BAB 1 : TABURAN PENDUDUK

1.1TABURAN PENDUDUK DAN KEPADATAN PENDUDUK • Taburan Penduduk (definisi) Sebaran penduduk di dalam sesuatu ruang atau kawasan. • Kepadatan Penduduk (definisi) Nisbah jumah penduduk berbanding dengan luas kawasan Atau Jumah penduduk per kilometer persegi Taburan penduduk dan kepadatan penduduk dunia adalah tidak sekata
Kawasan Padat Kawasan Sederhana Kawasan jarang

Sarawak.

1.1TABURAN PENDUDUK MALAYSIA TABURAN PENDUDUK MALAYSIA
TIDAK SEKATA Kawasan Berpenduduk Padat
(> 200 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Sederhana Padat
(50-199 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Jarang
(< 50 orang / km persegi)

Contoh : Lembah Kelang, Pinang, Kota Kinabalu, Kuching.

Kawasan perladangan, persisiran pantai, rancangan kemajuan tanah, bandar-bandar kecil, pantai barat Sabah dan

Kawasan pedalaman bergunung-ganang, hutan tebal dan darjah ketersampaian yang rendah.

GEOGRAFI MANUSIA

Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman

Jerman. Rancangan petempatan dan rancangan kemajuan tanah.1. perdagangan  Asia – Tokyo (Jepun). perniagaan.1 KAWASAN BERPENDUDUK PADAT DUNIA Kawasan Berpendu duk Sederhan a Padat Kawasan Berpendu duk Jarang • • • • • Tidak produktif dari segi ekonomi.3. Darjah ketersampaian yang rendah.1 TABURAN PENDUDUK MALAYSIA Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kepadatan Penduduk • Kemajuan ekonomi Kawasan Perpendu duk Padat Perindustrian Perkhidmatan Pembinaan • Kemudahan infrastruktur à pengangkutan dan perhubungan yang moden • Dasar-dasar kerajaan untuk membangunkan sesuatu kawasan • Bentuk muka bumi à rata dan subur sesuai untuk aktiviti pertanian • Pembinaan institusi pendidikan tinggi awam dan swasta • • • • Kemajuan sektor perladangan seperti penanaman kelapa sawit dan getah. Kawasan pesisiran pantai à perikanan.1TABURAN PENDUDUK DUNIA GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Padat Bandar yang melebihi 10 juta orang  Lokasi bandar-bandar utama  Kemajuan sektor – industri. Pembukaan pusat-pusat pelancongan. perkhidmatan. Saiful Bahari Seman . Kawasan pedalaman. Beijing (China).6 bilion pada tahun 2007 60% penduduk dunia tinggal di Asia Peratus pertumbuhan penduduk dunia 2% setahun Tidak sekata 1. United Kingdom  Amerika Syarikat Disediakan Oleh :Cg. 1. Pulau Jawa (Indonesia)  Eropah – Perancis. Kemudahan yang kurang.1. Bentuk muka bumi yang bergunungganang. • • • • Taburan Penduduk Dunia Jumlah penduduk dunia 6. berhutan tebal dan berpaya.

2 KAWASAN BERPENDUDUK SEDERHANA PADAT DUNIA melampau Sejuk – Kutub utara.3. Atacama Banjaran Andes (Amerika Selatan) Banjaran Himalaya (Asia) Pergunungan Rocky (Amerika Utara) Sumatera Pedalaman Sarawak Lembangan Amazon 1.3 KAWASAN BERPENDUDUK JARANG DUNIA Kawasan Jarang Kawasan Padat juta orang Kawasan Sederhana Padat Bandar yang melebihi 10 FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TABURAN PENDUDUK DI LEMBANGAN ST.3. Kutub selatan. Newfoundland (Amerika)  Kawasan Mediterranean 1.3.1. LAWRENCE EKONOMI FIZIKAL  Kawasan yang mengalami iklim GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Jarang  Kawasan berhutan tebal Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor Bentuk muka bumi yang rata Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .4 TABURAN PENDUDUK DUNIA Kawasan Sederhana Padat  Kawasan pertanian di padang rumput hawa sederhana dan tropika Prairie – Amerika Syarikat .Jepun. Tundra Panas / Kering – Gurun Kalahari.Pampas – Amerika Selatan  Kawasan perikanan .

Lawrence sangat penting LATIHAN Menggalakkan aktiviti pertanian Iklim sejuk sederhana Sesuai untuk petempatan Air terjun Untuk menjana kuasa hidro elektrik Jalan air semula jadi Sebagai kemudahan pengangkutan dan perhubungan SOSIAL Kemudahan sosial yang lengkap. Meningkatkan taraf hidup penduduk Disediakan Oleh :Cg. hospital. Saiful Bahari Seman . Contoh: Jalan raya. Kemudahan sistem pengangkutan dan perhubungan yang efisien. Contoh di bandar Quebec dan bandar Montreal Mudahkan pembinaan penempatan. tempat rekreasi. GEOGRAFI MANUSIA GOVERNAN Pusat pentadbiran seperti Quebec. Contoh di Ottawa Perniagaan/ perdagangan yang maju. Montreal dan Ottawa berpenduduk padat. landasan kereta api. bekalan elektrik dan air. sistem pengangkutan dan perkembangan aktiviti ekonomi Tanah subur aluvium yang Pengangkutan jalan air St. perkhidmatan dan pertanian Sektor pembuatan berkembang maju. Kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan.perindustrian. pusat hiburan. perkhidmatan dan pertanian Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor perindustrian.

Mahathir Mohamad pada Mac 1984 ✔ Pelbagai insentif – Cuti selama 60 hari kepada ibu bersalin dan 7 hari cuti kepada suami – Pengurangan cukai pendapatan – Rawatan percuma untuk ibu bersalin di hospital kerajaan 1.1 PERTUMBUHAN PENDUDUK Pertumbuhan positif Jumlah penduduk bertambah Pertumbuhan negatif Jumlah penduduk berkurangan . Dasar kerajaan menggalakkan kelahiran ✔ Dasar 70 juta penduduk dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4 Tun Dr. Saiful Bahari Seman BAB 2 PERUBAHAN PENDUDUK DAN IMPLIKASINYA 2. Taraf kesihatan yang meningkat ✔ Hospital dilengkapi peralatan perubatan moden ✔ Klinik-klinik kerajaan menyediakan rawatan perubatan secara percuma kepada ibu-ibu mengandung ✔ Bilangan doktor semakin ramai 1.FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KELAHIRAN 1. Taraf pendidikan tinggi ✔ Penduduk berkahwin lewat ✔ Memberi perhatian utama kepada kerjaya ✔ Mengamalkan perancangan keluarga dan GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Johor Bahru dan Georgetown cenderung mempunyai saiz keluarga yang kecil kerana kos hidup yang tinggi FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KEMATIAN 1. Kos hidup yang tinggi dan gaya hidup ✔ Penduduk di Kuala Lumpur. kempen gaya hidup sihat. Taraf pendidikan ✔ Penduduk yang berpendidikan lebih peka akan kesihatan mereka 5. berekreasi dan menjaga kebersihan diri serta persekitaran 3. Peningkatan taraf kesihatan ✔ Meningkatkan jangka hayat ✔ Teknologi perubatan moden dapat menurunkan kadar kematian 2. 2. kempen AIDS ✔ Kerajaan mampu mengawal epidemik seperti selesema burung dan virus nipah kerana mempunyai teknologi perubatan moden dan doktor-doktor pakar yang berwibawa. Pemakanan yang seimbang ✔ Penduduk berkemampuan untuk membeli makanan yang berkhasiat ✔ Daya ketahanan daripada serangan penyakit akan mengurangkan kadar kematian 4. Peranan kerajaan ✔ Pelbagai kempen seperti: Kempen berhenti merokok.mempunyai bilangan anak yang sedikit 4. Penduduk berkahwin awal ✔ Penduduk desa yang tidak melanjutkan pelajaran cenderung berkahwin pada usia yang muda ✔ Kadar kesuburan yang tinggi untuk mendapat anak ✔ Kadar kelahiran semakin tinggi 4. Saiful Bahari Seman .2 MIGRASI FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MIGRASI FAKTOR TOLAKAN ✔ Peluang pekerjaan yang terhad ✔ Kemiskinan ✔ Ketidakstabilan politik / peperangan ✔ Bencana alam ✔ Pendapatan rendah FAKTOR TARIKAN ✔ Peluang pekerjaan yang banyak ✔ Kadar upah yang tinggi ✔ Kestabilan politik ✔ Kemudahan sosioekonomi GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Peningkatan kesedaran tentang kesihatan ✔ Penduduk menjalankan pemeriksaan dan rawatan segera apabila perlu ✔ Bersenam.

2. Saiful Bahari Seman .3PIRAMID PENDUDUK BAB 3 FUNGSI PETEMPATAN 3.✔ Peluang pendidikan ✔ Polisi kerajaan LATIHAN 2.1 PETEMPATAN LUAR BANDAR 2.4 IMPLIKASI PERUBAHAN PENDUDUK 3.1.3 PETEMPATAN BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.1JENIS PETEMPATAN 3.2 PETEMPATAN LUAR BANDAR 3.1 JENIS PETEMPATAN 3.

4 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN LUAR BANDAR 3.6 PERKEMBANGAN DAN PERUBAHAN PETEMPATAN LUAR BANDAR KEPADA PETEMPATAN BANDAR BAB LATIHAN 4.3. Saiful Bahari Seman .5 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN BANDAR 3.1 PEMBANDARAN 4 : BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

BAB 5 : PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

Saiful Bahari Seman .BAB 6 : KESAN PERKEMBANGAN PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN BAB 7 : KEPENTINGAN PELBAGAI SUMBER KEPENTINGAN SUMBER GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .BAB 8 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR 8.1 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .BAB 9 PENGURUSAN SUMBER BAB 10 SEKTOR PEMBUATAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

1 SEKTOR PERTANIAN BAB 11 SEKTOR PERKHIDMATAN 11. DAN PERHUTANAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.2 SEKTOR PENTERNAKAN 12. PENTERNAKAN. Saiful Bahari Seman .1 SEKTOR PERKHIDMATAN 12.12.3 SEKTOR PERIKANAN BAB 12 SEKTOR PERTANIAN. PERIKANAN.

Saiful Bahari Seman .12.4 SEKTOR PERHUTANAN Bab 13 Sektor Perlombongan BAB 14 SEKTOR PEMBINAAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful