Anda di halaman 1dari 31

KOLEJ UNIVERSITI INSANIAH

RASIONAL EMOTIF BEHAVIOR THERAPY (REBT)


PENSYARAH : PEMBENTANG: MOHAMAD NOZRI IDRIS AHMAD SHAMIL OTHMAN JUNID MAHAMOOD

SEJARAH DAN RIWAYAT PENGASAS

Dr Albert Ellis (1913-1927)

y Kenapa,

apabila saya mengetahui dengan baik apa yang merisaukan pesakit, adakah saya perlu menunggu secara pasif, mungkin untuk beberapa minggu, mungkin beberapa bulan, sehingga dia dengan inisiatif sendiri, menunjukkan bahawa dia telah sepenuhnya bersedia untuk menerima saya sendiri wawasan?.

y Kenapa,

apabila pesakit kuat berjuang untuk terus mengaitkan untuk berpersatuan secara bebas, dan berakhir dengan mengatakan hanya beberapa perkataan di seluruh sesi , adakah tidak wajar saya untuk membantu mereka dengan beberapa soalan atau kata-kata tajam?
(Ellis, 1962, p.7)

y Albert

Ellis, pelopor Terapi Kelakuan Rasional Emotif (REBT), dilahirkan di Pittsburgh, Pennsylvania pada tahun 1913.Apabila Ellis telah berusia 4 tahun, keluarganya berpindah ke New York, di mana beliau kemudiannya membuat rumahnya.Ellis adalah yang tertua tiga kanak-kanak dan bergelut dengan masalah buah pinggang.yang serius yang berterusan sepanjang hidupnya.

y Dalam

keadaan sakit itu, Ellis belajar untuk hidup sendiri, kerana bapanya adalah seorang ahli perniagaan yang pergi ke sana sini dan Ellis melihat emosi ibunya tidak stabil.Untuk menangani isu-isu fizikal dan keluarganya,Ellis yang masih muda membangunkan falsafah melihat kehidupan bahawa beliau kemudiannya bertukar menjadi REBT.

y Satu

contoh yang terkenal permohonan awal idea REBT bagaimana Ellis remaja berhadapan dengan keengganan untuk anakanak gadis pendekatan.Beliau menemui 100 kanak-kanak perempuan dalam tempoh 30 hari untuk menguji rasa takut bahawa penolakan akan membawa kepada malapetaka beberapa peribadi.

y The

experiment proved to be a success : He was rejected and the horrible tragedy that he feared never occurred. ini membuktikan kejayaan: Dia telah ditolak dan tragedi yang dahsyat bahawa dia takut tidak berlaku.

y Kajian

Ellis memperoleh ijazah sarjana muda daripada City College of New York pada tahun 1934, dan lapan tahun kemudian, dan ijazah sarjana dalam bidang psikologi klinikal.Beliau memperoleh PhD pada tahun 1947 dari Teacher College, Columbia. Amat dipengaruhi oleh psikoanalisis, selama enam tahun Ellis mengamalkan terapi psychoanalytic dan menulis dalam bidang penilaian personaliti dan terapi perkahwinan dan .keluarga.

Albert Ellis (September 27, 1913 - 24 Julai, 2007) adalah seorang ahli psikologi Amerika yang pada tahun 1955, yang telah berkembang Terapi Kelakuan rasional emotif (REBT). mempunyai M.A. dan Ph.D. ijazah dalam bidang psikologi klinikal dari Universiti Columbia dan American Lembaga Psikologi Profesional (ABPP). Beliau juga mengasaskan dan adalah Emeritus presiden New York CityAlbert Ellis Institut.

Ellis dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi di Pittsburgh, Pennsylvania pada tahun 1913. Beliau merupakan anak sulung daripada tiga orang anak. Bapa Ellis 'adalah seorang ahli perniagaan, sering jauh dari rumah pada perjalanan perniagaan, yang dilaporkan menunjukkan hanya jumlah sedikit kasih sayang kepada anak-anaknya.

y Beliau

secara amnya dianggap sebagai salah satu daripada pemula anjakan paradigma revolusi kognitif dalam psikoterapi dan pengasas terapi kognitif tingkah laku. Berdasarkan kaji selidik yang profesional pakar psikologi Amerika Syarikat dan Kanada 1982, ...

y Beliau

dianggap sebagai psychotherapist kedua yang paling berpengaruh dalam sejarah (Carl Rogers menduduki tempat pertama dalam penyiasatan; Sigmund Freud menduduki tempat ketiga). Sebelum kematiannya, Hari ini Psikologi diterangkan dia sebagai "psikologi hidup yang terbesar."

Hidupnya; pada 40 umur mengidap kencing manis yang memerlukan pembedahan kecemasan. Beliau melaporkan bahawa beliau mempunyai lapan hospitalizations yang berumur di antara lima dan tujuh tahun, salah satu yang berlangsung hampir setahun. Ibu bapanya memberi sokongan emosi untuknya sepanjang tahun ini, jarang sekali melawat atau memujuk dia.

Ellis menyatakan bahawa dia belajar untuk menghadapi adversities sebagai dia Dalam autobiografinya, Ellis dicirikan ibunya sebagai seorang wanita yang asyik dengan diri sendiri dengan gangguan dwikutub. Pada masa-masa tertentu, menurut Ellis, beliau telah "pembual yang sibuk yang tidak pernah mendengar." Dia akan menerangkan secara terperinci pada pendapat yang kukuh ke atas mata pelajaran yang paling, tetapi jarang sekali menyediakan asas fakta bagi pandanganpandangan ini.

Seperti bapanya, ibu Ellis 'emosi yang jauh dari anak-anaknya. Ellis menceritakan bahawa dia sering tidur apabila dia meninggalkan sekolah dan biasanya tidak di rumah apabila dia kembali. Daripada laporan perasaan pahit, beliau mengambil tanggungjawab menjaga adik-adiknya. Dia membeli jam penggera dengan wang sendiri dan bangun dan berpakaian.

Apabila Zaman Kemelesetan melanda, Ellis dan adiknya mencari kerja untuk membantu keluarga. Ellis uzur sebagai seorang kanak-kanak dan mengalami pelbagai masalah kesihatan melalui mudanya. Pada usia lima tahun, dia dimasukkan ke hospital dengan penyakit buah pinggang.Beliau juga dimasukkan ke hospital dengan tonsillitis, yang membawa kepada jangkitan streptococcal yang teruk "membangunkan sikap acuh tak acuh yang semakin meningkat kepada kelalaian itu".

Sehingga dia jatuh sakit pada usia 92 pada tahun 2006, Dr. Ellis biasanya bekerja sekurang-kurangnya 16 jam sehari, menulis buku-buku dalam tulisan tangan pada tablet undang-undang, melawat dengan pelanggan dan pengajaran.

BOOKS

Pada hari lahir ke 90 pada tahun 2003, beliau menerima mesej tahniah daripada tokoh masyarakat yang terkenal seperti itu Presiden George W. Bush, New York senator Charles Schumer dan Hillary Clinton, bekas Presiden Bill Clinton, dan New York City Datuk Bandar Michael Bloomberg, dan Dalai Lama, yang menghantar skarf sutera yang diberkati untuk majlis itu.

Pada tahun 2004 Ellis telah jatuh sakit dengan masalah usus yang serius, yang membawa kepada kemasukan ke hospital dan pembuangan usus besar. Beliau kembali bekerja selepas beberapa bulan, yang dijaga kembali kesihatannya oleh Debbie Joffe, pembantunya, yang kemudiannya menjadi isterinya.

HariHari-hari tuanya tuanya

Dalam sanjungan kepada Albert Ellis, Presiden APA lalu Frank Farley, "Psikologi mempunyai hanya segelintir tokoh-tokoh legenda yang bukan sahaja perhatian arahan merentasi banyak disiplin tetapi juga menerima pengiktirafan yang tinggi daripada orang ramai untuk kerjakerja mereka. Albert Ellis adalah seorang tokoh, yang dikenali di dalam dan di luar psikologi keaslian mengagumkan, idea provokatif, dan personaliti provokatif.

Sokongan falsafah Ellis membentuk REBT di atas asas pengajian falsafah beliau sendiri. Menurut Bernard dan Joyce (1984), REBT menumpukan persoalan falsafah itu kepada, -"bagaimana kita tahu apa yang kita ketahui (epistemologi) peranan pemikiran logik dan akal manusia dalam pemerolehan pengetahuan (dialektik), matlamat individu yang berusaha (nilainilai), dan kriteria dan piawaian untuk memutuskan bagaimana untuk berhubungan dengan orang lain (etika) "

Epistemologi dan Dialektik REBT lain berdasarkan andaian bahawa ilmu pengetahuan manusia berdasarkan tafsiran yang memilih dunia. Dalam erti kata lain, bagaimana seseorang akan melihat peristiwa dan orang-orang yang sebahagian besarnya akan memberi kesan bagaimana orang yang berfikir, merasa, dan bertindak.
Fizikal

.Falsafah REBT yang mendasari juga boleh dipertimbangkan kerelatifan, kerana penganutnya menganggap bahawa tidak ada kebenaran mutlak atau realiti wujud tetapi kebenaran atau realiti setiap orang yang ditakrifkan dan berpengalaman.Kepercayaan bahawa realiti wujud hanya sebagai salah satu anggapan ia mungkin selesa, tetapi ia juga membawa implikasi yang mungkin kurang selesa yang sebenar perintah sebagaimana yang sesuai sebagai satu sendiri.

Humanisme Penyokong REBT menerimapakai falsafah kemanusiaan menghargai individualiti, dan autonomi setiap orang. Mereka percaya disfungsi yang timbul apabila seseorang mengkritik diri sendiri dan membuat perbandingan antara diri dan orang lain.

Bagi Ellis perbandingan dan-penilaian sendiri sebagai benar-benar merosakkan dan tidak rasional.Tiada kriteria universal wujud mengenai betul dan salah, cantik dan hodoh, atau yang baik dan buruk.Oleh itu, semua kriteria itu sewenang-wenangnya, dan dengan mengkritik diri untuk tidak hidup sehingga kepada standard beberapa sewenangwenangnya, seseorang menghasilkan dalam diri sendiri kesusahan yang tidak perlu.

Hedonisme bertanggungjawab Menurut falsafah REBT, menikmati kehidupan adalah satu matlamat yang sah, dan individu yang rasional berusaha untuk memaksimumkan keseronokan. Orang yang mengamalkan hedonisme tulen mencapai keseronokan pada apaapa kos, tetapi penganut REBT, yang menekankan tanggungjawab peribadi, peguam bela hedonisme bertanggungjawab.