P. 1
Aturacara Majlis Pertunangan

Aturacara Majlis Pertunangan

|Views: 5,941|Likes:
Dipublikasikan oleh Ido Hello

More info:

Published by: Ido Hello on Jan 29, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2013

pdf

text

original

Majlis Pertunangan - 10 December 2011 (Chili Red

)
Masa Lelaki (Lavender) Perempuan (Light Blue)

Aliran dan Aturcara Majlis

12:00pm 1:00pm 2:15pm

Keluarga berkumpul di rumah pengantin lelaki

Keluarga berkumpul di rumah pengantin Pengantin Make-up

Sesi rombongan lelaki bergambar di rumah pengantin lelaki Konvoi ke rumah pengantin perempuan Tiba di rumah pengantin perempuan Pengantin lelaki dan keluarga masuk ke dalam rumah perempuan Susun dulang lelaki Hantaran + Tepak Sireh 1. Sireh Junjung & Cincin Pertunangan 2. Kain Baju Kurung 3. Purse 4. Al-Quran & Telekung 5. Manisan Keluarga pengantin perempuan menyambut ketibaan keluarga dan pengantin lelaki Hantaran + Tepak Sireh 1. Sireh Junjung & Cincin Pertunangan 2. Baju Melayu + Butang (Akad Nikah Gold) 3. Kemeja 4. Wallet & Belt 5. Kek

2:30pm 2:45pm 2:55pm

3:00pm

Bersyukur pinangan diterima.Menjemput BAKAL PENGANTIN LELAKI ke pelamin. . .Menyatakan hantaran pinangan diterima dan dibalas 5 hantaran bersama 1 Cincin Pertunangan. BABA (AJU) .Pantun: Menerima pinangan rombongan lelaki.Memperkenalkan diri. BABA (AJU) .Perbincangan majlis pernikahan: o Tarikh yg dicadang adalah seperti berikut:  Akad Nikah: 23 January 2012  Persandingan: 23 january 2012  Menyambut Menantu: 24 January 2012 6.Perbincangan majlis pernikahan: o Bersetuju menerima cadangan tarikh. PAPA (JUAN) . 7. PAPA (JUAN) . .Pantun: Bertanyakan hajat rombongan lelaki.Menjemput ABAH untuk menyarungkan cincin pertunangan.Menjemput MAK untuk menyarungkan cincin pertunangan. 5. . BABA (AJU) . 2.Sesi memperkenalkan keluarga pihak lelaki. . 8. EMCEE .Pembuka kata oleh Emcee. .Pantun: Menyampaikan hajat rombongan lelaki.ATURCARA MAJLIS PERTUNANGAN JUAN DAN AJU 1. . . 3.Bersyukur. EMCEE .Pantun: Jamuan makan dan sesi bergambar.Sesi memperkenalkan pihak keluarga perempuan. . . 4.Bacaan doa oleh AYAH MAE.Menjemput BAKAL PENGANTIN PEREMPUAN ke pelamin. .Penutup .Menyatakan rombongan pinangan bersama 5 hantaran termasuk 1 Cincin Pertunangan. . EMCEE .

Saya terlebih dahulu ingin mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada pihak tuan rumah yang sudi menerima kedatangan rombongan kami. Abdul Manaf (BABA) selaku wakil dari pihak keluarga perempuan untuk meneruskan acara seterusnya. Saya ingin memberi serangkap dua pantun. saya menjemput En. Sebagai pembuka majlis saya ingin memberi sedikit pantun. selaku kawan baik kepada tuan rumah. - - 2. Saya CIK YAH selaku EMCEE pada majlis ini ingin mengucapkan selamat datang kepada rombongan pihak keluarga lelaki. saya Abdul Manaf atau dikenali sebagai BABA.TEKS UCAPAN MAJLIS PERTUNANGAN JUAN & AJU 1. Zahari bin ???. EMCEE Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. PANTUN: [Menyampaikan hajat rombongan lelaki JUAN & AJU] - . BABA Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. PAPA Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. PANTUN: [Pembukaan] Dengan itu. wakil rombongan kami. Sebelum kita meneruskan acara seterusnya. Saya. telah diberi tanggungjawab untuk menjadi wakil mereka. Seperti yang diperkenalkan oleh EMCEE. PANTUN: [Bertanyakan hajat rombongan lelaki] - - 3.

saya ingin membuka perbincangan untuk menetapkan tarikhtarikh pernikahan. Saya juga ingin memperkenalkan ahli keluarga AJU. tarikh-tarikh yang telah dipersetujui adalah seperti berikut:  Akad Nikah: 23 January 2012  Persandingan: 23 january 2012  Menyambut Menantu: 24 January 2012 - 6. AHLI KELUARGA: [Senarai Ahli Keluarga] Berkenaan dengan tarikh pernikahan mereka. Seterusnya. PANTUN: [Menerima pinangan rombongan lelaki] [Menyatakan hantaran pinangan diterima dan dibalas 5 hantaran bersama 1 Cincin Pertunangan] 5. AHLI KELUARGA: [Senarai Ahli Keluarga] Seterusnya. - . BABA Alahamdulillah. saya juga di maklumkan bahawa tarikh-tarikh yang dicadangkan telah pun dipersetujui dan menerima secara rasmi. BABA Saya ingin mengalu-alukan kedatangan rombongan pihak keluarga lelaki. saya juga ingin memperkenalkan ahli keluarga pihak lelaki. Kami bersyukur dan berterima kasih di atas penerimaan pinangan dari pihak kami.[Menyatakan rombongan pinangan bersama 5 hantaran termasuk 1 Cincin Pertunangan] 4. PAPA Alhamdulillah. Pihak kami terlebih dahulu ingin meluahkan rasa bersyukur dengan pinangan dari rombongan pihak lelaki. Seperti yang dimaklumkan oleh BAKAL PENGANTIN LELAKI.

EMCEE Alhamdulillah. PANTUN: [Menjemput jamuan makan dan sesi bergambar] - . DOA: [Teks Doa] Amin yarabal alamin. saya ingin menjemput JUAN untuk ke tempat yang di sediakan untuk acara menyarung cincin. Seterusnya. MAK kepada JUAN untuk menyarungkan cincin pertunangan. Saya ingin menjemput AYAH MAE untuk bacaan doa selamat. - - 8. Dijemput juga DATIN NORSIAH MUSA. Seterusnya. EMCEE Penutup Selesai sudah acara menyarung cincin kedua-dua BAKAL PENGANTIN. saya ingin menjemput AJU untuk ke tempat yang di sediakan untuk acara menyarung cincin. ABAH kepada AJU untuk menyarungkan cincin pertunangan.7. bersyukur kita kehadrat ilahi dengan selesai nya bahagian pertama acara peminangan ini. Dijemput juga HAJI AZMI YUSOFF.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->