Anda di halaman 1dari 7

A fogyatkkal lk turisztikai lehetsgei vilgszerte fejldsnek indultak.

Egyre tbb lgitrsasg, mzeum, szlloda s tterem szolgltatsait vehetik ignybe, s llapotuktl fggen ma mr szervezett utakon, vrosvezetsen, st specilis trkon is rszt vehetnek. A kzelmltban indult Traveleyes nev angol iroda programjait pldul kifejezetten vakoknak lltjk ssze. AJNLAT

Knnytik a mozgssrltek lgi utazst Szs s bungee jumping mozgssrlteknek


Az rlap teteje

Az rlap alja

A turisztikai szolgltatk tbbsge ma mg gyakran abban a tvhitben lnek, hogy a ltssrltek ltalban lt ksrvel mennek mindenhova, ezrt nem ignyelnek semmilyen segtsget s tjkoztatkat sem. A valsg ezzel szemben az, hogy a vakok egynileg is egyre btrabban utaznak, klfldn is lvezik az ttermeket s a helyi specialitsokat, s ugyangy szllodkban tltik az jszakt, mint a lt turistk. rzkelik a helyek hangulatt, a megszokottl eltr atmoszfrt s az egyes vrosok semmihez nem hasonlthat sajtos illatt. Utazsaik sorn azonban ugyangy elkl az tbaigazts s a tmogats, mint az tlagos htkznapokban.

risi segtsg nekik - s valjban az ttermi szemlyzetnek is - , ha van pldul Braille tlap vagy Braille tjkoztat mondjuk a szlloda szolgltatsairl. Ugyanilyen alapvet szksglet a Braille informcis szranyag a hotel vszkijratairl s az esetleges meneklsi tvonalakrl, s legalbb ilyen hasznos dolog, ha a liftgombokat tapinthat rsjelekkel is elltjk.

Mg a szllodaipar csak prblja kvetni az ignyeket, a nagyobb lgitrsasgok, a forgalmasabb repterek s a leghresebb mzeumok mr kln figyelmet fordtanak a ltssrltekre. St, tleteikkel sok esetben trendet alkotnak. Olyan kezdemnyezseket indtanak, amelyek a ltk krben is kedveltek s hasznosak. Utazs repln A Wizz Air j szablyzata szerint a vakok s siketek ksr nlkl is utazhatnak a lgitrsasg gpein, azonban mr a foglalskor jeleznik kell, hogy srltek. A vak turistk szmra az egyik legjobb szolgltatst az Air Canada lgitrsasg nyjtja szmukra. A ksrk mindig pontosan a megadott idben vrjk az utasokat a be-, illetve kiszll pontoknl. A ksrk mellett hordr, vagy elektromos csomaghord-kocsi is a rendelkezskre llnak, gy a segt szemlyzet jobban tud figyelni a vak utasra, jut id dvzlsre, s nhny keresetlen szra, esetleg vsrlsra. A toronti nemzetkzi repltren egy egsz osztly (Special Needs Services Department) dolgozik a srlt embereket zavartalan s sznvonalas kiszolglsn. Vrosnzs szenzoros fehrbottal Az Eurpai Uni egyik kutatsi projektjben jelenleg is folyik az RFID (automatikus azonostshoz s adatkzlshez hasznlt rdifrekvencis adattrol) technolgia hasznlatra alkalmas gyalogutak kialaktsa a ltssrltek szmra.

