BAB 1 : TABURAN PENDUDUK

1.1TABURAN PENDUDUK DAN KEPADATAN PENDUDUK • Taburan Penduduk (definisi) Sebaran penduduk di dalam sesuatu ruang atau kawasan. • Kepadatan Penduduk (definisi) Nisbah jumah penduduk berbanding dengan luas kawasan Atau Jumah penduduk per kilometer persegi Taburan penduduk dan kepadatan penduduk dunia adalah tidak sekata
Kawasan Padat Kawasan Sederhana Kawasan jarang

Sarawak.

1.1TABURAN PENDUDUK MALAYSIA TABURAN PENDUDUK MALAYSIA
TIDAK SEKATA Kawasan Berpenduduk Padat
(> 200 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Sederhana Padat
(50-199 orang / km persegi)

Kawasan Berpenduduk Jarang
(< 50 orang / km persegi)

Contoh : Lembah Kelang, Pinang, Kota Kinabalu, Kuching.

Kawasan perladangan, persisiran pantai, rancangan kemajuan tanah, bandar-bandar kecil, pantai barat Sabah dan

Kawasan pedalaman bergunung-ganang, hutan tebal dan darjah ketersampaian yang rendah.

GEOGRAFI MANUSIA

Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman

Kawasan pedalaman. berhutan tebal dan berpaya.6 bilion pada tahun 2007 60% penduduk dunia tinggal di Asia Peratus pertumbuhan penduduk dunia 2% setahun Tidak sekata 1. Pembukaan pusat-pusat pelancongan.1TABURAN PENDUDUK DUNIA GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Padat Bandar yang melebihi 10 juta orang  Lokasi bandar-bandar utama  Kemajuan sektor – industri. United Kingdom  Amerika Syarikat Disediakan Oleh :Cg. Bentuk muka bumi yang bergunungganang. 1. Kemudahan yang kurang. Kawasan pesisiran pantai à perikanan. Pulau Jawa (Indonesia)  Eropah – Perancis. Darjah ketersampaian yang rendah.3. Rancangan petempatan dan rancangan kemajuan tanah. Saiful Bahari Seman .1. perkhidmatan.1 TABURAN PENDUDUK MALAYSIA Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kepadatan Penduduk • Kemajuan ekonomi Kawasan Perpendu duk Padat Perindustrian Perkhidmatan Pembinaan • Kemudahan infrastruktur à pengangkutan dan perhubungan yang moden • Dasar-dasar kerajaan untuk membangunkan sesuatu kawasan • Bentuk muka bumi à rata dan subur sesuai untuk aktiviti pertanian • Pembinaan institusi pendidikan tinggi awam dan swasta • • • • Kemajuan sektor perladangan seperti penanaman kelapa sawit dan getah. Beijing (China). Jerman.1 KAWASAN BERPENDUDUK PADAT DUNIA Kawasan Berpendu duk Sederhan a Padat Kawasan Berpendu duk Jarang • • • • • Tidak produktif dari segi ekonomi.1. perniagaan. perdagangan  Asia – Tokyo (Jepun). • • • • Taburan Penduduk Dunia Jumlah penduduk dunia 6.

4 TABURAN PENDUDUK DUNIA Kawasan Sederhana Padat  Kawasan pertanian di padang rumput hawa sederhana dan tropika Prairie – Amerika Syarikat .Pampas – Amerika Selatan  Kawasan perikanan .2 KAWASAN BERPENDUDUK SEDERHANA PADAT DUNIA melampau Sejuk – Kutub utara.3.Jepun. Tundra Panas / Kering – Gurun Kalahari.3 KAWASAN BERPENDUDUK JARANG DUNIA Kawasan Jarang Kawasan Padat juta orang Kawasan Sederhana Padat Bandar yang melebihi 10 FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TABURAN PENDUDUK DI LEMBANGAN ST. Saiful Bahari Seman . Atacama Banjaran Andes (Amerika Selatan) Banjaran Himalaya (Asia) Pergunungan Rocky (Amerika Utara) Sumatera Pedalaman Sarawak Lembangan Amazon 1.3. Newfoundland (Amerika)  Kawasan Mediterranean 1.1. LAWRENCE EKONOMI FIZIKAL  Kawasan yang mengalami iklim GEOGRAFI MANUSIA Kawasan Jarang  Kawasan berhutan tebal Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor Bentuk muka bumi yang rata Disediakan Oleh :Cg. Kutub selatan.3.

tempat rekreasi.Lawrence sangat penting LATIHAN Menggalakkan aktiviti pertanian Iklim sejuk sederhana Sesuai untuk petempatan Air terjun Untuk menjana kuasa hidro elektrik Jalan air semula jadi Sebagai kemudahan pengangkutan dan perhubungan SOSIAL Kemudahan sosial yang lengkap. perkhidmatan dan pertanian Peluang pekerjaan dan pendapatan yang tinggi dalam sektor perindustrian. Contoh di Ottawa Perniagaan/ perdagangan yang maju. Meningkatkan taraf hidup penduduk Disediakan Oleh :Cg. Contoh di bandar Quebec dan bandar Montreal Mudahkan pembinaan penempatan. bekalan elektrik dan air. Kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan. GEOGRAFI MANUSIA GOVERNAN Pusat pentadbiran seperti Quebec.perindustrian. Contoh: Jalan raya. Montreal dan Ottawa berpenduduk padat. perkhidmatan dan pertanian Sektor pembuatan berkembang maju. pusat hiburan. Saiful Bahari Seman . Kemudahan sistem pengangkutan dan perhubungan yang efisien. hospital. landasan kereta api. sistem pengangkutan dan perkembangan aktiviti ekonomi Tanah subur aluvium yang Pengangkutan jalan air St.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KELAHIRAN 1. Taraf kesihatan yang meningkat ✔ Hospital dilengkapi peralatan perubatan moden ✔ Klinik-klinik kerajaan menyediakan rawatan perubatan secara percuma kepada ibu-ibu mengandung ✔ Bilangan doktor semakin ramai 1. Taraf pendidikan tinggi ✔ Penduduk berkahwin lewat ✔ Memberi perhatian utama kepada kerjaya ✔ Mengamalkan perancangan keluarga dan GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Mahathir Mohamad pada Mac 1984 ✔ Pelbagai insentif – Cuti selama 60 hari kepada ibu bersalin dan 7 hari cuti kepada suami – Pengurangan cukai pendapatan – Rawatan percuma untuk ibu bersalin di hospital kerajaan 1. Saiful Bahari Seman BAB 2 PERUBAHAN PENDUDUK DAN IMPLIKASINYA 2.1 PERTUMBUHAN PENDUDUK Pertumbuhan positif Jumlah penduduk bertambah Pertumbuhan negatif Jumlah penduduk berkurangan . Dasar kerajaan menggalakkan kelahiran ✔ Dasar 70 juta penduduk dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4 Tun Dr.

Johor Bahru dan Georgetown cenderung mempunyai saiz keluarga yang kecil kerana kos hidup yang tinggi FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KEMATIAN 1. Penduduk berkahwin awal ✔ Penduduk desa yang tidak melanjutkan pelajaran cenderung berkahwin pada usia yang muda ✔ Kadar kesuburan yang tinggi untuk mendapat anak ✔ Kadar kelahiran semakin tinggi 4. Peranan kerajaan ✔ Pelbagai kempen seperti: Kempen berhenti merokok. Peningkatan kesedaran tentang kesihatan ✔ Penduduk menjalankan pemeriksaan dan rawatan segera apabila perlu ✔ Bersenam.2 MIGRASI FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MIGRASI FAKTOR TOLAKAN ✔ Peluang pekerjaan yang terhad ✔ Kemiskinan ✔ Ketidakstabilan politik / peperangan ✔ Bencana alam ✔ Pendapatan rendah FAKTOR TARIKAN ✔ Peluang pekerjaan yang banyak ✔ Kadar upah yang tinggi ✔ Kestabilan politik ✔ Kemudahan sosioekonomi GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. kempen gaya hidup sihat. kempen AIDS ✔ Kerajaan mampu mengawal epidemik seperti selesema burung dan virus nipah kerana mempunyai teknologi perubatan moden dan doktor-doktor pakar yang berwibawa. Saiful Bahari Seman . berekreasi dan menjaga kebersihan diri serta persekitaran 3. Kos hidup yang tinggi dan gaya hidup ✔ Penduduk di Kuala Lumpur.mempunyai bilangan anak yang sedikit 4. 2. Taraf pendidikan ✔ Penduduk yang berpendidikan lebih peka akan kesihatan mereka 5. Peningkatan taraf kesihatan ✔ Meningkatkan jangka hayat ✔ Teknologi perubatan moden dapat menurunkan kadar kematian 2. Pemakanan yang seimbang ✔ Penduduk berkemampuan untuk membeli makanan yang berkhasiat ✔ Daya ketahanan daripada serangan penyakit akan mengurangkan kadar kematian 4.

Saiful Bahari Seman .1 PETEMPATAN LUAR BANDAR 2.✔ Peluang pendidikan ✔ Polisi kerajaan LATIHAN 2.1.2 PETEMPATAN LUAR BANDAR 3.1JENIS PETEMPATAN 3.1 JENIS PETEMPATAN 3.3PIRAMID PENDUDUK BAB 3 FUNGSI PETEMPATAN 3.3 PETEMPATAN BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.2.4 IMPLIKASI PERUBAHAN PENDUDUK 3.

4 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN LUAR BANDAR 3.5 SALING BERGANTUNG ANTARA BANDAR DENGAN BANDAR 3.6 PERKEMBANGAN DAN PERUBAHAN PETEMPATAN LUAR BANDAR KEPADA PETEMPATAN BANDAR BAB LATIHAN 4. Saiful Bahari Seman .3.1 PEMBANDARAN 4 : BANDAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .BAB 5 : PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN LATIHAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

Saiful Bahari Seman .BAB 6 : KESAN PERKEMBANGAN PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN BAB 7 : KEPENTINGAN PELBAGAI SUMBER KEPENTINGAN SUMBER GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

BAB 8 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR 8.1 KESAN PENEROKAAN SUMBER TERHADAP ALAM SEKITAR GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

BAB 9 PENGURUSAN SUMBER BAB 10 SEKTOR PEMBUATAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg. Saiful Bahari Seman .

PENTERNAKAN.12.1 SEKTOR PERKHIDMATAN 12.3 SEKTOR PERIKANAN BAB 12 SEKTOR PERTANIAN.1 SEKTOR PERTANIAN BAB 11 SEKTOR PERKHIDMATAN 11. PERIKANAN.2 SEKTOR PENTERNAKAN 12. Saiful Bahari Seman . DAN PERHUTANAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.

4 SEKTOR PERHUTANAN Bab 13 Sektor Perlombongan BAB 14 SEKTOR PEMBINAAN GEOGRAFI MANUSIA Disediakan Oleh :Cg.12. Saiful Bahari Seman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful