P. 1
Ringkasan Eksekutif

Ringkasan Eksekutif

|Views: 739|Likes:
Dipublikasikan oleh mzulkifli_26

More info:

Published by: mzulkifli_26 on Jan 17, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/24/2013

pdf

text

original

RINGKASAN EKSEKUTIF

[Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ]

1.0 PENGENALAN 1.1 Latar belakang kajian
Laporan ini akan menerangkan secara terperinci mengenai ciri-ciri dan potensi petempatan luar bandar dalam sektor pelancongan. Lokasi kajian adalah di Pengerang Kota Tinggi, Johor, yang melibatkan 6 buah kampung dan Bandar Pengerang sebagai pusat perkhidmatan.

1.2 Matlamat dan Objektif Kajian
1. Mengkaji ciri – ciri setiap kampung yang boleh menjadi tarikan kepada sektor pelancongan luar bandar. 2. Untuk mengkaji sumber yang ada di setiap kampung yang boleh dimajukan untuk sektor pelancongan. 3. Mengenalpasti jenis kemudahan prasarana yang menyokong kepada pelancongan luar bandar. 4. Untuk memberi cadangan yang sesuai bagi setiap kawasan kajian untuk program pelancongan.

1.3 Lokasi kawasan kajian
Kajian ini terletak di Negeri Johor iaitu di Daerah Kota Tinggi, yang melibatkan 6 buah kampung. Kawasan kajian adalah merupakan kawasan yang ditadbir di bawah pihak berkuasa tempatan Daerah Kota Tinggi iaitu Majlis Daerah Kota Tinggi dan Kejora.

Rajah 1.1: Kawasan kajian dalam kontex Negeri

Rajah 1.2: Kawasan kajian dalam kontex Daerah Kota Tinggi

Rajah 1.3: Koridor kawasan kajian

1

RINGKASAN EKSEKUTIF

November 2011 Fotograf 2.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 1. Perniagaan di Pekan Sungai Rengit dapat dikategorikan kepada . Di dalam Rajah 2.1 Pengenalan Pekan Sungai Rengit merupakan ‘ Service Town ‘ bagi peduduk di sekitarnya kerana dilengkapi dengan segala kemudahan.4: Kemudahsampaian kawasan kajian 2.3 Jenis Perniagaan Rajah 2. 2.2 Pelan Susun Atur Pekan Sungai Rengit Pekan Sungai Rengit merupakan ‘Service Town ‘bagi peduduk di sekitarnya kerana dilengkapi dengan segala kemudahan.1 : Jumlah perniagaan makanan Jenis Perniagaan Makanan Bilangan Restoran Makanan Laut 5 Restoran Makanan (Mamak) 1 Medan Selera 14 Kedai Roti dan Kek 2 Marry Brown 1 Jumlah 23 Sumber: Kajian Lapangan.4 Kemudahsampaian Terdapat dua alternatif untuk sampai ke kawasan kajian iaitu jalan Johor Bahru—Kota Tinggi dan Lebuh raya Senai – Desaru .1: Jenis Perniagaan 2 RINGKASAN EKSEKUTIF Terdapat 51 buah kedai di Pekan Sungai Rengit dan kebanyakkannya diusahakan oleh kaum Cina.1 di bawah menunjukkan pelan susun atur Pekan Sungai Rengit.1: Pelan Susun Atur Pekan Sungai Rengit Jadual 2. Petunjuk: Lebuhraya Senai -Desaru Jalan negeri Rajah 1.0 PUSAT PERKHIDMATAN (SERVICE TOWN) .PEKAN SUNGAI RENGIT 2. 2.

