Anda di halaman 1dari 17

4 SEBAB KATARAK 1 ) Proses penuaan - Disebabkan fiber fiber kanta menjadi padat dan protein mempercepatkan proses kejadian

katarak. 2) Trauma - kecederaan yang disebabkan oleh bahan bahan kimia atau objek tajam / tumpul. 3) Toksik Disebabkan pengambilan ubatan seperti steroid dan ubatan sitotoksik.

4) Penyakit metabolic Penyakit diabetis mellitus , hypotiroidism dan syndrome down.

Manifestasi klinikal katarak 1. 2. 3. 4. Pupil kelihatan grey / putih Visual acuity kurang Pandangan lebih jelas di dalam gelap Menghadapi masalah kesihatan yang silau apabila melihat cahaya.

Potensi infeksi berkaitan dengan luka pembedahan 1. Lakukan pemerhatian ke atas luka pesakit untuk melihat discaj kekuningan dan banyak menunjukkan infeksi telah berlaku. 2. Ambil suhu badan pesakit 4 jam sekali untuk mengesan infeksi di mana suhu badan akan meningkat. 3. Nasihatkan pesakit supaya tidak menyentuh luka dengan tangan yang kotor yang boleh menyebabkan infeksi. 4. Beritahu pesakit supaya tidak membasahkan rambut sekurang kurangnya 2/52 sehingga luka sembuh.

5. Lakukan eye swabbing dengan teknik aseptic teknik iaitu 1 swab untuk 1 kali sapu. 6. Basuh tangan dengan bersih sebelum menyentuh luka pesakit. 7. Nasihatkan pesakit mengambil makanan seimbang yang tinggi protein dan vitamin untuk manggalakkan proses penyembuhan luka.

Peningkatan tekanan intraocular berkaitan dengan pendarahan mata. 1. Posisikan pesakit dalam posisi fowler s untuk mengelakkan darah mengalir ke anterior chamber yang boleh menyebabkan peningkatan tekanan intraocular. 2. Lakukan prosedur dengan berhati hati keatas pesakit contohnya apabila mengangkat. 3. Beritahu pesakit faktor faktor yang boleh menyebabkan tekanan intraocular meningkat. 4. Nasihatkan pesakit supaya tidak meneran semasa defikasi. 5. Elakkan daripada bersin dan batuk berlebihan di mana ia akan meningkatkan tekanan dan akan menyebabkan luka terbuka serterusnya menyebabkan pendarahan. 6. Nasihatkan pesakit supaya tidak srubbing matanya. 7. Beritahu pesakit supaya tidak menekan bahagian mata yang terlibat semasa tidur. 8. Nasihatkan pesakit supaya memakai penutup masa semasa tidur. 9. Nasihatkan pesakit supaya tidak membasahkan rambut. 10. Beritahu pesakit agar tidak menunduk , melompat & mengangkat objek yang berat.

Kurang pangetatahuan tentang penjagaan mata selepas pembedahan 1. Nilai tahap kefahaman pesakit tentang penjagaan mata dengan bertanya kepada pesakit untuk merancang tindakan selanjutnya. 2. Galakkan pesakit bertanya tentang penjagaan mata dan sedia memberitahunya. 3. Beritahu pesakit supaya tidak membasahkan rambut sekurang kurangnya 2/52 sehingga luka sembuh. 4. Beritahu tanda tanda infeksi pada pesakit seperti demam, mata mengeluarkan discaj yang banyak dan mata kemerahan supaya mendapatkan rawatan awal. 5. Beritahu pesakit faktor faktor yang boleh menyebabkan tekanan intraocular meningkat dan pendarahan seperti elakkan daripada mengangkat barang barang berat , tunduk , bersin yang akan menyebabkan luka terbuka. 6. Nasiahatkan pesakit supaya tidak menyentuh luka dengan tangan yang kotor. 7. Ajar pesakit cara cara eye swabbing dengan betul dan cara cara titis ubat dengan betul. 8. Nasihatkan pesakit mengambil makanan seimbang yang tinggi protein dan vitamin untuk menggalakkan proses penyembuhan. 9. Kepentingan TCA selepas discaj.

Manifestasi klinikal tonsillitis akut 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Demam suhu melebihi 37c disebabkan proses inflamasi Sakit tekak dan disphagia kerana tonsil membengkak Otalgia Sakit kepala dan malaise. Kelenjar limfa cervical membengkak. Kehadiran foetor. Tonsil kelihatan merah dan membengkak.

