Anda di halaman 1dari 12

Intan Nabilah Binti Ahmad Nazira Binti Baharuddin Wan Nurul Nadiah Binti Wan Sallehudin

Menjahit lengan padanan rata


y Lengan: tambahan pakaian dari lubang lengan. y Boleh jadi sepotong fabrik yang dicantumkan ke

lubang lengan atau tambahan daripada badan. y Lengan biasa yang dicantum dengan baik mempunyai ira lurus yang terletak di garis atas lengan.

y Tentukan garis leher dan belah pakaian sebelum

mencantum lengan ke pakaian. y Kedua dua belah lengan digunting dengan garis tengah terletak atas ira fabrik. y Langkah ini penting untuk mendapat lengan yang baik. y Lengan yang dicantum ke lubang lengan dinamakan lengan padanan.

1. Menyediakan lengan dan padanan rata


Jahit kedut mesin atau jahit kedut tangan pada kepala lengan dari nooh ke belakang nooh. 2. Cantumkan kelim lengan dengan kelim yang sesuai. 3. Kemaskan hujung lengan dengan kelepet dan sembat susup kelepet.
1.

nooh belakang nooh hadapan

2. Mencantumkan lengan padanan rata


1. 2.

3. 4. 5.

Lekat lengan kanan ke lubang lengan kanan, sebelah luar bertemu. Temukan garis pemadam, kelim lengan ke kelim rusuk badan, nooh lengan hadapan ke nooh lengan belakang ke nooh lubang lengan badan belakang. Tarik benang jahit kedut kepada lengan supaya lengan sama lebar dengan lubang lengan badan. Lilit benang jahit kedut pada peniti yang telah disemat pada hujung jahit kedut. Bahagikan kedut supaya sama rata.

y Dengan peniti menegak ke lubang lengan, semat

lengan ke lubang lengan dengan memadankan keduadua garis pemadannya. y Jelujur pada garis pemadan. y Jahit mesin lengan ke lubang lengan pada garis pemadan dari sebelah dalam lengan. y Permulaan dan penghabisan jahit mesin kelim di lengan hendaklah bertindih atas.

Jahitan mesin

Permulaan dan akhir jahit mesin bertindih

Mengemas kelim lubang lengan


1. jahit insang pari
- gunting basi kelim hingga tinggal 5mm hingga 1mm. - jahit insang pari untuk kemaskan tepi basi kelim. 2. Jahit lilit kemas. - gunting basi kelim hingga tinggal 5mm hingga 1mm. - Jahit lilit kemas untuk kemaskan tepi basi kelim.

3. Tepi bentuk pucuk rebung - gunting basi kelim hingga tinggal 5mm hingga
1mm.

4. Jahit mesin
-jahit mesin jarak 5mm drpd jahit mesin pertama di garis pemadan dan gunting hamper pada jahit mesin.

Tepi bentuk pucuk rebung

Jahit mesin

Menyudahkan tepi lengan dengan kelepet


1. 2. 3.

Sambung kelim bawah lengan dan kemaskan tepi kelim yang berjerumai. Tekan dan buka kelim. Lipat basi kelepet ke sebelah dalam, semat dan jelujurtepi lengan. Lipat kelepet 5mm, jelujur dan sembat susup kelepet pada lengan. Cabut jelujur dan tekan.

Menyudahkan tepi lengan dengan menggunakan lapik


1. 2. 3.

4. 5.

Sambung kelim bawah lengan dan kemaskan tepi kelim yang bejerumbai. Tekan dan kemaskan. Gunting sepotong fabrik untuk lapik mengikut ira lurus fabrik. Temukan sebelah luar fabrik dan sambungkan lapik sepanjang garisan pemadan. Susup hujung benang serta tekan dan buka kelim. Semat sebelah luar lapik yang telah siap sebelah luar lengan. Jelujur dan mesin sepanjang tepi lengan. Lipat lapik kesebelah dalam lengan. Buat satu barisan jelujur hampir kepada tepi kelim sepanjang tepi lengan. Lipat selebar 5mm ke sebelah dalam. Semat dan sembat susup lapik kepada lengan.

Sekian .