BAB 1 : TABURAN PENDUDUK

1.1TABURAN PENDUDUK DAN KEPADATAN PENDUDUK • Taburan Penduduk (definisi) Sebaran penduduk di dalam sesuatu ruang atau kawasan. • Kepadatan Penduduk (definisi) Nisbah jumah penduduk berbanding dengan luas kawasan Atau Jumah penduduk per kilometer persegi Taburan penduduk dan kepadatan penduduk dunia adalah tidak sekata
Kawasan Padat Kawasan Sederhana Kawasan jarang

Sarawak.

1.1TABURAN PENDUDUK MALAYSIA TABURAN PENDUDUK MALAYSIA
TIDAK SEKATA Kawasan Berpenduduk Padat
(> 200 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Sederhana Padat
(50-199 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Jarang
(< 50 orang / km persegi)

Contoh : Lembah Kelang, Pinang, Kota Kinabalu, Kuching.

Kawasan perladangan, persisiran pantai, rancangan kemajuan tanah, bandar-bandar kecil, pantai barat Sabah dan

Kawasan pedalaman bergunung-ganang, hutan tebal dan darjah ketersampaian yang rendah.

GEOGRAFI MANUSIA

Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman

berhutan tebal dan berpaya.3. Pembukaan pusat-pusat pelancongan.6 bilion pada tahun 2007 60% penduduk dunia tinggal di Asia Peratus pertumbuhan penduduk dunia 2% setahun Tidak sekata 1. Bentuk muka bumi yang bergunungganang. Kemudahan yang kurang. Kawasan pedalaman.1TABURAN PENDUDUK DUNIA GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Padat Bandar yang melebihi 10 juta orang  Lokasi bandar-bandar utama  Kemajuan sektor – industri.1 KAWASAN BERPENDUDUK PADAT DUNIA Kawasan Berpendu duk Sederhan a Padat Kawasan Berpendu duk Jarang • • • • • Tidak produktif dari segi ekonomi. perniagaan. Rancangan petempatan dan rancangan kemajuan tanah.1 TABURAN PENDUDUK MALAYSIA Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kepadatan Penduduk • Kemajuan ekonomi Kawasan Perpendu duk Padat Perindustrian Perkhidmatan Pembinaan • Kemudahan infrastruktur à pengangkutan dan perhubungan yang moden • Dasar-dasar kerajaan untuk membangunkan sesuatu kawasan • Bentuk muka bumi à rata dan subur sesuai untuk aktiviti pertanian • Pembinaan institusi pendidikan tinggi awam dan swasta • • • • Kemajuan sektor perladangan seperti penanaman kelapa sawit dan getah. Darjah ketersampaian yang rendah. Jerman. Kawasan pesisiran pantai à perikanan. Pulau Jawa (Indonesia)  Eropah – Perancis. • • • • Taburan Penduduk Dunia Jumlah penduduk dunia 6. United Kingdom  Amerika Syarikat Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .1. 1. Beijing (China). perdagangan  Asia – Tokyo (Jepun). perkhidmatan.1.

Pampas – Amerika Selatan  Kawasan perikanan . Saiful Bahari Seman .4 TABURAN PENDUDUK DUNIA Kawasan Sederhana Padat  Kawasan pertanian di padang rumput hawa sederhana dan tropika Prairie – Amerika Syarikat .3. LAWRENCE EKONOMI FIZIKAL  Kawasan yang mengalami iklim GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Jarang  Kawasan berhutan tebal Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor Bentuk muka bumi yang rata Disediakan Oleh :Cg. Atacama Banjaran Andes (Amerika Selatan) Banjaran Himalaya (Asia) Pergunungan Rocky (Amerika Utara) Sumatera Pedalaman Sarawak Lembangan Amazon 1.2 KAWASAN BERPENDUDUK SEDERHANA PADAT DUNIA melampau Sejuk – Kutub utara.3. Kutub selatan. Newfoundland (Amerika)  Kawasan Mediterranean 1.3 KAWASAN BERPENDUDUK JARANG DUNIA Kawasan Jarang Kawasan Padat juta orang Kawasan Sederhana Padat Bandar yang melebihi 10 FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TABURAN PENDUDUK DI LEMBANGAN ST.1. Tundra Panas / Kering – Gurun Kalahari.3.Jepun.

Contoh di bandar Quebec dan bandar Montreal Mudahkan pembinaan penempatan. perkhidmatan dan pertanian Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor perindustrian. bekalan elektrik dan air.Lawrence sangat penting LATIHAN Menggalakkan aktiviti pertanian Iklim sejuk sederhana Sesuai untuk petempatan Air terjun Untuk menjana kuasa hidro elektrik Jalan air semula jadi Sebagai kemudahan pengangkutan dan perhubungan SOSIAL Kemudahan sosial yang lengkap. landasan kereta api. Kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan. hospital. pusat hiburan. Saiful Bahari Seman . Kemudahan sistem pengangkutan dan perhubungan yang efisien. sistem pengangkutan dan perkembangan aktiviti ekonomi Tanah subur aluvium yang Pengangkutan jalan air St. Contoh: Jalan raya. Meningkatkan taraf hidup penduduk Disediakan Oleh :Cg. tempat rekreasi. perkhidmatan dan pertanian Sektor pembuatan berkembang maju. Contoh di Ottawa Perniagaan/ perdagangan yang maju.perindustrian. Montreal dan Ottawa berpenduduk padat. GEOGRAFI MANUSIA GOVERNAN Pusat pentadbiran seperti Quebec.

Taraf kesihatan yang meningkat ✔ Hospital dilengkapi peralatan perubatan moden ✔ Klinik-klinik kerajaan menyediakan rawatan perubatan secara percuma kepada ibu-ibu mengandung ✔ Bilangan doktor semakin ramai 1. Dasar kerajaan menggalakkan kelahiran ✔ Dasar 70 juta penduduk dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4 Tun Dr. Mahathir Mohamad pada Mac 1984 ✔ Pelbagai insentif – Cuti selama 60 hari kepada ibu bersalin dan 7 hari cuti kepada suami – Pengurangan cukai pendapatan – Rawatan percuma untuk ibu bersalin di hospital kerajaan 1.1 PERTUMBUHAN PENDUDUK Pertumbuhan positif Jumlah penduduk bertambah Pertumbuhan negatif Jumlah penduduk berkurangan . Saiful Bahari Seman BAB 2 PERUBAHAN PENDUDUK DAN IMPLIKASINYA 2.FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KELAHIRAN 1. Taraf pendidikan tinggi ✔ Penduduk berkahwin lewat ✔ Memberi perhatian utama kepada kerjaya ✔ Mengamalkan perancangan keluarga dan GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

berekreasi dan menjaga kebersihan diri serta persekitaran 3. Peranan kerajaan ✔ Pelbagai kempen seperti: Kempen berhenti merokok.mempunyai bilangan anak yang sedikit 4. Taraf pendidikan ✔ Penduduk yang berpendidikan lebih peka akan kesihatan mereka 5. 2. Saiful Bahari Seman . Johor Bahru dan Georgetown cenderung mempunyai saiz keluarga yang kecil kerana kos hidup yang tinggi FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KEMATIAN 1. kempen AIDS ✔ Kerajaan mampu mengawal epidemik seperti selesema burung dan virus nipah kerana mempunyai teknologi perubatan moden dan doktor-doktor pakar yang berwibawa. Peningkatan kesedaran tentang kesihatan ✔ Penduduk menjalankan pemeriksaan dan rawatan segera apabila perlu ✔ Bersenam. Peningkatan taraf kesihatan ✔ Meningkatkan jangka hayat ✔ Teknologi perubatan moden dapat menurunkan kadar kematian 2. Penduduk berkahwin awal ✔ Penduduk desa yang tidak melanjutkan pelajaran cenderung berkahwin pada usia yang muda ✔ Kadar kesuburan yang tinggi untuk mendapat anak ✔ Kadar kelahiran semakin tinggi 4. Pemakanan yang seimbang ✔ Penduduk berkemampuan untuk membeli makanan yang berkhasiat ✔ Daya ketahanan daripada serangan penyakit akan mengurangkan kadar kematian 4.2 MIGRASI FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MIGRASI FAKTOR TOLAKAN ✔ Peluang pekerjaan yang terhad ✔ Kemiskinan ✔ Ketidakstabilan politik / peperangan ✔ Bencana alam ✔ Pendapatan rendah FAKTOR TARIKAN ✔ Peluang pekerjaan yang banyak ✔ Kadar upah yang tinggi ✔ Kestabilan politik ✔ Kemudahan sosioekonomi GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Kos hidup yang tinggi dan gaya hidup ✔ Penduduk di Kuala Lumpur. kempen gaya hidup sihat.

1 PETEMPATAN LUAR BANDAR 2.✔ Peluang pendidikan ✔ Polisi kerajaan LATIHAN 2.2.3 PETEMPATAN BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.1. Saiful Bahari Seman .3PIRAMID PENDUDUK BAB 3 FUNGSI PETEMPATAN 3.1 JENIS PETEMPATAN 3.1JENIS PETEMPATAN 3.2 PETEMPATAN LUAR BANDAR 3.4 IMPLIKASI PERUBAHAN PENDUDUK 3.

4 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN LUAR BANDAR 3.1 PEMBANDARAN 4 : BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.6 PERKEMBANGAN DAN PERUBAHAN PETEMPATAN LUAR BANDAR KEPADA PETEMPATAN BANDAR BAB LATIHAN 4.5 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN BANDAR 3. Saiful Bahari Seman .3.

LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

BAB 5 : PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

Saiful Bahari Seman .BAB 6 : KESAN PERKEMBANGAN PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN BAB 7 : KEPENTINGAN PELBAGAI SUMBER KEPENTINGAN SUMBER GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .1 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.BAB 8 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR 8.

Saiful Bahari Seman .BAB 9 PENGURUSAN SUMBER BAB 10 SEKTOR PEMBUATAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

12. PERIKANAN. Saiful Bahari Seman . PENTERNAKAN.2 SEKTOR PENTERNAKAN 12. DAN PERHUTANAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.3 SEKTOR PERIKANAN BAB 12 SEKTOR PERTANIAN.1 SEKTOR PERKHIDMATAN 12.1 SEKTOR PERTANIAN BAB 11 SEKTOR PERKHIDMATAN 11.

12. Saiful Bahari Seman .4 SEKTOR PERHUTANAN Bab 13 Sektor Perlombongan BAB 14 SEKTOR PEMBINAAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.