Anda di halaman 1dari 11

Personaliti Atlet Renang Berirama & Pemain Bola Sepak

Fizikal Atlet Renang Berirama


- kebolehlenturan (sturktur tubuh badan yg melentik) - untuk pergerakan yg berulang-ulang - kuat dari segi fizikal - supaya dapat bertahan dalam air ketika persembahan. - cergas - kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor utk mengekalkan postur yg baik ketika melakukan pergerakan. - berotot - supaya dapat melakukan pergerakan yg sukar. - seimbang - dapat berenang mengikut irama dgn aksi-aksi tertentu.

Fizikal Pemain Bola Sepak


- daya tahan otot yang kuat - untuk berlari dgn pantas & menangkap bola dgn cekap. - kuat dari segi fizikal - penggunaan tenaga dalam jangka masa yg panjang. - cergas - pemikiran terhadap pelbagai situasi. - kardiovaskular - mengawal peredaran darah seluruh tubuh badan. - otot kaki yang kuat (hamstring,kuadrisep) - utk mengelecek & menendang dgn baik.

Sikap Atlet Renang Berirama


- berdisplin - mematuhi peraturan sukan renang berirama. - berani mengambil risiko - berani melakukan cabaran renang & pergerakan yg sukar. - tidak mementingkan diri - mementingkan kejayaan kumpulan - berkemahiran - dlm mengatasi situasi dalam air. - artistik - melakukan gerakan yang kreatif.

Sikap Pemain Bola Sepak


- berdisplin - mematuhi peraturan sukan padang. - tidak mementingkan diri - mementingkan kejayaan kumpulan (bekerjasama). - sikap kepimpinan - ketua mengawal rakan sepasukan dengan cekap. -kebolehan merancang - merancang strategi dalam permainan/taktik/teknik.

Keterampilan Atlet Renang Berirama


- keseimbangan badan - kemampuan aerobik yg tinggi dlm melakukan gerakan yg tersinkronisasi dan seimbang semasa lompatan. - penampilan kemas - mengikut tubuh badan untuk memudahkan pergerakan. - penggunaan alat solek - untuk menyerikan lagi persembahan. - klip hidung - menggunakan mulut untuk bernafas. - pakaian tidak bersirip - tidak menganggu pergerakan.

Keterampilan Pemain Bola Sepak


-penggunaan simpact - melindungi kaki daripada ditendang. - kasut khas(but) - memudahkan pergerakan padang (mengelecek). - stokin panjang -menyokong simpact.

Situasi Atlet Renang Berirama


- stabil emosi - dapat mengawal emosi dalam keadaan apa jua. - bijak mengurus - menguruskan pergerakan dalam air secara kreatif. - berkemampuan - kemampuan menahan nafas dalam air (melalui mulut) - makanan - menjaga pemakanan untuk mengelakkan lemak berlebihan. - taktik pergerakan yang sama - pergerakan tidak akan serentak akan menyebabkan persembahan tidak sempurna.

Situasi Pemain Bola Sepak


- keluasan padang yang luas - memudakan taktik permainan bola sepak - sukan padang - tidak boleh bermain di kawasan pasir & simen. -makanan -bebas unt makan.

Personaliti Atlet Renang Berirama

Personaliti Pemain Bola Sepak