Gaya Hidup Sihat

GAYA HIDUP SIHAT

PENGENALAN
Gaya hidup sihat adalah gaya hidup yang mengutamakan amalan kesihatan dan pencegahan jangkitan penyakit.Gaya hidup adalah faktor yang akan menetukan tahap kesihatan dan kecergasan kita. Walaupun baka dan alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam hal kesihatan manusia, tetapi status kesihatan dan kecergasan kita ditentukan oleh gaya hidup. Bukanlah mustahil untuk seseorang menikmati kesihatan yang berpanjangan dan kehidupan yang ceria. Dengan mengamalkan gaya hidup sihat semuanya boleh dicapai. Cara- cara untuk mengamalkan hidup sihat diantaranya ialah seperti berikut :a) makan makanan seimbang b) melakukan aktiviti fizikal c) menjauhkan diri daripada dijangkiti penyakit dan perkara yang memudaratkan d) mendapat rehat yang cukup e) menjalin hubungan baik dengan jiran dan rakan f) berfikiran positif dan patuh kepada agama adalah langkah-langkah ke arah gaya hidup sihat dan kesemua ini memain peranan yang penting bagi menentukan gaya hidup berkualiti. Gaya hidup sihat perlu diamalkan oleh semua orang tanpa mengira usia. Seandainya amalan-amalan gaya hidup sihat tidak dipatuhi, seseorang mungkin mudah diserang penyakit, menghadapi konflik dan stres atau terjebak dalam masalah sosial seperti penyalahgunaan dadah. Gaya hidup sihat dapat menghindarkan kita daripada menghadapi masalah kesihatan, mental dan sosial.

KONSEP DAN OBJEKTIF GAYA HIDUP SIHAT
Kesihatan merupakan kunci utama kepada kepada kesejahteraan insan. Insan yang sihat pastinya dapat memainkan peranan aktif terhadap pembangunan agama, bangsa, dan negara. Pertubuhan kesihatan sedunia (WHO, 1948) mendefinisikan kesihatan sebagai suatu keadaan fizikal, minda dan sosial yang sihat, cergas, cerdas serta bebas dari sebarang penyakit. Ini menegaskan bahawa status kesihatan ditunjangi oleh faktor fizikal, mentaldan sosial yang sihat, berfungsi, cergas serta tidak diancam oleh sebarang penyakit yang bolehmemudaratkan insan. Aspek kesihatan merupakan salah satu fokus utama kerajaan Malaysia. Bagi menjamin tahap kesihatan yang tinggi, pihak kerajaan telah memperuntukan bantuan kewangan yang besar sebanyak RM 5,500 juta dalam Rancangan Malaysia Kelapan. Disamping itu, kerajaan Malaysia juga telah melancarkan kempen gaya hidup sihat pada tahun 1996 dan bermatlamat untuk mempertingkatkan pengetahuan dan amalan gaya hidup sihat dikalangan rakyat Malaysia. Empat fokus utama kempen ini ialah:i) Kempen pencegahan diabetis (1996) ii) Kempen pengalakkan pemakanan sihat (1997) iii) Kempen pengalakkan senaman dan kecergasan (1998) iv) Kempen PROSTAR (1999) Konsep gaya hidup sihat merupakan suatu kempen aspirasi kerajaan bagi melahirkan masyarakat yang sihat, cergas, sejahtera dan bebasdari penyakit yang disebabkan oleh gaya hidup sedentari. Sasaran utama kempen ini ialah semua golongan rakyat Malaysia terutamanya remaja dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT). Empat komponen utama yang menjadi teras konsep gaya hidup sihat ini ialah:i) peningkatan pengetahuan dan amalan pemakanan ii) peningkatan pengetahuan dan amalan menangani stress iii) peningkatan pengetahuan dan amalan anti merokok iv) peningkatan pengetahuan dan amalan sukan dan rekreasi. Walaubagaimanapun, keberkesanan kempen ini dalam mempertingkatkan tahap kesihatan di kalangan rakyat Malaysia boleh diragui. Terdapat juga bukti kajian luar negara yang mendapati bahawa walaupun pengetahuan penduduk dunia terhadap gaya hidup sihat semakin meningkat, namun ia tidak diamalkan sepenuhnya dalam hidup seharian lantas mengundang pelbagai risiko penyakit. Empat komponen utama yang menjadi teras konsep gaya hidup sihat ini ialah:-

i) makanan seimbang ii) kebersihan diri iii) tidak menyalahgunakan bahan iv) rehat yang cukup

Melalui gaya hidup sihat anda akan:i) merasa sihat – anda bertenaga, tidur nyeyak dan relaks ii) kelihatan sihat – bentuk badan yang sesuai, otot yang kuat cergas, kulit dan rambut yang sihat iii) merasa gembira – mempunyai sikap yang positif terhadap hidup Gaya hidup yang boleh diubah ialah:i) Diet / pemakanan ii) Senaman iii) Merokok iv) Dadah dan alkohol v) Tekanan / stress

serangan jantung. tempoh aktiviti ini boleh dijumlahkan sepanjang hari (sekurang-kurangnya 10 minit setiap kali) Pilih aktiviti fizikal yang sesuai dengan anda . Asap rokok mengandungi 4.Nikmati pelbagai jenis makanan . Merokok boleh menjejaskan hamper semua organ dan tisu di dalam badan. emfismia. garam dan lemak Tidak merokok Merokok meningkatkan risiko sehingga 10 kali ganda. penyakit jantung dan angin ahmar.AMALAN CARA HIDUP SIHAT Kunci untuk kehidupan yang sihat adalah mengamalkan cara hidup sihat.Pilih makanan yang rendah gula.000 bahan kimia iaitu 200 beracun dan 63 boleh menyebabkan kanser(karsinogenik) Lakukan aktiviti fizikal. Makan secara sihat : .Meningkatkan status kesihatan anda . strok(angin ahmar) dan tekanan darah tinggi .Makan mengikut waktu yabg teratur (tiga waktu makan utama sarapan pagi. makan tengahari dan makan malam) .Membuat anda kelihatan dan berasa lebih baik .Mengurangkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit seperti diabetis. Kunci untuk kehidupan yang sihat adalah mengamalkan cara hidup sihat: i) makan secara sihat ii) tidak merokok iii) lakukan aktiviti fizikal iv) belajar menangani stress Faedah cara hidup sihat : .Pilihlah makan harian berasaskan pyramid makanan .Membolehkan anda memiliki stamina dan keupayaan lebih untuk menikmati kehidupan. mendapat lebih daripada 40 jenis penyakit serius seperti kanser paru-paru. Lakukan aktiviti fizikal ringan hingga sederhana sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Turun naik tangga .Berlari-lari anak .Berjalan .Contoh aktiviti fizikal yang boleh dilakukan setiap hari: AKTIVITI RINGAN 60 minit setiap hari .Menari .Berjalan .Aktiviti berkebun yang ringan AKTIVITI SEDERHANA 30 minit setiap hari .Aerobik .Aktiviti regangan .Berbasikal .Berenang .Lompat tali .

DEFINISI MAKANAN Makanan ialah salah satu bahan yang boleh dimakan dalam bentuk pepejal atau cecair. rasa. Nutrien yang diperlukan terdiri daripada kumpulan makanan yang berikut:makanan pembina tubuh iaitu protein makanan pembekal tenaga dan haba iaitu karbohidrat. makanan yang mencukupi. garam mineral. kandungan fiber ynag mencukupi dan kandungan bahan galian. vitamin dan asid lemak. Keperluan asas yang diperoleh dapat membantu keperluan sekunder seperti psikologi dan sosial. garam galian dan air. protein dan lemak secara optimum. dan tempat tinggal merupkan keperluan asas setiap individu. karbohidrat. dan tekstur yang berbeza. Makanan mengandungi tenaga. Kesihatan individu bergantung kepada pengetahuan dalam mengimbangkan pengambilan nutrien-nutrien seperti protein. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan. lemak. protein. Makanan mempunyai ciri-ciri seperti bentuk. pakaian. air dan pelawas. DEFINISI MAKANAN SEIMBANG Makanan seimbang merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. karbohidrat. Kita memerlu tenaga dan zat makanan yang penting sebab badan tidak dapat mengeluarkan sendiri dan mesti diambil dari makanan. warna.MAKANAN Makanan. Ada lebih 40 zat makanan utma iaitu karbohidrat. vitamin. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga. lemak. bau. lemak dan protein makanan pencegah penyakit iaitu vitamin dan garam mineral. zat makanan (nutrien) dan komponen-komponen lain yang memberi kesan kepada kesihatan. Dan ia perlu untuk untuk seluruh . vitamin. Makanan yang diambil setiap hari hendaklah seimbang dan membekalkan nutrien yang diperlukan mengikut keperluan individu. rupa. Pengambilan makanan yang betul dapat membantu tubuh menjadi sihat dan cergas.

gandum. vitamin dan asid lemak Makanan ini terdiri dari tiga kumpulan iaitu makanan yang memberi tenaga menjauhi dari penyakit dan membina sel-sel dan tisu tubuh. Makanan lain yang menhasilkan tenaga adalah makanan yang mengandungi gula seperti gula pasir. a. ketam. Makanan membina badan. c. Contoh makanan untuk memberi tenaga. ubi keledek. makanan yang dikongsi bersama sekeluarga mestilah berkhasiat dan sihat. Protein membina sel-sel atau jeringan tisu dalam badan kita. sotong. Di Malaysia tenaga 50-60% penduduk didapati dari nasi. protein dan lemak secara optimum iii.perkembangan fizikal dan mental. ayam. Makanan seimbang seharusnya memberi:i. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. Makanan jenis ini meliputi sayur-sayuran. sirap. Punca protein daripada ikan. Ia mencegah tubuh daripada menghidap penyakit. tenaga makanan yang mencukupi ii. Makanan yang memberi tenaga. dan lembu. Makanan menjauhi penyakit. itik. jem dan madu b. Makanan jenis ini merupakan makanan yang membekalkan tubuh dengan bahanbahan yang mengekalkan semua perjalanan organ didalamnya. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli. kandungan fiber yang mencukupi iv. kentang dan lain-lain. Protein adalah makanan membina badan. keladi. bali. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti jagung. ubi kayu. kepah. beras. kandungan bahan galian. membina badan dan menjauhi penyakit . karbohidrat.

Pemakanan juga adalah kajian yang berkaitan dengan pengambilan makanan untuk proses pertumbuhan. dan pengawalan kesihatan. protein. pelbagaikan jenis makanan yang diambil. lemak. manakala paling sedikit daripda puncak piramid. dan pelawas penting dalam proses tersebut. pemulihan. membesar. Panduan piramid makanan menyarankan jumlah (atau hidangan) yang boleh dimakan dari setiap kumpulan makanan setiap hari untuk individu yang normal dan sihat bergantung kepada umur. Kesihatan seseorang akan terganggu jika berlaku malnutrisi. cara hidup (terutama senaman dll). vitamin. saiz. Kita perlukan makanan untuk hidup. mineral dan gentian) yang berbeza. Di dalam setiap kumpulan makanan. berfikir dan belajar. Nutrien. komposisi badan dan keturunan. Makanan yang diambil seharian sepatutnya dipilih lebih banyak daripada paras piramid yang paling bawah. KONSEP MAKANAN DAN PEMAKANAN Makanan yang berlainan membekalkan kombinasi tenaga (kalori) dan nutrien (seperti karbohidrat. air. bergerak. mendapatkan tenagadan menjaga kesihatan. Kepelbagaian boleh dicapai dengan mengambil diet yang menggabungkan kesemua kumpulan makanan dalam Piramid makanan. berkembang. bermain. bekerja.PEMAKANAN Salah satu keperluan asas bagi kehidupan dan kesihatan ialah pemakanan yang mencukupi dan seimbang. Ini membantu menjaminkan keseimbangan dalam pemakanan. Pemakanan seharian yang seimbang perlu untuk menampung segala keperluan zat tubuh. Kesederhanaan hars diutamakan untuk mengelakkan daripda makan terlampau banyak. Memakan pelbagai jenis makanan adalah car yang terbaik untuk memenuhi keperluan tenaga dan nutrien anda untuk membesar. .

