Anda di halaman 1dari 22

Litar elektrik ialah lintasan yang membenarkan arus elektrik mengalir melaluinya

Litar

siri Litar Selari

air melalui paip mempunyai cukup persamaan dengan aliran elektron dalam wayar yang memeriksa sambungan mereka boleh membantu kita memahami kedua-dua. Menyambung bateri untuk menutup litar adalah seperti menghidupkan pam. Sebelum litar ditutup dengan berkata suis, tiada arus mengalir kerana pam / bateri berkesan tidak dihidupkan
Aliran

Kita

boleh membina paip air yang mempunyai sejumlah besar rintangan dengan meletakkan wayar-mesh di dalam paip. Satu cara yang silih ganti akan membayangkan bahawa air bertukar menjadi dayung seperti roda air. Di sini tenaga digunakan sebagai dayung itu menjadi serupa untuk kuasa yang dilesapkan apabila elektrik arus mengalir melalui perintang.

Kedua-dua

sistem ini akan melesapkan tenaga aliran bendalir / caj melalui mereka. Memasuki bendalir / semasa dengan tenaga yang berpotensi lebih tinggi kepada yang lebih rendah. tenaga secara amnya pergi sebagai haba.

Perbezaan

Litar

elektrik mudah - yang terdiri daripada bateri dan perintang boleh dimodelkan oleh pam untuk mensimulasikan bateri dan dayung untuk mensimulasikan rintangan elektrik.

Dalam

ini analog aliran air paksi menegak mewakili tenaga yang berpotensi. Ini adalah munasabah kerana tenaga upaya graviti, berkadar terus dengan ketinggian Ketika arus bertukar dayung melakukan kerja dan dengan itu kehilangan beberapa tenaga yang serupa dengan arus elektrik yang mengalir melalui perintang.

Bagi dua perintang dalam siri analog ini akan kelihatan seperti berikut. Bateri "pam" caj sehingga ke potensi yang lebih tinggi. Arus kemudiannya mengalir melalui perintang yang kehilangan tenaga, kembali ke peringkat permulaan.

Tahap permulaan boleh anggap sebagai paras bumi. Bila-bila masa anda menyambung litar ke bumi pada satu masa nanti, anda memaksa potensi pada titik tersebut kepada tahap rujukan sifar yang sama dengan tahap rujukan potensi graviti sifar. Potensi mana-mana satu wayar yang menyambungkan komponen pada potensi yang sama mana-mana di sepanjang wayar. Ini berlaku kerana rintangan wayar dianggap kecil berbanding dengan perintang dalam litar.

Analogi ini kelihatan seperti berikut:

Dua perintang selari mempunyai drop potensi yang sama. Dalam kes ini kedua-dua perintang adalah juga selari dengan bateri supaya drop potensi merentasi perintang adalah sama seperti potensi melalui bateri. Jumlah caj yang mengalir melalui kedua-dua cawangan tidak semestinya waras melainkan jika kedua-dua perintang mempunyai nilai rintangan yang waras. Mengenakan cas yang lebih mengalir melalui perintang R2 yang lebih kecil - caj air / mengambil jalan yang kurang rintangan. Jika kedua-dua perintang dibuat daripada bahan yang sama tetapi mempunyai nilai yang berbeza

maka

halaju hanyut melalui perintang yang lebih kecil adalah lebih besar. Pemerhatian lalu ini biasanya tidak ditekankan dalam analisis litar elektrik kerana perintang biasanya tidak semestinya dibuat daripada bahan yang sama - ketumpatan pembawa caj tidak semestinya sama kerana ia akan analogi aliran air.

Rintangan

dimodelkan betapa sukarnya adalah untuk memutar pedal. Cerun analogi untuk perintang (atau bateri) tidak penting kerana tenaga graviti atau elektrik laluan bebas. Ia mengambil jumlah yang sama kerja untuk mengangkat bola melalui ketinggian tanpa mengambil kira sudut cerun.

Yang

terdiri daripada tiga perintang yang serupa kelihatan seperti:

Di

sini perintang R1 dan R2 dalam siri dengan satu sama lain manakala gabungan mereka adalah selari dengan R3. Semasa melalui R12 titis oleh voltan yang sama seperti semasa melalui R2 kerana mereka adalah selari. Terdapat kurang semasa mengalir melalui cawangan R12 sejak cawangan ini telah dua kali rintangan sebagai cawangan R3.

1.1.2.1 RINTANGAN Merupakan satu keadaaan yang menghalang pergerakan arus melaluinya. Terdapat empat (4) faktor yang mempengaruhi nilai rintangan iaitu ; 1.1.2.2 Panjang pengalir, Nilai rintangan dawai akan bertambah tinggi jika dawai tersebut bertambah panjang. Ia berkadar terus dengan panjang dawai tersebut, R 1.1.2.3 Luas Permukaan , A Rintangan berkadar songsang dengan luas muka keratan rentas dawai. R I

Menghadkan

arus dalam litar atau untuk mendapatkan voltan susun merentasnya. Jika nilai rintangan tinggi, arus yang kecil dihadkan melaluinya Jika nilai rintangan rendah, arus yang besar boleh melaluinya.

Jika

caj bergerak melalui wayar kosong, maka ia masuk akal bahawa bayaran mesti bergerak lebih cepat apabila wayar yang lebih luas kerana terdapat lebih banyak ruang. Ini bukanlah apa yang berlaku. Wayar sudah penuh caj tidak kira berapa tebal. Kekisi ion positif benar-benar memenuhi wayar kerana itulah yang wayar itu dibuat daripada.

Mempunyai dawai tebal tidak mewujudkan lebih jurang. Dalam logam yang diberikan kelajuan caj bergantung hanya pada voltan. Kita boleh model wayar tebal sebagai banyak wayar bahagian nipis di tepi. Semasa adalah lebih besar kerana setiap wayar menyumbang caj yang lulus setiap titik kedua. Analogi jalan raya tiga lorong dengan kereta perjalanan pada 30 mph mempunyai lebih banyak kereta melalui setiap pokok berbanding daripada satu jalan dengan kereta yang bergerak pada kelajuan yang sama. Jika jumlah caj yang melalui satu titik tertentu adalah lebih tinggi, maka arus yang mengalir juga lebih tinggi.

Anda mungkin juga menyukai