KERTAS CADANGAN

SEMINAR KERJAYA KOLEJ KOMUNITI ROMPIN PAHANG

ANJURAN UNIT PSIKOLOGI DAN KERJAYA & UNIT LATIHAN INDUSTRI KOLEJ KOMUNITI ROMPIN PAHANG DARUL MAKMUR

“Dan Kami jadikan padanva kebun-kebun kurma dan anggur, dan Kami pancarkan padanya beberapa mata air, supava mereka dapat makan dari buahnva, dan dari apa yang diusahakan oleh tangan mereka. Maka mengapakah mereka tidak bersyukur?” (Q.S Yaasin(36): 34-35) ”Sesungguhnya mereka yang beriman dan beramnal soleh, tentulah Kami tidak akan menyianyiakan pahala orang-orang yang mengerjakan amalan(nya) dengan baik”.(Q.S Al-Kahfi(18):30) ”Maka apabila telah dilaksanakan solat, bertebaranlah kamu di muka bumi, dan carilah kurniaan Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung”. (Q.S. Al-Jumu’ah (62): 10) ”Dan Allah menjadikan bumi untukmu sebagai hamparan, supaya kamu menjalani jalan-jalan yang luas di bumi ini”. (Q.S Nuh:(71):19-20) Diriwayatkan dari Al Miqdam ra. : Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda, “tidak ada makanan yang lebih baik bagi seseorang kecuali makanan yang dia peroleh dari wang hasil keringatnya sendiri. Nabi Allah, Daud as. , makan dari hasil kerjanya sendiri”

0 OBJEKTIF 3.gov. kebanyakan pelajar kolej yang ditemui mempunyai kemahiran berkomunikasi yang rendah jika dibandingkan dengan pelajar lepasan Universiti dan Institusi pengajian tinggi yang lain.jobsmalaysia. pihak Unit Psikologi dan Kerjaya bersama Unit Latihan Industri bertindak untuk melaksanakan program seminar kerjaya di Kolej Komuniti Rompin pada kali ini. 2. Dalam ujian ini pelajar akan menilai tahap minat dan kebolehan diri dalam meceburi bidang kerjaya selepas tamat belajar di kolej ini.1. pelajar akan didedahkan tentang peluang menyambung pelajaran di institusi pengajian tinggi yang lain. Pelajar juga akan diberikan bimbingan dalam mengisi maklumat pencari pekerjaan di portal www. sikap sambil lewa ketika temuduga dan tahap motivasi yang rendah merupakan faktor utama kegagalan seorang calon temuduga. Seperti kita semua maklum. Pelajar juga akan didedahkan dengan cara membuat “resume” dan surat “cover letter” yang betul. Program ini bermatlamat khusus memberi pendedahan kerjaya kepada pelajar kolej yang akan menamatkan pelajaran tidak berapa lama lagi.my. Di samping itu juga.0 ANJURAN Unit Psikologi dan Kerjaya dan Unit Latihan Industri Kolej Komuniti Rompin 3. Dalam program ini.1 Pelajar dapat mempelajari teknik-teknik yang betul semasa meghadiri temuduga . Untuk mengatasi masalah ini.0 PENGENALAN Tujuan cadangan kertas kerja ini dihasilkan adalah untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak kolej bagi melaksanakan: Seminar kerjaya Kolej Komuniti Rompin bagi tahun 2011. Dalam program ini juga pelajar akan diberikan ujian minat kerjaya dan personaliti diri. pelajar akan didedahkan dengan teknik temuduga yang betul dan etika yang perlu dipatuhi semasa menghadiri sesi temuduga. Keyakinan diri yang rendah.

0 TARIKH 26 MEI 2011 5. PA system. Tempat yang dipilih ini ada menyediakan kemudahan – kemudahan kepada peserta kursus yang lengkap (Dewan.3 Pelajar mendapat gambaran bagaimana sesi temuduga dijalankan.1 Justifikasi pemilihan tempat Lokasi dipilih kerana: i. 4. 3.2 Pelajar dapat mengenali personaliti diri dan kesesuaian dengan kerjaya selepas tamat belajar di kolej. Memudahkan pihak urusetia menguruskan kursus yang melibatkan bilangan peserta yang agak ramai ii. Komputer dan Internet) 7.0 LOKASI Kolej Komuniti Rompin 6.3.4 Pelajar selepas tamat program akan terus menjadi seorang pencari kerja di portal Jobsmalaysia.0 MASA Rujuk lampiran 1 6.0 JADUAL PROGRAM Rujuk Lampiran 1 . 3.

0 PESERTA PROGRAM Peserta program adalah seramai 100 orang (pelbagai kursus).0 PENUTUP Seminar kerjaya Kolej Komuniti Rompin 2011 ini diharapkan agar dapat memberi impak yang berguna kepada pelajar-pelajar di Kolej Komuniti Rompin. terdiri daripada pelajar-pelajar semesta akhir di kolej.0 AHLI JAWATANKUASA INDUK Rujuk Lampiran 2 11.0 KAEDAH PROGRAM Ceramah dan amali 10. lelaki dan perempuan.8. seterusnya menjadi bekalan ketika berhadapan dengan situasi ketika ditemuduga. Pihak kami juga berharap agar pelajarpelajar di kolej ini mendapat peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan pelajar seterusnya dapat membantu pelajar menaikkan taraf sosio-ekonomi keluarga pelajar pada masa hadapan. 9.0 IMPLIKASI KEWANGAN Rujuk Lampiran 3 12. Disediakan Oleh: Disahkan Oleh: .

Mohd Hafizzi Bin Mohd Rashed Pegawai Psikologi Kolej Komuniti Rompin Mahmood Bin Muhammad Pengarah Kolej Komuniti Rompin LAMPIRAN 1 TENTATIF PROGRAM SEMINAR KERJAYA 2011 TEMPAT: KOLEJ KOMUNITI ROMPIN .

45 AM: 08.30 AM: 10. MAHMOOD BIN MOHAMAD TN SYED IDROUS EN.30 AM-12.00 P.00 P.15 AM-08.45 AM-08.M: 01.26 MEI 2011 07.30 P. MOHD HAFIZZI BIN MOHD RASHED .M-01.30 AM-11.30 P.00 AM: 10.M: 12.30 AM: 11.00 PM-02.45 AM-10.M : PENDAFTARAN PESERTA UJIAN PERSONALITI DIRI MINAT DAN KERJAYA TEKNIK-TEKNIK TEMUDUGA (AMALI DAN TEORI) MINUM PAGI CARA MEMBUAT RESUME DENGAN BETUL (AMALI DAN TEORI) PENGISIAN PERMOHONAN JAWATAN DI PORTAL JOBSMALAYSIA PENGISIAN BORANG KEAHLIAN ALUMNI UCAPAN PERASMIAN PENUTUP PENGARAH DAN PENYAMPAIAN SIJIL LAMPIRAN 2 AHLI JAWATANKUASA INDUK SEMINAR KERJAYA KKRP 2011 PENAUNG: PENASIHAT: PENYELARAS PROGRAM: EN.15 AM: 08.00 AM-10.

ADNAN BIN ARIFIN SETIAUSAHA: AHLI JAWATANKUASA: EN.EN.WAN MOHD FAKHRI BIN WAN MANSOR (AUTOMOTIF) EN. FARID BIN RAHAT (ELEKTRIK) CIK ZIKRIAH BT ZAKARIA (PENYAMANAN UDARA) CIK NOR AZURAH (HOTEL DAN KATERING) PN MASTURA BT MASTOR (PENGAJIAN AM) LAMPIRAN 3 .