P. 1
Enok Asih

Enok Asih

|Views: 25|Likes:
Dipublikasikan oleh Bhujangan Macho

More info:

Published by: Bhujangan Macho on Jan 22, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2012

pdf

text

original

Enok Asih

Panon poe keur sumedeng ngabetrak. Nangtung sawatara lila tukangeun Amih, sirah lenglengan keneh. Mabok salila naek beus ti Cirebon teh, sajajalan teu bisa kaitung deui ongkek-ongkekanana. Karunya we ka Amih anu dagdag-degdeg, ngupah-ngapeh sangkan kuring henteu katutuluyan mabokna. Sirah ngalieuk deui ka palebah beca. Iiih, geus jauh geuning Si Abang Beca teh. Ti garbang Griya Mutiara duaan kana beca. Amih teu wasaeun sigana mireng kayaan kuring. Jeung enyana leumpang oge asa ngarampeol basa turun tina beus teh. ³Tah« ieu imahna, Nok,´ cek Amih anu henteu weleh sabar. Duaan sajongjongan mah kalah pating hariul hareupeun hiji imah sigrong. Panto garbangna teuing ku luhur, aya meureun lima meteran mah. Kakara engeuh sabudeureun kuring jeung Amih imah-imahna mana alagreng nakeran. ³Mmm, muhun Mih«´ sungut tiba saengab. ³Kumaha, lieur keneh?´ Amih neuteup bangun hariwangeun naker. ³Eee« henteu da, henteu nanaon, Amih,´ cekeng teh gasik ngarobah parangi. Sok sanajan lenglengan oge, tapi hate teu merean mireng Amih sakitu hariwangeunana. ³Ieu atuh permenna deui,´ Amih ngusiwel kana kantong keresek, husus dieusian ku sagala rupa kaperluan darurat kuring sarupaning termos leutik, kukuehan, permen, soklat jeung sajabana. Sok nyodoran permen loli. ³Asyiiiik!´ giak kuring nampanan kalawan atoh, puguh karesep kana permen loli mah. ³His, lalaunan atuh mesekna,´ Amih mesem mireng kalakuan kuring, teu sabaran mesek bungkus loli. ³Nuhuuuun« nuhuun Mih!´ Sruuuup« mmm, amis, segeeer! ³Enok, Enok«´ Amih tiba gogodeg. Ukur ngabelehem meueusan. Sabaraha taun cenah umur kuring teh? Manjing rumaja, 18-an, tapi ceuk batur kalakuan kuring bubudakeun bae. Amih, ehmm, aya ku tulaten ka anu jadi incu. Amih, enya kitu we kuring nyebut ka nini teh, istri sepuh yuswa manjing 60-an. Socana teuing ku liuh, neuteup keneh kalawan deudeuh, tangtuna oge bari teu petot nyimbeuh kadeudeuh tan wangenan. Mungguh tingtrim mun mireng pameunteu Amih. Socana lir talaga wening, moal saat nyadiaan kanyaah anu ngagenclang pikeun kuring. Incu hiji-hijina sok sanajan kuring loba kakuranganana. ³Ka mana nya Si Mang Sani?´

Amih?´ Ups. sabaaar«´ ³Uhun«´ Sirah unggeuk. geuningan basa teun tea nganteuran barang«´ Mang Sani.Amih ulag-ileug. nya? Eum. ³Mmm« Geulis. ceuk Si Aming tea mah. enya nya tacan dibel!´ cenah bari capa-cipi neangan bel. Teup. Tiiiing« Toooong! Tiiing« Toooong! Sora bel harus handaruan. Lumayan. Geulis. sanajan saendengna« Ah. ³Ieu« bumi saha. Ah. sopir ongkoh« Apan osok ka urang. . menerkeun jilbab kaos pulas pink anu remen miring kenca-katuhu. enyaan sueeer. ³Sabar nya. Amih?´ beuheung milu ulag-ileug ka jeroeun garbang. permen loli rasa jeruk digalemohan. nya mikiran naon atuh ari Amih? ³Eh. duka atuh! Lebeng sanajan dikotektak oge taya gambaranana dina uteuk kuring. bageur«´ Panangan Amih ngusapan sirah kuring. Duka da boh sanajan remen oge. celak-celak ti kajauhan lir bentang anu sakeudeung deui bakal muruluk maruragan.´ Sirah unggut-unggutan. Siga ngahuleng. nitenan ka jeroeun garbang tohaga payuneunana. biwir mah anteng ngecrokan permen loli. kitu nya kitu« kumaha Amih we atuh! ³Geuning teu aya sasaha. sirah teh henteu lenglengan teuing. Kuring resep we nu aya mun peteuteup jeung Amih teh. heg lalaunan dongko. apan ti tadi oge tos diwartosan ku Amih. taya reaksina. Amih?´ ³Satpam. Nya ieu bumina Mamih-Papih Enok. Sih. Tapi taya sasaha. Geuliiiis«´ pokna sabada menerkeun jilbab pamEnokanana basa kuring nyarita hayang miluan ngaji di bumina Teh Inet. pasti bolohona teh nya Si Enok? ³Iiih. nu mana nya? Ah. dua panon pateuteup deui. ³Mang Sani saha. Puguh memori kuring mah payaaah! Teup deui ka Amih. Reseeep! ³Tah kieu atuh. aya nu aheng yeuh! Dina soca Amih siga aya anu ngagenclang herang. Mungguh segeeer! Mamih-Papih kuring.

okeeeh?´ ³Eeee« okeeeh!´ Kuring meh ngajerete awahing bungah. ieung! Teu wasa nyebutkeunana. Boroning bisa nyoroscos. jadi paciweuh kieu yeuh omongan teh? Sojorelat Aa Boboy lir ngabelegedeg. Ceuk babaturan kuring mah. Enok mah apan tos ageung. Kalah hayoh ngucel tungtung jilbab. Bener ti harita sigana mah. ulah ngemutan nanaon nya Geulis. ngabetem salila-lila. Ngadadahan Enok. Geura urang teh apanan jauh-jauh lunta ti Cirebon. tuh di ditu di kajauhan. Sidikan Enok karunya ka Amih. sakumaha jalma anu normal lianna. Heg. Da Enok mah henteu nanaon atuh. lila di palebah dinya lir anu nuju ngocorkeun sabagean kakuatanana ka kuring.mau tahu sambungannya kaaan? . Matakan sanajan nini-nini oge. ³Mm. nya Aa? ³Nya moal nanaon« Eeh. resep heureuy jeung barudak ngora. Amih Sayang. ³Mm« Aa Boboy. Aa. Baku Amih mah ari tos ngaheureuyan bet ngadadak siga barudak ngora bae. siga keur ngadadahan tukangeun mega-mega. teu puguh rasa. Tenang we Enok mah. nyabut« duuuh.. Mih? Engkin« moal nanaon?´ Iiih.. ngarayap tuluy kana embun-embunan. ongkoh teu kaharti. pameunteuna lir sumiratan. magarkeun Amih Enok mah nini-nini gaul. ngagorowokkeun sagala parasaan. Ngupahngapeh. teu puguh rampa. iiih! Sakitu tos gaduh« Aa Boboy teh!´ Celepoot« Amih ngesun pipi. ngajangjian sagala rupa« ah! Ngan biwir bet ngarapet deui. Deudeuh teuing Amih. terang bereees! Cepeng jangji Amih ieu. ulah hengker. Hese pisan hayang ngungkab eusining hate sajalantrahna. mo bina ti yuswa 40-an. Amih mah ketang da kitu katingalna teh. sarupaning ekspresi jiwa« Sidikan ngomong oge remen ngabelepbep! Hanca Naaaah. Ngahaja ka Jakarta rek manggihan indung-bapa Enok. luhureun sirah« Hei.³Amih«´ Duka ku naon ujug-ujug asa aya anu meupeuh dina jeroun dada kuring.. Honcewaaaang! ³Tos. Sumanget naker ngajakan Enok miang pasusubuh. tos sawawa. Mih. duka« naon we«´ Biwir kabawakeun ngabelenyeh. Asana mah ti saprak Amih nguningakeun ngeunaan indung-bapa kuring anu sabenerna. Tibatan nurutkeun parasaan. hate ngadadak baceo. meeen! Amih Geulis. nanaon« naon atuh ari Si Geulis?´ Amih ngegelenyu. Jantung mindeng seseblakan. mending nyieuhkeun sagala kahariwang anu duka ti iraha haben we ngukuntit hate. hate kuring bet remen guligah. nya parasaan naon ngaranna kaya kieu? ³Pssst« deudeuh teuing. Bari jeung kudu aduregeng heula jeung Enok. ah.

sekarang mah sana boleh main lagi!" usir ibuku pada hari ke-8. kok berani-beraninya ngorup. bikin Emak makin... Saya tahu. Eeee. Tau gaaak. Ibuku yang kelabakan nyariin si sulungnya ke mana-mana. pas lagi sekarat gak mau nulis sama sekali. Kecil-kecil! Dihukum sama Emak gak takut. sudah.. kereeen euy! Majalah berbentuk mungil diberi nama Sunda Midang.Kalo penasaran beli aja majalahnya. Kenangan itu..hiiik. akhirnya menemukanku lagi bacaaaa aja di atas lingga alun-alun Sumedang.. tapi ada senior yang sangat memotivasiku Holisoh ME! Semoga sekarang dia masih eksis. sonoooo pisaaaan! Kemudian ada juga pengarang favoritku. "Da gak mau main teteh mah. mana sangka kalo begitu mborojoool. Wilujeng. ah. lucu bener kalo inget itu! Sekaligus nyeseeel banget deh... Gak boleh keluar rumah selama seminggu? Yaaa. Pas kelas empat SD aku bener-bener nyandu sama karya-karya beliau.. sampe berani ngorupsi duit yang seharusnya buat beli minyak tanah... malah kubelikan majalah Langensari yang ketika itu lagi memuat cerita bersambungnya Rustandi Kartakusumah.." bantahku. waaaaas nya Ceuceu Holisoh! Di manapun Ceuceu berada kini. Saya belajar bahasa Sunda secara otodidak juga. sungguh menyenangkan.. kayak pucuk dicita ulam pun tiba atuuuh! Baca aja kerjaanku selama seminggu itu. dia malah ngikutin jejak mamanya. seorang putrinya telah menjadi wartawati. saya takkan melupakan budi baikmu. bete 'kali ya? "Ya.. "Tuluy rek nanahaonan deui atuh? Menta duit buat beli majalah lagi yah?" . eeeh. Iiiii.. Ini saat teteh hamil Butet. sebaliknya malah kesenangan. namanya Rustandi Kartakusumah.. Teteh nulis dalam bahasa karuhun sejak tahun 1989.

ya?" Kulihat wajah ibuku yang semula muram mendadak sumringah. boleh ke tempat sewa buku.. Dikeluarkannya uang beberapa logam keping dari saku dasternya. "Ya sudah." perintahnya sungguh bikin aku berjingkrak.."Bukan. giraaaang! . sekalian pinjami Mak buku baru.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->