Badan kita akan menjadi sihat sekiranya kita mengamalkan makan makanan seimbang. sayur-sayuran dan buah-buahan. kita perlu makan makanan daripada semua kumpulan makanan seperti di atas. Ia memberi kita tenaga untuk melakukan kerja harian dan membekalkan haba serta melindungi badan dari serangan penyakit. susu. lemak. Antara contoh makanan yang baik untuk tubuh badan . mi. ikan. telur. daging. roti. protein. Antaranya ialah nasi. ayam. Setiap hari tubuh badan kita memerlukan makanan yang berkhasiat. Karbohidrat. vitamin. garam mineral dan fiber adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membesar dan memberi tenaga kepada kita.PEMAKANAN YANG BAIK UNTUK TUBUH BADAN Pemakanan membolehkan kita terus hidup. Dalam sehari. bubur.

makan lebih karbohidrat. Hal ini kerana. dan spina bifida. selenium dan zink. Kurangkan hidangan tenusu jika ada masalah penghadaman. berzat dan seimbang disarankan untuk memastikan anda sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya. lebihan kolestrol. Untuk mengekalkan berat badan.PEMAKANAN SEIMBANG Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. dapat membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit serta sembuh daripada luka ataupun penyakit dan ia juga penting bagi pembinaan badan dan juga pembesaran yang baik serta otak dapat berkembang dengan sihat dan cerdas. dan serat dalam kadar yang betul. Pemakanan semasa pemulihan adalah sepeti pemakanan pencegahan tetapi menekankan kepada zat pemakanan seperti beta carotene. Ini dapat diperolehi dari buah. sayur. makan hidangan yang kecil dan kerap. dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh setiap kanak. sayur-sayuran dan buah-buahan. bijirin dan lain-lain.C. lemak. Ambil protein berlebihan daripada sumber telur. Makanan seimbang boleh mengurangkan risiko penyakit berbahaya contoh kanser(barah). berzat dan seimbang sering disarankan untuk memastikan anda sentiasa sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya. bijirin. Mulakan produk . Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat. Pemakanan semasa rawatan merupakan sebahagian daripada rawatan yang lengkap. Latihkan diri memakan berbagai jenis makanan. vitamin.E. garam galian. Hindari daripada makanan berempah atau makanan yang menghasilkan gas sepert kacang separuh masak dan sayur-sayuran yang berlebihan daripada keluarga kobis untuk menghindari masalah tidak selesa perut. Kepentigan makanan seimbang perlu disediakan makanan yang seimbang kerana penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. daging. Ini kerana pengambilan makanan seimbang dalam diet seharian dapat membantu mengurangkan risiko penyakit-penyakit tersebut. vitamin K.kanak dalam aktiviti belajar sambil bermain. ikan. tairu kultur atau keju keras sepatutnya tidak menjadi masalah. Memakan makanan yang berkhasiat boleh membantu menjayakan rawatan. susu. osteoporosis. Pengambilan makanan berkhasiat. ikan dan ayam dan sekira perlu serbuk protein tambahan digalakkan. serangan jantungdan angin ahmar(strok). biologik yang terdapat dalam kacang. protein. Kurangkan lemak kepada 20 hingga 25% jumlah kalori. Sebagai contoh cirit-birit boleh terjadi akibat alahan laktos. kurangkan gula dan makan protein sebanyak 3 – 4oz setiap hidangan sehari. Mencegah penyakit berbahaya dengan cara pengambilan makanan berkhasiat. tekanan darah tinggi.

hidrogen. Sertakan antioxidant bersama vitamin dan zat galian setiap hari. NUTRIEN Nutrien ialah segala jenis makanan yang digunakan oleh badan untuk pertumbuhan kawalan dan pembaikan. Nilai tenaga bagi setiap makanan diukur dalam unit kilokalori 9kcal0. Ada 3 jenis karbohidrat : i) Monosakarida manis dan larut dalam air. lipid. Ia terdiri daripada . Galakkan 5 hingga 8 hidangan buah-buahan dan sayuran setiap hari. Ada enam jenis kelas makanan ialah karbohidrat. protein. Karbohidrat. dan protein adalah kumpulan nutrien yang penting bagi penghasilan tenaga (ATP. Satu kilokalori jumlah tenaga yang diperlukan bagi menaikkan suhu 1 kilogram air sebanyak 1 c (1.tenusu secara perlahan. Ia juga menyumbang kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia.8 F). dan oksigen. Karbohidrat ialah sebatian organik besar terdiri daripada unsur-unsur karbon. Jadual Keperluan kalori Harian Mengikut Status Aktiviti Dan Berat Badan (Kalori bagi setiap Kilogram Berat Badan) Kategori Berat Badan Aktiviti Ringan Berlebihan Berat Badan Berat Normal Kurang Berat Badan 20-25 30 35 Aktiviti Sederhana Aktif 30 35 40 Sangat Aktif ( Berat) 35 40 45-50 KARBOHIDRAT Menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh tubuh manusia. lipid (lemak).Adenosine Triphosphate) oleh sel-sel dalam badan. garam galian dan air. vitamin.

gunakan rempah seperti kayu manis atau buah pala. Contoh ialah kanji. LIPID / LEMAK Lipid berasal daripada haiwan dan tumbuhan.glukosa. selain daripada karbohidrat ringkas ( yang membekalkan tenaga). Kanji (polisakarida) boleh didapati di dalam makanan bijirin. Pengambilan gula berlebihan boleh mengurangkan pengambilan makananyang lebih berkhasiat dan menyumbang kepada kekeurangan pemakanan serta karies gigi. Ia juga mempengaruhi simpanan protein dan menjadi penggerak metabolisme lipid serta sumber tenaga bagi sistem saraf pusat (CNS). dan glikogen. Binatang dan hasil-hasil binatang adalah sumber nutrien utama bagi lemak tepu. sukrosa. selulosa. Gula( monosakarida dan disakarida) juga salah satu yang terdapat dalam karbohidrat dan kebanyakkan boleh diperolehi daripda buah-buahan seperti tebu. legumes dan akar-akar sayuran. Keperluan minimum karbohidrat bagi orang dewasa ialah 100g sehari bagi individu 70kg. dan laktosa. guna ½ atau ¾ daripada kuantiti gula yang biasa digunakan dalam kek atau minuman. Gula adalah bahan makanan yang amat berguna dan popular. fruktosa. Kesan kekurangannya boleh menyebabkan penyakit marasmus ( perkembangan terbantut) rasa pening dan keletihan. madu dan susu. gula tidak mengandungi nutrient lain. Individu yang aktif dan terlibat dalam latihan sukan memerlukan 60% karbohidrat (400-600g) daripada kalorinya dalam sehari. Ia terdiri daripada maltosa. Walaupun demikian. ii) Disakarida manis dan larut dalam air. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyarankan gula tidak harus menyumbangkan lebih daripada 10% tenaga. Untuk mengelakkan pengambilan gula yang berlebihan galakkan npengurangan gula dalam makanan secara beransur-ansur supaya sensori rasa dapat menerima perubahan. Sumber nutrien bagi lemak tidak tepu . peningkatan trigliserida lipid dalam serum pada sesetengah individu dan gangguan gastrousus. gunakan buah-buahan segar atau buah-buahan yang ditinkan dalam sirap yang kurang pekat. Cellulose atau gentian fiber banyak terdapat dalam sayur-sayuran yang membantu proses penghadaman dan perkumuhan bahan-bahan buangan. untuk menambahkan rasa semulajadi tanpa menambah gula dan minum air masak daripada minuman manis. Bagi yang mengamalkan gaya hidup yang sedentari memerlukan sekurang-kurangnya 300g karbohidrat sehari. gula 'beets'. dan galaktosa. iii) Polisakarida tidak larut dalam air kecuali glikogen yang larut di dalam air dan ia berasa manis.

menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat ( seperti majerin. lemak membekalkan 355 daripada pengambilan tenaga. perlindungan. menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. lemak berada dalam keadaan pepejal manakala lemak lemak pula berada dalam keadaan cecair. sotong dan produk tenusu juga boleh dimasukkan dalam diet yang seimbang sekiranya diambil pada kadar yang sederhana. memilih daging tanpa lemak serta membuangkan kulit jika boleh( contoh kulit ayam). Nutrien lemak sepatutnya merangkumi 30% daripada kalori diet anda. Elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan memilih makanan yang rendah lemak dan kolestrol. mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. Secara purata. oksigen. pengampu organ-organ badan. E. minyak salad. Untuk individu sihat. Berhati-hati jika memakan otak kerana ia mempunyai kandugan kolestrol yang sangat tinggi ( dua kali kandungan kolestrol dalam telur) PROTEIN Protein terbina daripada unsur-unsur karbon. D. dan K yang larut dalam air. Lemak dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% jumlah keperluan tenaga harian. ikan bilis. jantung). 70% . penebat suhu badan dan pembawa bagi vitamin A. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. makanan kolestrol tinggi mempunyai kesan yang kecil kepada paras kolestrol darah. makanan berkhasiat seperti telur. organ-organ haiwan (seperti hati. mentega. ginjal. Lipid boleh diklasifikasikan kepada 3 kumpulan:i) Lipid ringkas gliserol + 3 asid lemak ii) Sebatian lipid phospolipids. daging. Sumber utama diet bagi nutrien lipid ialah triglycerides. mengamalkan kaedah masakan alternative ( seperti membakar.kebnyakkannya adlah daripada sayur-sayuran dan hasil-hasilnya. Pada suhu bilik. hidrogen. Protein juga mengandungi beberapa zat seperti asid amino (monomer) dan ada 20 jenis asid amino serta terbahagi kepada dua kelas asid amino ialah asid amino perlu ialah asid amino yang boleh disentesiskan dalam sel manakala asid amino tidak perlu diperolehi . dan nitrogen.80% lemak ini perlulah dalam bentuk lemak tidak tepu kerana ia dapat mengurangkan penyakit korinari jantung. dan lipoprotein iii) Gabungan ringkas kolestrol dengan sebatian lipid Sebenarnya lemak penting bagi kepada manusia kerana merupakan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang aktiviti. glycolipids. udang. krim dan mayonis). Kekurangan lemak dalam nutrisi juga boleh menjejaskan kesihatan sehingga memberi kesan yang buruk serta potensi untuk mati lebih cepat. justeru itu. Lemak juga mengandungi vitamin larut lemak dan asid lemak yang penting kepada penyatuan selaput sel.

contoh penyakit kwasyikor VITAMIN Vitamin adalan bahan kimia yang terkandung dalam kebanyakan makanan dan juga adalah sebatian organik yang penting dalam kebanyakkan proses fungsi badan. Sesetengah vitamin turut trbabit dalam penghasilan sel darah. pertama ialah haiwan yang dapat membekalkan protein yang mengandungi semua 10 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. dan buah-buahan. Ia penting kerana ia mengawal perkembangan molekul dalam badan. Ia terdapat pada daging. Maka pengambilan protein amat penting untuk kesihatan tubuh badan. Ia terdapat dalam protein tumbuhan seperti sayuran. ikan. Tidak seperti karbohidrat.8ggm protein per kilogram berat badan disyorkan bagi diet orang dewasa.bahan lain seperti sulfur. Protein kelas kedua pula merupakan protein yang tidak mengandungi kesemua asid amino yang perlu. vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan mendapatkan tenaga dari tubuh. susu. bahan genetik dan kimia dalam sistem saraf. kacang tanah. Ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makana. dan telur. Protein juga berbeza sedikit daripada karbohidrat dan lipid kerana ia mengandungi bahan. dan keju.dari gizi makanan contohnya ialah alanina. Protein terbahagi kepada dua kelas. Kekurangan protein boleh menyebabkan marasmus. kekacang. . Pengambilan 0. fosforus. hormon. Contoh protein ialah susu. daging. Keseimbangan nitrogen dalam badan akan lebih stabil sekiranya peratus pembinaan protein sama dengan kehilangan protein dalam badan. protein. protein dan lemak. sumber tenaga dan penstabil nitrogen dalam badan. Asid amino adalah struktur utama binaan badan. dan besi. Protein dalam badan berfungsi sebagai pengawal kepada fenomena 'all or none response'. penyakit kwasyikor iaitu sejenis penyakit yang menyebabkan bendalir tisu berkumpul di dalam badan pesakit menjadikan bahan penghidap menjadi buncit serta juga kehilangan selera makan dan cirit birit selain itu ia juga akan berasa cepat letih dan pening. karbohidrat dan lemak. ikan. Lapan daripada asid amino ini perlu didapati daripada makanan kerana ia tidak boleh disentisi oleh badan. Protein boleh didapati daripada sel haiwan dan tumbuh-tumbuhan.

Pelagra Niasin Asid pantotenik Piridoksin (B2) Yis.Fungsi normal otak . susu. keju.Keperluan sehariannya adalah kecil. K ii) Vitamin yang larut dalam air C dan B kompleks iii) Vitamin A. Ada 13 jenis vitamin yang boleh diklasifikasikan kepada:i) Vitamin yang larut dalam lipid A. dan telinga . ikan.Kulit merekah di mulut.Fungsi normal saraf Yis.Pembentukan sel darah merah . hati.Pembentukan antibodi . bantu pembinaan tulang dan bantu sintesis tisu badan serta bertinda sebagai 'coenzymes'. dan kentang Daging. hati.memelihara kesihatan kulit -membina ketahanan terhadap penyakit . hati. sayuran hijau .Beri-beri . Kajian menunjukkan pengambilan lebihan vitamin tidak ada kaitan dalam peningkatan prestasi latihan. lidah membengkak . ikan. pisang. bijirin. membantu pengelauran tenaga. hidung. dan E boleh disimpan di dalam tisu badan secara berlebihan iv) Vitamin C dan B kompleks yang larut dalam air tidak boleh disimpan dalam badan secara berlebihan (hanya tahan selama 814 jam) v) Lebihan vitamin akan dikumuh melalui pengencingan Vitamin dalam badan berfungsi sebagai mengawal metabolisme badan.Xeroftalmia . Vitamin boleh didapati dari makanan dan 'dietary supplementation'.Pertumbuhan terbantut . minyak. mentega. E. kuning telur. bijirin.Sintesis asid nukleik .Mmelihara kesihatan sistem saraf Kesan kekurangan .Keimunan . dan sayuran Fungsi . telur. hati .Kelesuan sayuran hijau . . Terdapat 13 jenis vitamin seperti di bawah:Vitamin A (retinol) Sumber Susu. D. sayuran hijau . bayam. bijian. kopi Kuning telur.Kekejangan otot Daging.Anemia Kobalamin Asid folik .sakit mata. tenusu Cendawan.rabun malam . hati.Mengawal pertumbuhan dan mengekalkan kesihatan kulit . ikan. bijirin. D.mengekalkan fungsi mata . Pengambilan vitamin larut secara berlebihan dalam jangka panjang boleh memudaratkan kesihatan.Anemia . daging. kuning telur. lobak merah. ikan.kulit kering dan bersisik Tiamin (B) Riboflavin Yis.

sayuran hijau.Anemia . dan vitamin.Pembekuan darah . minyak Pembentukan sel darah . tisu penyambung dan air di dalam badan. lipid dan protein iv) Badan memerlukan pelbagai garam galian tetapi pada kadar yang sedikit sahaja.Kelesuan Asid askorbik (C) .fungsi otot dan saraf terjejas Ferum .Keguguran .Skurvi kulit . Ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan undur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan hemoglobin darah. Terdapat 9 jenis garam galian seperti di bawah:- Garam mineral Kalsium Magnesium Fungsi . glikogen.Pertumbuhan rangka terencat .Pembinaan tulang dan gigi .Biotin (H) Kuning telur. kuning telur merah . . limau. minyak ikan kod. Garam galian dalam badan berfungsi:i) Sebahagian daripada bahan binaan enzim bagi metabolisme badan ii) Struktur binaan bagi tulang dan gigi iii) Membantu sintesi makronutrien. Garam galian adalah sebahagian daripada elemen yang terdapat di dalam enzim.Penyerapan kalsium mentega dan fosfarus dalam usus kecil Tokoferol (E) Sayuran hijau. oren. Zat galian banyak terdapat dalam haiwan dan hasilnya contoh susu dan telu serta ia juga banyak terdapat dalam buah-buahan.Memelihara kesihatan . Ia boleh didapati di dalam otot.Mengekalkan fungsi otot dan sistem saraf . sayur-sayuran dan legum adalah antara makanan yang kaya dengan garam galian. kobis . pisang Betik. hati. hormon. sayuran hijau .Kesihatan kulit Kesan kekurangan . tomato. Lebih kurang 4% daripada jisim badan terdiri daripada 22 elemen garam galian.Sistem pembiakan Bayam.Kandungan utama tulang dan gigi .Rambut gugur .Berperanan dalam metabolisme rendah lemak dan karbohidrat .Riket Kalsiferol (D) Telur.Darah tidak membeku Filokuinon (K) GARAM GALIAN / MINERAL Zat galian yang mengandungi kompaun bukan organik yang penting kepada pemakanan manusia. Pengambilan jumlah garam galian dan perkumuhannya penting bagi badan supaya tidak berlaku keracunan atau kelebihan garam galian dalam badan.Mandul tumbuhan.Anemia .

Pemindahan impuls saraf . Namun anda hanya memerlukan sedikit natrium sahaja.Membentuk komponen sesetengah asid amino .Kekejangan otot .Pembentukan tulang dan gigi . Untuk mengelakkan pengambilan natrium yang berlebihan pilih makanan buah-buahan.Terlibat dalam pertumbuhan dan perkembangan normal kanan-kanak . gunkana sedikit garam sahaja dalam masakan dan elakkan daripada menabur garan di atas makanan. Kecendurangan makan di restoran makanan segera. Natrium terdapat secara asli di dalam kebanyakan makanan. belajarlah menikmati perisa makanan tanpa garam.Kulit kering dan merekah Natrium Kalium .. hadkan pengambilan makanan terlalu masin dan perencah makanan 9 seperti kicap dan sos tiram) dan telitilah label makanan untuk menentukan jumlah natrium yang terkandung dalam makanan diproses dan snek. .Memastikan pengecutan otot yang normal .Kretinisme Iodin Sulfur Fosforus Klorin .Pembentukan tulang dan gigi tidak sempurna . Ia juga boleh ditambah dalam makanan sebagai garam halus atau mono-sodium glumate.Memelihara tekanan osmosis yang normal . sayur-sayuran dan daging yang segar.Kekejangan otot . menyebabkan rakyat Malaysia memakan lebih banyak natrium ( daripada garam atau natrium klorida) daripada yang diperlukan.Fungsi normal sel terganggu .Menghalang pengecutan otot . atau mengambil makanan yang diproses dan ditinkan.Komponen penting plasma darah .Beguk .Membina ATP semasa proses respirasi sel NATRIUM Natrium memainkan peranan penring untuk badan anda berfungsi dengan sempurna. cubalah gunakan rempah ratus dan rempah ratus dan herba untuk menggantikan garam. Pengambilan natrium berlebihan dikaitkan dengan kejadian tekanan darah tinggi. dan bijirin yang tidak diproses daripada makanan segar.Proses penghasilan tenaga terhalang .

amat penting untuk minum banyak air. mata cengkung. Sayuran dan buah segar ( termasuk buah kering) dan bijirin merupakan sumber serat penting.8 gelas sehari bagi menampung air di dalam kandungan badan kita. Contoh penyakit sembelit Air Contoh Garam mineral / galian Contoh buah-buahan dan sayuran . Antara fungsi air dalam tubuh adalah memberi bentuk dan struktur kepada tubuh. Kita perlu meminum air sebanyak 6 . Serabut membentuk pejal otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.SERABUT / SERAT Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan. Air merupakan medium untuk sebarang tindak balas kimia dalam tubuh. pengsan. tekanan darah rendah. AIR Air adalah unsur tibuh paling mustahak. demam serta meraca dan hipovolemik ( kematian) berlaku apabila jumlah darah yang dipam ke organ berkurangan dan mengakibatkan oksigen yang disampaikan ke organ dantusu badan tidak mencukupi. Serat juga ada dalm diet pemakanan untuk membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Air juga akan megekalkan bentuk sel dalam tubuh manusia. Kekurangan serat akan menyebabkan denyutan jantung cepat. kulit menjadi kering. Untuk meningkatkan kebaikan serat. Tubuh manusia dibina dengan 60% air. sebagai medium bagi kitaran metabolisme sel dan menstabilkan suhu badan. kurang berpeluh.

Risiko ketoksikan adalah lebih tinggi di kalangan kanak-kanak. Ini bermakna anda tidak perlu mangambil nutrient tambahan kecuali jika anda mempunyai keperluan nutrient khusus seperti sedang pulih dari penyakit. Zat makanan ini diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja dan ia dikenali sebagai zat makanan mikro. telur. mengandung. Makanan membekalkan bahan – bahan yang diperlukan untuk kesihatan badan. Nutrien tambahan sepatutnya diambil menurut nasihat pakar pemakanan. pertumbuhan. Cara paling baik untuk mendapatkan vitamin A adalah dengan mengambil makanan seimbang yang terdiri daripada pelbagai jenis makanan. juga dalam sayuran berwarna hijau tua seperti brokoli. Terdapat beberapa zat makanan yang diperlukan untuk mencapai tahap kesihatan yang baik. Kekurangannya akan menyebabkan masalah penglihatan seperti xeroftalmia.NUTRIEN TAMBAHAN Dengan memakan pelbagai makanan setiap hari berpandukan Panduan piramid Makanan. Ketiga-tiga kelas makanan ini tidak cukup untuk memastikan kesihatan yang baik. tomato dan karot. funsi pembiakan dan keimunan. Karbohidrat. lemak dan protein merupkan tiga kelas zat makanan yang diperlukan dalam jumlah yang agak besar. . pertumbuhan terbantut dan mudah diserang penyakit berjangkit. Masalah yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan Makanan membekalkan tenaga untuk semua proses hidup dan juga menyediakan bahan mentah untuk pertumbuhan dan penggantian tisu-tisu yang rosak atau cedera. (a) Vitamin A Vitamin A atau retinol diperlukan untuk penglihatan yang normal. pakar diet atau professional dalam bidang perubatan. hati. Nutrien tambahan tidak boleh diambil untuk menggantikan hidangan makanan yang tetap. Vitamin A terdapat dalam makanan seperti minyak hati ikan. anda akan dibekalkan semua tenaga dan nutrient (zat) yang badan anda perlukan. susu. sayuran berwarna merah atau jingga seperti bayam merah. Vitamin dan mineral tambahan tidak boleh membekalkan komponen lain dalam makanan yang penting untuk kesihatan. rabun malam. Mengambil nutrien tambahan boleh membawa kepada pengambilan paras yang toksik bagi sesetengah nutrient (seperti zat besi dan vitamin A). Sesetengah nutrient tambahan mungkin membuat tuntutan kesihatan atau pemakanan yang belum bibuktikan. buta. menyusu atau sudah lanjut usia. Kekurangan zat makanan ini boleh menimbulkan masalah kesihatan. Garam mineral dan vitamin adalah zat makanan mikro yang penting untuk pengekalan kesihatan badan.

Kalsium setiap .(b) Iodin Iodin menjadi komponen hormon tiroid iaitu hormon pertumbuhan. atau tisu tulang yang sedia ada diserap semula oleh tubuh. Sebaliknya. Senaman yang menampung berat badan seperti berjalan dan berlari dapat mengurangkan risiko osteoporosis. Kekurangannya menyebabkan goiter iaitu pembengkakan kelenjar tiroid yang terdapat di bahagian leher. iodin ditambah ke dalam air minuman. daging. Osteoporosis berlaku apabila tubuh gagal menghasilkan ntisu tulang yang baru. Osteoporosi biasanya menyerang orang tua. dantidak dapat memberi sokongan kepada badan. kekacang dan sayuran berdaun yang berwarna hijau tua. (c) Zat besi Zat besi menjadi komponen hemoglobin dan enzim yang terlibat dalam pengangkutan oksigen. Ia juga diperlukan untuk pembekuan darah dan untuk fungsi otot dan saraf. Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin c dapat meningkatkan penyerapan zat besi oleh tubuh. Tulang menjadi rapuh lalu mudah mengalami kecederaan seperti retak dan patah. Zat besi yang terdapat dalam sumber haiwan adalah lebih mudah diserap berbanding zat besi yang terdpat dalam tumbuhan. lesu. sakit kepala dan menjejaskan fungsi kognitif. kejang otot dan darah lambat beku. atau keduaduanya sekali. Riketsia adalah penyakit tulang yang menyerang kanak-kanak. dadih dan sayuran hijau. Iodin terdpat dalam makanan laut dan sayur yang ditanam di atas tanah yang kaya dengan iodin. kuning telur. Manakala wanita hamil memerlukan 1200mg. Kekurangan zat besi mengakibatkan anemia. Pengambilan garam beriodin juga dilakukan untuk mengatasi maslah kekurangan iodin.mg sehari. osteoporosis. kafein akan mengurangkan penyerapan kalsium. Kalsium terdapat dengan banyak dalam susu. Tulang menjadi lembut dan lemah. Zat besi adalah zat makanan yang sering kekurangan di dalam diet harian. Pengambilan vitamin D dapat meningkatkan penyerapan kalsium. Kekuranganzat besi adalah masalah pemakanan yang ketara di seluruh dunia. Wanita dan kanak-kanak dicadangkan mengambil kalsium sekurangkurangnya 800. Di bahagian dunia yang mengalami kekurangan iodin yang ketara. Zat besi terdapat dalam hati. (d) Kalsium Kalsium diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi. Kekurangan kalsium menyebabkan riketsia. Penyakit ini boleh dielakkan dengan mengambil kalsium yang cukup setiap hari.

untuk penglihatan yang normal.hari bagi menampung keperluan diri dan janin. Sehari atau kira-kira 45% seperti yang dicadangkan oleh USDARDI. aneroksia. sakit sendi. purata keseluruhan jumlah keperluan kalsium adalah sebanyak 450mg. kejang otot Fungsi saraf terjejas. FUNGSI ZAT MAKANAN TERTENTU. masalah penglihatan. beguk. Jumlah kalsium yang diperlukan oleh wanita selepas menopausjuga meningkat sekurang-kurangnya 1500mg. sakit otot. kitar haid berhenti lebih awal. Wanita menyusukan bayi juga memerlukan jumlah kalsium yang sama dengan wanita hamil. penyakit karang (kidney stones) . Bagaimanapun. muntah Lesu. Mengalakkan pertumbuhan. Sehari. KESAN KEKURANGAN DAN KESAN PENGAMBILAN BERLEBIHAN ZAT MAKANAN TERSEBUT Zat makanan mikro Vitamin A (retinol) Fungsi Pembentukan retina. Zat besi Kalsium Riketsia (tulang tidak terbentuk baik. Muntah. sakit kepala. rambut pertumbuhan gugur terbantut Iodin Golter (kelenjar) tiroid di bahagian leher membengkak Anemia Fungsi kognitif terjejas Hipertiroidisme. osteoporosis. untuk pembekuan darah dan untuk funsi otot dan saraf Kesan kekurangan Kesan pengambilan berlebihan Rabun malam. darah lambat beku. ulser mulut. pembiakan dan keimunan Komponen hormon tiroid iaitu hormon pertumbuhan Komponen hemoglobin dan enzim untuk proses pengangkutan oksigen Komponen tulang dan gigi.

Piramid Makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada lima kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya.PIRAMID MAKANAN Makan pelbagai jenis makanan yang dapat membekalkan semua zat yang diperlukan berpandukan piramid makanan Malaysia. PIRAMID MELINTANG . Dan terdapat 2 jenis piramid makanan pertama jenis melintang dan kedua jenis menegak. Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil dalam kuantiti yang besar daripada kumpulan makanan di bahagian bawah Piramid. dan paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian atas.

PIRAMID MENEGAK .

Aras kumpulan makanan
Aras 1 : Bijirin, produk bijirin dan ubi

Nilai khasiat

Cadangan pemakanan

Contoh satu (1) Sajian
• ½ cawan nasi 9putih atau perang) • ½ cawan mihun/ mi/ pasta/ lain-lain jenis mi (direndam) • ½ keping capati • ½ cawan keledek / ubi kayu / keladi Sayur – sayuran : • ½ cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak) • ½ cawan sayur buah / berakar (dimasak) Buah – buahan • ½ cawan jambu berukuran sederhana • 1 hiris betik / nanas

8 – 12 sajian • Sumber karbohidrat kompleks yang baik • Membekalkan vitamin, mineral, serat dan protein • Rendah lemak

Aras 2 : Buah – buahan dan sayur sayuran

• Sumber vitamin, mineral dan serat yang baik

3 – 5 sajian

Aras 3 : Susu dan hasil tenusu ( kecuali susu pekat, mentega dan krim) Ikan, ayam, daging dan kekacang

• Sumber kalsium yang baik • Sumber protein yang penting dan baik • Kaya dengan vitamin b, zat besi dan zink • Kekacang juga kaya dengan magnesium dan serat

1 – 2 sajian

• • • • • • • • •

2 – 3 sajian

1 gelas susu 1 cawan dadih 1 keping keju 1 ketul paha ayam bersaiz sederhana 1 ekor ikan kembong saiz sederhana 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis 5 sudu besar ikan bilis 2 biji telur ½ cawan kacang kering / kekacang

Aras 4 : Lemak, minyak, gula dan garam

Jumlah sedikit • Lemak dan minyak mengandungi asid lemak ( EFAs) dan vitamin A, D, E dan K • Gula ( Contoh : madu, gula pasir, sirap, gula perang dan glukosa)memberi kalori yang sedikit atau tiada zat

Makanan di bawah ini diutamakan kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral, gentian dan komponen lain yang penting untuk kesihatan. irin Beras, oat, barli, jagung, sekoi, gandum dan produk masing-masing adalah sumber

tenaga dan protein yang bagus. Produk bijirin-penuh mengandungi lebih zat besi, fosforus, vitamin B (tiamin, niasin & riboflavin) dan gentian. Kacang pea, kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Kacang soya – yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya, tauhu, tempeh, protein sayuran bertekstur dan taugeh.Setiap hari, cuba pilih sekurangkurangnya satu jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. Sumber yang baik adalah sayur-sayuran hijau (sawi, bayam dan kailan), lobak, tomato, keledek, mangga, betik atau tembikai. Juga, cuba makan satu pilihan yang kaya dengan vitamin C setiap hari. Pilihan boleh termasuk jambu, betik, oren, mangga atau belimbing. Untuk mendapat asid folik, makanlah sayuran hijau, kacang pea, kacang bendi dan jagung manis. Langkah – langkah yang disyorkan mengikut piramid makanan ialah makan pelbagai makanan, makan sekurang – kurangnya lima hidangan buah – buahan dan sayur – sayuran dan 3 – 6 hidangan roti berserat tinggi, dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih, dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil. Di bawah adalah beberapa contoh makanan diet seimbang bagi keperluan tubuh manusia yang mengamalkan diet.

Berapa Banyakkah Penambahan Kuantiti Makanan Dalam Diet Sehari Perlu Di ambil? Paras Piramid Makanan Paras 1: Bijirin, hasil bijirin dan roti Saranan sukatan : 12 hidangan/sehari Contoh Sumber Makanan Bagi Satu Hidangan

Satu hidangan Bijirin : • • • • • ½ cawan nasi ½ cawan mi/mihun/pasta ½ tosai ⅓ capati 1 keping roti

(putih/gandum) • 1 cawan bubur nasi kosong • 3 biskut tawar • 3 sudu makan oat (tidak dimasak) Paras 2 : Buah dan Sayur Saranan sukatan:3 - 4 hidangan/sehari

Satu hidangan Sayur : (3 - 4 hidangan) /sehari • ½ cawan sayur berdaun hijau (sudah dimasak) • 1 cawan sayur berdaun hijau atau ulam (belum dimasak) Satu hidangan Buah : (3 - 4 hidangan) /sehari • 1/2 biji jambu, mangga • 1 biji pisang, epal, lai,pir, oren • 1 potong betik, nenas, tembikai • 3 biji kurma • 4 ulas nangka, cempedak 8 biji langsat, longan, anggur Paras 3 : Ikan, Ayam, dan Daging Saranan sukatan : 5 hidangan/sehari Satu hidangan Ikan, Daging, Ayam:: • ½ ketul peha ayam (saiz sederhana) • ½ ekor ikan kembung

Garam dan Gula Saranan sukatan : Kurangkan Di bawah ini adalah contoh menu sihat bagi tubuh manusia yang normal berat badan dan tidak mempunyai penyakit kronik.(saiz sederhana) • 2 ketul daging tanpa lemak (saiz kotak mancis) • 1 biji telur Paras 4 : Susu dan Hasil Tenusu Saranan sukatan : 3 hidangan/sehari Satu hidangan Susu dan Produk Susu • 1 gelas susu (250 ml) • 4 sudu makan susu tepung • 1 cawan dadih • 1 keping keju Paras 5: Minyak. .

Jadual 1 : Contoh menu Sarapan 1 ½ cawan nasi lemak ½ telur rebus 2 ½ sudu besar sambal ikan bilis 4 hiris timun 1 cawan susu lemak rendah + 1 sudu kecil gula Minum Pagi 1 biji karipap sardin 1 cawan susu (rendah lemak) + 1 ½ sudu kecil gula 1 hiris betik .

sawi dan taugeh 1 biji sederhana belimbing besi Air kosong Minum Petang 2 potong (kecil) kuih lapis 1 potong epal 1 cawan susu (rendah lemak) + 1 sudu kecil gula .Makan Tengahari 1 mangkuk (sederhana) sup mee / bihun dengan udang. daging ayam.

Makan Malam 2 cawan nasi 1 ekor (sederhana) ikan kembung masak asam pedas 1 cawan kangkung bercili ½ keping taukua dengan sayur campur 1 hiris tembikai Air Kosong Minum Malam 1 cawan susu rendah lemak Jadual 2 : Contoh menu Sarapan 1 cawan nasi lemak ½ biji telur rebus 2 ½ sudu besar sambal ikan bilis 4 hiris timun 1 cawan susu (rendah lemak) + 1 sudu kecil gula Minum Pagi 1 biji karipap daging 1 cawan susu (rendah lemak) + 1 ½ sudu kecil gula .

Makan Tengahari 1 mangkuk (sederhana) mee / bihun hailam dengan udang. sawi dan taugeh 1 hiris (sederhana) tembikai Air Kosong Minum Petang 1 biji kuih cucur badak 1 potong epal 1 cawan susu (rendah lemak) + 1 sudu kecil gula Makan Malam 1 ½ cawan nasi 1 ekor (sederhana) ikan kembung masak kunyit ½ cawan kangkung bercili ½ keping taukua dengan sayur campur 1 hiris belimbing besi Air kosong . ayam.

taugeh. dan sawi 1 biji telur rebus 1 cawan minuman susu (rendah lemak) + 1 sudu kecil gula Minum Pagi 4 keping biskut krim krakers 1 cawan minuman susu (rendah lemak) + 1 sudu kecil gula Makan Tengahari 1 ½ cawan nasi 1 (sederhana) ikan kembung masak asam rebus 1 saiz kotak mancis hati goreng ½ cawan bayam rebus ulam (timun / salad / kobis / ulam raja) 1 hiris tembikai Air kosong .Jadual 3 : Contoh menu Sarapan 1 cawan bihun goreng dengan udang.

Minum Petang 1 potong kuih lapis 1 biji karipap daging 1 cawan kopi/teh + 1 sudu kecil gula Makan Malam 1 ½ cawan nasi 1 ekor (sederhana) ikan kembung masak kicap ½ cawan kangkung tumis ulam (timun / salad / kobis / ulam raja) 1 potong limau Air Kosong Minum Malam 1 cawan minuman susu (rendah lemak) .

kuaci. Kekurangan vitamin ini boleh oren. sayur – sayuran menyebabkan penyakit kulit berdaun hijau dan gusi berdarah Membantu pertumbuhan gigi Ikan. kayu. ubi. minyak limpa.KANAK JENIS Karbohidrat FUNGSI Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Membekalkan tenaga SUMBER Nasi. minyak limpa ikan. bunga kubis Untukl membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak – kanak Kalsium dapat membina Susu. ikan. membina tisu baru dan mengantikan tisu yang mati atau rosak Penting untuk keishatan mata dan dapat mengelak penyakit rabun ayam Untuk membina sel – sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Vitamin A Tomato. ketam. Jambu batu. telur. bijirin. hati haiwan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Mempercepatkan darah Sayuran berdaun hijau.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK. kentang Minyak sayur – sayuran. pisang. sayur – sayuran berdaun hijau Susu. daging Buah belimbing. ikan Lemak Protein Membina otot – otot tubuh badan. limau. telur. buahbuahan dan sayur . mentega Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah Otot – otot berfungsi dengan Gandum. ikan. roti. kulit pertumbuhan tulang dan gigi udang supaya kuat Fosforus Kalium membolehkan otot Kismis. telur. bijirin. mentega. yang sihat dan kuat. minyak limpa. susu. luka atau kemalangan minyak limpa. Vitamin D Vitamin E Vitamin K Garam mineral . daging.sayuran Vitamin B Vitamin C Untuk kesihatan kulit. susu. minyak soya. minyak sapi. keledek. lobak. telur. telur. sayuran berkesan selain menjadikan berdaun. ikan bilis. kekacang. membeku apabila mendapat kacang soya. limpa ikan Ikan bilis. betik.

daging ayam.kanak – kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan oren.00 pagi) . pembentukan hemoglobin hati.00 pagi) Minggu II Hari Masa Sarapan Pagi (8. garam Besi penting untuk Telur.00 pagi) Isnin ½ kpg roti bkr+marjerin 2 sd kacang panggang 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1 ½ sndk mi bandung 1 ptg belimbing 1 cwn air kosong Selasa 5-6 ktl nasi himpit 1 sndk kuah kacang 1 cwn susu+horlicks 1 cwn air kosong 1½ sndk kuetiow tyam 1 ptg pisang 1 cwn air kosong Rabu 1 ktl bingka roti 1 sudu kismis 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk bihun grg 1 biji bergedil daging 1 ptg betik 1 cwn susu soya 1 cwn air kosong Khamis 1 kpg lepat pisang I cwn susu+horlicks 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi putih ½ ekor ikan msk kicap 4 sd kacang buncis grg 1 kpg telur dadar ½ biji buah lai 1 cwn air kosong Jumaat 1 kpg roti mentega 1 cwn susu+coklat 1 cwn air kosong 1½ sndk makaroni grg ½ biji telur grg 1 ptg tembikai susu 1 cwn air kosong Minum Pagi (10. makanan berjeruk semulajadi. sayuran berdaun Kicap.00 pagi) Isnin 1 kpg roti sardin 1 cwn susu bercoklat 1 cwn air kosong 1½ sndk kuetiow grg ½ biji tauhu goreng 1 ptg pisang 1 cwn air kosong Selasa ½ cwn bijirin sarapan 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk macaroni sup 1 ptg tembikai susu 1 cwn air kosong Rabu 1 biji apam mentega 1 cwn susu+horlicks 1 cwn air kosong 1½ senduk mee grg 1 biji wantan goreng 1 ptg belimbing 1 cwn air kosong Khamis 1 kpg roti keju+jem 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi ayam 1 ktl ayam grg 1 mgk sup kubis 1 ptg jambu batu 1 cwn air kosong Jumaat 1 biji bun kaya 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi grg cina 1 ptg tembikai merah 1 cwn air kosong Minum Pagi (10. Menu TABIKA KEMAS KAMPUNG SRI JAMBU Minggu I Hari Masa Sarapan Pagi (8. ikan. kismis. kacang tanah yang memproses oksigen di dalam darah PENAMBAHBAIKAN MENU MAKANAN TAMBAHAN ( ** Perubahan menu ini dari segi peningkatan kandungan zat besi dan kombinasi makanan) A.

mengurangkan sembelit. Kepentigan serat melawaskan air besar. Kesan tabiat makan yang buruk mengakibatkan keadaan yang memudaratkan iaitu kegemukan.00 pagi) Isnin 1 kpg sandwich telur 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi pandan ½ ekr sardin sambal 4 sd sawi tumis air ½ biji epal 1 cwn air kosong Selasa 3 biji cekodok sayur 1 cwn susu+bijirin 1 cwn air kosong 1½ sndk mi rebus ½ telur rebus 1 ptg betik 1 cwn air kosong Rabu 1 biji bun kcg merah 1 cwn susu 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi putih 1 mgk sup ayam 4 sd kacang bendi grg 1 ptg mangga 1 cwn air kosong Khamis 1 kpg lempeng pisang 1 cwn susu+coklat 1 cwn air kosong 1½ sndk bihun hailam 1 ptg belimbing 1 cwn susu soya 1 cwn air kosong Jumaat I kpg roti mentega kcg 1 cwn susu+bijirin 1 cwn air kosong 1½ sndk nasi lobak 1 ktl ayam msk merah 1 mgk tauhu cendawan ½ biji oren 1 cwn air kosong Minum Pagi (10. penyakit usus.00 pagi) Minggu IV Hari Masa Sarapan Pagi (8.bilis 1 cwn susu+coklat 1 cwn air kosong 1½ sndk kue tiow grg 1 kpg fuchok grg 1 ptg pisang 1 cwn air kosong Khamis 1kpg roti bkr+marjerin 1 sd telur hancur 1 cwn susu+coklat 1½ sndk spaghetti sup 1 kpg fuchok grg 1 ptg tembikai susu 1 cwn air kosong Jumaat 1 mgk bijirin 1 cwn susu 1 cwn air kosong Minum Pagi (10. Namun begitu dalam keadaan tertentu makanan tambahan mungkin diperlukan. Makanan yang sihat juga mempunyai kandungan serat yang tinggi.00 pagi) Isnin 1 kpg roti bkr+merjerin ½ biji telur rebus I cwn minuman bermalt 1 cwn air kosong 1½ sndk mee grg ½ biji cucur udang 1 ptg betik 1 cwn air kosong Selasa 1 kpg kek buah 1 cwn susu+bijirin 1 cwn air kosong 1 sndk nasi marjerin ½ ekr ikan grg 4 sd makan labu lemak 1 ptg jambu batu 1 cwn air kosong Rabu 2½ sndk bubur nasi 1 sd kcg tanah+i. tekanan darh tinggi. Diet sihat adalah penting untuk membekalkan nutrien dan kalori yang penting. mengahdapi beberapa risiko penyakit jantung. Orang yang tinggal jauh dari laut dan tidak mendapat bekalan makanan daripada hasil laut perlu mengambil iodin tambahan dalam diet.00 pagi) 1½ sndk bihun sup 1 biji bebola daging ½ ptg epal 1 cwn susu soya 1 air kosong Makanan tambahan tidak diperlukan oleh seseorang jika ia mendapat zat yang mencukupi setiap hari.Minggu III Hari Masa Sarapan Pagi (8. buasir. kerosakan gigi dan beberapa jenis kanser. kencing manis. kolestrol. gula. garam. Pencegaha boleh dilakukan sekiranya kita makan makanan sihat seperti pelbagai jenis makanan yang segar dan sempurna dari semua kumpulan makanan tanpa berlebihab lemak. mengurangkan risiko penyakit jantung dan beberapa jenis kanser menu yang baik untuk kesihatan merangkumi pemilihan dari .

serat. makanan yang dijarakkan dengan baik sepanjang hari. Sayur-sayuran dan buahbuahan tidak mengandungi kolestrol dan ianya sangat rendah kandungan lemak. Disamping itu ianyadapat menjadi snek yang senag disediakn. jumlah makanan yang cukup untuk memenuhi keperluan badan. C.pelbagai jenis makanan. natrium dan kalori. dihidangkan dengan menarik dan lazat. vitamin terutamanya A. mengurangkan risiko penyakit-penyakit sistem penghadaman dan beberapa jenis kanser. menghilangak dahaga dan lapar. Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah bahagian penting dalam makanan seimbang. meransang dan melawaskan sistem penghadaman. Mineral terutamnya kalsium. membantu mencegah sembelit. dan E. makanan mampu diperolehi. Sayur dan buah juga merupakan sumber utama zat-zat makanan seperti karbohidrat(tenaga). . cara masak yang berbeza dan sedap.

Kita perlu memilih makanan yang sesuai supaya kita dapat menikmati keenakannya disamping mendapat khasiatnya. diabetis mellitus. garam mineral. Sel-sel ini akan . kesihatan. vitamin dan air mengikut kuantiti yang sesuai bergantung kepada individu. Pengambilan gizi tidak seimbang untuk jangka masa yang panjang boleh mengakibatkan pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi. disamping kuantiti. serabut. Kekurangan zat makanan mungkin disebabkan oleh pengambilan zat makanan yang tidak mencukupi. sama ada akibat kekurangan zat atau terlebih zat. Sel-sel tambahan ini adalah tidak normal. Makanan bertenaga tinggi yang terlalu banyak menyebabkan kegendutan yang akan menyebabkan pelbagai penyakit. begitu juga dengan kekurangan makanan atau kebuluran. malnutrisi protein menyebabkan keadaan yang dinamai kwashiorkor. dan aktiviti harian setiap individu. Setiap masa berlaku penggantian sel-sel baru kerana proses sel tua atau kecederaan. proses pencernaan makanan yang tidak sempurna atau masalah penyerapan zat makanan. Malnutrisi adalah keadaan yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Badan anda membuat sel yang mencukupi dan membina sel yang sama jenis.GIZI SEIMBANG Gizi seimbang mengandungi lemak. umur. Terlalu banyak lemak dalam gizi menyebabkan aras kolestrol dalam darah meningkat. kualiti makanan juga perludititikberatkan. dan persekitaran. dan osteoporosis. anemia. Faktor-faktor yang mempengaruhi gizi seimbang ialah jantina. karbohidrat. Bagi kanak-kanak. protein. Oleh itu. Kanak-kanak ini mengalami pertumbuhan yang terbantut. risiko barah dan risiko mendapat penyakit jantung meningkat. metabolisme terjejas dan perut menjadi buncit Beberapa jenis penyakit yang berkaitan dengan tabiat pemakanan:- KANSER Penyakit kanser berkait rapat dengan unit-unit sel badan. GIZI TIDAK SEIMBANG Gizi yang tidak seimbang menyebabkan malnutrisi berlaku. Kekurangan satu jenis vitamin adalah malnutrisi. Kadang kala sel-sel baru ini membahagi tanpa henti.

kanser perut dan kanser nasofarinks mempunyai kaitan dengan pengambilan makanan yang digaramkan dan bersalai.kanser buah pinggang dan kanser serviks. Dianggarkan 30-40% kanser dikaitkan dengan amalan diet anda. Kanser paru-paru dikaitkan dengan amalan merokok. 90% daripada pesakit kanser paruparu adalah perokok. Tar di dalam tembakau rokok juga dikaitkan dengan kanser larinks.kanser esofagus. Tumor boleh jadi tumor benigna atau malignan. Tumor malignan atau benigna.kanser pundi kencing. Faktor-faktor risiko kanser ialah: o Sejarah keluarga kanser. . Barah merebak ke organ-organ lain. 90% kanser berkait rapat dengan gaya hidup dan alam sekitaran. Ketumbuhan malignan terdiri dari sel-sel barah. kanser farinks. Sel-sel kanser ini akan merebak ke tempat –tempat lain menerusi aliran darah atau saluran limfa jika ia tidak dirawat.membentuk satu tumbuhan tisu yang dipanggil tumor. Lemak berlebihan berkait rapat dengan kanser kolon dan barah payudara. o Amalan pemakanan(diet). Jika anda mempunyai keluarga yang menghidap sebarang jenis kanser berkemungkinan besar anda lebih berisiko tinggi untuk mendapat barah. kanser mulut. Kanser esofagus. Tumor ini boleh menjadi kanser. o Rokok. Tisu tumor ini akan mengepit sel-sel normal sekitarnya dan mengambil makanan daripadanya. Tumor benigna masih boleh menimbulkan masalah jika tumbuh di dalam otak kawasan yang tertutup. Kanser atau tumor malignan merebak dan memusnahkan sel-sel sekitaran dan merebak jauh ke bahagian badan lain. Kejadian sebenar kanser sehingga kini masih tidak diketahui.

4. Kanser hati mempunyai hubungan dengan jangkitan virus hepatitis B. 2. 6. Mempunyai tabiat bertukar-tukar pasangan dalam hubungan seks dan memulakan tabiat di usia muda menambah risiko kanser serviks. o Amalan cara kerja. o Jangkitan hepatitis B. Anda harus peka dengan tanda-tanda ini: 1.bengkak atau tompok-tompok putih dan merah yang tidak hilang selepas rawatan. . Anda terdedah kepada kanser tertentu jika terdedah di persekitaran kerja yang melibatkan bahan karsinogen. Leher benjol yang tidak ada sebelumnya. Pendarahan faraj selepas bersetubuh atau selepas putus haid. Suara yang garau dan berubah dari asal lebih dari dua minggu. Perubahan pada amalan membuang air besar. Sakit atau ketidakselesaan di dalam perut yang berterusan. 8.o Tabiat seks. 3. o Sirih dan tembakau Mengunyah sirih dan tembakau mungkin menyebabkan kanser mulut. 5. 7. Langkah-langkah pengesanan awal kanser Melakukan ujian saringan kanser atau lebih dikenali sebagai pengesanan awal kanser amat penting. 9 tanda amaran awal kanser. Batuk berterusan dan berkahak darah. Rawatan segera hasil dari pengesanan awal kanser menambah peluang pesakit kanser untuk terus hidup berkualiti. Sebarang perubahan pada payudara seperti gumpalan atau bisul berpanjangan. Ulser.

pemkanan semasa rawatan.9. Diet tinggi lemak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prosat. Pemakan pencegah iaitu selepas pengesahan dilakukan. Setiap hari makan banyak bahan-bahan antioxidant. E . perut dan paru-paru. Makanan seimbang dan berkhasiat adalah perlu untuk mengatasi kanser. pemakanan semasa pemulihan. bukti yang menunjukkan pengurangan risiko itu tidak sekuat sebagaimana kanser payudara dan prosat. adalah penting untuk menghalang penyebaran kanser primer. Pendarahan hidung berlebihan. radiasi dan pembedahan. Bagi pesakit kanser payudara. Pemakanan seimbang bagi pesakit kanser disarankan mengamalkan pemakanan yang seimbang dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran bagi mengurangkan kanser kolon. Ini termasuk vitamin C. Umumnya langkah yang boleh anda lakukan ialah: o Pengesanan awal kanser payudara dengan pemeriksaan sendiri payudara setiap bulan Tidak merokok Kurangkan makanan berlemak dan banyakan buah-buahan dan sayuran Kekalkan berat badan ideal dengan senaman tetap dan makanan yang seimbang Elakkan hubungan seks rambang Tidak minum alkohol secara berlebihan Elakkan mengunyah sirih dan tembakau serta amalkan penjagaan mulut yang baik Dapatkan imunisasi hepatitis B Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengurangkan risiko o o o o o o o kanser kolon. rektum dan endometrium. kolon. perut. Langkah-langkah pencegahan kanser Mengamalkan gaya hidup sihat boleh mencegah dan mengurangkan risiko kanser. Bagaimnapun. terdapat tiga tahap pemakanan yang seimbang yang harus diamalkan iaitu pemakanan pencegah. Peningkatan tahap pemakanan akan membantu menghadapi kesan sampingan kemoterspi. hilang fungsi pendengaran dan telinga yang berdengung. paru-paru dan esfogus. Bagaimnapun diet tinggi lemak sukar dikaitkan dengan kanser payu dara tetapi ada bukti menunjukkan bahawa lemak tepu memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko kanser.

Kesilapan memilih jenis makanan berkalori tinggi daripada sumber haiwan. . makanan segera. serangan jantung. menyebabkan dia mungkin menyisihkan diri daripadarakan-rakan. hipertensi. angin ahmar. Pengambilan makanan yang berkalori tiggi seperti gula. Dia juga mudah diserang penyakit lain seperti penyakit koronari jantung. dia akan berasa malu dengan keadaan dirinya. OBESITI Obesiti atau kegemukan yang berlebihan adalah salah satu masalah rakyat Malaysia dan negara-negara maju pada masa ini.karatenoid termasuk 'lycopen' dan faktor pengambilan pemakanan yang seimbang dalam diet seharian dapat membantu risiko beberapa penyakit termasuk kanser. dan diabetis melitus. Pengambilan makanan yang berlebihan adalah antara faktor utama yang menyebakan obesiti. minuman berkabonat dan mengabaikan buah-buah dan sayur-sayuran dalam diet harian akan memudahkan lagi seseorang menjadi gemuk. ianya dapat membantu menelakkan diri anda daripada didekati penyakit berbahaya. minyak dan lemak adalah antara faktor yang menyebabkan seseorang itu mudah mendapat obesiti. lebihan kolestrol. Dengan mengamalkan pemakanan seimbang. Apabila seseorang itu mengalami masalah obesiti. Cadanagan pemakanan semasa rawatan kanser ialah dengan makan lebih sayur-sayuran dan buah0buahan dan kurangkan pengambilan lemak terutama lemak sumber haiwan. tekanan darah tinggi. osteoporosis dan spina bifida.

5 atau lebih Apakah kedudukan berat badan anda? Kurang berat badan Berat badan unggul / ideal Berat badan berlebihan Obes BMI hanya boleh digunakan untuk orang dewasa yang berumur 16 – 64 tahun.5 hingga kurang daripada 23 23 kurang daripada 27. Untuk mengetahui ukur lilit pinggang anda mesti melalui kaedah ini − Berdiri tegak dan individu yang mengambil ukuran berdiri di bahagian sisi Ukur lilit pinggang diambil tanpa pakaian atau di atas lapisan pakaian yang minima.5 27. ikan. anda − − Ukuran diambil secara mendatar 9 horizontal) pertengahan antara tulang rusuk terakhir dengan tulang pinggul (llliac crest) − − Ukuran diambil dalam unit sentimeter (cm) Sasaran ukur lilit pinggang : Lelaki < 90cm Perempuan < 80cm Sekiranya BMI anda menunjukkan bahawa anda berada lebih daripada tahap berat badan yang unggul.Untuk menentukan sama ada.5 higga kurang daripada 23.9 menunjukkan seseorang adalah berlebihan berat. Sekiranya BMI anda berada pada tahap Kurang dari 18. Nilai yang melebihi 30 menunjukka seseorang itu obes. kekacang. Formula bagi indeks ini ialah: BMI = Berat badan (kg) [Tinggi (m)]2 Nilai BMI di antara 25 hingga 29. ayam. kamu obes atau tidak. buah-buahan dan sayur-sayuran. Tahap BMI yang sihat ialah antara 18. kamu boleh mengira Indeks Jisim Tubuh atau lebih dikenali sebagai Body Mass Index (BMI). maka anda boleh memilih cara mengawal berat badan dengan mengamalkan pemakanan yang sihat dan digabungkan dengan senaman yang teratur. Ukur lilit pinggang yang berlebihan ( central obesity) meningkatkan risiko diabetis. Mengamalkan pemakanan yang sihat iaitu memakan makanan yang pelbagai jenis seperti memilih makanan daripada kumpulan bijirin.5 18. Ini adalah kerana golongan dewasa mempunyai saiz dan komposisi yang lebih stabil. BMI merumuskan kaitan antara berat badan dengan ketinggian seseorang. tambahkan makanan jenis serat (fiber) dan lebihkan makan makanan .

kek. Kurangkan memakan makanan yang berlemak dan berkalori tinggi. pengeluaran/penghasilan sel darah merah yang kurang (hematopoisesis yang tidak berkesan). kekurangan diet merupakan satu sebab yang umum untuk kekurangan pengeluaran sel darah merah. Makan mengikut peringkat umur dan tahap aktiviti anda. antara lain. Sebaliknya. Makan mengikut masa yang tetap dan elakkan daripada memakan snek di antara masa makan. Anemia merupakan gangguan darah yang paling biasa. pemusnahan. pemusnahan sel darah yang berterlaluan (hemolisis). dan spekrum klinikal nampak. perkataan yang berasal daripada bahasa Greek (Ἀναιμία) yang membawa pengertian "tiada darah". dan kehilangan sel darah merah. Tiga kelas anemia yang utama termasuk: 1. kekacang dan bijirin. dan 3. Hemoglobin (protein yang membawa oksigen di dalam sel darah merah) harus hadir untuk memastikan pengoksigenan yang mencukupi bagi semua tisu dan organ badan. . dan mengakibatkanhipoksia. biskut. Pendekatan morfologi mempergunakan satu ujian makmal yang murah dan mudah didapati (min isi padu korpuskel. merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. Bagi wanita-wanita yang datang haid. Dan pilih makanan yang kurang berlemak. ANEMIA Anemia. MCV) sebagai titik permulaannya. Kurangkam pengambilan dalam makanan anda. serta pendekatan "morfologi" yang mengelaskan anemia mengikut saiz sel darah merah. Adanya dua pendekatan utama untuk mengelaskan anemia. iaitu pendekatan "kinetik" yang melibatkan penilaian pengeluaran. tingkat anemia yang berbeza-beza menimbulkan berbagai-bagai akibat klinikal. kehilangan darah akut (mendadak) yang berketerlaluan (genting seperti dalam kes perdarahan. mekanisme etiologi. 2. oleh sebab semua sel manusia bergantung kepada oksigen untuk hidup. Terdapat berbagai-bagai sebab yang mendasari anemia. makanan pencuci mult dan jem. Ini mengurangkan keupayaan darah untuk memindahkan oksigen ke tisu-tisu. Elakkan memakan makanan yang digoreng. kordial. berdasarkanmorfologi sel darah merah.seperti buah-buahan. atau kronik (melalui kehilangan darah isi padu rendah dalam jangka masa lama). sayur-sayuran hijau dan kuning. Elakkan meminum minuman ringan. Anemia boleh digolongkan melalui berbagai-bagai cara.

perasaan lemah atau keletihan dilaporkan. Kulit dan selaput mukosal yang pucat sahaja menjadi tanda utama bagi anemia berat. membawa kepada palpitasi dan berpeluh. atau anemia dikaitkan dengan penyakit ginjal. Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus. Simptom dan tanda ialah Anemia sukar dikesan bagi kebanyakan orang. Biasanya. normosit (normocytic). dengan itu bukanlah merupakan tanda yang pasti. Kekurangan zat besi akibat kekurangan makanan amat jarang bagi dewasa tidak berhaid (lelaki dan wanita putus haid). anemia dikatakan sebagai mikrosit (microcytic). Ciri-ciri lain yang kelihatan pada lumuran perifer mungkin memberikan petunjuk mengenai diagnosis lebih khusus.Sesak nafas dilaporkan dalam kes teruk.menumpukan perhatian pada persoalan pengeluaran pada peringkat awal membenarkan seseorang klinisian untuk mendedahkan kes-kes anemia yang diakibatkan oleh berbilang sebab dengan lebih cepat. Anemia amat teruk memerlukan tindakbalas pengimbal di mana output jantung meningkat dengan jelas. Terdapat banyak jenis rawatan bagi anemia dan jenis rawatan bergantung kepada keterukan dan punca anemia. sekiranya ia bersaiz normal (80-100 fl). anemia dikaitkan dengan kemoterapi (chemotherapy). proses ini boleh mengakibatkan kegagalan jantung di kalangan orang berumur. dan simptomnya kabur. Sekiranya sel adalah lebih kecil berbanding normal (bawah 80 fl). Saiz ini digambarkan dalam isipadu korpuskel (corpuscular) purata. Diagnosis kekurangan zat besi menyatakan pencarian bagi potensi punca kehilangan sebegitu seperti perdarahan perut (gastrointestinal) akibat ulser atau barah kolon. Vitamin C mungkin membantu keupayaan tubuh bagi menyerap zat besi. Terdapat banyak jenis rawatan bagi anemia dan jenis rawatan bergantung kepada keterukan dan punca anemia. sebagai contoh. ini sama ada dilakukan secara automatik atau melalui pemeriksaan mikroskop ke atas lumuran darah periferi. sesetengah pakar klinikal prescribe . Anemia dikelaskan menurut saiz sel darah merah. anemia ini dikelaskan sebagai makrosit (macrocytic). sel darah putih luar biasa mungkin menunjukkan punca dalam sum-sum tulang. Anemia kekurangan zat besi ringan hingga serdahana dirawat dengan tambahan zat besi menggunakan ferous sulfat atau ferrous gluconate. dan sekiranya ia adalah lebih besar berbanding normal (lebih 100 fl). Bagi penyakit anemia kronik.

Ia penting kerana pemakanan yang seimbang mampu mengatasi masalah kekurangan darah. sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya. kerana ia turut mengandungi banyak vitamin B12 yang boleh menyebabkan keracunan hati. DIABETIS MELITUS Diabeti melitus atau kencin manis adalah satu penyakit yang menjadi masalah di seluruh dunia. epoetin alfa. vitamin B12 dan folat mecukupi. pemindahan darah sering kali menyelamatkan nyawa. Dengan itu kandungan glukosa dalam darah akan berkurangan. seseorang itu akan dapat zat besi. atau dengan kehilangan darah berterusan.[[recombinant protein|recombinant](protein rekombinan)] [[erythropoietin](eritropoietin)]. Secara asasnya. Pesakit diabetis mempunyai kandugan glukosa (gula) yang berlebihan dalam darah menyebabkan glukosa disingkirkan bersama air kencing. doktor cuba mengelakkan pemindahan darah kerana. glukosa yang berlebihan dalam darah dikawal oleh kehadiran insulin. Secara umum. Dalam keadaan normal. bukti berlainan menunjukkan peningkatan hasil pesakit bertambah teruk dengan strategi pemindahan yang semakin meningkat. Daging merah dan organ dalaman juga tidak diambil berlebihan. Zat besi boleh diperoleh daripada sayur-sayuran hijau (juga kaya dengan folat). Insulin menukarkan glukosa kepada glikogen. Glukosa yang terdapat dalam darah pesakit diabetis tidak boleh digunakan oleh sel. pengambilan zat besi. Maknanya. pemakanan harian seimbang iaitu yang cukup sukatan sayur dan sumber protein. terutama bagi individu yang ada masalah jantung dan paras kolestrol tinggi. Prinsip fisiologi yang mengurangkan pengaliran oksigen dikaitkan dengan anemia mendorong kepada hasil klinikal teruk diimbangi dengan temuan bahawa pemindahan darah tidak semestinya mengurangkan hasil klinikal mudarat ini. Amalan pemakanan seimbang dan kaya zat besi biasanya boleh merendahkan risiko mengalami masalah kurang darah. bergantung kepada peningkatan dalam teknik pemindahan darah dan bank darah. sejenis hormon yang dirembeskan oleh pankreas. Seterusnya. bagi menggalakkan penghasilan sel darah merah. pemindahan darah mungkin diperlukan. Insulin juga mengalakkan penggunaan glukosa oleh sel menyebabkan glukosa yang terdapat dalam darah akan diserap oleh sel. daging merah dan organ (seperti hati). Bagi perdarahan akut dan teruk. iaitu sejenis karbohidrat yang disimpan di dalam hati dan otot. Peningkatan dalam daya hidup tercedera di medan perang. Bagi kes anemia teruk. Glukosa teru berkumpul dalam darah lalu menyebabkan satu keadaan yang dikenali .

Mereka tidak perlu mendapatkan suntikan insulin. Terdapat dua jenis diabetis iaitu jenis I dan jenis II. badan kehilangan banyak air lalu menyebabkan mereka selalu berasa dahaga. kadar gula dalam darh adalah 110mg/dl (gula darah puasa) dan 140 mg/dl (gula darah sewaktu). Diabetis jenis I disebabkan oleh kegagalan pankreas menghasilkan insulin. Jika glukosa terdapat dalam air kencing. Kebanyakan pesakit diabetes jenis II mengawal pemakanan dan bersenam. air kencingnya mengandungi glukosa. Pesakit diabetis jenis I perlu mendapatkan suntikan insulin supaya kandungan gula yang berlebihan dalam darah dapat dikawal. dan protein yang berkaitan dengan kekurangan jumlah atau keraj insulin secara relatif. Makanan seimbang untuk diabetis adalah dengan mengatur menu seimbang. kadar gula darah puasanya lebih dari 126mg/dl dan gula darah sewaktu lebih dari 200mg/dl. terjadinya Diabetis Mlelitus juga ditandai dengan adanya gangguan pada metabolisme karbohidrat. menyebabkan mereka kerap buang air kecil. Diabetes jenis II adalah berkaitan dengan tabiat pemakanan. menyebabkan ia terus berada dalam darah untuk jangka masa yang lama. Oleh itu sel-sel badan menghadapi kekurangan tenaga. iaitu sebelum seseorang berumur 30 tahun. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh faktor genetik. Pemakanan yang mengandungi gula yang berlebiahn boleh mengakibatkan diabetes. Selain itu. lemak. ia memerlukan air yang banyak untuk disingkirkan. Oleh itu. Normalnya.sebagai hiperglisemia. pada penderita DM. Sel-sel badan tidak mendapat bekalan glukosa. Apabila kandungan glukosa dalam darah berlebihan . Oleh itu bagi pesakit diabetis. Sel-sel badan terpaksa menggunakan sumber lain seperti lemak dan protein untuk mendapatkan tenaga. Isi padu air kencing pesakit diabetis biasanya banyak. Diabetes jenis ini biasanya menyerang pada usia muda. ianya dapat membantu . Insulin yang dirembeskan oleh pankreas adalah tidak mencukupi untuk bertindak atas gula yang berlebihan itu. Diabetes II biasanya menyerang orang yang berumur lebih daripada 40 tahun. obesiti dan penuaan. Gaya hidup sihat serta pola makan yang tidak seimbang akan menimbulkan pelbagai penyakit contohnya penyakit. Penyakit diabetis Mellitus iatu sidrom yang ditandai dengan adanya hiperglikemi kronis atau peningkatan kadar gual dalam darh secara terus menerus. Keadaan ini menyebabkan berat badab pesakit berkurangan. Dengam mengamalkan pemakanan seimbang. Namun. glukosa disingkirkan dalam air kencing. Kebanyakan pesakit diabetes menghidap diabetes jenis II. Selepas dicerna gula yang berlebihan ini akan diserap dalam darah.

Sambutan Hari diabetis sedunia akan disanbut pada setiap 4 Novenber. . Di bawah adalah simptom – simptom penyakit diabetis.mengelakkan diri anda daripada didekati penyakit berbahaya.

ruangan adalah besar. fosporus. Ini boleh menyebabkan kepada artritis dan . Batuk atau bersin mungkin menyebabkan patah tulang dada (rib) atau berpotensi untuk tulang belakang reput. Perubahan pada paras hormon boleh memberi kesan ke atas kekuatan tulang. Ia terdiri dari bahagian luar yang keras. Gejala pada mulanya tidak begitu ketara pada peringkat awal dan boleh mengambil beberapa bulan dan tahun untuk muncul. Dalam kes osteoporosis. Apabila usia meningkat. Tanda osteoporosis termasuklah sakit sendi. menyebabkan tulang menipis dengan cepat. paras estrogen menurun.OSTEOPOROSIS Osteoporosis adalah satu keadaan kehilangan tisu tulang. hormon estrogen bagi wanita boleh mencegah osteoporosis. Tulang akan mudah jadi rapuh dan mudah patah. Kepatahan tulang dalam usia lanjut boleh menjadi serius. sukar untuk berdiri lurus atau duduk atau kepatahan tulang tanpa hentaman atau hentakan. mengandungi jaringan kolagen ( serat elastik yang kuat ) bahan mineral salur darah dan sum-sum tulang. pergelangan tangan dan tulang pinggul. perpecahan tulang pergelangan tangan. Tulang yang dibaiki dan diperteguhkan dengan pelbagai zat protien dan mineral yang diserap dari saluran darah. Apabila tulang menjadi nipis (rendah dalam jisim tulang) . Ia biasa berlaku di kalangan mereka yang meningkat usia dan golongan wanita berikutan menopaus. Osteoporosis lebih kerap berlaku dan boleh menjadi lebih teruk. protien dan juga asid amino . kerana tulang tidak boleh membaiki diri sendiri dengan berkesan. Tulang adalah tisu hidup yang membaiki sendiri secara berterusan. Tanda dan Gejala Osteoporosis mengambil masa beberapa tahun untuk berkembang. mengakibatkan tulangtulang rapuh dan mudah patah. Selepas menopos. tulang pinggul atau tulang spinal (vertebra) lebih senang patah. menjadikan tulang lemah dan kurang elastik. Ini termasuk kalsium . anda juga akan mengalami kekurangan jumlah tisu-tisu tulang. terutamanya tulang belakang. Hormon pertumbuhan dan hormon seks mengawal jumlah mendapan bahan mineral dalam tulang. Tulang yang sihat biasanya amat padat dan ruangan di antara tulang adalah kecil. menyebabkan tulang menipis. bila badan tidak lagi dapat menggantikan tisu-tisu tulang yang lama dengan tisu baru yang lebih sihat. Sebagai contoh.

Sesetengah warga emas tidak boleh hidup berdikari jika mengalami kecederaan. Hormon wanita . termasuk : • Hipertiroidism (kelenjar tiroid yang sangat aktif). • Gangguan kelejar adrenal. Dalam Sindrom Cushing. terutama jika ovari dibuang sekali. bagi setengah warga usia emas mereka tidak boleh hidup berikut kecederaan. Lelaki menghasilkan hormon secara berterusan walaupun usia lanjut. Penyakit hormon-penghasilan kelenjar boleh menyebabkan osteoporosis. Orang yang kerap melakukan senaman semasa muda. • Kurang pengeluaran hormon seks ( estrogen dan testosteron). kurang risiko mendapat osteoporosis. lebih banyak tisu tulang yang hilang daripada yang diganti. Osteoporosis boleh tercetus oleh penyakit melibatkan hormon. Fakta-fakta lain yang akan meningkatkan risiko mendapat osteoporosis termasuk: • Sejarah osteoporosis di kalangan keluarga yang terdekat (ibu bapa). kerana tulang masih kuat. penghasilan berlebihan kortisol (hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal) menyebabkan osteoporosis. Ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis: Wanita berisiko lebih tinggi mendapat osteoporosis berbanding lelaki. dan masih aktif semasa berumur. • Gangguan di kelenjar pituitari dan. Ini disebabkan penurunan hormon oestrogen selepas menopos. testosteron adalah penting untuk menjadikan tulang kuat. estrogen . dan hormon lelaki. Pada sekitar umur 35 tahun. Sebab-Sebab Tulang tebal dan kuat semasa remaja. iaitu testosterone juga menolong menjadikan tulang sihat. • Tidak datang haid dalam jangkamasa lama ( lebih dari 6 bulan) disebabkan senaman berlebihan atau makan berlebihan Hormon lelaki . Wanita berisiko tinggi apabila : • Mengalami menopos awal sebelum umur 45 tahun. • Kencing manis. dengan memproseskan mineral seperti kalsium. . Ini menyebabkan tulang menjadi nipis dan lemah. • Tidak aktif dalam jangkamasa lama seperti rehat di atas katil. tetapi berisiko mendapat osteoporosis jika paras hormon rendah.mungkin menyebabkan kecacatan.. • Menjalani pembedahan histerektomi (pembuangan organ rahim) sebelum berusia 45 tahun . Bongkok yang biasa berlaku di kalangan warga usia emas adalah satu gejala osteoporosis. Ia berlaku apabila tulang vertebra patah ( atau pecah ) membuatkan susah untuk menyokong berat badan.

dan menyebabkan bentuk badan yang sedikit membongkok . Kepadatan tulang dapat dilihat melalui scan. digunakan untuk mengukur kepadatan tulang dan dapat membandingkannya dengan yang normal. Penggantian semula tulang pinggul selalunya diperlukan sekiranya ia patah. lengan. Ini bermakna tulang belakang tidak lagi mampu untuk menyokong berat badan.• Kerap mengambil minuman keras dan merokok. tetapi boleh mengenalpasti kepatahan tulang belakang. dan ini akan menyebabkan pesakit tidak mampu berjalan sendiri. leher atau tulang pinggul. akibat kepatahan tulang belakang (spinal ). Sinaran x tidak boleh memberi ukuran jisim tulang yang betul. ketidakupayaan bergerak sendiri menjadi sebab utama kemasukan ke rumah penjagaan. Kebiasaannya kemalangan kecil boleh menyebabkan patah atau rentak di pergelangan tangan . berat badan yang kurang atau mempunyai tulang yang menipis akibat kecelaruan gaya pemakanan) Diagnosa Osteoporosis selalunya tidak didiagnosakan sehinggalah tulang lemah dan menyebabkan tulang patah. • Kekurangan kalsium . Ujian ini menyukat/mengukur kekuatan tulang serta risiko kepatahan Komplikasi Osteoporosis menyebabkan kurang ketinggian badan. • Jisim badan yang sangat rendah (contoh. • Gangguan penyerapan seperti ' Coeliac disease' (penyakit seliak) dan Crohn's disease (penyakit crohn). Rawatan Ada beberapa rawatan yang disediakan untuk osteoporosis: • Terapi gantian hormon (Hormone Replacement Therapy) terapi ini membantu wanita yang bakal menopos dengan mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan . Walaupun osteoporosis tidak memendekkan jangka hayat manusia. Sesetengah orang menjadi tidak berupaya kesan daripada tulang yang lemah. • Paras rendah vitamin D. dipanggil ' dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) scan'. • Penggunaan ubat berdos tinggi bagi rawatan korti kosteroid bagi tempoh yang lama (selalunya digunakan bagi rawatan arthritis dan asma) boleh memberi kesan kepada kekuatan tulang.

kepatahan tulang sepanjang rawatan. Mengamalkan cara hidup sihat melambatkan berlakunya kejadian osteoporosis dan tulang lambat menjadi rapuh. Kadar sel osteoklas pecah akan direndahkan manakala proses penghasilan akan meningkat. Walau bagaimapun pun HRT tidak selalu disyorkan sebagai rawatan pertama osteoporosis kerana mampu meningkatkan risiko mendapat strok. . Kadar sel osteoklas akan direndahkan bagi mengurangkan kerapuhan tulang manakala proses penghasilan akan meningkat. amalan cara hidup yang sihat. • Bisfosfohat ubatan bukan hormone mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan kadar kepatahan. Senaman penampung berat adalah senaman melibatkan kaki yang ditampung oleh berat badan sendiri. Dua jenis senaman yang penting untuk mengukuhkan kepadatan tulang bagi mencegah osteoporosis .senaman menggunakan pemberat dan senaman yang berterusan. Jogging. sakit jantung dan juga kanser payu dara. Bagi remaja senaman lompat tinggi menggunakan pemberat adalah sesuai. • Kalsitonin adalah hormon yang dihasilkan dari kelenjar tiroid menghalang sel yang memecahkan tulang. • Bisfosfonat ubatan bukan hormone mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan kadar kepatahan. • Rawatan testosteron sangat berguna kepada lelaki yang dikaitkan dengan oateoporosis kesan daripada kekurangan penghasilan hormon seks lelaki. • Kalsium dan vitamin D tambahan amat berguna untuk lelaki dan wanita bagi mengelakkan risiko kepatahan tulang pinggul. Sekiranya anda tidak mendapat kalsium yang cukup dalam pemakanan harian tanyalah doktor anda untuk mendapatkan nasihat pengambilan supplemen kalsium. • Selective Estrogen Receptor Modulators (SERMs) adalah ubatan yang mempunyai kesan yang sama terhadap keupayaan tulang dan mengurangkan risiko kepatahan terutama tulang belakang. Senaman yang berkala amat diperlukan. Walau bagaimana pun. Anda perlu berbincang dengan doktor mengenai kebaikan dan risiko HRT. Cuba lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu. Mengambil kalsium yang cukup dalam pemakanan semasa muda sangatlah penting bagi mengurangkan risiko terutama wanita. Pencegahan Gen anda menentukan potensi ketinggian dan kekuatan rangka anda. seperti pemakanan dan senaman boleh mempengaruhi kesihatan tulang anda. Anda perlu 1000mg kalsium setiap hari bersamaan dengan segelas susu.

senaman ringan dan selamat. Berenang dan berbasikal bukanlah aktiviti senaman penampung berat. Satu tindakan yang baik untuk memeriksa dan mengenalpasti perkara yang mendedahkan anda kepada bahaya seperti lingkaran wayar . Juga termasuk senaman mudah seperti mengangkat tin mengandungi makanan yang membantu menguatkan tulang di pergelangan tangan. • berhenti merokok -menghisap rokok berkaitan dengan peningkatan risiko osteoporosis. berenang amat berguna tapi bukan senaman yang menggunakan pemberat. angkat berat atau menggunakan peralatan berat di gimnasium. Sebagai contoh .000 mg sehari. main tenis . • hadkan jumlah pengambilan minuman alkohol. menari aerobik dan melompat atas dan bawah ( up and down ) baik untuk kekuatan tulang. Senaman ketahanan adalah penggunaan kekuatan otot. senaman menggunakan pemberat yang sederhana perlu bersesuaian dan selamat.lompat tali (skipping). permainan tenis yang sederhana. menaiki tangga 10 kali sehari. Amalan cara hidup yang boleh membantu mencegah osteoporosis termasuk: • makan makanan yang mengandungi zat kalsium yang tinggi . Tarikan tendon pada tulang mampu meningkatkan kekuatan tulang. Sesetengah warga emas memakai pelindung khas pada pinggul untuk mengelakkan kecederaan semasa jatuh. Disyorkan had 21 unit seminggu untuk lelaki dan 14 unit untuk wanita. seperti berjalan . Bagi mereka yang berusia . Untuk orang yang lebih tua . Mereka yang berusia dengan tulang yang rapuh boleh melakukan sesuatu bagi mengurangkan risiko tulang retak atau patah. tekan tubi. kelas mengekalkan kecergasan . Pastikan anda sentiasa memeriksa tahap penglihatan dan pendengaran.sekurang-kurangnya 1. seperti berjalan perlahan. .

arteri menjadi sempit atau tersumbatdan aliran darah terhalang. Kerap mengambil mkanan yang berminyak dan pengambilan lemak tepu seperti santan dan lemak haiwan dan makana yang berkolesterol tinggi seperti ketam. Jika aterosklerosis berlaku pada arteri koronari iaitu arteri yang membekalkan darah ke tisu jantung. merokok.PENYAKIT JANTUNG KRONORI Penyakit jantung kronori adalah antara penyakit jantung yang bnerkaitan dengan pemakanan. Keadaan ini akan menyebabkan pesakit . hipertensi. Apabila aterosklerosis atau pemgumpulan lemak dan kolestrol di dalam arteri berlaku. diabetis melitus dan kurang bersenam. otot jantung tidak dapat menerima oksigen dan zat makanan. Lama-kelamaan jantung akan menjadi lemah. obesiti. Faktor lain yang turut mengakibatkan penyakit jantung adalah ketagihan alkohol. penyakit jantung koronori. Jantung terpaksabekerja keras untuk menghasilkan tekanan yang tinggi supaya darah sampai ke seluruh bahagian badan.

Ulser peptik biasanya tidak mengakibatkan kanser . Kebanyakkan orang Eropah dan Amerika memakan makanan yang diketahui tinggi kandungan lemak tepu kolestrolnya. ULSER PEPTIK Ulser peptik adalah nama yang digunakan bagi ulser peru dan usus. Risiko penyakit jantung koronari boleh dikurangkan dengan melakukan senaman di peringkat usia muda iaitu semasa badan sedang membesar. badan lemah dan lesu. pengambilan makanan yang seimbang dapat mengurangkan pengambilan lemak. Selain itu juga. kafein. Pesakit akan mengalami sakit peru. Lemak tepu berkecenderungan untuk meningkatkan aras kolestrol darah maka wajar sekalilah ianya dihindarkan sama sekali daripada pemakanan anda. Asid dan enzim ini kemudian akan bergerak ke usus lalu menghakis usus. pening kepala. Satu kajian mendapati mereka yang mengikuti garis panduan yang disarankan oleh Jabatan pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengalami 28% hingga 14% pengurangan risiko terhadap serangan jantung dan strok berbanding mereka yang tidak mengikuti.berasa sakit dada kerana jantung menjadi lemah dan denyutannya tidak menentu. Hal ini menunjukkan gaya pemakanan memainkan peranan penting dalam kesihatan seharian kita. Senaman perlu diteruskan di peringkat dewasa untuk menghalang pengumpulan lemak di dalam arteri. Ulser peptik berlaku apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus. muntah yang bercampur dengan darah. Bahagian usus yang terlibat ialah bahagian yang berhampiran dengan perut iaitu duodenum. Penyakit ini disebabkan oleh pengeluaran asid atau enzim pepsin yang berlebihan di dalam perut terutama semasa perut kosong. Oleh sebab itulah. Ulser peptik juga disebabkan oleh pengambilan alkohol. Dalam keadaan yang serius ia boleh menyebabkan maut. ubat-ubat tertentu seperti aspirin dan tabiat merokok. terytamnya lemak tepu akan merendahkan lebihan kolestrol. najis menjadi hitam atau gelap kerana ia bercampur dengan darah dan berat badan menurun. mereka yang mengambil makanan yang lebih berisiko tinggi untuk mendapat penyakit serangan jantung berbanding dengan mereka yang mengambil makanan yang rendah lemak dan kolestrol. Dalam usia ini senaman membantu membesarkan arteri.

Mempunyai jadual makan yang teratur. sama ada mengambilnya selepas makan atau sebelum makan. cuka dan minuma berkarbonat boleh mengurangkan masalah ulser peptik. .tetapi dalam kes-kes tertentu. ulser tersebut boleh berubah menjadi kanser. mengelakkan makanan yang berasid seperti buah-buahan yang masam. Pengambilan ubat perlu mengikut nasihat doktor.

.

