Anda di halaman 1dari 23

1.

0 PENGENALAN Terlebih dahulu saya ingin mewakili ahli-ahli kumpulan saya untuk

mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah subjek Tamadun Islam dan Tamadun Asia kami Puan Nor Hanani binti Ismail kerana memberi bimbingan yang secukup baiknya dalam sepanjang masa kami melancarkan tugasan kumpulan ini .

Tugasan

tersebut

bertajuk

Sistem

Kasta

dalam

Masyarakat

India .

Sebenarnya , kami telah belajar serba sedikit tentang sistem kasta dalam mata pelajaran Sejarah semasa Tingkatan 4 . Namun silibus itu hanya merangkumi

pengenalan sistem kasta yang diwujudkan dalam Tamadun India secara ringkas dan padat sahaja .

Dengan pelaksanaan tugasan tersebut , kami berpeluang untuk memahami sistem kasta yang diamalkan dalam Tamadun India dengan lebih dalam. Oleh itu , kami telah mengkaji beberapa aspek yang lebih khusus tentang sistem kasta . Kandungan tugasan tersebut terdiri daripada beberapa komponen yang penting seperti sejarah , cara pengamalan , kebaikan dan keburukan sistem kasta ini serta sebab-sebab sistem tersebut dibangkitkan oleh masyarakat India pada zaman itu.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 1

2.0 SEJARAH TAMADUN INDIA

Tamadun India adalah tamadun tertua di dunia. Sejarah India dimulai dari peradaban Lembah Indus yang menyebar di bahagian barat Laut Benua India. Laut Benua India terletak di antara Lautan Hindi dengan Pergunungan Himalaya. Ia terbahagi kepada dua wilayah utama iaitu India utara dan India Selatan oleh pergunungan Vindhya. India Utara terbentang sehingga ke kawasan Himalaya manakala India Selatan terbentang ke Kannyakumari. Lembah Indus adalah dari tahun 3300 sampai 1700 SM. Peradaban zaman perunggu runtuh di pertengahan milenum kedua SM dan diikuti dengan zaman Besi India. Pada abad ke-6 SM, Mahavira dan Gautama lahir. Dalam masyarakat tamadun india boleh bahagi kepada dua jenis iaitu Indo-Arya dan Dravida. Indo-Arya adalah masyarakat di India Utara manakala Dravida adalah masyarakat di India Selatan.

Tamadun India terdiri daripada zaman awal, zaman pertengahan dan zaman Eropah.1Dalam zaman awal terdiri pula daripada zaman Vedik, zaman empayar Maurya, zaman empayar Gupta, zaman Sangam, zaman gelap, zaman Pallava dan zaman Chola. Tamadun India juga mengamalkan 4 peringkat kehidupan iaitu Brahmacarya (dari kecil hingga usia 24 tahun), Grahasta (hidup berkeluarga), Vanaprasta (kerohanian), dan Sannyasa (menolak kehidupan duniawi). Kitab Veda ditulis dalam bahasa Sanskrit. Dalam karya epik Mahabharata dan Ramayana, ia adalah memiliki kesussateraan Sanskrit. Antara kitab-kitab Veda ialah Rig, Yajur, Sama dan Atharva.

Buku rujukan: Nota tamadun Islam dan Asia Tenggara sadn 1013. (2010). Sintok.Universiti Utara Malaysia.
Page 2

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Sistem kasta adalah berpunca dari Bhagavad Gita. Kasta berasal dari bahasa Portugis caste yang bererti pemisah, tembok, atau batas. Sejarah kasta yang ditubuhkan pada masyarakat Hindu berawal dari kedatangan Bangsa Portugis yang melakukan pengarungan samudra ke dunia timur yang berdasarkan atas semangat Gold (memperoleh kekayaan), Glory (memperoleh kejayaan) dan Gospel (penyebaran agama/penginjilan). Sistem kasta yang dalam sejarah Portugis sudah berlangsung lama akibat proses feodalisme. Bahkan feodalisme ini terjadi pada semua sejarah masyarakat dunia. Di Inggeris muncul golongan masyarakat secara vertikal dengan membedakan namanya seperti Sir, Lord, Duke, dan lain-lain. Gelar-gelar kebangsawanan Tenku dan Cut masih diterapkan secara kental di Aceh, di Jawa sendiri juga diterapkan dalam pemberian nama raden. Feodalisme di masyarakat Hindu sendiri muncul dengan menyalah artikan konsep Catur Varna yang diungkapkan dalam Veda. Veda sama sekali tidak mengenal sistem kasta dan tidak ada satu dalam Veda yang menulis kata kasta. Sistem kasta merupakan satu institusi yang unik dan mengalami perkembangan yang panjang di mana secara semula jadi masyarakat dilihat dalam keadaan berkelas. Merurut pendekatan tradisi, terdapat teori trivamsa, iaitu teori yang menekankan peranan sistem kasta. Sistem kasta telah menentukan bahawa masyarakat beragama Hindu boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan peringkat. Kasta utama iaitu Brahmin (bangsawan), Kshatriya (pahlawan), Vaishya (pedagang) dan Sudra (petani), dengan golongan Harizan sebagai kasta terbawah sekali.2

