Anda di halaman 1dari 7

2011 Pancn Basa Sunda

Jumplukan 5 XI IPA 3: 1. Andika Onky 2. Ismaya Dwi Purbawati 3. Prirafianti 4. Juniar Wahid 5. Sri Haryati SMA N 8 Kota Bogor 11/26/2011

KATA PENGANTAR
Asaalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.. Puji syukur kami panjatkan ka khadirat Alloh SWT anu geus mr nikmat cageur, sarta nikmat calakan ku kituna kami bisa mengerjakan pancn ieu kalayan lancar. Shalawat sarta salam kami panjatkan pikeun nabi badag Muhammad SAW, keluaarganya, sahabat, sarta para pamiluna. Hatur nuhun kami ucapkan ka Ibu Guru Basa Sunda, tina sagala lmu Sunda anu anjeunna sampaikan pikeun nambahan wawasan kami. Makalah Adat Sunda ieu pastina lar ti alus, mangka ti ta, mnta korksi, masukan sarta bongbolongan sebanyak-banyaknya. Muga, jeung lmu kanyaho di jero makalah ieu bisa nambahan wawasan sarta kanyaho kami minangka pelajar. amin..

Penulis

26 Nopmber 2011

Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5

Adat Istiadat Sunda RUPA-RUPA ADAT ISTIADAT SUNDA


Adat istiadat th na ta tata-cara atawa kabiasaan sapopo hiji masarakat. Upama urang Sunda, kabiasaan sapopo masarakat Sunda. Keur nambah-nambah kanyao hidep, ieu di handap aya sababaraha rupa adat-istiadat Sunda jaman baheula:

A. Babarit
Na ta hajat nyalametkeun (salametan) lebur. Carana, salembur nyangu kawas rk lebaran. Diantarana nyieun tumpeng jeung rupa-rupa bubur ketan. Dipingpin ku kokolot lembur, ngariung di hiji tempat, atawa ngajajar sisi jalan da. Sanggeus kokolot lembur ngeungeut menyan, terus mnta-mnta ka karuhun, sangkan lembur reujeung pangeusina dijaga tina rupa-rupa misibat. Cara saterusna daar balakecrakan

B. Ngaliwon Orok
Waktuna unggal jumaah kaliwon. Orok umur bubulnan atawa mimingguan th, isuk-isuk dibawa ku paraji atawa dukun. Tuluy dimandian cai kembang tujuh rupa. Biasana sakalian dicekok, diinuman peresan konng meunang marud. Bers dimandian tuluy dijampean. Maksudna, sangkan kalakuan babari katerap panyakit

C. Tujuh Bulanan
Kabudayaan nujuh bulanan sacara umum bisa diartikeun minangka talari atawa ritual di mana ritual ieu dimaksudkan pikeun wanoja hamil anu kandungannya ngahontal umur 7 bulan ngayakeun ritual nujuh bulanan pikeun kasalametan orok anu di kandungnnya. Sabenerna dina talari sunda henteu ngan upacara nujuh bulanan anu geus jadi talari tapi aya og upacara opat bulanan ampir sarua kawas nujuh bulanan tapi kiwari upacara kasebut geus arang dilaksanakeun meureun ngan segelintir jelema wa anu masih ngajalankeun talari kasebut. Dina kanyataanana talari nujuh bulanan ttla henteu ngan aya dina suku sunda wa melainkan di suku jawa og aya talari sarupaning ieu. Tujuan na sarua ngan wa cara sarta prosesinya saeutik bda. Sedengkeun prosesi ritual nujuh bulanan dina suku Sunda nyata kieu: Bahan bahan / pakakas pakakas anu di pak dina prosesi upacara nujuh bulanan: 1. Gubuk Siraman (kaasup gentong 2 buah, kembang, gayung) 2. Kalapa gading 2 buah anu geus diukir Rama-shinta. 3. Endog kampung 4. Lawon batik 7 buah 5. Lawon bodas kira2 3-4 mter 6. Belut 7. Bedog pikeun belah kalapa 8. Duit-duitan pikeun jual-beli rujak 9. Souvenir pikeun anu nyiram (pensil, anduk, eunteung, sisir, benang, jarum, sabun) aya 7 macem, bisa dikemas di karinjang sarta dibungkus plastik kado.
Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5 3

10. Souvenir pikeun anu datang ka acar pengajian nyata buku pengajiannya. (Henteu Wajib) Runtuyan acarana: 1. Di buka jeung acara Pengajian, ayat anu di baca Surat Enya'asin sarta Surat Yusuf. 2. Calon Ibu ganti baju siraman (kekemben) pepek kalayan bando melatinya sarta leumpang nuju gubuk siraman dirndngan salaki tercinta, didahului ku kolot 3. Acara adat salaki ngasupkeun ke-2 buah kalapa gading ka dina gentong, tuluy di"siram" ku kolot sarta kulawarga anu di Tuakan (maranhanana anu engkna baris dibikeun souvenir). 4. "Gonta-ganti" lawon bari ditanya ka "panongton", cocog atawa henteu lawon anu di kenakan, sampe dina lawon ke-7 5.Sanggeus ta pak lawon bodas (disarungkan) tuluy salaki meloloskan telor ka dina sarung lawon bodas ta, sanggeus ta bapa meloloskan belut ka dina lawon saloba 7 kali. 6. Acara pamungkas di gubuk siraman, salaki ngock gentong eusi kalapa bari nyanghareup ka panongton (kawas ngock kupon undian)sanggeus ta nyokot hiji buah kalapa, lamun anu di cokot bergambar Shinta mangka jaga anakna aww , sarta lamun bergambar Rama mangka jaga anakna laki - laki. 7. Sanggeus ta kalapana di belah, ieu melambangkan hs atawa gampangna pross persalinan engk, sarta cai kalapana kaci di inum. 8. Pamajikan sarta Salaki ganti baju kabaya sarta siap - siap jualan rujak. Nurutkeun kapercayaan ti rasa rujak ieu jalma-jalma bisa meramalkan gnder si jabang orok engk. 9. Duit hasil penjualan rujak dikumpulkan di mangkok/kendi taneuh liat (caritana ditabung) tapi eusina dicampur duit recehan anu pituin, engk mangkok/kendinya ta dibanting ku salaki (pross saweran) sarta duitna recehnya di perebutkan ku para smah. Harti-harti anu kaeusi ti sauntuyan acara nujuh bulanan: 1. Siraman atawa mandi mangrupa simbol upacara minangka pernyataan tanda beberesih diri, boh fisik boh jiwa. Beberesih sacara simbolis ieu boga tujuan ngaleupaskeun calon ibu ti dosa-dosa ku kituna lamun jaga si calon ibu ngababarkeun anak henteu miboga beungbeurat moral ku kituna pross kalahiranana jadi lancar. 2. Upacara ngasupkeun telor kotok kampung ka dina lawon (sarung) si calon ibu ku sang salaki ngaliwatan beuteung ti luhur beuteung tuluy endog dileupas ku kituna peupeus. Upacara ieu dilaksanakeun di tempat siraman (kamar mandi) minangka simbol harepan ambh orok lahir kalayan gampang tanpa aral melintang. 3. Upacara memasukan belut ka dina lawon boga tujuan ambh dina waktu ngababarkeun sang ibu henteu ngalaman kasulitan. 4.Upacara brojolan atawa ngasupkeun sapasang kalapa gading ngora anu geus digambari ka dina sarung ti luhur beuteung calon ibu ka handap. Harti simbolis ti upacara ieu th ambh jaga orok lahir kalayan gampang tanpa kasulitan. 5. Upacara ganti busana dipigaw kalayan jenis lawon saloba 7 (tujuh) buah kalayan motif lawon anu bda. Motif lawon sarta kekemben anu baris dipak dipilih anu pangalusna jeung harepan ambh jaga si orok og ngabogaan kebaikan-kebaikan anu tersirat dina lambang lawon. 6. Upacara nyolong endog, melambangkan ambh kalahiran anak gancang sarta lancar sagancang pencuri anu lumpat mawa curiannya. Upacara ieu dilaksanakeun ku calon ayah kalayan nyokot endog sarta ngabawa lumpat kalayan gancang ngalingkung kampung. Kalayan dilaksanakeunana sakumna upacara kasebut di luhur, upacara mitoni dianggap
Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5 4

rngs ditandaan kalayan doa anu dipingpin ku dukun kalayan ngalingkung selamatan. Selamatan atawa sesajian sawarh dibawa balik ku anu ngaluuhan atawa ngareuah-reuah upacara kasebut. Lambang atawa harti anu kaeusi dina unsur upacara nujuh bulanan: Upacara nujuh bulanan, nyata upacara anu diayakeun sabot kandungan dina umur tujuh bulan, ngabogaan simbol-simbol atawa harti atawa lambang anu bisa ditapsirkeun kieu: Sajen tumpeng, hartina nyata penghormatan dina arwah karuhun anu geus euweuh. * Kalapa ngora anu dibr gambar Rama sarta Shinta, miboga harti ambh jaga lamun orok lahir lalaki baris tampan kawas Rama. Sarta lamun orok lahir aww baris sageulis Shinta. * Lawon dina tujuh motif melambangkan kebaikan anu diharepkeun pikeun ibu anu ngandung tujuh bulan sarta pikeun si anak jaga lamun geus lahir. * Sajen mangrupa endog anu engkna dipeupeus ngandung harti mangrupa ramalan, yn lamun endog peupeus mangka orok anu lahir aww, lamun endog henteu peupeus mangka orok anu lahir engkna nyata lalaki

D. Meuncit Sato BLA


Naon ba satona mah, rk hayam jago, domba jalu, atawa munding jalu. Tapi, biasana mah mun sjn hayam, pang domba atawa emb. Sato nu dipak, dipeuncit bareng jeung nyunatan budak. Budak sempring disunatan, sato nu dipak bla grsl dipeuncit. Tujuana sangkan budak nu disunatan henteu ngarasa nyeri. Cenah, lantaran rasa nyerina dipindahkeun ka sato nu dipak bla ta.

E. Hajat sagara
Urang basisir kidul, umumna percaya, yl sagara th aya nu ngarajaan, na ta Nyi Roro Kidul. Ku kituna hasil-henteuna maranhna ngala lauk, kumaha ceuk Nyi Roro Kidul. Sangkan Nyi Ratu bageur, saban taun, unggal tempat waktuna bda-bda, biasana mangsana gegedna ombak, sok diayakeun hajat sagara. Anu dihajatkeunana, lian ti tumpeng salengkepna, sok ditambahan ku hulu munding. Cara nyanggakeunana ka Nyi Ratu, ku jalan dipalidkeun ka tengah sagara. Bareng jeung hajat sagara, sok aya raraman, biasana sok nanggap wayang atawa ronggng. F. Ngaruat Tujuanana sarua jeung babarit, mnta kasalametan ka karuhun jeung nu ngageugeuh lembur, dayeuh, atawa nagara. BDANA th nu diruatna bisa lembur, nagara, bisa wangunan anyar, imah, kantor, pabrik, bisa og jelema (budak). Upama budak, budak lalaki kapiheuleutan (panengah). Lanceuk jeung adina aww. Diruat ku cara nanggap wayang, disebutna ngawayang ngaruat. Biasana ngondang dalang kolot ahlina. Lalakonna teu meunang nu sjn kudu lalakon Batara Basa . Salila pagelaran wayang can tamat, nu lalajo teu meunang balik. Sing saha nu wani balik, bakal jadi mangsa Batara Basa. Batara Basa th hiji lolong (buta), kabeukina daging jeung getih jelema. G. Ngalamar Lamaran. Dilaksanakeun kolot calon pengantin reujeung kulawarga deukeut. Dibiruyungan hiji jalma umurna tuluy minangka pamingpin upacara. Bawa lamareun atawa seureuh
Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5 5

pinang komplit, duit, sapakakas pakan wanoja minangka pameungkeut (pengikat). Llpn henteu mutlak kudu dibawa. Lamun dibawa, bisana mangrupa cincing meneng, melambangkan kemantapan sarta keabadian. Tunangan. Dipigaw patuker beubeur tameuh , nyata seserahan ikat cangkng kelir katumbiri atawa polos ka si gadis. Seserahan (3 - 7 po sammh pernikahan). Calon pengantin lalaki mawa duit, pakan, parabot laki-rabi, parabot pawon, kadaharan, sarta sjn-sjn.

H. Nikah
Pernikahan adat Sunda ayeuna leuwih disederhanakan, minangka alatan percampuran jeung katangtuan sarat Islam sarta peunteun-peunteun "keparaktisan" di mana "sang penganten" hayang leuwih basajan sarta henteu bertele-tele. Adat anu biasana dipigaw ngawengku: acara pengajian, siraman (sapo sammhna, acara "seren sumeren" calon pengantin. Saterusna acara sungkeman, "nincak endog (nginjak telor), "meuleum harupat"( ngabeuleum lidi tujuh buah), "meupeuskeun kendi" (memecahkan kendi, sawer sarta "ngaleupaskeun "kanjut kunang (ngalaan pundi-pundi anu eusina duit logam). 1. Acara "pengajian" anu dikaitkeun sarta nyanghareupan pernikahan henteu dicontohkan ku Nabi Saw. tapi aya sawatara golongan anu nyatakeun yn hal ta hiji kebaikan jeung tujuan meunangkeun keberkahan sarta ridho Alloh Swt nyata ngaliwatan penyampaian "do'a". 2. Siraman, mangrupa simbol kesangan kolot ka anakna sakumaha tiheula "anakna sabot leutik" dimandikan kadua kolotna. Dina siraman ta, kadua kolot menyiramkan cai "kaangseu tujuh macem kembang" ka awak anakna. Konon acara siraman ta dipigaw og ka calon penganten lalaki di imahna swang-swangan. Syaerat islam henteu ngajarkeun kawas ta tapi og euweuh laranganana. Asalkan dina acara siraman ta, si calong penganten aww henteu menampakan aurat (luyu katangtuan ageman Islam). 3. Acara sungkeman anu dipigaw sanggeus "acara akad nikah" dipigaw ku kadua mempelai ka kadua kolotna unggal jeung tujuan mnta do'a restu luhur baris mitembeyanana kahirupan "bahtera laki-rabi". Sungkeman og dipigaw ka nini sarta kake atawa barayana swang-swangan. 4. Acara adat saweran nyata, dua penganten dibr lantunan wejangan anu eusina ngait kumaha hirup anu alus sarta kawajiban unggal dina laki-rabi. Sanggeus dibr lantunan wejangan, saterusna di "sawer" jeung duit logam, bas konng, ku kadua kolotna. 5. Nincak endog nyata memecahkan telor ku suku pengantin priya jeung maksud, yn "dina peuting" kahijina ta, manhna babarengan pamajikanana baris "memecahkan" anu mimiti dina hubungan salaki pamajikan. Saterusna acara sjnna nyata ngabeuleum tujung batang lidi (unggal panjangnnya 20 cm) sarta sanggeus dibeuleum, dimasukan ka cai anu aya dina hiji kendi. Sanggeus pareum saterusna di potong pikeun dua sarta tuluy dipiceun lar-lar. Sedengkeun kendinya dipeupeuskeun ku kadua mempelai sacara babarengan. 6. Acara pamungkas adat Sunda , nyata, "Huap Lingklung sarta huap deudeuh ("kaasih nyaah). Hartina, kadua pengantin dihuapan ku kadua kolotna smasing-masing minangka
Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5 6

tanda kaasih nyaah kolot anu pamungkas kali. Saterusna unggal mempelai silih "ngahuapan" minangka tanda kaasih nyaah. Acara haup lingkun diahir kalayan silih metot "bakakak" (kotok seutuhnya anu geus dibeuleum. anu mendapatkamn bagian panglobana "konon baris" meunangkeun rezeki loba. Sanggeus acara adat lekasan mangka kadua mempelai reujeung kulawargana beristirahat pikeun ngadagoan acara resepsi atawa walimahan.

Adat Istiadat Sunda | Tugas Bahasa Sunda oleh kelompok 5