MAKANAN TIDAK SIHAT Elakkan daripda memakan makanan:− Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan keishatan. − Makanan yang masin iaitu kurangkan penggunaan garam yang berlebiahan akan menyebabkan penyakit lain apabila dewasa kelak − Makanan yang manis − Makanan dalam tin − Buah-buahan jeruk − Makanan yang berminyak dan berlemak .

pemakanan dan genetik. Hipertensi boleh menjejaskan fungsi jantung. jantina.HIPERTENSI Seseorang dikatakan mempunyai risiko mendapat hipertensi apabila tekanan sistolik melebihi 140/90 mmHg dan tekanan diastolik 90 mmHg (140/90 mmHg). Jantung perlu bekerja lebih keras untuk menambah tekanan darah supaya dapat bergerak dengan lancar di dalam arteri. Selain menyebabkan obesiti. Dengan itu darah bergerak dalam tekanan yang tinggi. mengakibatkan strok dan boleh menimbulkan masalah kepada ginjal. badan kita memerlukan tujuh jenis nutrient asas setiap hari iaitu karbohidrat. penyakit jantung. protein. Hipertensi disebabkan oleh banyak faktor seperti umur. Bagaimanapun. masalah kekurangan nutrient yang biasanya berlaku hanyalah membabaitkan kumpulan terakhir vitamin dan mineral yang dikategorikan sebagai mikro . Sebenarnya. MENGATASI KEKURANGAN KESEIMBANGAN MAKANAN Antara kaedah mudah untuk mengatasi kekurangan ini ialah pengambilan pil makanan tambahan. garam dan vitamin serta mineral. Hipertensi yang disebabkan oleh faktor genetik mungkin tidak dapat dielakkan tetapi ia boleh di kawal. Mengambil makanan yang berlebihan lemak dan yang mengandungi kolestrol yang tinggi boleh mengakibatkan hipertensi. melakukan senaman dan dengan mengambil ubat tertentu. cecair. Hipertensi boleh dikawal dengan mengawal pemakanan. Keadaan nin menyukarkan perjalanan darah di dalam arteri. obesiti. Orang lelaki dan orang yang berumur 40 tahun ke atas lebih kerap diserang hipertensi. Hipertensi mendatangkan risiko kepada manusia. Pengambilan garam yang berlebihan juga menyebabkan hipertensi. lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah lama-kelamaan akan terenap pada dinding arteri. lemak. menyebabkan arteri menjadi sempit atau aterosklerosis. serat.

Selain itu. ia juga penting untuk membantu membina sel. disarankan mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang pil makanan tambahan masalah berlebihan sesetangah nutrient tertentu dapat dielakkan. kita juga perlu minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari untuk mengembalikan kesegaran tubuh. Namun. Untuk meningkatkan paras tenaga kita memerlukan vitamin B kompleks. vitamin C. Namun. kawal pengambilan gula. zink. Sepeti namanya. B12 dan asid folik boleh mengurangkan risiko penyakit jantung seperti aritmia iaitu degupan jantung tidak teratur dan tetap. Pengambilan vitamin harian dapat membantu meningkatkan paras tenaga. magnesium dan potassium semuanya terkandung dalam pil vitamin. Secara umumnya pengambilan pil multi vitamin setiap hari sudah mencukupi. Pada masa sama.nutrient. Punca utama keletihan ialah tekanan sama ada tekanan kerja. jadi pengambilan sebiji pil vitamin sehari sudah memadai. makan pil multivitamin saja tidak cukup kerana ia perlu disertakan dengan pengambilan serat dan senaman. aterosklerosis (salur darah menjadi keras). Tidak perlu mengambil pil vitamin yang berasingan kerana tujuan asalnya ialah untuk menampung kekurangan vitamin dan mineral daripada makanan. kewangan atau rumahtangga. patuhi arahan pengambilan pil multivitamin seperti yang tertera pada label dan pastikan ia diambil bersamam air kosong atau suam dan bukannya teh mahu pun kopi. . tisu dan organ. Inilah sebabnya mangsa kebakaran yang melecur kulitnya akan diberikan multivitamin dalam makanan mereka bagi mempercepatkan proses penyembuhan. Selain itu. tidur secukunya dan menyimpan ‘diari paras tenaga’ untuk mengenal pasti bila anda berasa sangat letih atau bertenaga. Malah. minuman mengandungi kafein dan alkohol. Ini penting bagi memastikan badan dapat menyerap khasiat yang diperlukan dengan lebih cekap dan berkesan. bagi individu yang menghidap penyakit seperti penyakit buah pinggang kronik. Oleh kerana kebanyakan orang tidak tahu sama ada makanan harian kita mempunyai cukup mikro nutrient . masalah koronori jantung. karbohidrat. mikro nutrient diperlukan dalam kuantiti yang kecil. Antara cara lain yang boleh dilakukan untuk meningkatkan paras tenaga ialah bersenam sekurang-kurangnya berjalan cepat selama 15 minit beberapa kali seminggu. gaya pemakanan tidak seimbang dan diet yang tidak disarankan doktor juga boleh menyebabkan keletihan. serangan dan kegagalan jantung. Vitamin B6. Pengambilan vitamin harian dapat membantu kesihatan jantung. dan lemak. Walaupun jumlah yang diperlukan sangat kecil tetapi vitamin sangat penting untuk memproses protein.

Tunjang ini juga mungkin menekankan aspek keselamatan diri daripada sumber yang mungkin menyebabkan kemalangan dan bahaya kepada diri mereka termasuk langkah menjaga kehormatan diri. Perkara yang dirangkumi termasuk teknik yang betul untuk melompat. penglibatan dalam aktiviti sukan. social. Tabiat yang dibina akan memanfaatkan kanak-kanak ini sepanjang usia mereka. Secara lazimnya kanak-kanak yang mempunyai badan yang sihat dapat member tumpuan yang lebih baik kepada pembelajaran dan mempunyai konsep kendiri yang positif.APLIKASI DALAM PENDIDKAN KESIHATAN Objektif Kurikulum Standard PraSekolah Kebangsaan menyediakan peluang kepada kanak-kanak berumur empat (4) hingga enam (6) tahun untuk mencapai objektif dalam aspek jasmani. aktiviti memainkan peralatan muzik serta pengendalian peralatan. membaling objek serta postur yang betul semasa duduk. dan intelek. emosi dan rohani. menyambut objek.- . kebersihan persekitaran dan pemakanan yang berkhasiat. Tunjang ini juga member penekanan kepada pembinaan amalan penjagaan kesihatan fizikal diri. Antara standard pembelajaran murid dalam lingkungan umur 4 dan 5 berikut pada Kesihatan fizikal dan diantara standard kandungannya ialah. Aspek perkembangan fizikal adalah amat penting di prasekolah kerana tanpa perkembangan fizikal yang mantap kanak-kanak akan menghadapi masalah dalam melakukan aktiviti seperti memegang pensel atau berus untuk menulis dan melukis. kemahiran motor kasar serat koordinasi mata-tangan di kalangan kanak-kanak ini. Pendidika Prasekolah menyediakan peluang pembelajaran untuk meningkatkan kemahiran motor halus. Perkembangan Fizikal dan penjagaan Kesihatan Kanak-kanak pada peringkat prasekolah memerlukan aktiviti yang menguatkan kawalan otot mereka.

2) Antara amalan-amalan yang dijalankan di Tabika KEMAS Kampung Sri Jambu ialah:.2.2) Menyatakan waktu makan 5 (PFK 3.5) Menyatakan jenis makanan (protein. kismis. karbohidrat) yang sesuai mengikut waktu makan.memberi vitamin C yang dibekalkan oleh Jabatan KEMAS setiap hari selepas makan pagi.menyediakan pemaknan yang sihat iaitu susu. . . PFK 3. .menerangkan khasiat dan fungsi zat-zat pada makanan yang dimakan pada hari itu.2.2.0 (PFK 3. .2.1) Mengenal makanan yang berkhasiat (PFK 3. dan memperbanyakkan sayuran dalam masakan dan buah-buahan pada setiap hari .FOKUS STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN MURID DALAM LINGKUNGAN UMUR BERIKUTBOLEH 4 (PFK 3.2. (PFK 3.4) Mengenal makanan yang rosak dan besi (PFK 3.3) Mengenal jenis makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat. bijirin.mempelabagaikan cara masakan pada setiap hari. soya bean.menyediakan menu makanan seimbang untuk kanak-kanak.

responsif. agama mahupun status kehidupan mereka. Makanan seimbang bukan setakat perlu untuk kesihatan badan. Jika kita mengamalkan pemakanan seimbang ia juga dapat melanjutkan jangka hayat setiap individu. Melalui gaya hidup sihat segalanya bukan mimpi dan mampu dicapai oleh sesiapa jua. dan bertenaga.menjemput penceramah luar contoh dari Klinik kesihatan dan Klinik Pergigian untuk memberi ceramah tentang kebaikan memakan makanan seperti sayursayuran dan buah-buahan dan kesan jika tidak mengambil pemakanan yang seimbang. . dan dewasa dan warga tua. Kesihatan akan bertambah jika tidak makan mengikut nafsu dan mengamalkan pemakanan seimbang. Berat bada dan risiko penyakit yang berkaitan dengan kegemukan dapat dikurangkan kerana di Malaysia terdapat ramai yang mengidap penyakit obesity dari seawal umur 1 tahun hingga ke tua. tapi ia perlu untuk seluruh perkembangan fizikal dan mental manusia. Secara amnya juga apabila seseorang mendapat makanan seimbang. Gaya hidup sihat perlu diamalkan oleh setiap orang tanpa halangan usia. latar belakang kehidupan. Melalui maklumat yang diperolehi ini sedikit sebanyak memberikan gambaran dan memaparkan kepada kita tentang sejauhmana tahap pengetahuan dan amalan gaya hidup sihat sebahagian masyarakat di negara kita atau di antaranya dikalangan remaja. ia akan menjadikan seluruh tubuh badan sihat. perkauman.ibu bapa tidak digalakkan memberi bekalan makanan kepada kanak-kanak. Apa jua dapatan yang diperolehi sekurang-kurangnya berupaya menjawab beberapa persoalan yang dikemukakan oleh pensyarah. KESIMPULAN Gaya hidup sihat adalah gaya hidup yang memberikan keutamaan kepada amalan hidup yang aktif.. . cergas. Bukanlah menjadi satu kemustahilan bagi seseorang itu menikmati kesihatan yang berpanjangan dan mengalami kehidupan yang selesa.kanak-kanak tidak dibenarkan membawa makanan ringan . mengekalkan kesihatan dan mencegah daripada berlakunya sebarang gejala penyakit.

. Saya mencari maklumat yang berkaitan di dalam internet.REFLEKSI Melalui kerja kursus ini saya dapat memahami tentang gaya hidup sihat dan pemakanan yang seimbang bagi mengekalkan kesihatan tubuh badan dari penyakit dan pemakanan yang sesuai bagi kanak-kanak prasekolah. Saya begitu berpuas hati dengan hasil ini kerana berjaya menyiapkannya dengan lengkap dan tepat pada masanya. Semoga dengan bantuan andaanda semua diberkati oleh Tuhan yang maha esa. selain itu saya juga tidak lupa untuk membuat rujukan di perpustakaan untuk mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut. Setelah semua maklumat dipecahkan kepada bahagian-bahagian tertentu. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak dalam proses menyiapkan kerja kursus saya ini. proses terakhir ialah menyemak semua hasil yang disiapkan dengan teliti sebelum membukukan kerja kursus saya ini. Kami juga dapat berfikir dengan lebih kreatif dan kritis selepas menyiapkan kerja kursus ini. Akhir sekali. saya membuat kerja dengan begitu tekun dan sabar. Saya juga tidak segan untuk menelefon dengan pensyarah pembimbing saya iaitu Cik Tan Yan Im untuk mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut dan terima kasih juga kepada pensyarah kerana memberi dan mengulas tentang setiap tajuk yang diberikan kepada kami untuk dijadikan rujukan. Dengan kerjasama pelbagai pihak. Saya juga bersyukur kerana mempunyai rakan sekelas yang begitu memahami serta banyak membantu dengan menyumbangkan idea dan sokongan kepada kami. Saya saling merujuk antara satu sama lain untuk memantapkan lagi kerja kursus saya ini. akhirnya siaplah kerja kursus ini dengan jayanya. Secara tidak langsung ianya dapat mengajar saya dengan lebih mendalam serta terperinci mengenai tentang makanan dan pemakanan.

my/ .my/BM/Relevant %20Topics/Health/Citizen/CommonDiseases/Pages/CommonDiseaseAndIllness.nutriweb.gov.htm http://www.my/myhealth/bm/pemakanan_content.myhealth.infosihat.myhealth.my/myhealth/bm/dewasa_content.Buku Kurikulum Standard PraSekolah Kebangsaan 2009 http://www.Buku Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Tingkatan 4 cetakan pertama 2002 Dewan Bahasa Dan Pustaka.gov.jsp? lang=pemakanan&storyid=1217027703843&storymaster=1211528879312&storymaster2=1217027 703843 http://www.Sekian.angelfire.aspx http://www.Risalah-risalah dari Klinik kesihatan .malaysia. Shahrizad Binti Yusof dan Mohd Sofian bin Omar Fauzee. http://www. RUJUKAN .com/funky/liz_ieja/nutrisi_autotrof.gov. terima kasih….org. penulis Shamsudin Bin Mohd Sharif.gov.jsp? lang=dewasa&storymaster=0&storyid=1154958496810&substoryid=1130218649524 .my/ http://www.

TAJUK GAYA HIDUP SIHAT MAKANAN PEMAKANAN PIRAMID MAKANAN GIZI APLIKASI KESIMPULAN REFLEKSI RUJUKAN LAMPIRAN MUKA SURAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful