Anda di halaman 1dari 2

PERBARISAN MASUK PADANG / LITAR 1.

Peserta memasuki litar pertandingan dari laluan masuk sebelah kanan secara berjalan lalu dan berhenti di tengah litar menggunakan bahasa hukuman Skuad....henti. 2. Ketua Platun memberi arahan supaya semua ahli menghadap ke pentas utama menggunakan bahasa hukuman Mengadap ke hadapan....kanan pusing. 3. Sekiranya posisi Ketua Platun agak rapat dengan barisan hadapan, Ketua Platun boleh berundur dengan kaedah melangkah ke belakang ( kaedah Buka Barisan). Pergerakan adalah mengikut bahasa sendiri tanpa sebarang bahasa hukuman. 4. Ketua Platun memberikan arahan supaya barisan hadapan maju 1 langkah dan barisan belakang berundur 1 langkah secara serentak. Barisan tengah dalam keadaan statik. Bahasa hukuman yang digunakan ialah Buka barisan ...gerak. 5. Ketua Platun memberikan arahan supaya barisan yang telah dibuka diluruskan dengan menggunakan bahasa hukuman Ke kanan lurus dan seterusnya Pandang depan setelah kekemasan barisan dalam keadaan memuaskan. 6. Ketua Platun kemudiannya akan berpusing menghadap ke hadapan pentas utama melalui arah kanan. Seterusnya mara ke hadapan ( beberapa langkah) jika perlu. Ketua Platun akan berhenti di hadapan Ketua Pengadil dan memberi tabik hormat, seterusnya memberi lapor pertandingan selepas tabik dijatuhkan. Bahasa hukuman lapor pertandingan ialah ; Assalamualaikum / Selamat sejahtera Tuan. Platun ......... seramai 31 orang siap sedia untuk diuji, Tuan. Setelah diberi keizinan Ketua Platun sekali lagi memberikan tabik hormat dan menyebut Terima kasih Tuan selepas tabik dijatuhkan. Selepas itu Ketua Platun akan bergerak ke kiri dan berjalan menuju semula ke posisi asal dan berhenti mengahadap ke arah ahli untuk memulakan pergerakan kawad statik.

KAWAD STATIK 1. Ketua Platun mengarahkan ahli supaya berpusing ke arah kiri dengan menggunakan bahasa hukuman Bergerak ke kiri...kiri pusing. 2. Ketua Platun mengarahkan ahli bergerak ke kanan dengan menggunakan bahasa hukuman Begerak ke kanan....belakang pusing. 3. Ketua Platun mengarahkan ahli menghadap ke belakang menggunakan bahasa hukuman Ke kanan...pusing. 4. Ketua Platun mengarahkan ahli mengahadap ke hadapan pentas hormat menggunakan bahasa hukuman Mengadap ke hadapan...belakang pusing. 5. Ketua Platun memberikan arahan supaya barisan hadapan berundur 1 langkah dan barisan belakang maju 1 langkah secara serentak. Barisan tengah dalam keadaan statik. Bahasa hukuman yang digunakan ialah Tutup barisan ...gerak.

6. Ketua Platun memberikan arahan supaya barisan yang telah ditutup diluruskan dengan menggunakan bahasa hukuman Ke kanan lurus dan seterusnya Pandang depan setelah kekemasan barisan dalam keadaan memuaskan.

KAWAD DINAMIK 1. Ketua Platun mengarahkan ahli supaya berpusing ke arah kiri dengan menggunakan bahasa hukuman Bergerak ke kiri...kiri pusing. 2. Ketua Platun mengarahkan ahli berjalan dalam keadaan berkawad dengan menggunakan bahasa hukuman Dari kiri / kanan....cepat jalan. 3. Semasa menghampiri kon, Ketua Platun mengarahkan supaya ahli membelok ke arah kiri menggunakan bahasa hukuman Kiri belok. Sebanyak 2 kon yang akan dilalui pada laluan ini. 4. Setelah melepasi kon dan kedudukan ahli menghampiri kawasan tengah, Ketua Platun mengarahkan ahli supaya membuat pergerakan tukar langkah semasa berjalan menggunakan bahasa hukuman Tukar Langkah (3 kali sebutan secara berturut-turut selepas setiap perbuatan) dan disusuli dengan perkataan Maju selepas perbuatan tukar langkah yang ketiga. 5. Semasa menghampiri kon, Ketua Platun mengarahkan supaya ahli membelok ke arah kiri menggunakan bahasa hukuman Kiri belok. Sebanyak 4 kon yang akan dilalui pada laluan ini. 6. Setelah melepasi kon dan kedudukan ahli menghampiri kawasan tengah, Ketua Platun mengarahkan ahli supaya membuat pergerakan tabik hormat ke arah kanan semasa berjalan menggunakan bahasa hukuman Hormat...hormat ke kanan....hormat. Semasa ahli terakhir menghampiri kawasan pentas hormat, Ketua Platun mengarahkan ahli menjatuhkan tabik hormat menggunakan bahasa hukuman Pandang...depan. 7. Semasa menghampiri kon, Ketua Platun mengarahkan ahli berpatah balik ke kawasan tengah litar dengan menggunakan bahasa hukuman Bergerak ke kanan...bertiga-tiga...belakang pusing. 8. Setelah ahli sampai ke bahagian tengah litar, Ketua Platun mengarahkan ahli untuk berhenti dengan menggunakan bahasa hukuman Skuad...henti. 9. Ketua Platun kemudiannya mengarahkan ahli menghadap ke hadapan pentas hormat menggunakan bahasa hukuman Menghadap ke hadapan..kiri pusing. 10. Ketua Platun kemudiannya berpusing menghadap ke hadapan pentas hormat dan mara mengadap ke hadapan Ketua Pengadil bersama sama keseluruhan platun menggunakan bahasa hukuman Skuad akan mara menghadap...dari tengah...cepat jalan. Pergerakan adalah sebanyak 14 langkah dan berhenti di hadapan Ketua Hakim. Ketua Platun mengarahkan semua ahli memberi tabik hormat kepada Ketua hakim dengan menggunakan bahasa hukuman Hormat ke hadapan...hormat ( perbuatan tabik hormat dilakukan secara serentak selama 3 kiraan / saat sahaja ).

Anda mungkin juga menyukai