UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2 2010 Arahan: 1.

Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. 2. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. Soalan 1: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 2: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 3: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti Soalan 4: Bidang Tajuk Alat & Bahan Aktiviti : Menggambar : BUAH-BUAHAN TEMPATAN : Kertas lukisan, warna krayon : Murid dikehendaki menghasilkan gambar buah-buahan dengan menggunakan teknik GURISAN. : Membuat rekaan dan corak : Hiasan Dinding : Kertas Lukisan, warna krayon atau pensel : Murid dikehendaki menghasilkan corak TERANCANG dengan menggunakan warna krayon atau pensel. : Membentuk dan membuat binaan : Bangunan-bangunan : Kotak kasut, Pensel Warna, Gunting, Gam, dan Kertas warna : Murid dikehendaki membuat model bangunan-bangunan atau rumah. : Mengenal Kraf Tradisional : Anyaman : Kertas lukisan, Kertas Warna 2 jenis, Gunting dan Gam : Murid dikehendaki menghasilkan corak anyaman dengan melukis gambar buah-buahan tempatan. Disahkan oleh,

Disediakan oleh,

(NORLINDA BINTI IBRAHIM) Guru Pendidikan Seni Visual Tahun 2

(JUNAINAH BINTI JUPRI) PANITIA PEND. SENI VISUAL SRA JAIM PERNU

UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 3 2010

warna pastel. lidi atau batang ais krim. Bidang Tajuk Bahan Soalan 3. kad manila. Hasilkan corak kertas dinding menggunakan tenik resis.Pilih satu soalan sahaja. pelekat (selotape). 1. Hasilkan kelarai menggunakan kombinasi 3 warna. gam dan gunting. warna air. SENI VISUAL SRA JAIM PERNU PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN . Mencoark dan Membuat Rekaan Kertas Dinding Kertas lukisan. Mengenal Kraf Tangan Kelarai (anyaman tikar) 3 helai kertas warna. gunting. Bidang Tajuk Bahan Soalan 2. Bidang Tajuk Bahan Soalan : : : : : : : : : : : : : : : : Menggambar "RUMAH SAYA" Kertas lukisan dan warna pastel Lukiskan gambar sebuah rumah yang cantik. kertas lukisan. Membentuk dan Membuat Binaan Topeng Mata Kad manila. warna air. Hasilkan topeng mata ‘keraian’ majlis. SENI VISUAL TAHIN 3 (JUNAINAH JUPRI) PANITIA PEND. Bidang Tajuk Bahan Soalan 4. gunting. Disediakan oleh : Di sahkan oleh: (AZURA BTE AHMAD ZUBIR) GURU PEND.

Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Menggambar : Ulat bulu. : Mengenal Kraf Tradisional : Wau : Melukis.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. : Kolaj ( tampalan) : Kertas warna.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.DUNIA SENI VISUAL TAHUN 1/2011 Pilih satu soalan sahaja daripada soalan-soalan di bawah ini. gunting.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Disediakan Oleh (JUNAINAH BINTI JUPRI) GURU DSV TAHUN 1 UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 /2010 . Disemak Oleh 2.Kertas warna.gam dan gunting : Murid diminta menghasilkan gambar ulat bulu dengan menggunakan teknik kolaj seperti mana yang telah diajar. 1. : Kertas lukisan dan warna pensel. : Membentuk dan Membuat Binaan : Kenderaanku : Tampalan dan guntingan. : Menggambar : Rumah Saya : Catan : Krayon/pensel warna dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk.Bahan – bahan hendaklah dibawa dari rumah dan perlu dihasilkan disekolah. : Kotak kosong.murid – murid boleh menggunting bentuk yang siap dirumah. dan gam : Murid diminta menghasilkan model kenderaan mengikut kreativiti sendiri.

2. gunting. : Murid diminta membuat corak tidak terancang dengan menggunakan kreativiti sendiri. Seni Visual UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 5/ 2010 Arahan: 1. 2. : Menggambar : Rumah Saya : Gurisan : Krayon dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk. Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. gam. : Mengenal Kraf Tradisional : Alas Pinggan : Anyaman : Kertas warna. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend. gam. kertas lukisan.Arahan: 1. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan : Mencorak dan membuat rekaan : Corak Pembalut Hadiah : Capan : Warna air. . gunting. dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan topeng mata sebagai satu perhiasan diri. 1.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. kertas surat khabar. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. pelepah pisang atau bawang dan tumbuhan lain.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 2. : Membentuk dan Membuat Binaan : Topeng Mata : Guntingan dan Tampalan : Kertas warna.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.

Pilih satu soalan daripada soalan-soalan yang diberi. : Mengenal Kraf Tradisional : Batik : Membatik : Kertas lukisan.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan : Mencorak dan membuat rekaan : Corak hiasan : Stensilan : Warna krayon dan kertas lukisan . 1. Seni Visual UJIAN PENGESANAN 1 PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6/ 2010 Arahan: 1. : Menggambar : Kampungku : Catan : Pensel . : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 2. Murid dikehendaki membawa peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan pada hari peperiksaan. gunting. : Murid dikehendaki menghasilkan corak batik pada kain atau pada baju. warna krayon. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend. lilin dan warna air. gam.1. 2. kertas lukisan dan warna air.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. : Membentuk dan Membuat Binaan : Topeng Muka : Guntingan dan Tampalan : Kertas warna. dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan topeng muka sebagai satu perhiasan diri untuk menghadiri majlis tari-menari.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Mencorak dan membuat rekaan : Bentuk Geometri : Menghasilkan pelbagai bentuk geomatri : Pensel dan pembaris serta warna air atau pensel : Murid diminta membuat bentuk geomatri dan menyusun bentuk tersebut menjadi corak yang menarik.

Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 4. : Membentuk dan membuat binaan : Mobail hiasan : Mobail : Bahan – bahan terbuang atau kulit kerang dan sebagainya. Seni Visual . : Menggambar : Membantu ibu dan bapa : Catan : Krayon/pensel warna dan kertas lukisan : Murid diminta menghasilkan gambar berdasarkan tajuk. gam. Disahkan oleh (Junainah Jupri) Panitia Pend.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan : Murid diminta membuat corak hiasan mengikut aktiviti yang diberikan : Mengenal Kraf Tradisional : Kuda kepang : Membuat model kuda kepang : Kadbod. : Murid diminta menghasilkan mobail hiasan yang cantik mengikut kreativiti masing-masing. benang bulu kambing. tali.Bidang Tajuk Aktiviti Alat dan Bahan Soalan 3.Bahan Soalan 2. kayu atau ranting besar. pisau pemotong. : Murid diminta menghasilkan model kuda kepang menggunakan kadbod. warna pastel dan lain – lain.