Majlis Pertunangan - 10 December 2011 (Chili Red

)
Masa Lelaki (Lavender) Perempuan (Light Blue)

Aliran dan Aturcara Majlis

12:00pm 1:00pm 2:15pm

Keluarga berkumpul di rumah pengantin lelaki

Keluarga berkumpul di rumah pengantin Pengantin Make-up

Sesi rombongan lelaki bergambar di rumah pengantin lelaki Konvoi ke rumah pengantin perempuan Tiba di rumah pengantin perempuan Pengantin lelaki dan keluarga masuk ke dalam rumah perempuan Susun dulang lelaki Hantaran + Tepak Sireh 1. Sireh Junjung & Cincin Pertunangan 2. Kain Baju Kurung 3. Purse 4. Al-Quran & Telekung 5. Manisan Keluarga pengantin perempuan menyambut ketibaan keluarga dan pengantin lelaki Hantaran + Tepak Sireh 1. Sireh Junjung & Cincin Pertunangan 2. Baju Melayu + Butang (Akad Nikah Gold) 3. Kemeja 4. Wallet & Belt 5. Kek

2:30pm 2:45pm 2:55pm

3:00pm

Perbincangan majlis pernikahan: o Bersetuju menerima cadangan tarikh. 8. 4. .Pantun: Menerima pinangan rombongan lelaki.Pembuka kata oleh Emcee. EMCEE .Menyatakan rombongan pinangan bersama 5 hantaran termasuk 1 Cincin Pertunangan. BABA (AJU) . 5. . .Pantun: Menyampaikan hajat rombongan lelaki.Penutup .Menjemput MAK untuk menyarungkan cincin pertunangan.Bacaan doa oleh AYAH MAE. . 2. PAPA (JUAN) .Bersyukur pinangan diterima. . .Menjemput BAKAL PENGANTIN LELAKI ke pelamin. .Sesi memperkenalkan keluarga pihak lelaki. BABA (AJU) . . .Menjemput BAKAL PENGANTIN PEREMPUAN ke pelamin. BABA (AJU) .Pantun: Jamuan makan dan sesi bergambar.Pantun: Bertanyakan hajat rombongan lelaki. 7. EMCEE .Sesi memperkenalkan pihak keluarga perempuan. .Menjemput ABAH untuk menyarungkan cincin pertunangan. EMCEE . .Memperkenalkan diri. PAPA (JUAN) . . 3.Perbincangan majlis pernikahan: o Tarikh yg dicadang adalah seperti berikut:  Akad Nikah: 23 January 2012  Persandingan: 23 january 2012  Menyambut Menantu: 24 January 2012 6.ATURCARA MAJLIS PERTUNANGAN JUAN DAN AJU 1.Bersyukur.Menyatakan hantaran pinangan diterima dan dibalas 5 hantaran bersama 1 Cincin Pertunangan.

BABA Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Saya ingin memberi serangkap dua pantun.TEKS UCAPAN MAJLIS PERTUNANGAN JUAN & AJU 1. Seperti yang diperkenalkan oleh EMCEE. - - 2. PAPA Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Sebagai pembuka majlis saya ingin memberi sedikit pantun. PANTUN: [Bertanyakan hajat rombongan lelaki] - - 3. Saya CIK YAH selaku EMCEE pada majlis ini ingin mengucapkan selamat datang kepada rombongan pihak keluarga lelaki. Saya terlebih dahulu ingin mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada pihak tuan rumah yang sudi menerima kedatangan rombongan kami. Saya. wakil rombongan kami. telah diberi tanggungjawab untuk menjadi wakil mereka. selaku kawan baik kepada tuan rumah. saya Abdul Manaf atau dikenali sebagai BABA. saya menjemput En. Abdul Manaf (BABA) selaku wakil dari pihak keluarga perempuan untuk meneruskan acara seterusnya. Sebelum kita meneruskan acara seterusnya. PANTUN: [Menyampaikan hajat rombongan lelaki JUAN & AJU] - . PANTUN: [Pembukaan] Dengan itu. EMCEE Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Zahari bin ???.

Saya juga ingin memperkenalkan ahli keluarga AJU. AHLI KELUARGA: [Senarai Ahli Keluarga] Berkenaan dengan tarikh pernikahan mereka. saya juga ingin memperkenalkan ahli keluarga pihak lelaki. saya juga di maklumkan bahawa tarikh-tarikh yang dicadangkan telah pun dipersetujui dan menerima secara rasmi. Seterusnya. PAPA Alhamdulillah. Seperti yang dimaklumkan oleh BAKAL PENGANTIN LELAKI. saya ingin membuka perbincangan untuk menetapkan tarikhtarikh pernikahan. Kami bersyukur dan berterima kasih di atas penerimaan pinangan dari pihak kami. BABA Saya ingin mengalu-alukan kedatangan rombongan pihak keluarga lelaki. tarikh-tarikh yang telah dipersetujui adalah seperti berikut:  Akad Nikah: 23 January 2012  Persandingan: 23 january 2012  Menyambut Menantu: 24 January 2012 - 6. BABA Alahamdulillah. PANTUN: [Menerima pinangan rombongan lelaki] [Menyatakan hantaran pinangan diterima dan dibalas 5 hantaran bersama 1 Cincin Pertunangan] 5.[Menyatakan rombongan pinangan bersama 5 hantaran termasuk 1 Cincin Pertunangan] 4. AHLI KELUARGA: [Senarai Ahli Keluarga] Seterusnya. - . Pihak kami terlebih dahulu ingin meluahkan rasa bersyukur dengan pinangan dari rombongan pihak lelaki.

DOA: [Teks Doa] Amin yarabal alamin. Seterusnya. bersyukur kita kehadrat ilahi dengan selesai nya bahagian pertama acara peminangan ini. PANTUN: [Menjemput jamuan makan dan sesi bergambar] - . saya ingin menjemput AJU untuk ke tempat yang di sediakan untuk acara menyarung cincin. Dijemput juga DATIN NORSIAH MUSA. Saya ingin menjemput AYAH MAE untuk bacaan doa selamat. MAK kepada JUAN untuk menyarungkan cincin pertunangan. EMCEE Penutup Selesai sudah acara menyarung cincin kedua-dua BAKAL PENGANTIN.7. Dijemput juga HAJI AZMI YUSOFF. saya ingin menjemput JUAN untuk ke tempat yang di sediakan untuk acara menyarung cincin. - - 8. EMCEE Alhamdulillah. Seterusnya. ABAH kepada AJU untuk menyarungkan cincin pertunangan.