Kesemua kemudahan ini berada dalam keadaan yang baik dan boleh digunakan melainkan bagi kemudahan perhentian bas / teksi yang tidak begitu aktif kerana tahap kepenggunaan penduduk setempat terhadap kemudahan tersebut adalah rendah.3: Jenis kemudahan yang disediakan Jenis Kemudahan Klinik 1. Ianya dapat dilihat di dalam Jadual 2.2 Jadual 2. 3 RINGKASAN EKSEKUTIF 22 .4 Kemudahan yang ditawarkan Jadual 2. Swasta Kerajaan Bilangan 1 1 2 9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Money Changer Pondok Telefon Sekolah 1. 2.3: Kemudahan Yang Ditawarkan Secara keseluruhannya terdapat 10 jenis kemudahan yang disediakan di Pekan Sungai Rengit dengan bilangan sebanyak 22.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] Bagi perniagaan perkhidmatan pula terdapat beberapa buah kedai yang telah dikenalpasti di sekitar kawasan Pekan Sungai Rengit. Ini disebabkan oleh kehidupan penduduk setempat yang memiliki kenderaan sendiri.2: Jumlah perniagaan perkhidmatan Jenis Perniagaan perkhidmatan Kedai Komputer Kedai Telekomunikasi Bengkel Kedai Gambar Kedai Dobi Insuran Kedai Runcit Jumlah Sumber: Kajian Lapangan. November 2011 Fotograf 2. 2.2: Jenis Perkhidmatan 2. Ambank Maybank Balai polis Balai bomba Jumlah Sumber: Kajian Lapangan. Sekolah Kebangsaan Perhentian bas / teksi Padang awam Stesen Minyak Bank 1. November 2011 Bilangan 4 5 3 3 1 1 6 23 Fotograf 2. SJK ( Cina ) 2.

Lepau Kg. 4 RINGKASAN EKSEKUTIF .4: Kemudahan Hotel di Pekan Sungai Rengit Kebanyakan hotel ini telah disewa dalam jangkamasa yang lama oleh syarikatsyarikat perkapalan dan juga pekerja yang melakukan penambakan laut di sekitar kawasan Pekan Sungai Rengit.0 PROFILE KAMPUNG Dalam kajian ini kampung yang terlibat meliputi 6 kampung: 6% 25% 40% 5% 24% Kg. keluasan kampung. umur. 3.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 2. Langkah Baik Kg. dan juga pekerjaan memainkan peranan yang penting yang dilihat semasa mempunyai sesuatu cadangan pembangunan pelancongan desa. Secara keseluruhannya faktor jumlah penduduk.5 Perkhidmatan yang Ditawarkan Terdapat 7 hotel: Hotel Hiap Hwa Hotel Seng Huat Hotel Millenium Hotel Tai Hoe Hotel Malaya Hotel Sin Hin Hotel Tanjung Emas Hotel Lucas Inn ( baru siap dibina ) Fotograf 2. Sg.1: Peratus Bilangan Penduduk Kampung Sumber: Kajian Lapangan. Daripada hasil kajian didapati kebanyakan hotel disekitar Pekan Sungai Rengit diusahakan oleh kaum cina dan ia merupakan perniagaan keluarga. November 2011 Kg. Jawa Rajah 3. Kapal Berdasarkan kepada profile kampung bagi keenam-enam kampung yang berada dalam kawasan kajian. Teluk Empang Kg. Kita dapati bahawa majoroti kampung ini mempunyai potensi dari segi sumber tenaga manusia yang baik.

SEBONG KG. LANGKAH BAIK KG.0 KEMUDAHAN AWAM DI KAWASAN KAJIAN Kemudahan awam merupakan prasarana yang disediakan oleh pihak kerajaan untuk keperluan penduduk kampung menjalankan aktiviti mereka seharian Jadual 4. SUNGAI KAPAL KG. 4. JENIS KEMUDAHAN KG. KEMUDAHAN ASAS Masjid Tokong Surau Balairaya Dewan Orang Ramai Klinik Desa Bangunan Kerajaan Telefon Awam Pondok Polis Tapak Perkuburan Padang Permainan Perpustakaan Desa Balai wanita 1 1 1 1 1 1 1 1 6 1 1 1 1 3 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 RINGKASAN EKSEKUTIF 1 2 1 4 3 1 1 1 1 1 1 1 5 . 3. BEKALAN AIR BERSIH (SAJ) BEKALAN ELEKTRIK (TNB) KEMUDAHAN PERNIAGAAN Bengkel Kedai Gerai Resort / / / / / / / / 3 9 3 9 1 1 2 10 7 8 1 2 5. LEPAU 1. INFRASTRUKTUR Jalan Kampung Bertar (JKR) / / / / / / / / / / 2. PUSAT PENDIDIKAN Tadika Sekolah Rendah 1 2 3 2 1 1 (SRJKC) 1 Sekolah Menengah Sekolah Agama 6. JAWA KG.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 4. TELUK EMPANG KG.1 : Kemudahan Awam Yang Ada Di Setiap Kampung No.

penyediaan kemudahan awam di setiap kampung dipengaruhi oleh beberapa aspek seperti jumlah penduduk. ianya memerlukan cadangan dan usaha bagi membantu meningkatkan taraf hidup penduduk kampung disamping memenuhi keperluan penduduk kampung dan pelancong yang datang ke kampung-kampung tersebut . November 2011 Fotograf 4. bagi kampung-kampung yang kurang penyediaan kemudahan awam. Dengan ada dan lengkapnya aspek-aspek ini mampu dalam mempertingkatkan kemudahan-kemudahan awam sedia ada ke tahap yang lebih baik. dan daya tarikan yang ada di kampung tersebut.1: Contoh Kemudahan Kampung 6 RINGKASAN EKSEKUTIF Kesimpulannya. PENGANGKUTAN AWAM Kereta / Van Sewa Bas Awam Teksi Bas Sekolah Sampan / Bot Sewa Jeti ( Tanjung Pengelih) [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 1 1 3 1 1 3 1 1 1 3 1 6 1 / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Sumber: Kajian Lapangan. keluasan kawasan kampung. Walaubagaimanapun.RINGKASAN EKSEKUTIF Balai Pertanian Padang Bola Gelanggang Permainan Peti Pos Medan Info Desa (MID) Hentian Bas 7.

1: Tempat untuk Menjalankan Program Pembangunan 7 RINGKASAN EKSEKUTIF Secara umum setiap kampung mempunyai aktiviti atau program yang tersendiri yang menonjolkan keistimewaan kampung tersebut. . kampung Jawa Darat dan Kampung Jawa Laut 46% Kampung Empang 31% Kampung Sebong 8% Kampung Lepau 15% Rajah 5. tetapi sebagai penanda aras kepada kampung tersebut yang mana mereka sedang berada di landasan yang betul ke arah kejayaan yang lebih gemilang. ia akan menjadi identiti kampung tersebut dan mereka boleh mengeksploitasikan program tersebut bagi menarik orang luar untuk datang ke tempat mereka. dan mencuba sendiri program yang dianjurkan.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 5. Malah dengan adanya program sebegitu. Jumlah aktiviti yang di jalankan tidaklah menunjukkan kampung tersebut adalah yang terbaik. pendapatan ekonomi mereka akan bertambah berdasarkan program pembangunan yang mereka jalankan sekaligus menggiatkan lagi program tersebut pada masa akan datang.1 : Bilangan Program Pembangunan yang dijalankan pada setiap kampung Sumber: Kajian Lapangan.0 PROGRAM PEMBANGUNAN Peratus Program Pembangunan Di Setiap Kampung Kampung Sungai Layar 0% Kampung Langkah Baik. Dengan itu.November 2011 Fotograf 5.

November 2011 8 RINGKASAN EKSEKUTIF .0 PRODUK DAN SUMBER JAYA Jadual 6. Pisang 2. Ikan Kampung Langkah Baik Ikan air tawar & masin Ayam Burung puyuh Burung unta Itik Kambing/bebiri Kerbau /lembu rusa Khinzir Getah Kelapa sawit Kelapa Ikan Kampung Lepau Kelapa sawit Nenas Getah Penternakan ikan Kampung Sebong Kelapa sawit Kelapa Mangga Lembu Kambing / bebiri Kampung Sungai Kapal Penternakan Ayam dalam aircond Sayur Kucai Getah Kelapa sawit Antarabangsa (singapura) Negara Negara Komuniti Komuniti Komuniti Persendirian Risda Felcra Tahap pemasaran Kampung & daerah nagara negara daerah Daerah Daerah Daerah Daerah & negeri Daerah Daerah Daerah Daerah & negeri Daerah & negeri Negeri Negeri Negeri Daerah Negera Negara Negara Negeri Negara Negara Negeri Negeri Negeri Negeri Pengelibatan Ahli keluarga Komuniti Komuniti Ahli keluarga Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti Komuniti peruntukan Persendirian Persendirian & Felcra Risda Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Risda Felcra Persendirian Jabatan perikanan Felcra Persendirian Risda Persendirian Felcra Persendirian Persendirian Persendirian Persendirian Pertubuhan peladang Kampung Jawa Sumber: Kajian Lapangan. Kelapa sawit 3. Getah 4.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] 6.1: Senarai Sumber jaya Kampung Nama Kampung Kampung Teluk Empang Jenis produk 1.

semulajadi dan warisan yang mana kebanyakkan kampung di Malaysia tidak dapat mengekalkan lagi sumber jaya warisan mereka disebabkan komuniti kampung yang migrasi ke bandar dan tidak memelihara sumber jaya warisan ini. • • • • • Kampung Lepau • • • Kampung Sebong • • RUMUSAN PENEMUAN Secara keseluruhannya. Penambahbaikkan sistem jalan raya di sekitar kawasan penternakan ayam daging berhawa dingin Membangunkan semula projek membuat dan membaiki bot supaya peluang pekerjaan dapat diwujudkan kepada penduduk tempatan Mewujudkan Projek Tanaman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) bagi projek penanaman nenas Bekerjasama dengan agensi-agensi terlibat bagi memasarkan hasil pertanian kampung (tanaman nenas. (laksa Johor) Mempelbagaikan produk yang berunsurkan penternakan seperti perusahaan tenusu. Memberi peruntukkan dari segi biji benih. daging. Kedua-dua kampung ini menghasilkan sumber jaya pertanian. 9 RINGKASAN EKSEKUTIF Kampung Langkah Baik dan Kg. kulit binatang dan lain-lain. orkid. setiap kampung mempunyai potensi tersendiri yang mampu menjadi daya tarikan pelancongan dari pelbagai sudut berdasarkan sumber jayanya. makanan dan lain-lain supaya dapat meningkatkan pendapatan mereka. ia perlu disokong dengan kemudahan infrastruktur yang lengkap. Memberi peruntukan dan kemahiran tambahan bagi mempelbagaikan produk pengeluaran makanan tempatan. terutamanya dalam sektor pelancongan. Mempelbagaikan lagi jenis tanaman selain dari tanaman kucai Meluaskan pemasaran tanaman kucai di peringkat pasaran tempatan. Setiap kampung mempunyai kelebihan dan kekuatan dari aspek sumber jaya dan produk mereka namun daripada analisis menunjukan kawasan Kampung Teluk Empang. Jawa • • . Menggalakkan penglibatan penduduk kampung dalam aktiviti-aktiviti sosial setempat. 7. Kampung Lepau dan Kampung Sungai Kapal mempunyai kelebihan dari aspek sumber jayanya iaitu dengan menggunakan sumber jaya dalam kampung secara optimum. Namun begitu. bagi memastikan sumber jaya tersebut dapat dimajukan dengan baik. Penglibatan penduduk kampung juga penting ini kerana ia adalah merupakan sumber pendapatan yang lumayan kepada penduduk kampung jika mereka tahu cara dan kaedah yang sesesui untuk memajukannya. Mempelbagaikan aktiviti yang menarik dan ringkas untuk menggalakkan penglibatan penduduk kampung di samping dapat membangunkan kampung tersebut.RINGKASAN EKSEKUTIF [Kajian Ciri-Ciri dan Potensi Pelancongan Di Petempatan Luar Bandar ] Keperluan bagi mengenalpasti atau membangunkan sesuatu sumber jaya yang terdapat di kampung kawasan kajian adalah penting untuk mewujudkan imej bagi kawasan kampung tersebut. ikan sangkar) Menggalakkan penternakan ikan sangkar di kalangan penduduk kampung dengan memberi peruntukkan seperti anak ikan.0 CADANGAN DAN RUMUSAN PENEMUAN Kawasan Pekan Sg Rengit (service town) Kampung Sg Kapal • • Cadangan Menubuhkan beberapa lot kedai khas untuk kaum bumiputera berniaga Menempatkan satu kawasan khas untuk peniaga yang membuka gerai kecilkecilan di tepi jalan. baja dan sebagainya.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->