Anda di halaman 1dari 29

MAGYARORSZG ALAPTRVNYNEK MDOSTSA

(az elfogads dtuma) 1. Az Alaptrvny A) cikke a kvetkez (2) bekezdssel egszl ki, egyben a cikk jelenlegi szvege az (1) bekezds jellst kapja: (2) Magyarorszg hivatalos elnevezseknt a Magyar Kztrsasg megjells is alkalmazhat.
A mdosts kifejezetten lehetv teszi, hogy a Magyarorszg megjells mellett a Magyar Kztrsasg elnevezs is hasznlatos legyen. Ahogyan a cmer s a zszl esetben is lehetv teszi az Alaptrvny, hogy az a trtnelmileg kialakult ms formkban is hasznlatos legyen, gy ezt az llamnv esetben is megteheti.

szimbolikus jelleg mdosts

2. Az Alaptrvny F) cikk (2) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (2) Az orszg terleti tagozdsnak szablyairl trvny rendelkezik.
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts Az orszg terleti tagozdst nem indokolt az Alaptrvny szintjn bebetonozni. (2) Magyarorszg terlete megykre, vrosokra s kzsgekre tagozdik. A vrosokban kerletek alakthatk.

3. Az Alaptrvny L) cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: L) cikk (1) Magyarorszg vdi a csaldot s tmogatja a gyermekvllalst.
A mdosts a hzassggal kapcsolatos ideologikus vitk elkerlse rdekben nem foglal llst arrl, hogy kik kztt jhet ltre hzassg. Ezzel sem pro, sem kontra nem foglal llst a meleghzassg gyben, hanem annak eldntst a tbbsgi, demokratikus dntshozatal krbe utalja. A mdosts elhagyja tovbb a daglyos megfogalmazsokat, ezzel a rendlekezs jogi tartalmra sszpontost. (1) Magyarorszg vdi a hzassg intzmnyt mint frfi s n kztt, nkntes elhatrozs alapjn ltrejtt letkzssget, valamint a csaldot mint a nemzet fennmaradsnak alapjt. (2) Magyarorszg s tmogatja a gyermekvllalst.

szimbolikus jelleg mdosts

(2) A csaldok vdelmrl s a gyermekvllals tmogatsrl trvny rendelkezik.


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A csaldtmogats a demokratikus tbbsgi dntshozatal krbe tartoz krds, amelyet nem indokolt ktharmados tbbsghez ktni. (3) A csaldok vdelmrl t s a gyermekvllals tmogatsrl sarkalatos trvny rendelkezik szablyozza.

4. Az Alaptrvny M) cikk (1) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (1) Magyarorszg gazdasga az rtkteremt munkn, a felhalmozott javak bks lvezetn s hasznostsn, valamint a vllalkozs szabadsgn alapszik.
szimbolikus jelleg mdosts A mdosts a magntulajdonon alapul piacgazdasg elvnek pontosabb kifejezse rdekben a felhalmozott javak lvezett s hasznostst is a gazdasg alapvet rtkei kz sorolja. (1) Magyarorszg gazdasga az rtkteremt munkn, a felhalmozott javak bks lvezetn s hasznostsn, valamint s a vllalkozs szabadsgn alapszik.

5. Az Alaptrvny O) cikke a kvetkez (2) bekezdssel egszl ki, egyben a cikk jelenlegi szvege az (1) bekezds jellst kapja: (2) Magyarorszg elmozdtja a trsadalmi szolidarits rvnyeslst.
szimbolikus jelleg mdosts Az egyn nmagrt viselt felelssge mellett a trsadalmi szolidaritst is indokolt alapvet rtkknt megjelenteni. (1) Mindenki felels nmagrt, kpessgei s lehetsgei szerint kteles az llami s kzssgi feladatok elltshoz hozzjrulni. (2) Magyarorszg elmozdtja a trsadalmi szolidarits rvnyeslst.

6. Az Alaptrvny Q) cikke a kvetkez (4) bekezdssel egszl ki: (4) Azokat a nemzetkzi szerzdseket, amelyek ktelez hatlynak elismersre az Orszggyls adott felhatalmazst trvnyben, az egyb nemzetkzi szerzdseket kormnyrendeletben ki kell hirdetni. Trvny s rendelet nemzetkzi szerzdst kihirdet trvnnyel, rendelet nemzetkzi szerzdst kihirdet kormnyrendelettel nem lehet ellenttes.
kodifikcis jelleg mdosts A jogforrsi hierarchiban a nemzetkzi szerzdseket kihirdet jogszablyokat is el kell helyezni.

7. Az Alaptrvny R) cikk (1) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (1) Az Alaptrvny Magyarorszg alkotmnya, jogrendszernek alapja.
szimbolikus jelleg mdosts A mdosts kimondja, hogy az Alaptrvny minsl Magyarorszg alkotmnynak. (1) Az Alaptrvny Magyarorszg alkotmnya, jogrendszernek alapja.

8. Az Alaptrvny S) cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: S) cikk (1) j alkotmny elfogadsra vagy az Alaptrvny mdostsra irnyul javaslatot a Kormny vagy az orszggylsi kpviselk egytde terjeszthet el. (2) A javaslat vitjt az annak elterjesztstl szmtott egy hnapon tli idpontban kell megkezdeni. (3) A javaslat elfogadshoz az szksges, hogy azt az orszggylsi kpviselk hromnegyede kt alkalommal vltozatlan szveggel tmogassa. A kt szavazs kztt legalbb hat hnapnak el kell telnie. (4) Az j alkotmny vagy az Alaptrvny mdostsnak megerstsrl a) orszgos npszavazst kell elrendelni, ha azt ktszzezer, az orszggylsi kpviselk vlasztsn vlasztjoggal rendelkez vlasztpolgr annak els alkalommal trtn elfogadstl szmtott ngy hnapon bell kezdemnyezi, b) az Orszggyls annak els alkalommal trtn elfogadsakor a Kormny vagy az orszggylsi kpviselk egytdnek kezdemnyezsre orszgos npszavazst rendelhet el. (5) Ha az Orszggyls az j alkotmny vagy az Alaptrvny mdostsnak megerstsrl npszavazst rendelt el, az msodik alkalommal nem bocsthat szavazsra, ha a npszavazson az rvnyesen szavaz vlasztpolgrok tbb mint fele, de legalbb az sszes vlasztpolgr tbb mint egynegyede az j alkotmny vagy az Alaptrvny mdostsa ellen szavaz. (6) Az (1)(5) bekezdsben nem szablyozott krdsekben az j alkotmny elfogadsra vagy az Alaptrvny mdostsra a trvnyalkotsi eljrs szablyait kell alkalmazni."
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az alkotmnyozshoz szksges parlamenti tbbsget a tervezet ktharmadrl hromnegyedre emeli, a ktszakaszos trgyalssal megfelel idt hagy az egyes alkotmnyozsi aktusok megfontolsra, tovbb lehetv teszi, hogy az elfogadott alkotmnymdostsokrl npszavazs dnthessen.

9. Az Alaptrvny T. cikk (1)-(2) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (1) ltalnosan ktelez magatartsi szablyt az Alaptrvnyben megjellt, jogalkot hatskrrel rendelkez szerv ltal megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszably llapthat meg.
kodifikcis jelleg mdosts Az elektronikusan kiadott Magyar Kzlny lehetv teszi, hogy ne kelljen eltr szablyokat alkalmazni az egyes jogszablyok kihirdetse tekintetben. (1) ltalnosan ktelez magatartsi szablyt az Alaptrvnyben megjellt, jogalkot hatskrrel rendelkez szerv ltal megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszably llapthat meg. Sarkalatos trvny eltren is megllapthatja az nkormnyzati rendelet s a klnleges jogrendben alkotott jogszablyok kihirdetsnek szablyait.

(2) A jogszably a kihirdetst megelz idre nem vonhat meg s nem korltozhat jogot, nem llapthat meg j vagy a korbbinl htrnyosabb ktelezettsget, s nem nyilvnthat magatartst jogelleness. A jogszablyt olyan idpontban kell hatlyba lptetni, hogy alkalmazshoz a kihirdetstl szmtva elegend felkszlsi id lljon rendelkezsre.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A visszahat hatly jogalkots tilalmt az Alaptrvnyben is meg kell jelenteni. Az Alaptrvny jelenlegi T. cikk (2) bekezdse redundns szveg az alkotmnyon bell, mivel e jogszablytpusok az egyes jogalkot szervekre vonatkoz rendelkezseknl egybknt is megjelennek. (2) Jogszably a trvny, a kormnyrendelet, a miniszterelnki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnknek rendelete, az nll szablyoz szerv vezetjnek rendelete s az nkormnyzati rendelet. Jogszably tovbb a Honvdelmi Tancs rendkvli llapot idejn s a kztrsasgi elnk szksgllapot idejn kiadott rendelete.

10. Az Alaptrvny VI. cikk (3) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (3) Mindenkinek joga van az nrendelkezshez, szemlyisge szabad kibontakoztatshoz, nazonossgnak szabad megvlasztshoz s kinyilvntshoz, valamint testi, erklcsi s szellemi psgnek tiszteletben tartshoz.
Az emberi mltsg jogbl levezethet egyes alapvet jogok kln alaptrvnybeli megemltse az egyn vdelmt ersti meg az llami beavatkozsokkal szemben. A tervezet az adatvdelmi biztos tisztsgnek helyrelltsra tesz javaslatot, amelyet a jelenlegi VI. cikk (3) bekezds helyett az orszggylsi biztosok kztt szablyozna. (3) A szemlyes adatok vdelmhez s a kzrdek adatok megismershez val jog rvnyeslst sarkalatos trvnnyel ltrehozott, fggetlen hatsg ellenrzi.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

11.

