Anda di halaman 1dari 18

Daripada: NORAMIRA BT AHMAD AZAM BASHAH NUR HIDAYAH BT HUSSAIN

Definisi:Pertolongan segera yang diberikan kepada pesakit dengan tidak mengira bangsa atau keturunan sebelum mendapat rawatan dari doktor atau pihak hospital.

DRABC
Definisi

(BAHAYA) (TINDAKBALAS)

(SALURAN UDARA) (PERNAFASAN)

(PEREDARAN)

Tujuan :

Kaedah ini digunakan untuk memberi bantu mula kepada mangsa yang tidak sedarkan diri atau mengalami kejutan

DANGER
Pastikan mangsa bebas dari bahaya sekitarnya umpamanya jika mangsa tersepit, singkirkan bendasing yang menyepitnya

RESPONSE
Cuba gerakkan atau perhatikan sebarang gerakbalas mangsa untuk mengetahui keadaan sebenar. Panggil nama, tanyakan keadaan, sentuh dan rasa bahagian badan untuk melihat sebarang proses.

AIRWAYS
Pastikan salur pernafasan tidak tersekat. Periksa hidung dan mulut mangsa agar tiada bendasing menghalang salur pernafasan

BREATHING
Periksa sama ada mangsa masih bernafas melalui hidung dan mulut. Sekiranya tiada berikan bantuan pemulihan pernafasan dengan segera.

CIRCULATION
Maksud peredaran darah, periksa kadar denyutan nadi yang rendah menunjukkan denyutan jantung yang lemah. Jika terdapat punca kehilangan darah seperti luka, balut dan tutup luka tersebut.

A. Jika tiada pernafasan tetapi ada denyutan nadi :


Lakukan EAR (Expired Air Rescucition) mengikut keadaan mangsa. 1. Dewasa = hembuskan udara ke dalam pernafasan udara dan kadar ialah 12 hembusan seminit 2. Kanak-kanak dan awal remaja = 5 tahun ke atas kadar 15 hembusan seminit. 3. Bayi 5 tahun ke bawah = 20 hembusan seminit

B. Jika tiada denyutan nadi tetapi ada pernafasan :


Lakukan ECC (External Cardiac Compression) memaksa darah beredar menerusi jantung ke seluruh anggota. 1. Dewasa gunakan kedua-dua tangan. Kadar 80-100 seminit dan mampatan ke dalam 4-5cm 2. Kanak-kanak 8 tahun ke bawah gunakan sebelah tangan dan kadar 100 seminit serta mampatan sedalam 2-5cm 3. Bayi gunakan jari telunjuk dan jari hantu dan kadar mampatan 120 mampatan seminit sedalam1.5cm

C. Jika tiada pernafasan dan tiada nadi :


Lakukan CPR (Cardio Pulmonary Resuscitation) EAR dan ECC hembusan dan mampatan dada mengikut tahap tumbesaran spt dewasa, kanakkanak dan bayi. Lakukan sebanyak 4 kitaran iaitu dengan memeriksa nadi mangsa setiap 4 minit dan jika mangsa tidak sedarkan diri, letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan Jika tidak sedar, teruskan bantuan CPR hingga ambulans tiba.

Sekian, terima kasih