P. 1
PEMILIHAN AHLI KELOMPOK (2)

PEMILIHAN AHLI KELOMPOK (2)

|Views: 27|Likes:
Dipublikasikan oleh Don Messi

More info:

Published by: Don Messi on Jan 26, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

Oleh : Ahmad Nasri B.

Nik Khuzaimah Erli Nor Asila Binti Alias Siti Zaleha binti Abdul Rahman Syed Ahmad Hafizudin bin Syed Md. Harith

.

Proses pemilihan ahli ke dalam kelompok adalah penting. € Proses pemilihan yang baik akan berjaya mengumpulkan ahli yang boleh berinteraksi secara bermakna dan berkesan. beberapa perkara berikut perlu diselesaikan oleh kaunselor. € Dalam proses membina sesuatu kelompok. € .

. Memastikan ahli-ahli kelompok tidak akan meninggalkan kelompok dengan sewenangwenangnya. ahli yang suka mengkritik orang lain tanpa bukti yang jelas seharusnya dielakkan. 1. Menentukan kriteria-kriteria bagi pemilihan ahli-ahli.Kriteria kelompok yang akan dibentuk. 2. Contohnya.Diadakan temu bual individu dengan bakalbakal ahli kelompok untuk menentukan kesesuaian. 3. .

Merancang dengan teliti supaya aktiviti kaunseling kelompok dapat dijalankan dengan baik. dan sebagainya. (homogenuous atau heterogenuous) . 8. Mengambil kira cadangan-cadangan yang diberikan oleh ahli-ahli kelompok. Faktor demografi.4. faktor personaliti jenis ahli. 6. 5. Jenis kelompok yang ingin dibina. 7. Memastikan matlamat yang ingin dicapai oleh ahli-ahli.

.

€ .SAYA SEDAR BUKAN SAYA SAHAJA YANG MEMPUNYAI MASALAH € SAYA BOLEH MENOLONG DIRI SAYA € SAYA TIDAK PERLU DIGEMARI OLEH SEMUA ORANG € TIDAK TERLAMBAT UNTUK SAYA BERUBAH JIKA SAYA MAHU € ORANG LAIN AKAN MENOLONG SAYA JIKA SAYA MEMBENARKANNYA.

PILIHAN ADALAH DARI DIRI SENDIRI JIKA SAYA MEMERLUKAN BANTUAN DARI ORANG LAIN. € SAYA MEMPUNYAI BEBERAPA PILIHAN. € SAYA BOLEH MEMPERCAYAI ORANG LAIN. € SAYALAH BERTANGGUNGJAWAB DIATAS PENDERITAAN SAYA. € . € SAYA TIDAK PERLU MENGASINGKAN DIRI.

€ SAYA ADALAH INDIVIDU YANG JAUH LEBIH BAIK DARI APA YANG SAYA FIKIRKAN. € . € UNTUK BERUBAH MEMERLUKAN DAYA USAHA. € SAYA MEMPEROLEHI APA YANG SAYA BERI DALAM SESUATU KELOMPOK.SAYA BOLEH MEMPERCAYAI ORANG LAIN. € RISIKO DAN KETIDAK PASTIAN TIDAK DAPAT DIELAKKAN.

.

AHLI BERSEDIA BERKONGSI MASALAH DAN MEMPERCAYAI ANTARA SATU SAMA LAIN. € KOMUNIKASI SECARA LANGSUNG DAN TERBUKA. € MATLAMAT ADALAH JELAS DAN SPESIFIK. € FUNGSI KEPIMPINAN DIKONGSI € PENUMPUAN µPADA HERE AND NOW¶ € .

DIBINCANGKAN DAN DISELESAIKAN. € PERPADUAN DIKALANGAN AHLI TINGGI. € KONFLIK ANTARA AHLI DITERIMA. € .INTERAKSI ADALAH JUJUR DAN SPONTAN. € MAKLUM BALAS ANTARA AHLI BEBAS. € AHLI BERTANGGUNGJAWAB ANTARA TINDAKAN YANG DIAMBIL UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH.

.

€ . Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Selangor D.E: Oxford Fajar.Lee Keok Cheong. Ee Ah Meng. Bimbingan dan Kaunseling untuk Prasarjana Muda dan KPLI. Bhd. € Ramlan Hamzah & Lily Mastura Harun (2006). Suppiah Nachiappan & Tqiuddin Abd Mukti (2012). Bimbingan dan Kaunseling Kanak-kanak Siri Pendidikan Guru.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->