Abdul Rahman Abdullah. (2000). Sejarah dan tamadun Asia Tenggara sebelum dan sesudah pengaruh Islam. Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn Bhd.
Page 3

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Kasta bermaksud suatu stratifikasi yang berasakan kepada tradisi di lndia. Pelbagai teori diketengahkan tentang proses pengindiaan di Asia Tenggara. Selain India, sistem ini juga wujud di negara lain. Di Afrika Selatan, sewaktu era apartheid penduduk berkulit putih dianggap lebih baik berbanding masyarakat bukan kulit putih. Di Jepun pula, masyarakat yang menetap di Amerika Selatan di pandang rendah dan sukar mendapat kerakyatan di Negara sendiri. Manakala sewaktu pemerintahan Adolf Hilter, rakyat Jerman berbangsa Yahudi disisihkan san dianggap sebagai kelas kedua. Kebanyakan sistem kasta pada abad ke-20 ini adalah rekaan manusia semata-mata untuk menunjukkan kebencian terhadap sesuatu bangsa, agama dan keturunan.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 4

3.0 SISTEM KASTA DAN TUGAS BAGI SETIAP PERINGKAT The Sanskrit word is Varna = colour, thus showing that upon the difference of colour between Aryan Brahmins and the aboriginal inhabitants the distinction of caste was originally founded. Pope.3

Peranan kaum Brahmin adalah keamanan; harmoni, austerity, dan kesucian; kecintaan-kemaafan dan peribadi yang murni; berwawasan, berhikmah dan berkepercayaan.Peranan kaum Kshatriya: minda seorang perwira, berdarah panas, constancy, resourcefulness, berani dalam perang, pemurah dan seorang pemimpin yang baik.Perdagangan, pertanian dan membela kerbau ialah pekerjaan kaum Vaishya. Dan kerja kaum Shudra pula ialah untuk memberi perkhidmatan.

Part 1, Pg 14, Hindu Manners, Customs and Ceremonies by Dubois.


Page 5

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Sistem Kasta Kelas Warna Kulit Pekerjaan Brahmin Putih Paderi dan Guru Ksatriya Merah Pendekar dan Pemerintah Vaisya Cokelat Petani, Pedagang dan Pelukis Sudra Hitam Buruh Pariah Hitam Buruh Kasar

Antara Brahmin dari Selatan Semenanjung, misalnya, boleh didapati tiga atau empat bahagian utama, dan masing-masing sekali lagi dibahagikan kepada sekurang-kurangnya dua puluh yang lain. Garisan sempadan antara mereka begitu baik ditakrifkan untuk menghalang apa-apa jenis kesatuan antara satu sub-kasta dan yang lain, terutamanya dalam hal perkahwinan. Mereka tidak mengalakkan perkahwinan dari kasta yang berlainan. Kshatriya dan Vaiyas juga berpecah kepada bahagian-bahagian dan subdivisi. Di Selatan India, tidak ada Kshatriya dan Vaiyas yang banyak, tetapi terdapat sejumlah bilangan yang besar di Utara India. Kasta Sudra dibahagikan kepada sub-kasta yang paling banyak. Tiada siapa dalam mana-mana wilayah pernah dapat memaklumkan tentang bilangan yang tepat dan namanama mereka. Bagaimanapun, bahawa terdapat 18 sub-kasta , yang sekali lagi berpecah kepada 108 bahagian .

