Anda di halaman 1dari 4

DOA UNTUK JAMUAN AKHIR TAHUN, TAHUN 6 2011

. . . .

Pada hari yang berbahagia ini, kami memanjatkan kesyukuran kehadratMu yang telah memberikan kami kesempatan untuk berhimpun bersama dalam majlis Jamuan Akhir Tahun, Tahun 62011. Mudah-mudahan majlis ini akan mendapat barakah dariMU seterusnya menjadi majlis untuk kami merapatkan silaturrahim antara kami. Ya Rahman ya rahim Ya Rabbal alamin, kami memohon dariMu, Makmurkanlah kesepakatan kami ini dengan limpahan rahmat kasihMu, Tautkanlah ikatan ukhuwwah dan silaturrahim di antara kami. Jauhilah kami dari segala sifat mazmumah, hasad dengki, fitnah, umpat keji dan segala yang membawa bencana kepada kami. Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum, Berilah kami keberkatan dalam segala gerak laku kami. Kebahagiaan dan kesenangan dalam kehidupan kami dan jadikan kami sebagai Muslim sejati yang sentiasa dahagakan ibadat dan ketakwaan padaMu. Penuhilah diari kehidupan kami dengan amal ibadat sebagai bekalan kami untuk menuju akhirat Mu.

Sesungguhnya kami telah banyak membuat kezaliman terhadap diri kami sendiri, dan tiada yang dapat mengampuni dosa-dosa kami kecuali Engkau. Curahkanlah keampunan dan belas kasihan kepada kami. Sungguh Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

DOA MAKAN

Maksudnya : Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Maksudnya : Ya Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya.

Maksudnya : Ya Allah berkatilah kami pada apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

Anda mungkin juga menyukai