A gyalogutak hasznli olyan specilis, szenzoros fehr bottal stlnak, amelyek azonostjk a burkolatba gyazott jeladkat, ms nven RFID-cmkket. Ez az informci hangjelzs formjban tovbbtdik a stl vezetk nlkli flhallgatjba. Az egyik hangjelzs jobbra haladst, a msik a balra haladst jelzi. A hangjelek segtsgvel a turistk a gyalogt kzepn, biztonsgosan tudnak majd haladni s ismeretlen helyeken is knnyebben tjkozdhatnak. A hasonl megoldsok jl hasznlhatk lesznek pldul a virtulis idegenvezetssel ksrt vrosnz trk sorn is. Specilis trlatvezets a Louvre-ban A ltssrlt vendgek a mzeum informcis pultjainl jelezhetik ignyket a specilis trlatvezetsre. A szervezk a kisebb ltszm csoportokat javasoljk, mert ez mindenkinek knyelmesebb. A trlatvezetst kpzett szakemberek vgzik s program bizonyos esetekben lehetv teszi az eredeti killtsi trgyak megrintst. A legtbbszr azonban csak azok msolatait tapogathatjk vgig a vendgek.

Az gynevezett tapinthat killtsok egyik f szempontja, hogy a killtand mtrgyak minl tbbfle anyagot, formt s mretet vonultassanak fl. A trgyak kztt ezrt gyakran szerepelnek ednyek, ruhk, pnzrmk, s dsztrgyak msolata is. Vakok mzeuma, Madrid

A spanyol fvrosban 1992 ta ltezik ez a specilis ignyeket kielgt, s maga nemben pratlan kezdemnyezs. A Vakok Mzeumban a ltogatk a vilg leghresebb pleteinek, szobrainak s malkotsainak hiteles, vagy lemodellezett mrtarnyos msolatt rinthetik meg. A ltssrlteknek gy megelevenedik tbbek kzt a Taj Mahal, az Eiffel torony, a Szabadsg szobor, az Alhambra pletegyttese. Npszerek a "tapinthat killtsok" s stt ttermek Idehaza a tapinthat killtsok kzl az els trlat 2005-ben a frak Egyiptomnak jellegzetes trgyait s mvszeti alkotsait mutatta be. Ezt kvettk a Luxemburgi Zsigmond, az inkk, majd a Mediciek kort bemutat trlatok, 2008-ban pedig a Renesznsz a frak Egyiptomban cm killts aratott nagy sikert. A szakemberek a trlatok kivitelezsnl a trgyak elhelyezkedsre s krljrhatsgra is nagy hangslyt fektetnek.

A ltk krben igazi trend lett az gynevezett stt ttermek ltogatsa. Berlin, Prga, Hamburg, Vars, Kln, Hong-Kong, Zrich, Moszkva s New York stt ttermeiben valban teljesen stt van. A vendgek a vak felszolglk segtsgvel foglalhatnak helyet, s szintn az segtsgkkel tjkozdhatnak, hogy mi hol van az asztalon. A tnyrokon ltalban a ngy gtjnak megfelelen helyezik el az teleket, gy a vendgeknek csak a sajt szjukat kell megtallniuk a sttben. A Traveleye ltssrlteknek szervez utakat A West Yorkshire-i szkhely trsasg 2005 ta szervez utakat vak turistk szmra. A csoportos utakon rszt vehetnek ltk is, akiknek az egyes termszeti ltvnyossgoknl szavakkal kell lerniuk, illetve elmondaniuk a ltottakat. Ez a feladat sokszor nehezebb, mint gondolnk, ezrt a Traveleyes fradozsaikrt cserbe kedvezmnyt nyjt az "idegenvezetknek". A vilgtalan kalandok azonban nem rnek vget ennyivel. A Traveleyes fleg olyan termszeti szpsgekhez kalauzolja a turistkat, ahol a hangoknak, az illatoknak, a tapintsnak s az rzkszervek klns jtknak valdi szerepe van. Az Andok vonulatai kztt a rsztvevk pldul megrinthetik a hegy rdes kzetet s beszvhatjk a prads magashegyi levegt. Sorrentban a sziklafalnak csapd rishullmok csobbansait s dbrgseit csodljk, Egyiptomban pedig a mezzinek hangjba, s a forr afrikai szlek illetve az ers fszerek illatba feledkeznek bele. Sz.K.
Kommentlja n is

AZ [origo] LEGFRISSEBB HREI A CMLAPON: KATTINTSON IDE!

[origo] cmlapon