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 6

Kelas terendah ialah kaum pariah atau dikenali sebagai "mereka yang tidak boleh disentuh" atau dalam bahasa Inggeris "untouchables". Sudra yang paling banyak empat kasta utama. Mereka dibentuk daripada sejumlah penduduk, dan ditambah kepada Pariah, mereka mewakili sekurang-kurangnya sembilan per sepuluh daripada penduduk. Apabila kita mempertimbangkan bahawa Sudra mempunyai sejumlah bilangan yang hampir monopoli pelbagai bentuk pekerjaan tukang dan buruh manual. Oleh itu, di India tiada seorang pun boleh menjalankan dua profesion pada satu-satu masa, ia tidak menghairankan bahawa banyak individu yang membentuk kasta utama ini diedarkan lebih banyak cawangan berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelas Sudra yang hanya ada di wilayah tertentu. Daripada semua wilayah yang saya tinggal di, Dravidian, atau Tamil, negara di mana kesan daripada kasta muncul kepada saya yang paling banyak.Tidak hampir begitu banyak kesan kasta di Mysore atau Deccan.Mana-mana dalam wilayah-wilayah yang terkemudian mencari kasta yang sama kepada orang-orang yang dikenali di negara India di bawah nama-nama Moodelly, Agambady, Nattaman, Totiyar, Udaiyan, Valeyen, Upiliyen, Pallen dan beberapa orang lain. Moodelly, chief man or highly respectable trader. Agambady, he who performs menial offices in temples or palaces. Nattaman, a caste of cultivators. Totiyar, a caste of labourers. Udaiyan, a potter. Valeyen, a fisherman. Upiliyen, salt manufacturer. Pallen, agriculturist.- ED. 4

Part 1, Pg 16, Hindu Manners, Customs and Ceremonies by Dubois


Page 7

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Walau bagaimanapun, seperti mana yang dikatakan, bahawa orang-orang kasta Sudra yang diduduki secara eksklusif, guna tenaga amat diperlukan untuk semua masyarakat bertamadun yang boleh didapati di mana-mana India di bawah nama-nama yang berbeza dengan bahasa lokaliti berbeza. Antara lain, tukang kebun, gembala, penenun, Pancalas (lima kasta tukang, yang terdiri daripada tukang kayu, emas-tukang besi) tukang besi, pengasas, dan secara umum semua pekerja dalam logam), pengilang dan venders minyak, nelayan,tembikar, washermen, tukang gunting rambut dan beberapa orang lain. Semua ini merupakan sebahagian dari kasta Sudra besar utama tetapi kasta yang berbeza membajak memegang pangkat pertama dan menganggap memiliki segala-gala, jadi, mereka enggan makan bersama-sama orang-orang yang mengamalkan yang berpangkat rendah.

Dalam beberapa daerah yang lain, terdapat kasta yang tidak akan bertemu dengan di tempat lain, dan yang boleh dibezakan oleh keunikan mereka sendiri. Sebagai contoh, kasta Nairs, yang wanita menikmati hak istimewa memiliki suami beberapa, untuk manamana sahaja tetapi Travancore. Di antara orang-orang ini yang sama, sekali lagi, adalah satu lagi kasta yang berbeza yang dipanggil Nambudiri, yang pemerhati adat kesat dan memualkan. Gadis-gadis daripada kasta ini biasanya berkahwin sebelum umur baligh, tetapi jika seorang gadis yang telah tiba pada usia yang apabila tanda-tanda baligh adalah jelas berlaku untuk mati sebelum mempunyai hubungan kelamin dengan seorang lelaki, kasta adat ketat menuntut mayat bernyawasi mati hendaklah tertakluk kepada gandengan yang besar salahnya.Untuk tujuan ini, ibu bapa kanak-kanak itu mempunyai tanggungjawab untuk mendapatkan oleh masa ini wang beberapa rakan-rakan yang

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 8

celaka sanggup sempurna apa-apa bentuk menjijikkan perkahwinan, kerana perkahwinan itu tidak disempurnakan keluarga akan menimbang sendiri laku.

Kasta Kullars, atau perompak, yang menggunakan memanggil mereka sebagai hak keturunan, hanya boleh dijumpai di negara Marava, yang bersempadan dengan pantai, atau memancing, daerah.Kaedah-kaedah yang negara ini adalah dari kasta yang sama. Mereka menganggap pendudukan perompak sebagai sesuatu pekerjaan yang sah kepada diri mereka sendiri dan tidak menghiraukan pendapat rakan-rakan mereka, atas sebabsebab yang mudah bahawa mereka anggap rompakan kewajipan dan hak yang dibenarkan oleh keturunan. Mereka tidak malu kasta atau pekerjaan mereka, dan jika seseorang meminta kepada Kullar apa yang dia milik dia dengan tenang akan menjawab, "Saya seorang perompak". Ini dapat dilihat dalam kasta di daerah Madura, di mana ia adalah luas tersebar, sebagai salah satu yang paling ketara di kalangan yang Sudra.

Terdapat wujud di bahagian yang sama negara lain kasta, yang dikenali sebagai Totiyars, di mana saudara-saudara, bapa saudara, anak saudara, dan lain-lain hubungan yang dekat semua berhak untuk mempunyai isteri-isteri mereka yang sama. Di timur Mysore, terdapat satu kasta yang dipanggil Morsa-Okkala-Makkalu, di mana, apabila ibu kepada keluarga memberikan anaknya yang sulung dalam perkahwinan, dia wajib ke puncak pemotongan dua sendi jari tengah dan jari manistangan kanan.Dan jika ibu pengantin mati, ibu pengantin lelaki, atau lalai ibunya daripada saudara-mara yang terdekat, mesti mengemukakan kepada pencacatan kejam ini.
SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA Page 9

4.0 KEBAIKAN SISTEM KASTA TAMADUN INDIA Sistem kasta dalam masyarakat India akan mengaitkan dengan kewujudan sistem pentadbiran politik. 5Menurut sesetengah sarjana, sistem kasta tidak mempunyai sebarang kaitan dengan agama malah sarjana yang mengatakan sistem ini bertentangan dengan agama namun sistem ini diamalkan dalam kalangan penganut Hindu. Masyarakat di India Utara secara amnya dikenali masayarakat sebagai Indo-Arya manakala India Selatan pula dikenali sebagai Dravida. Struktur masyarakat India menjadi asas terpenting dalam aspek sosial tamadun India. Pada masa yang sama terdapat beberapa elemen lain yang mewarnai stuktur masyarakat dalam sistem kasta yang unik serta kedudukan wanita dalam masyarakatnya. Menurut 6A.L Basham menerusi buku klasiknya The Wonder That Was India, untuk melihat masyarakat dalam Tamadun India sekurang-kurangnya dua perkara asas harus difahami iaitu varna/kasta dan asmara. Menurut beliau juga, kehidupan masyarakatnya amat ditentukan oleh adat dan agama. Sistem kasta ialah suatu institusi yang mempunyai keunikan tesendiri dan mengalami perkembangan yang panjang kerana masyarakat dilihat hidup dalam keadaan berkelas. Namun begitu, di sebaliknya sistem kasta masyarakat India terdapat banyak kelebihan serta faedah-faedah yang mereka dapat.

Abdul Rahman Abdullah.(2000).Sejarah dan tamadun asia tenggara sebelum dan sesudah pengaruh islam.Kuala Lumpur.Utusan Publication & Distributors Sdn Bhd. 6 A.L Bashan. (2005). The Wonder That Was India. USA:AMS Press.
SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA Page 10

Setiap kelas dalam sistem kasta tamadun India mempunyai susunan kelas yang kemas dan tertib. Sistem kasta masyarakat India mempunyai ciri-ciri tersendiri malah terdapat sesetengah tamadun lain mengamalkan nilai-nilai kebaikan yang terdapat pada tamadun tersebut.7 Menurut ABBE J.A Dubois: Hindus not having fallen into the same state of barbarism as their neighbours and as almost all nations inhabiting the torrid zone. Hal ini bermaksud Hindu tidak terjatuh ke dalam keadaan yang sama iaitu sikap kebiadapan sebagai jiran mereka dan hampir semua negara-negara yang menduduki zon berahi mempunyai hak-hak kedudukan yang istimewa. Hal ini kerana, mereka tidak terasa bahawa mereka terseksa malah selesa dengan kehidupan mereka tersendiri.Selain itu, kelebihan dalam masyarakat India adalah sistem kasta mereka mempunyai peranan masing-masing kerana peranan ini telah diikuti daripada nenek moyang keturunan mereka. 8Merujuk kepada Henry K. Beauchamp,L.I.E menyatakan; Caste assigns to each individual his own profession or calling; and the handing down of this system from father to son,from generation to generation, makes it impossible for any person or his descendants to change the condition of life which the law assigns to him for any other.

