P. 1
Gerko Syda Siap PERINGKAT 1

Gerko Syda Siap PERINGKAT 1

|Views: 556|Likes:
Dipublikasikan oleh Wan Khairiyah

More info:

Published by: Wan Khairiyah on Jan 09, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/29/2013

pdf

text

original

Disediakan Oleh: NURSYAHIDA BINTI MOHAMED (831231-06-5280) KPLI-SR LPBS j-QAF AMBILAN JANUARI 2007 BAHASA ARAB

(UNIT 4) INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU BATU RAKIT (IPKT) SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG (SKePP)

LAPORAN INI TELAH DISEMAK & DISAHKAN ……………………………….. (EN. SAPIEI BIN SAMIRAN) Guru Penolong Kanan Kokurikulum SK Pasir Panjang Pekan Pahang Darul Makmur. Tel : 09-5687342 Tarikh : ........................

LAPORAN INI TELAH DISEMAK & DISAHKAN ……………………………….. (EN. MOHD NAWAWI BIN AHMAD) Guru Besar SK Pasir Panjang Pekan Pahang Darul Makmur. Tel : 09-5687342 Tarikh : ........................

UNIT KOKURIKULUM (GERKO) INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU BATU RAKIT 21030 KUALA TERENGGANU,TERENGGANU DARUL NAIM. SOALAN TUGASAN J-QAF AMBILAN JANUARI 2007 1. ANDA DIKEHENDAKI MENYEDIAKAN SATU FOLIO DI SEKOLAH ANDA YANG MENGANDUNGI PERKARA-PERKARA BERIKUT: 1.1. Maklumat berkaitan dengan konsep, matlamat dan strategi perlaksanaan Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO). 1.2. Kompenan/Bidang, Struktur dan Carta Organisasi Kokurikulum di Sekolah. 1.3. Akta Pelajaran/Surat Pekeliling Ikhtisas dan Peraturan-Peraturan Am yang berkaitan dengan perlaksanaan Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) di Sekolah. 1.4. 1.5. Pentaksiran Gerak Kerja Kokurikulum. Refleksi: • • • • Huraian Aktiviti Kokurikulum yang di jalankan di Sekolah. Kelebihan. Kelemahan. Cadangan penambahbaikan

MATLAMAT DAN STRATEGI PERLAKSANAAN GERAK KERJA KOKURIKULUM (GERKO) SKePP .KONSEP.

KURIKULUM. SAHSIAH. KOKURIKULUM DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT SUPAYA MENJADI INSAN KAMIL. MOTO USAHA PASTI JAYA MATLAMAT SEKOLAH KAMI DI SKEPP BERHASRAT UNTUK MENINGKATKAN PERKEMBANGAN POTENSI SETIAP PELAJAR KE TAHAP OPTIMA DALAM BIDANG BINA INSAN. MOTO KOKURIKULUM BADAN CERGAS.MISI SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG PEKAN MENJANA KECEMERLANGAN PELAJAR DALAM BIDANG AKADEMIK. WAWASAN 2020 SERTA WAWASAN PENDIDIKAN DENGAN MEMATUHI SEMUA KEPERLUAN KBSR. MINDA SIHAT KONSEP GERAK KERJA KOKURIKULUM . MATLAMAT KOKURIKULUM MATLAMAT KOKURIKULUM KAMI PADA TAHUN 2007 ADALAH UNTUK MEMASTIKAN SETIAP PELAJAR MELIBATKAN DIRI DALAM SETIAP AKTIVITI KOKURIKULUM SEKOLAH DAN MELAHIRKAN PELAJAR YANG SIHAT DARI SEGI JASMANI DAN ROHANI. KOKURIKULUM DAN DIDIPLIN SELARAS DENGAN MATLAMAT DAN PRINSIP FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA.

Sekolah adalah sebuah institusi pendidikan atau tempat bagi murid-murid untuk menuntut ilmu. Dua konsep yang dikaitkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran ialah kurikulum dan kokurikulum. Masyarakat juga bertanggungjawab dan memainkan peranan mereka dalam mendidik murid-murid termasuklah dari aspek pendidikan kemasyarakatan. • Semua murid harus mempunyai perseimbangan antara perkembangan mental (akademik) dengan perkembangan sahsiah yang bersepadu meliputi aspek sosial. • • • • Semua murid mempunyai minat dan bakat yang boleh dimajukan. semua murid dan ahli masyarakat perlu bekerjasama dan ini berasaskan kepada andaian bahawa. Semua murid boleh dididik dan boleh pula mendidik diri sendiri. Pada asasnya gerak kerja kokurikulum boleh menyediakan pengetahuan dan pengalaman bagi perkembangan mental. minat. Sekolah bertanggungjawab bagi melahirkan murid-murid untuk keperluan masyarakat dan negara. rohani dan pembentukan nilai-nilai estetika serta social yang positif di luar bilik darjah. jasmani dan rohani). Murid-murid boleh menerima ilmu proses pengajaran dan pembelajaran sama ada di dalam bilik darjah atau pun di luar bilik darjah. Bagi merialisasikan matlamat kokurikulum. bakat. MATLAMAT GERAK KERJA KOKURIKULUM . jasmani.

Meningkatkan penglibatan dan kerjasama serta sumbangan dua hala antara sekolah dengan ibu bapa dan masyarakat. STRATEGI PELAKSANAAN GERAK KERJA KOKURIKULUM . • • • Meningkatkan tahap disiplin murid melalui penyemaian dan pemupukan nilai dan sikap positif selaras dengan hasrat Rukun Negara.Matlamat utama gerak kerja kokurikulum adalah untuk menyemai kesedaran dan kepatuhan terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan di kalangan muridmurid selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. • • • Memberi keseimbangan antara perkembangan mental dengan perkembangan sahsiah murid-murid. Memberi pengukuhan dan pengayaan sesuatu perkara yang dipelajari dalam bilik darjah serta meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid dalam bidang tertentu. Selain itu matlamat yang dapt diperjelaskan di sini ialah. • Merangsang pengisian masa lapang murid dengan cara yang berfaedah dan memberi kegembiraan serta menggalakkan pembinaan kesihatan dan kesejahteraan diri. Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan murid-murid dalam gerak kerja kokurikulum yang mereka ceburi. Meningkatkan suasana sekolah yang lebih menarik dan menggembirakan murid-murid.

Antaranya ialah. • • Memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada murid-murid atau pihak yang berkaitan dari semasa ke semasa. Mengadakan penyeliaan dan penilaian yang sistematik secara berterusan. • • • • Merancang dengan teliti setiap gerak kerja kokurikulum bagi menetapkan matlamat yang dikehendaki. . • • • Melibatkan murid dari semua kaum untuk tujuan pemupukan perpaduan. • Memberikan wajaran yang sesuai kepada gerak kerja kokurikulum supaya kurikulum dan gerak kerja kokurikulum boleh saling melengkapi dalam proses pendidikan di sekolah. Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG). Menambahkan lagi bilangan aktiviti dan mempelbagaikan gerak kerja kokurikulum dengan tujuan memberi peluang kepada semua murid-murid melibatkan diri dengan aktif secara individu. Mengadakan pertandingan dengan melibatkan semua murid. Melibatkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah (JBPS). guru-guru dan murid-murid dalam perancangan dan pelaksanaan gerak kerja kokurikulum.Pelbagai strategi pelaksanaan kokurikulum dapat dijalankan bagi mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Melibatkan murid-murid dan pihak sekolah dalam aktiviti khidmat masyarakat. kumpulan dan beramai-ramai. Merekod dan menilai kemajuan gerak kerja kokurikulum yang dijalankan.

3) Memastikan aktiviti yang dirancang dan dijalankan menarik dan memberi faedah maksimum kepada ahli berasaskan standart kualiti yang ditentukan.BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KOKURIKULUM SEKOLAH RENDAH BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KOKURIKULUM SEKOLAH RENDAH. 1) Merancang aktiviti kegiatan kokurikulum sekolah dalam jangka pendek dan jangka panjang. . 2) Menentukan dasar dan peraturan kokurikulum sekolah serta melaksanakan arahan kementerian.

4) 5) 6) Mengadakan mesyuarat jawatankuasa sekurang-kurangnya 4 kali setahun. Memastikan sekolah mengambil bahagian dalam kegiatan kokurikulum peringkat zon. merentas desa. 10) Memastikan semua guru mematuhi takwim dan jadual aktiviti yang ditepati. 13) Membuat anggaran belanjawan mencari sumber kewangan dan menyediakan rekod kutipan dan perbelanjaan yang sistematik serta sentiasa dikemaskini dari masa ke semasa. Menentukan takwim dan jadual aktiviti kokurikulum sekolah. pakaian dan adab beraktiviti. 8) 9) Memastikan penghayatan pelajar dan kokurikulum menyeluruh. . 12) Menilai kegiatan dari semasa ke semasa dan membuat laporan tahunan setiap pencapaian kepada GPK Kokurikulum samada pencapaian diperingkat unit. 11) Menentukan tarikh-tarikh utama kegiatan kokurikulum seperti sukan tahunan. Jawatankuasa yang dipilih perlu dilatih dan diberitahu akan bidang tugas masing-masing. daerah dan negeri. 7) Bertanggungjawab penuh terhadap disipllin ahli terutama dalam aspek kehadiran. sekolah mahupun di luar sekolah. perkhemahan dan lain-lain.

14) Menjalankan penilaian kepada semua aktiviti yang dijalankan bagi memastikan keberkesanannya dan mengambil tindakan susulan bagi mengatasi sebarang kelemahan yang berlaku. 15) Memberi pengiktirafan kepada guru dan murid yang menunjukkan prestasi cemerlang. .

KOMPONEN GERAK KERJA KOKURIKULUM ( GERKO) KOMPONEN GERAK KERJA KOKURIKULUM Komponen gerak kerja kokurikulum terbahagi kepada tiga iaitu Sukan dan Permainan. Persatuan dan Kelab serta Unit Beruniform.i. Sukan (Olahraga dan Permainan) . Antara aktiviti-aktiviti kokurikulum yang di jalankan di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang Pekan ialah.

05 Ptg – 6.05 Ptg :Mengadakan latihan kecergasan. ii.5 & 6) : Setiap Rabu : 5. Persatuan / Kelab Komponen 2 : Persatuan dan Kelab  Persatuan Bahasa Inggeris  Persatuan Matematik dan Sains  Persatuan Agama Islam  Persatuan Bahasa Melayu • • • • Sasaran Hari Masa Aktiviti disertai seperti menulis jawi dan khat bagi Persatuan Agama Islam. : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4.Komponen 1: Sukan (Olahraga dan Permainan)  Bola Sepak  Bola Tampar  Sepak Takraw  Olahraga  Bola Jaring • • • • Sasaran Hari Masa Aktiviti : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4.5 & 6) (Mengikut pembahagian kumpulan yang telah ditetapkan) : Setiap Rabu : 3.45 Ptg – 4.45 Ptg : Melakukan aktiviti kerja mengikut persatuan yang . mempelajari teknik-teknik pergerakan dan peraturan serta kemahiran asas dalam setiap permainan yang diceburi.

kuiz dan sebagainya. maka gerak kerja kokurikulum dipelbagaikan dalam tiga komponen iaitu unit beruniform. Gerak kerja kokurikulum yang dijalankan itu haruslah berlandaskan kepada Akta. Unit Beruniform Komponen 3 : Unit Beruniform  Puteri Islam  Pengakap Sasaran Hari : Murid-murid tahap 2 (Tahun 4.45 Ptg – 4. iii.45 Ptg • Aktiviti unit yang disertai. Surat Pekeliling Ikhtisas dan Peraturan Am yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dari masa ke semasa. emosi. Matlamat ini hanya boleh tercapai dengan melaksanakan pelbagai strategi yang berlandaskan kepada konsep kokurikulum. : Berkawat. Maka disini dapatlah dirumuskan bahawa gerak kerja kokurikulum adalah sangat penting untuk dijadikan sebagai pelengkap kepada kurikulum bagi memdapatkan keseimbangan dalam perkembangan pelajar dari aspek jasmani. Justeru bagi mempastikan aspek JERI yang dijelaskan di atas seimbang. sukan. perbarisan dan aktiviti yang berkaitan dengan . rohani dan intelek (JERI). permainan dan persatuan ataupun kelab. 5 & 6) : Setiap Rabu Masa : 3.

ROSMAH PN. WAN NORLAILI PN. ZULKORNAIN EN. ROSMAH PN. NORHAZLIN PN. RAMIZAR YM. NAWAWI BIN AHMAD GURU BESAR SETIAUSAHA SAPIEI BIN SAMIRAN UNIT UNIFORM PN. ROSMAH TG. AGAMA ISLAM PN. SALIAH EN. NORHAZLIN CIK NOOR AZALIAH EN.ZOOL HILMI MAT LELA EN. KHAIRUL ANUAR EN.ZULKORNAIN PERMAINAN JAWATAN KUASA KELAB DAN PERSATUAN KOKORIA LAWATAN EN. ZULKORNAIN PN.JAWATANKUASA KOKURIKULUM SK. ZALINA CIK TG. SARAH PN. NORLAILI PENGAKAP PERSATUAN YM. JASMIN PN.ZARIRUDIN PN. ZARIRUDIN TOK GAJAH PN. ZARIRUDIN EN. SAPIEI PN. KHAIRUL ANUAR EN ZOOL HILMI CIK NUR SYAHIDA CIK NOOR AZALIAH SAMBUTAN SEKOLAH HARI KELUARGA EN. PASIR PANJANG 2007 PENGERUSI EN. HASIMAH PN. TG. NORHAZLIN CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH MSSD / MMSP / MSSM PER. SALIAH EN. SARAH BAHASA MELAYU SUKAN & PERMAINAN EN. KHAIRUL ANUAR PN. TG. JASMIN PUTERI ISLAM PN. SARAH PN.RAMIZAR CIK NURSYAHIDA MAT KILAU PN. NORHAZLIN PN. ZARIRUDIN EN SAPIEI EN. ZALINA SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG TAHUN 2007 . ZALINA PN. ZALINA BAHASA INGGERIS PN. RAMIZAR PN. WAN NORLAILI SAINS & MATEMATIK PN. SARAH EN. JASMIN PN.

ROSMAH BT. NOR RULHUDAJASMIN YM.PENASIHAT EN. TG. TG. PASIR PANJANG TAHUN 2007 . ZARIRUDIN B. SULAIMAN PER. SAPIEI BIN SAMIRAN PENYELARAS YM. TG. AGAMA ISLAM EN. SAPIEI BIN SAMIRAN EN. SAINS & MATEMATIK PN. AB MANAN EN. SALIAH EN. MOHD NAWAWI BIN AHMAD PENGERUSI EN. MOHD SAID PN. SARAH BT. KHAIRUL ANUAR PN. AB RAHIM PN. IBRAHIM PN. WAN NORLAILI EN. SARAH BT. SULAIMAN PER. RAMIZAR BT. NORHAZLIN BT. ZULKORNAIN BIN HASAN PER. BAHASA INGGERIS PN. BAHASA MELAYU PER. TG. ZOOL HILMI CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH JAWATANKUASA SUKAN & PERMAINAN SK.

Sapiei Samiran En. Ab. Zarirudin En. Tg. Norhazlin Pn. Rosmah Pn. Nor Rulhuzajasmin Pn. Rahim YM. Sapiei Samiran Pn. Zulkornain En Sapiei Bin Samiran Ramizar Bt. SAPIEI BIN SAMIRAN PENYELARAS EN. Wan Norlaili En. MOHD NAWAWI BIN AHMAD GURU BESAR PENGERUSI EN. Sarah Pn. Saliah Cik Nur Syahida Cik Noor Azaliah . Zarirudin EN.PENASIHAT EN. ZARIRUDIN PERMAINAN PENASIHAT JURULATIH Bola Sepak Bola Tampar Sepak Takraw Olahraga Bola Jaring En. Khairul Anuar En.

ZALINA PN. MOHD NAWAWI AHMAD PENGERUSI EN SAPIEI SAMIRAN BIN SAMIRAN PENYELARAS PN. AB HAMID EN. RAMIZAR BT. WAN NORLAILI PENGAKAP EN. PASIR PANJANG TAHUN 2007 . ZULKORNAIN BIN HASSAN EN. RAMIZAR PN. ZARIRUDIN EN. SARAH PN.JAWATANKUASA UNIT BERUNIFORM SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG TAHUN 2007 PENASIHAT EN. SAPIEI EN KHAIRUL ANUAR PN. MOHD RAZALI PN. ROSMAH YM TG. NORHAZLIN CIK NURSYAHIDA CIK NOOR AZALIAH GURU RUMAH SUKAN SK. SALIAH BT.NOR RULHUZAJASMIN PN. ZARIRUDIN BIN AB MANAN PUTERI ISLAM PN.

WAN NORLAILI PN. ZALINA EN. SALIAH YM. ROSMAH CIK NOOR AZALIAH DATUK BAHAMAN PN. SARAH PN. JASMIN PN.ANUAR CIK NURSYAHIDA JADUAL AKTIVITI KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG TAHUN 2007 .K. ZARIRUDIN BIN AB MANAN TOK GAJAH EN.PENASIHAT EN.MOHD NAWAWI BIN AHMAD PENGERUSI SAPIEI BIN SAMIRAN SETIAUSAHA SUKAN EN. NORHAZLIN PN. ZOOL HILMI MAT KILAU PN. RAMIZAR EN. ZULKORNAIN PN. TG.

TAKWIM UNIT KOKURIKULUM SK.05 ptg.4.HARI 3.45 .  Guru penyelaras persatuan @ permainan dikehendaki mencatatkan aktiviti dan kehadiran murid.05 – 6.  Aktiviti kokurikulum di gilirkan antara minggu A dan B tertakluk mana yang terdahulu.05 PTG 5. PASIR PANJANG TAHUN 2007 .45 PTG 4.05 PTG A RABU B AKTIVITI PERSATUAN SOLAT ASAR SUKAN & PERMAINAN UNIT BERUNIFORM SOLAT ASAR RUMAH SUKAN MAKLUMAN:  Semua guru di wajibkan hadir bermula 3.45 ptg hingga 6.45 – 5.

PERKARA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Perjumpaan Unit Kokurikulum Aktiviti persatuan Sukan & Permainan SepakTakraw MSSD Bola Sepak MSSD Olahraga MSSD Bola Jaring MSSD Badminton MSSD Bola Tampar MSSD Sukan Sekolah Perkhemahan Tahunan Kokoria Bahasa Melayu Kokoria Bahasa Inggeris Math Magic Hari Guru Hari Keluarga Anugerah Cemerlang JAN FEB MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT .

REFLEKSI REFLEKSI .

Di samping itu.45 petang hingga 6. emosi. PEKAN 2007 Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) di sekolah rendah dapat membentuk dan mendidik murid-murid agar menjadi warga yang mementingkan gaya hidup aktif dan sihat. Komponen aktiviti kokurikulum di sekolah ini terbahagi kepada 3 bahagian iaitu. rohani dan intelek.HURAIAN AKTIVITI GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG. Aktiviti kokurikulum di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang dijalankan pada setiap hari rabu bermula pada jam 3. GERKO dapat mengimbangi pertumbuhan dan perkembangan murid-murid dari aspek jasmani.00 petang. 1) Sukan dan Permainan      Bola Sepak Sepak Takraw Bola Tampar Bola Jaring Olahraga 2) Persatuan / Kelab  Persatuan Agama Islam  Persatuan Bahasa Melayu  Persatuan Bahasa Inggeris  Persatuan Sains dan Matematik 3) Unit Beruniform  Puteri Islam  Pengakap .

5.Aktiviti kokurikulum yang dijalankan hanya melibatkan murid-murid tahap 2 iaitu pelajar tahun 4. Setiap pelajar dibahagikan mengikut kumpulan dan dibimbing oleh guru yang bertanggungjawab. .45 petang. Bagi menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai perjalanan dan format aktiviti gerak kerja kokurikulum yang ada di sekolah ini secara terperinci. Manakala aktiviti persatuan dan kelab serta unit beruniform pula dijalankan secara bergilir-gilir pada setiap hari rabu mengikut minggu yang telah ditetapkan pada jam 3.05 hingga 6. maka saya mengambil satu contoh daripada 3 kompenan gerak kerja kokurikulum yang terdapat di sini iaitu Persatuan Puteri Islam. dan 6. Aktiviti sukan diadakan pada setiap rabu dari jam 5.45 – 4.05 petang.

JENIS KEGIATAN 4. JENIS AKTIVITI ASPEK PENILAIAN KEHADIRAN JAWATAN DISANDANG PENGLIBATAN PENCAPAIAN JUMLAH MARKAH : …………………………………… : …………………………………… : …………………………………… : …………………………………… PRESTASI AGIHAN MARKAH 50 10 20 20 100 MARKAH GRED TANDA TANGAN COP SEKOLAH : ……………………………….. NAMA MURID 2. GURU PEMIMPIN : ………………………………. DARJAH 3. PERSATUAN PUTERI ISLAM SK. : ………………………………. PASIR PANJANG PEKAN 2007 ..BORANG RUMUSAN KEGIATAN KOKURIKULUM SEKOLAH KEBANGSAAN PASIR PANJANG BORANG PENILAIAN KEGIATAN KOKURIKULUM TAHUN ………………… 1..

NATASYA AQILAH 11. NUR FADLY RAIHAN 15.GURU PEMBIMBING PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA BENDAHARI AJK : PN SALIAH BT MOHD RAZALI : PN NOR RULHUZAJASMIN BT ABD RAHIM : NURLAILI BT ABD JAMAL : NURUL FARHANAH BT ZAKARIA : NUR NAJIHAH BT MAZLAN : AZNIE SITI NORMASTURA BT NOOR AZMAN : 1. NUR FARHANA 17.THN 6 AHLI 1. NUR HALIMAH 18.THN 5 . 3. NUR SALIHAH : 3. ROHAYU : 2. 7. NORNURAIN 14. 6.THN 6 . AIN NOR ATIQAH : 4. NOR AISYAH NOR ATIQAH NUR FARRAH HANIM NURUL KAMILAH NURUL SHAMILAH PUTERI IKA SITI NURDIYANA BALQIS IZZAH IZZATI 10. NOR MADIHAH 13. 4. : 2. 8.THN 5 . NURUL SYAFIKAH : 5. NURUL SHAMILAH ATIQAH . 5. 9. NUR HARYZAN 16. NURSYAHIDA . NUR SYAFIQAH 19. NORABIATUL ADAWIAH 12.THN 4 .

NURUL AINI 21. Pn Norrulhuzajasmin 2.20. Pn Saliah Mohd Razali Di sediakan ……………………. Menyanyikan lagu Puteri Islam 3. Bacaan doa 2. 2. : Menyanyikan lagu Puteri Islam Pembentukan Kumpulan Aktiviti : 1.45-4.45 PETANG : KELAS TAHUN 4 KEHADIRAN : 23 ORANG Isi Kandungan 1. ZURINA LAPORAN AKTIVITI KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG 2007 HARI TARIKH MASA TEMPAT : RABU : 28 FEBRUARI 2007 : 3. ( ) Disahkan oleh ……………………… ( ) KELEBIHAN KESELURUHAN 3 KOMPENAN GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG PEKAN . Menulis Lirik Lagu 4. Menamakan setiap kumpulan Guru Pembimbing : 1.

1) Bilangan pelajar yang terhad banyak membantu dalam memudahkan dan melancarkan sesuatu aktiviti yang dijalankan. Namun dari apa yang diperhatikan. 2) Wujudnya semangat kerjasama dan silaturrahim yang erat dikalangan sesama guru-guru dan pelajar. tilawah. 4) Sekolah ini tidak mempunyai jurulatih yang yang benar-benar mahir dan terlatih dalam permainan yang ada seperti bola jaring. Ketiadaan jurulatih . para pelajar tidak mempunyai keberanian dan tidak berminat apabila diminta untuk memasuki sesuatu pertandingan contohnya seperti bercerita. 2) Ruang untuk melakukan aktiviti kokurikulum adalah terhad. 3) Kebanyakan pelajar di sini amat berminat setiap kali sesuatu aktiviti kokurikulum diadakan di sekolah ini. Ini kerana apabila diadakan sebarang perlawanan. KELEMAHAN KESELURUHAN 3 KOMPENAN GERAK KERJA KOKURIKULUM SK PASIR PANJANG PEKAN 1) Kehadiran pelajar dalam setiap aktiviti kokurikulum yang dijalankan amat membanggakan. hafazan dan sebagainya samada diperingkat sekolah mahupun luar. pihak sekolah terpaksa menggunakan padang sekolah lain untuk dijadikan tempat pertandingan dijalankan. 3) Peralatan sukan yang terdapat di sekolah ini adalah tidak mencukupi dan terhad kepada barang tertentu sahaja dan ini menyebabkan perjalanan aktiviti kokurikulum tidak dapat dijalankan sepenuhnya.

Dengan adanya pengiktirafan ini ianya akan dapat menggalakkan murid supaya berusaha lebih lagi untuk mencapai kejayaan iaitu pengiktirafan tersebut. CADANGAN 1) Memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada murid atau pihak yang berkaitan dari semasa ke semasa. syarat serta peraturan bermain bola jaring yang betul menyukarkan pasukan sekolah untuk bersaing setiap kali sesuatu kejohanan diadakan. Aktiviti yang hendak dijalankan perlulah dapat menarik minat murid-murid untuk menyertainya. 3) Mengadakan pertandingan dengan melibatkan semua murid.ataupun guru yang berkemahiran mengenai kemahiran asas. Pihak sekolah seharusnya memikirkan lebih banyak aktiviti yang sesuai mengikut keadaan semasa. Rasionalnya: memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada muridmurid agar mereka dapat melibatkan diri secara aktif dalam kegiatan kokurikulum yang dijalankan di sekolah. 2) Menambahkan lagi bilangan aktiviti dan mempelbagaikan gerak kerja kokurikulum agar bertujuan bagi memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dengan aktif secara individu. kumpulan dan beramai-ramai. Rasionalnya: dapat menarik minat murid-murid dan mengetengahkan bakat mereka dalam bidang kokurikulum. Aktiviti tersebut sepatutnya dapat menambah pengetahuan murid-murid tentang kehidupan sebenar. . Selain itu dengan adanya pengiktirafan ini juga murid-murid lain akan sama-sama menanam tekad dan berazam untuk mendapatkannya dengan menjadikan rakan-rakannya yang telah berjaya sebagai contoh.

5) Mengadakan penyeliaan dan penilaian yang sistematik secara berterusan. 4) Menghantar guru-guru mengikuti kursus dan latihan dalam kegiatan kokurikulum mengikut bidang dan kemahiran yang dimiliki. Rasionalnya: dapat melahirkan guru-guru yang mahir dalam bidang masingmasing disamping dapat menambahkan ilmu pengetahuan serta memantapkan lagi kemahiran yang sedia ada.Rasionalnya: murid-murid diberi peluang dan pendedahan yang sama dalam setiap acara yang dipertandingkan di samping dapat mencungkil dan mengetengahkan bakat-bakat baru. Rasionalnya: dapat memantapkan lagi perlaksanan gerak kerja kokurikulum di sekolah tersebut. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->