Az Alaptrvny VIII. cikk (4) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (4) A prtoknak nyilvnoss kell tennik bevteleik forrst s felhasznlst. A prtok mkdsnek s gazdlkodsnak rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A prtok gazdlkodsnak nyilvnossga a korrupci elleni fellps legfontosabb eszkze, ezrt azt az Alaptrvnyben indokolt megjelenteni. Az eredeti alaptrvny-tervezetben ez a kittel mg szerepelt, de a parlamentnek beterjesztett vltozatbl mr hogy, hogy nem kimaradt. (4) A prtoknak nyilvnoss kell tennik bevteleik forrst s felhasznlst. A prtok mkdsnek s gazdlkodsnak rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

12. Az Alaptrvny XVII. cikk (2) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (2) Trvnyben meghatrozottak szerint a munkavllalknak, a munkaadknak, valamint szervezeteiknek joguk van ahhoz, hogy rdekeik vdelmben fellpjenek, egymssal trgyalst folytassanak s kollektv szerzdst kssenek. A munkavllalk foglalkoztatsukkal sszefgg rdekeik rvnyestse rdekben munkabeszntetst tarthatnak.
kodifikcis jelleg mdosts A munkltatknak nyilvnvalan nem lehet joguk a sztrjkhoz. (2) Trvnyben meghatrozottak szerint a munkavllalknak, a munkaadknak, valamint szervezeteiknek joguk van ahhoz, hogy rdekeik vdelmben fellpjenek, egymssal trgyalst folytassanak s , annak alapjn kollektv szerzdst kssenek., rdekeik vdelmben egyttesen fellpjenek, vagy A munkavllalk foglalkoztatsukkal sszefgg rdekeik rvnyestse rdekben munkabeszntetst tarthatsanak.

13. Az Alaptrvny XIX. cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: XIX. cikk (1) Magyarorszg elmozdtja a szocilis biztonsghoz val jog rvnyeslst. (2) Mindenkinek joga van az emberi lt alapvet feltteleihez, amelyet rszorultsg esetn az llam a trsadalombiztostsi s a szocilis juttatsok sszessgvel biztost. (3) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy regsg, betegsg, rvasg, zvegysg vagy

kereskptelensggel jr egszsgi llapot esetn a gazdasg tehervisel kpessgvel, valamint az rintett jvedelmi s vagyoni helyzetvel sszhangban ll pnzbeli elltsban rszesljn. Trvny ezen elltsok ignybevtelt az rintett tehervisel kpessghez igazod jrulk fizetshez ktheti.
A szocilis biztonsghoz val jog specilisan rvnyesl ugyan, de mgis alapjogi vdelemben rszesl. A jelenlegi Alaptrvnnyel szemben a tervezet ezt az alapjogi jelleget az rvnyesls sajtossgaira is figyelemmel dombortja ki. A tervezet meghatrozza tovbb a valdi, brsg eltt kiknyszerthet alapjogi tartalmat. A szocilis elltsok feltteleknt meghatrozott knyszermunka alaptrvnybeli szerepeltetse nem indokolt, ami ugyanakkor rtelemszeren nem zrja ki azt, hogy a munkakpes rszorulkat elssorban munkalehetsghez juttassa az llam, s ne szocilis transzferekkel biztostsa a meglhetsket. A nyugdjrendszerre vonatkoz szablyok alkotmnyba betonozsa nem indokolt. (1) Magyarorszg elmozdtja arra trekszik, hogy minden llampolgrnak a szocilis biztonsghozot val jog rvnyeslst nyjtson. (2) Mindenkinek joga van az emberi lt alapvet feltteleihez, amelyet rszorultsg esetn az llam a trsadalombiztostsi s a szocilis juttatsok sszessgvel biztost. (3) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy Anyasg, regsg, betegsg, rokkantsg, zvegysg, rvasg, zvegysg vagy kereskptelensggel jr egszsgi llapot s nhibjn kvl bekvetkezett munkanlklisg esetn a gazdasg tehervisel kpessgvel, valamint az rintett jvedelmi s vagyoni helyzetvel sszhangban ll pnzbeli elltsban rszesljn. Trvny ezen elltsok ignybevtelt az rintett tehervisel kpessghez igazod jrulk fizetshez ktheti. minden magyar llampolgr trvnyben meghatrozott tmogatsra jogosult. (2) Magyarorszg a szocilis biztonsgot az (1) bekezds szerinti s ms rszorulk esetben a szocilis intzmnyek s intzkedsek rendszervel valstja meg. (3) Trvny a szocilis intzkedsek jellegt s mrtkt a szocilis intzkedst ignybe vev szemlynek a kzssg szmra hasznos tevkenysghez igazodan is megllapthatja. (4) Magyarorszg az idskori meglhets biztostst a trsadalmi szolidaritson alapul egysges llami nyugdjrendszer fenntartsval s nkntesen ltrehozott trsadalmi intzmnyek mkdsnek lehetv ttelvel segti el. Trvny az llami nyugdjra val jogosultsg feltteleit a nk fokozott vdelmnek kvetelmnyre tekintettel is megllapthatja.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

14. Az Alaptrvny XX. cikke a kvetkez (3) bekezdssel egszl ki: (3) Mindenkinek joga van a nemzeti kockzatkzssgen alapul trsadalombiztosts keretben ignybe vehet, a gazdasg tehervisel kpessgvel sszhangban ll egszsggyi elltsokhoz. Trvny az egszsgbiztostsi elltsok ignybevtelt az rintett tehervisel kpessghez igazod jrulk fizetshez ktheti.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az egszsghez val jog legfontosabb, alapjogi vdelmet lvez eleme az egszsggyi elltsokhoz val jog, ezrt ennek alaptrvnyi rgztse indokolt.

15.

Az Alaptrvny 1. cikk e) pontja helybe a kvetkez rendelkezs lp: (Az Orszggyls) e) megvlasztja a kztrsasgi elnkt, az Alkotmnybrsg egyes tagjait, a Kria elnkt, az orszggylsi biztosokat, valamint az llami Szmvevszk elnkt;
kodifikcis jelleg mdosts Az Alkotmnybrsg tagjainak tbbcsatorns kivlasztsa, a legfbb gysz kormny al rendelse s a szakombudsmanok tisztsgnek helyrelltsa miatt szksges kodifikcis tvezets. e) megvlasztja a kztrsasgi elnkt, az Alkotmnybrsg egyes tagjait s elnkt, a Kria elnkt, a legfbb gyszt, az alapvet jogok biztost s helyetteseit, az orszggylsi biztosokat, valamint az llami Szmvevszk elnkt;

16.

Az Alaptrvny 6. cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: 6. cikk (1) Trvnyt a Kormny, orszggylsi bizottsg vagy orszggylsi kpvisel vagy tvenezer vlasztpolgr kezdemnyezhet. (2) Az elfogadott trvnyt az Orszggyls elnke t napon bell alrja, s megkldi a kztrsasgi elnknek. A kztrsasgi elnk a megkldtt trvnyt t napon bell alrja, s elrendeli annak kihirdetst. (3) A Kormny vagy az orszggylsi kpviselk egytdnek kezdemnyezsre az Orszggyls a trvnyrl, annak elfogadsakor, megerst npszavazst rendelhet el. Ha a megerst npszavazson az rvnyesen szavaz vlasztpolgrok tbb mint fele, de legalbb az sszes vlasztpolgr tbb mint egynegyede a trvnyt elutastja, azt az Orszggyls elnke nem kldi meg a kztrsasgi elnknek. (4) Ha a kztrsasgi elnk a trvnyt vagy annak valamely rendelkezst az Alaptrvnnyel ellenttesnek tartja, a trvnyt az Alaptrvnnyel val sszhangjnak vizsglatra az Alkotmnybrsgnak megkldi. (5) Ha a kztrsasgi elnk a trvnnyel vagy annak valamely rendelkezsvel nem rt egyet, s a (4) bekezds szerinti jogval nem lt, a trvnyt az alrs eltt szrevteleinek kzlsvel egy alkalommal megfontolsra visszakldheti az Orszggylsnek. Az Orszggyls a trvnyt jra megtrgyalja, s elfogadsrl ismt hatroz. Az ismt elfogadott trvnnyel kapcsolatban a kztrsasgi elnk a (4) bekezdsben meghatrozott jogval a mdostott rendelkezsek tekintetben vagy a trvny megalkotsra vonatkoz eljrsi kvetelmnyek megsrtse miatt lhet. (6) Az Alkotmnybrsg a (4) bekezds szerinti indtvnyrl soron kvl, de legksbb kilencven

napon bell hatroz. Ha az Alkotmnybrsg alaptrvny-ellenessget llapt meg, a kztrsasgi elnk a trvnyt nem rja al. Ha az Alkotmnybrsg nem llapt meg alaptrvny-ellenessget, a kztrsasgi elnk a trvnyt haladktalanul alrja, s elrendeli annak kihirdetst.
A kzvetlen demokrcia rdemibb rvnyeslse rdekben a npi kezdemnyezs vals tartalommal trtn megjtsval a tervezet a trvnykezdemnyezs jogt tvenezer vlasztpolgrnak is megadja. A kztrsasgi elnk trvnykezdemnyezsi jognak fenntartsa, az elmlt huszonegy v gyakorlatra is figyelemmel, nem indokolt, mivel ez belpolitikai vitk rszesv teheti a semleges llamft. Az Orszggyls ltal kezdemnyezhet elzetes alkotmnyossgi normakontroll jogintzmnye a magyar kzjogi hagyomnyoktl idegen, az Alkotmnybrsgot feleslegesen vonja be a politikai kzdelmekbe, ezrt a jogintzmny elhagysa indokolt.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

