Anda di halaman 1dari 15

BAHASA ARAB DALAM POLA

KESELARASAN VOKAL
1. Sahih (a-i) Contoh ayat: kita mesti memberikan maklumat yang sahih untuk membantu siasatan itu. 2. Syahid (a- i) Contoh ayat: orang tua itu mati syahid kerana ingin menegakkan keadilan. 3. Silaturahim (i-a) Contoh ayat: ikatan silaturahim yang utuh antara kita menjamin kesejahteraan semua.

4. Subuh (u-u) Contoh ayat: Ibu bangun tidur pada waktu subuh untuk menyediakan sarapan kami beradik sebelum ke sekolah. 5. Takaful (a-a) Contoh ayat: kutipan takaful akan dikenakan setiap awal persekolahan bermula. 6. Yasin (a-i) Contoh ayat: adik membaca surah yasin di dalm biliknya.

7. Halal (a-a) Contoh ayat: semua makanan di situ adalah halal, kata pemilik gerai itu. 8. Jenazah (e-a) Contoh ayat: jenazah mangsa rompakan itu telah dikembumikan pagi tadi oleh ahli keluarganya. 9. Solat (o-a) Contoh ayat: Sebagai umat Islam yang patuh kepada Tuhan, kita harus menunuaikan solat setiap hari.

10.Quran (u-a) Contoh ayat: abang telah membaca semua ayat quran yang terkandung dalam buku itu. 11. Jemaah ( e pepet a) Contoh ayat: Semua jemaah menteri akan berangkat ke Iraq pada pukul 10 pagi. 12. Zalim (a-i) Contoh ayat: Perbuatannya yang zalim sehingga menyebabkan kematian isterinya telah mendapat hukuman mati mandatori dari mahkamah.

13. Sunah ( u a) Contoh ayat: Dalam ubungan ini, sunah berbahasa yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW merupakan panduan amalan berbahasa yang betul dan terbaik. 14.

Marfum (a-u) {sudah mengerti } Marfumlah baginda akan surat Yang Dipertuan itu. Maghrur ( a u) {angkuh, bongkak) Sikapnya yang maghrur di dalam kelas menyebabkan dia dipulaukan. Mahar (a a) Setiap lelaki haruslah membayar mahar kepada pihak pengantin perempuan.

Mahram (a a) Sederwasa ini, kejadian sumbang mahram sering berlaku di ibu kota. Rahim (a i) Ayahnya meninggal semasa di masih di rahim ibunya. Rahmat (a a) Semoga Tuhan tumpahkan rahmat dan nikmat hidup padanya.

Bawab ( a-a) (Penjaga pintu/ penunggu) Pekerjaannya sebagai bawab dipandang rendah oleh penduduk setempat.

1. 2.

3.

4.

5.

Azan dilaungkan sebanyak lima kali sehari oleh bilal. Putera Gunung Tahan dibekalkan azimat oleh ahli nujum istana sebelum baginda keluar memburu. Bilal Shah sedang memulihkan pesakit yang sedang diserang histeria. Kami sedang belajar ilmu darab daripada Encik Chiong. Semenjak pulang dari London, Abu fasih berbahasa Inggeris.

6.

7.

8.

9.

10.

Akibat menjadi anak derhaka, Si Tenggang disumpah oleh ibunya menjadi batu. Jenazah Allahyarham Tan Sri P.Ramlee selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Antarabangsa. Adik akan berkhatan di hospital pada cuti hujung tahu ini. Adik sedang berkhatam dengan Lebai Seman di surau. Semua pelajar muslim wajib memakai tudung untuk menutup aurat.

11.

12.

13.

Setelah selesai menjatuhkan talak tiga, maka pasangan suami isteri itu tidak dapat rujuk balik pernikahan mereka sepanjang hayat. Insan munafik di muka bumi ini akan mendapat kemurkaan Allah di alam barzakh kelak. Muslimin dan muslimat wajib berpuasa pada bulan puasa setiap tahun.

14.

15.

16.

Petani telah membanting tulang dan mengerah keringat untuk mencari nafkah hidup untuk menyara keluarga mereka. Perempuan mandul itu tidak dapat melahirkan zuriat untuk suaminya. Sehingga kini, tidak ada penawar yang mujarab untuk mengubat penyakit HIV dan AIDS.

17. 18.

Bau hanyir bangkai itu menjijikkan orang ramai. Khalifah Ali bin Abu Talib merupakan pemimpin yang berkaliber dalam penyebaran agama Islam di Asia Tenggara.

SEKIAN, TERIMA KASIH!!