P. 1
Gerko Syda Siap PERINGKAT 1

Gerko Syda Siap PERINGKAT 1

|Views: 556|Likes:
Dipublikasikan oleh Wan Khairiyah

More info:

Published by: Wan Khairiyah on Jan 09, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/29/2013

pdf

text

original

Disediakan Oleh: NURSYAHIDA BINTI MOHAMED (831231-06-5280) KPLI-SR LPBS j-QAF AMBILAN JANUARI 2007 BAHASA ARAB

(UNIT 4) INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU BATU RAKIT (IPKT) SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG (SKePP)

LAPORAN INI TELAH DISEMAK & DISAHKAN ……………………………….. (EN. SAPIEI BIN SAMIRAN) Guru Penolong Kanan Kokurikulum SK Pasir Panjang Pekan Pahang Darul Makmur. Tel : 09-5687342 Tarikh : ........................

LAPORAN INI TELAH DISEMAK & DISAHKAN ……………………………….. (EN. MOHD NAWAWI BIN AHMAD) Guru Besar SK Pasir Panjang Pekan Pahang Darul Makmur. Tel : 09-5687342 Tarikh : ........................

UNIT KOKURIKULUM (GERKO) INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU BATU RAKIT 21030 KUALA TERENGGANU,TERENGGANU DARUL NAIM. SOALAN TUGASAN J-QAF AMBILAN JANUARI 2007 1. ANDA DIKEHENDAKI MENYEDIAKAN SATU FOLIO DI SEKOLAH ANDA YANG MENGANDUNGI PERKARA-PERKARA BERIKUT: 1.1. Maklumat berkaitan dengan konsep, matlamat dan strategi perlaksanaan Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO). 1.2. Kompenan/Bidang, Struktur dan Carta Organisasi Kokurikulum di Sekolah. 1.3. Akta Pelajaran/Surat Pekeliling Ikhtisas dan Peraturan-Peraturan Am yang berkaitan dengan perlaksanaan Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) di Sekolah. 1.4. 1.5. Pentaksiran Gerak Kerja Kokurikulum. Refleksi: • • • • Huraian Aktiviti Kokurikulum yang di jalankan di Sekolah. Kelebihan. Kelemahan. Cadangan penambahbaikan

MATLAMAT DAN STRATEGI PERLAKSANAAN GERAK KERJA KOKURIKULUM (GERKO) SKePP .KONSEP.

MOTO KOKURIKULUM BADAN CERGAS. KOKURIKULUM DAN DIDIPLIN SELARAS DENGAN MATLAMAT DAN PRINSIP FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. WAWASAN 2020 SERTA WAWASAN PENDIDIKAN DENGAN MEMATUHI SEMUA KEPERLUAN KBSR. SAHSIAH.MISI SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG PEKAN MENJANA KECEMERLANGAN PELAJAR DALAM BIDANG AKADEMIK. MOTO USAHA PASTI JAYA MATLAMAT SEKOLAH KAMI DI SKEPP BERHASRAT UNTUK MENINGKATKAN PERKEMBANGAN POTENSI SETIAP PELAJAR KE TAHAP OPTIMA DALAM BIDANG BINA INSAN. MATLAMAT KOKURIKULUM MATLAMAT KOKURIKULUM KAMI PADA TAHUN 2007 ADALAH UNTUK MEMASTIKAN SETIAP PELAJAR MELIBATKAN DIRI DALAM SETIAP AKTIVITI KOKURIKULUM SEKOLAH DAN MELAHIRKAN PELAJAR YANG SIHAT DARI SEGI JASMANI DAN ROHANI. KOKURIKULUM DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT SUPAYA MENJADI INSAN KAMIL. MINDA SIHAT KONSEP GERAK KERJA KOKURIKULUM . KURIKULUM.

• Semua murid harus mempunyai perseimbangan antara perkembangan mental (akademik) dengan perkembangan sahsiah yang bersepadu meliputi aspek sosial. Bagi merialisasikan matlamat kokurikulum. Dua konsep yang dikaitkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran ialah kurikulum dan kokurikulum. semua murid dan ahli masyarakat perlu bekerjasama dan ini berasaskan kepada andaian bahawa. Pada asasnya gerak kerja kokurikulum boleh menyediakan pengetahuan dan pengalaman bagi perkembangan mental. bakat. jasmani dan rohani). Masyarakat juga bertanggungjawab dan memainkan peranan mereka dalam mendidik murid-murid termasuklah dari aspek pendidikan kemasyarakatan. Semua murid boleh dididik dan boleh pula mendidik diri sendiri.Sekolah adalah sebuah institusi pendidikan atau tempat bagi murid-murid untuk menuntut ilmu. MATLAMAT GERAK KERJA KOKURIKULUM . • • • • Semua murid mempunyai minat dan bakat yang boleh dimajukan. Murid-murid boleh menerima ilmu proses pengajaran dan pembelajaran sama ada di dalam bilik darjah atau pun di luar bilik darjah. Sekolah bertanggungjawab bagi melahirkan murid-murid untuk keperluan masyarakat dan negara. minat. jasmani. rohani dan pembentukan nilai-nilai estetika serta social yang positif di luar bilik darjah.

• • • Memberi keseimbangan antara perkembangan mental dengan perkembangan sahsiah murid-murid. STRATEGI PELAKSANAAN GERAK KERJA KOKURIKULUM . Meningkatkan penglibatan dan kerjasama serta sumbangan dua hala antara sekolah dengan ibu bapa dan masyarakat. Selain itu matlamat yang dapt diperjelaskan di sini ialah. Meningkatkan suasana sekolah yang lebih menarik dan menggembirakan murid-murid. • • • Meningkatkan tahap disiplin murid melalui penyemaian dan pemupukan nilai dan sikap positif selaras dengan hasrat Rukun Negara. • Merangsang pengisian masa lapang murid dengan cara yang berfaedah dan memberi kegembiraan serta menggalakkan pembinaan kesihatan dan kesejahteraan diri.Matlamat utama gerak kerja kokurikulum adalah untuk menyemai kesedaran dan kepatuhan terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan di kalangan muridmurid selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Memberi pengukuhan dan pengayaan sesuatu perkara yang dipelajari dalam bilik darjah serta meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid dalam bidang tertentu. Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan murid-murid dalam gerak kerja kokurikulum yang mereka ceburi.

Merekod dan menilai kemajuan gerak kerja kokurikulum yang dijalankan. kumpulan dan beramai-ramai.Pelbagai strategi pelaksanaan kokurikulum dapat dijalankan bagi mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG). Mengadakan pertandingan dengan melibatkan semua murid. Antaranya ialah. Melibatkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah (JBPS). Mengadakan penyeliaan dan penilaian yang sistematik secara berterusan. • • • • Merancang dengan teliti setiap gerak kerja kokurikulum bagi menetapkan matlamat yang dikehendaki. . guru-guru dan murid-murid dalam perancangan dan pelaksanaan gerak kerja kokurikulum. Menambahkan lagi bilangan aktiviti dan mempelbagaikan gerak kerja kokurikulum dengan tujuan memberi peluang kepada semua murid-murid melibatkan diri dengan aktif secara individu. Melibatkan murid-murid dan pihak sekolah dalam aktiviti khidmat masyarakat. • Memberikan wajaran yang sesuai kepada gerak kerja kokurikulum supaya kurikulum dan gerak kerja kokurikulum boleh saling melengkapi dalam proses pendidikan di sekolah. • • Memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada murid-murid atau pihak yang berkaitan dari semasa ke semasa. • • • Melibatkan murid dari semua kaum untuk tujuan pemupukan perpaduan.

. 2) Menentukan dasar dan peraturan kokurikulum sekolah serta melaksanakan arahan kementerian.BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KOKURIKULUM SEKOLAH RENDAH BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KOKURIKULUM SEKOLAH RENDAH. 1) Merancang aktiviti kegiatan kokurikulum sekolah dalam jangka pendek dan jangka panjang. 3) Memastikan aktiviti yang dirancang dan dijalankan menarik dan memberi faedah maksimum kepada ahli berasaskan standart kualiti yang ditentukan.

perkhemahan dan lain-lain. 12) Menilai kegiatan dari semasa ke semasa dan membuat laporan tahunan setiap pencapaian kepada GPK Kokurikulum samada pencapaian diperingkat unit. Menentukan takwim dan jadual aktiviti kokurikulum sekolah. 8) 9) Memastikan penghayatan pelajar dan kokurikulum menyeluruh. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat zon. sekolah mahupun di luar sekolah. 11) Menentukan tarikh-tarikh utama kegiatan kokurikulum seperti sukan tahunan.4) 5) 6) Mengadakan mesyuarat jawatankuasa sekurang-kurangnya 4 kali setahun. 13) Membuat anggaran belanjawan mencari sumber kewangan dan menyediakan rekod kutipan dan perbelanjaan yang sistematik serta sentiasa dikemaskini dari masa ke semasa. daerah dan negeri. Jawatankuasa yang dipilih perlu dilatih dan diberitahu akan bidang tugas masing-masing. pakaian dan adab beraktiviti. 10) Memastikan semua guru mematuhi takwim dan jadual aktiviti yang ditepati. . merentas desa. 7) Bertanggungjawab penuh terhadap disipllin ahli terutama dalam aspek kehadiran.

14) Menjalankan penilaian kepada semua aktiviti yang dijalankan bagi memastikan keberkesanannya dan mengambil tindakan susulan bagi mengatasi sebarang kelemahan yang berlaku. . 15) Memberi pengiktirafan kepada guru dan murid yang menunjukkan prestasi cemerlang.

Antara aktiviti-aktiviti kokurikulum yang di jalankan di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang Pekan ialah. Persatuan dan Kelab serta Unit Beruniform.KOMPONEN GERAK KERJA KOKURIKULUM ( GERKO) KOMPONEN GERAK KERJA KOKURIKULUM Komponen gerak kerja kokurikulum terbahagi kepada tiga iaitu Sukan dan Permainan.i. Sukan (Olahraga dan Permainan) .

Persatuan / Kelab Komponen 2 : Persatuan dan Kelab  Persatuan Bahasa Inggeris  Persatuan Matematik dan Sains  Persatuan Agama Islam  Persatuan Bahasa Melayu • • • • Sasaran Hari Masa Aktiviti disertai seperti menulis jawi dan khat bagi Persatuan Agama Islam.05 Ptg :Mengadakan latihan kecergasan.5 & 6) : Setiap Rabu : 5. mempelajari teknik-teknik pergerakan dan peraturan serta kemahiran asas dalam setiap permainan yang diceburi. ii.Komponen 1: Sukan (Olahraga dan Permainan)  Bola Sepak  Bola Tampar  Sepak Takraw  Olahraga  Bola Jaring • • • • Sasaran Hari Masa Aktiviti : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4. : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4.45 Ptg : Melakukan aktiviti kerja mengikut persatuan yang .05 Ptg – 6.45 Ptg – 4.5 & 6) (Mengikut pembahagian kumpulan yang telah ditetapkan) : Setiap Rabu : 3.

: Berkawat. emosi. perbarisan dan aktiviti yang berkaitan dengan . permainan dan persatuan ataupun kelab. Gerak kerja kokurikulum yang dijalankan itu haruslah berlandaskan kepada Akta. rohani dan intelek (JERI). sukan. Unit Beruniform Komponen 3 : Unit Beruniform  Puteri Islam  Pengakap Sasaran Hari : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4. Matlamat ini hanya boleh tercapai dengan melaksanakan pelbagai strategi yang berlandaskan kepada konsep kokurikulum. maka gerak kerja kokurikulum dipelbagaikan dalam tiga komponen iaitu unit beruniform. iii.45 Ptg – 4. 5 & 6) : Setiap Rabu Masa : 3. Justeru bagi mempastikan aspek JERI yang dijelaskan di atas seimbang.45 Ptg • Aktiviti unit yang disertai. Surat Pekeliling Ikhtisas dan Peraturan Am yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dari masa ke semasa. Maka disini dapatlah dirumuskan bahawa gerak kerja kokurikulum adalah sangat penting untuk dijadikan sebagai pelengkap kepada kurikulum bagi memdapatkan keseimbangan dalam perkembangan pelajar dari aspek jasmani.kuiz dan sebagainya.

ZALINA SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG TAHUN 2007 . NORHAZLIN PN. KHAIRUL ANUAR PN. SARAH PN. PASIR PANJANG 2007 PENGERUSI EN.ZOOL HILMI MAT LELA EN. TG.ZARIRUDIN PN. ZARIRUDIN EN. ZARIRUDIN EN SAPIEI EN. NORHAZLIN CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH MSSD / MMSP / MSSM PER. ROSMAH PN. TG. SALIAH EN.JAWATANKUASA KOKURIKULUM SK. KHAIRUL ANUAR EN ZOOL HILMI CIK NUR SYAHIDA CIK NOOR AZALIAH SAMBUTAN SEKOLAH HARI KELUARGA EN. KHAIRUL ANUAR EN.ZULKORNAIN PERMAINAN JAWATAN KUASA KELAB DAN PERSATUAN KOKORIA LAWATAN EN. WAN NORLAILI PN.RAMIZAR CIK NURSYAHIDA MAT KILAU PN. ZULKORNAIN EN. ROSMAH TG. RAMIZAR YM. ZULKORNAIN PN. NORLAILI PENGAKAP PERSATUAN YM. NAWAWI BIN AHMAD GURU BESAR SETIAUSAHA SAPIEI BIN SAMIRAN UNIT UNIFORM PN. WAN NORLAILI SAINS & MATEMATIK PN. HASIMAH PN. JASMIN PN. SALIAH EN. JASMIN PN. ZALINA PN. ZALINA BAHASA INGGERIS PN. ROSMAH PN. JASMIN PUTERI ISLAM PN. ZALINA CIK TG. SARAH EN. NORHAZLIN PN. AGAMA ISLAM PN. NORHAZLIN CIK NOOR AZALIAH EN. SARAH BAHASA MELAYU SUKAN & PERMAINAN EN. SAPIEI PN. ZARIRUDIN TOK GAJAH PN. SARAH PN. RAMIZAR PN.

PASIR PANJANG TAHUN 2007 . TG. RAMIZAR BT. AB MANAN EN. ZARIRUDIN B. SARAH BT. NOR RULHUDAJASMIN YM. ROSMAH BT. SAPIEI BIN SAMIRAN EN. TG. TG. WAN NORLAILI EN. AB RAHIM PN. SALIAH EN. KHAIRUL ANUAR PN. SAPIEI BIN SAMIRAN PENYELARAS YM.PENASIHAT EN. BAHASA MELAYU PER. SARAH BT. NORHAZLIN BT. MOHD NAWAWI BIN AHMAD PENGERUSI EN. MOHD SAID PN. IBRAHIM PN. ZULKORNAIN BIN HASAN PER. AGAMA ISLAM EN. SAINS & MATEMATIK PN. SULAIMAN PER. BAHASA INGGERIS PN. ZOOL HILMI CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH JAWATANKUASA SUKAN & PERMAINAN SK. SULAIMAN PER. TG.

Khairul Anuar En. Norhazlin Pn. ZARIRUDIN PERMAINAN PENASIHAT JURULATIH Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Olahraga Bola Jaring En. Tg. Rahim YM. Zarirudin EN. MOHD NAWAWI BIN AHMAD GURU BESAR PENGERUSI EN. Sapiei Samiran En. Zarirudin En. Saliah Cik Nur Syahida Cik Noor Azaliah . Ab. Rosmah Pn. Wan Norlaili En. Zulkornain En Sapiei Bin Samiran Ramizar Bt. Sarah Pn.PENASIHAT EN. SAPIEI BIN SAMIRAN PENYELARAS EN. Nor Rulhuzajasmin Pn. Sapiei Samiran Pn.

ZULKORNAIN BIN HASSAN EN. SARAH PN. SAPIEI EN KHAIRUL ANUAR PN. ZALINA PN. NORHAZLIN CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH GURU RUMAH SUKAN SK. SALIAH BT. AB HAMID EN. WAN NORLAILI PENGAKAP EN.JAWATANKUASA UNIT BERUNIFORM SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG TAHUN 2007 PENASIHAT EN. MOHD RAZALI PN. MOHD NAWAWI AHMAD PENGERUSI EN SAPIEI SAMIRAN BIN SAMIRAN PENYELARAS PN.NOR RULHUZAJASMIN PN. ROSMAH YM TG. ZARIRUDIN BIN AB MANAN PUTERI ISLAM PN. RAMIZAR BT. RAMIZAR PN. ZARIRUDIN EN. PASIR PANJANG TAHUN 2007 .

PENASIHAT EN. ZOOL HILMI MAT KILAU PN. ROSMAH CIK NOOR AZALIAH DATUK BAHAMAN PN. RAMIZAR EN.ANUAR CIK NURSYAHIDA JADUAL AKTIVITI KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG TAHUN 2007 . SARAH PN. ZULKORNAIN PN. ZARIRUDIN BIN AB MANAN TOK GAJAH EN. NORHAZLIN PN. WAN NORLAILI PN. TG. JASMIN PN. ZALINA EN.MOHD NAWAWI BIN AHMAD PENGERUSI SAPIEI BIN SAMIRAN SETIAUSAHA SUKAN EN. SALIAH YM.K.

05 PTG 5.05 ptg.45 PTG 4. TAKWIM UNIT KOKURIKULUM SK.05 PTG A RABU B AKTIVITI PERSATUAN SOLAT ASAR SUKAN & PERMAINAN UNIT BERUNIFORM SOLAT ASAR RUMAH SUKAN MAKLUMAN:  Semua guru di wajibkan hadir bermula 3.05 – 6.45 . PASIR PANJANG TAHUN 2007 .4.45 ptg hingga 6.HARI 3.  Aktiviti kokurikulum di gilirkan antara minggu A dan B tertakluk mana yang terdahulu.45 – 5.  Guru penyelaras persatuan @ permainan dikehendaki mencatatkan aktiviti dan kehadiran murid.

PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Perjumpaan Unit Kokurikulum Aktiviti persatuan Sukan & Permainan SepakTakraw MSSD Bola Sepak MSSD Olahraga MSSD Bola Jaring MSSD Badminton MSSD Bola Tampar MSSD Sukan Sekolah Perkhemahan Tahunan Kokoria Bahasa Melayu Kokoria Bahasa Inggeris Math Magic Hari Guru Hari Keluarga Anugerah Cemerlang JAN FEB MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT .

REFLEKSI REFLEKSI .

00 petang. GERKO dapat mengimbangi pertumbuhan dan perkembangan murid-murid dari aspek jasmani.HURAIAN AKTIVITI GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG.45 petang hingga 6. emosi. Komponen aktiviti kokurikulum di sekolah ini terbahagi kepada 3 bahagian iaitu. Aktiviti kokurikulum di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang dijalankan pada setiap hari rabu bermula pada jam 3. 1) Sukan dan Permainan      Bola Sepak Sepak Takraw Bola Tampar Bola Jaring Olahraga 2) Persatuan / Kelab  Persatuan Agama Islam  Persatuan Bahasa Melayu  Persatuan Bahasa Inggeris  Persatuan Sains dan Matematik 3) Unit Beruniform  Puteri Islam  Pengakap . Di samping itu. rohani dan intelek. PEKAN 2007 Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) di sekolah rendah dapat membentuk dan mendidik murid-murid agar menjadi warga yang mementingkan gaya hidup aktif dan sihat.

05 hingga 6. maka saya mengambil satu contoh daripada 3 kompenan gerak kerja kokurikulum yang terdapat di sini iaitu Persatuan Puteri Islam. . Bagi menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai perjalanan dan format aktiviti gerak kerja kokurikulum yang ada di sekolah ini secara terperinci. Manakala aktiviti persatuan dan kelab serta unit beruniform pula dijalankan secara bergilir-gilir pada setiap hari rabu mengikut minggu yang telah ditetapkan pada jam 3.05 petang.Aktiviti kokurikulum yang dijalankan hanya melibatkan murid-murid tahap 2 iaitu pelajar tahun 4.45 – 4. dan 6.45 petang. 5. Aktiviti sukan diadakan pada setiap rabu dari jam 5. Setiap pelajar dibahagikan mengikut kumpulan dan dibimbing oleh guru yang bertanggungjawab.

JENIS KEGIATAN 4.. DARJAH 3.. : ………………………………. JENIS AKTIVITI ASPEK PENILAIAN KEHADIRAN JAWATAN DISANDANG PENGLIBATAN PENCAPAIAN JUMLAH MARKAH : …………………………………… : …………………………………… : …………………………………… : …………………………………… PRESTASI AGIHAN MARKAH 50 10 20 20 100 MARKAH GRED TANDA TANGAN COP SEKOLAH : ……………………………….. GURU PEMIMPIN : ………………………………. PASIR PANJANG PEKAN 2007 .BORANG RUMUSAN KEGIATAN KOKURIKULUM SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG BORANG PENILAIAN KEGIATAN KOKURIKULUM TAHUN ………………… 1. NAMA MURID 2. PERSATUAN PUTERI ISLAM SK.

NUR FARHANA 17. 7. NUR SYAFIQAH 19. NORNURAIN 14.THN 6 . ROHAYU : 2.THN 4 . NORABIATUL ADAWIAH 12. NOR MADIHAH 13.GURU PEMBIMBING PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA BENDAHARI AJK : PN SALIAH BT MOHD RAZALI : PN NOR RULHUZAJASMIN BT ABD RAHIM : NURLAILI BT ABD JAMAL : NURUL FARHANAH BT ZAKARIA : NUR NAJIHAH BT MAZLAN : AZNIE SITI NORMASTURA BT NOOR AZMAN : 1. NUR HARYZAN 16. 4. : 2. NOR AISYAH NOR ATIQAH NUR FARRAH HANIM NURUL KAMILAH NURUL SHAMILAH PUTERI IKA SITI NURDIYANA BALQIS IZZAH IZZATI 10. NUR HALIMAH 18. NUR FADLY RAIHAN 15. 3. 9. AIN NOR ATIQAH : 4. NURUL SHAMILAH ATIQAH . NURSYAHIDA . 6. NATASYA AQILAH 11.THN 5 .THN 6 AHLI 1. NUR SALIHAH : 3.THN 5 . 8. NURUL SYAFIKAH : 5. 5.

: Menyanyikan lagu Puteri Islam Pembentukan Kumpulan Aktiviti : 1. Menulis Lirik Lagu 4.45-4. 2. Menyanyikan lagu Puteri Islam 3. ( ) Disahkan oleh ……………………… ( ) KELEBIHAN KESELURUHAN 3 KOMPENAN GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG PEKAN .20. NURUL AINI 21.45 PETANG : KELAS TAHUN 4 KEHADIRAN : 23 ORANG Isi Kandungan 1. Pn Norrulhuzajasmin 2. Menamakan setiap kumpulan Guru Pembimbing : 1. Bacaan doa 2. Pn Saliah Mohd Razali Di sediakan ……………………. ZURINA LAPORAN AKTIVITI KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG 2007 HARI TARIKH MASA TEMPAT : RABU : 28 FEBRUARI 2007 : 3.

1) Bilangan pelajar yang terhad banyak membantu dalam memudahkan dan melancarkan sesuatu aktiviti yang dijalankan. 3) Peralatan sukan yang terdapat di sekolah ini adalah tidak mencukupi dan terhad kepada barang tertentu sahaja dan ini menyebabkan perjalanan aktiviti kokurikulum tidak dapat dijalankan sepenuhnya. tilawah. 2) Ruang untuk melakukan aktiviti kokurikulum adalah terhad. 4) Sekolah ini tidak mempunyai jurulatih yang yang benar-benar mahir dan terlatih dalam permainan yang ada seperti bola jaring. Ketiadaan jurulatih . hafazan dan sebagainya samada diperingkat sekolah mahupun luar. Namun dari apa yang diperhatikan. Ini kerana apabila diadakan sebarang perlawanan. pihak sekolah terpaksa menggunakan padang sekolah lain untuk dijadikan tempat pertandingan dijalankan. 2) Wujudnya semangat kerjasama dan silaturrahim yang erat dikalangan sesama guru-guru dan pelajar. para pelajar tidak mempunyai keberanian dan tidak berminat apabila diminta untuk memasuki sesuatu pertandingan contohnya seperti bercerita. 3) Kebanyakan pelajar di sini amat berminat setiap kali sesuatu aktiviti kokurikulum diadakan di sekolah ini. KELEMAHAN KESELURUHAN 3 KOMPENAN GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG PEKAN 1) Kehadiran pelajar dalam setiap aktiviti kokurikulum yang dijalankan amat membanggakan.

CADANGAN 1) Memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada murid atau pihak yang berkaitan dari semasa ke semasa. Rasionalnya: dapat menarik minat murid-murid dan mengetengahkan bakat mereka dalam bidang kokurikulum. Rasionalnya: memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada muridmurid agar mereka dapat melibatkan diri secara aktif dalam kegiatan kokurikulum yang dijalankan di sekolah. kumpulan dan beramai-ramai.ataupun guru yang berkemahiran mengenai kemahiran asas. 3) Mengadakan pertandingan dengan melibatkan semua murid. Pihak sekolah seharusnya memikirkan lebih banyak aktiviti yang sesuai mengikut keadaan semasa. Aktiviti tersebut sepatutnya dapat menambah pengetahuan murid-murid tentang kehidupan sebenar. . Aktiviti yang hendak dijalankan perlulah dapat menarik minat murid-murid untuk menyertainya. 2) Menambahkan lagi bilangan aktiviti dan mempelbagaikan gerak kerja kokurikulum agar bertujuan bagi memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dengan aktif secara individu. syarat serta peraturan bermain bola jaring yang betul menyukarkan pasukan sekolah untuk bersaing setiap kali sesuatu kejohanan diadakan. Dengan adanya pengiktirafan ini ianya akan dapat menggalakkan murid supaya berusaha lebih lagi untuk mencapai kejayaan iaitu pengiktirafan tersebut. Selain itu dengan adanya pengiktirafan ini juga murid-murid lain akan sama-sama menanam tekad dan berazam untuk mendapatkannya dengan menjadikan rakan-rakannya yang telah berjaya sebagai contoh.

Rasionalnya: dapat melahirkan guru-guru yang mahir dalam bidang masingmasing disamping dapat menambahkan ilmu pengetahuan serta memantapkan lagi kemahiran yang sedia ada.Rasionalnya: murid-murid diberi peluang dan pendedahan yang sama dalam setiap acara yang dipertandingkan di samping dapat mencungkil dan mengetengahkan bakat-bakat baru. Rasionalnya: dapat memantapkan lagi perlaksanan gerak kerja kokurikulum di sekolah tersebut. 5) Mengadakan penyeliaan dan penilaian yang sistematik secara berterusan. 4) Menghantar guru-guru mengikuti kursus dan latihan dalam kegiatan kokurikulum mengikut bidang dan kemahiran yang dimiliki. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->