17. Az Alaptrvny 8. cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: 8. cikk (1) Ktszzezer, az orszggylsi kpviselk vlasztsn vlasztjoggal rendelkez magyar llampolgr kezdemnyezsre, megszvegezett s indokolssal elltott trvny elfogadsa rdekben az Orszggyls orszgos npszavazst rendel el. A npszavazs kezdemnyezshez ngy hnapig lehet alrsokat gyjteni. (2) A trvnyjavaslat alkotmnyossgrl az Alkotmnybrsg kilencven napon bell elzetesen llst foglal. Ha az Alkotmnybrsg a trvnyjavaslatot alkotmnyellenesnek minsti, a npszavazs kezdemnyezshez nem gyjthet alrs. (3) Nem kezdemnyezhet npszavazs a) az llami kltsgvets bevteleit vagy kiadsait a trgyvi kiadsi fsszeg egy szzalknl nagyobb mrtkben rint krdsben, b) egyoldalan fel nem mondhat nemzetkzi szerzdsbl fakad ktelezettsg trgyban. (4) A trvnyt a npszavazs elfogadja, ha azzal a npszavazson az rvnyesen szavaz vlasztpolgrok tbb mint fele, de legalbb az sszes vlasztpolgr tbb mint egynegyede egyetrt. Az gy megalkotott trvnyt az Orszggyls elnke a npszavazs eredmnynek jogerre emelkedstl szmtott t napon bell alrja, majd haladktalanul megkldi a kztrsasgi elnknek. A kztrsasgi elnk a megkldtt trvnyt t napon bell alrja, s elrendeli annak kihirdetst. (5) Az orszgos npszavazsra vonatkoz rszletes szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.
A kzvetlen demokrcia rdemibb rvnyeslse rdekben a tervezet a trvnyalkots jogt npszavazs tjn a vlasztpolgrok szmra is biztostja, szktve ezzel prhuzamosan a kizrt trgyak krt. A kztrsasgi elnk npszavazs-kezdemnyezsi jognak fenntartsa, az elmlt huszonegy v gyakorlatra is figyelemmel, nem indokolt, mivel ez belpolitikai vitk rszesv teheti a semleges llamft. A npszavazs rvnyessgi kszbt a tervezet megsznteti, visszatrve ezzel a kzvetlen demokrcia rvnyeslst megknnyt, 1997 s 2010 kztti szablyozshoz.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

18. Az Alaptrvny 19. cikke a kvetkez (2) bekezdssel egszl ki, egyidejleg a cikk jelenlegi szvege az (1) bekezds jellst kapja: (2) Ha az Orszggyls vagy annak kijellt bizottsga egy tervezettel kapcsolatban ktelez llsfoglalst fogad el, a Kormny az eurpai unis dntshozatal sorn attl nem trhet el.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az Eurpai Uni fderlis jellegnek ersdse elkerlhetetlenn teszi a nemzeti parlamentek ellenrz s dntshoz szerepnek hangslyosabb ttelt. A tervezet ezrt lehetv teszi, hogy a parlament vagy annak bizottsga a Kormnyt ktelez llspontot foglaljon el egy-egy krdsben.

19. Az Alaptrvny 24. cikk (2)-(5) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (2) Az Alkotmnybrsg a) a helyi nkormnyzat rendelete kivtelvel megvizsglja a jogszably alkotmnyossgt, b) megllaptja a jogszably megalkotsnak elmulasztsval okozott alkotmnyellenessget, c) elbrlja az alkotmnyellenes jogszabllyal, bri vagy brsg eltt meg nem tmadhat hatsgi dntssel szemben benyjtott alkotmnyjogi panaszt, d) elltja az Alaptrvnyben vagy az Alkotmnybrsgrl szl trvnyben meghatrozott egyb feladatokat. (3) A (2) bekezds a) s b) pontjban meghatrozott eljrst indtvnyozhatja az orszggylsi kpvisel, a Kria elnke, az orszggylsi biztos, valamint az eltte folyamatban lev eljrssal sszefggsben a br. A jogsrelmet szenvedett fl a (2) bekezds b) s c) pontjban meghatrozott eljrst akkor indtvnyozhatja, ha a hatkony rendes jogorvoslati lehetsgeket kimertette. (4) Az Alkotmnybrsg a hatskrbe tartoz gyben a) az alkotmnyellenes jogszablyt vagy jogszablyi rendelkezst rszben vagy egszen megsemmisti, alkotmnyos rtelmezs lehetsge esetn meghatrozhatja a jogszably alkalmazsnl irnyad alkotmnyos kvetelmnyeket, b) az alkotmnyellenes bri dntst, illetve a brsg eltt meg nem tmadhat, alkotmnyellenes hatsgi dntst megsemmisti, s szksg esetn az eljr szervet az alkotmnyos kvetelmnyek meghatrozsval j eljrsra utastja. (5) Az Alkotmnybrsg hatrozata mindenkire ktelez, ellene jogorvoslatnak nincs helye.
A tervezet valamennyi orszggylsi kpvisel szmra lehet teszi az utlagos normakontroll indtvnyozst, gy a jelentsebb gyekben nem szksges kivrni, amg tnylegesen jogsrelmet is okoz egy-egy alaptrvnyellenes jogszably. Az alkotmnyjogi panasz lehetsgt a tervezet a brsg eltt meg nem tmadhat hatsgi aktusokkal szemben is biztostja.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

10

20. Az Alaptrvny a kvetkez 24/A. cikkel egszl ki: 24/A. cikk (1) Az Alkotmnybrsg tizenegy tagbl ll testlet, amely a tagjai kzl ngy vre megvlasztja elnkt s helyettes elnkt.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az Alkotmnybrsg operatv mkdskpessgnek megrzse rdekben a tervezet tizentrl tizenegy fre cskkenti vissza a testlet ltszmt, valamint visszaadja a testletnek az elnk megvlasztsnak jogt.

(2) Hat alkotmnybrt az Orszggyls az orszggylsi kpviselk ktharmadnak a szavazatval vlaszt, hrom alkotmnybrt a miniszterelnk elterjesztsre a kztrsasgi elnk, kt alkotmnybrt pedig a Kria elnke nevez ki.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az Alkotmnybrsg folyamatos mkdse, illetve a klnbz rdekek megfelel megjelentse rdekben a tervezet tbbcsatorns rekrutcit intzmnyest. A gyakorl brk testletbeli jelenltt a Kria elnknek kinevezsi jogkre biztostja.

(3) Az alkotmnybrk megbzatsi ideje tizenkt v. Az alkotmnybrk nem vlaszthatak, illetve nem nevezhetek ki jra.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az alkotmnybrk fggetlensgnek biztostsa rdekben a tervezet kifejezetten rgzti az jravlaszts tilalmt.

(4) Az alkotmnybr kizrlag az Alaptrvny s ms jogszablyok alapjn, meggyzdsnek megfelelen dnt. Az alkotmnybr a tevkenysge sorn nem utasthat, s nem fogadhat el utastst. (5) Az Alkotmnybrsg szervezetrl s eljrsrl, tovbb az alkotmnybrk jogllsrl s javadalmazsrl sarkalatos trvny rendelkezik. 21. Az Alaptrvny 26. cikke helybe a kvetkez rendelkezs lp: 26. cikk (1) A br kizrlag a jogszablyok alapjn, meggyzdsnek megfelelen dnt; az tlkez tevkenysge sorn nem utasthat, s nem fogadhat el utastst. (2) A brt plyzat alapjn, bri nkormnyzati szerv javaslatra a kztrsasgi elnk nevezi ki. A brt a kztrsasgi elnk bri nkormnyzati szerv javaslatra, trvnyben

11

meghatrozott ok miatt felmenti vagy tisztsgnek gyakorlsbl felfggeszti. (3) A Kria elnkt a brk kzl kilenc vre a kztrsasgi elnk javaslatra az Orszggyls vlasztja. A Kria elnknek megvlasztshoz az orszggylsi kpviselk ktharmadnak szavazata szksges. A Kria elnke nem vlaszthat jra. (4) A Kria elnkhelyetteseit a hivatsos brk kzl a Kria elnknek javaslatra a kztrsasgi elnk hatrozatlan idre nevezi ki. (5) Az Alaptrvnyben nem emltett brsgi vezetket a hivatsos brk kzl bri nkormnyzati szerv javaslatra kell kinevezni vagy vlasztani.
A brk s a brsgi vezetk kivlasztsban a bri nigazgats tudja biztostani az igazsgszolgltats fggetlensgt. A brsgi igazgats egyb krdseiben (pl. gazdlkods) az nigazgats alaptrvnybeli rgztse nem indokolt, mivel azt a folyamatosan vltoz trsadalmi krnyezetnek leginkbb megfelel szervezeti megoldssal kell biztostani.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

(6) A brk jogllsrl s javadalmazsrl trvny rendelkezik.


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A kivlasztsi eljrs legfontosabb garanciinak az Alaptrvnyben val rgztse mellett nincs szksg arra, hogy sarkalatos trvny rendelkezzen brk jogllsrl s javadalmazsrl.

22. Az Alaptrvny 29. cikk (4)-(5) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (4) A legfbb gyszt a miniszterelnk javaslatra a kztrsasgi elnk nevezi ki s menti fel. (5) A legfbb gyszt a Kormny a feladatkrrel rendelkez miniszter tjn irnytja. A legfbb gysznek nem adhat olyan utasts, amely gyszi intzkedstl val tartzkodsra, az eljrs folytatst akadlyoz gyszi intzkeds megttelre, a vd elejtsre vagy az eljrs al vont szmra kedvez mdostsra irnyulna, tovbb amely rinti az eljr gysz szemlyt. A kzlet tisztasga elleni bncselekmnyek, tovbb trvnyben meghatrozott ms esetben az eljr gysz szmra utasts nem adhat.
Az gyszsg az llam bntetpolitika rvnyestsnek legfontosabb szervezete. A bntetpolitika rvnyeslsrt ugyanakkor a vlasztk eltt a kormnyzat rendelkezik felelssggel. Ennek rvnyesthetsge rdekben nagyon szigor garancik mellett az gyszsg kormny al rendelkezst tartalmazza a tervezet. Ezek a garancik biztostjk, hogy a kormnyzati irnyts ne vezethessen gyek eltussolshoz, tovbb a korrupcis bncselekmnyek ldzsre val brmilyen rhatshoz. (4) A legfbb gyszt az gyszek kzl a kztrsasgi elnk javaslatra az Orszggyls vlasztja kilenc vre. A legfbb gysz megvlasztshoz az orszggylsi kpviselk ktharmadnak szavazata szksges. (5) A legfbb gysz vente beszmol tevkenysgrl az Orszggylsnek.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

12

23. Az Alaptrvny 30. cikke, valamint az azt megelz alcm helybe a kvetkez rendelkezs lp: Az orszggylsi biztosok 30. cikk (1) Az Orszggyls az alapvet jogok vdelme rdekben kizrlag neki felels megbzottknt megvlasztja az alapvet jogok orszggylsi biztost, a nemzetisgi jogok orszggylsi biztost, a jv nemzedkek orszggylsi biztost, tovbb az informcis jogok biztost. (2) Az orszggylsi biztost a kztrsasgi elnk javaslatra az Orszggyls a kpviselk ktharmadnak a szavazatval hat vre vlasztja. Az orszggylsi biztos nem vlaszthat jra. (3) Az alapvet jogok orszggylsi biztosnak feladata, hogy a ms orszggylsi biztos feladatkrbe tartoz gyek kivtelvel az alapvet jogokkal kapcsolatos visszssgokat kivizsglja. A nemzetisgi jogok orszggylsi biztosnak feladatkrbe a nemzetisgi jogokkal kapcsolatos visszssgok kivizsglsa tartozik. A jv nemzedkek orszggylsi biztosnak feladata, hogy az egszsges krnyezethez val joggal kapcsolatos visszssgokat kivizsglja, tovbb hogy kzremkdjn a jv genercik rdekeinek vdelmben. Az informcis jogok biztosnak feladatkre a szemlyes adatok vdelmvel s a kzrdek adatok megismersnek jogval sszefgg visszssgok kivizsglsra terjed ki. (4) Az orszggylsi biztos a feladatkrbe tartoz alapvet jogokkal kapcsolatos visszssgokat kivizsglja vagy kivizsgltatja, s orvoslsuk rdekben intzkedst tesz. Az orszggylsi biztos eljrst brki kezdemnyezheti. (5) Az orszggylsi biztos a tevkenysgnek tapasztalatairl vente jelentsben szmol be az Orszggylsnek. (6) Az orszggylsi biztosok feladataira, jogllsra s eljrsra vonatkoz szablyokat trvny llaptja meg.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A tervezet visszalltja a kisebbsgi biztost, a zldombudsmant, valamint kifejezbb elnevezssel az adatvdelmi biztos tisztsgt.

24. Az Alaptrvny 35. cikk (5) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (5) Az Alkotmnybrsg a trvnyessgi ellenrzst gyakorl szerv indtvnyra feloszlatja az alaptrvny-ellenesen mkd kpvisel-testletet.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az alaptrvny-ellenesen mkd kpvisel-testlet feloszlatsrl nem politikai, hanem jogi dntst szksges hozni, ezrt e hatskrt a tervezet az Orszggylstl az Alkotmnybrsghoz telepti. (5) Az Orszggyls a Kormny az Alkotmnybrsg a trvnyessgi ellenrzst gyakorl szerv vlemnynek kikrst kveten elterjesztett indtvnyra feloszlatja az alaptrvny-ellenesen mkd kpvisel-testletet.

13

25. Az Alaptrvny 36. cikk (4) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (4) A kzponti kltsgvetst gy kell elfogadni, hogy a trgyvet kvet msodik v vgre vltozatlan jogszablyi keretek kztt, a vals gazdasgi folyamatokon alapul megalapozott elrejelzs szerint az llamadssg relrtke ne nvekedjen.
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A llamadssggal val, egyszeri ttelekkel trtn folyamatos jtszadozs helyett a kzptvon is fenntarthat, folyamatos, de a gazdasgi ciklusokra rzkeny cskkents kvetelmnyt kell az Alaptrvnybe foglalni. (4) Az Orszggyls nem fogadhat el olyan kzponti kltsgvetsrl szl trvnyt, amelynek eredmnyekppen az llamadssg meghaladn a teljes hazai ssztermk felt.

26. Az Alaptrvny 37. cikk (2)-(3) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (2) Ha a Kormny azt szleli, hogy a trgyv gazdasgi folyamatai a 36. cikk (4) bekezdsben meghatrozott cl elrst veszlyeztetik, olyan intzkedseket kteles megtenni, illetve kezdemnyezni, amelyek megfelel mrtkben elsegtik a 36. cikk (4) bekezdse szerinti kvetelmny elrst.
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts Az vkzi vratlan gazdasgi folyamatok esetn a Kormnynak reaglnia kella helyzet megvltozsra, de ez a jelenlegi szabllyal ellentben - nem eredmnyezheti a magyar llam technikai fizetskptelensgt. (2) A kzponti kltsgvets vgrehajtsa sorn a 36. cikk (6) bekezdsben meghatrozott kivtelekkel nem vehet fel olyan klcsn, s nem vllalhat olyan pnzgyi ktelezettsg, amely azt eredmnyezn, hogy az llamadssg meghaladja a teljes hazai ssztermk felt.

(3) A kzponti kltsgvets kiadsait egy naptri ven bell sszessgben a brutt hazai ssztermk egy szzalkt meghalad mrtkben csak az Orszggyls vltoztathatja meg.
A tervezet a Kormny ellenrizhetsge rdekben a folyamatos, trsadalmi kontroll nlkli zrolsok, maradvny-tartsok s ms technikk kizrsa rdekben - egy meghatrozott arny felett az Orszggyls dntst rja el a kltsgvets mdostshoz,

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

27. Az Alaptrvny 44. cikk (3)-(4) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (3) A Kltsgvetsi Tancs elnkt a kztrsasgi elnk, tovbbi kt tagjt az llami Szmvevszk, illetve a Magyar Nemzeti Bank elnknek javaslatra az Orszggyls az

14

orszggylsi kpviselk ktharmadnak szavazatval hat vre vlasztja meg. A Kltsgvetsi Tancs tagjai nem vlaszthatak jra. A Kltsgvetsi Tancs tagjai tevkenysgk sorn nem utasthatak, s nem fogadhatnak el utastst.
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A Kltsgvetsi Tancs tekintlynek s hitelessgnek helyrelltsa rdekben megfelel, az alkotmnybrkhoz hasonl legitimitst kell adni a Tancs tagjainak.

(4) Ha a trvny elfogadst megelz v utols napjn az llamadssg a brutt hazai ssztermk tven szzalkt meghaladta, a Kltsgvetsi Tancs egyetrtse szksges a kzponti kltsgvetsrl szl trvny elfogadshoz. A Kltsgvetsi Tancs az egyetrtst csak akkor tagadhatja meg, ha a kltsgvets a 36. cikk (4) bekezdsben meghatrozott kvetelmnyt az Eurpai Bizottsg elrejelzst alapul vve nem teljesti.
A Kltsgvetsi Tancs vtjoga a 2011 s 2011 kztti kltsgvetsi politikja tapasztalatai alapjn indokolt, de csak addig, amg az llamadssg szintje magas. Ebben az esetben is csak megfelel kls garancik rvnyeslse biztosthatja azt, hogy a np ltal vlasztott parlament kltsgvets-alkot hatalma csak a legszksgesebb korltozsokat szenvedje el. (4) (3) Ha a trvny elfogadst megelz v utols napjn az llamadssg a brutt hazai ssztermk tven szzalkt meghaladta, A kzponti kltsgvetsrl szl trvny elfogadshoz a 36. cikk (4) s (5) bekezdsben foglaltak betartsa rdekben a Kltsgvetsi Tancs egyetrtse elzetes hozzjrulsa szksges a kzponti kltsgvetsrl szl trvny elfogadshoz. A Kltsgvetsi Tancs az egyetrtst csak akkor tagadhatja meg, ha a kltsgvets a 36. cikk (4) bekezdsben meghatrozott kvetelmnyt az Eurpai Bizottsg elrejelzst alapul vve nem teljesti.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

28. Az Alaptrvny 45. cikke a kvetkez (6) bekezdssel egszl ki: (6) Sarkalatos trvny rendelkezik a Magyar Honvdsg ltal alkalmazhat knyszert intzkedsekrl.
A Magyar Honvdsg szervezetrl s mkdsrl szl trvnyhez nem indokolt a minstett tbbsg elrsa, a knyszert intzkedsek azonban olyan rzkeny jogkorltozsi krdseket vetnek fel, ahol az alapvet jogok vdelme a szleskr egyetrts szksgessgt indokolhatja.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

15

29. Az Alaptrvny 46. cikk (6) bekezdse helybe a kvetkez rendelkezs lp: (6) A rendrsg s a nemzetbiztonsgi szolglatok szervezetre, mkdsre vonatkoz rszletes szablyokat trvny, a knyszert intzkedsek, valamint a titkosszolglati eszkzk s mdszerek alkalmazsnak szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.
A rendvdelmi szervek szervezetrl s mkdsrl szl trvnyhez nem indokolt a minstett tbbsg elrsa, a knyszert intzkedsek s a titkosszolglati eszkzk azonban olyan rzkeny jogkorltozsi krdseket vetnek fel, ahol az alapvet jogok vdelme a szleskr egyetrts szksgessgt indokolhatja. (6) A rendrsg s a nemzetbiztonsgi szolglatok szervezetre, mkdsre vonatkoz rszletes szablyokat trvny, a knyszert intzkedsek, valamint a titkosszolglati eszkzk s mdszerek alkalmazsnak szablyait, valamint a nemzetbiztonsgi tevkenysggel sszefgg szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

30. Az Alaptrvny a) D) cikkben az az egysges szvegrsz helybe az a szveg,


szimbolikus jelleg mdosts A magyar trtnelem viharai sajnlatos mdon a politikai nemzet s a kulturlis nemzet ketts fogalmnak ltezst eredmnyezik. Ezt a kettssget az sem takarja el, ha az Alaptrvny mindezt tagadni prblja. Magyarorszg az egysges magyar nemzet sszetartozst szem eltt tartva felelssget visel a hatrain kvl l magyarok sorsrt, elsegti kzssgeik fennmaradst s fejldst, tmogatja magyarsguk megrzsre irnyul trekvseiket, egyni s kzssgi jogaik rvnyestst, kzssgi nkormnyzataik ltrehozst, a szlfldn val boldogulsukat, valamint elmozdtja egyttmkdsket egymssal s Magyarorszggal.

b) G) cikk (1) bekezdsben a Sarkalatos trvny szvegrsz helybe a Trvny szveg,


Az llampolgrsgi trvny klnsen a letelepeds nlkli honosts lehetsgnek megteremtsvel, illetve a jogszeren szerzett llampolgrsgtl val megfoszts tilalmra tekintettel immr nem rendelkezik olyan politikai rzkenysggel, ami a minstett tbbsg kvetelmnyt indokoln. (1) Szletsvel a magyar llampolgr gyermeke magyar llampolgr. Sarkalatos tTrvny a magyar llampolgrsg keletkezsnek vagy megszerzsnek ms eseteit is meghatrozhatja.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

16

c) J) cikk (1) bekezds c) pontjban az az 1956. vi forradalom s szabadsgharc szvegrsz helybe az az 1956. vi forradalom s szabadsgharc s a Magyar Kztrsasg kikiltsnak szveg,
szimbolikus jelleg mdosts A Magyar Kztrsasg kikiltsa is olyan nemzeti nnep, amelynek az Alaptrvnyben val megjelentse indokolt. Magyarorszg nemzeti nnepei: c) oktber 23. napja, az 1956. vi forradalom s szabadsgharc s a Magyar Kztrsasg kikiltsnak emlkre.

d) IV. cikk (3) bekezdsben az a lehet legrvidebb idn bell szvegrsz helybe a 48 rn bell szveg,
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A habeas corpus si szabadsgt az Alaptrvnyben hangslyosabban meg kell jelenteni. (3) A bncselekmny elkvetsvel gyanstott s rizetbe vett szemlyt 48 rn a lehet legrvidebb idn bell szabadon kell bocstani, vagy brsg el kell lltani. A brsg kteles az el lltott szemlyt meghallgatni s rsbeli indokolssal elltott hatrozatban szabadlbra helyezsrl vagy letartztatsrl haladktalanul dnteni.

e) X cikk (1) bekezdsben a , valamint trvnyben meghatrozott keretek kztt szvegrsz helybe az s szveg,
kodifikcis jelleg mdosts Minden alapvet jog trvnyi keretek kztt rvnyesl, gy indokolatlan pont a tants szabadsgnak ezt kln is megjelenteni. (1) Magyarorszg biztostja a tudomnyos kutats s mvszeti alkots szabadsgt, tovbb - a lehet legmagasabb szint tuds megszerzse rdekben - a tanuls s , valamint trvnyben meghatrozott keretek kztt a tants szabadsgt.

f) XXXI. cikkben a fegyver nlkli szvegrsz helybe a fegyver nlkli vagy polgri szveg,
szimbolikus jelleg mdosts Az Eurpai Emberi Jogi Egyezmnybl kvetkezik a hadseregen kvli, polgri szolglat lehetv ttele is. (3) Rendkvli llapot idejn vagy ha arrl megelz vdelmi helyzetben az Orszggyls hatroz, a magyarorszgi lakhellyel rendelkez, nagykor, magyar llampolgrsg frfiak katonai szolglatot teljestenek. Ha a hadktelezett lelkiismereti meggyzdsvel a fegyveres szolglat teljestse sszeegyeztethetetlen, fegyver nlkli vagy polgri szolglatot teljest. A katonai szolglat teljestsnek formit s rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

g) 5. cikk (7) bekezdsben az a jelen lv orszggylsi kpviselk ktharmadnak szavazatval szvegrsz helybe a sarkalatos trvnyben szveg,
kodifikcis jelleg mdosts A Hzszably szmos, kvlllkra is alkalmazand rendelkezst tartalmaz, ezrt trvnyi formban indokolt elfogadni, minstett tbbsggel. (7) Az Orszggyls sarkalatos trvnyben a jelen lv orszggylsi kpviselk ktharmadnak szavazatval elfogadott Hzszablyban llaptja meg mkdsnek szablyait s trgyalsi rendjt.

17

h) 7. cikk (2) bekezdsben az s a Kormny tagjhoz szvegrsz helybe az , a Kormny tagjhoz s az nll szablyoz szerv vezetjhez szveg,
az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az nll szablyoz szerv vezetjnek parlamenti ellenrzst is biztostani kell. (2) Az orszggylsi kpvisel interpellcit s krdst intzhet a Kormnyhoz, s a Kormny tagjhoz s az nll szablyoz szerv vezetjhez a feladatkrkbe tartoz brmely gyben.

i) 7. cikk (3) bekezdsben a sarkalatos trvny szvegrsz helybe az a Hzszably szveg,


kodifikcis jelleg mdosts Mivel a tervezet szerint a Hzszablyt sarkalatos trvnyknt kell elfogadni, a rendelkezs kodifikcis pontostsra szorul. (3) Az orszggylsi bizottsgok vizsglati tevkenysgt, a bizottsgok eltti megjelens ktelezettsgt a Hzszably sarkalatos trvny szablyozza.

j) 9. cikk (3) bekezds j) pontjban az alapvet jogok biztosa szvegrsz helybe az orszggylsi biztosok szveg
kodifikcis jelleg mdosts Az alapvet jogok biztosa s helyettesei helyett a tervezet az orszggylsi biztosok rendszert lltja vissza. (A kztrsasgi elnk) j) javaslatot tesz a miniszterelnk, a Kria elnke, a legfbb gysz s az orszggylsi biztosok alapvet jogok biztosa szemlyre;

k) 11. cikk (6) bekezdsben az eskt szvegrsz helybe az eskt vagy fogadalmat szveg,
A tervezet az esk mellett a vallsi elemet nem tartalmaz fogadalmat is lehetv teszi. (6) A megvlasztott kztrsasgi elnk a korbbi kztrsasgi elnk megbzatsnak lejrtakor, a megbzats id eltti megsznse esetn a vlaszts eredmnynek kihirdetst kvet nyolcadik napon lp hivatalba, hivatalba lpst megelzen az Orszggyls eltt eskt vagy fogadalmat tesz.

szimbolikus jelleg mdosts

l) 16. cikk (2) bekezdsben a miniszterelnk-helyettest szvegrsz helybe a miniszterelnk-helyettest vagy a miniszterelnkt helyettest minisztert szveg,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A mindenkori miniszterelnkre kell bzni azt, hogy kvn-e miniszterelnk-helyettest kinevezni, vagy megelgszik a miniszterelnkt helyettest miniszter kijellsvel. (2) A miniszterelnk rendeletben a miniszterek kzl egy vagy tbb miniszterelnk-helyettest vagy a miniszterelnkt helyettest minisztert jell ki.

m) 16. cikk (9) bekezdsben az eskt szvegrsz helybe az eskt vagy fogadalmat szveg,
szimbolikus jelleg mdosts A tervezet az esk mellett a vallsi elemet nem tartalmaz fogadalmat is lehetv teszi. (9) A Kormny tagja az Orszggyls eltt eskt vagy fogadalmat tesz.

18

n) 17. cikk (3) bekezdsben a szerve a fvrosi s megyei kormnyhivatal szvegrsz helybe a szervt trvny jelli ki szveg,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A mindenkori kormnytbbsgre kell bzni azt, hogy milyen elnevezssel kvnja mkdtetni az ltalnos hatskr terleti llamigazgatsi szervet. (3) A Kormny ltalnos hatskr terleti llamigazgatsi szervet trvny jelli ki a fvrosi s megyei kormnyhivatal.

o) 22. cikk (3) bekezdsben az a miniszterelnk-helyettes vagy tbb miniszterelnkhelyettes esetn az els helyen kijellt miniszterelnk-helyettes szvegrsz helybe az a miniszterelnk helyettestsre kijellt vagy els helyen kijellt szemly szveg,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A mindenkori miniszterelnkre kell bzni azt, hogy kvn-e miniszterelnk-helyettest kinevezni, vagy megelgszik a miniszterelnkt helyettest miniszter kijellsvel. (3) Ha a miniszterelnk megbzatsa hallval, sszefrhetetlensg kimondsval, a megvlasztshoz szksges felttelek hinya miatt vagy azrt sznt meg, mert az Orszggyls bizalmi szavazson a miniszterelnkkel szemben bizalmatlansgt fejezte ki, az j miniszterelnk megvlasztsig a miniszterelnk hatskrt a (2) bekezdsben meghatrozott korltozsokkal a miniszterelnk helyettes vagy tbb miniszterelnk helyettes esetn a miniszterelnk helyettestsre kijellt vagy az els helyen kijellt szemly miniszterelnk helyettes gyakorolja.

p) 31. cikk (3) bekezdsben a helyi nkormnyzatokra vonatkoz szablyokat szvegrsz helybe a helyi nkormnyzatok szervezetre vonatkoz alapvet szablyokat szveg,
A helyi nkormnyzatok szervezetre vonatkoz alapvet szablyokat minstett tbbsghez indokolt ktni, de a kormnyozhatsgot nagyban gyengten, ha lnyegben minden, az nkormnyzati szfrt rint trvnyhez ktharmados tbbsgre lenne szksg. (3) A helyi nkormnyzatokra szervezetre vonatkoz alapvet szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

q) 34. cikk (4) bekezdsben az a fvrosi s megyei kormnyhivatal szvegrsz helybe az az ltalnos hatskr terleti szerve szveg, tovbb a felgyelett szvegrsz helybe az ellenrzst szveg
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts az ellenslyok megerstst szolgl mdosts A mindenkori kormnytbbsgre kell bzni azt, hogy milyen elnevezssel kvnja mkdtetni az ltalnos hatskr terleti llamigazgatsi szervet. A helyi nkormnyzatok autonmijnak vdelme rdekben az aktusptlst is lehetv tev trvnyessgi felgyelet helyett csak az aktusok megsemmistsnek indtvnyozsra korltozd trvnyessgi ellenrzst teszi lehetv a tervezet. (4) A Kormny az ltalnos hatskr terleti szerve a fvrosi s megyei kormnyhivatal tjn biztostja a helyi nkormnyzatok trvnyessgi ellenrzst felgyelett.

lp.

19

31. (1) Hatlyt veszti az Alaptrvny megjellst kvet, az Alapvets fejezetcmet megelz szvegrsz.
A Nemzeti Hitvalls szmos, egybknt bszkn vllalhat mondata ellenre a jelenleg kormnyoz prtok ideologikus-propagandisztikus megfontolsait nti szvegbe, amely a politikai kzssg egy j rsze szmra nem elfogadhat. Mivel nem mutatkozik esly arra, hogy szleskr konszenzussal lehessen egy (majdnem) mindenki szmra elfogadhat preambulumot kszteni, a tervezet csak a jelenlegi preambulum deregulcijra korltozza nmagt.

szimbolikus jelleg mdosts

(2) Hatlyt veszti az Alaptrvny 1. G) cikk (4) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


Az llampolgrsgi trvny klnsen a letelepeds nlkli honosts lehetsgnek megteremtsvel, illetve a jogszeren szerzett llampolgrsgtl val megfoszts tilalmra tekintettel immr nem rendelkezik olyan politikai rzkenysggel, ami a minstett tbbsg kvetelmnyt indokoln. (4) Az llampolgrsgra vonatkoz rszletes szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

2. I) cikk (4) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (4) A cmer s a zszl a trtnelmileg kialakult ms formk szerint is hasznlhat. A cmer s a zszl hasznlatnak rszletes szablyait, valamint az llami kitntetseket sarkalatos trvny hatrozza meg.

3. K) cikke,
Magyarorszgnak szleskr politikai konszenzussal vllalt nemzetkzi ktelezettsge az eur bevezetse. A forint mint trvnyes fizeteszkz alaptrvnybeli rgztse csak a mindenkori ellenzk zsarolsi potenciljt teremti meg, ezrt nem indokolhat. Magyarorszg hivatalos pnzneme a forint.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

4. N) cikke,
kodifikcis jelleg mdosts A kltsgvetsi politika alapelveit az Alaptrvny egybknt rgzti, ennek redundns szerepeltetse nem indokolt, ugyanakkor az Alkotmnybrsg s a brsgok esetben a fggetlensget veszlyeztet lehet. (1) Magyarorszg a kiegyenslyozott, tlthat s fenntarthat kltsgvetsi gazdlkods elvt rvnyesti. (2) Az (1) bekezds szerinti elv rvnyestsrt elsdlegesen az Orszggyls s a Kormny felels. (3) Az Alkotmnybrsg, a brsgok, a helyi nkormnyzatok s ms llami szervek feladatuk elltsa sorn az (1) bekezds szerinti elvet ktelesek tiszteletben tartani.

20

5. P) cikkben a klnsen a honos nvny- s llatfajok, szvegrsz,


kodifikcis jelleg mdosts A ktszeres pldlz felsorols olyan kodifikcis hiba, amelyik nem illik egy orszg alkotmnynak mltsghoz. A termszeti erforrsok, klnsen a termfld, az erdk s a vzkszlet, a biolgiai sokflesg, klnsen a honos nvny s llatfajok, valamint a kulturlis rtkek a nemzet kzs rksgt kpezik, amelynek vdelme, fenntartsa s a jv nemzedkek szmra val megrzse az llam s mindenki ktelessge.

6. R) cikk (3) bekezdse,


Az Alaptrvny preambulumnak hatlyon kvl helyezse az arra val utals deregulcijt is szksgess teszi. A trtneti alkotmny vvmnyai egyfell nem rendelkezik egyrtelm normatartalommal, msrszt a politikai kzssg egy rsze szmra nem elfogadhat a mai kzjogi jelentsge. (3) Az Alaptrvny rendelkezseit azok cljval, a benne foglalt Nemzeti hitvallssal s trtneti alkotmnyunk vvmnyaival sszhangban kell rtelmezni.

szimbolikus jelleg mdosts

7. IV. cikk (2) bekezdsnek msodik mondata,


kodifikcis jelleg mdosts A fell nem vizsglhat letfogytiglannal sszefgg alkotmnyossgi s nemzetkzi emberi jogi vitkat nem az Alaptrvny szintjn kell rendezni. (2) Senkit nem lehet szabadsgtl msknt, mint trvnyben meghatrozott okokbl s trvnyben meghatrozott eljrs alapjn megfosztani. Tnyleges letfogytig tart szabadsgveszts csak szndkos, erszakos bncselekmny elkvetse miatt szabhat ki.

8. VII. cikk (3) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (3) Az egyhzakra vonatkoz rszletes szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

9. IX. cikk (3) bekezdsben a , valamint a mdiaszolgltatsok, a sajttermkek s a hrkzlsi piac felgyelett ellt szervre szvegrsz, az alapvet szvegrsz s a sarkalatos szvegrsz,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (3) A sajtszabadsgra, valamint a mdiaszolgltatsok, a sajttermkek s a hrkzlsi piac felgyelett ellt szervre vonatkoz rszletes szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

10. X. cikk (3) bekezdsnek els mondata,


kodifikcis jelleg mdosts Az MTA s a Mvszeti Akadmia nevestse az alapjogi fejezetben nem indokolt. (3) Magyarorszg vdi a Magyar Tudomnyos Akadmia s a Magyar Mvszeti Akadmia tudomnyos s mvszeti szabadsgt. A felsoktatsi intzmnyek a kutats s a tants tartalmt, mdszereit illeten nllak, szervezeti rendjket s gazdlkodsukat trvny szablyozza.

21

11. XII. cikk (1) bekezdsnek msodik mondata, valamint (2) bekezdse,
A munkavgzs alapvet ktelezettsgknt val elrsa ellenttes az alkotmnyjogi dogmatika alapvet elveivel, egyben olyan paternalista llamfelfogst tkrz, ami az llamszocialista rendszer jellemzje volt. Az llam megteheti, hogy szocilis juttatsban nem rszesti az nhibjukbl munkt nem vllalkat, de ettl mg a munkavgzs nem vlik llampolgri ktelessgg. A teljes foglalkoztatottsg clkitzst mr a jzanabb szocialista gondolkods is meghaladta Magyarorszgon 1968 krnykn, az Alaptrvny komolysgt veszlyezteti ennek alkotmnyi szerepetetse. (1) Mindenkinek joga van a munka s a foglalkozs szabad megvlasztshoz, valamint a vllalkozshoz. Kpessgeinek s lehetsgeinek megfelel munkavgzssel mindenki kteles hozzjrulni a kzssg gyarapodshoz. (2) Magyarorszg trekszik megteremteni annak feltteleit, hogy minden munkakpes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson.

szimbolikus jelleg mdosts

12. XXIX. cikk (3) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (3) A Magyarorszgon l nemzetisgek jogaira vonatkoz rszletes szablyokat, valamint a helyi s orszgos nkormnyzataik megvlasztsnak szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

13. 1. cikk (2) bekezdsnek g) pontja,


kodifikcis jelleg mdosts A tervezet ezt a hatskrt az Alkotmnybrsghoz telepti. (Az Orszggyls) g) feloszlatja az alaptrvny ellenesen mkd kpvisel testletet;

14. 5. cikk (8) bekezdse,


kodifikcis jelleg mdosts A tervezet a Hzszablyt magt utalja sarkalatos trvnyre, gy szksgtelen a rendelkezs. (8) Az Orszggyls rendszeres lsezst biztost rendelkezseket sarkalatos trvny hatrozza meg.

15. 7. cikk (1) bekezdsben az , a legfbb gyszhez szvegrsz,


kodifikcis jelleg mdosts Az gyszsg Kormny al rendelsvel a legfbb gyszhez intzett krds helyt az irnyt miniszterhez intzett interpellci veszi t. (1) Az orszggylsi kpvisel krdst intzhet az alapvet jogok biztoshoz, az llami Szmvevszk elnkhez, a legfbb gyszhez s a Magyar Nemzeti Bank elnkhez a feladatkrkbe tartoz brmely gyben.

22

16. 9. cikk (3) bekezds c)-d) s f) pontja, j) pontjban az , a legfbb gysz szvegrsz, k) pontjban az s a Kltsgvetsi Tancs elnkt szvegrsz,
Az llamf trvny- s npszavazs-kezdemnyezsi hatskrnek megszntetst a hatskri listn is t kell vezetni. A tervezet a klnleges jogrendet rint intzkedseket a politikai felelssg vllalsa rdekben ellenjegyzshez kttt hatskrr teszi. A legfbb gysz alkotmnyjogi helyzetnek megvltozsa miatt a kztrsasgi elnk javaslattteli joga rtelmetlenn vlik. A Kltsgvetsi Tancs elnkt a tervezet szerint az Orszggyls vlasztja, gy t az llamf nem nevezheti ki. (A kztrsasgi elnk) c) trvnyt kezdemnyezhet; d) orszgos npszavazst kezdemnyezhet; f) klnleges jogrendet rint dntseket hoz; j) javaslatot tesz a miniszterelnk, a Kria elnke, a legfbb gysz s az orszggylsi biztosok alapvet jogok biztosa szemlyre; k) kinevezi a hivatsos brkat s a Kltsgvetsi Tancs elnkt;

kodifikcis jelleg mdosts

17. 9. cikk (6)-(7) bekezdse,


Az Alkotmnybrsg ltal egyes kztrsasgi elnki hatskrk gyakorlsval sszefggsben levezetett korltozsokat nem szksges az Alaptrvnyben megjelenteni, hiszen azok mindenkire nzve ktelez alkotmnybrsgi alkotmnyrtelmezsknt ktik az llamft. Az llamfi hatskr-gyakorlsnak radsul ezeken kvli korltai is vannak, amelyek krdsess vlnak, ha csak ezen szempontokat rgzti az Alaptrvny. (6) A kztrsasgi elnk a (4) bekezds b) e) pontjban foglaltak teljestst megtagadja, ha a jogszablyi felttelek hinyoznak, vagy alapos okkal arra kvetkeztet, hogy az az llamszervezet demokratikus mkdsnek slyos zavart eredmnyezn. (7) A kztrsasgi elnk a (4) bekezds f) pontjban foglaltak teljestst megtagadja, ha az az Alaptrvny rtkrendjt srten.

kodifikcis jelleg mdosts

18. 12. cikk (5) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (5) A kztrsasgi elnk jogllsnak rszletes szablyait s javadalmazst sarkalatos trvny hatrozza meg.

19. 18. cikk (4) bekezdsben a , valamint a miniszter a miniszterelnknek szvegrsz,


kodifikcis jelleg mdosts Nyelvtanilag helytelen az Alaptrvny hatlyos megfogalmazsa. A miniszterek s a kormnyf kztti viszonyt az egyb rendelkezsek megfelelen szablyozzk. (4) A Kormny tagja tevkenysgrt felels az Orszggylsnek, valamint a miniszter a miniszterelnknek. A Kormny tagja rszt vehet s felszlalhat az Orszggyls lsein. Az Orszggyls s az orszggylsi bizottsg az lsn val megjelensre ktelezheti a Kormny tagjt.

23

20. jelenlegi 19. cikknek msodik mondata,


kodifikcis jelleg mdosts Az eurpai unis gyekben az Orszggyls gydnt hatskrnek kibvtsvel a jelenlegi, ktrtelm megfogalmazs okafogyott vlik. Az Orszggyls tjkoztatst krhet a Kormnytl az Eurpai Uni kormnyzati rszvtellel mkd intzmnyeinek dntshozatali eljrsban kpviselend kormnyllspontrl, s llst foglalhat az eljrsban napirenden szerepl tervezetrl. A Kormny az eurpai unis dntshozatal sorn az Orszggyls llsfoglalsnak alapulvtelvel jr el.

21. 23. cikk (1)-(2) s (4) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz, (4) bekezdsnek msodik mondata,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (1) Az Orszggyls sarkalatos trvnyben a vgrehajt hatalom krbe tartoz egyes feladat- s hatskrk elltsra s gyakorlsra nll szablyoz szerveket hozhat ltre. (2) Az nll szablyoz szerv vezetjt a miniszterelnk vagy - a miniszterelnk javaslatra - a kztrsasgi elnk nevezi ki sarkalatos trvnyben meghatrozott idtartamra. Az nll szablyoz szerv vezetje kinevezi helyettest vagy helyetteseit. (4) Az nll szablyoz szerv vezetje trvnyben kapott felhatalmazs alapjn, sarkalatos trvnyben meghatrozott feladatkrben rendeletet ad ki, amely trvnnyel, kormnyrendelettel, miniszterelnki rendelettel, miniszteri rendelettel s a Magyar Nemzeti Bank elnknek rendeletvel nem lehet ellenttes. Az nll szablyoz szerv vezetjt rendelet kiadsban az ltala rendeletben kijellt helyettese helyettestheti.

22. 25. cikk (4) bekezdsben a klnsen a kzigazgatsi s munkagyi jogvitkra szvegrsz,
kodifikcis jelleg mdosts A pldlz, de csak lehetsget megfogalmaz felsorols alkalmazsa indokolatlan. (4) A brsgi szervezet tbbszint. Az gyek meghatrozott csoportjaira klnsen a kzigazgatsi s munkagyi jogvitkra kln brsgok ltesthetk.

23. 25. cikk (7) bekezdsben az , a brk jogllsnak s a , valamint a brk javadalmazst sarkalatos szvegrsz,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts kodifikcis jelleg mdosts A kivlasztsi eljrs legfontosabb garanciinak az Alaptrvnyben val rgztse mellett nincs szksg arra, hogy sarkalatos trvny rendelkezzen brsgok igazgatsrl. A brk jogllsa s javadalmazsa a tervezetben kln rendelkezsben szerepel. (7) A brsgok szervezetnek s igazgatsnak, a brk jogllsnak rszletes szablyait, valamint a brk javadalmazst sarkalatos trvny hatrozza meg.

24

24. 29. cikk (7) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan, klns tekintettel arra, hogy a tervezet az gyszsget a kormny al rendeli. (7) Az gyszsg szervezetnek s mkdsnek, a legfbb gysz s az gyszek jogllsnak rszletes szablyait, valamint javadalmazsukat sarkalatos trvny hatrozza meg.

25. 32. cikk (4)-(6) bekezdse,


kodifikcis jelleg mdosts A rendelet megkldsnek ktelezettsgt felesleges az Alaptrvnyben kimondani, a fellvizsglat lehetsgt pedig a brsgi alcm egybknt is tartalmazza. (4) A helyi nkormnyzat az nkormnyzati rendeletet a kihirdetst kveten haladktalanul megkldi a fvrosi s megyei kormnyhivatalnak. Ha a fvrosi s megyei kormnyhivatal az nkormnyzati rendeletet vagy annak valamely rendelkezst jogszablysrtnek tallja, kezdemnyezheti a brsgnl az nkormnyzati rendelet fellvizsglatt. A helyi nkormnyzatok trvnyessgi felgyelett az nkormnyzati autonmia vdelme rdekben a tervezet trvnyessgi ellenrzsre mdostja, gy az aktusptls lehetsge megsznik. A jogalkoti mulaszts megllaptsnak kezdemnyezst szksgtelen az Alaptrvny szintjn szablyozni, mivel az a trvnyessgi ellenrzs trvnyi szinten rgzthet rszhatskre. (5) A fvrosi s a megyei kormnyhivatal kezdemnyezheti a brsgnl a helyi nkormnyzat trvnyen alapul jogalkotsi ktelezettsge elmulasztsnak megllaptst. Ha a helyi nkormnyzat a jogalkotsi ktelezettsgnek a brsg ltal a mulasztst megllapt dntsben meghatrozott idpontig nem tesz eleget, a brsg a fvrosi s a megyei kormnyhivatal kezdemnyezsre elrendeli, hogy a mulaszts orvoslshoz szksges nkormnyzati rendeletet a helyi nkormnyzat nevben a fvrosi s a megyei kormnyhivatal vezetje alkossa meg. A kzpnzgyi alcm az nkormnyzati vagyont nemzeti vagyonn minsti, ezrt nem indokolt ennek megismtlse. Az nkormnyzatok tulajdonnak feladatelltshoz ktttsge az Alaptrvny egyb rendelkezseibl levezethet. (6) A helyi nkormnyzatok tulajdona kztulajdon, amely feladataik elltst szolglja.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

kodifikcis jelleg mdosts

26. 33. cikk (3) bekezdsben a sarkalatos trvnyben meghatrozottak szerint szvegrsz,
kodifikcis jelleg mdosts Szksgtelen rendelkezs, az nkormnyzati autonmia eleve csak trvnyi keretek kztt rvnyeslhet. (3) A kpvisel-testlet sarkalatos trvnyben meghatrozottak szerint bizottsgot vlaszthat, s hivatalt hozhat ltre.

27. 34. cikk (5) bekezdsben az , illetve a Kormny hozzjrulshoz szvegrsz,


az ellenslyok megerstst szolgl mdosts Az nkormnyzati autonmit trvny normatvan korltozhatja, a Kormny egyedi dntse azonban nem. (5) Trvny a kltsgvetsi egyensly megrzse rdekben a helyi nkormnyzat trvnyben meghatrozott mrtk klcsnfelvtelt vagy ms ktelezettsgvllalst felttelhez, illetve a Kormny hozzjrulshoz ktheti.

25

28. 35. cikk (4) bekezdsben a sarkalatos trvnyben meghatrozottak szerint szvegrsz,
kodifikcis jelleg mdosts Szksgtelen rendelkezs, az nkormnyzati autonmia eleve csak trvnyi keretek kztt rvnyeslhet. (4) A kpvisel-testlet sarkalatos trvnyben meghatrozottak szerint kimondhatja feloszlst.

29. 36. cikk (5)-(6) bekezdse,


kodifikcis jelleg mdosts A tervezetben szerepl reladssg-szably alkalmazsa szksgtelenn teszi az 50% alatti s feletti llamadssg-arny eltr kezelst, valamint a kivtelek meghatrozst. (5) Mindaddig, amg az llamadssg a teljes hazai ssztermk felt meghaladja, az Orszggyls csak olyan kzponti kltsgvetsrl szl trvnyt fogadhat el, amely az llamadssg a teljes hazai ssztermkhez viszonytott arnynak cskkentst tartalmazza. (6) A (4) s (5) bekezdsben foglaltaktl csak klnleges jogrend idejn, az azt kivlt krlmnyek okozta kvetkezmnyek enyhtshez szksges mrtkben, vagy a nemzetgazdasg tarts s jelents visszaesse esetn, a nemzetgazdasgi egyensly helyrelltshoz szksges mrtkben lehet eltrni.

30. 37. cikk (4)-(5) bekezdse,


Az Alaptrvny akkor lehet a jogrendszer rvnyessgnek forrsa, ha rendelkezseinek mindenkor rvnyeslnik kell. Az Alkotmnybrsg hatskrnek kltsgvetsi okokbl val korltozsa ppen ezrt elfogadhatatlan. (4) Mindaddig, amg az llamadssg a teljes hazai ssztermk felt meghaladja, az Alkotmnybrsg a 24. cikk (2) bekezds b) e) pontjban foglalt hatskrben a kzponti kltsgvetsrl, a kzponti kltsgvets vgrehajtsrl, a kzponti adnemekrl, az illetkekrl s jrulkokrl, a vmokrl, valamint a helyi adk kzponti feltteleirl szl trvnyek Alaptrvnnyel val sszhangjt kizrlag az lethez s az emberi mltsghoz val joggal, a szemlyes adatok vdelmhez val joggal, a gondolat, a lelkiismeret s a valls szabadsghoz val joggal vagy a magyar llampolgrsghoz kapcsold jogokkal sszefggsben vizsglhatja fell, s ezek srelme miatt semmistheti meg. Az Alkotmnybrsg az e trgykrbe tartoz trvnyeket is korltozs nlkl jogosult megsemmisteni, ha a trvny megalkotsra s kihirdetsre vonatkoz, az Alaptrvnyben foglalt eljrsi kvetelmnyek nem teljesltek. Az adssgplafonra vonatkoz javasolt j szablyozs szksgtelenn teszi a rendelkezst, ami persze nem zrja ki, hogy az annak rvnyeslst szolgl rszletes szablyokrl a parlament trvnyt alkosson. (5) Az llamadssg s a teljes hazai ssztermk szmtsi mdjt, valamint a 36. cikkben s az (1) (3) bekezdsben foglaltak vgrehajtsra vonatkoz szablyokat trvny hatrozza meg.

az ellenslyok megerstst szolgl mdosts

kodifikcis jelleg mdosts

26

31. 38. cikk (1)-(2) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (1) Az llam s a helyi nkormnyzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelsnek s vdelmnek clja a kzrdek szolglata, a kzs szksgletek kielgtse s a termszeti erforrsok megvsa, valamint a jv nemzedkek szksgleteinek figyelembevtele. A nemzeti vagyon megrzsnek, vdelmnek s a nemzeti vagyonnal val felels gazdlkodsnak a kvetelmnyeit sarkalatos trvny hatrozza meg. (2) Az llam kizrlagos tulajdonnak s kizrlagos gazdasgi tevkenysgnek krt, valamint a nemzetgazdasgi szempontbl kiemelt jelentsg nemzeti vagyon elidegentsnek korltait s feltteleit az (1) bekezds szerinti clokra tekintettel sarkalatos trvny hatrozza meg.

32. 40. cikke,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts Az adrendszer s a nyugdjrendszer kialaktsa a mindenkor a vlasztk bizalmbl kormnyz parlamenti tbbsg joga, ezrt a minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. A kztehervisels s a nyugdjrendszer alapvet szablyait a kzs szksgletek kielgtshez val kiszmthat hozzjruls s az idskori ltbiztonsg rdekben sarkalatos trvny hatrozza meg.

33. 41. cikk (1) s (4)-(5) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz, 41. cikk (4) bekezdsnek msodik mondata,
a kormnyozhatsgot szolgl mdosts kodifikcis jelleg mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. A helyettestsrl nem szksges az Alaptrvnyben rendelkezni. (1) A Magyar Nemzeti Bank Magyarorszg kzponti bankja. A Magyar Nemzeti Bank sarkalatos trvnyben meghatrozott mdon felels a monetris politikrt. (4) A Magyar Nemzeti Bank elnke trvnyben kapott felhatalmazs alapjn, sarkalatos trvnyben meghatrozott feladatkrben rendeletet ad ki, amely trvnnyel nem lehet ellenttes. A Magyar Nemzeti Bank elnkt rendelet kiadsban az ltala rendeletben kijellt alelnk helyettestheti. (5) A Magyar Nemzeti Bank szervezetnek s mkdsnek rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

34. 42. cikke,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A pnzgyi kzvettrendszer felgyelett ellt szervre vonatkoz szablyok minstett tbbsghez ktse indokolatlan. A pnzgyi kzvettrendszer felgyelett ellt szervre vonatkoz szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

27

35. 43. cikk (4) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (4) Az llami Szmvevszk szervezetnek s mkdsnek rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

36. 44. cikk (5) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


a kormnyozhatsgot szolgl mdosts A minstett tbbsg kvetelmnynek fenntartsa indokolatlan. (5) A Kltsgvetsi Tancs mkdsnek rszletes szablyait sarkalatos trvny hatrozza meg.

37. 45. cikk (2) bekezdsnek els mondata,


A Magyar Honvdsg irnytsra csak az rendelkezik hatskrrel, akit arra az Alaptrvny feljogost. Ezt az adott szervek vonatkozsban a hatlyos normaszveg is megteszi, ennek megismtlse indokolatlan. A rendelkezs eredetileg az MSZMP ftitkrt s a Varsi Szerzds szerveit rekesztette ki az irnytsbl, erre azonban ma mr semmi szksg nincs. (2) A Magyar Honvdsg irnytsra ha nemzetkzi szerzds msknt nem rendelkezik az Alaptrvnyben s sarkalatos trvnyben meghatrozott keretek kztt az Orszggyls, a kztrsasgi elnk, a Honvdelmi Tancs, a Kormny, valamint a feladat s hatskrrel rendelkez miniszter jogosult. A Magyar Honvdsg mkdst a Kormny irnytja.

kodifikcis jelleg mdosts

38. 45. cikk (5) bekezdsben a sarkalatos szvegrsz,


A Magyar Honvdsg szervezetrl s mkdsrl szl trvnyhez nem indokolt a minstett tbbsg elrsa, a knyszert intzkedsek azonban olyan rzkeny jogkorltozsi krdseket vetnek fel, ahol az alapvet jogok vdelme a szleskr egyetrts szksgessgt indokolhatja. (5) A Magyar Honvdsg szervezetre, feladataira, irnytsra s vezetsre, mkdsre vonatkoz rszletes szablyokat sarkalatos trvny hatrozza meg.

a kormnyozhatsgot szolgl mdosts

39. Zr rendelkezsek fejezetnek 3. pontja.


kodifikcis jelleg mdosts Az Alaptrvny tmeneti rendelkezsei elnevezse szerint is csak tmeneti idre szl szablyokat tartalmazhat, gy az azokra utal rendelkezs tarts hatlyban maradsa nem indokolt.

40. Zr rendelkezsek fejezetben az els egysges szvegrsz.


kodifikcis jelleg mdosts Az Alaptrvny nem az els egysges alkotmnya Magyarorszgnak.

(3) Hatlyt veszti az Alaptrvny Zr rendelkezsek fejezet 3. pontja alapjn alkotott jogszably.
kodifikcis jelleg mdosts Az Alaptrvny tmeneti rendelkezsei elnevezse szerint is csak tmeneti idre szl szablyokat tartalmazhat, gy tarts hatlyban maradsa nem indokolt.

28

32. (1) Az Alaptrvnyben az A) cikk jellse 1. -ra, a B) cikk jellse 2. -ra, a C) cikk jellse 3. -ra, a D) cikk jellse 4. -ra, az E) cikk jellse 5. -ra, az F) cikk jellse 6. -ra, a G) cikk jellse 7. -ra, a H) cikk jellse 8. -ra, az I) cikk jellse 9. -ra, a J) cikk jellse 10. -ra, az L) cikk jellse 11. -ra, az M) cikk jellse 12. -ra, az O) cikk jellse 13. -ra, a P) cikk jellse 14. -ra, a Q) cikk jellse 15. -ra, az R) cikk jellse 16. -ra, az S) cikk jellse 17. -ra, a T) cikk jellse 18. -ra, az I. cikk jellse 19. -ra, a II. cikk jellse 20. -ra, a III. cikk jellse 21. -ra, a IV. cikk jellse 22. -ra, az V. cikk jellse 23. -ra, a VI. cikk jellse 24. -ra, a VII. cikk jellse 25. -ra, a VIII. cikk jellse 26. -ra, a IX. cikk jellse 27. -ra, a X. cikk jellse 28. -ra, a XI. cikk jellse 29. -ra, a XII. cikk (1) bekezdsnek jellse 30. -ra, a XIII. cikk jellse 31. -ra, a XIV. cikk jellse 32. -ra, a XV. cikk jellse 33. -ra, a XVI. cikk jellse 34. -ra, a XVII. cikk jellse 35. -ra, a XVIII. cikk jellse 36. -ra, a XIX. cikk jellse 37. -ra, a XX. cikk jellse 38. -ra, a XXI. cikk jellse 39. -ra, a XXII. cikk jellse 40. -ra, a XXIII. cikk jellse 41. -ra, a XXIV. cikk jellse 42. -ra, a XXV. cikk jellse 43. -ra, a XXVI. cikk jellse 44. -ra, a XXVII. cikk jellse 45. -ra, a XXVIII. cikk jellse 46. -ra, a XXIX. cikk jellse 47. ra, a XXX. cikk jellse 48. -ra, a XXXI. cikk jellse 49. -ra, az 1. cikk jellse 50. -ra, a 2. cikk jellse 51. -ra, a 3. cikk jellse 52. -ra, a 4. cikk jellse 53. -ra, az 5. cikk jellse 54. -ra, a 6. cikk jellse 55. -ra, a 7. cikk jellse 56. -ra, a 8. cikk jellse 57. ra, a 9. cikk jellse 58. -ra, a 10. cikk jellse 59. -ra, a 11. cikk jellse 60. -ra, a 12. cikk jellse 61. -ra, a 13. cikk jellse 62. -ra, a 14. cikk jellse 63. -ra, a 15. cikk jellse 64. -ra, a 16. cikk jellse 65. -ra, a 17. cikk jellse 66. -ra, a 18. cikk jellse 67. -ra, a 19. cikk jellse 68. -ra, a 20. cikk jellse 69. -ra, a 21. cikk jellse 70. -ra, a 22. cikk jellse 71. -ra, a 23. cikk jellse 72. -ra, a 24. cikk jellse 73. -ra, a 24/A. cikk jellse 74. -ra, a 25. cikk jellse 75. -ra, a 26. cikk jellse 76. -ra, a 27. cikk jellse 77. -ra, a 28. cikk jellse 78. -ra, a 29. cikk jellse 79. -ra, a 30. cikk jellse 80. -ra, a 31. cikk jellse 81. -ra, a 32. cikk jellse 82. -ra, a 33. cikk jellse 83. -ra, a 34. cikk jellse 84. -ra, a 35. cikk jellse 85. -ra, a 36. cikk jellse 86. -ra, a 37. cikk jellse 87. -ra, a 38. cikk jellse 88. -ra, a 39. cikk jellse 89. -ra, a 41. cikk jellse 90. -ra, a 43. cikk jellse 91. -ra, a 44. cikk jellse 92. -ra, a 45. cikk jellse 93. -ra, a 46. cikk jellse 94. -ra, a 47. cikk jellse 95. -ra, a 48. cikk jellse 96. -ra, a 49. cikk jellse 97. -ra, az 50. cikk jellse 98. -ra, az 51. cikk jellse 99. -ra, az 52. cikk jellse 100. ra, az 53. cikk jellse 101. -ra, az 54. cikk jellse 102. -ra, a Zr rendelkezsek fejezet 1. pontjnak jellse 103. -ra, a Zr rendelkezsek fejezet 2. pontjnak jellse 104. -ra, a Zr rendelkezsek fejezet 4. pontjnak jellse 105. -ra vltozik. (2) Az Alaptrvny 36. cikk (7) bekezdsnek szmozsa (5) bekezdsre vltozik. (3) Az Alaptrvny 1. cikk (2) bekezds h)-k) pontjainak szmozsa g)-j) pontra, 9. cikk (3) bekezds e) pontjnak szmozsa c) pontra, g)-m) pontjainak szmozsa d)-j) pontra vltozik. (4) Az Alaptrvny 27. cikk (3) bekezdsben a 26. cikk szvegrsz helybe a 76. szveg, 37. cikk (2) bekezdsben s 44. cikk (4) bekezdsben a 36. cikk szvegrszek

29

helybe a 86. szveg, 54. cikk (1) bekezdsben az a II. s a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk szvegrsz helybe a a 20-21. -ban, valamint a 46. szveg, valamint az az I. cikk szvegrsz helybe az a 19. szveg lp.
kodifikcis jelleg mdosts A magyar jogi hagyomnyoktl mlysgesen idegen a ngyfle szmozs alkalmazsa, valamint a -ok cikknt val megjellse. A tervezet visszatr a hagyomnyos, bevlt szmozsi rendszerhez.

33. (1) Az Alaptrvny jelen mdostsa a (2) bekezdsben meghatrozott kivtellel a kihirdetst kvet nyolcadik napon lp hatlyba. (2) A 32. az Alaptrvny jelen mdostsnak kihirdetst kvet kilencedik napon lp hatlyba. (3) Az Alaptrvny jelen mdostsa a kihirdetst kvet tizedik napon hatlyt veszti.