Anda di halaman 1dari 4

: Patung atau anak patung adalah objek yang sinonim dengan kanak-kanak bahkan orang dewasa samada lelaki

mahupun perempuan turut menggemarinya. Bahkan menjadi satu kekurangan apabila sebahagian daripada kita tidak mampu tidur tanpa memeluk dan menyentuh anak patung ini. Lantas kerana kesukaan dan minat yang mendalam ini, kita meletakannya dalam rumah sebagai hiasan dan kadang-kadangn menjadi objek kenang-kenangan hasil pemberian sahabat karib dan rakan taulan yang mempunyai signifikan tersendiri. Memperkatakan tentang patung dan anak patung ini, beberapa ulama terkenal dunia masakini mempunyai pandangan masing-masing berhubung patung dan anak patung ini. Antara ulama tersohor adalah Prof. Dr. Yusuf al-Qaradawi, Syeikh Jaadal Haq Ali Jadal Haq dan Syeikh Atiah al- Saqr. Mengenai hukum orang Islam memiliki patung, al-Qaradawi di dalam Fatawa Muasirah berkata Islam sememangnya mengharamkannya, sama ada patung tersebut berbentuk manusia mahupun patung berbentuk haiwan atau binatang-binatang. Pengharaman itu menjadi lebih kuat jika patung itu merupakan makhluk yang disanjung tinggi seperti raja, nabi sepertimana Nabi Isa a.s. di kalangan orang Kristian dan lembu di kalangan orang Hindu. Menurut beliau,terdapat satu jenis patung saja yang diharuskan dalam Islam untuk dimiliki, iaitu patung atau anak patung berbentuk mainan anak-anak. Ini berdasarkan kepada sebuah hadith Rasulullah SAW. yang menceritakan bahawa isteri baginda yang masih kecil, Saydatina Aisyah RA cenderung dan suka bermain patung. Selain daripada itu Syeikh Gadul Haq, Bekas Syeikh al-Azhar, mengutarakan pendapat yang sama dengan Dr. Yusuff al-Qaradawi yang mana beliau membenarkan patung untuk pendidikan seperti patung mainan anak-anak dan berpendapat harus hukumnya bagi patung separuh tubuh dan mudah rosak yang diperbuatkan daripada tepung (atau bahan-bahan lembut spt plastesin dll). Syeikh Atayyah al-Saqr dalam fatwanya, pula berpendapat bahawa patung dan anak patung bagi tujuan permainan kanak-kanak, patung cepat rosak dan patung separuh badan adalah dibenarkan. Menurut Syeikh Atayyah al-Saqr lagi, Imam Malik berpendapat harus hukumnya memiliki patung yang lengkap seperti seorang manusia, tetapi dengan syarat ia berlubang walaupun sangat kecil. (untuk mencacatkannya) . Manakala Imam Abu Hanifah dan Imam Ahmad mengenakan syarat patung lengkap itu mesti mempunyai lubang yang besar. Ini termasuk juga patung mannequin yang digunakan untuk mempamerkan pakaian di butik-butik dan gedung-gedung pakaian. Secara dasarnya, ulama bersepakat bahawa patung dianggap harus jika ada faedah seperti untuk mainan anak-anak dan dan dianggap haram jika digunakan untuk penyembahan.

Merujuk juga kepada fatwa Negeri Kedah Darul Aman; Mengukir/membuat patung patung manusia dan binatang adalah haram kecuali untuk permainan kanak-kanak atau bagi tujuan pendidikan , pembelajaran atau pengetahuan. Pekerjaan membuat patung mainan dan pendidikan adalah harus pada syarak. Dr. Yusoff al-Qardhawi sekali lagi dalam Bukunya Halal dan Haram Dalam Islam menyebutkan bahawa Islam mengharamkan dalam rumahtangga Islam meliputi masalah patung. Sebab adanya patung dalam suatu rumah, menyebabkan Malaikat akan jauh dari rumah itu, padahal Malaikat akan membawa rahmat dan keredhaan daripada Allah SWT untuk isi rumah tersebut. Dalam hal ini Rasulullah s.a.w. pernah bersabda: "Sesungguhnya Malaikat tidak akan masuk suatu rumah yang di dalamnya ada patung." (Riwayat Bukhari dan Muslim) Ulama-ulama berkata: Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat patung, karena pemiliknya itu menyerupai sifat orang kafir, di mana pada kebiasaannya mereka akan meletakkan patung dalam rumah-rumah mereka untuk diagung dan disembah. Sabda Rasulullah s.a.w.: "Sesungguhnya orang yang paling berat siksaannya nanti di hari kiamat, yaitu orang-orang yang menggambar gambar-gambar ini. Dalam satu riwayat dikatakan: Orang-orang yang menandingi ciptaan Allah." (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim) Dan Rasulullah SAW menjelaskan dengan terperinci dalam sebuah hadithnya: "Barangsiapa yang membuat gambar (patung), nanti pada hari kiamat dia akan dipaksa untuk meniupkan roh padanya; padahal dia selamanya tidak akan mampu meniupkan roh itu." (Riwayat Bukhari) Sekian Disediakan Ustaz Ahli Panel MUIS
y y y y y y y y y

Mohamad

Shukry

oleh: Sulaiman

Soalan dihantar oleh: Siti.

Soal Jawab Lain


y y y y y

April 24, 2010 -- Khuf relevan di Malaysia (4) March 14, 2011 -- Hukum Membuang bulu pada bahagian tangan dan kaki (4) June 15, 2010 -- Khitan anak lelaki sewaktu masih bayi (0) December 2, 2009 -- Yoga-perkongsian maklumat (0) May 24, 2010 -- Maksud Asobiyyah yang dilarang (9)

4 Comments
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. b_r May 11, 2010 13:50 adei. kat kete saya ada patung pooh yang gerak2 kepala tu. adik saya beli. nak kena buang ke ust? atau ada cara lain nak manfaatkan? Khairiah May 13, 2010 11:13 Bagaimana pula dgn gambar pemandangan yg ada seekor burung kecil di dalamnya? nor Sep 4, 2010 15:43 Mohon ustaz membuat kesimpulan iaitu menjawab soalan setelah membedri dalil-dalil tentang hukum. Sekiranya uztaz, tidak menjawab soalan secara spesifik maka orang yang membaca akan membuat andaian sendiri berdasarkan dalil-dalil yang ustaz kemukakan. Contohnya, bekas tisu yg ada patung kangaroo, keychain dengan bentuk binatang haram ke tidak? Sebab berdasarkan dalil, sekiranya membawa faedah maka dibenarkan. Bagi saya, keychain dan bekas tisu itu membawa faedah maka tidak haram.Adakah itu yang ingin dijelaskan oleh ustaz? Satu lagi, tentang patung di dalam rumah. Uztaz jelaskan patung untuk permainan kanak-kanak dibolehkan. Pada masa yang sama, tidak boleh menyimpan patung dalam rumah. Jadi, adakah patung yang berada dalam rumah untuk permainan kanak-kanak dibolehkan dalam Islam? Pohon penjelasan. nurul Dec 7, 2010 3:35

adakah ini bermakna teddy bear seperti 'garfield', dan 'pooh' yang selalu ada di katil2 anak2 kecil dan remaja tidak dibolehkan sama sekali? Mohon dijelaskan dengan lebih terperinci kerana boleh dikatakan hampir setiap rumah mempunyai teddy bear seperti ini.