Anda di halaman 1dari 7

REGANGAN PNF

MUHAMMAD FAIZUDDIN B ARIFFIN SSS09103003 PENSYARAH: ENCIK KHAIRUL AZLAN B TAIB

DEFINISI
PNF atau proprioceptive neuromuscular facilitation adalah salah satu cara atau bentuk yang paling berkesan dari latihan fleksibiliti untuk meningkatkan jarak pergerakan atau range of motion. Regangan PNF biasanya digunakan untuk menambahkan kelenturan

Tujuan
Memanaskan Badan Memanaskan badan bererti menyediakan tubuh badan kita sebelum melakukan aktivitiaktiviti fizikal. Dalam apa-apa jenis sukan pun persediaan badan sebelum melakukan aktivitiaktiviti yang lasak adalah penting.

Otot kita akan beroperasi dengan lebih baik. Regangan ini biasanya dilakukan oleh ahli gimnas & ahli seni bela diri yang memerlukan kelenturan yang maksima. Regangan ini harus dilakukan secara berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan.

Contoh Regangan PNF


Terdapat pelbagai variasi regangan PNF, tetapi kesemuanya mempunyai satu persamaan iaitu memudahkan pergerakan otot. Contohnya regangan PNF untuk Harmstring, untuk Groin dan untuk Quad.

Peringatan untuk melakukan regangan PNF!!


1. Biar sekurang-kurang 48 jam sebelum melakukannya untuk otot yang sama lagi.Bagi mengelakkan kecederaan. 2. Pilih hanya satu otot untuk satu sesi.Tumpukan regangan untuk satu-satu otot.Contohnya Harmstring. 3. Lakukan sekurang-kurang 2-6 set. 4. Disudahi dengan regangan pasif selama 30 saat.

5. PNF tidak berapa digalakkan untuk mereka di bawah usia 18 tahun kecuali dibawah pengawasan pakar.(kerana tisu atau otot masih lg dalam proses pertumbuhan) 6. Elakkan PNF sebelum pertandingan, bagi sukan-sukan seperti mempertahankan diri, atau sukan-sukan lain yang memerlukan fleksibiliti.(Elak kecederaan)