolah 1998 DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI Bil.TAMAT 11. Persatuan Sekolah 1998 . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Aktiviti Tubuhkan Jawatankuasa Penaja Penubuhan Persatuan Taekwando Permohonan bertulis kepada Guru Besar dikemukakan Terima dan kaji permohonan serta pertimbangkan sokongan kepada permohonan Mulakan proses permohonan sebagai unit gabungan Persatuan Taekwando Malaysia Dapatkan borang Permohonan Pendaftaran dan edarkan kepada murid yang berminat Dapatkan borang Maklumat Ahli dan edarkan kepada murid yang berminat Dapatkan borang kebenaran ibu bapa dan edarkan kepada murid yang berminat Kutip. semak dan lengkapkan borang-borang berkenaan Kutip yuran pendaftaran. skema latihan. Persatuan Sekolah 1998 Guru Besar S/Usaha J/Kuasa Penaja Setiausaha Sukan Protocol Pentadbiran Sekolah Peraturan2 Pend. Persatuan Sekolah 1998 Protocol Penubuhan Unit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol PenubuhanUnit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol Penubuhan Unit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol Penubuhan Unit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol Penubuhan Unit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol PenubuhanUnit Gabungan Persatuan Taekwando Protocol Pentadbiran Persatuan Taekwando Daerah Protocol Pentadbiran Persatuan Taekwando Daerah Protocol Pentadbiran Persatuan Taekwando Daerah Peraturan2 Pend. skema penilaian pencapaian.

5. Memfailkan dokumen. Mengambil gambar pertandingan. Terima arahan daripada PPD. 4. 10. 8. Meminitkan mesyuarat. Mempengerusikan mesyuarat/taklimat program. 2. 6. Guru Besar Setiausaha Kokurikulum Jawatankuasa Pelaksana PK Kokurikulum . 11. Melaksanakan aktiviti pertandingan. Melantik JK Pelaksana 3. Menyediakan laporan/dokumentasi dan menyerahkan kepada Guru Besar dan PPD. Menyediakan dan menghantar surat penghargaan ke sekolah-sekolah yang terlibat. Menyediakan surat panggilan mesyuarat. 9.16 12 Sediakan laporan penubuhan Persatuan Taekwando di sekolah dan hantarkan ke Jabatan Pelajaran Negeri dan sesalinan ke Pejabat Pelajaran Daerah Guru Besar Protocol Pentadbiran Sekolah Proses Kerja DOKUMEN Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI PENGURUSAN AKTIVITI PERTANDINGAN BERCERITA JAWATAN Guru Besar PK Kokurikulum PROSES KERJA 1. Mengesahkan perlantikan JK Pelaksana. 7.

13 Carta Aliran DOKUMEN Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI PENGURUSAN AKTIVITI PERTANDINGAN BERCERITA MULA Menerima arahan daripada PPD Melantik JK Pelaksana Mengadakan taklimat Jawatankuasa Pertandingan Melaksanakan pertandingan Membuat dokumentasi dan menyerahkan kepada Guru Besar dan PPD TAMAT Memfailkan .

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Aktiviti Menerima arahan daripada PPD Melantik JK Pelaksana Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum Catatan Mengesahkan perlantikan JK Pelaksana Guru Besar Mempengerusikan mesyuarat/taklimat program Menyediakan surat panggilan mesyuarat Meminitkan mesyuarat Melaksanakan aktiviti pertandingan Mengambil gambar pertandingan Menyediakan laporan/dokumentasi dan menyerahkan kepada Guru Besar dan PPD Menyediakan dan menghantar surat penghargaan ke sekolah-sekolah yang terlibat Memfailkan dokumen Guru Besar Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum J/K Pelaksana J/K Pelaksana J/K Pelaksana J/K Pelaksana PK Kokurikulum .14 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN AKTIVITI PERTANDINGAN BERCERITA Bil.

