Anda di halaman 1dari 4

Plutirea corpurilor

Arhimede (287-212 .H.) s-a nscut la Siracuza, n Sicilia. El este unul dintre cei mai cunoscui nvai ai Greciei antice, considerat printele mecanicii.

ntmplarea care a condus la descoperirea legii care-i poart numele este urmtoarea: Dup ce a ctigat puterea n Siracuza, Hieron a hotrt s pun ntr-un templu o coroan de aur pe care s o nchine zeilor care l-au ajutat n obinerea victoriei. Aurarul care a confecionat-o i-a adus o coroan minunat. La urechea regelui au ajuns ns zvonuri c aurarul ar fi furat o parte din aur i l-ar fi nlocuit cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede s stabileasc cu certitudine dac a fost nelat sau nu. Frmntat de rezolvarea problemei, aflndu-se n cad, Arhimede a observat c intrnd mai mult n ap, din ce n ce mai mult ap se revars afar. n acel moment a srit din cad i a luat-o la fug, strignd din rsputeri "Evrica!", adic "Am descoperit!" Plecnd de la observaia din baie, el a stabilit c meterul aurar i nsuise o mare parte din aurul ncredinat. Astfel s-a formulat legea care-i poart numele lui Arhimede. Fora arhimedic reprezint rezultanta tuturor forelor (de apsare) cu care lichidul, datorit presiunii hidrostatice, acioneaz asupra unui corp scufundat ntr-un lichid.

O alt formulare a legii lui Arhimede, mai clar, ar fi: Un corp scufundat ntr-un lichid n repaus este mpins de jos n sus cu o for vertical numeric egal cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.

Caracteristicile forei arhimedice - Fora arhimedic are direcie vertical i sensul de jos n sus - Modulul forei arhimedice este egal cu modulul greutii lichidului dezlocuit de corp: FA= Gl = ml g = l Vl g - Punctul de aplicaie al forei arhimedice se numete centru de presiune. El coincide cu centrul de greutate al corpului dac acesta este omogen i complet scufundat n lichid. Factori care influeneaz fora arhimedic Factorii care influeneaz valoarea forei arhimedice sunt: - valoarea forei arhimedice nu depinde de adncimea la care este scufundat corpul - valoarea forei arhimedice depinde de natura lichidului fiind cu att mai mare cu ct densitatea lichidului este mai mare - valoarea forei arhimedice nu depinde de masa corpului scufundat dac volumul corpului nu se modific - valoarea forei arhimedice crete cu volumul corpului scufundat

Aplicaii ale legii lui Arhimede Navele plutesc, dei sunt confecionate din materiale cu densitatea mult mai mare dect a apei. Datorit formei lor ele dezlocuiesc un volum foarte mare de ap (mai mare dect volumul materialelor din care este confecionat nava).