Sakit tekak b/d pembedahan tonsil. 1. Nilai tahap kesakitan pesakit untuk merancang perawatan keatasnya. 2. Posisikan pesakit mengikut keselesaan. 3. Nasihatkan pesakit supaya tidak bercakap dan batuk dengan kuat yang boleh menyebabkan kesakitannya bertambah. 4. Mulakan pesakit dengan air kosong sedikit demi sedikit terlebih dahulu selepas pembedahan. 5. Berikan pesakit dengan makanan yang lembut dan dingin untuk keselesaannya dan memudahkan pesakit untuk menelan.cth: ice cream. 6. Nasihatkan pesakit agar tidak mengambil makanan yang pejal , keras dan pedas yang boleh menyebabkan iritasi pada tempat pembedahan. 7. Berikan pesakit memakai ice collar neck untuk memberi keselesaan kepadanya. 8. Berikan pesakit ubatan dari kumpulan analgesic sekurang kurangnya jam sebelum makan untuk mengurangkan kesakitannya semasa makan. 9. Berikan pesakit ubatan difflam untuk menggelakkan kekeringan di mukosa tekak dan juga kumuran thymol gargle untuk memberi keselesaan pada tekaknya.

Potensi hemoraj b/d pembedahan 1. Lakukan pemerhatian ke atas pesakit dengan melihat tanda tanda awal pendarahan seperti : - kekerapan menelan Pesakit kelihatan pucat Warna muntah dan kahak pesakit kemerahan. 2. Ambil tanda tanda vital pesakit jam sekali selama 1 jam, selepas pesakit balik dari pembedahan diikuti 1 jam sekali selama 2 4 jam dan 4 jam sekali sehingga pesakit stabil untuk mengesan tanda awal pendarahan seperti nadi cepat dan tekanan darah menurun. 3. Sediakan peralatan suction dan alatan kecemasan di tepi katil pesakit untuk tindakan segera jika terdapat komplikasi. 4. Nasihatkan pesakit supaya tidak bercakap dengan kuat dan batuk untuk mengelakkan kawasan pembedahan berdarah. 5. berikan pesakit bland diet untuk memudahkan pesakit menelan dan mengelakkan iritasi pada luka pembedahan. 6. Nasihatkan pesakit supaya tidak mengambil makanan pejal, pedas dan panas yang boleh menyebabkan iritasi. 7. Berikan pesakit ubatan dari kumpulan anti emetic atas arahan doctor untuk mengelakkan pesakit muntah dan boleh menyebabkan pendarahan.

1. Terangkan kepada pesakit dan keluarganya tentang keadaan pesakit selepas pembedahan supaya beliau faham. 2. Beritahu pesakit tentang pentingnya rawatan susulan dan kepentingan mengambil ubat. 3. Beritahu pesakit bahawa beliau akan mengalami otalgia untuk beberapa hari supaya beliau tidak bimbang. 4. Beritahu pesakit supaya mengelakkan tempat tempat sesak & berhabuk yang boleh menyebabkan jangkitan trek pernafasan diatas. 5. Beritahu pesakit pengeluaran mucus bercampur darah dalam beberapa hari selepas pembedahan adalah normal dan jika pendarahan berlaku dengan banyak dapatkan rawatan segera. 6. Beritahu pesakit tanda tanda awal infeksi berlaku seperti demam, kemerahan ditekak & sakit supaya mendapatkan rawatan segera. 7. Nasihatkan pesakit supaya tidak berkumur kumur & mencuci tekak dengan kuat yang boleh menyebakan pendarahan di kawasan pembedahan. 8. Beritahu pesakit supaya tidak mengambil makanan yang panas, keras sehingga luka betul betul sembuh. 9. Ajar pesakit cara menjaga kebersihan mulut agar mulut tidak berbau. 10. Beritahu pesakit tanda tanda penyembuhan iaitu selaput bewarna putih akan kelihatan ditekaknya. 11. Nasihatkan pesakit mengambil makanan yang tinggi protein & vitamin untuk menggalakkan penyembuhan.

2 komplikasi tonsillitis. 1. Pneumonia 2. glomerulonephritis

SOALAN Pn. Lim seorang guru berusia 27 tahun masuk ke wad gynaecology kerana amenorrhea 10/52. Beliau mengadu sakit di abdomen . Dr mengesyaki Pn. Lim mengalami ektopik pregnancy. a) Terangkan maksud ektopik pregnancy ( 2 markah ) b) Nyatakan sebab sebab keadaan ini berlaku ( 6 markah )

Semasa melakukan perawatan ke atas Pn Lim beliau mengadu kesakitan di abdomen yang kuat, dari pemerhatian yang dilakukan beliau kelihatan pucat & gelisah. c) Nyatakan tindakan segera yang pelu anda lakukan semasa menunggu ketibaan Dr. ( 10 markah) Pembedahan laparotomy & sappingectomy telah dilakukan & anda ditugaskan menjaganya. d) Huraikan intervensi perawatan yang perlu dijalankan untuk mengatasi masalah masalah berikut:i. Gangguan keselesaan ( sakit ) b/d luka pembedahan (6 markah) ii. Kebimbangan b/d kehamilan yg akan datang.

Maksud ektopik pregnancy a) Kehamilan yang berlaku di luar uterus. Ianya berlaku apabila blastocyst tertanam di tisu lain dari endometrium.

b) Sebab sebab ia berlaku 1. 2. 3. 4. 5. 6. Penggunaan alat di dalam rahim & berlaku infeksi di servik . Pernah mengalami pembedahan di pelvic cthnya apendicectomy. Penyakit pelvic inflamatori. Salpingitis Endometriosis Tubul ligation

c) Tindakan segera yang dilakukan semasa menunggu ketibaan doctor. 1. Lakukan pemerhatian keadaan am pesakit - Air muka pesakit kelihatan bimbang dan resah gelisah - Pucat - Bepeluh - Tanda vital menunjukkan pesakit mengalami:- Takipnea -Takikardia - Tekanan darah menurun Kesan tanda tanda awal renjatan seperti : - kulit cool & clamy - Tekanan darah rendah - Kelihatan bimbang & gelisah - Sianosis. 2. Rehatkan pesakit di atas katil yang berpagar untuk mengelakkan kecederaan keran pesakit kelihatan resah & gelisah. 3. Puasakan pesakit sebagai persediaan untuk melakukan pembedahan. 4. Beri gentian cecair & elektrolit untuk mengelakkan pesakit kekurangan cecair keran beliau dipuasakan.

5. Beri keyakinan kepada pesakit bahawa dr & jururawat akan sentiasa membantunya untuk mengurangkan keresahannya. 6. Beri sokongan emosi kepada pesakit & sentiasa disisinya supaya pesakit berasa lebih yakin & selesa.

Gangguan keselesaan ( sakit ) b/d luka pembedahan 1. Nilai tahap kesakitan pesakit untuk merancang perawatan selanjutnya. 2. Lakukan pemerhatian terhadap dressing luka pembedahan untuk mengesan pendarahan yg berlaku. 3. Rehatkan pesakit dikatil bagi mengurangkan kesakitan yg dialaminya. 4. Beri terapi diversional kepada pesakit seperti berbual bual dengannya untuk mengalihkan perhatian terhadap kesakitan yg dialaminya. 5. Beri sokongan emosi & galakkan keluarga di sisinya & dengan aduan pesakit. 6. Tukar kainan pesakit sekiranya di dapati basah untuk member keselesaan kepada pesakit. 7. Beri suntikan analgesic cthnya i/m pethidine 75mg utk mengurangkan kesakitannya atas arahan doctor. 8. Perhatikan keadaan pesakit untuk menilai keberkesanan perawatan yg diberi jika keadaan pesakit masih tidak berkurangan laporkan kepada dr dengan segera.

Kebimbangan b/d kehamilan yg akan datang 1. Beritahu pesakit bagaimana kehamilan etopik terjadi & beliau masih boleh mengandung lagi. 2. Beritahu pesakit jumpa dr. dengan segera jika beliau mengandung lagi untuk mengesan awal jika terdapat keabnormalan terhadap kandungannya. 3. Perkenalkan pesakit kepada pesakit lain yang mengalami masalah sepertinya untuk berkongsi pendapat & pandangan. 4. Beri risalah tentang kehamilan etopik supaya pesakit lebih faham tentangnya. 5. Galakkan ahli keluarga & suami berkongsi masalah dan sentiasa mendengar aduan pesakit untuk mengurangkan kebimbangannya. 6. Nasihatkan pesakit supaya mendapatkan rawatan susulan untuk menilai tahap kesihatannya dari masa ke semasa.

Pn. Ho berusia 50 tahun masuk ke wad dalam keadaan tidak sedar. Beliau telah didiagnosakan menghidapi CVA. a) Beri definisi CVA (2 markah) CVA adalah kehilangan fungsi otak dengan tiba tiba akibat dari gangguan bekalan darah ke sebahagian otak. Ini menyebabkan kecacatan fizikal & mental.

b) Apakah data spesifik yang diperolehi dari Pn. Ho (5 markah) 1) Melalui aduan iaitu -keluarga pesakit menyatakan pesakit mengalami sakit kepala & muntah muntah akibat daripada tekanan yang tinggi diantara cranium. -sejarah medical pesakit pernah mengalami hipertensi kerana hipertensi adalah faktor utama utk mendapat CVA. 2) Melalui pemeriksaan fizikal a) pemeriksaan tanda vital -B/P terdapat peningkatan dalam tekanan sistolik -nadi takikardia & arterial hipertensi mungkin pendarahan berlaku dalam badan. -suhu mungkin 38C menunjukkan keperluan metabolic otak tinggi -pernafasan irregular cepat & cetek. b) Motor loss -gangguan pada kawalan motor voluntary sebelah kanan menunjukkan kerosakkan di upper motor neuron otak bertentanggan. Cth; jika gangguan motor disebelah kanan , menunjukkan kecederaan otak sebelah kiri. - hemiplesia hemiparesis

- mulut senget sebelah. C) Gangguan penglihatan - apabila dilakukan pemeriksaan mata diadapati saiz pupil yang terlibat mungkin tidak sama & mungkin lebih besar daripada saiz pupil yang terlibat. d) Gangguan atau hilang sensasi tidak sedar diri - apabila di sentuh pesakit tidak menunjukkan respon. e) Gangguan pundi kencing / usus di mana pesakit mengalami inkontinen urin & najis terutamanya di peringkat awal.

c) Selepas asessmen masalah berikut dikenalpasti. Apakah intervensi anda:i. Gangguan pernafasaan b/d gangguan neuromascular (6 markah) Obj : pesakit dapat mengekalkan salur pernafasan yang paten. 1. Posisikan pesakit dalam baringan lateral atau semiprone untuk membolehkan lidah dan rahang jatuh ke depan , dgn ini memudahkan pengeluaran lendir atau sekresi. 2. Elakkan pesakit dari baringan terlentang kerana pesakit yang tidak sedarkan diri lidah akan tergulung ke belakang dgn ini akan menyekat salur pernafasan. 3. Lakukan suction 2 jam sekali / apabila perlu untuk mengelakkan sekresi masuk ke dalam paru paru dengan ini menyekat pernafasan. 4. Pasangkan air way di mulut pesakit untuk mengekalkan kelapangan salur pernafasan. 5. Beri oksigen seperti diarahkan untuk menambah kandungan oksigen dalam badan pesakit. 6. Ambil tanda vital terutama pernafasan dengan kerap iaitu jam sekali / 1 jam sekali & perhatikan

-kadar pernafasan - tdk menggunakan otot2 diafram & otot interkostal -rentaknya sekata tidak menggunakan otot sekretori. 7. Auskultasi pernafasan sekurang kurangnya 8 jam sekali untuk mengetahui kehadiran araokles / ronchi / tiada bunyi pernafasan 8. Tukar kedudukan pesakit 2 jam sekali untuk perkembangan paru paru yang optima. 9. Monitor ABG untuk mengetahui kapasiti udara dalam paru paru pesakit; -Pa o2 80 100mmhg -pa Co2 35 45mmhg normal 10. Sediakan peralatan untuk intubasi & ventilasi jika ada indikasi untuk mengekalkan saluran pernafasan Penilaian Pesakit dapat bernafas seperti biasa tanpa menunjukkan tanda sianosis. ii. Gangguan intergriti kulit b/d immobility ( 6 markah) Obj: Intergriti kulit dapat dikekalkan 1. Nilai keadaan kulit pesakit terutama di kawasan benjolan tulang sperti siku tangan , sacrum , buku lali dan tumit kaki jika ada perubahan seperti kemerahan dan lebam oleh tekanan yang lama supaya perawatan dapat dilakukan. 2. Tukarkan baringan 2 jam sekali untuk mengalakkan sirkulasi darah di kawasan yang tertekan. 3. Gunakan ripple mattress supaya dapat mengurangkan tekanan pada kulit pesakit . 4. Jagaan kebersihan kulit pesakit dengan ;-tukarkan kainan & pakaian pesakit yang basah oleh air kencing dan berpeluh dengan segera.

-buang sisa makanan di atas katil - sapu lotion pada kulit - pasangkan CBD pada peringkat awal 5. Elakkan kecederaan - tegangkan kainan dari berkedut - jururawat tidak berkuku panjang / memakai cincin - lakukan tatacara dengan lemah lembut e.g semasa mengangkat pesakit dan semasa pemberian bedpan. 6. Pemakanan - berikan cecair yang berzat melalui ryle s seperti diarahkan doctor supaya dapat member tenaga serta menjaga pertahanan kulit pesakit. 7. Kekalkan aligmen badan yang betul.

Penilaian : Kulit pesakit bersih dan tiada tanda tanda kemerahan di kulit.

En. Amin telah dimasukkan ke wad dengan kecederaan salur pernafasan atas. Dia mengalami dispnea yang teruk. Trakeostomi segera telah dilakukan. a) Beri indikasi untuk trakeostomi selain daripada di atas ( 2 markah ) 1. Pesakit yang mengalami tumor di farinks , larink , lidah , kalenjar tiroid 2. Nisternia gravis kelemahan otot dimuka & leher. Selepas trakeostomi anda telah mengenalpasti beberapa masalah seperti berikut. Huraikan intervensi untuk masalah tersebut. i. Clearans salur pernafasan yang tidak efektif b/d pengumpulan sekresi (5markah)

Obj: Pesakit tidak mengalami kesekatan salur pernafasan 1. Ases keadaan pesakit iaitu kadar pernafasan ritmanya, pernafasan yang berbunyi, kadar nadi meningkat dan juga lendir di trakeostomi. 2. Lakukan suction mengikut keperluan pesakit untuk mengeluarkan sekresi. - Tekanan sedutan diantara 80 120 mmhg. - Gunakan saiz yang sesuai iaitu dari saiz lumen tiub trakeostomi. - Keluarkan suction tiub secara rolling motion / twirling mortion. - Lakukan sedutan tidak melebihi 10 kali untuk mengelakkan hipoksia. 3. Buat pemerhatian terhadap jumlah , warna & konsistensi sekresi. Laporkan jika ada keabnormalan. Jika sekresi pesakit tidak boleh dikeluarkan melalui sedutan masukkan 2ml normal saline untuk melonggarkan sekresi & teruskan sedutan. 4. Posisikan pesakit dalam baringan fowler s untuk melapangkan ruang toraks dan memudahkan pesakit bernafas. Berikan o2 yang lembab ikut arahan doctor. 5. Galakkan pesakit melakukan senaman pernafasan dalam bagi mengembangkan paru paru. 6. Beritahu pesakit supaya menambah pengambilan cecair jika tiada kontraindikasi bagi mencairkan sekresi & mengalakkan pengeluaran sekresi.

ii.

Potensi infeksi luka trakeostomi ( 5 markah ) 1. Amalkan teknik aseptic seperti cuci tangan sebelum melakukan jagaan trakeostomi. 2. Ases warna kulit di kawasan turisan. Kulit hendaklah bewarna pink / sainosis dengan kulit sekeliling. Sainosis & refill yang lambat. 3. Ases bahagian trakeostomi untuk mengesan tanda tanda awal infeksi e.g. kemerahan, bengkak, sakit, keluaran discaj & peningkatan suhu badan. 4. Lakukan dressing TDS dan kekalkan teknik surgical asepsis untuk mengelakkan infeksi berlaku. Tukar kain / tape yang kotor jika perlu. 5. Beri ubat antibiotic secara oral / i/v ikut arahan doctor mencegah infeksi.

iii.

Gangguan komunikasi b/d kehadiran tiub trakeostomi ( 8 markah ) 1. Beritahu pesakit kehilangan suara adalah sementara supaya pesakit tidak bimbang & bekerjasama. 2. Ulang semula penerangan tentang pra op dan bincang ada perubahan suara , percakapan & pernafasan dengan menggunakan lukisan anatomi & model untuk membantu dalam penerangan. 3. Pastikan samaada pesakit mengalami masalah komunikasi cthnya pendengaran , penglihatan & kebolehan membaca kerana masalah ini mempengaruhi dalam perancangan semasa berkomunikasi. 4. Adakan loceng untuk memanggil jururawat dengan segera . Beritahu pesakit tindakan akan diambil dengan segera. Lakukan pemerhatian yang kerap & beritahu semasa pertukaran setiap shift bahawa pesakit ini tidak boleh bercakap supaya jagaan diberikan dapat diteruskan. 5. Aturkan isyarat untuk mendapatkan bantuan segera kerana ini dapat mengurangkan kebimbangan b/d tidak boleh bercakap.

6. Adakan cara komunikasi yang lain seperti kad & pensil , huruf / gambar bahasa isyarat supaya pesakit dapat berhubung mengenai keperluannya. 7. Beri masa yang cukup untuk pesakit berkomunikasi kerana perubahan dalam komunikasi mengakibatkan kehilangan suara adalah stress dan ini menyebabkan frustasi dan mendatangkan anggapan bahawa jururawat terlalu sibuk untuk melayannya. 8. Adakan komunikasi non- verbal seprti sentuhan dan sentiasa memenuhi keperluan pesakit kerana komunikasi diperlukan untuk member keyakinan .