16 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Menjalankan tindakan susulan. Menghantar salinan borang maklumat kepada PPD. PK Kokurikulum 8. 4. Pendaftaran ahli kelab/persatuan/unit kokurikulum. Mengesahkan maklumat. Mengisi data dalam borang yang disediakan. 3. PK Kokurikulum 7. Mengumpulkan data keahlian murid dan guru penasihat daripada semua unit kokurikulum. Memfailkan.15 Proses Kerja DOKUMEN Guru Penolong Kanan Kokurikulum TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI PENGURUSAN MAKLUMAT DAN DATA JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. 6. Guru Penasihat Guru Penasihat Penyelaras Guru Besar PK Kokurikulum 5. 2. Mesyuarat AJK Kokurikulum.

Menghantar maklumat lengkap ke PPD 7. Mengesahkan maklumat 6. Mendaftarkan ahli 3. Menerima borang data 4. Mengisi borang data 5. Mesyuarat AJK Kokurikulum 2.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN MAKLUMAT DAN DATA MULA 1. Memfailkan TAMAT 8. Menjalankan tindakan susulan 17 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum .

Pendaftaran ahli kelab/persatuan/unit kokurikulum. 1 2 3 4 5 6 7 8 Aktiviti Mesyuarat AJK Kokurikulum. Mengumpulkan data keahlian murid dan guru penasihat daripada semua unit kokurikulum Mengisi data dalam borang yang disediakan Mengesahkan maklumat Menghantar salinan borang maklumat kepada PPD Memfailkan Menjalankan tindakan susulan Tindakan Guru Besar Guru Penasihat Guru Penasihat Penyelaras Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum PK Kokurikulum Catatan 18 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN MAKLUMAT DAN DATA Bil.

4. Menganalisis data. PK Kokurikulum Penyelaras Setiausaha Kokurikulum PK Kokurikulum 19 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengedar borang berformat laporan pencapaian kokurikulum. 4.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN DATA PENCAPAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM JAWATAN PROSES KERJA 1. 5. Guru Besar dan PPD. 2. Memfailkan. Membuat laporan dan cadangan. Mesyuarat AJK Kokurikulum. Menghantar laporan kepada PK Kokurikulum. 3. 6.Mengumpul maklumat daripada semua unit.

Memfailkan TAMAT 20 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Menghantar laporan ke Penolong Kanan Kokurikulum/Guru Besar/PPD 7. Mengumpul maklumat pencapaian tahunan 4. Lantikan dan mesyuarat Jawatankuasa Kokurikulum 2. Mengedar format aktiviti tahunan 3.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN DATA PENCAPAIAN AKTIVITI KOKURIKULUM MULA 1. Menganalisis data 5. Membuat laporan. cadangan dan tindakan 6.

12. Menganggarkan perbelanjaan. Mengeluarkan sijil penyertaan dan penghargaan. PK Kokurikulum Guru Besar Jawatankuasa Dokumentasi Setiausaha Kokurikulum 21 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 8. 2. Melantik dan menjemput penceramah/fasilitator. 4. 11. 3. 9. Mengedar surat jemputan kepada peserta.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PEMBANGUNAN LATIHAN/KURSUS JAWATAN PROSES KERJA 1. Menyediakan Laporan / Dokumentasi. Melantik Jawatankuasa Induk dan Jawatankuasa Pelaksana. Mempengerusikan mesyuarat. Menyediakan tempat latihan/kursus. Meluluskan atau tidak meluluskan. 5. Mendaftar dan memberi taklimat kepada peserta. Menyediakan Kertas Kerja Pembangunan Latihan/Kursus. 7. 10. 6. Memantau kelancaran program.

Membentuk Jawatankuasa Bench Marking 4. Terima 3.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PEMBANGUNAN LATIHAN/KURSUS MULA 1. Memfailkan 22 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengumpulkan dapatan dan mengenalpasti kekuatan organisasi yang dibench marking 7. Melakukan Proses Penambahbaikan TAMAT 10. Menyediakan Kertas Kerja TAMAT 2. Mengadakan mesyuarat pembahagian tugasan 5. Mengadakan mesyuarat pelaporan dapatan 8. Menyediakan/menghantar laporan kepada Guru Besar/PK Kokurikulum 9. Tolak 2. Menjalankan aktiviti/proses bench marking 6.

1 2 3 4 5 Aktiviti Menyediakan Kertas Kerja Anggaran perbelanjaan Melantik jawatankuasa Membuat pemantauan Meluluskan atau Tidak meluluskan Tindakan PK Kokurikulum PK Kokurikulum PK Kokurikulum Guru Besar Guru Besar S/U Kokurikulum PK Kokurikulum Catatan 6 Menyediakan laporan 7 Memfailkan 23 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PEMBANGUNAN LATIHAN/KURSUS Bil.

9. Memfailkan 24 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengedarkan borang laporan kepada jawatankuasa kecil pelaksana program. Mengarahkan perlantikan jawatankuasa dokumentasi dalam setiap aktiviti. 5. 3. Mengadakan mesyuarat jawatankuasa dokumentasi dan membentangkan dalam mesyuarat. 6. Menyediakan dokumentasi berdasarkan format. Membuat pemantauan / mengambil gambar. Menyerahkan dokumentasi kepada pihak berkenaan. 7. Membuat salinan. 8. 4.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN DOKUMENTASI AKTIVITI JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. 2. PK Kokurikulum Jawatankuasa Dokumentasi Setiausaha Kokurikulum 11. 10. Mengetuai aktiviti yang dijalankan. Menyerahkan dokumentasi kepada PK Kokurikulum dan Guru Besar untuk diterima atau buat pembetulan. Menyediakan borang berformat untuk dokumentasi.

Menyediakan format / bentuk dokumentasi 3. Melantik Jawatankuasa Dokumentasi 2. Menyediakan dokumentasi 7. Mengedarkan borang laporan kepada jawatankuasa kecil pelaksana program 5. Membuat pemantauan / mengambil gambar 6. Membuat salinan TAMAT 10. Menyerahkan dokumentasi kepada Guru Besar untuk kelulusan Baiki 8. Terima 9. Mengadakan mesyuarat jawatankuasa dokumentasi 4.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN DOKUMENTASI AKTIVITI MULA 1. Menyerahkan dokumentasi kepada pihak berkenaan dan Memfailkan 25 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum .

DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN DOKUMENTASI AKTIVITI Bil. 1 2 3 4 5 6 7 Aktiviti Menyediakan Kertas Kerja Anggarkan perbelanjaan Melantik Jawatankuasa Membuat pemantauan Meluluskan atau tidak meluluskan Menyediakan laporan Memfailkan Rekod Tindakan PK Kokurikulum PK Kokurikulum PK Kokurikulum Guru Besar Guru Besar Setiausaha Kokurikulum PK Kokurikulum Catatan 26 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .

Mesyuarat untuk melaporkan dapatan bench marking/cadangan penambahan. menerima dan menyesuaikan amalanamalan cemerlang dari dalam organisasi sendiri atau organisasi luar untuk meningkatkan prestasi) JAWATAN Jawatankuasa Bench Marking PROSES KERJA 1. Menyediakan Kertas Kerja bench marking. Menyediakan laporan bench marking mengikut bidang yang ditetepkan. 7. Membentuk Jawatankuasa bench marking. 4. Guru Besar 2. Melakukan proses penambahbaikan terhadap bidang/unit/aktiviti dalam organisasi sendiri. Mengumpulkan dapatan dan mengenalpasti kekuatan organisasi yang dibench marking. 6. 3. Mengadakan mesyuarat penyelaras tugas bench marking. 5. Memfailkan PK Kokurikulum Jawatankuasa Bench Marking PK Kokurikulum 27 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 9. Menjalankan proses bench marking mengikut bidang/tugasan. 10. 8.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK MUKA SURAT PENGURUSAN TARIKH DISEDIAKAN KOKURIKULUM PENGURUSAN ’BENCH MARKING’ (Proses mengenalpasti. Menerima / Menolak Kertas Kerja.

Menjalankan aktiviti/proses bench marking 6. Menyediakan menghantar laporan kepada Guru Besar/PK Kokurikulum 8. Mengumpulkan dapatan dan mengenalpasti kekuatan organisasi yang dibench marking 7. Memfailkan 28 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Membentuk Jawatankuasa bench marking 4.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN ’BENCH MARKING’ MULA 1. Mengadakan mesyuarat penyelaras tugas bench marking 5. Melakukan proses penambahbaikan TAMAT 9. Mengadakan kertas konsep TAMAT 2. Terima 3. Tolak 2.

1 2 3 4 5 Aktiviti Menyediakan Kertas Kerja Bench Marking Menerima / Menolak Kertas Kerja Membentuk Jawatankuasa bench marking Mengadakan mesyuarat penyelaras tugas bench marking Menjalankan aktiviti/proses bench marking Mengumpulkan dapatan dan mengenalpasti kekuatan organisasi yang dibench marking Mesyuarat untuk melaporkan dapatan bench marking/cadangan penambahan Menyediakan laporan bench marking mengikut bidang yang ditetapkan Melakukan proses penambahbaikan terhadap bidang/unit/aktiviti dalam organisasi sendiri Memfailkan Tindakan Jawatankuasa Bench Marking Guru Besar Guru Besar PK Kokurikulum Jawatankuasa Bench Marking Jawatankuasa Bench Marking PK Kokurikulum PK Kokurikulum Catatan 6 7 8 9 10 PK Kokurikulum PK Kokurikulum 29 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN ’BENCH MARKING’ Bil.

Mencatat minit mesyuarat AJK. Memilih peserta yang layak menyertai perkhemahan. 8. Mengedar surat kebenaran ibu bapa dan mengutipnya semula serta menyerahkan kepada PK Kokurikulum untuk difailkan. 6. Meluluskan program. Meluluskan peruntukan kewangan. Memberi taklimat kepada murid mengenai disiplin perkhemahan. Menghubungi pihak luar untuk mendapatkan kebenaran seperti polis. Menyiap dan menghantar laporan kepada PK Kokurikulum untuk difailkan. Imam. AJK Surau dan Pengerusi dalam setiap slot. Merancang kewangan dan peralatan. 9. Memastikan AJK menjalankan tugas dengan berkesan.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERKHEMAHAN JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. 13. Melantik penghulu atau penghuluwati. Menyediakan Kertas Cadangan. 12. 4. Penyelaras Perkhemahan/Kem Komander Guru Penasihat Badan berniform Setiausaha Perkhemahan 30 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 5. 14. 11. PK Kokurikulum 3. 15. 2. 10. 7. Menulis dan menghantar surat-surat kepada yang pihak berkaitan seperti hospital. Membentuk AJK hari perkhemahan. Membantu melaksanakan aktiviti perkhemahan.

Memberi taklimat kepada murid 4. Menulis dan menghantar surat-surat kepada yang pihak berkaitan 6. Membuat dokumentasi 31 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Melaksanakan aktiviti perkhemahan TAMAT 8. Memilih peserta yang layak 5.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERKHEMAHAN MULA 1. Menyediakan Kertas Cadangan Baiki 3. Memberi taklimat kepada murid 7. Meluluskan program 2.

1 2 3 4 5 6 7 8 Aktiviti Meluluskan program Menyediakan Kertas Cadangan Memberi taklimat kepada murid Memilih peserta yang layak Menulis surat kepada pihak berkaitan Memberi taklimat kepada murid Melaksanakan aktiviti perkhemahan Membuat dokumentasi Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum Penyelaras Pekhemahan Guru Penasihat Setiausaha Perkhemahan Penyelaras Pekhemahan Guru Penasihat Setiausaha Perkhemahan Catatan 32 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERKHEMAHAN Bil.

Memantau pelaksanaan aktiviti berdasarkan rancangan tahunan. 10. 5. PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan PK Kokurikulum Guru Besar PK Kokurikulum Guru Penasihat 33 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengambil tindakan. 4. 2. negeri dan kebangsaan. 9. Jawatankuasa takwim bermesyuarat membuat penyesuaian takwim peringkat sekolah dan membuat pindaan sekiranya perlu. Merangka dan melaksanakan aktiviti berdasarkan takwim yang ditetapkan. Menerima takwim tahunan aktiviti peringkat daerah. Penyelaras memasukkan program aktiviti peringkat sekolah ke dalam takwim dengan penyesuaian takwim daerah. Mengedar takwim kepada semua guru. Mengedar takwim daerah dan negeri kepada setiausaha kokurikulum dan sukan. 6.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TAKWIN TAHUNAN JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. Menjalankan mesyuarat dan membentuk Jawatankuasa. Menyediakan laporan aktiviti tahun semasa. Pengesahan Guru Besar. negeri dan kebangsaan. 11. 8. 7. 3.

