LAPORAN PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008

Mereka yang terlibat terdiri daripada : 1. Semua guru dan pelajar Sekolah Menengah Ken Hwa Tarikh Masa Tempat Anjuran : 8 April – 17 April 2008 : 2 – 3 petang : Sekolah Menengah Ken Hwa : Jawatankuasa 3K Bahagian Kebersihan dan Keceriaan Sekolah

Menengah Ken Hwa. OBJEKTIF 1. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih, indah dan ceria. 2. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan bagi mencapai kebersihan maksimum. 3. Menanam sikap cintakan sekolah di kalangan pelajar dan guru. 4. Peka terhadap kebersihan sekolah. 5. Menanam sikap menjaga keceriaan dan kebersihan sekolah di kalangan pelajar. 6. Meningkatkan sahsiah pelajar. 7. Meningkatkan kerjasama dan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. KANDUNGAN PROGRAM 8 April 2008 – Selasa Program dimulakan dengan mesyuarat di antara guru – guru tepat pada pukul 1.30 petang. Mesyuarat dimulakan dengan ucapan daripada Pengerusi Majlis iaitu PK Hem, Pn Ng Chooi Kim. Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua guru kerana sudi hadir dan memberikan kerjasama dalam program gotong – royong yang akan dijalankan. Mesyuarat diteruskan dengan taklimat berkaitan program gotong – royong yang akan dijalankan selama 2 minggu iaitu pada hari Selasa, Rabu dan Khamis iaitu pada

program ini berjaya dijalankan seperti yang dirancang oleh pihak Jawatankuasa 3K. CABARAN/MASALAH Terdapat pertindihan kawasan yang telah di tetapkan di mana ada juga guru – guru terpaksa mengawal selia kawasan lain selain daripada terlibat dengan kawasan kelas masing – masing. CARA MENGATASI : Pembahagian kawasan hendaklah di selaraskan di mana semua guru terlibat tidak hanya kepada guru kelas sahaja. Terdapat banyak perubahan dari segi kebersihan dan keceriaan di semua kawasan yang telah ditetapkan. KESIMPULAN Kesimpulannya. Pembahagian kawasan telah ditetapkan mengikut kelas (Rujuk lampiran 1) guru – guru kelas diminta mengawal kelas masing – masing dan memastikan semua pelajar memberikan kerjasama sepenuhnya dalam program gotong – royong. Pembahagian kawasan juga perlu dipastikan dengan baik supaya tidak ada pertindihan kawasan di dalam masa yang sama. 15 April 2008 – Selasa Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan. REFLEKSI • • Semua guru dan pelajar memberikan kerjasama yang baik sepanjang program gotong – royong berlangsung. Ada juga pelajar yang tidak memberikan kerjasama dalam program gotong – royong yang berlangsung. Objektif program ini boleh dikatakan tercapai dan semua guru dan .pukul 2 – 3 petang. 9 April 2008 – Rabu Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan. 10 April 2008 – Khamis Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan.

DOROTHEA C. ASHRAQ RAFIQAN ARHAM PENYELARAS KEBERSIHAN : CIK SALWA ISMAIL PENYELARAS KECERIAAN : EN. Komilla & Cik Muhairiyanti En. JEROMIE JOLLY PENYELARAS 3K : EN.pelajar memberikan kerjasama dan komitmen yang tinggi sepanjang program gotong – royong berlangsung. NORAZMAN ZAINUDDIN SETIAUSAHA : CIK SAFURAH RUSLAI AJK KEBERSIHAN & KECERIAAN : Pn Jessica & Cik Azalina En. Muhaimin & Low Chee Hui Semua guru Sekolah Menengah Ken Hwa . NG CHOOI KIM TIMBALAN PENGERUSI 2 : PN. ONONG TIMBALAN PENGERUSI 3 : EN. Didapati bahawa program ini mampu mendidik guru dan pelajar supaya bersama – sama menjaga kebersihan kawasan sekolah. NG KAH GHOR TIMBALAN PENGERUSI 1 : PN. Ho Yen Fong Pn. Gideon & Pn. JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 PENGERUSI : EN. Program ini juga amat berkesan dan perlu di teruskan untuk masa – masa akan datang.

PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 8 April – 17 April 2008 ( 2 – 3 PETANG ) .

LAMPIRAN .

Timb.CARTA ALIR UNIT KECERIAAN DAN KEBERSIHAN Perbincangan Tuan Pengetua & P. Unit 3K Mesyuarat Unit 3K Agihan Kawasan mengikut kelas Pembersihan kawasan dijalankan Pemantauan oleh AJK Kebersihan & AJK Guru Laporan diserahkan kepada unit 3K PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 .

6.PENYELARAS : JAWATAN KUASA 3K UNIT KEBERSIHAN & KECERIAAN NAMA DAN ALAMAT SEKOLAH : SEKOLAH MENENGAH KEN HWA PETI SURAT 55.1 Menanam sikap cintakan sekolah di kalangan pelajar dan guru.3 Menanam sikap menjaga keceriaan dan kebersihan sekolah di kalangan pelajar. 4.0 OBJEKTIF 4. 7.0 RASIONAL Menjadikan Sekolah Menengah Ken Hwa sebagai sekolah contoh di daerah pedalaman Sabah dari segi tahap kebersihan dan keceriaan. 4.2 Peka terhadap kebersihan sekolah.0 SASARAN Semua guru dan pelajar Sekolah Menengah Ken Hwa. 4. SABAH. NAMA PRORAM PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 2.0 JANGKA MASA 2 minggu selama 1 jam. 89007 KENINGAU. 3. 4.4 Meningkatkan sahsiah pelajar 5.0 MATLAMAT Menjadikan Sekolah Menengah Ken Hwa yang bersih dan kondusif.0 JAWATANKUASA PELAKSANA .

NORAZMAN ZAINUDDIN SETIAUSAHA : CIK SAFURAH RUSLAI AJK KEBERSIHAN & KECERIAAN : Pn Jessica & Cik Azalina En. DOROTHEA C.0 PELAN KEBERSIHAN DAN KAWASAN PEMANTAUAN KEBERSIHAN . Komilla & Cik Muhairiyanti En. ONONG TIMBALAN PENGERUSI 3 : EN. JEROMIE JOLLY PENYELARAS 3K : EN. Gideon & Pn. ASHRAQ RAFIQAN ARHAM PENYELARAS KEBERSIHAN : CIK SALWA ISMAIL PENYELARAS KECERIAAN : EN. NG CHOOI KIM TIMBALAN PENGERUSI 2 : PN. Muhaimin & Low Chee Hui Semua guru Sekolah Menengah Ken Hwa 8. Ho Yen Fong Pn. NG KAH GHOR TIMBALAN PENGERUSI 1 : PN.PENGERUSI : EN.

5C 5D 2F 4E SILA PASTIKAN KEBERSIHAN KAWASAN YANG TELAH DITETAPKAN BAGI SETIAP KELAS DALAM KEADAAN BERSIH 9.0 PENUTUP .

Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. Meningkatkan kerjasama dan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. 2. .Di akhir program : 1. indah dan ceria.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful