P. 1
PEMILIHAN AHLI KELOMPOK (2)

PEMILIHAN AHLI KELOMPOK (2)

|Views: 28|Likes:
Dipublikasikan oleh Don Messi

More info:

Published by: Don Messi on Jan 26, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

Oleh : Ahmad Nasri B.

Nik Khuzaimah Erli Nor Asila Binti Alias Siti Zaleha binti Abdul Rahman Syed Ahmad Hafizudin bin Syed Md. Harith

.

€ Proses pemilihan yang baik akan berjaya mengumpulkan ahli yang boleh berinteraksi secara bermakna dan berkesan. € Dalam proses membina sesuatu kelompok.Proses pemilihan ahli ke dalam kelompok adalah penting. € . beberapa perkara berikut perlu diselesaikan oleh kaunselor.

Memastikan ahli-ahli kelompok tidak akan meninggalkan kelompok dengan sewenangwenangnya. 1. 2. . 3. . ahli yang suka mengkritik orang lain tanpa bukti yang jelas seharusnya dielakkan.Kriteria kelompok yang akan dibentuk. Menentukan kriteria-kriteria bagi pemilihan ahli-ahli.Diadakan temu bual individu dengan bakalbakal ahli kelompok untuk menentukan kesesuaian. Contohnya.

7. 6. 5. Mengambil kira cadangan-cadangan yang diberikan oleh ahli-ahli kelompok. Merancang dengan teliti supaya aktiviti kaunseling kelompok dapat dijalankan dengan baik. (homogenuous atau heterogenuous) . Memastikan matlamat yang ingin dicapai oleh ahli-ahli. faktor personaliti jenis ahli. dan sebagainya. Faktor demografi. Jenis kelompok yang ingin dibina.4. 8.

.

SAYA SEDAR BUKAN SAYA SAHAJA YANG MEMPUNYAI MASALAH € SAYA BOLEH MENOLONG DIRI SAYA € SAYA TIDAK PERLU DIGEMARI OLEH SEMUA ORANG € TIDAK TERLAMBAT UNTUK SAYA BERUBAH JIKA SAYA MAHU € ORANG LAIN AKAN MENOLONG SAYA JIKA SAYA MEMBENARKANNYA. € .

€ SAYA TIDAK PERLU MENGASINGKAN DIRI. € SAYA BOLEH MEMPERCAYAI ORANG LAIN. € SAYALAH BERTANGGUNGJAWAB DIATAS PENDERITAAN SAYA.PILIHAN ADALAH DARI DIRI SENDIRI JIKA SAYA MEMERLUKAN BANTUAN DARI ORANG LAIN. € SAYA MEMPUNYAI BEBERAPA PILIHAN. € .

€ RISIKO DAN KETIDAK PASTIAN TIDAK DAPAT DIELAKKAN. € . € UNTUK BERUBAH MEMERLUKAN DAYA USAHA. € SAYA MEMPEROLEHI APA YANG SAYA BERI DALAM SESUATU KELOMPOK. € SAYA ADALAH INDIVIDU YANG JAUH LEBIH BAIK DARI APA YANG SAYA FIKIRKAN.SAYA BOLEH MEMPERCAYAI ORANG LAIN.

.

AHLI BERSEDIA BERKONGSI MASALAH DAN MEMPERCAYAI ANTARA SATU SAMA LAIN. € MATLAMAT ADALAH JELAS DAN SPESIFIK. € FUNGSI KEPIMPINAN DIKONGSI € PENUMPUAN µPADA HERE AND NOW¶ € . € KOMUNIKASI SECARA LANGSUNG DAN TERBUKA.

DIBINCANGKAN DAN DISELESAIKAN. € KONFLIK ANTARA AHLI DITERIMA. € . € PERPADUAN DIKALANGAN AHLI TINGGI.INTERAKSI ADALAH JUJUR DAN SPONTAN. € AHLI BERTANGGUNGJAWAB ANTARA TINDAKAN YANG DIAMBIL UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH. € MAKLUM BALAS ANTARA AHLI BEBAS.

.

Lee Keok Cheong.E: Oxford Fajar. € Ramlan Hamzah & Lily Mastura Harun (2006). € . Bimbingan dan Kaunseling untuk Prasarjana Muda dan KPLI. Bimbingan dan Kaunseling Kanak-kanak Siri Pendidikan Guru. Suppiah Nachiappan & Tqiuddin Abd Mukti (2012). Selangor D. Ee Ah Meng. Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->