Anda di halaman 1dari 3

TRSNETUL

Trsnetul este o descrcare electric disruptiv, care se produce n atmosfer, de obicei, dar nu totdeauna, n timpul furtunilor. Majoritatea trsnetelor au loc la altitudine (n interiorul aceluiai nor sau ntre diferii nori) i, de obicei, nu sunt observate. Trsnetele care se produc ntre nor i pmnt sunt numite negative sau pozitive (vedei figura). Descrcari electrice de mare amploare au loc de asemenea n straturile nalte ale atmosferei.

Protecia mpotriva trsnetului


Protecia mpotriva trsnetului este data de paratrsnet, un dispozitiv inventat la jumtatea secolului al 18-lea de ctre Benjamin Franklin. Majoritatea oamenilor lovii de trsnet sunt surprini de furtun ntr-un loc expus sau se afl n imediata vecintate a unui copac lovit de trsnet. Avioanele sunt protejate cu un dispozitiv numit n englez discharge wicks. Acestea sunt elemente metalice ascuite pe aripi care minimizeaz sarcina static care se acumuleaz pe suprafaa metalic a avionului n zbor.

Distana pn la trsnet
Producerea unui trsnet este nsoit de fulger i tunet. Decalajul dintre observarea fulgerului i auzirea tunetului se datoreaz diferenei dintre vitezele de propagare ale celor dou unde, luminoas de ca. 300.000 km/s i acustic (sonor) de ca. 332 m/s (la 0 C i presiunea de 1 atmosfer). Din aceasta cauz exist un decalaj de timp ntre recepionarea vizual (fulgerul) i auditiv (tunetul) a trsnetului. Acest decalaj crete cu ct trasnetul este mai departe de observator. Distana n kilometri pn la locul lovit de trsnet se poate afla mprind numrul de secunde dintre observarea fulgerului i auzirea tunetului la 3. De exemplu, dac sunt 9 secunde ntre fulger i tunet, trsnetul a lovit la aproximativ 3 km deprtare.

Formarea trsnetului
Incrctura electric a unui nor de furtun i a pmntului
Benjamin Franklin a demonstrat n anul 1752 cu ajutorul unui zmeu de hrtie prezena unei sarcini electrice n nori de furtun (acesta a observat ncrctura electric a funiei umede cu care inea zmeul dar, din fericire, nu a declanat trsnetul).

Cercetri ulterioare au stabilit c, n nori de furtun numii Cumulonimbus (nimbus cumulus), nori n care cu o probabilitate mare vor lua natere trsnete, curenii de aer repartizeaz inegal gheaa i apa n interior. Prin frecarea straturilor norului se formeaz spaii cu ncrctur (ionic) electrostatic negativ i pozitiv. Zona de trecere dintre regiunile cu sarcini pozitive i negative au loc la nlime mare i temperaturi ntre 10C i 15C, aici picturile de ap din nor transformndu-se n cristale de ghea. Stratul superior (de sus) al norului este n mod normal ncrcat pozitiv, iar stratul inferior (de jos) negativ. Aceste sarcini induc la rndul lor sarcini de semn opus la suprafaa pmantului (vedei figura).

Descrcarea electric
Trsnetul este o descrcare electric care restabileste echilibrul electric ntre straturile norului de furtun sau ntre nor i pmnt (vedei figura). Tensiunea ntre un nor i pmnt a fost msurat la cteva zeci de milioane de voli. Aerul uscat are o putere de strpungere de cca. 3 milioane de voli/metru care ar duce (considernd lungimea trsnetului de 1-2 km) la o tensiune mult mai mare dect cea msurat. Observaii asupra trsnetelor au stabilit c acestea sunt precedate de o descrcare prealabil, n care aerul este ionizat ntr-o lavin electronic, rezultnd o reacie n lan, care creeaz un canal de aer ionizat pentru trsnet cu o putere de strpungere de aproximativ 50 de ori mai mic decat a aerului neionizat. Acest canal se formeaz n vecintatea corpurilor proeminente de pe pmant, unde intensitatea cmpului electric este maxim. Descrcarea (sau descrcrile) principal are loc exclusiv n lungul acestui canal de aer ionizat, de obicei in form de zig-zag. Exist ipoteza c aerul este ionizat de radiaiile cosmice (Charles Thomson, 1925), dei aceasta explicaie nu este acceptat de ctre toi cercettorii. In prezent, cercetarea trsnetelor continu i utilizeaz mici rachete sau baloane metereologice de cercetare.

Lungimea i durata trsnetului


Trsnet negativ

Descrcarea prealabil dureaz 0,01 s, urmat de cea principal de numai 0,0004 s, urmat la rndul ei dup o scurt pauz (de 0,03 s - 0,05 s) de noi descrcri (n medie, 4 sau 5 descrcri principale, sau propriu zise). Au fost observate pn la 42 de astfel de descrcri succesive ntr-un trsnet, cu un curent mediu de 20 000 amperi. Datorit duratei foarte scurte a unui trsnet, doar cteva microsecunde, intensitatea curentului electric poate atinge sute de mii de amperi, iar temperatura plasmei din interiorul acestuia poate depi 28 000 C. Un trsnet atinge n medie lungimea de 1 - 2 km. In zonele tropicale, unde umiditatea aerului e mai ridicat, trsnetele pot ajunge la 2 - 3 km lungime. n nori s-au observat trsnete cu o lungime de 5 - 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru trsnete, unele care ating 140 km lungime. Tensiunea unui trsnet cu o lungime de 1 km este de aproximativ 100 milioane de volti. Sarcina total care este descrcat ntr-un trsnet este n medie de 5 coulomb. Cu o durat medie de aproximativ 30 de microsecunde, curentul mediu al unui trsnet negativ este de aproximativ 100 000 A.

Energia total descrcat este aproximativ 500 MJ

Trsnet pozitiv Deoarece trsnetele pozitive au lungimea mai mare i descarc sarcini de pe suprafee mai ntinse, acestea au o energie mult mai mare decat cele negative.

Lungimea i, prin urmare, tensiunea sunt de aproximativ 10 ori mai mare dect a trsnetelor negative Sarcina descrcat este de aproximativ 100 de ori mai mare. Prin urmare frecvena de producere este de aproximativ 100 de ori mai mic, comparativ cu trsnetele negative (mai exact 5 %) Durata i curentul sunt ambele de aproximativ 10 ori mai mari Energia este de aproximativ 1000 de ori mai mare

Trsnetul pe alte planete


n sistemul solar au fost observate trsnete i pe alte planete. Cele de pe Venus i de pe Jupiter sunt cele mai adesea observabile, acestea din urm, fiind considerate a fi de pn la 100 de ori mai puternice, dar de 80 ori mai rare dect cele de pe Pmnt.