Anda di halaman 1dari 32

Berecz Edgr A mestersges szkely

Berecz Edgr

A mestersges szkely
Anekdotk, elbeszlsek, igaz trtnetek.

Csak 18 ven fellieknek!


3

1. Talls vlasz
Mondtk a rgi regek, hogy egyszer nagyanym nagyapja megkrdezte az apjt: - Apm, mirt nyitotta ki az ablakot? - Hogy jjjn be friss leveg. . . - Ht a klyht mirt rakja gy? - Hogy legyen egy kicsi meleg is.

2. Harminckett s a tizenkett
A tlen krdeztem nagyapmtl: - Tata!Ht megvan mg a 32? - Mr csak sajnos 12!-vlaszolta az reg. (mrmint a fogai)

3. Grngys ton
Mr a vltozs utn trtnt, hogy egy zsid jtt a faluba s kocsmt nyitott, vegyesbtot nyitott s forgatta magt meg a pnzt, ahogy tudta. A paraszt odahordott neki mindent azrt a kicsi plinkrt, vasrurt s sznes vszonrt. Egyik este j sokan voltak a kocsmban s kt plinkatlts kzt azt krdezte a zsid a falu baktertl: - H Minya b! Mr nem csinjjk mr meg az utakot itt a megyben, s a villanyt, mer olyan stt van este, mint a medve htuljban. Az ember kitri a lbt, tnkremegy lova, szekere, kocsija s minden ezen a sok gdrn. - Tuggya Gldman r, azr nem csinjjk meg az utakot a romnyok, me flnek, hogy jrarjuk a himnuszunkat. Ugye ab5

ban is azt rja, hogy grngys ton, stt jjelen. M meg m tlsgosan hozzszoktunk a grngys thoz, stt jjelekhez.

4. Vsr lesz
Kalapos Jani b: -Haj, haj, holnap el kell menjek a vsrba. Kicsi Kalapos Jska:-Mia apm? Holnap vsr lesz Kibden? Nem is tuttam, h nem sszel szokott lenni a vsr? Kalapos Jani b: -Nem fiam. Szovtn van a vsr s vinnk vagy kt talvet jajjt, me annyi van belle. Jutna a fl falunak.

5. Hogy hvnak?
A tant bcsi krdezte Sonkoly Pistitl az iskolban: -Aztn te! Tged, hogy hvnak otthon? Pistnak vagy Istvnnak? - Engem egyiknek se. - Akkor hogyan szltanak? - gy, hogy gyride.

6. Rukuly Gerg b s a csendrk


Mg a kicsi magyar vilgban trtnt, hogy egyszer Rukuly Gerg bt meglltottk a csendrk a makfalvi vsrban. Krdeztk a nevt, aztn hogy hova valsi. - n rtfalvi-mondta Rukuly Gerg b. Nzik a csendrk a kimutatst, vizslassk a trkpet, de Rtfalva csak nem akart elkerlni.
6

- Hallja, maga bartom!-fortyantak fel a kakastollasok-maga minket flre akar vezetni! Hol van az a Rtfalva? - Makfalvn fell, Kibden bell, Vradon alul. -hzta ki magt Rukuly Gerg b.

7. Pldabeszd
A nyron a papnl voltunk dolgozni, az j szkely kaput lltottuk fel. Amikor elkszltnk, nztk, szemlltk s rvendeztnk, hogy no hla Istennek most mr ez is megvan. Azt mondja a vn Kanka, hogy: -Ez gy tall, mint a pap seggbe a lfasz! pp akkor jtt oda a pap s meghallotta. - Ez mifle beszd Kroly bcsi? -krdezte- Ugyan biza nem szgyenli magt? - Pldabeszd tisztelend r krem, ez csak pldabeszd-nyelt nagyot Kruly b, s a dohnya utn kezdett matatni. - Ht igazn plda - csvlta meg a fejt a pap, s elment vissza a papilakba.

8. A majorhznl
Egyszer Buga Jnosb s a fia kimentek a majorhzhoz valami sval. A majorn pp csinlta az ordt. - Na Jnosb, j hogy kijttek. Megvrjk-e a zsendict- krdezte a majorn s kzbe szvogatta az orrt. - Tudja Mri nn - igaztott egyet a harisnyjn Jnos bcseppenhet gy is, hogy megvrjuk, de cseppenhet gy is, hogy nem vrjuk meg, mert mindjrt esteledik s nem j sttben tjrni az erdn.
7

9. Tallkozs
Amikor leventk voltunk - mondta nagyapm - volt egy Bagoly nev hadnagy s egy Szarka tizedes. Ezek csinltk a kikpzst. Egyszer vrtak valami felszerelst s kimentek a vastllomsra megrdekldni az llomsfnktl. - Bagoly hadnagy vagyok-mutatkozott be a tiszt. - n meg Szarka tizedes-hzott egy szket maga al a tizedes. - Akkor jl van, mert n Hja vagyok-nyugtzta az llomsfnk. gy ltszik, ma a ragadozk mind sszekerltek.

10. A cignyn bnata


Gyermekkoromban sokat jrt hozznk egy cigny vnassszony napszmba. Fleg kaplskor s meszelskor volt divatja Sri nninek. A munkt rendesen elvgezte, nem volt vele semmi baj. Fleg nem lopott. Ebdre mindig odavettk magunk kz az asztalhoz, ott ette velnk a zsrba eltett oldalast, a ftt krumplit s a savany uborkt. Sose felejtem el, ez a Sri nn mindig gy szokta megksznni az telt, hogy: n most az ebdet nagyon szpen megksznm. Egyszer nagybtym megkrdezte: -A fia Sri nn, a fia hol van s mit dolgozik? Erre a vnasszony srni kezdett, hogy: -Jajj tant bcsi drga, nagy baj van az n fiammal, mert nemrg jtt haza a katonasgtl, de ez nem akar semmit se dgozni, csak tni s rgni, tni, s rgni. . . (Akkor jtt be a karate Romniba s a csr biztosan ltott
8

valamit a katonasgnl s otthon prblt egyedl edzegetni).

11. Szpen magyarul


A mlt hten Magyarba voltam s tanultam egy pr okossgot. me: - pohrkrm - habtejszn - fotknyv - kphalom - halvnyt zeller - csirkiszenya - pihizek - add ide helyett add oda (de a krem ide mr nem krem oda) Azt hiszem drga tpos testvreink naprl napra hgulnak.

12. A bolondokhza
Nyolcves voltam, amikor bekltztnk Udvarhelyre. Pr eltveds utn lassacskn megismertem a vrost, be is jrtam minden szege-likt, csak a Kossuth utcai zeneiskola krnykt kerltem el nagy flsen. Ugyanis a zeneiskolbl az utcra kiszrd trombita-, heged-, s fuvolahangok, no meg az sszevissza kalimpls, csrmpls miatt azt hittem, hogy itt van a bolondokhza.

13. Papi szivacsozik


Egyik nap Edlynne Victoria Alexandrina kislnyommal nzegettk a kubai brszivaros kpeimet. Azt mondja kicsi Edike: -N, Papi szivacsozik!

14. Piros, srga, zld


Azt mondjk, Segesvron a rgi szsz hzak azrt vannak piros, srga s zlddre mzolva, mert bakszsz uramk a sznekkel kvntk jelezni, hogy ki lakik a hzban. Ha elad lnyuk volt, a falat tzpirosra festettk, ha frjezett n lakott a hzban akkor tfestettk srgra, mg a zld szn azt jelentette, hogy itt vnasszony lakik. Aki nem hiszi, csak kapirglja meg a hzak falt. Csupa piros, srga s zld rteg a vakolat.

15. Az enyedi hsi emlkm


A legenda szerint Nagyenyeden az orosz katonai emlkm alatt nem csatban elesett katonk nyugszanak, se nem betegsgben meghaltak, hanem a rszegsg s az oktalansg ldozatai. Az trtnt ugyanis, hogy amikor a derk ruszki szoldtok berontottak a vros borospincjbe s nyakalni kezdtk a bort, az italtl nagy btorsgra gyltak s fktelen jkedvkben cllvszetet rendeztek a hordk kzt. Kilyukadtak a hordk, kifolyt a sok bor s a hromlbra ereszkedett bergott katonk szpen belefulladtak. Szp hall, dics hall, vrsboros hall, mint ahogy a dicssges vrshadsereg katonihoz illik.
10

16. E-mail
Kedvs dsapm, dsanym, Bla btym, Sri ngy s dsnanny! Els soraimban tudatom magikkal, hogy hla a Fnnvalnak szerencssn mgrksztem ngolorszgba, nem estnk bel a tengrbe s jl vagyok melynek prjt kvnom magiknak es. Sok telefonyozs s egyztets utn muszj vt kijnnnk ide az ngolokhoz egy zleti mgbeszlsre, me ez a Kacs Fty Venci egy kukkot se tud romnyul, se az ngliusok nyelvin. J kornra kelltt idztennk a rggeli nagy parasztfelkelst, asztn kocsival b Kolozsvrra. Ide kt rval indls eltt mgrkesztnk s vt dnk ltni, hogy milyen kicsiny s nyomorsgos ez a kolozsvri repltr. Mg aszt is lttuk, hogy a paraszt, ha kitzik, akkor is paraszt marad, me a taknyt gy keni a fdhz, hogy nyaka szakad. J sok romnyt lttunk, mind mentek a nymjukhoz, mg a vnje es. Mellettem egy sovn, bugjafej csobn lt a padon. Nagyon buta pofja volt nekije, Simi b jutott eszmbe, hogy az es mekkora nagy szeszk. Vgre sok gyrds utn flkerltnk a gpre. A romny nem es rzi jl magt, ha nem gyrdhat. Heba lett eus s nats Romnia, a popr mg mindig buta mint a birka. Olyan volt ez a replgprevrs, mint annak idejn a tejsorba lls a kommonista vilgba. Mindnki els akart lenni. El se tuttk kpzelni a frtyk, hogy a gp csak akkor indul, ha mindenki fellt s bktszte magt az lsbe. Vt ott kt ngol is a nagy gyrdsban, s gy nztek ki, mint a szamarak a juhok kszt. lvesztem, hogy a csomagvizsglatnl sokan akkora pakkal gyttek, amk jval nagyobb vt a regulrisnl. Mg a vak es ltta, hogy nem fog belefrni a ketrecbe -me vt egy sablony
11