Mengemaskini maklumat laporan aktiviti tahun semasa 9. Menerima takwim dari MSSD. Memantau pelaksanaan aktiviti berdasarkan rancangan tahunan 8. 5. JPN & KPM 2. Membuat penilaian 34 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . MSSM. Menyediakan laporan aktiviti tahun semasa TAMAT 10. Mengedar takwim kepada semua guru penasihat 7. MSSS. Mesyuarat AJK Penyelarasan takwim dan membuat pindaan sekiranya perlu.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TAKWIN TAHUNAN MULA 1. Merangka takwim sekolah 4. Mendapatkan pengesahan Guru Besar 6. Mengedar takwim daerah dan negeri kepada setiausaha kokurikulum dan sukan 3. PPD.

negeri dan kebangsaan Mengambil tindakan Mengedar takwim daerah dan negeri kepada setiausaha kokurikulum dan sukan Penyelaras memasukkan program aktiviti peringkat sekolah ke dalam takwim dengan penyesuaian takwim daerah. negeri dan kebangsaan Jawatankuasa takwim bermesyuarat membuat penyesuaian takwim peringkat sekolah dan membuat pindaan sekiranya perlu Pengesahan Guru Besar Mengedar takwim kepada semua guru Merangka dan melaksanakan aktiviti berdasarkan takwim yang ditetapkan Menjalankan mesyuarat dan membentuk Jawatankuasa Memantau pelaksanaan aktiviti berdasarkan rancangan tahunan Menyediakan laporan aktiviti tahun semasa Proses Kerja Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Catatan 4 5 PK Kokurikulum 6 7 8 Guru Besar PK Kokurikulum Guru Penasihat 9 10 11 35 Guru Penasihat PK Kokurikulum Guru Penasihat Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 1 2 3 Aktiviti Menerima takwim tahunan aktiviti peringkat daerah.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN TAKWIN TAHUNAN Bil.

PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan 6.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERTANDINGAN DALAMAN JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. format pertandingan dan pegawai pertandingan. 4. 2. 7. Menyediakan Kertas Cadangan. Melantik AJK Pertandingan. 36 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengadakan mesyuarat AJK Pertandingan menetapkan tarikh. Membuat laporan dan memfailkan. Memantau pertandingan. PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan 3. Membuat semakan melulus/menolak kertas cadangan. Mengarahkan PK Kokurikulum melaksanakan pertandingan. Guru Besar 5.

Melantik AJK Pertandingan 3. Mesyuarat Jawatankuasa Kokurikulum 2. Mengadakan mesyuarat AJK Pertandingan 4.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERTANDINGAN DALAMAN MULA 1. Membuat laporan dan memfailkan 37 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengelolakan pertandingan TAMAT 7. Menyediakan Kertas Cadangan 5. Memohon kelulusan Guru Besar Tidak Ya 6.

1 2 3 Aktiviti Mengarahkan PK Kokurikulum melaksanakan pertandingan Melantik AJK Pertandingan Mengadakan mesyuarat AJK Pertandingan Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Setiausaha Kokurikulum dan Sukan PK Kokurikulum PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Catatan 4 Menyediakan Kertas Cadangan 5 6 7 Memohon kelulusan Guru Besar Memantau pertandingan Membuat laporan dan memfailkan 8 38 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PERTANDINGAN DALAMAN Bil.

Menyediakan borang-borang yang berkaitan. 2. 3. 13. PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Pengurus Pasukan Jurulatih 39 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 4. Menyediakan bajet kewangan. Menjadi pengerusi kejohanan. Menjaga kebajikan pemain. 6. Melatih pemain/pasukan. 16. Menyediakan kertas cadangan. Menyediakan surat panggilan mesyuarat. 14.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PENGERUSI MSSD/MSSS JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. Mencatat minit mesyuarat. 8. 5. 9. 12. Memastikan kejohanan berjalan lancar. Memastikan peralatan latihan mencukupi. Menjadi penasihat kewangan. Membantu dan berhubung dengan urusetia melicinkan kejohanan. 7. 15. Naib pengerusi pertandingan. Menerima perlantikan sebagai pengerusi pertandingan. 10. 11. Mengurus pemain/pasukan. Menguruskan tempat kejohanan dan makan minum peserta.