Dubois J.A Abbe.(1906).Hindu manners,custorms and ceremonies.Delhi.Oxford University Press 8 L.I.E Beauchamp K. Henry.et al.(1906).Hindu manners,custorms and ceremonies.Delhi.University of Madras;Fellow of the Royal Historical Society;member of the Royal Asiatic Society.
SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA Page 11

Hal ini menunjukkan sistem kasta dalam tamadun India mereka amalkan tersebut tiada bebanan bagi mereka kerana kepercayaan mereka pada tradisi adalah tunjang paling penting untuk mereka terus kekal dengan nilai-nilai murni kehidupan mereka. Oleh itu, melalui peranan ini tiada percanggahan yang berlaku dalam organisasi politik tamadun India. Namun begitu, hanya agama dan budaya sosial mereka sahaja mempunyai pegangan masing-masing tetapi masih selaras dengan agama Hindus. Masyarakat tamadun India dalam sistem kasta juga berkelebihan dari segi tugasan yang wujud secara natural tanpa ada sekatan. Walaupun, terdapat diskriminasi dari segi warna kulit misalnya namun mereka tidak berasa tugasan-tugasan mengikut hieraki itu adalah bebanan. Sekali lagi menurut 9ABBE J.A Dubois menyatakan; Hindus were not kept within the limits of duty and obedience by the system of caste and by the penal regulations attached to each phase of it,they would soon become just what the 10Pariahs are,and probably something still worse. Hal ini bermaksud bahawa masyarakat Hindu tidak disimpan dalam had kewajipan dan ketaatan oleh sistem kasta yang mengandungi peraturan-peraturan yang dilampirkan pada setiap fasa kerana mereka anggap bahawa itu adalah suatu kejadian yang buruk akan menimpa dalam sisitem kasta tersebut.

Dubois J.A Abbe.(1906).Hindu manners,custorms and ceremonies.Delhi.Oxford University Press. 10 This is the true only of Sounthern India,where the Pariahs number 5,000,000. They form one-seventh of the total population of the Madras Presidency.Of late years the degraded condition of these ourcastes has attracted much attention and a great deal is now being done to elevate them morally and materially.-ED
SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA Page 12

Apabila disebut tentang tugas dan kewajipan, masyarakat India pada masa itu tidak diikat mana-mana undang-undang politik malah mereka hanya melaksanakan sebagaimana waris keturunan mereka lakukan. Oleh itu, hieraki kasta tamadun India tidak berubah jika berubah kejadiaan tidak elok bakal menimpa dalam system mereka. Seterusnya, kekuatan masyarakat India dalam sistem kasta adalah realiti persefahaman prinsip. Masyarakat India mampu mematuhi prinsip kepercayaan dalam mengendalikan organisasi sistem kasta. Merujuk 11Henry K. Beauchamp,L.I.E ; they being perfectly familiar with this class,and acquainted with its natural predilections and sentiments Hal ini menunjukkan bahawa masyarakat India telah mudah dan biasa dengan system kasta tersebut. Sistem kasta yang wujud secara semula jadi tanpa pengelohan atau rekaan telah menjadi asas kepada mereka untuk terus hidup dalam sistem kasta dalam tamadun India.

11

L.I.E Beauchamp K. Henry.et al.(1906).Hindu manners,custorms and ceremonies.Delhi.University of Madras;Fellow of the Royal Historical Society;member of the Royal Asiatic Society.
SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA Page 13

5.0 KEBURUKAN SISTEM KASTA DALAM TAMADUN INDIA

Sistem kasta di dalam kelompok masyarakat dibahagikan berdasarkan kelas, pangkat, kekayaan, pekerjaan bahkan warna kulit. Sudra berkulit gelap dikategorikan sebagai outcase iaitu kaum di bawah kategori yang dikenali sebagai untouchable(tidak boleh disentuh). Sudra merupakan kasta yang satu rendah dalam sistem kasta yang kompleks di India, dan seringkali ditempatkan pada pekerjaan yang paling rendah menyebabkan mereka menderita dalam diskriminasi sosial dan seringkali menjadi korban kekerasan kerana posisi kasta mereka yang rendah. Hal ini demikian, mengakibatkan meraka sentiasa hidup dalam ketakutan dan tidak aman.

Menurut pengawasan hak asasi manusia, terdapat kurang lebih 160 juta orang Sudra yang ingin bebas dari tekanan dan keburukan sistem kasta di India. Hal ini kerana kasta tertinggi menyerang kasta terendah yang berani untuk mengugut status mereka. Akibatnya, kasta terendah menjauhkan diri dari kasta tertinggi. Situasi ini menyebabkan ketegangan yang tinggi dalam kelompok masyarakat di India. Kaum Brahmin merupakan kelas tertinggi dalam sistem kasta, kaum tersebut tidak membenarkan Sudra menyentuh harta mereka dan berkongsi apapun dengan kaum yang berkasta yang lebih tinggi .Oleh itu,banyak larangan yang dikenakan terhadap kaum ini sudah tentu pertumbuhan mereka dari segi pendidikan mahupun perkerjaan sangat terbatas. Kesannya, kaum Sudra terjebak di bawah garis kemiskinan serta buta huruf dalam kehidupan mereka.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 14

Diskriminasi buruk terhadap kelompok masyarakat kaum Sudra telah menyebabkan mereka hidup dalam sengsara dan tiada kebebasan dalam kehidupan mereka. Dikriminasi terhadap lelaki kaum Sudra biasanya akan diberikan pekerjaan yang kasar seperti buruh kasar. Sewaktu tsunami 2004 yang turut melanda Samudra India, kaum Sudra dikerah untuk mengumpul mayat dari kasta yang lain. Malangnya, apabila kaum Sudra mengalami kecederaan yang serius dan tidak mendapatkan bantuan oleh sesiapa sebaliknya pasukan keselamatan diberikan bantuan terlebih dahulu kepada kaum yang berkasta tinggi. Akibatnya, sebanyaknya 150 keluarga tidak mendapatkan bantuan menyebabkan keselamatan mereka terancam. Selain itu, diskriminasi terhadap wanita Sudra juga banyak berlaku dalam sistem kasta. Banyak kekerasan dan seksual dilakukan oleh kasta tinggi terhadap perempuan Sudra dan ramai gadis remaja Sudra dipaksa menjadi pelacur. Akibatnya, jumlah kes keganasan terhadap perempuan Sudra mengalami kekerasan dan penindasan yang intensif meningkat. Menurut ajaran Veda, wanita tidak memiliki hak sendiri menyebabkan mereka mematuhi segala hal daripada suami. Beberapa kaum wanita Sudra telah dipukul oleh suaminya kerana membiarkan anak-anak mereka bermain di sekitar kuil Shivayalay Mushari.12

12

Kasta di AS: Antara Kepercayaan & Diskriminasi Paling Hebat di Muka Bumi. (2011, May 27). Kompasiana Online. Diaseskan pada Oktober 10, 2011, daripada http://luar-negeri.kompasiana.com/2011/05/27/kasta-di-asantara-kepercayaandiskriminasi-paling-hebat-di-muka-bumi/

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 15

Di samping itu, diskriminasi terhadap anak kecil Sudra sering berlaku dalam kalangan masyarakat India.Menurut laporan pemerhati HAM international, sekitar 15 juta anakanak dijadi sebagai buruh kasar seperti mengangkat batu yang berat. Kaum Sudra anak kecil tidak mendapat pendidikan lansung menyebabkan mereka buta huruf dalam pendidikan.Akibatnya, mereka sering ditindas oleh kasta yang tinggi. Di India, serangan asid digunakan untuk menguatkuasakan sistem kasta yang mana individu kasta tinggi yang lebih mulia,dan sering menyerang kasta rendah kerana kononnya melanggar perintah sistem itu. Bilangan kes serangan asid meningkat setiap tahun dan dilaporkan 68 serangan asid dilaporkan di wilayah Karnataka sejak pada tahun 1999. Diskriminasi dan prasangka atas dasar warna kulit merupakan faktor yang utama pendorong berlakunya konflik etnik dan ras. Pada tahun 1936,menurut tokoh Sudra,Dr Br Ambedkar dikenal sebagai arsitek utama konstitusi India merdeka menyatakan masyarakat yang ideal adalah masyarakat yang tidak setara dan mengesahkan diskriminasi atas dasar ketidaksetaraan yang bertingkat.Komuniti ini tetap mengalami pelbagai bentuk diskriminasi dan terancam dalam hukuman keagamaan.

Kesimpulannya,diskriminasi menyebabkan sebahagian yang menyokong hidup kasta yang rendah terhad.Hal ini kerana kasta yang teringgi diletakkan pada status yang lebih tinggi berbanding kasta yang rendah. Meskipun, diskriminasi kasta sudah dihapuskan di bawah konstitusi India pada tahun 1950, Sudra terus diskriminasi oleh kasta tinggi hingga sekarang dalam masyarakat. Mereka diserang dan dianiaya dan seringkali dipaksa mengambil perkerjaan yang paling buruk. Pemodenan dan pembangunan ekonomi secara dasarnya tidak memanfaatkan kaum yang berstatus rendah. Kalau tidak

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 16

menyelesaikannya dengan sewajarnya akan menyebabkan sebahagian besar anggota kelompok ini hidup dalam kemiskinan dan sering dihina oleh kasta yang tinggi.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 17

6.0 ISU-ISU SISTEM KASTA YANG DIBANGKITKAN Novel Interlok ialah karya sasterawan Negara, Abdullah Hussain yang dihasilkan oleh beliau pada 40 tahun yang lalu tetapi tiba-tiba manjadi hangat didebatkan di media dan dibahaskan di dalam kalangan masyarakat Malaysia. Keadaan ini disebabkan idea untuk penggunaan kontroversi novel "Interlok" Melayu di sekolah-sekolah menengah telah dipolitikkan dan tidak dapat diterima untuk sesetengah kaum India. Encik Abdullah Hussain adalah seorang penulis yang prolifik, Beliau menghabiskan lebih banyak masa menyelidik Interlok daripada semuakerja-kerjalainyangdigabungkan. Dia membaca bahan-bahan yang betapa banyaknya seperti bintang-bintang atas langit dan bertemu dengan orang ramai dan mempelajari pelbagai piribahasa yang biasa digunakan untuk setiap kaum Malaysia.Terdapat empat bab dalam novel Interlok,tiga bab yang menceritakan tentang kisah-kisah tiga keluarga yang mewakili kaum-kaum utam anegara ini iaitu Seman (Melayu), Cing Huat (Cina) dan Maniam(India). Bab yang terakhir sekali adalah "saling"(Interlocking) dimana nasib tiga keluarga berjalin dalam sebuah negara yang baru.Walau bagaimanapun, beberapa individu dan pertubuhanpertubuhan India telah membantah dan mahu novel yang diharamkan kerana perkataan dan ungkapan-ungkapan tertentu pada halaman 211 dan 220 yang berkaitan dengan sistem kasta yang mereka dianggap menyakitkan hati dan tidak tepat. Pada Januari 2011, berlaku sebanyak 100 kaum India membakarkan nevel Interlok di Klang.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 18

For every chapter, Abdullah begins with a theme based on a proverb from every race, each one manifesting the psyche of its people. For the Malays, he used two controversial proverbs that have been blamed for their backwardness, biar lambat asal selamat (better late than never) and tidak lari gunung dikejar (literally, there is no necessity to chase a mountain for it will not run away). For the Chinese, he used the proverb kalau tak berwang, ke mana pergi terbuang (without money, you're easily discarded) and for the Indians hati yang tetap akan mencapai kemenangan (a determined heart will win).

Race relations are a touchy subject. Their depiction in a novel can be contentious, as proven by Interlok. Abdullah is not a social scientist or a historian. He is a storyteller. He writes fiction, not the annals of the people of Malaysia. Interlok is not flawless but it is an audacious attempt at understanding. Our survival depends on that. 13 Pada pendapat saya, novel Interlock sepatutnya dijadikan sebagai novel Satu Malaysia dan tidak sepatutnya disalah faham dan dipolitikkan. Persoalannya, mengapa kaum india sangat sensitif dengan perkataan Pariah? Ini disebabkan pariah merupakan kasta yang paling rendah di India sehinggakan tidak boleh disentuhkan oleh kasta atasan. Kasta pariah dihinakan di India dengan pelbagai cara.

13

Johan Jaaffar. (2011). Give a fair hearing to Abdullahs Interlok. Malaysia: New

Straits Times online

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 19

British mengamalkan kasta dalam membawa orang India masuk ke Malaya. Kasta tinggi dijadikan pengurus, doktor, peguam dan sebagainya. Begitu juga padre atau mubaligh kristian,tentera dan polis juga dari kasta yang lebih tinggi. Orang India patut berbangga dengan kerajaan Malaysia kerana tidak mengamalkan sistem kasta dalam menjaga kebajikan kaum India. Hari ini kaum India Malaysia walaupun asalnya kasta rendah kini sudah boleh duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan kasta-kasta lain. Sebenarnya, kaum India di Malaysia tidak perlu bakar novel Interlok sebaliknya harus berbangga kerana banyak kasta pariah kini bertaraf jutawan, mempunyai pekerjaan yang baik dan hidup selesa. Saya memohon maaf jikalau perkataan pariah yang digunakan oleh saya tidak bermakna untuk menindas kaum India. Hanya sebagai rujukan sahaja. Gambar di bawah menunjukkan kulit buku Interlok.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 20

7.0 KESIMPULAN Berdasarkan infomasi yang kami dapat daripada kajian yang telah dijalankan, kami lebih mengetahui tentang sistem kasta dalam tamadun India. Pada zaman dahulu , masyarakat amat berkisah dengan kelas sosial seseorang individu ke atas sebab mereka hanya akan bergaulan dengan kelas yang sama sahaja. Pada halnya, dalam zaman itu pekerjaan seseorang akan mewakili statusnya secara automatik. Pemikiran yang kolot tersebut harus dibanteras. Pekerjaan bergantung kepada tahap pendidikan seseorang.Jika seseorang itu berpelajaran tinggi maka seseorang itu akan dapat pekerjaan yang lebih baik ataupun berkelas tinggi berbanding dengan pekerjaan lain. Namun begitu , pada zaman itu bukannya setiap orang mempunyai peluang untuk mendapat pendidikan yang sempurna dalam kalangan masyarakat itu. Maka bagi golongan yang tidak berpeluang mendapat pendidikan , mereka terpaksa bekerja untuk pekerjaan yang lebih rendah lalu menjadi peringkat bawah dan dipandang rendah oleh masyarakat. Sebenarnya setiap orang mempunyai hak diri untuk mendapati penghormatan dan setiap pekerjaan mempunyai kejayaan yang berbeza asalkan pekerjaan itu tidak menyalahi undang-undang. Masyarakat tidak patut mengelaskan orang mengikut pekerjaan untuk menentukan kelas seseorang kerana perbuatan demikian menunjukkan ketidakadilan terhadap rakyat. Akhirnya sistem kasta ini telah disingkirkan pada zaman terkini.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 21

8.0 RUJUKAN Bakar, O. , Baharuddin, A. , & Ahmad Z. , (2009) Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Kuala Lumpur: Penerbit Universiti Malaya. Abdul Rahman Abdullah .(2000). Sejarah dan tamadun Asia Tenggara sebelum dan sesudah pengaruh Islam. Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn Bhd.

A.L Bashan. (2005). The Wonder That Was India. USA:AMS Press.

Dubois J. A Abbe. (1906). Hindu manners, custorms and ceremonies. Delhi: Oxford University Press

L. I. E. Beauchamp K. Henry. et al. (1906).Hindu manners, custorms and ceremonies. Delhi. University of Madras; Fellow of the Royal Historical Society; member of the Royal Asiatic Society.

Buku rujukan: Nota tamadun Islam dan Asia Tenggara sadn 1013. (2010). Sintok. Universiti Utara Malaysia.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 22

BAHAN INTERNET

Kasta di AS: Antara Kepercayaan & Diskriminasi Paling Hebat di Muka Bumi. (2011, May 27). Kompasiana Online. Diaseskan pada Oktober 10, 2011, daripada http://luar-negeri.kompasiana.com/2011/05/27/kasta-di-asantara-kepercayaandiskriminasi-paling-hebat-di-muka-bumi/

BIBLIOGRAFI Abdullah Hussain. (1996). Interlok / Abdullah Hussain. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

SADN 1013 TITAS : SISTEM KASTA DALAM MASYARAKAT INDIA

Page 23