ott, ha belefrt a csomag, ht j, felengettk, de ha nem frt bel, akkr r kellett fizetni. Vtak romnyok, akik gy tapodtk, dmckltk a brndt, hogy belfrjen, dunnyezztak s bizonygattk a vmosnak, hogy emm belefr. Olyan es vt, aki kinyitotta a tskjt s inkbb kidobott gagykot, ingekt, csak ne kejjen fizessen. Milyen j, hogy valakik kitalltk az elrt hosszsgot, szllesgt, magassgot, me ha nem, a paraszt talvett, hagymapalntot, kaszt-kapt, ruct s mg ki tuggya mit vinne fel magval a gpbe. Olyanok lnnnk a kolozsvri s a vsrhelyi jratok, mint Afrikban, ahol a bannt sszeveredik a tykketrecekkel s a malacokkal. Fnn a replgpn a kiszolglszemlyzt romnyul s ngolul is egyformn sarvalta a tudnivalkat, mit hogyan kell csinlni, ha zuhanunk s gy tovbb. Ezr nagy btran-mer magyarul gyse rtenek Vencivel megdcsrtk az egyik kisasszonyt, n mg aszt is monttam, hogy szvesn megcscsrsznm legalbb eccer. Erre a kisasszonyka gy nezett rm vissza, mint a ltt medve. A leszllskor a pilta gy lecsapta a gpet, mint a taknyot, a nyelvem maj kettharaptam. A romnyok persze elkesztek tapsolni, aszt hittk gy kell leszllni. No, valahogy leszlltunk, de a repltren gy megmotosztak mnkt, hogy ejsze a katonasgnl se klnbl. Csak a seggnk likba nem nyltak b. Itt ebben az rszgban annyi az idegen, a klfdi, hogy lpten -nyomon csak turbnos indijaiba, tepelk ngerbe s knaiba botlani. Ezek a bolond ngliusok is gyermk helytt kutyt tartanak, azt stltattyk s vakargassk a tkk ajjt otthon a tv eltt. De igaz is, hadd gyjjenek az letrevalbb fiatal nemzetek, mer itt is korhadt s pudvs a rendszer. Egybknt aszt hallottam, hogy az iskolban mr knait tantanak idegn nyelvnek. A partnernk kigytt kocsival a repltrre s elvitt haza egy messknyvbe val falucskba. Tele vtak rgi hzakkal, gy
12

reztk magunkat mint valami rgi fehr fekete filmbe. De nem ezt akarom mondani, hanem azt hogy amikor blptnk, az ngol meg se krdezte, hogy megehltnk-e, ennnk- e valamit. Mris neki zletelni. n meg hiba nyomtam a dumt, tolmcsoltam, hogy majd gylt meg a fejem, a kabtot vissza kellett vennem, mert a htam fagyott le. Szivar s pisisznetben mgnztem a hz als szintjt, ht egy nagy bolond kandall krtjn gy omlik b a hideg, mintha kinyitottam volna egy ablakot. Az ilyen kandall is akkor annyit r, mint a dgltt lovon a patk. Hnyhatod bel a csutkkat, mer csak a tz kzeliben van meleg, a tbbi kifut a krtn, Egy j csempeklyht nem adnk szz kandallrt se. No de lassan elrkezett a dlebd ideje, de a hzigazda egy cseppt se ehlt volt meg, szre se vtte, csak a tekot nyomta neknk, hogy mr lcsgtt a sok tea a hasamba. A vgin kinyitottam a tskt s elszerkotltam valami kecskesajtot, ssuborkt, almt, kenyeret s egy darab szalonnt hagymval. Felvgtam, a konyhbl hoztam tnyrokat, hogy immr falatozzunk valamit, me Vencinek is a szeme kopogott, pp hogy nem hngrdtt le az asztalra. A z ngol s egy mltai pasas nem szltak smmit, egy hangjuk se volt, gy vermeltk b a nagy darab kecskesajtokat, hogy nyuvadtak meg. Ezutn visszaltnk zletelni. Csakhogy a mltai a ssuborktl gy megehlt, hogy egy flra mlva nekillt tojst rntani. Nemhiba mondggyk, hogy akinek a blsivel baj van az faljon ssuborkt reggelire. Az ngol mg mindig nem vtte szre magt, mg mindig nem akarta kipakolni a htt s a kamart. Nem mondom jl kezddik, nem elg hogy vgjuk, szitljuk a kdt, a hideg s a nedvssg rgja a csontjainkot, ez az ngol mg hn akar veszejteni mnkt. Nlunk azr egy kicsikt mskpp van, me monggyanak akrmit, hogy mi cignyok s barbrok vagyunk, de egy szkly parasztrggeli gy mgveri az
13

egsz angol s francia konyht hogy ing gagya odaszakad. Egy j finom zakuszka, kikavart vineta, kolbsz, tepertyvel, j hzi szalonnval, trval, akkor ott a finom bivalytej, a pityks hzikenyr, a kolbszos szalonns tojsrntotta, nyron friss sajt, orda az esztenrl, ott a kert, a finom zccsg csak gy knja magt. . Ht ennek prja nincs az szzas. Dicsrhetik az angol tkt rggeltl estig amg megunjk, mert a minknek nem kell dicsret, az nmagrt beszl, az nmagt djazza. Az ngolok, ha egy otthoni rggelit mgkstolnnak, ht fejjel futnnak a falnak, hogy milyen bunkk voltak, eddig micsoda mocsokkal tmtk a belket. Na de m annyit zleteltnk s szmolgattunk, hogy a vgin erst beleizzadtam. Estre megjtt a naccsga es, sttt valami juhcombot, mell pitykt, ftt zccsget, gyhogy vacsorra nem vt baj no, mg tortt is ettnk. Csak jjel vt a baj me ez a Kacs Fty Venci gy horkolt, mind egy mormota, szpen t kellett hurcolkoggyak a msik szobba, de ott olyan hideg vt a kandall miatt, hogy fagyott le kezem lbom is a paplan alatt. Msnap rggeli nlkl ersztettek haza, erre a repltren vttnk kt szendvicset s kt brvizet, de gy is egymilliba kerlt. Hogy a rksly gye le, ezzel a pnzzel otthon hromszor is hettnk vna. Jajj, csak mg eccer csorbt s ttelkes kposztt hessek az ltbe, nincs annl jobb a vilgon!Flszlls eltt esmen kimotoztak, mg a csizmmot is lehzattk. Csodk csodja visszafel is azzal a gppel mentnk amivel jttnk volt. A kisasszonyka akit a mltkor kibeszltnk vlt, most rm se nezett. Annl inkbb a trsa, egy j fogdmeg fehrnp, az szvesen tekingetett rm, hj de micsoda cubkjai vtak a lelkmnek, szvesen mgnztem vna, hogy honnan nttek ki. A gp meginn tele vt romnnyal, ejsze csak mi vtunk magyarok benne s egy kicsi meggyesi cign. Na de most zrom soraimot, me a leptop merl le, tbbet
14

nem tudok rni. Cskolja, leli minnyjukat Pali Krsztapmnak zenm, hogy ha hazarek, akkor majd tmegyek, hogy a pajtt csinljuk meg.

17. Mirt nem iszom


Vendgsgben ha itallal knlnak mindig kitrek a knls ell s csak tiszta ktvizet fogyasztok. Csodlkoznak is eleget a gusztusomon. Absztinencimat gy szoktam megokolni: - a bor savany - a plinka cspi a torkot - a sr keser - a kv is keser - hnyni nem j - gatyba szarni mggyse s ha iszom akkor baszs s verekeds leszek. gyhogy inkbb a vznl maradok, attl nem lesz msnapos az ember

18. Kiforgatott szlsmonds.


hes diszn makkal lmodik, hes makkal disznkat lmodsz, s lmodban nagyokat disznlkodsz.

15

19. Kvnsg
A mlt hten gyalog mentem Bkkibe t az erdn, s az svny ott vezetett el a Kotrn mellett. Pucu Laji b pp kaszlt s kromkodva hajtotta magrl a legyeket. Mondom: -Adjon Isten j napot Lajos btym! Ht mire vgzi? -Itt n, kaszlgatok, de ezek a dungk feszt erre repdesnek nzett fel az reg - de az istenlovabasszon meg kurva varasbka klyke, nem szgyenled magad, hogy j napot kvnsz? gy is elgg st a nap, gylok meg olyan meleg van. Tsis mr nem kvnsz nekem j rnykot?

20. Megveszi a csendet


- No, hogy s mint telik Andrs btym? - krdezte az egyik rokon Buga Andrs bt. - Ht fijam, amita esmen asszonykzre kerltem, immr nem gyszmkelek tbb, hanem megveszem a csendet otthon. Pnzrt veszem meg az asszonytl, mer ha nem viszem haza a napszmot, ht csrml s tret a nyavalyval. Szp lassan a deci plinkt se tudom meginni estnknt Svarcnl s tbb difalapit piplok, mint dohnt. Mer ezek a vn tykok nem akarnak tojni, s mosmr tojs helyett ejsze csutkt kell vigyek a zsidhoz, hogy adjon egy kicsi plinkt s egy pakli dohnt.

16

21. A hrom kvnsg


A vn Dak Pistab szerint az Isten hrom dolgot kellett volna meghagynia a frfiembernek: a hajt, a fogt s a fasza kemnysgt.

22. Kisebbsgben
A vn Rka Mzsi b fia mondta a kocsmban: - n hromszor is kisebbsgben vagyok, mer odaki Magyarba a tposok romnyoznak, itthon bozgor vagyok, aztn itt van anysom, akit nem kell bmutatni, a felesgem a nagy lepcses szjval, s mosmr a nagyobbik lenyknak is kinyilott a szeme, me mosogatni nem szeret, mostanban egyre tbbet pofzik s nemrg rjtt a diszkzhatnk is. Annyit keni s nezi magt a tkrben, mint egy frdskurva. Mr csak az hinyzik, hogy valamelyik brban felcsinljk s bklykezen nekem a kicsiszobba.

23. Autvsr
- Kpzeld el komm, a tavaj hosztam valami Citrent Mnkkenbl, s oitthon aligdesalig tuttam eladni. n nemtom, de eccer a pijac eccere gy megllt, se el, se htra, senki se rult semmit gy kt-hrom hnapig. n is hrdettem, mint a bolond, osztn flvmlva felhvtak Gyergybl, hogy megnznk a kocsit. Egy gazdag paraszt jtt legnyfiastl, a csrnak ez lett volna az els kocsija. No, megnsztk, s akk az apja indtvnyozta, hogy prbl17

juk ki. Erre kivittem kt a nagy egyenesbe s aggy neki. A mnus az rn felfutott a 200- asra, a fk, mint a lceskerts gy supogtak el mellettnk. Amikor meglltunk, hogy egy kicsit szussznjanak meg, mondom a csrnak: - Ha ezzel a kocsival elmsz csajozni s megsarvalod ahogy n, a br a faszodon felgyrdik s te leszel a kirly. Erre az krlelni kezdte az reget, hogy , na apja, vegyk meg, pont ilyen kocsi kell nekem. . . Ezzel a faszodon a br felgyrdikkel nagy sikerem volt, a csr gy lvezte, hogy nem adta vna magt semmirt. Az apja egyet hmmgtt s kibortott nekem egy tska pnzt a kapotra. gy adtam el a Citrnt, egy j bekpsen mlott az egsz.

24. Mire j a sok nyelv?


Az sszel beszlgettem egy osztrk munkssal afell, hogy mire j a sok nyelv. n pl. 20 nyelven beszlek s a sttben vagy a legvlsgosabb helyzetekben is el tudom ordtani, hogy: Ne ljetek meg testvrek!Bart vagyok! Ez legalbb annyit r, mint hajstrskor a Segtsg! annak, aki nem tud szni.

25. vds ebd


- Mit ebdeltetetk ma kicsikm? - krdezte Berta nni a kvr szakcsn a kislnytl. - Furcsa levest anyuka. A kenr mind bele volt fullasztva. (kmnymaglevest, hatrmaglevest, dgasszonlevest)
18

26. Egyszer sem kltztt el


Nagyanym mg a kicsi magyar vilgban kltztt a Kossuth utcba. Helyesebben ide jtt frjhez. Aztn vge lett a pnksdi kirlysgnak, jttek a romnok s az utct tkereszteltk Ferdinnd kirly tnak. A kommunistk leszedtk a ferdinndos tblt s Lenin utcnak neveztk el. De megbuktak k is s a forradalom utn Antonescu marsall tblt tettek a Lenin helybe. Nemrg rgi okmnyokat rendezgetett nagyanym s ekkor mondta, hogy az volt aztn nagy csoda az letben, hogy ngy utcban is lakott, de mg egyszer sem kltztt el.

27. A szalmazsk kifogta


Nagyapm meslte hrom kupa bor utn, hogy amikor a hborban volt ht futrszolglatot teljestett a csapattestek kzt. Egy szekrrel s kt lval hordta a hreket s a lszert. Egyszer aztn megfordult a front, az ellensg megindult, s a gyalogsg gy hmplygtt elre, mint az rvz a bzafldre. Annyian voltak, mint az oroszok. Nem is kellett clozni, ha melllttek, akkor is tallt. De lttek az oroszok is, poroztk kemnyen a magyar llsokat. A vgn meneklsre fogta mindenki, futottak, mentettk a tykszaros letket az emberek. Nagyapm gy meneklt meg a nagy pergtzben, hogy kt szalmazskot megtmtt sznval, hasrafekdt a szekrben, a szalmazskokat magra hzta s gy hajtotta a lovakat. Amikor megrkezett a faluba, a szalmazskokban zrgtek a golyk, s a kt lban is volt egy pr lvs, de a lovak vgtattak tovbb, szre se vettk, hogy megsebesltek, gy ki voltak melegedve a nagy meneklsben.
19

28. Vegyk el a villanyt


Ebben a megbolondult modern vilgban sokan nem brjk mr crnval s azt kvnjk, br lenne valami termszeti katasztrfa, jjjn egy hbor s csinljon rendet, mert mr erssen nem fr a brbe az emberisg. A pnz utni hajsza, az agyonkomputerezett let robotot csinlt az emberbl amely idztett bomba mdjra teszi tnkre a krnyezett s a bolygt. Nekem is elegem van mr ebbl a m- vagy nejlon vilgbl, de n csak annyit kvnok, hogy vagy kt vre vegyk el a villanyt. Egybl megcsendesedik a np, lesz nagy bkessg, egyetrts, megsznik gyorsan a seftels, az uzsors spekulls, egybl megn a becslete a munkskznek, a mesterembernek. Csakhogy akkor kaptnnyal s villval kell llnunk a pince s a kamara eltt, csknnyal az gy alatt kell aludnunk, mert az a sok lha vrosi tekerg, nyakkends gazember, menedzser s politikus mind kijn falura, hogy ne haljon hen.

29. Esti sta Edikvel


Egyik este elmentnk Edikvel stlni. Mutattam a Holdat. - N Edike, n a Hold! Erre : -Fjjuk el!

20

30. A Holdraszls mesje


Csodlom, hogy mindenki bevette az amerikaiak Holdraszls mesjt. Mg ma is gy beszlnek rla, gy emlegetik, mintha Szentrs lenne. Pedig csak egy nagy mese, egy dogma, amit nem illik bolygatni. Pedig jl lv tettk az emberisget. Ht nem tnik fel senkinek se birkk, hogy azta egyetlen ksrlet se trtnt a Holdraszllsra! Mekkort fejldtt a vilg, milyen gpek, robotok, mikrocsippek vannak, hogy lehet, hogy se a knai, se a japn, se az indiai, se senki nem prblkozik egy jabb Holdraszllssal? Csak meg kell nzni, milyen gpek, eszkzk voltak a 60-as, 70-es vekben. Mese volt az egsz, stdiban megrendezett sznjtk. Gagarin mesjre az amerikaiak vlaszoltak a Holdraszlls mesjvel. Az eredmny 1:1. Szval patt.

31. Testptedzs
- Milyen a testptedzs? - krdezik sokan. Ht n megmondom. Bemegynk egy edzterembe, visznk magunkkal valami j kokszos zent doppingszernek, aztn 10 percet slyzzunk, majd flrt nzegetjk magunkat a tkrben, hogy mennyit fejldtnk.

21

32. A nmet vendg az tteremben


Mg a nyron egy nmet vendg jtt a Gulysba s halszlevet rendelt. Na, gyorsan kivittem neki s mivelhogy nem volt tbb vendg, a szakccsal nekiknyklve lestk a nmetet, hogyan knldik a halszlvel. Egyszer azt mondja a szakcs: - Fjja az rva nmt, fjja, azt hiszi forr, kzbe csak csps a cspspapriktl, amit belhnytam. . .

33. A kamionsofr s a kurva


Volt egyszer egy kamionsofr, aki elvetdtt Izraelbe valami ruval s alighogy megrkezett, mris kurva utn nzett. Igenm, de a kurva hberen kvl semmilyen ms nyelven nem rtett, a kamionos csak annyit motyogott ezen a nyelven, amennyire a munkja megkvnta. Mgis megrtettk egymst. - Ki dolgozik itt? - krdezte a sofr s a n pinjra mutatott. Erre a n vette a lapot s gy vlaszolt: -Szabad parkol. Mire elkerlt a sofr farka, a kurva megmarkolta s szlt: Ers vzpumpa (chasak zinor majim) - Krem telitankolni! ( Temale bevakasha) - Tisa joter macher! (Hajts gyorsabban) - kezdte krlelni a n. A sofr flt, nehogy korn elsljn -im efsam od pam - vagyis, csak lassan, ha lehet. Vgl a sofr: - Ani zricha lalechet! (mennem kell) Meod dachuf! (Srgs) Nem sokkal ezutn a sofr a hts bejratot is be szerette volna lni, meg is clozta a n lyukt, de az tiltakozott: - Egzost asur! (Ez kipufogcs: Behajtani tilos)
22

34. Nevek s gazdik


Posts koromban sokfel jrtam s annyifle emberrel tallkoztam, hogy az csoda. Ismerseim azon csodlkoztak, hogy ismerem az utck kveit, a kilincseket, s mg a kapucsengket is a sttben. Vagy meg tudom mondani, hogy hny lc hinyzik a folyn tvel pallbl. n meg azon csodlkoztam, hogy milyen neveik vannak az embereknek. Nevek, melyek egyltaln nem tallnak a kinzetellel. Pl. Bognr Emke - 150 kils takartn bajusszal az orra alatt, szemlcskkel az arcn, kolbszvastagsg ujjakkal. Kedves Nomi - Besavanyodott aggszz kapusn a crnagyrbl. Vasggyal egytt is csak 40 kil, mert a szivar s az ital valsggal lergta a hst a testrl. Kovcs Gyngyike - Teljesen elhzott, mondhatni gyngyre hzott betegnyugdjas. Kvr, mint egy kugligoly. Szopos Ferenc - rkk mrges kopasz kidoblegny a Hrom Rzsbl 56-os karokkal. Alig mertem vele alrtani a brsgi behvkat s az orvosi szmlkat. Kis Jcint - Torzonborz, rkk rszeg s szakadt rocker. Balog Kincs Angyalka - Flig idegbeteg munksn a tejgyrbl, sovny, mint egy fuszulykkar. Rakoczy Francisc - Sltromn kataona valami eldugott nevesincs falubl. Egy kukkot nem tudott magyarul.
23

Franz Iosep - Romn csobn Szeben melll. Scheiss Paul - No, ennl vletlenl tallt a nv a kinzetellel, mert ez a Szar Pl egy koromfekete cignypurd volt Brassbl. Az egyik karateedzsen is vizsgra jelentkezett. Szaga is volt, de olyan, hogy flrehzdtak a szomszdai.

35. Esti pletyka


- Hl komn! H hogy vagy micsinsz? Mer m az imnt adtuk be a moslkot a cseknak, a tykok is elltek, a kaput es bzrtuk, me kpzeld el, esmen jrnak a cignok lopni. A tavaly amita megjrtuk a rzsafkkal, azta cignt se akarok ltni. Pedig a tavaly nem lopk jttek, hanem csalk, de az egyremegy. Me kpzeld el, jttek ezek a fstsk, hogy kezicskolom naccsga, finom rzsafink vannak, ez it babilniai vrs, ez szriai fehr, ez fut, s rultk nagy olcsn. Vettem n es, vett Juli komn, Fonk Pistabnak a menye, Sri sgorasszony s mindenki a szomszdbl. Vettek babilniai vrset, szriait, futt s mindent. Ezeket szpen elltettk a kertbe s lestk, de leshettk, me csak erdei rzsafk lettek, olyanok, hogy az uram alig brta kirtani. De nekem is lett nyomban egy babilniai vrs, mer olyan kt pofot kaptam, hogy a flem belefehredett, de lett fut is, ez a bolond Gazsi a fszt utnamhajtotta. Ezek a bds cignok megttttk a falut hecserlivel, egsz bisztosan a Srrl vgtk, osztn ktttek r cdulkot, bcsomagoltk s rultk nagy bszkn. - Ezrt n cignt se akarok tbbet ltni. gy is az egyik szememmel csak egy ht mlva kezdtem egy kicsit ltni. Ht mommeg te, mik vannak! Hogy honnan szedtk ezek a babilniai vrset, a szrai fehret, a regnyekbe se olvas az ember
24

ilyeneket. Jajj, megyek, teszem le, kifutott a tej az istlljt neki, s mingy kezddik a Bartok kszt. Egy kicsit blhszik a tv, de megjrja.

36. Ha a mszros gondolata elkalandozik


Kolbsztlts kzben sokfel elkszl a gondolat, hogy elviselhetv tegye a monoton blhzogatst, kolbszkanyartst, vagy a kolbsztlt munkjt, aki tlt, forgatja a kart, kilvi a lvedket s ismt tlt. S kzben arra gondol, hogy a rgi westernfilmekben is ilyen rgi rossz kvdarlval lttk a mexikiakat. Elnzve a blhzogat, kolbszkanyart trsam munkjt, arra gondoltam, hogy ennek biztosan az gak hegyn jr az esze. Pl. arra, hogy hogyan hz kotont a farkra, mert a mozdulat ugyanaz. Akr belet is hzhatna vszer helyett. Na de mi van, ha kotonhzs kzben ismt elkalandozik a gondolata s a hurkatlt gpre gondol, meg a kolbsztltsre. Ahogyan hzza a belet a csre, ahogyan kanyartja a kolbszt. Mert a fenti kt mozdulat annyira hasonl, pp a kolbsz s a bl vltozik. Csak idvel nehogy sszemosdjon a kett s szrakozottsgban belet hzzon a farkra s kotont a hurkatlt gp csvre.

37. Konyha szne leves


Azt mondjk, az jgazdag felesg, -aki azeltt plzacica volt -gy lt a fzshez, hogy elbb kiltzik, hogy a ruhja talljon a konyha sznvel s ha trtnetesen bord a konyhabtor vagy a csempe, akkor htszentsg, hogy aznap meggyleves lesz. Viszont, ha a konyha sznt a levesrl tljk meg, akkor a falusi fe25

lesg kmnymaglevest nzve rettenten lepukkant s kopott lehet az a konyha, nem beszlve a szakcsn ltzetrl. Ezrt is hvjk a kmnymaglevest dgasszonlevesnek. Hlyesgnek tnik, idita eszmefuttatsnak, de di bartomknl ahnyszor ribizli- vagy meggyleves volt, mindig ugyanazt a kopott, lyukas, rgi rzsaszn (vagy inkbb kopott bord) abroszt tertette fel az anyja. Idvel gy meggszoktam ezt az abroszt, hogy ms abroszrl nem is esett volna jl a ribizli, vagy meggyleves. gy megszerettem a kopott abroszt, hogy tkezs kzben is simogattam, bngyrgettem, beszlgettem vele. Egyszer megkrdeztem tle, hogy mirt ilyen szn, taln azrt, mert kimltt r a ribizlileves? Amitl az abrosz rettenten megsrtdtt, tbbet nem is llt szba velem, hiba szlogattam, bngyrgettem az asztal alatt.

38. A pap mondta


Egyszer Lakatos Zsuzsi ment be a vrosba a munksbusszal. Ott volt a szomszdfalusi pap is a buszon, az is ment valami hivatalos gyet rendezni. Odatrleszkedik Zsuzsi a paphoz s nagy mzesmzosan megszltja: - Jajj, de kurvaszag ma reggel plbnos r! - Ki milyen, olyan szagot rez - vgta r a pap. Ettl Zsuzsinak kicsit albb hagyott a trleszkedhetnkje.

39. Merszsg
26

Mszersz Zsiga meslte, hogy egyszer Binder Kroly b, hogyan akart autt venni. Egy nap kiltztt szpen, nyakkendt kttt s elment Kovcs Jnoshoz az autkereskedhz. - Binder Kroly festmvsz s nekes vagyok, azrt jttem, hogy egy autt vegyek a lnyomnak, akinek mr a tavaly akartam venni, de a vlsgra val tekintettel elmaradt, igaz, mg mindig vlsg van, de a nehz anyagi krlmnyekre val tekintettel igen elnys zletet szeretnk ajnlani. J-blintott r Kovcs bcsi, s csak pillogott, annyira meglepdtt milyen j beszlkje van ennek a piktornak. - Arrl van sz-folytatta Binder Kroly, - hogy ezrt a rgi piros kocsirt- s rmutatott egy j autra-adnk 15 darab festmnyt. Olcsn szmtottam, alig szz lejbe darabjt, de ha elmlik a vlsg ktezret is meg fog rni magnak. gyhogy ez j befektets magnak. Na mit szl hozz? Kovcs bcsi tovbb pillogott s egy kulcs utn nylt. - Festmnyekkel nem tudok autalkatrszt, benzint s szerszmokat venni-mondta unottan. Binder Kroly erre nyelt egyet, majd meghajtotta magt s mr ment is. - Na, akkor ajnlom magamat! - Fellem reggelig ajnlhatja - morogta Kovcs bcsi a bajusza alatt, csak nem ettem meszet, hogy autt festmnyre cserljek - s azzal befekdt egy kocsi al. Ez aztn a merszsg. Binder Kroly nbizalma s szemtelensge mg a csillagokat is lergja az grl, nem hiba nekelte a tavalyi tncmulatsgon, hogy csillagok, csillagok. . .

40. A bolgrok nyelve


27

Egy idben sokat jrtam Bulgriba s egyltaln nem voltam elragadtatva az ottani llapotoktl. Mocskossg, szemt, lerobbant pletek, korrupci, szegnysg, elmaradottsg, nem beszlve a bolgrokrl, akik nagyon gyengn adtk el magukat idegennyelv dolgban. Csak a maguk kotyvalk nyelvn hajlandk rtekezni. Egybknt ez a bolgr nyelv nagyon nevetsges. Mintha a tykoktl tanultk volna. Majdnem minden mondatukban benne van a tuk, tuka, - vagyis itt, ide. A tyk is ha tall egy gilisztt, az is gy hvja a tbbit: -Tuk!Tuk! Tuk!

41. A hrom j s a hrom rossz dolog


36 orszg beutazsa utn gy gondoltam megrtettem a lnyeget s hrom j meg hrom rossz dolgot tartottam fontosnak. Egy utazs sorn ha telekrl, zenrl s idegennyelvrl beszlgetnk mindig sikeresek lesznk, mert mindenki szeret enni-inni, tncolni s nekelni, meg hogy a csudba ne rvendene, ha a sajt nyelvn szlnak hozz. Ez lenne a hrom j dolog, amely megnyitja a szvet, a kapukat, de mg a zsebet is. Viszont nem rdemes kzssgben trtnelemrl, vallsrl s politikrl beszlni. , ugyanis ez a hrom rossz dolog, ami miatt sszefut a bartsg s ez minden baj okozja.

42. A mestersges szkely


28

Idei szkelyfldi kalendriumomat lapozva Szsz Jzsi bcsi mrgesen kifakadt a hts bortn lthat veres szakll, kokrds szalmakalapos szkely atyafi lttn. - Ez nem szkely, az htszentsg! Mg a szeme se ll jl, aztn ez a veres szakll s a szalmakalap a kokrdval. . . ltszik, hogy csak hgyszkodni akar. Me szkely ember nem visel kokrdt bcskor, hanem csak mrcius 15-n, s akkor is mellire tzi. Azonkvl nlunk mindig is a bajusz volt a divat. n amond vagyok, hogy ez egy mestersges szkely. Egy tpos felltztt szkelynek s kiment Somlyra. Egybknt is mostanban nagy divat szkelynek, s tiszteletbeli szkelynek lenni. A volt polgrmester is minden nyikhajnak, dibdb sapkajancsinak diplomt s kitntetst adott, mintha az rne valamit. Tanuld meg fiam: szkelynek nem lehet csak gy lenni, annak szletni kell!

29

Tartalom
Talls vlasz.................................................................................. 5 Harminckett s a tizenkett....................................................... 5 Grngys ton.............................................................................. 5 Vsr lesz ........................................................................................ 6 Hogy hvnak?.................................................................................. 6 Rukuly Gerg b s a csendrk................................................... 6 Pldabeszd..................................................................................... 7 A majorhznl. ................................................................................ 7 Tallkozs........................................................................................ 8 A cignyn bnata.......................................................................... 8 Szpen magyarul............................................................................ 9 A bolondokhza. ............................................................................. 9 Papi szivacsozik............................................................................ 10 Piros, srga, zld........................................................................... 10 Az enyedi hsi emlkm............................................................. 10 E-mail ............................................................................................11 Mirt nem iszom.......................................................................... 15 Kiforgatott szlsmonds. . ........................................................ 15 Kvnsg.........................................................................................16 Megveszi a csendet........................................................................16 A hrom kvnsg.........................................................................17 Kisebbsgben.................................................................................17 Autvsr. .......................................................................................17 Mire j a sok nyelv?.......................................................................18 vds ebd...................................................................................18 Egyszer sem kltztt el.............................................................. 19 A szalmazsk kifogta................................................................... 19 Vegyk el a villanyt...................................................................... 20 Esti sta Edikvel.......................................................................... 20 A Holdraszls mesje................................................................. 21
30

Testptedzs............................................................................... 21 A nmet vendg az tteremben. .................................................. 22 A kamionsofr s a kurva........................................................... 22 Nevek s gazdik.......................................................................... 23 Esti pletyka.................................................................................... 24 Ha a mszros gondolata elkalandozik..................................... 25 Konyha szne leves........................................................................ 25 A pap mondta............................................................................... 26 Merszsg...................................................................................... 27 A bolgrok nyelve......................................................................... 28 A hrom j s a hrom rossz dolog............................................ 28 A mestersges szkely.................................................................. 29

31