Melantik J/kuasa pelaksana daerah/negeri. Mengadakan mesyuarat pengurusan pasukan . Melantik dan menjemput pengadil/perasmi. Mendokumentasi 40 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 6. 3. Mengelolakan kejohanan. 5. Menyediakan bajet kewangan. 2. Mengadakan persiapan gelanggang/tempat/penginapan/peralatan. Menerima perlantikan sebagai pengerusi pertandingan.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PENGERUSI MSSD/MSSS MULA 1. TAMAT 8. 7. 4.

DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN PENGERUSI MSSD/MSSS Bil. 1 2 3 Aktiviti Menerima perlantikan sebagai pengerusi pertandingan Menyediakan bajet kewangan Melantik Jawatankuasa pelaksana daerah/negeri Mengadakan mesyuarat pengurusan pasukan Melantik dan menjemput pengadil/perasmi Mengadakan persiapan gelanggang / tempat / penginapan / peralatan Mengelolakan kejohanan Mendokumentasi Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Setiausaha Kokurikulum dan Sukan PK Kokurikulum Catatan 4 5 6 7 8 PK Kokurikulum PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan 41 Proses Kerja Guru Penolong Kanan Kokurikulum .

3. 7. 8. 9. 14. Mengarahkan PK Kokurikulum mengadakan kejohanan Sukan Tahunan. Menjalankan latihan rumah sukan. Membuat anggaran belanjawan sukan tahunan. 13. Melantik AJK Kejohanan. 2. Membantu ketua rumah memilih peserta. makanan dan minuman. 11. Menerima dan memasukkan nama peserta mengikut kategori dan acara. 12. 6. Menyediakan laporan dan failkan. Melatih peserta. Menguruskan kontingen rumah. Menyediakan keperluan peserta seperti nombor. 5. Menjalankan acara saringan. 10. Mengedarkan borang kejohanan. PK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum dan Sukan Guru Rumah Sukan Ahli Rumah Sukan 42 Carta Aliran Guru Penolong Kanan Kokurikulum . 4. Mengendalikan kejohanan sukan.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN SUKAN TAHUNAN SEKOLAH JAWATAN Guru Besar PROSES KERJA 1. Membuat persiapan tempat.

alatan. TAMAT 8. Mengadakan latihan dan acara saringan. 4. 2. 7. dll. Menyediakan persiapan padang. hadiah. Melantik AJK Kejohanan. 43 Senarai Semak Guru Penolong Kanan Kokurikulum . Mengadakan kejohanan sukan tahunan. 6. 3. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Sukan Tahunan.DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN SUKAN TAHUNAN SEKOLAH MULA 1. Mengedarkan borang kemasukan 5. Mengadakan taklimat kejohanan kepada semua guru. Menyediakan laporan lengkap dan failkan.

DOKUMEN MANUAL PROSEDUR KERJA AKTIVITI TAJUK PENGURUSAN KOKURIKULUM MUKA SURAT TARIKH DISEDIAKAN PENGURUSAN SUKAN TAHUNAN SEKOLAH Bil. makanan dan minuman Mendokumentasikan semua keputusan pertandingan Tindakan Guru Besar PK Kokurikulum PK Kokurikulum Setiausaha Kejohanan Setiausaha Kejohanan Setiausaha Kejohanan Setiausaha Kejohanan Setiausaha Kejohanan Setiausaha Kejohanan Guru Rumah Sukan Guru Rumah Sukan Ahli Rumah Sukan Ahli Rumah Sukan AJK Dokumentasi Catatan . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Aktiviti Mengarahkan PK Kokurikulum mengadakan kejohanan Sukan Tahunan Melantik AJK Kejohanan Membuat anggaran belanjawan sukan tahunan Mengedarkan borang kejohanan Menerima dan memasukkan nama peserta mengikut kategori dan acara Membuat persiapan tempat Menjalankan acara saringan Mengendalikan kejohanan sukan Menyediakan laporan lengkap dan failkan Menjalankan latihan rumah sukan Menguruskan kontingen rumah Membantu ketua rumah memilih peserta Menyediakan keperluan peserta seperti nombor.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->