Anda di halaman 1dari 21

Communication Tools Web 2.

0 : Skype

Chik Maslinda Bt. Omar (P59027) Noorul Faedzah Bt. Rosli (P56562) Nur Ainshah Bt. Abd. Mutalib (P56535)

Merupakan

aplikasi perisian yang membolehkan pengguna membuat panggilan suara melalui Internet. Panggilan kepada pengguna lain menerusi Skype adalah percuma, manakala penggilan ke telefon bimbit atau telefon lain dikenakan bayaran melalui sistem akaun debit pengguna. Digunakan untuk menghantar mesej, fail atau sidang video.

Buka

akaun secara percuma. Hubungi rakan secara percuma dan sesetengah kawasan pada kadar yang rendah. Terdapat aplikasi skype panggilan video. Cara mudah untuk berkomunikasi dengan pengarang buku, pakar bidang.

Murah

dan menjimatkan untuk berkomunikasi dengan orang lain. Mempertingkat penglibatan dan pemahaman pelajar melalui aktiviti pembelajaran secara atas talian. Interaksi antara pelajar menjadi lebih luas dan tidak terhad kepada dalam negara sahaja. Mempelajari kepelbagaian budaya, norma sosial dan bahasa asing. Pembelajaran yang sahih dan tanpa sempadan melalui teknik terbaru pembelajaran. Merapatkan jurang digital antara pelajar.

Bergantung

sepenuhnya kepada kondisi talian. Masalah akses kepada rangkaian kawasan tempatan (Local Area Network) halangan talian (security issue) terutamanya rangkaian dalam kampus. Menimbulkan isu penggodaman, pengguna yang tidak dikenali dan kurang maklumat yang sahih.

Klik

pada Create New Account

Isi

maklumat pengenalan diri seperti yang tertera pada skrin -> I agree -> Continue

Isi

nama skype anda berserta kata laluan -> klik sign me in

Contacts

-> add a contact

Contacts

->pilih rakan

Contacts

-> pilih rakan -> Send message

Conversation

-> Send -> File

Pilih

fail atau dokumen yang dikehendaki -> Open -> Send message

Call

-> call

Call

-> Video call

Skype

-> Change password -> isi kata laluan lama dan masukkan kata laluan baru sebanyak dua kali -> Apply

Skype

-> Sign Out

Semakin ramai pengguna akan menggunakan Skype dalam aktiviti seharian mereka terutama apabila isu jalur lebar dan keselamatan akaun pengguna diketengahkan di dalam perbincangan. Lebih banyak butiran (features) baru akan disediakan dalam Skype, kualiti Skype akan ditingkatkan malah Skype dilihat berpotensi untuk diaplikasikan bersama aplikasi-aplikasi lain yang ada di atas talian. Skype juga berpotensi untuk berkembang dan bersaing dengan talian telefon berdasarkan perkembangan pesat berlaku dalam laman web dan mungkin akan menggantikan aplikasi tipikal sesuatu telefon.

Integrasi Skype ke dalam pelbagai bidang memberi impak positif ke atas komunikasi manusia di pelbagai peringkat. Skype berpotensi tinggi dalam usaha melaksanakan proses pembelajaran ubiquitios (sesi pembelajaran yang berlaku di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa). Kebolehan Skype yang membenarkan proses interaksi yang sama berlaku sepertimana menggunakan talian telefon memberikan kelebihan kepada pelajar untuk mengakses dan berkomunikasi sesama mereka dan memupuk persekitaran pembelajaran kendiri.