Anda di halaman 1dari 1

Els problema de la realitat

De "qu" est feta la realitat Els lsofs que han intentat contestar a aquesta pregunta han format teories : a) Idealisme : realitat noms a la conciencia del subjecte( filsof Berkeley ) -Solipsisme: res no existeix fora del contingut de la prpia ment. b) Realisme idealista: la realitat existeix independentment del subjecte(Plat) -dualisme platnic : la realitat est formada a partir de les idees. c) Realisme Materialista : noms hi ha una realitat i s material > monisme (Demcrit ,Thomas Hobbes ,Karl Marx)

Elements de l'acci racional:


a) Intenci: el qu dona una acci Una sentit b) Aletas i Mitjans: els desitjos Que volem veure realitzats c) consequencies: el hijo de El resultat de l'acci finales <poden previsibles o imprevisibles servicios (l'atzar) d) sentit: el qu fa l'acci i comprensible ens entendre Permet Perque es porta un terme. Pgines per ms informaci: http://www.elmundo.es/elmundosalud/2011/03/14/mujer/1300119219.html http://es.wikipedia.org/wiki/Da% C3% B1o_colateral (i Mitjans aletas no intencionats) http://es.wikipedia.org/wiki/Talidomida (concecuencies d'un medicamen)

Materialisme: ressenya histrica:


La diferncia entre qualitats primries iqualitats secundries de la matria (pq veiem les coses diferents si tot est fet del matiex, toms) a) qualitats primries: la solidesa, el moviment o l'eternitat... b) qualitats secundries: depenen del subjecte com el color, el sabor, tacte... Modes de producci: a)Les forces productiva > eines per produir b)Les relacions de producci > ordre jerirquic >lluita de classes* -mode de producci primitiu : comunisme primitiu. -'' esclavista:la terra es d'uns i els altres treballen com esclaus. -'' feudal: recursos organitzats de forma piramidal -'' capitalista: separaci entre productor i la terra -'' socialista: propietat col.lectiva de recursos -'' comunista: propietat i gedti col.lectiva Segons Karl Marx.. mode de producci > infrastructura econmica > superestructura <ideologia* *ideologia + lluita de classes > emancipaci per l'allibermanet de lopresi > principi tic.