Anda di halaman 1dari 5

Tekanan Emosi di Kalangan Murid

Mahpuzah bt Mohamed Siti Khairun Nur Akmal bt Jamil Azhar Siti Sarah bt Mohd Nasir

Mengikut Achmanto Mendatu (2007), gangguan emosi berkisarkan persoalan perasaan takut dan cemas. Contohnya :: takut pada tempat tinggi (acraphobia)  takut pada tempat terbuka (agoraphia)  takut pada cahaya dan kilat (astraphobia)  takut akan air (hydraphobia)  takut makan (sitophobia)  takut kepada orang asing (xenaphobia)  takut kegelapan (nytophobia)  gangguan panik (panic disorder)  fobia sosial (social phobia)

Punca gangguan emosi ::i) Seseorang itu mengalami emosi tertentu seperti depresi, kecemasan dan kemarahan. Semua ini sentiasa dialami atau menjadi terlalu kuat. ii) Seseorang ini jarang mengalami gangguan emosi. Sekiranya berlaku, hanyalah pada peringkat lemah. Mereka berasa tidak mampu menunjukkan kasih sayang, kepercayaan, sentiasa marah atau penolakan.

iii) Seseorang itu berasa sukar untuk berhubung dengan orang lain mungkin disebabkan teman-teman temanmembuatnya berasa bersalah, kecewa atau rakanrakanrakan menimbulkan perasaan takut dan sebagainya. iv) Seseorang berasa mengalami konflik kerana mempunyai dua atau lebih emosi. Misalnya antara marah dengan takut, antara benci dengan sayang dan sebagainya.

LangkahLangkah-langkah Menangani Masalah Gangguan Emosi dalam Kalangan Murid
     

Khidmat sokongan daripada pakar psikologi atau kaunselor Diberi bimbingan kerjaya Kerjasama daripada ibu bapa Modifikasi tingkah laku yang bersesuaian Didedahkan dengan pengurusan emosi Peraturan bilik darjah yang bersesuaian Murid diberi peluang mengenal pasti masalah dan tingkah laku sendiri

Anda mungkin juga menyukai