NUSYUZ

MAKSUD NUSYUZ
1. Maksud nusyuz dari segi bahasa ialah derhaka/engkar. 2. Maksud nusyuz dari segi istilah syarak ialah keengganan isteri menunaikan kewajipannya teerhadap suami tanpa alasan yg munasabah mengikut hokum syarak. PERKARA YANG MEMBAWA KEPADA NUSYUZ 1. 2. 3. 4. 5. Enggan bersetubuh. Keluar rumah tanpa izin. Melakukan kekasaran. Ingkar arahan. Membenarkan lelaki ajnabi memasuki rumah semasa suami tiada.

LANGKAH YG PERLU KEPADA ISTERI YG NUSYUZ 1. 2. 3. 4. Memberi nasihat dengan penuh hikmah. Memisahkan tempat tidur. Memukul dengan tujuan untuk menngajar. Tidak menggunakan alat yg membahayakan.

SYARAT MEMUKUL YG DIBENARKAN SYARAK TERHADAP ISTERI YG NUSYUZ. 1. 2. 3. 4. Tidak keterlaluan hinggga mencederakan. Tidak memukul di bahagian sensitif. Memukul dengan tujuan mengajar. Tidak mengggunakan alat yg membahayakan.

AKIBAT DARIPADA PERBUATAN NUSYUZ ISTERI 1. 2. 3. 4. Isteri dimurkai Allah swt. Isteri kehilangan hak dan keadilan. Isteri tidak berhak meendapat layanan dan kasih sayang daripada suami. Membawa fitnah kepada isteri.

my FACEBOOK : www. Merasa tercabar dan hilang pertimbangan. 1. Akan bertindak kasar terhadap isteri.com/rahimimuslim WEBSITE : http://rahimimuslim. Hilang rasa hormat terhadap ibbu bapa.blogspot. 2.com. ANAK-ANAK MASYARAKAT “DUNIA INI HANYA SEMENTARA. 2. YG AKHIRAT ITU KEKAL ABADI” PENULIS : Mohd rahimi bin Jorani EMAIL : rahimi_95@yahoo. 1.com .KESAN NUSYUZ SUAMI 1. Hubungan antara keluarga suami isteri terjejas. Jiwa dan minda tertekan.facebook.