LAPORAN PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008

Mereka yang terlibat terdiri daripada : 1. Semua guru dan pelajar Sekolah Menengah Ken Hwa Tarikh Masa Tempat Anjuran : 8 April – 17 April 2008 : 2 – 3 petang : Sekolah Menengah Ken Hwa : Jawatankuasa 3K Bahagian Kebersihan dan Keceriaan Sekolah

Menengah Ken Hwa. OBJEKTIF 1. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih, indah dan ceria. 2. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan bagi mencapai kebersihan maksimum. 3. Menanam sikap cintakan sekolah di kalangan pelajar dan guru. 4. Peka terhadap kebersihan sekolah. 5. Menanam sikap menjaga keceriaan dan kebersihan sekolah di kalangan pelajar. 6. Meningkatkan sahsiah pelajar. 7. Meningkatkan kerjasama dan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. KANDUNGAN PROGRAM 8 April 2008 – Selasa Program dimulakan dengan mesyuarat di antara guru – guru tepat pada pukul 1.30 petang. Mesyuarat dimulakan dengan ucapan daripada Pengerusi Majlis iaitu PK Hem, Pn Ng Chooi Kim. Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua guru kerana sudi hadir dan memberikan kerjasama dalam program gotong – royong yang akan dijalankan. Mesyuarat diteruskan dengan taklimat berkaitan program gotong – royong yang akan dijalankan selama 2 minggu iaitu pada hari Selasa, Rabu dan Khamis iaitu pada

Pembahagian kawasan juga perlu dipastikan dengan baik supaya tidak ada pertindihan kawasan di dalam masa yang sama. 9 April 2008 – Rabu Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan. 15 April 2008 – Selasa Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan. 10 April 2008 – Khamis Program gotong – royong dijalankan seperti biasa mengikut pembahagian kawasan yang telah ditetapkan. Terdapat banyak perubahan dari segi kebersihan dan keceriaan di semua kawasan yang telah ditetapkan. Ada juga pelajar yang tidak memberikan kerjasama dalam program gotong – royong yang berlangsung. program ini berjaya dijalankan seperti yang dirancang oleh pihak Jawatankuasa 3K. KESIMPULAN Kesimpulannya. CABARAN/MASALAH Terdapat pertindihan kawasan yang telah di tetapkan di mana ada juga guru – guru terpaksa mengawal selia kawasan lain selain daripada terlibat dengan kawasan kelas masing – masing. Pembahagian kawasan telah ditetapkan mengikut kelas (Rujuk lampiran 1) guru – guru kelas diminta mengawal kelas masing – masing dan memastikan semua pelajar memberikan kerjasama sepenuhnya dalam program gotong – royong. Objektif program ini boleh dikatakan tercapai dan semua guru dan .pukul 2 – 3 petang. CARA MENGATASI : Pembahagian kawasan hendaklah di selaraskan di mana semua guru terlibat tidak hanya kepada guru kelas sahaja. REFLEKSI • • Semua guru dan pelajar memberikan kerjasama yang baik sepanjang program gotong – royong berlangsung.

JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 PENGERUSI : EN. NG KAH GHOR TIMBALAN PENGERUSI 1 : PN. Komilla & Cik Muhairiyanti En. Gideon & Pn. DOROTHEA C. Program ini juga amat berkesan dan perlu di teruskan untuk masa – masa akan datang.pelajar memberikan kerjasama dan komitmen yang tinggi sepanjang program gotong – royong berlangsung. NORAZMAN ZAINUDDIN SETIAUSAHA : CIK SAFURAH RUSLAI AJK KEBERSIHAN & KECERIAAN : Pn Jessica & Cik Azalina En. Didapati bahawa program ini mampu mendidik guru dan pelajar supaya bersama – sama menjaga kebersihan kawasan sekolah. NG CHOOI KIM TIMBALAN PENGERUSI 2 : PN. ASHRAQ RAFIQAN ARHAM PENYELARAS KEBERSIHAN : CIK SALWA ISMAIL PENYELARAS KECERIAAN : EN. Muhaimin & Low Chee Hui Semua guru Sekolah Menengah Ken Hwa . JEROMIE JOLLY PENYELARAS 3K : EN. ONONG TIMBALAN PENGERUSI 3 : EN. Ho Yen Fong Pn.

PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 8 April – 17 April 2008 ( 2 – 3 PETANG ) .

LAMPIRAN .

Timb.CARTA ALIR UNIT KECERIAAN DAN KEBERSIHAN Perbincangan Tuan Pengetua & P. Unit 3K Mesyuarat Unit 3K Agihan Kawasan mengikut kelas Pembersihan kawasan dijalankan Pemantauan oleh AJK Kebersihan & AJK Guru Laporan diserahkan kepada unit 3K PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 .

0 RASIONAL Menjadikan Sekolah Menengah Ken Hwa sebagai sekolah contoh di daerah pedalaman Sabah dari segi tahap kebersihan dan keceriaan. NAMA PRORAM PROGRAM GOTONG – ROYONG 2008 2.2 Peka terhadap kebersihan sekolah.0 JANGKA MASA 2 minggu selama 1 jam. 3. 4.0 SASARAN Semua guru dan pelajar Sekolah Menengah Ken Hwa.4 Meningkatkan sahsiah pelajar 5.PENYELARAS : JAWATAN KUASA 3K UNIT KEBERSIHAN & KECERIAAN NAMA DAN ALAMAT SEKOLAH : SEKOLAH MENENGAH KEN HWA PETI SURAT 55.0 MATLAMAT Menjadikan Sekolah Menengah Ken Hwa yang bersih dan kondusif. 4. 4. 7. 89007 KENINGAU. 4.3 Menanam sikap menjaga keceriaan dan kebersihan sekolah di kalangan pelajar. SABAH.0 JAWATANKUASA PELAKSANA .0 OBJEKTIF 4.1 Menanam sikap cintakan sekolah di kalangan pelajar dan guru. 6.

Komilla & Cik Muhairiyanti En.PENGERUSI : EN. NORAZMAN ZAINUDDIN SETIAUSAHA : CIK SAFURAH RUSLAI AJK KEBERSIHAN & KECERIAAN : Pn Jessica & Cik Azalina En. Muhaimin & Low Chee Hui Semua guru Sekolah Menengah Ken Hwa 8. NG CHOOI KIM TIMBALAN PENGERUSI 2 : PN. NG KAH GHOR TIMBALAN PENGERUSI 1 : PN. DOROTHEA C.0 PELAN KEBERSIHAN DAN KAWASAN PEMANTAUAN KEBERSIHAN . ONONG TIMBALAN PENGERUSI 3 : EN. Gideon & Pn. ASHRAQ RAFIQAN ARHAM PENYELARAS KEBERSIHAN : CIK SALWA ISMAIL PENYELARAS KECERIAAN : EN. JEROMIE JOLLY PENYELARAS 3K : EN. Ho Yen Fong Pn.

5C 5D 2F 4E SILA PASTIKAN KEBERSIHAN KAWASAN YANG TELAH DITETAPKAN BAGI SETIAP KELAS DALAM KEADAAN BERSIH 9.0 PENUTUP .

Meningkatkan kerjasama dan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. indah dan ceria. 2. .Di akhir program : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful