UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2 2010 Arahan: 1.

Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. 2. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. Soalan 1: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 2: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 3: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 4: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti : Menggambar : BUAH-BUAHAN TEMPATAN : Kertas lukisan, warna krayon : Murid dikehendaki menghasilkan gambar buah-buahan dengan menggunakan teknik GURISAN. : Membuat rekaan dan corak : Hiasan Dinding : Kertas Lukisan, warna krayon atau pensel : Murid dikehendaki menghasilkan corak TERANCANG dengan menggunakan warna krayon atau pensel. : Membentuk dan membuat binaan : Bangunan-bangunan : Kotak kasut, Pensel Warna, Gunting, Gam, dan Kertas warna : Murid dikehendaki membuat model bangunan-bangunan atau rumah. : Mengenal Kraf Tradisional : Anyaman : Kertas lukisan, Kertas Warna 2 jenis, Gunting dan Gam : Murid dikehendaki menghasilkan corak anyaman dengan melukis gambar buah-buahan tempatan. Disahkan oleh,

Disediakan oleh,

(NORLINDA BINTI IBRAHIM) Guru Pendidikan Seni Visual Tahun 2

(JUNAINAH BINTI JUPRI) PANITIA PEND. SENI VISUAL SRA JAIM PERNU

UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 3 2010

Bidang Tajuk Bahan Soalan : : : : : : : : : : : : : : : : Menggambar "RUMAH SAYA" Kertas lukisan dan warna pastel Lukiskan gambar sebuah rumah yang cantik. Mencoark dan Membuat Rekaan Kertas Dinding Kertas lukisan. SENI VISUAL SRA JAIM PERNU PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN . pelekat (selotape). kad manila. gunting. Hasilkan corak kertas dinding menggunakan tenik resis. Bidang Tajuk Bahan Soalan 2. Hasilkan topeng mata ‘keraian’ majlis. warna air. Membentuk dan Membuat Binaan Topeng Mata Kad manila. Disediakan oleh : Di sahkan oleh: (AZURA BTE AHMAD ZUBIR) GURU PEND. gunting. Mengenal Kraf Tangan Kelarai (anyaman tikar) 3 helai kertas warna. warna pastel.Pilih satu soalan sahaja. Bidang Tajuk Bahan Soalan 4. kertas lukisan. warna air. SENI VISUAL TAHIN 3 (JUNAINAH JUPRI) PANITIA PEND. lidi atau batang ais krim. gam dan gunting. 1. Hasilkan kelarai menggunakan kombinasi 3 warna. Bidang Tajuk Bahan Soalan 3.

gunting. dan gam : Murid diminta menghasilkan model kenderaan mengikut kreativiti sendiri. : Kolaj ( tampalan) : Kertas warna. 1.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4.DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1/2011 Pilih satu soalan sahaja daripada soalan-soalan di bawah ini.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Menggambar : Ulat bulu. : Menggambar : Rumah Saya : Catan : Krayon/pensel warna dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Disediakan Oleh (JUNAINAH BINTI JUPRI) GURU DSV TAHUN 1 UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 /2010 . : Membentuk dan Membuat Binaan : Kenderaanku : Tampalan dan guntingan. : Mengenal Kraf Tradisional : Wau : Melukis.murid – murid boleh menggunting bentuk yang siap dirumah.Bahan – bahan hendaklah dibawa dari rumah dan perlu dihasilkan disekolah.gam dan gunting : Murid diminta menghasilkan gambar ulat bulu dengan menggunakan teknik kolaj seperti mana yang telah diajar. Disemak Oleh 2. : Kertas lukisan dan warna pensel. : Kotak kosong.Kertas warna.

: Menggambar : Rumah Saya : Gurisan : Krayon dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk. gam. : Mengenal Kraf Tradisional : Alas Pinggan : Anyaman : Kertas warna. pelepah pisang atau bawang dan tumbuhan lain. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend. : Membentuk dan Membuat Binaan : Topeng Mata : Guntingan dan Tampalan : Kertas warna. dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan topeng mata sebagai satu perhiasan diri. 2.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. 1. Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. gam.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 2.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.Arahan: 1. Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. : Murid diminta membuat corak tidak terancang dengan menggunakan kreativiti sendiri.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan : Mencorak dan membuat rekaan : Corak Pembalut Hadiah : Capan : Warna air. kertas surat khabar. 2. Seni Visual UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 5/ 2010 Arahan: 1. gunting. . Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. gunting. kertas lukisan.

: Menggambar : Kampungku : Catan : Pensel .1. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3. dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan topeng muka sebagai satu perhiasan diri untuk menghadiri majlis tari-menari. gunting. warna krayon. kertas lukisan dan warna air. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend. 1. : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk. 2. : Mengenal Kraf Tradisional : Batik : Membatik : Kertas lukisan. Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan : Mencorak dan membuat rekaan : Corak hiasan : Stensilan : Warna krayon dan kertas lukisan . lilin dan warna air.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. : Murid dikehendaki menghasilkan corak batik pada kain atau pada baju.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Mencorak dan membuat rekaan : Bentuk Geometri : Menghasilkan pelbagai bentuk geomatri : Pensel dan pembaris serta warna air atau pensel : Murid diminta membuat bentuk geomatri dan menyusun bentuk tersebut menjadi corak yang menarik.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 2. Seni Visual UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6/ 2010 Arahan: 1. : Membentuk dan Membuat Binaan : Topeng Muka : Guntingan dan Tampalan : Kertas warna. gam.

warna pastel dan lain – lain. : Murid diminta menghasilkan model kuda kepang menggunakan kadbod. pisau pemotong. benang bulu kambing.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Murid diminta membuat corak hiasan mengikut aktiviti yang diberikan : Mengenal Kraf Tradisional : Kuda kepang : Membuat model kuda kepang : Kadbod.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4.Bahan Soalan 2. kayu atau ranting besar. : Murid diminta menghasilkan mobail hiasan yang cantik mengikut kreativiti masing-masing. Seni Visual . : Membentuk dan membuat binaan : Mobail hiasan : Mobail : Bahan – bahan terbuang atau kulit kerang dan sebagainya. : Menggambar : Membantu ibu dan bapa : Catan : Krayon/pensel warna dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk. gam. tali. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful